papanebo Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2011 Καταρχήν ως νέο μέλος να χαιρετίσω την κοινότητα! Έπεσε στα χέρια μου ένα από τα γνωστά πλέον τηλεσκόπια του lidl το Skylux. Προκαταβολικά να πω ότι εχω κάνει αρκετό ψάξιμο τόσο σε αυτό το forum όσο και σε διάφορα άλλα ξένα και γνωρίζω αρκετά για τις περιορισμένες δυνατότητές του. Είμαι αρχάριος στο θέμα των τηλεσκοπίων, αλλά έχω κάποιες γνώσεις περί αστρονομίας καθώς το αντικείμενο με ενδιέφερε πολύ από μικρό παιδί. Προς στιγμήν θέλω να εκμεταλλευτώ στο έπακρο τις δυνατότητές του, πόσο μάλλον επειδή μένω στο Πήλιο όπου ο όρος φωτορύπανση σχεδόν δεν υφίσταται. Αυτό που θέλω να μάθω είναι: 1. Για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο θα δω καμμία διαφορά με έναν Barlow 2x σε συνδυασμό με τους προσοφθάλμιους των 20mm και 12.5mm που διαθέτει? (Για τον 4mm δεν το συζητώ, ακόμα κι εγώ κατάλαβα ότι είναι σχεδον περιττός). 2. Αν ναι, ένας Barlow πχ ο Celestron Ultima έχει μεγάλη διαφορά με έναν πιο φτηνό όπως τον Celestron Omni ή άλλους με εύρος τιμών γύρω στα 50Ε? 3. Είναι προτιμότερο ένας Barlow 2x σε συνδυασμό με το 12mm ή να πάω κατευθείαν σε προσοφθάλμιο των 6mm, για να εκμεταλλευτώ την πρακτικά μέγιστη μεγένθυση των ~140x? Υπ'οψιν ότι δεν θέλω να προβώ ακόμα σε αγορά νέου τηλεσκοπίου, απλά θέλω αν τυχόν γίνει κάτι τέτοιο στο μέλλον, να μπορώ να χρησιμοποιήσω κι εκεί ότι εξαρτήματα αγοράσω για το Skylux.
themaras Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2011 καλησπερα. κι εγω αρχαριος ειμαι. προσφατα αγορασα το dob 10 και σημερα ειδα το πρωτο φως! εχω δει απο το τηελσκοπιο που λες. η γνωμη μου ειναι μην δωσεις ουτε ενα ευρω για το συγκεκριμενο. και καλυτερα προσοφθαλμια να παρεις δεν θα τα ευχαριστηθεις.. μαζεψε χρηματα και παρε ενα dob...
papanebo Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2011 Φίλε μου προς στιγμήν δεν θέλω να αγοράσω καινούριο τηλεσκόπιο, αλλά όπως είπα να εκμεταλλευτώ στο έπακρο τις δυνατότητές του. Εξ' άλλου ότι εξάρτημα κι αν αγοράσω θα μπορώ φαντάζομαι στο μέλλον να το χρησιμοποιήσω και σε άλλο τηλεσκόπιο!
rofos Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2011 +1 ουτε ενα φραγκο!!!!!!!!δεν αξιζει!! JUST FOR FUN......
dm Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2011 Γνωμη μου ειναι οτι τα προσοφθάλμια που εχει αρκούν. Μην δωσεις λ7 για barlow ακομα. Ετσι κι αλλιως ο 20 θα γινει 10 με τον barlow που ειναι κοντα στο 12,5 και το 12,5 θα γινει 6,25, που ειναι υπερβολικό για το τηλεσκόπιο αυτο. Κοιτα να το χαρεις ως εχει, να μαθεις τον ουρανο και μετα με τον καιρο θα δεις τι χρειαζεται. Αν δεν κολλησεις θα το πουλησεις , αν κολλησεις θα πας σε αλλο τηλεσκοπιο. Αρα για εμενα, μην βιάζεσαι.
papanebo Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2011 Ευχαριστώ φίλε μου! Γιατί όμως το 6.25 είναι υπερβολικό? Βγάζει x112 μεγένθυση που φαντάζομαι οτι είναι μέσα στις δυνατότητές του κι είναι ότι πρέπει για πλανήτες, ή κάνω λάθος?
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 7, 2011 Δεν σε βοηθάει η βάση. Δεν είναι καθόλου στιβαρή και σε μεγάλες μεγεθύνσεις δίνει πολύ κουνημένα είδωλα ακόμα κι αν οι καιρικές συνθήκες είναι... τέλειες.Καλώς όρισες
george_clima Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2011 Φίλε μου το είχα και εγώ το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο.(Τώρα έχω το sw 8" dob)Η αλήθεια είναι πως τα προσοφθάλμια που έχει το skylux είναι πολύ χάλια,ειλικρινά.Οπότε με ένα barlow όσο καλό και να είναι,το αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο.Επειδή όμως δεν θέλεις να πάρεις ακόμα κάποιο τηλεσκόπιο όπως λες,δοκίμασε με ένα προσοφθάλμιο καλύτερης ποιότητας από αυτά του lidl,για να δεις και τις διαφορές και να τις μαθαίνεις.Εγώ π.χ. όταν του έβαλα το 10άρι celestron είδα τεράστια διαφορά.Γνώμη μου πάντως,μην ξοδέψεις κάτι περισσότερο...Καλώς ήρθες Έλληνες αεί παίδές εστε, γέρων δε Έλλην ουκ έστιν.
georgeUTL Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2011 Καλησπερα papanebo το προσ. 4mm που πιεριεχεται στο τηλεσκοπιο, ειναι η ποιο μεγαλη μεγεθυνση που μπορεις να χρησημοποιησεις και να εχεις καθαρο ειδολο με πολυ καλη αντιθεση χρωματων για πλανιτηκη παρατηρηση, αφοδητη,σελινη,κρονο,δια αυτο τον καιρο, αρκει να βρεις τη σωστη ετιαση, (κοματακι δυσκολο με αυτο τον εστιαστη αλλα οχι ακατορθοτο) και θα το χαρεις για αρκετο καιρο ετσι! Το εχω χρησημοποιηση και στο 12'' dob και ηταν για εμενα εκπληξη το ποσο καθαρα εβλεπα δια και κρονο, με χρωματικο σφαλμα γυρο απο τους πλανητες και στο φεγγαρι, αλλα με πολυ καλη οξυτητα στα χρωματα πανω στον πλανητη, τοσο καλη οπου με εχει κανει να το χρησημοποιο παντα στις παρατηρησεις μου, για να δει το ματι μου περισοτερες λεπτομεριες πανω στον πλανητη. Γιωρτινο δωρακι ηταν αυτο για εμενα!! καλη εστιαση και θα δεις, αν εχει καποιος φιλος μεγαλητερο τηλεσκοπιο καντε μια δοκιμη! και για ευρη πεδιο, μερα σαν διοπτρα, αλλα και νυχτα για νεφελωματα, σμοινοι,γαλαξιες το 25mm sky-watcher plossl το αρχικο απο το dob, πολυ καλη οξυτητα στα χρωματα και πολυ φωτινα ειδολα!!αν καταφεριες να βρεις ενα τετοιο μεταχειρισμενο.. δεις οτι θα το χαρεις για πολυ καιρο!!! φθηνος θα ειναι. Με αυτο το set up θα εισαι full καλημενος οπου ειμαι και εγω απο το συγγεκριμενο τηλεσκοπιο.. και θα εισαι ετυμος για εξορμηση, δεν χρειαζεσε τιποτα αλλο! εχω δοκιμασει και με το barlow δεν εχει καποια διαφορα , ' zoom = ευκολια' αλλα πολυ το βαρος.. θελει αλαγη ο εστιαστης, οπου θα το ξεκηνησω για να τον χρησημοποιο.http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=150963&highlight=#150963 Το εχω δοκημασει με διαφορα προσοφθαλμια αυτα ηταν τα καλητερα και θα ευχαρηστηθεις το τηλεσκοπιο που εχεις! SK DOB 12'''' Όταν πετύχει το CERN και δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα ελπήζω να αλλάξουμε τροχιά για να δούμε πράγματα που δεν ειχαμε φανταστεί...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα