Jump to content

Δαβίδ εναντίον Γολιάθ! (Brandon 12mm vs Nagler 12mm T4)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το περασμένο Σάββατο είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω τους Brandon 12mm και τον Nagler 12mm T4 στο ίδιο τηλεσκόπιο (ένα αποχρωματικό 125mm του φίλου Λευτέρη) από την ταράτσα του σπιτιού στην Εύβοια. Το τέστ σύντομο αλλά έδωσε τα πρώτα συμπεράσματα.

α) Βάρος ο Brandon είναι πανάλαφρος σε σχέση με τον Nagler.

b) Οφθαλμική απόσταση εδώ κερδίζει ο Nagler o Λευτέρης μπορούσε να παρατηρήσει με τα γυαλιά του από τον Nagler ενώ ήταν αδύνατο να κάνει το ίδιο με τον Brandon εγώ που δεν παρατηρούσα με γυαλιά δεν αντιμετώπιζα πρόβλημα.

γ) Οξύτητα-πιστότητα χρώματος ο Brandon κέρδιζε κατά κράτος. Στον Δία τρεις ζώνες στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη διακρίνονταν εύκολα με τον Brandon ενώ με τον Nagler δύσκολα και κάποιες στιγμές που έφτιαχνε το seeing. Επίσης ο Nagler παρουσιάζε αρκετό χρώμα στις άκρες του πλανήτη (κόκκινο από τη μια μπλε από την άλλη) ειδικά αν δεν ήταν ο Δίας στο κέντρο του πεδίου.

δ) Διάχυση-κοντράστ καλύτερος ο Brandon (λιγότερη διάχυση φωτός δίπλα σε λαμπρά άστρα και σκοτεινότερο υπόβαθρο)

ε) Γεωμετρικές παραμορφώσεις εδώ ο Nagler έδινε καλά είδωλα ενώ ο Brandon παρά το σχετικά μακρύ εστιακό λόγο στο τελείως άκρο του πεδίου που το υπολόγισα περίπου 45 μοίρες (ας πούμε στο 5% περίπου) έδειχνε τα άστρα ελαφρώς επιμηκυμένα.

Θα έλεγα πως για την πιστότητα της παρατήρησης ο Brandon κερδίζει στην άνεση κερδίζει ο Nagler με μια όμως πολύ ενοχλητική τάση για "kidney-beaning". Αν δεν κέντραρες το μάτι σου σωστά έβλεπες μεγαλες νεφροειδείς περιοχές του πεδίου να μαυρίζουν.

Νομίζω ο Δαυίδ κερδίζει το είδωλο που δίνει είναι καλύτερο... αν το τηλεσκόπιο έχει μηχανισμό παρακολούθησης του ουρανού δεν υπάρχει πρόβλημα, στα dobsonian με το σπρώξε είναι αλλιώς τα πράγματα και λογικό να προτιμάει κανείς το μεγάλο άνετο πεδίο του Nagler.

Συνέχισα την υπόλοιπη βραδιά πάντως παρατηρώντας μόνο με τον Celestron zoom και το 6" f/8 κάνοντας ακατάσχετο αστροζάπινγκ με goto και ζουμάρισμα :mrgreen: Δεν δοκίμασα τον Nagler στο 6" f/8 νευτώνιο γιατί δεν δέχεται προσοφθάλμιους 2" (ο Nagler μπαίνει και σε 1.25" αλλά δεν είχα εμπιστοσύνη να τον δοκιμάσω τόσο βαρύς που είναι).

Το πόσο βολικός είναι ο ζουμ δεν περιγράφεται προσαρμόζεις την μεγέθυνση ακριβώς στο αντικείμενο που παρατηρείς... Ανακάλυψα το "dark sky factor" προσαρμόζεις τη μεγέθυνση μέχρι να φανεί σκοτεινό το υπόβαθρο και είσαι οκ. Στη σελήνη ο ζουμ παρουσίαζε μια εσωτερική ανάκλαση σε ορισμένα σημεία αλλά ασθενή και όχι ενοχλητική. Πάντως ο 12mm Koenig έδινε αισθητά καλύτερο κοντράστ από τον ζούμ στα 12mm. Επόμενη σύγκριση; Με τον Koenig 12mm :cheesy:

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

giorgo μιας και έχεις το ίδιο τηλεσκόπιο με έμενα(μιλώ για το μικρό σου το δοβ 6')θα ήθελα να μου προτείνεις προσοφθάλμια η αλλά εξαρτήματα για το τηλεσκόπιο μου...ξέρω ότι το καλύτερο θα ήταν να το ανεβάσω σε ισημερινή αλλά αυτό κοστίζει για την ώρα μιας και το έχω λίγο καιρό μόνο....αλλά από προσοφθάλμια κτλ τι γίνετε
JUST FOR FUN...... :-note
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο λίγο "αταίριαστη" σύγκριση... Θέλω να πω μια σύγκριση του brandon με τον konig που ετοιμάζεις, με τον 12.5 BGO, τον αντίστοιχο UO ορθοσκοπικό ή - αν κατάφερες να τον ξετρυπώσεις - τον 12,5 ultima θα είχε μεγαλύτερο νόημα και ενδιαφέρον. Αναμένουμε τη συνέχεια!

 

ΥΓ. Ο nagler ήταν του Λευτέρη; Αν ναι, πιστεύω ότι πρέπει να ήταν Τ4; :mrgreen:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ Ηλία για το "αταίριαστη" γι αυτό και ο τίτλος. Οι προσοφθάλμιοι αυτοί εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς ο καθένας. Δεν δρουν ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά ο ένας στον άλλον. Το κόστος τους είναι υψηλό και δεν απευθύνονται σε αυτόν που τώρα ξεκινάει στο χώρο και δεν ξέρει ως που θέλει να φτάσει ή ακόμα και αν θα παραμείνει. Προσωπικά δεν θα έλεγα όχι και σε ένα καλό πεδίο 80+ μοιρών του Nagler αλλά για να παρατηρήσω πλανήτες ή δύσκολους διπλούς αστέρες ή ένα μικρό και αμυδρό αντικείμενο βαθέως ουρανού θα κατέφευγα στον Brandon και φυσικά επελέγω και έναν ζουμ που με κόστος λιγότερο από έναν καλό plossl ή orthoscopic δίνει μια άνετη και ευχάριστη παρατήρηση χωρίς να υπολείπεται υπερβολικά.

 

rofos: ας μην χαλάμε το θέμα ρώτα ό,τι θέλεις για το τηλεσκόπιό σου με πμ ή άνοιξε άλλο θέμα.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης