Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2011 Καλημέρα σε όλους. Εχθές στα πλαίσια ενός μαθηματος (Φυσική και Φιλοσοφία) στο τμήμα φυσικής του ΑΠΘ, παρουσίασα την εργασία μου με θέμα: "Αναζητώντας τη φύση του χρόνου μέσω της κλασσικής και της σύγχρονης φυσικής" Ειμαι σίγουρος ότι κάπου έχει ξανασυζητηθεί το θέμα, αλλά δεν μπόρεσα να το βρώ.Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να κατεβάσει το πρώτο pdf από εδώ (Nature of time...): http://users.auth.gr/~atilemac/essays.html Οποιαδήποτε σχόλια, προτάσεις κλπ ευπρόσδεκτα.
geonik Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2011 Τηλέμαχε το θέμα είναι ελκυστικό και έχει απασχολήσει λίγο πολύ όλους,μερικοί το αντιμετωπίζουν απο την μεριά της φιλοσοφίας και οσοι έχουν την δυνατότητα απο την μεριά της φυσικής.Για μένα ο χρόνος παραμένει ένα βαθύ μυστήριο που δεν καταλαβαίνω παρόλεςτις φιλοτιμες προσπάθειές μου.Το άρθρο σου είναι πολύ ωραίο και το αντιμετωπιζεις περισότερο απο την σκοπιά της φυσικής.Μπράβο και καλή συνέχεια !Σε παραπέμπω σε μερικές πολύ σύντομες σκέψεις που έχω γράψει για το μυστήριο του χρόνου που μερικές ισως να φανούν αιρετικές εδώ. Γιώργος Νικολιδάκης Μέλος ΕΑΕ.We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.http://geonik.homeip.nethttp://astronomia.org.gr
Ifikratis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2011 Τηλέμαχε συγχαρητήρια! Εξαιρετική δουλειά! IK Observing System
3c273 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 13, 2011 Συγχαρητήρια. Είναι ολοφάνερο ότι λατρεύεις την φυσική. Ευχαριστούμε. Εξαιρετική δουλειά δοσμένη με απλό τρόπο. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
titi Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2011 Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να κατεβάσει το πρώτο pdf από εδώ (Nature of time...): http://users.auth.gr/~atilemac/essays.html Οποιαδήποτε σχόλια, προτάσεις κλπ ευπρόσδεκτα. δυστυχως δεν ανοιγει... " αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "Albert Einstein
50mm Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2011 Δυστηχως ουτε σε μενα ανοιγει το link Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2011 Άργει λίγο, αλλά το ανοίγει το link. (φίλε geonik, θα το διαβάσω) Σας ευχαριστώ, χαίρομαι που σας άρεσε. Προσπάθησα (αν και χρησιμοποίησα μαθηματικά) να τα περιγράφω όσο πιο απλά γίνεται ώστε να διαβάζεται και από φυσικούς αλλά και από μή φυσικούς.
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2011 Φίλε geonik διάβασα το κείμενο σου. Όλος ο προβληματισμός σου περί χρόνου μέσω της ψυχολογικής πλευράς και περί της φιλοσοφικής άποψης για το τι θα πει "ύπαρξη" είναι σωστός και εύλογος. Τα επιχειρήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας φυσικός όμως για να σε πείσει ότι υπάρχει χρόνος ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι κανένας δεν τον συνειδητοποιεί είναι ότι ο χρόνος είναι μια φυσική ποσότητα η οποία μπορεί να μετρηθεί. Ο τρόπος που τον μετράμε έγκειται πάντα σε ένα περιοδικό φαινόμενο και χρόνος είναι πόσες επαναλήψεις του περιοδικού φαινομένου έγιναν από ένα γεγονός στο δεύτερο. Απο τη στιγμή λοιπόν που μπορεί να μετρηθεί, ο χρόνος για τον φυσικό υπάρχει. Από την άλλη, αν δεν είχαμε στη διάθεση μας κάποιο περιοδικό φαινόμενο, τι θα λέγαμε; Πιθανότατα θα λέγαμε ότι ο χρόνος δεν υπάρχει οπότε και φτάνουμε σε αυτό που είπες σχετικά με τον ορισμό της ύπαρξης. Τι σημαίνει ότι κάτι υπάρχει ή δεν υπάρχει; Και για να βάλω και λίγο λάδι στη φωτιά, σκεφτειτε το εξής: Ο καμπυλομένος χωρόχρονος της γενικης θεωρίας της σχετικότητας υπάρχει; Η σωστή απάντηση είναι ότι υπάρχει στα πλαίσια της συγκεκριμένης θεωρίας. Για τη κβαντομηχανική ή τη νευτώνεια μηχανική ή ακόμα για την καθημερινή μας αντίληψη όμως ο καμπυλομένος χωρόχρονος ΔΕΝ υπάρχει. Ούτε τον χρησιμοποιούμε ούτε τον αντιλαμβανόμαστε, ούτε τον μετράμε....
titi Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2011 Άργει λίγο, αλλά το ανοίγει το link. quote] επειμενω, δεν ανοιγει βρηκα την κεντρικη σελιδα του παναπιστημιου ομως. μηπως μπορεις να μου δωσεις την διαδρομη απο εκει? " αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "Albert Einstein
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2011 Νόμιζα ότι λέγατε για το link του geonik. Κάτι έγινε και δεν μου ανοίγει καν τη σελιδα μου του πανεπιστημίου, οπότε την ανεβάζω εδώ.
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2011 Τώρα δουλεύει και το αρχικό λινκ (μάλλον είχε κάποιο πρόβλημα ο server του πανεπιστημίου.
geonik Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2011 Τα επιχειρήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας φυσικός όμως για να σε πείσει ότι υπάρχει χρόνος ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι κανένας δεν τον συνειδητοποιεί είναι ότι ο χρόνος είναι μια φυσική ποσότητα η οποία μπορεί να μετρηθεί. Ο τρόπος που τον μετράμε έγκειται πάντα σε ένα περιοδικό φαινόμενο και χρόνος είναι πόσες επαναλήψεις του περιοδικού φαινομένου έγιναν από ένα γεγονός στο δεύτερο. Απο τη στιγμή λοιπόν που μπορεί να μετρηθεί, ο χρόνος για τον φυσικό υπάρχει. Τηλέμαχε νομίζω ότι θα διαπράξω ένα σφάλμα , θα προσπαθήσω να μιλήσω για κάτι που δεν καταλαβαίνω πολύ καλά.Όπως έχω πει και παραπάνω για μένα ο χρόνος παραμένει ένα βαθύ μυστήριο όσο προσπαθώ να ξεδιπλώσω κάποιες πτυχές του τόσο περισσότερο διαπιστώνω την άγνοιά μου, και τόσο περισσότερα αναπάντητα ερωτηματικά με ζώνουν.Έχω προσπαθήσει αρκετά να κατανοήσω τι σημαίνει η παράμετρος t που χρησιμοποιούν οι φυσικοί στις εξισώσεις τους.Φαντάζομαι ότι περίπου για την ίδια παράμετρο και εσύ μου μιλάς , επίσης νομίζω ότι στην ουσία μου μιλάς για μια διαδοχή διαδραματιζόμενων γεγονότων που συμβαίνουν καθώς ο χρόνος ρέει και λες ότι είσαι σε θέση να μετρήσεις αυτή τη ροή χρησιμοποιώντας περιοδικά φαινόμενα.Λοιπόν αυτό που εγώ καταλαβαίνω (το λες και εσύ παρακάτω ) είναι ότι σύμφωνα με την γενική σχετικότητα υπάρχει κάτι που αποκαλούμε τετραδιάστατο χωροχρόνο ο οποίος δεν έχει καμία ροή, ο χρόνος είναι απλά εκεί και δεν ρέει περισσότερο από ότι ρέει ο χώρος. Φαίνεται λοιπόν ότι εκεί η παράμετρος t δεν είναι τίποτα άλλο από μια συντεταγμένη. Σε αυτό τον στατικό καμβά δεν υπάρχει ροή και κίνηση με την έννοια της αλληλοδιαδοχής γεγονότων, απλά τα αντικείμενα εδώ καταλαμβάνουν νέες και μοναδικές θέσεις, δηλαδή συντεταγμένες.Mε αυτή την οπτική η έννοια της αλληλοδιαδοχής είναι νομίζω ψυχολογική έννοια, σε ένα τέτοιο μοτίβο τίποτα δεν κινείται τίποτα δεν ρέει και ο χρόνος υπάρχει και προς τα πίσω και προς τα μπροστά και παντού προς κάθε κατεύθυνση όπως ακριβώς υπάρχει και ο χώρος, είναι αυτό που αποκαλώ χρόνος του φυσικού κόσμου.Συμπεραίνω λοιπόν ότι στον ιστό αυτού που αποκαλούμε χωροχρόνο ο οποίος είναι ότι καλύτερο έχουμε προς το παρόν για να ερμηνεύσουμε το σύμπαν, ο χρόνος δεν ρέει δεν κινείται με κάποια ταχύτητα για να μπορεί κάποιος να τον μετρήσει.Βέβαια όπως έχω πει και παραπάνω δεν μπορώ να αποτινάξω την ανελέητη αίσθηση του χρόνου που εισχωρεί από παντού μέσα μου κάνοντάς με να αισθάνομαι τον ασταμάτητο παλμό από κάθε ίνα από κάθε άτομο του σώματός μου, επαναφέροντας το βέλος του χρόνου που προχωράει μπροστά, επιβεβαιώνοντάς μου ότι σίγουρα κάτι πάλι δεν κατάλαβα καλά. Το ερώτημά μου λοιπόν είναι, τι είναι ο χρόνος χωρίς την παρουσία μιας συνείδησης να τον παρατηρεί ? Γιώργος Νικολιδάκης Μέλος ΕΑΕ.We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.http://geonik.homeip.nethttp://astronomia.org.gr
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2011 Κι εγώ συμφωνώ με τον geonik Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
3c273 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2011 Τηλέμαχε για άλλη μια φορά συγχαρητήρια για τη δουλειά σου αυτή. Την διάβασα αλλά δεν είχα τον "χρόνο" να την μελετήσω. Υπάρχει μεγάλη διαφορά όπως πολύ καλά γνωρίζεις. Μία ερώτηση.. Πότε διαχωρίστηκε ο χρόνος όπως τον αντιλαμβανόμαστε από τον χώρο; Κάποτε ήταν ενοποιημένος με αυτόν. Τι μας λεέι η φυσική για τον τρόπο που ένα φωτόνιο, που φυσικά κινείται με c, αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του; Αυτά για την εμβάθυνση και τον τρόπο που είδε ο Γιώργος τον χρόνο. Επίσης μου άρεσε πολύ αυτή η σκέψη που ομολογώ την βρίσκω και παρήγορη. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2011 Βασικά, επειδή το θέμα είναι φιλοσοφικό μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι κανένας από τους δυο μας δεν έχει δίκιο αλλά και κανένας μας δεν έχει και άδικο. Καθένας μπορεί να έχει τη "φιλοσοφία" του από τη στιγμή που την τεκμηριώνει όπως πολύ σωστά κάνεις και εσύ. Στο θέμα μας τώρα. Είπες πολύ σωστά:Σε αυτό τον στατικό καμβά δεν υπάρχει ροή και κίνηση με την έννοια της αλληλοδιαδοχής γεγονότων, απλά τα αντικείμενα εδώ καταλαμβάνουν νέες και μοναδικές θέσεις, δηλαδή συντεταγμένες. Αυτή σου η διαπίστωση είναι σωστή. Θα έχεις ακούσει πιθανόν σχετικά με την έννοια του ταυτόχρονου στη θεωρία της σχετικότητας. Δύο γεγονότα που μπορεί να είναι ταυτόχρονα για σένα, για μένα μπορούν να μην είναι. Άρα φαίνεται ότι αυτή η αλληλοδιαδοχή που λες πράγματι δεν υπάρχει στα πλαίσια της σχετικότητας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο χρόνος. Ο χρόνος είναι το t2-t1. Όπως ακριβώς μετράς στον χώρο και λες από δω ως εκεί, στο χωρόχρονο μπορείς να πεις οτι αυτό το γεγονος απέχει από το άλλο τόσο χρόνο. And that's it. Αυτό είναι ο χρόνος . Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Και πριν και τώρα, μιλησα για την έννοια του χρόνου και ότι πρέπει να υπάρχει. Τώρα όσο αφορά τη ροή του... αυτό πράγματι μπορεί να είναι μια ψευδαίσθηση, αλλά προς το παρών τουλάχιστον, αυτός ο προβληματισμός είνα θέμα φιλοσοφίας και όχι φυσικής. Γι αυτό σου είπα ότι καθένας μας μπορεί να πιστεύει διαφορετικά πράγματα, χωρίς να έχει κανείς άδικο. Τέλος, όσο αφορα το ερώτημα που έθεσες σχετικά το τι είναι ο χρόνος χωρίς την παρουσία μιας συνείδησης να τον παρατηρεί θα σου απαντήσω ως εξής: Είναι ότι είναι και ο χώρος χωρίς την παρουσία μιας συνείδησης να τον παρατηρεί. Αν πιστεύεις ότι δεν υφίσταται χώρος αν δεν υπήρχαμε εμείς να τον παρατηρήσουμε (ανθρωπική αρχή) τότε μπορείς να υποθέσεις το ίδιο και για το χρόνο. Αν πιστεύεις όμως ότι ο χώρος υπάρχει είτε τον συνειδητοποιούμε είτε όχι, τότε μάλλον πρέπει να δεχτείς το ίδιο και για το χρόνο. Για μετρήσουμε το μήκος λέμε Χ2-Χ1 ή Υ2-Υ1 κλπ και για το χρόνο, λέμε t2-t1. Μετριέται, άρα υπάρχει.
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2011 Τηλέμαχε για άλλη μια φορά συγχαρητήρια για τη δουλειά σου αυτή. Την διάβασα αλλά δεν είχα τον "χρόνο" να την μελετήσω. Υπάρχει μεγάλη διαφορά όπως πολύ καλά γνωρίζεις. Μία ερώτηση.. Πότε διαχωρίστηκε ο χρόνος όπως τον αντιλαμβανόμαστε από τον χώρο; Κάποτε ήταν ενοποιημένος με αυτόν. Τι μας λεέι η φυσική για τον τρόπο που ένα φωτόνιο, που φυσικά κινείται με c, αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του; Αυτά για την εμβάθυνση και τον τρόπο που είδε ο Γιώργος τον χρόνο. Επίσης μου άρεσε πολύ αυτή η σκέψη που ομολογώ την βρίσκω και παρήγορη. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Στα πλαίσια της γενικής θεωρίας της σχετικότητας, ο χώρος και ο χρόνος περιπλέκονται, σχηματίζοντας τον χωρόχρονο. Ο χωρόχρονος είναι ένα μαθηματικό κατασκεύασμα που περιγράφει έναν "χώρο" (με την γενικότερα έννοια) μέσα στον οποίο συμβαίνουν τα γεγονότα με συντεταγμένες x,y,z,t. Αυτά θεωρεί η υπάρχουσα θεωρία. Το τι μπορεί να συνέβαινε λίγο πριν από το big bang, ή τι συμβαίνει στο χρόνο σε υποατομικό επίπεδο θα πρέπει να μας το πει στο μέλλον μια θεωρία κβαντικής βαρύτητας. Προς το παρών, στον μικρόκοσμο θεωρούμε το χρόνο της κβαντομηχανικής που είναι ίδιος με το χρόνο του Νεύτωνα. Απόλυτος. Όσο αφορά το φωτόνιο, δεν θέλω να σου πω κάτι ανακριβές ή λανθασμένο. Θεωρητικά, σύμφωνα με τη σχετικότητα ίσως μπορούμε να πούμε ότι επειδή το φωτόνιο κινείται με την ταχύτητα του φωτός, ο χρόνος γι αυτό δεν κυλάει. Και επειδή κάποιος που θα ήταν πάνω στο φωτόνιο θα έβλεπε το γύρω περιβάλλον του να κινείται με c, θα θεωρούσε ότι τα πάντα γύρω του είναι ακίνητα και παγωμένα ως προς το χρόνο.Κατά τη γνώμη μου πάντως, η περίπτωση του φωτονίου είναι μια οριακή περίπτωση στην οποία έχουμε απειρισμό και πιθανόν να μην μπορούμε να κρίνουμε με τις υπάρχουσες θεωρίες. Αν εφαρμόσουμε τον τύπο της διαστολής του χρόνου της ειδικής θεωρίας, θα δούμε ότι ο χρόνος του ενός δευτερολέπτου για παράδειγμα γίνεται άπειρο. Μας δείχνει δηλαδή ότι παγώνει ο χρόνος, αλλά επισης μας δείχνει τα όρια της υπάρχουσας θεωρίας, και μια καινούργια γενικότερη θεωρία ίσως απαντούσε με μεγαλύτερη ακρίβεια και χωρίς απειρισμούς.
3c273 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2011 Ευχαριστώ πολύ. Απάντηση ώριμη, πλήρης,με βάθος και επίγνωση. ΥΓ1.και λιτή ΥΓ2. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να βγούμε εκτός topic αλλά δεν μπορώ να κρατηθώ και να μην θυμηθώ τον εξωστρακισμό του απείρου από τα μαθηματικά. Η λατρεμένη μου εξίσωση είναι η εξίσωση του Πυθαγόρα: ΜΗΔΕΝ Χ ΑΠΕΙΡΟ ΙΣΟΝ ΕΝΑ. Το ξεχνάμε πάραυτα. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2011 Μην ξεχναμε οτι το φωτονιο εχει μηδενικη μαζα ηρεμιας.Εμεις τρεχουμε αρκετα αργα στο χωρο,ετσι κινουμαστε σημαντικα στο χρονο. Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr
parity Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2011 Ε ναι, δεν εχει νοημα να ρωταμε τι "βλεπουν" τα φωτονια κτλ. γιατι αυτα δεν εχουν ματια και τιποτα μρ μη μηδενικη μαζα δεν μπορει να κινειται με ταχυτητα του φωτος στο κενο. Ενα ενδιαφερον αρθρο του Lee Smolin:What is Time?
Evans Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2011 Καλημέρα σε όλους. Εχθές στα πλαίσια ενός μαθηματος (Φυσική και Φιλοσοφία) στο τμήμα φυσικής του ΑΠΘ, παρουσίασα την εργασία μου με θέμα: "Αναζητώντας τη φύση του χρόνου μέσω της κλασσικής και της σύγχρονης φυσικής" Ειμαι σίγουρος ότι κάπου έχει ξανασυζητηθεί το θέμα, αλλά δεν μπόρεσα να το βρώ.Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να κατεβάσει το πρώτο pdf από εδώ (Nature of time...): http://users.auth.gr/~atilemac/essays.html Οποιαδήποτε σχόλια, προτάσεις κλπ ευπρόσδεκτα. Γεια σου τηλεμαχε και απο μενα. Ηθελα να σχολιάσω κατι ασχετο με το περιεχομενο του αρθρου οποτε σορρυ προκαταβολικα για το οφ τοπικ. Μιας και προσεξα οτι χρησιμοποιησες λατεχ, ηθελα να σου πω τα εξης δυο πραματα: 1. όταν γραφεις επιστημονικα κειμενα ή πιο σωστα μη-λογοτεχνικα κειμενα καλο θα ηταν να χρησιμοποιεις τη γραμματοσειρα kerkis που κατα τη γνωμη μου ειναι ο,τι καλυτερο στα ελληνικα για τεχνικα κειμενα. Η γραμματοσειρα που χρησιμοποιεις ειναι μια χαρα αν γραφεις λογοτεχνια κλπ. 2. Επισης αν χρησιμοποιεις kerkis δε θα εχεις αυτη την ενοχλητικη για το ματι αντιθεση οταν γραφεις λατινικους χαρακτηρες (δες οτι οταν γραφεις λατιν ειναι πιο bold απο το υπολοιπο ελληνικο κειμενο και μαλιστα με διαφορετικη γραμματοσειρα!!), καθως ο kerkis υπαρχει διαθεσιμος και για αγγλικα εξασφαλιζοντας απολυτη ομοιομορφια στο κειμενο σου. Αυτα τα ολιγα απο τον ''τυποφιλο'' της παρεας φιλικα Βαγγελης
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2011 Καλημέρα σε όλους. Εχθές στα πλαίσια ενός μαθηματος (Φυσική και Φιλοσοφία) στο τμήμα φυσικής του ΑΠΘ, παρουσίασα την εργασία μου με θέμα: "Αναζητώντας τη φύση του χρόνου μέσω της κλασσικής και της σύγχρονης φυσικής" Ειμαι σίγουρος ότι κάπου έχει ξανασυζητηθεί το θέμα, αλλά δεν μπόρεσα να το βρώ.Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να κατεβάσει το πρώτο pdf από εδώ (Nature of time...): http://users.auth.gr/~atilemac/essays.html Οποιαδήποτε σχόλια, προτάσεις κλπ ευπρόσδεκτα. Γεια σου τηλεμαχε και απο μενα. Ηθελα να σχολιάσω κατι ασχετο με το περιεχομενο του αρθρου οποτε σορρυ προκαταβολικα για το οφ τοπικ. Μιας και προσεξα οτι χρησιμοποιησες λατεχ, ηθελα να σου πω τα εξης δυο πραματα: 1. όταν γραφεις επιστημονικα κειμενα ή πιο σωστα μη-λογοτεχνικα κειμενα καλο θα ηταν να χρησιμοποιεις τη γραμματοσειρα kerkis που κατα τη γνωμη μου ειναι ο,τι καλυτερο στα ελληνικα για τεχνικα κειμενα. Η γραμματοσειρα που χρησιμοποιεις ειναι μια χαρα αν γραφεις λογοτεχνια κλπ. 2. Επισης αν χρησιμοποιεις kerkis δε θα εχεις αυτη την ενοχλητικη για το ματι αντιθεση οταν γραφεις λατινικους χαρακτηρες (δες οτι οταν γραφεις λατιν ειναι πιο bold απο το υπολοιπο ελληνικο κειμενο και μαλιστα με διαφορετικη γραμματοσειρα!!), καθως ο kerkis υπαρχει διαθεσιμος και για αγγλικα εξασφαλιζοντας απολυτη ομοιομορφια στο κειμενο σου. Αυτα τα ολιγα απο τον ''τυποφιλο'' της παρεας Σε ευχαριστώ πολυ. Το είχα προσέξει και εγώ αυτό με τους λατινικούς χαρακτήρες και δεν ήξερα που οφείλεται. I 'll do it!! p.s.Το άρθρο του Smolin είναι πολύ καλό, το συστήνω και εγώ σε όποιους ενδιαφέρονται.
themaras Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2011 τηλεμαχε δεν εχω βρει ακομα χρονο να διαβασω την εργασια σου... αλλα διαβασα το "ιστορια μου , ιστορια σας" και σου δινω συγχαρητηρια... πολυ καλο...
vtsamis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2011 Τηλέμαχε συγχαρητήρια για την πολύ καλή εργασία σου. Δίνεις με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο τη νοητική περιπέτεια του προσδιορισμού της έννοιας του χρόνου στη Φυσική. Συμφωνώ ότι όταν σε ένα ερώτημα μπαίνει η λέξη "συνείδηση", το ερώτημα ξεφεύγει εντελώς από το χώρο της Φυσικής, διότι ουσιαστικά το ερώτημα πλέον που κυριαρχεί -καλώς ή κακώς- είναι το: "Τι είναι συνείδηση". PS: Το κείμενό σου ήταν μια ευκαιρία να ξαναδιαβάσουμε με ευχαρίστηση κάποια αποσπάσματα από τον Αριστοτέλη, έναν από τους διεισδυτικώτερους και πολυσχιδέστερους νόες. πχ ο Αριστοτέλης προσεγγίζει τον πιο πάνω προβληματισμό περί συνείδησης στο Δ 223-a, στα "Φυσικά". (Άξιον δ' επισκέψεως και πώς πότε έχει ο χρόνος προς την ψυχήν...... κλπ κλπ) https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
geonik Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2011 Συμφωνώ ότι όταν σε ένα ερώτημα μπαίνει η λέξη "συνείδηση", το ερώτημα ξεφεύγει εντελώς από το χώρο της Φυσικής Βαγγέλη νομίζω οτι στο σημείο αυτό κάνεις λάθος, δεν ξεφεύγει καθόλου, εκτός και αν θεωρείς οτι η κβαντομηχανική δεν είναι Φυσική !! Γιώργος Νικολιδάκης Μέλος ΕΑΕ.We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.http://geonik.homeip.nethttp://astronomia.org.gr
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2011 Συμφωνώ ότι όταν σε ένα ερώτημα μπαίνει η λέξη "συνείδηση", το ερώτημα ξεφεύγει εντελώς από το χώρο της Φυσικής Βαγγέλη νομίζω οτι στο σημείο αυτό κάνεις λάθος, δεν ξεφεύγει καθόλου, εκτός και αν θεωρείς οτι η κβαντομηχανική δεν είναι Φυσική !! Πως αντιλαμβάνεσαι τη κβαντομηχανική δηλαδή, στα πλαίσια αυτού που είπε ο Βαγγέλης;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα