Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Θα ηθελα να σας ρωτησω αν υπαρχει καμια διαφορα στην ποιοτητα μεταξυ ενος hyperion zoom και ενος απλου προσοφθαλμιου hyperion (επειδη δεν ξερω πως αλλιως να το θεσω μιλαω για το αν υπαρχει καμια διαφορα για την οξυτητα της εικονας στα δυο αυτα προσοφθαλμια)

Ευχαριστω :)

Δημοσιεύτηκε

Κατ' αρχάς θα απαντήσω σε αυτό που δεν ρωτάς: Υπάρχει διαφορά στο πεδίο. Μεταξύ 24-12mm υπερτερούν οι σταθεροί, αν και μεταξύ 16-8 το πεδίο του zoom είναι υπερεπαρκές - στα 8mm μοιάζει μάλιστα μεγαλύτερο του σταθερού.

Ως προς την οξύτητα συνήθως δεν βλέπω διαφορά και κάποτε νομίζω πως βλέπω. Όχι με όλους. Ο 17mm μου φαίνεται (σε διπλούς αστέρες και πλανήτες) ελάχιστα οξύτερος, μπορεί να είναι ιδέα μου όμως.

Ο zoom υπερτερεί και στο παρέκταμα και την δυνατότητα αλλαγής της μεγέθυνσης και στο οτι είναι τελικά οικονομικότερος -κοστίζει όσο 2 και κάνει την δουλειά 6, των 3 εξ'αυτών το ίδιο καλά. Απλουστεύει την ζωή.

Αν δεν θέλεις η θήκη σου να γίνει ασήκωτη και η τσέπη σου πανάλαφρη, ένας φακός χαμηλής εστιακής (έχω 31mm Aspheric και 24mm Hyperion, έχεις 28mm που κάνει την δουλειά και των 2 αν έχει επαρκές πεδίο), ένας Hyperion Zoom 24-8 και ένας καλός Barlow 2x (Celestron Ultima, Orion Shorty Plus, Televue Barlow) δημιουργούν ένα λιτό μα και πλήρες σετ για κάθε χρήση.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Θα συμφωνησω απλα ισως να μην παρει τον barlow και να παρει ενα 4mm προσοφθαλμιο με τα ιδια λεφτα.

Οποτε θα εχει 24-8 + 4.

''''Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό στη ζωή απο το να ανακαλύψεις το ακριβές σημείο,απο το οποίο πρέπει να παρατηρούνται και να κρίνονται όλα τα πράγματα,κι ύστερα να παραμείνεις σε αυτό το σημείο.''''
Δημοσιεύτηκε

Προσθεσα προσφατα στην συλογη μου με τους υπεριωνες το 24.ΜΟυ αρεσε πολυ και δηνει μεγαλητερο πεδιο απο τον zoom που ειναι στενοτερο.Ειναι πολυ καλος ερευνιτικος φακος και στον προτεινω.

Το πεδιο του zoom πραγματη ειναι στενα στα 24 20 στα 16 υποφερεται και στα υπολληπα πολυ αξιολογο.

Εχω και τον 13 οποτε δεν χρειαστικα τον barlow διοτη αν ξεβηδωσεις το κατω στοιχειο και το βαλεις στον zoom τον δηπλασιαζει.Οποτε εχεις και ενα zoom planet killer οπως σωστα χαρακτιρισε και μου προτεινε ο kkokkolis πρην το αποκτισω :D

ο zoom ειναι πολυ ευχρηστος,εντοπιζεις και μεγενθυνεις οσο σου χρειαζεται αναλογος το στοχο.

Δεν γνωριζω ποιο τυπο τηλεσκοπιου εχεις,αλλα νομιζω αν κανεις ενα συνδιασμο με ενα σταθερο υπεριωνα που τα στοιχεια του αποσπουνται (ολλα εκτος απο τον 24,εχει αλλο σχεδιασμο)μπορουν να σου δωσουν μεγενθυση για πλανητες.το 13 δηνει Χ2 και 21-17 Χ1,5.Στο δικο μου dob 8' το Χ2 δηνει 300Χ και αν υπολογισα σωστα το χ1,5 δηνει 225Χ που παλη ειναι καλο για πλανητες.

Αν σου αρεσει η ηδεα για ζευγος συν υψηλη μεγενθυση,μαλον το 21 για ερευνητικο που το κατω στοιχειο δηνει Χ1,5 μαζη με το zoom ειναι δυναμικο σεναριο για να εχεις 7 σε 2.

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Δημοσιεύτηκε
Δηλαδη (απο οτι καταλαβα) ο zoom υπερτερει των hyperion στις χαμηλες μεγενθυνσεις απο 12 και κατω λογο του μεγαλυτερου πεδιου του απο τους σταθερους και χρησιμευει περισσοτερο για πλανητες με εναν barlow ή οπως ειπε ο φιλος scott με την αλλη διαδικασια.Αλλα επειδη εχω ηδη εναν barlow 2x της celestron και τον zoom ειμαι οκ για τους πλανητες! τωρα αν θελησω κατι για deep sky θα επαιρνα εναν hyperion 24mm για παραδειγμα που εχει και μεγαλυτερο πεδιο ή φτανει για την ωρα ο 28mm που ειχε το Dobsonian skywatcher 8'' μαζι??
Δημοσιεύτηκε
Φίλε μου η απάντηση στην ερώτηση σου ειναι και zoom και κανονικα ! εγω τα έχω όλα. Βέβαια όπως απάντησε ο Κ. Κοκκόλης τα σταθερα υπερτερουν σε σχεση με το zoom. οτι και να επιλέξεις θα έχεις αξιοπρεπέστατα οπτικα. (τσίμπα και έναν powermate και εισαι.... κουκλακι!)
Δημοσιεύτηκε

Εσύ θα μας πεις αν κάνει ο 28mm.

Το exit pupil είναι μεγάλο, 4.666. Καλό για εύρεση αντικειμένων. Το πεδίο πόσο είναι; Καλό είναι να είναι γύρω στις 68 μοίρες, ο Zoom έχει μόνο 44 μοίρες στα 24mm.

Με τέτοιο exit pupil ο ουρανός είναι φωτεινός. Αφού βρεις την περιοχή με το αντικείμενο βάζεις τον Zoom. Μειώνεις το exit pupil στα 2mm, δηλαδή στα 12mm εστιακής, 100x. Στην θεωρία δημιουργείς έτσι τις ιδανικές συνθήκες για να το δεις και να το μελετήσεις. Μετά μπορείς να αυξομειώσεις το exit pupil από 3.5-0.8mm περίπου και να δεις που φαίνεται καλύτερα. Στο τηλεσκόπιό σου exit pupil= εστιακή απόσταση φακού/6.

Σε Σελήνη, Δία και Κρόνο (φωτεινοί στόχοι) κινείσαι μεταξύ 1 και 0.666mm, δηλαδή εστιακή απόσταση 6-4mm, μεγέθυνση 200-300x, 1-1.5x ανά χιλιοστό διαμέτρου. Εκεί ο Zoom κατεβαίνει με τον Barlow, καθώς μετατρέπεται σε 12-4. Αυτές οι μεγεθύνσεις εξυπηρετούν και σε διπλούς αστέρες ή σφαιρωτά σμήνη.

Δοκίμασε αυτά που λέμε σε εύκολους στόχους, το νεφέλωμα του Ωρίωνα, την Ανδρομέδα, το δακτυλίδι (το καλοκαίρι) και τον Δία.

Τα ανοικτά σμήνη τα βλέπεις απλώς με την μεγέθυνση στην οποία χωράνε. Εκεί ο Zoom βολεύει, εκτός αν είναι πολύ εκτεταμένα (όπως οι Πλειάδες) και δεν χωράνε στο πεδίο, οπότε θαχρησιμοποιείς τον ερευνητικό προσοφθάλμιο.

Αν το 28mm σου δεν έχει πεδίο 68 μοιρών, μια φθηνή λύση είναι τα Skywatcher SWA ή Panaview 38mm (er 6.333, μεγέθυνση 32x, πεδίο 2.2 μοιρών- χωράνε και οι Πλειάδες) ή το 32mm. Τα χαρακτηριστικά του 32mm βρες τα μόνος σου, σαν άσκηση.

Υπάρχουν και καλύτερα, όπως τα Aspheric ή τα Panoptic, αλλά δεν θα τα συνιστούσα σε ένα παιδί 15 ετών. Άσε κάτι για να έχεις να αγοράζεις αύριο.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Το προσοφθαλμιο δινει 56 μοιρες πεδιο αρα καλο θα ηταν (φανταζομαι) να προχωρησω σε αγορα ενος προσοφθαλμιου με πεδιο 68 μοιρων και ανω.Οι panoptic ειναι ακριβοι να φανταστω!

φιλε netrionio οι powermate σε τι διαφορερουν απο τουw barlow???

Δημοσιεύτηκε

Σημείωση:

Οι Hyperion Αν τους βγάλετε τον κάτω τμήμα γίνοντε 21-22 mm & δεν βλέποντε.

Τους έχω όλους εκτός τον 21 & 31 mm

Δηλαδή έχω 3,5-5-8-13-17-24-36 & 8-24 Ζοομ & τα τηλεσκόπιά μου είναι Meade SC-8 f/10, Bresser 102/1000 f/10 αχρωματικό, SW ED-80 f/7,5 Αποχρωματικό & SW 150/750 f/5 για μένα είναι μια χαρά οι Hyperion για τα χρήματα που διέθεσα.

Σήμερα ίσως τα έδινα για ES-100

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε
Σημείωση:

Οι Hyperion Αν τους βγάλετε τον κάτω τμήμα γίνοντε 21-22 mm & δεν βλέποντε.

Τους έχω όλους εκτός τον 21 & 31 mm

Δηλαδή έχω 3,5-5-8-13-17-24-36 & 8-24 Ζοομ & τα τηλεσκόπιά μου είναι Meade SC-8 f/10, Bresser 102/1000 f/10 αχρωματικό, SW ED-80 f/7,5 Αποχρωματικό & SW 150/750 f/5 για μένα είναι μια χαρά οι Hyperion για τα χρήματα που διέθεσα.

Σήμερα ίσως τα έδινα για ES-100

Υπάρχει και ο Hyperion 10mm πλέον. Δεν αντιστάθηκα, ενέδωσα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Σε 2 ιντσες η 1 1/4?Αφου εχεις dob 8' στην τιμη αυτη βρησκεις υπεριωνα 24,μπορεις να το ψαξεις και μεταχειρησμενο σε καλητερη τιμη.Σε 2 ιντσες παλη καλη ιδεα ειναι και SUPER WIDE ANGLE PANAVIEW 32mm, Ø50.8 η το 38μμ 124 ευρο.Το HYPERION - Aspheric 72° σηγουρα προτεινεται αλλα ανεβενει λιγο στα 184 ευρο.Τελευταια εδω στο ASTROVOX καπου αναφερθικε για νεους φθηνους και ευρηγωνιους φακους καποιας εταιριας με 82 μοιρες πεδιο,δεν θημαμε ακριβος αλλα οι φιλοι μας στο ASTROVOX θα σε κατατοπησουν σηντομα για να το βρεις.

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Δημοσιεύτηκε

Αυτά που πρότεινε ο Κώστας ακριβώς. Οι άλλοι φακοί είναι οι Explore Scientific 70, 25, 30, 35mm, αλλά από ΗΠΑ, εκτός αν τους φέρει και ο Νομικός στον Πειραιά. 50-70$ είναι καλή τιμή, όμως θα υπάρχουν και μεταφορικά.

http://www.optcorp.com/ProductList.aspx?uid=30-718-1511-1786

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Σας ευχαριστω για τις απαντησεις σας μαλλον θα μαζεψω κανα λεφτο για αυτον εδω http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1487.

Τον έχω και νομίζω πως είναι μια καλή επιλογή. Οι επιστρώσεις είναι εξαιρετικές.

Όπως όλοι οι Hyperions κάνει και αυτός ένα κολπάκι. Διαθέτει έναν προσαρμογέα που τον μετατρέπει σε 1.25'' από 2'' με πεδίο περίπου 52-55 μοίρες. Ίσως όμως να μην εστιάζει έτσι σε ένα Νευτώνιο ή κοντό διοπτρικό, στο Maksutov και το Schmidt Cassegrain δουλεύει άψογα. Γιατί να το κάνεις αυτό, μειώνοντας το πεδίο; Επειδή δεν υποδέχονται όλα τα τηλεσκόπια φακούς 2.00'' (όπως το C4, εκτός αν κάνεις μια μετατροπή MCT to SCT) ή επειδή κάποιος μπορεί να μην έχει προς το παρόν διαγώνιο 2.00'' και δεν διαθέτει κάτι ανάλογο ενός Plossl 32mm. Ακόμη και αν στην περιφέρεια τα αστέρια είναι ελαφρώς ανεστίαστα, όταν το πεδίο γίνεται 55 μοίρες αποκόπτεται όλο το εξωτερικό μέρος του πεδίου και διατηρείται το κεντρικό το οποίο είναι άψογο (όπως είναι στους καλύτερους Plossl 32mm). Είναι σαν να έχεις λοιπόν 2 φακούς σε έναν, έναν SWA και έναν Plossl-like 31mm.

Δες στις φωτογραφίες τις δύο διαφορετικές διαμορφώσεις.

Επίσης είναι πανάλαφρος για την κατηγορία του.

10494-L.jpg.e2c1e257d45abdac05d7851775256b8e.jpg

31mm_Hyperion.jpg.2b286439713217877eab0e07816b9544.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Οι συγκεκριμάνοι Hyperion έχουν σπείρωμα SC & αν αφαιρέσεις τον Adaptor 2" ή 1,25" βιδώνουν & άμμεσα στο τηλεσκόπιο ή χρησιμοποιήτε τους Adaptors για διάφορες προσαρμογές σε SC

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Δημοσιεύτηκε
Οι συγκεκριμάνοι Hyperion έχουν σπείρωμα SC & αν αφαιρέσεις τον Adaptor 2" ή 1,25" βιδώνουν & άμμεσα στο τηλεσκόπιο ή χρησιμοποιήτε τους Adaptors για διάφορες προσαρμογές σε SC

Αυτό δεν το είχα αντιληφθεί. Πες καμμιά ιδέα. Πως αξιοποιείται αυτή η δυνατότητα;

Το δοκίμασα και πράγματι εφαρμόζει άψογα. Έχει κάποια οπτική χρησιμότητα όμως;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Θα μπορουαστε ακομη να μου προτεινεται καποιο φιλτρο για νεφελωματα ( 2'' κατα προτιμηση)

Το πλέον σύνηθες είναι ένα γραμμικό ΟΙΙΙ. Υπάρχουν και στενού φάσματος UHC-LPR τα οποία αποκόπτουν λίγη ακτινοβολία, καθώς και ευρέως φάσματος τύπου ελάττωσης της φωτορρύπανσης (Skyglow). Τέλος, το δεύτερο γραμμμικό για ορισμένα νεφελώματα είναι το Hβ

Κορυφαία θεωρούνται τα Lumicon (από το εξωτερικό και ακριβούτσικα).

Ώς συνήθως, αποτελεσματικά φίλτρα όλων των τύπων σε λογικές τιμές παράγει η Baader. Όλες οι μεγάλες εταιρίες παράγουν πάντως, θα βρεις Televue, Celestron, Meade, Orion κλπ.

Εγώ προτίμησα τα Baader (Πλανητάριο Θεσαλονίκης), καθώς δεν βρήκα πουθενά αποδείξεις πως οι διαφορές στις τιμές δικαιολογούνται.

Αν διαβάζεις αγγλικά, υπάρχουν ανασκοπήσεις στο Cloudy Nights.

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1520

http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=63

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης