Jump to content

Εντυπωσιακό μετέωρο!!!


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους

Χθες το βράδυ,μετά από αδράνεια μερικών ημερών, αποφάσισα να κάνω παρατήρηση με τα κιάλια.Μετά από περίπου μιάμιση ώρα παρατήρησης, η ώρα ήταν γύρω στις 1.15 και καθώς παρατηρούσα στην κεντρική περιοχή του Περσέα ξαφνικά ο ουρανός φωτίστηκε στιγμιαία, μπορω να πω ότι τρόμαξα και λίγο :).Στην αρχή νόμιζα ότι θα ήταν κάποια φωτοβολίδα, δεν άκουσα όμως καθόλου θόρυβο. Γυρνώντας προς το νότο, μία παλάμη πάνω από τον Fomalhaut, είδα :shock: μία εντυπωσιακή οριζόντια, πορτοκαλή γραμμή που έσκιζε τον ουρανό σε μια περιοχή εύρους δύο τριών μοιρών, λες και ο ουρανός είχε πάρει φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο! Το φαινόμενο κράτησε για δέκα δεκαπέντε δευτερόλεπτα, οπότε πρόλαβα να το παρατηρήσω με τα κιάλια, στη συνέχεια αυτό που έμεινε για άλλο μισό περίπου λεπτό είναι ο καπνός που αναδυόταν από όλο το μήκος της φωτεινής γραμμής ,που στο μεταξύ είχε εξαφανιστεί.

Αν και παρατηρώ χρόνια τον νυχτερινό ουρανό, βέβαια μόνο τον τελευταίο χρόνο τον έχω μάθει κάπως, πρώτη φορά είδα τόσο εντυπωσιακό μετέωρο. Μάλιστα στην αρχή ο νους μου πήγε στο κακό, πτώση αεροπλάνου κλπ.Παρατήρησε κάποιος από εσάς το συγκεκριμένο φαινόμενο;

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ίδιο φαινόμενο το πρόσεξα και εγώ από το Πλωμάρι της Λέσβου. Ήταν πολύ εντυπωσιακό και σαν να άνοιξε ο ουρανός σε σχήμα ¨πουλιού¨. Για αεροπλάνο δεν νομίζω να ήταν λόγω του εκτιμώμενου ύψους. Στην ίδια περιοχή πετουσε και κάποιο άλλο αεροπλάνο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευρισκόμενος στην απέναντι μεριά του Αιγαίου, δεν θα μπορούσα εύκολα να παρατηρήσω το χθεσινό φαινόμενο, όμως έχω δει ανάλογα φαινόμενα, τα οποία έχουν απλή εξήγηση. Όταν ένας διάττοντας (μετέωρο) έχει μέγεθος μεγαλύτερο από κόκκο άμμου, π.χ. μέχρι μέγεθος καρυδιού, δημιουργεί μιά εντυπωσιακά λαμπρή τροχιά που διατηρείται αρκετά δευτερόλεπτα. Μάλιστα, η απότομη πυράκτωση από την τριβή με τον αέρα, μπορεί να προκαλέσει την έκρηξη του μετεώρου, συνοδευόμενη κάποιες φορές και από ισχυρό κρότο. Τότε δεν μιλούμε απλώς για μετέωρο αλλά γιά βολίδα. Είχα την τύχη στο παρελθόν να δω τρείς τέτοιες ολόλαμπρες βολίδες με μακριά τροχιά (μεγάλο μήκος και διάρκεια πολλών δευτερολέπτων) αλλά χωρίς κάποιο ήχο. Η πιό εντυπωσιακή έκανε την εμφάνισή της μέρα, λίγο πριν αρχίσει να σουρουπώνει, πάνω από τη θάλασσα του Αγιοκάμπου (Ν. Λάρισας) με κατεύθυνση βόρεια. Εντυπωσιακή, πορτοκαλί/χρυσαφί τροχιά με αισθητό πλάτος και εξαιρετική λαμπρότητα! Λίγα χρόνια μετά, την εικόνα αυτή μου θύμισαν τα τραγικά υπολείμματα του Columbia καθώς τα παρακολουθήσαμε στους δέκτες μας να πέφτουν στη Γη. Στην περίπτωση που το μετέωρο έχει μέγεθος μεγαλύτερο από ένα καρύδι καταλήγει οπωσδήποτε στο έδαφος, μην προλαβαίνοντας να αποτεφρωθεί στην ατμόσφαιρα. Μιλάμε τότε για μετεωρίτες ή αερόλιθους.

 

Πρίν δύο-τρία καλοκαίρια είδαμε μαζί με φίλους το εξαίσιο θέαμα της πολύχρωμης τροχιάς ενός αντικειμένου, που διέσχισε αργά το βράδυ τον Ελλαδικό χώρο από νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά και έγινε ορατό από την ανατολική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Ήπειρο μέχρι την Αλβανία και την Αδριατική όπου εικάζεται ότι έπεσε. Το γεγονός έφτασε μέχρι τις ειδήσεις χωρίς όμως οριστική εξήγηση (αερόλιθος; διαστημικό σκουπίδι; ) Με την εμφάνισή του η παρέα πετάχτηκε όρθια τρέχοντας ανάμεσα στα δέντρα για να το δεί μέχρι που χάθηκε στον ορίζοντα μέσα σε πορτοκαλί, πράσινες, μπλέ λάμψεις! (Το είδε κανείς άλλος; ) Αυτές είναι τα τυχερά του καλοκαιριού, όταν βρίσκεται κανείς συνεχώς κάτω από ανοιχτό νυχτερινό ουρανό!

 

Στα χιλιάδες πλέον «διαστημικά σκουπίδια» (κατεστραμμένο/διαφυγόν υλικό από διαστημικές αποστολές) οφείλονται αρκετά οπτικά φαινόμενα που εκδηλώνονται σαν είτε σαν μετέωρα με ανθρώπινη προέλευση είτε σαν μικροί, ορατοί δορυφόροι.

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάλλον το φαινόμενο ήταν ορατό στο ΒΑ Αιγαίο αφού το είδε και ο φίλος mix3 από το Πλωμάρι της Λέσβου.

Πάντως Στέφανε αυτό που μου έκανε εντύπωση και μάλλον δεν το εξήγησα με σαφήνεια είναι ότι η λάμψη που είδα για καμιά δεκαριά δευτερόλεπτα ήταν σε σταθερό σημείο, επειδή παρατηρούσα με τα κιάλια σε άλλη περιοχή του ουρανού δεν είδα την τροχιά της βολίδας απλά μετά την ξαφνική λάμψη που είδα στον ουρανό γύρισα και είδα τη "γλώσσα" της φωτιάς να "κρέμεται" οριζόντια μία παλάμη πάνω από τον Fomalhaut στο νότιο ουρανό!

Φιλικά Σταύρος :)

 

TS GSO 10' , skywatcer 100 bked, vixen ultima 9x63.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σ΄αυτή την περίπτωση το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι η δραστηριότητα των πολεμικών αεροπλάνων και τα άγνωστα σε μας συστήματα θερμικής παραπλάνησης των αντιαεροπορικών πυραύλων (πιθανόν αυτά που γράφω να φαίνονται αστεία για κάποιον που γνωρίζει καλά γι αυτά.) Παραπλανήθηκα κι εγώ με τη σειρά μου (:lol:) από τις φράσεις "... πορτοκαλί γραμμή που έσκιζε τον ουρανό..." και "...τόσο εντυπωσιακό μετέωρο." Απρόσεχτα θεώρησα δεδομένο το στοιχείο της κίνησης.

 

Φιλικά Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

...και τα άγνωστα σε μας συστήματα θερμικής παραπλάνησης των αντιαεροπορικών πυραύλων...

Ευτυχώς δεν είναι καθόλου άγνωστα, αν και αποτελούν κομμάτι του συστήματος ηλεκτρονικών αντιμέτρων πολεμικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων (ίσως και αρμάτων). Αποτελούνται απο συστοιχίες αντιστάσεων στις οποίες διοχετεύεται παλμικό ρεύμα, ανάλογα με τη συγκεκριμένη απειλή. Έτσι εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία που μπερδεύει τα (περισσότερα) βλήματα μικρού βεληνεκούς και φυσικά γι'αυτό το λόγο η εκπομπή της συσκευής είναι αόρατη.

Χρήστος Μαρινός
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σας!! Είμαι νέο μέλος της παρέα σας! Μόλις βρήκα την συγκεκριμένη λίστα! Προχθές το βράδυ στις 1:15 και ενώ βρισκόμουν με παρέα αραχτός σε κατι παγκάκια στο λιμάνι της Σάμου ο ουρανός φωτίστηκε για μερικά δευτερόλεπτα με ένα έντονο και φωτεινό γκριζογάλανο χρώμα!! Το μετέωρο είχε κατεύθυνση από τα νοτιοανατολικά προς τα βορειοδυτικά και πέρασε ακριβώς καθετα πάνω από την πόλη της Σάμου! Με σχετική συζήτηση που είχα σε μία άλλη λίστα σχετική με καιρικά φαινόμενα έμαθα ότι έγινε αντιληπτο στον Βόλο,στην Αττική(της οποίας όσοι κάτοικοι είδαν το φαινόμενο είδαν απλά μία έντονη λάμψη προς την μερια της κεντρικής-νότιας Εύβοιας,καθώς επίσης και στην Ασπροβάλτα Χαλκιδικής!! Το φαινόμενο ήταν άκρως ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ και ΦΟΒΕΡΟ και προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της Σάμου, ενώ ακόμα και σήμερα είναι ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης στα καφενεία και γενικα στις παρέες όλων των ηλικιών!!

Χάρηκα πολύ που έγινα μέλος της λίστας σας!! Καλό μήνα και καλές ουρανοπαρατηρήσεις!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Στέφανε το ίδιο φαινόμενο παρατήρησα και εγώ(πριν μερικά χρόνια νομίζω).Ήταν ότι πιο όμορφο έχω δεί στη ζωή μου!!! Ένα τεράστιο αντικείμενο με πράσσινες φλόγες.Το είδα από το μπαλκόνι του σπιτιού μου στα βριλήσσια.Το είχαν δεί μάλιστα πολοί γνωστοί μου.Ήταν απίστευτο!!!Για τρείς ημέρες το έδειχναν στις ειδήσεις.
Άλεξ Λομπάνοβ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Παιδιά διαβάζω τα post σας και ανατριχιάζω.Τον Απρίλιο όταν είμουν σε στρατόπεδο στην Ξάνθη (είμαι φαντάρος στην αθήνα τώρα) και συγκεκριμένα την ώρα της σκοπιάς (2-4 γερμανικό) έπεσε μια τέτοια βολίδα όπως τη λέτε και τρελάθηκα.Είχε πράσινο χρώμα και φώτισε πράσινο όλος ο ουρανός.Μου φάνηκε ότι έπεσε σε ένα δάσος και όταν έγινε αυτό στο σημείο που συνετρίβει είδα μία λάμψη έκρηξης αλλά δεν ακουστηκε τίποτα.Δεν το είπα σε κανέναν γιατί δεν εβρισκα λόγια να το περιγράψω.Άσε που θα με κοροϊδευαν λεγοντάς μου οτί είδα ufo.

Θεόδωρος Σπανός

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Πήγαινε να το βρείς πρίν το πάρουν!!!!!! :lol:

Εγώ θα πήγαινα πάντως.... 8) 8)

Άλεξ Λομπάνοβ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έτυχε να παρατηρήσω κι΄εγώ με τη σειρά μου ένα παρόμοιο φαινόμενο στίς 11 Αυγούστου από τη Νάξο. (Πολύ καθαρός ουρανός και στην ενδοχώρα ΠΟΛΥ σκοτάδι ιδανικό για παρατήρηση. Έαν ξέρει κάποιος πού να κοιτάξει, οι λαμπεροί τεχνητοί δορυφόροι φαίνονται άνετα με το μάτι) Θα ήθελα λοιπόν να εκφράσω ορισμένες απορίες όσων αφορούν τα αντικείμενα αυτά. Κατ΄αρχήν έχω παρατηρήσει κι΄εγώ τη "σκόνη" την οποία αφήνει το αντικείμενο μετά τη πτώση του, και η οποία είναι ορατή αρκρτά δευτερόλεπτα μετά το "σβήσιμο" του αντικειμένου. Έαν λοιπόν έχει τον όγκο ενός καρυδιού, σε πόση απόσταση απο τον παρατηρητή θα πρέπει να βρίσκεται ώστε να δούμε τα κατάλοιπα. Και έαν είναι αρκετά ψηλά, πόσο πυκνή μάζα μπορεί να έχει. Γιατί για να το παρατηρήσουν οι φίλοι απο την Αλεξανδρούπολη έως τη Σάμο, σημαίνει πως είναι αρκετά ψηλά. Και ακόμη πόσο πυκνή είναι η σκόνη που μένει ώστε ο φωτισμός του ουρανού να μας δίνει τη δυνατότητα να τη διακρίνουμε ?

eL NiNo

 

www.pandorawebdesign.co.uk

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το διάστημα μεταξύ 7-14 Αυγούστου ήμουν διακοπές στην Κεφαλλονιά. Εγώ, ένας φίλος μου και οι γυναίκες μας. Είχα ανέκαθεν το "μικρόβιο" της αστρονομίας στο αίμα μου, αλλά τελευταία έχω "κολλήσει" και το φίλο μου.

Στην Κεφαλλονιά, εκτός του ότι ευχαριστήθηκα έναν ουρανό χωρίς το παραμικρό ίχνος φωτορύπανσης, είδα και με γυμνό μάτι ένα κομμάτι του Γαλαξία. Αχνό λευκό φυσικά, αλλά αρκούσε μιας και είχα χρόνια να το δω.

Το καλύτερο όμως ήταν οι διάφοροι μετεωρίτες που είχα την τύχη να δω.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά οτι καθόμασταν σε μια παραλία νωρίς το βράδυ όταν ακριβώς από πάνω μας είδα την πρώτη φωτεινή γραμμή να προβάλει. Ο φίλος μου απογοητεύτηκε γιατί εκείνη τη στιγμή κοίταζε αλλού. Μετά από λίγα λεπτά όμως μια πιό έντονη γραμμή εμφανίστηκε ακριβώς μπροστά μας στο ύψος του ορίζοντα. Ταυτόχρονα ρώτησα τον φίλο μου αν το είδε και όταν μου απάντησε θετικά, γυρίσαμε προς τις γυναίκες. Αυτές βέβαια ρωτούσαν η μια την άλλη, αν πρόλαβαν να κάνουν ευχή! :lol:

Το Σάββατο τα ξημερώματα που έπεφταν οι Περσείδες, δυστυχώς έπρεπε να κοιμηθούμε γιατί το επόμενο πρωί είχαμε το ταξίδι της επιστροφής. Έπρεπε να είμαστε στο λιμάνι στις 7 το πρωί. Ξύπνησα στις 6 βγαίνω έξω και βλέπω το φίλο μου μια να φορτώνει τα πράγματα και μια να κοιτάει ψηλά στον ουρανό. Δεν είδε βέβαια τίποτα γιατί το φαινόμενο ήταν έντονο ώρες πριν και γιατί ήδη είχε αρχίσει να ξημερώνει.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης