Jump to content

προτασεις προσοφθαλμιων για skywatcher ed80


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παιδια εχω ενα skywatcher ed80 και θα το χρησιμοποιησω για παρατηρηση κυριως αρχικα .Μπορειτε να με βοηθησετε προτεινοντας μου ενα σετ με καλα προσοφθαλμια ωστε να εχω ενα αξιοπρεπες αποτελεσμα .Ειδα πολλα στο πλανηταριο και με διαφορες τιμες αλλα δεν μπορω να καταληξω ακομα.Ευχαριστω προκαταβολικα...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

κυριως βαθυ ουρανο θα βλεπω και απο οικονομικης αποψης θελω να κινηθω σε καλυτερη αγορα προσοφθαλμιων απο αυτη που σου δινουν δωρεαν μαζι με το τηλεσκοπιο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εχω αυτή την σειρά plossl MEADE 20mm+ 15mm+9mm+5,5mm στα 200ε.

Μεταφορικά δικά σου.

Περισσότερες πληροφορίες

http://www.telescopeshop.gr/index.asp?categoryId=4&companyId=1&productSeriesId=17

010.thumb.jpg.d2f83e67534f65026308927d6a7ecc70.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λοιπόν, έχεις ένα διοπτρικό ED 80/600 f/7.5. Θες Deep Sky. Πόσα χρήματα θα ξοδέψεις δεν έχεις αποφασίσει ακόμη. Άρα:

1. Δεν κυνηγάς μεγάλες μεγεθύνσεις. 160x το μέγιστο, 80-120x συνηθέστερα.

2. Δεν χρειάζεσαι τα απολύτως τέλεια προσοφθάλμια λόγω f/7.5

3. Δεν στοχεύεις πλανητικά, δύσκολους διπλούς, γαλαξιάκια.

4. Θα χαρείς αστρικά πεδία, νεφελώματα και, γιατί όχι, πλανήτες.

 

Ας πάμε με το exit pupil.

2mm σου δίνει ένας φακός 15mm, 40x.

1mm σου δίνει ένας φακός 7.5mm, 80x

Ας μην επενδύσεις σε φακό για το μέγιστο (σπάνια χρήση). Ο φακός του 1mm με Barlow 2x σε καλύπτει έως το ελάχιστο ep 0.5mm και 160x.

Στο άλλο άκρο, για να έχεις exit pupil 7mm θα πέσει η μεγέθυνση σε επίπεδα κυαλιών (11x με Plossl 55mm). Νομίζω πως κάτω από 15-20x δεν έχει νόημα να πέσεις. Άρα όχι κάτω από 40-32mm.

Επιλογές:

Α. Φθηνή επιλογή:

-Skywatcher SWA 38mm (ep 5mm, 16x, 4.4 μοίρες)

- Televue Plossl 15mm (2mm, 40x, 1.25 μοίρες) ή Baader Hyperion 17mm (2.3mm, 35x, 1.9 μοίρες) ή 13mm (1.73mm, 46x, 1.5 μοίρες) ή Explore Scientific UWA 14mm (1.9mm, 43x, 1.86 μοίρες). Βλέπεις την διαφορά στο πεδίο; Καλύτερα ο 13mm ή ο 14mm για μένα.

- Baader Hyperion 8mm (1mm, 75x, 0.9μοίρες) ή Explore Scientific UWA 6.7mm (0.9mm, 90x, 0.9 μοίρες).

- Celestron Ultima Barlow 2x. Με τους 2 παραπάνω φακούς έχεις 4 μεγεθύνσεις, αν και οι δύο είναι κοντινές

B. Ακριβή επιλογή

- Televue Panoptic 35mm

- Televue Nagler 16mm

- Televue Nagler 9 ή 7mm

- Celestron Ultima Barlow 2x ή Televue Powermate 2.5x (με τον 9mm)

Γ. Επιλογή μόνο 1.25''

- Televue Plossl 32mm αντί για τα παραπάνω των 2'' (ή Televue Panoptic 24mm)

Δ. Ακριβή επιλογή μεγάλου Eye Relief

- Televue Panoptic 35mm ή Baader Hyperion Aspheric 36mm

- Televue Nagler 12mm ή Pentax XW 14mm, ή Vixen LVW 13mm

- Pentax XW 7mm ή Vixen LVW 8mm

- Celestron Ultima Barlow 2x

Ε. Έξυπνη και ανέμελη επιλογή

- Έναν 2'' 35-38mm από τους παραπάνω (ή Televue Panoptic 24mm)

- Baader Hyperion Zoom 24-8

- Celestron Ultima Barlow 2x

ΣΤ. Υψηλή μεγέθυνση

- Σε όλα τα παραπάνω μπορείς να προσθέσεις και κάτι ανάλογο στα 5mm για 120x άνευ barlow.

 

Πολλές επιλογές. Όλοι οι φακοί αυτοί θα είναι χρήσιμοι και σε άλλα, μεγαλύτερα τηλεσκόπια.

 

Διαλέγω σαφώς την Ε. Λιτή, φθηνή (σχετικά) και αποτελεσματική.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν δε θες να καταξοδευτείς πάρε έναν Vixen LVW 13mm.Θα τον έχεις κ για το επόμενο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που πιθανόν θα πάρεις μιας κ σ αρέσει ο βαθύς ουρανός.Για ακόμη φθηνότερα πάρε έναν hyperion ή επένδυσε σε καλούς ορθοσκοπικούς.Με το τηλεσκόπιο σου θα σου δίνουν καλό πεδίο κ θα το χρησιμοποιείς εκεί που είναι εξειδικευμένο.Στο ηλιακό μας σύστημα.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χάζευα το ιστορικό των αγγελιών και είδα πως είχες τον Hyperion Zoom που σου πρότεινα και τον πούλησες. Επίσης ένα Mak 127, άρα οι πλανήτες δεν πρέπει να είναι το κύριο ενδιαφέρον σου.

Νομίζω πως θα πρέπει να διευκρινίσεις κάπως τις ανάγκες σου για να καταλήξεις σε κάτι που θα θέλεις να κρατήσεις.

Ένας καλός φακός 13-15mm πάντως θα χρησιμοποιηθεί παντού καθώς βρίσκεται στο κέντρο των πιθανών εστιακών και ταιριάζει και σε μικρά και σε μεγάλα τηλεσκόπια.

Ο zoom όμως μεταξύ 16 και 8mm είναι εξαιρετικός κατά την γνώμη μου. Αν δεν σου άρεσε κάτι σε αυτόν σε εκείνες τις εστιακές, καλό θα είναι να το προσδιορίσεις ώστε να αποφύγεις την απόκτηση φακού με την ίδια αδυναμία. Τι δεν σου άρεσε σε αυτόν; Το πεδίο, η οξύτητα, το βάρος του, κάποιο ελάττωμα;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχην ερυχαριστω για τις συμβουλες σου ΚΚοκκολι .o zoom hyperion ητανε ογκωδης ,βαρυς και με μικρο πεδιο μετα τα 15 με ελαττωμενη ευκρινεια οταν τον εφτανες τερμα .Γενικα ηταν καλος αλλα ειχα καλυτερα αποτελεσματα με προσοφθαλμια κλασσικα .Γι'αυτο τωρα θα κινηθω σε προσοφθαλμια .Πως σου φαινεται η προταση για την σειρα meade που πουλαει ο τακις πιο πριν?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μου είναι λίγο δύσκολο να απαντήσω καθώς μοιάζει σαν να σχολιάζω αγγελία. Αλλά αφού με ρωτάς απ' ευθείας ας απαντήσω από την δική μου εμπειρία με τους Plossl οι οποίοι ήταν Celestron και όχι Meade και χωρίς να σχολιάσω την τιμή.

Κατ' αρχάς οι Plossl γενικά είναι καλοί φακοί. Το πεδίο τους μοιάζει με το στενότερο τμήμα του Hyperion Zoom, γύρω στις 50 μοίρες. Αλλά σε αντίθεση με εκείνον το eye relief ελαττώνεται ανάλογα με το εστιακό μήκος. Eίναι περίπου f-30% δηλαδή ένας 20mm αναμένεται να έχει er 14mm και ένας 15mm er 10mm. Κάτω από τον 15mm τα πράγματα είναι ζόρικα.

Αντιθέτως οι Hyperions, Vixen LVW και άλλοι ακριβότεροι φακοί που προανέφερα έχουν er σταθερό 15-20mm.

Με λίγα λόγια ναι στους Plossl αλλά μέχρι τα 15mm (σου πρότεινα τον TV 15mm εξ' άλλου).

Παρακάτω είναι προτιμότερο να πας με Barlow. Αν πάρεις τους 20 και 15mm είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσεις έναν Powermate 2.5x καθώς σου δίνει άλλες δύο εστιακές χωρίς επικάλυψη, δηλαδή 8 (με τον 20) και 6 (με τον 15)mm.

Όσο καλοί και να είναι οι Plossl όμως η εμπειρία ενός καλού φακού 68-82 μοιρών είναι ανώτερη κατά την γνώμη μου. Ένας SWA 24mm δίνει το πραγματικό πεδίο ενός Plossl 32mm αλλά σε μεγαλύτερη μεγέθυνση (σκοτεινότερος ουρανός, λεπτομερέστερα αντικείμενα) και με σημαντικά μεγαλύτερο αντιληπτό πεδίο (σαν να κοιτάζεις μέσα από μια μεγαλύτερη τρύπα).

 

με ελαττωμενη ευκρινεια οταν τον εφτανες τερμα

 

Τέλος νομίζω πως ο Zoom δεν έφταιγε για την ελαττωμένη ευκρίνεια στα 8mm. Έχοντας ένα MAK 100/1325 έχω διαπιστώσει πως με το σύνηθες seeing στην πόλη τουλάχιστον τα 8mm (165x, exit pupil 0.6mm) είναι το όριο που σηκώνει. Εκεί η εικόνα αρχίζει να μην έχει την διαύγεια άλλων μεγεθύνσεων και η κόρη εξόδου γίνεται πολύ μικρή. Το MAK 127/1500 έχει μεγαλύτερη διάμετρο αλλά και εστιακή, οπότε τα 8mm είναι το όριο και γι' αυτό περίπου (187.5x, 0.68mm).

Τα ίδια 8mm όμως στο 80/600 δίνουν εντελώς άλλη μεγέθυνση, 75x με exit pupil 1. Εκεί αν έβλεπες τον zoom μπορεί να σου άρεσε πολύ, καθώς θα είχες λιγότερο από την μισή μεγέθυνση και σχεδόν διπλάσιο exit pupil. Γι αυτό οι παραπάνω προτάσεις έγιναν με το exit pupil ως γνώμονα και όχι με τη μεγέθυνση.

Ένας απλός και πρακτικός τρόπος είναι ο υπολογισμός της μεγέθυνσης ανά μονάδα διαμέτρου του τηλεσκοπίου. 2x ανά mm είναι το μέγιστο, αλλά 1x/mm δίνει την καλύτερη εικόνα και 1.5x/mm αρκετά καλή.

Άρα στο 80ρι περιμένεις τέλειες εικόνες στα 80x και αρκετά καλές στα 120x. Τα πολύ καλά τηλεσκόπια, όταν το seeing επιτρέπει, λένε πως μπορεί να ανέβουν και παραπάνω. Αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη για κάθε τηλεσκόπιο ξεχωριστά. Πάντως στα 4 διαφορετικά τηλεσκοπιάκια που έχω ο κανόνας ισχύει. Στα 2x/mm και λίγο παραπάνω ανεβαίνω μόνο για πείραμα ή για κανένα διπλό που δεν διασπάται αλλιώς. Χθες πήγα στα 535x (3.5x/mm) για πλάκα. Τα αστέρια έπαψαν να είναι σημειακά, έγιναν ασαφείς μπαλίτσες τεμνόμενες από μικρά τόξα που έδειχναν τις ατέλειες της ευθυγράμμισης του κατόπτρου.

Βλέπεις ένα τηλεσκόπιο με τον φακό του είναι ένα σύστημα, δηλαδή κάτι παραπάνω από το άρθροισμα των μερών του. Σημασία έχει η μεταξύ τους αλληλεπίδραση, καθώς και η αλληλεπίδραση με άλλα συστήματα (το σύστημα της ατμόσφαιρας, το σύστημα των εισερχομένων φωτονίων και το σύστημα οφθαλμού- εγκεφάλου για να αναφέρω τα περισσότερο προφανή).

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ειναι καλη επιλογη να ξαναπαρω ενα hyperion zoom 8-24 η να αγορασω ενα σετ μεμονομενα προσοφθαλμια HYPERION ,3.5,5mm,8mm ,13,17,21 και 24?
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αφού έχεις κάνει δοκιμή με τον ζουμ κ δεν σου άρεσε τι το ξανασυζητάς γι αυτόν?

 

Υποθέτω για τους λόγους που αναλύω παραπάνω...

 

ειναι καλη επιλογη να ξαναπαρω ενα hyperion zoom 8-24 η να αγορασω ενα σετ μεμονομενα προσοφθαλμια HYPERION ,3.5,5mm,8mm ,13,17,21 και 24?

 

Δική σου η επιλογή. Σκέψου το.

Πάντως όλοι αυτοί οι Hyperions κοστίζουν >700 ευρώ. Πολλά χρήματα. Αν τους πάρεις (ή άλλη ανάλογη σειρά όπως τους LVW) κάλλιστα μπορείς να παραλείψεις εναλλάξ μερικούς. Υπάρχουν και τα δακτυλίδια FTR, καθώς και οι barlow άλλωστε.

Δες παραπάνω πως μπορείς να έχεις 3-4 μεγεθύνσεις, χαμηλή, μεσαία, υψηλή ή και περισσότερες με 3 οπτικά (πχ 24, 13, FTR και Powermate 2.5x).

 

Για να μην σπαταλάς χρήματα, πήγαινε τώρα που θα έρθει η άνοιξη με το τηλεσκόπιο σε καμμιά αστροσυνάντηση και δοκίμασε μερικούς φακούς να δεις και μόνος.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αφού έχεις κάνει δοκιμή με τον ζουμ κ δεν σου άρεσε τι το ξανασυζητάς γι αυτόν?

 

Υποθέτω για τους λόγους που αναλύω παραπάνω...

 

Οσο κ να το αναλύσουμε όσο κ να το ψάξουμε έχει κάνει παρατήρηση με τον προσοφθάλμιο κ δεν τον ικανοποιεί.Μάλιστα έχει αναφέρει όλα τα αρνητικά που έχει ο προσοφθάλμιος.

.o zoom hyperion ητανε ογκωδης ,βαρυς και με μικρο πεδιο μετα τα 15 με ελαττωμενη ευκρινεια οταν τον εφτανες τερμα

Αφού λοιπόν στέκεται στ αρνητικά κ προσπερνάει τα θετικά του προσοφθάλμιου τότε όλα τ άλλα είναι περιττά.

Φίλε μου Ο kokk σου έχει αναφέρει ότι αξιόλογο προσοφθάλμιο υπάρχει.Οτι κ να διαλέξεις απ αυτά είναι καλό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θ αρέσει σ εσένα.Γι αυτό πες μας περίπου πως το σκέφτεσαι το πράγμα.Πως σ αρέσει να παρατηρείς, τι μεγεθύνσεις θέλεις πρώτα να καλύψεις κ το κυριότερο πόσα χρήματα θέλεις να διαθέσεις.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης