JORDAN Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21, 2011 Σκέφτομαι να ρίξω το Meade LX200 ACF 10ιντσο στη μάχη της αστροφωτογραφησης θέλω τη βοηθεια σας . Υπάρχουν οι εξής επιλογές . Αγορά wedge (κόστος απο 500 εώς 700€ ). Αυτο που με " φοβίζει " είναι το μεγάλο PE που κατα μέσο όρο έχει το fork mount , όπως Έχω δει σε sites σε μετρήσεις με PemPro. "Υποχρεωτικη " θεωρείται σε αυτήν την περίπτωση η χρήση Adaptive Optics, ακόμα και με χρήση focal reduser 0.63 οπότε το focal length απο το αρχικό 2500mm(f/10) πέφτει στο 1575 (f/6.3). "Ξεκαρφωμα" του OTA απο το πηρουνι και τοποθέτηση σε καινουργιο mount. Δεν ξέρω το βάρος του τηλεσκοπιου καθώς η Meade δεν μπαίνει σε αυτόν τον κόπο να το γράψει στα specs. Απο ψάξιμο στο Internet βρήκα ότι είναι περίπου 20 kg, και Ίσως λίγο λιγότερο. Άρα συζητάμε για ΑP1200, Temma EM400, Paramount me, DDM85 ( Η 60 έχει 25 Κg ωφέλιμο φορτίο που σημαίνει ότι τα πράγματα είναι οριακά καθώς θα προστεθεί και το βάρος της ccd).Σημειωτέον ότι και το budget αρχίζει και ανεβαίνει...αλλα αυτο είναι ένα άλλο θέμα. Δε γίνεται και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτατος. Υπάρχει βεβαια και ο άλλος δρόμος , δηλαδή ξεχναω το Meade και ουσιαστικά "χτιζω" ένα αστροφωτογραφικο setup εξαρχής βάζοντας γερά θεμέλια ένα καλο mount. Χρησιμοποιώ το μικρό Borg 71FL που ήδη εχω για widefield ( focal length 400mm) και παίρνω αργότερα Τηλεσκοπιο στα 1200-1500mm. Σε αυτή την περίπτωση Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος να πάω σε κάποια φθηνότερη λύση τύπου EQ5 ή 6 ή IOptron ή μπορώ να περάσω απευθείας σε πιο high-end στήριξη ;(πέρα απο το θέμα budget). Σημείωση: Εννοείται πως δεν υπαρχει μόνιμο παρατηρητήριο , το οποίο αν γίνει στο σπιτι μου πάω Μάλλον μόνο για narrowband καθώς εχω full φωτορυπανση (max mag 3.5). Επίσης φωτογραφιζω και απο ουρανό mag5 40 km μακριά χωρίς να μπορώ όμως να φτιάξω μόνιμη εγκατάσταση εκεί, τουλαχιστο προς το παρόν. Μπερδεύτηκα και μόνο που τα έγραψα . Σκέψεις; Προτάσεις ; Ιδέες; Kι ο πιό μακρύς δρόμος αρχίζει με ένα απλό βήμα. www.flickr.com/photos/athlos/
roryt Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21, 2011 Οι στοχοι που θα τραβηξεις και τα λεφτα που μπορεις να διαθεσεις θα πρεπει να σου καθορισουν τι να παρεις, οχι η ΟΤΑ που εχεις ηδη!Η βαση ειναι το ποιο βασικο στοιχειο, οχι η ΟΤΑ.
JORDAN Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21, 2011 Ok, επειδή δε θέλω να αγοράσω κάτι τώρα και σε λίγο να ζητάω upgrade επανέρχεται το ερώτημα. Υπάρχει ιδιαίτερος πλην χρημάτων λόγος να μην πάω για μια πολυ καλή στήριξη; Kι ο πιό μακρύς δρόμος αρχίζει με ένα απλό βήμα. www.flickr.com/photos/athlos/
roryt Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 21, 2011 Φυσικά και δεν υπαρχει. Η καλή βαση κανει διαφορα οτι και να βαλεις πανω, οτι και να τραβηξεις. Μακαρι να μπορουσαμε ολοι να παρουμε καποια high end , απλα συμβιβαζομαστε με οτι διαθετουμε. Οτι πληρωσεις θα παρεις, αν μπορεις να τα διαθεσεις βουρ.
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Αν διαθετεις χρημα περιμενε την Eq8 η οποια θα βγει πιστευω μετα το καλοκαιρι.Ενα απο τα καλα αυτης της στηριξης θα ειναι το ετοιμο και πατημενο πλεον Eqmod το οποιο θα ειναι full συμβατο.Την υπολογιζω γυρω στα 4000+ και πιστευω θα αξιζει τα χρηματα της οποτε κανε υπομονη και μαζεψε χρημα μιας και θα μπορεις να βαλεις οτι θες επανω αφου θα αντεχει 45 κιλα εξοπλισμο. http://pegasusastro.com/
Andreas72 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Αν διαθετεις χρημα περιμενε την Eq8 η οποια θα βγει πιστευω μετα το καλοκαιρι.Ενα απο τα καλα αυτης της στηριξης θα ειναι το ετοιμο και πατημενο πλεον Eqmod το οποιο θα ειναι full συμβατο.Την υπολογιζω γυρω στα 4000+ και πιστευω θα αξιζει τα χρηματα της οποτε κανε υπομονη και μαζεψε χρημα μιας και θα μπορεις να βαλεις οτι θες επανω αφου θα αντεχει 45 κιλα εξοπλισμο. +1 αν και είναι πολλά τα λεφτά(Αρη!!!!) Και μερικές φωτο έτσι για να πάρεις μια γεύση περί τίνος πρόκειται.Αν δεν γνωρίζεις ήδη για ποια μιλάμε. http://www.astropixel.gr
gvidos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Για κινέζικη βάση δεν θα έδινα 4000.... Δεν είναι μοναδικός παράγοντας το πόσα κιλά σηκώνει μια βάση και τελικά αν υπάρχει ανάγκη για αυτά τα κιλά. Γενικά μία περιοχή με φωτορύπανση δεν κάνει για αστροφωτογράφιση (ούτε για narrowband...ειδικά για μεγάλες εστιακές, για Ha ίσως... να το συζητήσουμε) Το βασικό για το "στήσιμο" ενός εξοπλισμού είναι να έχεις καταλήξει τι θες να φωτογραφίσεις. (χιλιοειπωμένο) Η άποψη μου για γενική αστροφωτογραφία (νεφελώματα, μεγάλους γαλαξίες κτλ) και για μία περιοχή με φωτορύπανση είναι η απλή και η safe: 1) μία βάση (από eq6 έως paramount mx, ανάλογα με τα λεφτά που θες να δώσεις)2) ένα αποχρωματικό μέχρι 1000 εστιακή (όσο μικρότερο f) (ποιότητα ανάλογα με τα λεφτά λεφτά που θες να δώσεις)3) μια ασπρόμαυρη ccd που να δίνει ένα image scale περίπου στο 14) ένα guiding system έτοιμος! http://www.veil.gr
JORDAN Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Ευχαριστώ πολυ όλους για τις απαντήσεις σας! Όπως το καταλαβαίνω το mount είναι ακρογωνιαίος λίθος στην αστροφωτογραφηση και ταυτόχρονα μπαλαντέρ γιατί μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα οπτικά ( με μόνο περιορισμό το βάρος ). Αυτο πρακτικά σημαίνει ότι δεν ωφελεί η αύξηση του κόστους για ωφέλιμο φορτίο πχ 60kg αν πρόκειται να βάλεις επάνω 15. Αυτο είναι αυτονόητο να το συζητάμε. Το σίγουρο είναι Αγγελε ότι δε θα βιαστω, αλλα θα ήθελα να τελειώσω το θέμα στήριξης, έστω δίνοντας περισσότερα . Κι όταν λέω τελειώσω εννοώ παιρνεις μια και καλή και τέλος . Σίγουρα ο δρόμος των paramount ,astrophysics, takahashi,ddm αποκλείεται να σε βγάλει λάθος . Τις προτιμώ απο την κινέζικη αγορα. Το Meade δύσκολα θα πέσει στα βαθιά απ΄ ότι βλέπω, που σημαίνει ότι μιας και το αστροφωτογραφικο setup χτίζεται απο το μηδέν πρέπει να είμαι πολυ προσεκτικός στις επιλογές μου. Όπως τα γράφει και ο Γιωργος με βλέπω να ψαχνομαι σε κάτι όπως paramount mx, Asa ddm 60, ap900, tak em200. Θέματα όπως η ευκολία μεταφοράς , χρόνος στησιματος μέχρι να ξεκινήσεις να φωτογραφήσεις και κόστος θα παίξουν στις λεπτομέρειες για την τελική Επιλογή . Ιδίως αν καταφέρω να αφήνω στημένο τον εξοπλισμό μου για τριήμερο ΠΣΚ μακριά απο τη Φωτορρυπανση της Πατρας θα είναι μεγάλο όφελος . Kι ο πιό μακρύς δρόμος αρχίζει με ένα απλό βήμα. www.flickr.com/photos/athlos/
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Την asa ξεχασε την δεν ειναι για πηγαινε ελα.Για την paramount λεπτομερειες Θα σου γραψει ο Γιωργος οπως επισης και για ap. http://pegasusastro.com/
gvidos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Όλες τις βάσεις μπορείς να τις έχεις portable (ανάλογα με την τρέλα σου....) Αν δεν σκοπεύεις να κάνεις μόνιμη εγκατάσταση η mach1 γαζώνει, ελαφριά,γρήγορη (σχετικά) πολική, μέχρι 19kgr φωτογραφικά (χωρίς πολύ άνεμο). Σκέφτεσαι να κάνεις μία μόνιμη εγκατάσταση σχετικά άμεσα και μέχρι τότενα την έχεις φορητή..... AP900 (οριακά portable). H paramount mx είναι κανούρια βάση δεν μπορώ να έχω άποψη.... φαίνεται πολύκαλή, αλλά νομίζω ότι την ξεκίνησαν πολύ ψηλά στην τιμή. H em200 νομίζω ότι σηκώνει λίγα κιλά για τα λεφτά της.Η em400 στην κατηγορία της ap900 Paramount Me / AP1200 δεν είναι για μετακινήσεις.... ... αλλα θα ήθελα να τελειώσω το θέμα στήριξης, έστω δίνοντας περισσότερα . Κι όταν λέω τελειώσω εννοώ παιρνεις μια και καλή και τέλος... .....δεν υπάρχει τέλος στην αστροφωτογραφία....πάντα θες κάτι μεγαλύτερο..... http://www.veil.gr
JORDAN Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Με ποιον τροπο το εννοείς Αγγελε ;Είναι βαριά; Το στησε ξεστησε είναι βαβουρα; Αργεί η ευθυγραμμιση; Είναι ευαίσθητη;Για πες εσυ που τη δουλεύεις . Kι ο πιό μακρύς δρόμος αρχίζει με ένα απλό βήμα. www.flickr.com/photos/athlos/
JORDAN Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Γιώργο έχεις δίκιο για το "τελειώσω ". Όντως έτσι είναι και η εξέλιξη είναι πολυ γρηγορη και πάντα θα ζητάς κάτι καλύτερο. Το ανασκευαζω λοιπόν . Κάτι που να στέκεται αξιοπρεπώς για καμια δεκαριά χρονακια! Τι είναι δέκα χρόνια μπροστά στα εκατομμύρια έτη φωτός που κάνει το φως των γαλαξιων να φτάσει στα ματακια μας!!! Πολλά ζητάω; Ευχαριστώ για τις πληροφορίες! Ίσως η mach1 ταιριάζει πιο πολυ στις συνθήκες που εχω. Ξέρεις αν έχουν λίστες αναμονής ή είναι in stock; Έτσι ρωτάω, δε στέλνω παραγγελία ακόμα !!! Έτσι κι αλλιώς θα το βασανισω μέχρι να δω τι θα κάνω! Kι ο πιό μακρύς δρόμος αρχίζει με ένα απλό βήμα. www.flickr.com/photos/athlos/
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Εχει μεγαλη διαδικασια και δεν ειναι για πολλα μεσα εξω.Καταρχας αφου εχεις ζυγισει με τον κλασικο τροπο μεσα απο το προγραμμα της βρισκεις το καταλληλο ρευμα με μια διαδικασια που "τιναζει" περα δωθε το Ra και το Dec ωστε να καταλαβει αν ειναι ζυγισμενο σωστα.Υστερα κανεις πολικη με το green laser που εχει ενσωματομενο επανω χοντρικα.Μετα στο βασικο Menu του προγραμματος της φτιαχνεις ενα μοντελο με πολλα αστρα οπως κανουμε και στις κλασικες στηριξεις μονο που εδω αυτο το μοντελο το χρησιμοποιει ωστε να κανει tracking.Αφου λοιπον φτιαξεις ενα μοντελο του ουρανου (6 αστερια και πανω μονο προς μια πλευρα ) κανεις save το Pointing model και μετα του λες να κανει calculate.Αυτο υπολογιζει με βαση τις πληροφοριες που το εδωσες και σεταρει το encoder resolution.Υστερα πας Νοτια σε ενα αστερι ψηλα σχετικα επανω στο Meridian και του λες να υπολογισει το λαθος του πολικης (polar adjust) .Φυσικα ολα αυτα με το ccd να κανει preview.Οταν πατησεις να υπολογισει το λαθος βλεπεις το αστρο που εχεις κεντραρει απο πριν να κουνιεται και να πηγαινει λιγο πιο διπλα.Το σημειο που πηγε ειναι και το σωστο που θα επρεπε να εχεις στο κεντρο οποτε πας με τις βιδες της στηριξης και φερνεις το αστρο στο κεντρο (παρομοια διαδικασια με drift).Υστερα μιας και πειραξες την στηριξη θα πρεπει να κανεις και παλι νεο pointing file με αστρα και αν θες ξανα την ιδια διαδικασια με το drift (οσες περισσοτερες φορες τοσο πιο μικρο λαθος στο tracking).Οταν καταφερεις να εισαι κατω απο 5-10arc minutes τοτε εισαι καλα και κανεις save.Απο εδω και περα οποτε ξεκινας την στηριξη δεν κανεις τιποτα απλα ανοιγεις το πλανηταριο σου κανεις connect και πας σε ενα αστρο να κανεις sync.Επιλεγεις τον στοχο σου και παει καρφι .Κατι που ξεχασα να αναφερω ειναι πως για καθε setup εχει μια διαδικασια που κανεις στην οποια ρυθμιζεις τα μαγνητικα πεδια σε 3 ταχυτητες και σε Ra και σε Dec http://i432.photobucket.com/albums/qq50/angelkexa/ra.jpgAν εσυ θελησεις να αλλαξεις η πειραξεις εστω κατι επανω στο setup θα πρεπει ολα αυτα να τα ξαναρυθμισεις απο την αρχη και πιστεψε με θελει χρονο (αρκετες μερες αν δεν την εχεις μαθει).Δεν εχει τυχει να την βγαλω ακομη εξω στο βουνο διοτι ο καιρος δεν λεει μια οποτε δεν εχω αποψη να σου πω αν παλευεται για μεσα εξω αλλα το πιο σιγουρο ειναι πως δεν αξιζει .Το καλοκαιρι ισως την βγαλω καμια βολτα να παρει τον αερα της αλλα σιγουρα για μεσα εξω προτιμω μια Heq5. http://pegasusastro.com/
JORDAN Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Αναλυτικοτατος!!! Στα "χαρτιά", στο site της ASA, αναφέρεται ότι ακόμα και η 85 είναι "portable". Άλλο όμως τα "χαρτιά" κι άλλο η γνώμη του χρήστη ! Φυσικά και δεν λέει ψέμματα η εταιρία αλλα όταν είναι στην πράξη όχι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο , έ αλλάζει λιγάκι το πράγμα !!! Kι ο πιό μακρύς δρόμος αρχίζει με ένα απλό βήμα. www.flickr.com/photos/athlos/
JORDAN Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Επιβεβαιώνεται και ο Γιωργος που έγραψε "Όλες τις βάσεις μπορείς να τις έχεις portable , ανάλογα με την τρέλα σου ..." Σωστοοοοοος !!!! Kι ο πιό μακρύς δρόμος αρχίζει με ένα απλό βήμα. www.flickr.com/photos/athlos/
gvidos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Στις βάσεις η AP είναι πολύ καλύτερα απ' ότι στο παρελθόν, αλλά νομίζω ότι υπάρχειακόμα λίστα... δεν χάνεις τίποτα να βάλεις το όνομα σου.... ...εγώ θα κοίταζα και μεταχειρισμένες... http://www.veil.gr
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Κοιτα τοσα χρηματα μηχανημα εξω στο βουνο καθε λιγο και λιγακι ε δεν ειναι και οτι καλυτερο.Να την βγαλεις 2-3 φορες το καλοκαιρι παει στο καλο αλλα οπως σου ειπα καλυτερα να εχεις μια Heq5-Εq6 και να την σερνεις απο εδω και απο εκει παρα να βγαζεις το εργαλειο .Αυτες οι στηριξεις θελουν μονιμο σπιτι παει και τελειωσε.Αν δεν εχεις παρατηρητηριο δεν αξιζει να σκασεις τοσο χρημα. http://pegasusastro.com/
JORDAN Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Ερώτημα : τις "θυμάται " τις ρυθμίσεις η ddm, ή κάθε φορά τις ξανακανεις Αγγελε; Kι ο πιό μακρύς δρόμος αρχίζει με ένα απλό βήμα. www.flickr.com/photos/athlos/
ziorange Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2011 Άγγελε σοκαρίστικα με την αυτοματοποίηση της βάσης!! Πρέπει να είναι τρομερή! http://www.astrobin.com/users/ziorange/http://www.athens-weather.eu Παναγιώτης Ζιώγας
raxxla Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2011 Εγώ θα πάω το θέμα λίγο πιο πίσω και ας φανώ "σπασίκλας", μιας και το ζητούμενο πάντα στην αστροφωτογραφία είναι να την απολαμβάνουμε, σωστά; Η συμβουλή μου είναι να "καταλήξεις" σε πιο τηλεσκόπιο θα χρησιμοποιήσεις τα επόμενα χρόνια για φωτογράφηση και με αυτό κριτήριο να επιλέξεις τη βάση. Αν το τηλεσκόπιο σου είναι αρχικά κάποιο μέτριο διοπτρικό, μπορείς κάλλιστα να αναβάλεις προς το παρόν την αγορά μιας ακριβής στήριξης και να ξεκινήσεις με μια φθηνή και δοκιμασμένη (και άνετα φορητή). *Τονίζω* το "ξεκινήσεις" διότι αυτό θα σε προστατέψει από την παγίδα των βιαστικών και ακριβών αγορών (ουκ ολίγοι έχουν πέσει μέσα) τις οποίες διαδέχεται γρήγορα η απογοήτευση και το "ξενέρωμα" όταν κάποιος δεν βλέπει το αποτέλεσμα που περίμενε (η αστροφωτογραφία έχει πολλή πλάκα αλλά ΔΕΝ είναι απλή υπόθεση, θέλει υπομονή, χρόνο, πολύ ψάξιμο και δοκιμές και το αποτέλεσμα έρχεται σταδιακά, δεν είναι εύκολο (γνώμη μου) να ανέβεις τα σκαλοπάτια πέντε-πέντε, όταν όμως κάνεις πρόδοδο τότε σε αποζημειώνει αφάνταστα!). Η άποψη μου είναι όταν έχεις περάσει αυτό το στάδιο να ανοίξεις τότε ξανά αυτή την κουβέντα.Αν πάλι σκοπεύεις από την αρχή να παίξεις με βαρύ εξοπλισμό και πολλά κιλά, ΟΚ, τότε αλλάζουν τα πράγματα, μια ψυχή που είναι να βγει ας βγει, απλά στη θέση σου δεν έπεφτα εξ'αρχής στα βαθιά (πολλά κιλά, μεγάλες εστιακές κλπ). Η πρόταση μου είναι, αφού έχεις το Borg, να πάρεις μια HEQ5pro με 500ε και να τραβήξεις αρκετές φωτογραφίες με αυτό, να το χαρείς, να φας τα σκ@τ@ που όλοι μας έχουμε φάει ανεξαρτήτως εξοπλισμού και όταν το "έχεις" πας για πιο πάνω. Φυσικά, το budget που ο καθένας μπορεί και επιθυμεί να ρίξει στο χόμπυ διαφέρει, και ανάλογα με αυτό παίρνεις το καλύτερο που μπορείς, οπότε βάλε και αυτό στη συνταγή όπως είπαν τα παιδιά παραπάνω. Απλά μπορώ να σου πω πως εδώ και αρκετά χρόνια με μια απλή βάση έχω χαρεί τόσο πολύ το χόμπυ και το κλειδί είναι πως ο συνδυασμός του εξοπλισμού μου δεν απαιτεί κάτι μεγαλύτερο προς το παρόν. Ηλίας ΝταγιόγλουΜια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις
Andreas72 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2011 Επιβεβαιώνεται και ο Γιωργος που έγραψε "Όλες τις βάσεις μπορείς να τις έχεις portable , ανάλογα με την τρέλα σου ..." Σωστοοοοοος !!!! Οπότε εγώ θα σου κάνω την ερώτηση. Πόσα καντάρια τρέλας έχεις; Είναι αρκετά ώστε να σε ωθούν κάθε ξάστερη βραδιά να τα κουβαλάς εκτός πόλης; από την στιγμή που όπως είπες δεν έχεις κάποιο μόνιμο παρατηρητήριο; Γιατί πίστεψε με τα κιλά θα είναι πολλά.....και αρκετές φόρες θα αναρωτηθείς αν έχεις το κουράγιο να βγεις η θα βρεις κάποια φτηνή δικαιολογία(του τύπου...είμαι κουρασμένος , άργησα να γυρίσω από την δουλειά κ.λ.π) για να τα αφήσεις στην αποθήκη.Και δεν σου κάνω τον έξυπνο απλά λίγο πολύ όλοι το έχουμε κάνει αυτό. Προσωπική μου άποψη που συμβαδίζει και με του Ηλία είναι :1)Borg 2)HEQ 5PRO 3)CCD μονόχρωμη και ξεκινάς.Αν έχεις αρκετή δόση τρέλας και φυσικά σε συναρπάζει, κάνεις τότε το μεγάλο βήμα της αναβάθμισης. http://www.astropixel.gr
gvidos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2011 ....και να συνεχίσω την άποψη του Αντρέα .... και να έχεις αύτη την τρέλα να κουβαλάς μεγάλο εξοπλισμό, δύο βραδιές να μην πάνε καλά(κάτι να μην παίζει, να βγάλει σύννεφα, κακό seeing) έχεις ξενερώσει τρελά και θα το σκεφτείςπολύ σοβαρά την τρίτη φορά αν θα πας (ο λόγος που πούλησα την AP900). Ηλία δεν νομίζω ότι είναι παγίδα ο ακριβός εξοπλισμός. Νομίζω ότι πιο μεγάλη είναι η παγίδατων βιαστικών πολλών φτηνών εξαρτημάτων/εξοπλισμού. http://www.veil.gr
raxxla Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2011 Το θέμα σηκώνει AVAT και καφέ το συντομότερο! Jordan δεν πιστεύω να λείψεις ! Ηλίας ΝταγιόγλουΜια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις
JORDAN Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2011 Εκείνο που δεν εχω αναφέρει είναι το ότι εχω και ένα astrotrac απο το τέλος Αυγούστου .μπορείτε να δείτε και μερικές φωτογραφίες που εχω τραβήξει . Η αγορα του έγινε υπέρ της φορητοτητας, μικρού βάρους, γρήγορου setup, καθώς συνήθως στο δεκάλεπτο ειμαι έτοιμος. Αυτο ποιον που κάνω είναι το εξής. Φεύγω απο το Σπιτι μου στην Πατρα , οδηγώ 35 km μακριά, προς τον Ερυμανθο. Στηνω, φωτογραφιζω, μαζεύω , επιστρέφω. Επειδή Χρησιμοποιώ dslr (Canon 20D mod) ξεκίνησα να Χρησιμοποιώ φακούς . ΟΚ κάποια στιγμή λέω : δε βάζεις επάνω κι ένα μικρό αποχρωματικο κι έτσι μου προέκυψε το Borg. Απο το astrotrac ειμαι πολυ ευχαριστημένος για την απλοποίηση της όλης διαδικασίας. Θυμάμαι το καρδιοχτυπι και την αίσθηση που είχα στην πρώτη μου αστροφωτογραφια, ένα widefield milky way με τον μαμισιο 28-55mm, που δεν ξέρω αν θα το ξανανιωσω ! Το astrotrac δεν έχει πρόβλημα κανένα ούτε στο βάρος ούτε στην παρακολούθηση με μια όμως θεμελιώδη προϋπόθεση : πρέπει να κάνεις την καλύτερη δυνατή πολικη ευθυγραμμιση. Αυτή που κάνω Εγώ χρησιμοποιώντας το polar scope μου έχει δώσει 10min στα 50mm(υπεραρκετη) για dslr , και max 180 sec στα 340mm του borg με τον reducer ,όπου Αρχίζει να φαίνεται startrail. Ίσως αν κάνω drift να βελτιωσω τους χρόνους έκθεσης. Σίγουρα δεν το εχω φτάσει στα όρια του. Το να βγαίνω για αστροφωτογραφηση προϋποθέτει νύχτα ανεφελη, κοντά σε Νεα Σεληνη, και με τις κοινωνικές οικογενειακές εργασιακές υποχρεώσεις που όλοι έχουμε να περιορίζεται ο διαθέσιμος χρόνος μας για την αστροφωτογραφηση που τόσο αγαπάμε . Δε γινεται τη νυχτα να φωτογραφιζω και την αλλη μερα το πρωι να κανω Ιατρειο. Θα βηχει ο παππουσ κι εγω θα του βαζω κολλυριο!!!(στο επάγγελμα ειμαι παθολογος). Κι επειδή Αυτο πρέπει να γίνεται με χαρά κι όχι λαχα λαχα και με άγχος πιστευ ότι αν πρόκειται να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη δίνοντας χρήματα που αντέχει η τσέπη σου ΔΩΣΤΑ! Κι επειδή υπαρχουν πράγματα που τα χρήματα είναι άχρηστα όπως το να μάθεις να επεξεργαζεσαι τα frames που με τόσο κόπο μαζεψες , και μόνο μέσα απο εργατοωρες μπροστά στον υπολογιστή μπορείς να βελτιωθεις, εκεί φιλαρακο μέτρα τις δυνάμεις και τις αντοχές σου κι αποφάσισε. Θέλω πραγματικά να το κάνω; Αν θέλω λοιπόν, το να δώσω τσουκου τσουκου κι απο λίγα και το χρόνο μου χαλαω και τα νεύρα μου σπαω και στο γίναμε θα καταλήξω εκει που έπρεπε να εχω παει απ την αρχή . Κι επειδή ειμαι στην αρχή το βασανισω λίγο παραπάνω! Πιστεύω ότι λίγο πολυ όλοι περασατε απο κάποιο αντίστοιχο στάδιο. Πρέπει λοιπόν, χρησιμοποωντας τις Σκέψεις και εμπειρίες σας να πάρω τις ταιριαστες για την περίπτωση μου αποφάσεις και επιλογές . Άλλωστε το ζητούμενο για μένα αυτή τη στιγμή δεν είναι οι φωτογραφίες του δικού σας επιπέδου. Είναι η χαρα του αποτελέσματος και η δική μου βελτίωση φωτογραφία τη φωτογραφία . Επανέρχομαι σε λίγο γιατί τελείωσε το ... διάλειμμα! Έχει δουλειτσα κι είχα πάρει φορα .... Αντιλαμβάνομαι πολυ καλά ότι δε γίνονται όλα μαζί! Το θέμα της αστροφωτογραφησης, ακολουθώντας τις προτροπές των παλιοτερων και πιο έμπειρων , το ακουμπαω Μετα απο τρία χρόνια ενασχόλησης με την ερασιτεχνική αστρονομια και παρατήρηση. Kι ο πιό μακρύς δρόμος αρχίζει με ένα απλό βήμα. www.flickr.com/photos/athlos/
JORDAN Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2011 Ηλία δεν το χανω με τίποτα !!! Kι ο πιό μακρύς δρόμος αρχίζει με ένα απλό βήμα. www.flickr.com/photos/athlos/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα