Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
απο την στιγμη που δεν εχεις μονιμο setup και δεν εχεις απιτησεις απο τρελους χρονους εκθεσης θα προτεινα την eq6 στην οποια πιστευω μπορεις να βαλεις και το mead που εχεις (δοκιαμσε να το κατεβασεις και ζυγισε το να δεις ποσο βαρυ ειναι) αλλα και αλλα τηλεσκοπια για φωτο ευρεους πεδιου. εαν μετα απο καποιο διαστημα κανεις και το απαιτουμενο service τοτε η βαση θα πεταει και δεν θα χανεις ουτε τον υπνο σου, κυριολεκτικα και μεταφορικα, και οι φωτο σου θα ειναι παρα πολυ καλες

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε
Φίλε JORDAN εγώ στη θέση σου θα έπαιρνα στιβαρή ισημερινή σφήνα (wedge). Η βάση σου προγραμματίζεται για το περιοδικό σφάλμα. Θα βγάζεις και φωτό στην κύρια εστία με το τηλεσκόπιο και με παράλληλη φωτογράφιση (piggyback) στηρίζοντας τη φωτογραφική μηχανή πάνω στον οπτικό σωλήνα. Όχι δεν είμαι της άποψης να ξεκαρφώσεις το τηλεσκόπιο από το πηρούνι κλπ κλπ. Και σαν βάση το πηρούνι για γενική χρήση είναι καλύτερη από την γερμανική ισημερινή (όχι αντίβαρα, πολύ πιο συμαγής, ευκολότερη στήσιμο όχι ανάγκη αναστροφής του σωλήνα όταν περνάμε τον μεσημβρινό). Ακόμα και για απλή οπτική παρατήρηση σε μεγάλη μεγέθυνση η παρακολούθηση του ουρανού είναι πιο ομαλή με τη σφήνα παρά όταν είναι το τηλεσκόπιο στημένο σαν υψοαζιμουθιακό.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Η γνώμη μου είναι Φωτογράφιση = μόνο ισημερινή! :)

Ο ifikratis και ο Rossolatos μια χαρά φωτογραφίζουνε...όμως :D

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα!

Εξαρτάται από το τι απαιτήσεις θα έχει κάποιος από την φωτογραφία του.

Οι περιπτώσεις είναι 2 για μένα:

-Εάν θες γρήγορο και σχετικά ελαφρύ setup για να πετάγεσαι στο βουνό τότε ισημερινή και διοπτρικό είναι όντως πολύ καλή επιλογή.

-Εάν θες λεπτομέρεια-ανάλυση, θες εστιακή, άρα θες ίντσες, άρα έχεις βάρος. Άρα ή αποφασίζεις οτι θα κουβαλάς λίγο περισσότερα στο βουνό και ζεις με αυτό ή κάνεις κάπου μόνιμο παρατηρητήριο.

Από πλευράς συμβουλής στον φίλο Jordan έχω να πω το εξής:

Η high-end βάση εννοείται μόνο κακό δεν θα κάνει. Στο μόνο που θα κάνει κακό θα είναι στην τσέπη..

Οπότε εκεί εξαρτάται ξεκάθαρα από την οικονομική άνεση του καθένα.

Από την άλλη, έχεις ένα πολύ καλό τηλεσκόπιο, με 10 ίντσες, χωρίς κόμη!

Για μένα είναι το τέλειο αστροφωτογραφικό εργαλείο για τα χρήματά του.

Το point είναι ότι αντί να δώσεις 1200 ευρώ για eq6 ή 8-10000 για hi-end ισημερινή, γιατί να μην δώσεις 500 και να κάνεις το LX200 ικανό να φωτογραφίσει.

Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να γίνει αντιληπτό ότι σαφώς αν η ευκολία απόκτησης της ακριβής ισημερινής είναι ίδια με το έξοδο των 500 ευρώ τότε προτιμάται η hi-end ισημερινή!

Αλλά επειδή για μένα τουλάχιστον μοιάζει χαώδης διαφορά, το λέω σαν ιδέα.

Γλιτώνεις περίπου 600 ευρώ εάν δεν πάρεις eq6 και πάρεις σφήνα και αντίβαρα για το LX200.

+ ότι δεν θα διαλύσεις το LX200 σου..που δεν είναι καθόλου φθηνό.

Τα άλλα έξοδα (ccd, guider, offaxis κλπ) είναι ίδια και για τα 2 setup.

Συνοψίζοντας, φίλε Jordan πρέπει να απαντήσεις σε 2 ερωτήματα:

1) Τι φωτογραφία θέλεις. Εύκολή, δύσκολη, με λίγο ή πολύ χρόνο.

2) Πόσα χρήματα θέλεις να ξοδέψεις για αυτήν με ανάλογη ή όχι διαφορά στην ποιότητα.

Και να κάνω ένα σχόλιο για το 2 που έγραψα. Είναι πρακτικά σπατάλη χρημάτων να πάρεις μια hi-end ισημερινή των 10,000 ευρώ και να φωτογραφίζεις σε ανάλυση 2-3 arcsec/pixel. Γιατί πολύ απλά την ίδια ακρίβεια πετυχαίνεις και με το LX200 και με μια eq6 κάνοντας autoguiding.

Δηλαδή αυτό:

http://www.gco.org.au/st10/paramount.jpg

Αυτές οι βάσεις ενδείκνυνται για μεγάλες αναλύσεις, όπου το ακριβές tracking είναι must.

Ο Γιώργος (gvidos) για παράδειγμα δεν θα μπορούσε ποτέ να πετύχει τέτοια οδήγηση με μια φθηνότερη βάση με το τηλεσκόπιο που διαθέτει. Θα πήγαινε χαμένο.

Ενώ ο Άγγελος για παράδειγμα δεν επωφελείται προς το παρών με την asa. Την asa θα την καμαρώσετε όταν αρχίσει (σε λίγο) να φωτογραφίζει γαλαξίες σε μεγάλες αναλύσεις..εκεί θα φανεί η αξία της και το γιατί κοστίζει τόσο.

Βλέπω στο internet να διαφημίζουν στηρίξεις και βάζουν φωτογραφίες του North America Nebula για παράδειγμα με μικρή ανάλυση. Ε και? Βάλτο μου σε ανάλυση 0.5, 0.6 arcsec και τότε θα δω αν όντως αξίζει αυτό που μου διαφημίζεις.

Βέβαια υπάρχει και η λογική ας πάρω την Paramount ή την Asa και κάποτε θα της βάλω πιο ισχυρό τηλεσκόπιο. Υπό αυτή την συνθήκη, απόλυτα σεβαστή άποψη !

Ελπίζω να μην μπερδεύτηκε ο Jordan, αλλά είμαι σίγουρος ότι όταν συγκρίνει όλες τις παραμέτρους θα κάνει την καλύτερη γι αυτόν επιλογή.

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε
Για εμένα jordan step by step..είναι ο καλύτερος τρόπος να εμβαθύνεις κάπου!! Αλλιώς είναι σαν να διαβάζεις μαθήματα και να πηδάς κεφάλαια από την ύλη για να τελειώσεις πιο γρήγορα!! Σίγουρα θα έχεις κενά! Ας πούμε το ed-80 αυτή την στιγμή μου δίνει πολλά περισσότερα πράγματα για να μάθω παρά αν είχα super εστιακές και τέλεια ανάλυση..το σίγουρο είναι ότι θα τα έκανα μαντάρα! Είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων άλλωστε έχει πολύ περισσότερη πλάκα το ταξίδι παρά ο προορισμός! αν φτάσεις γρήγορα εκεί μπορεί και να μην το εκτιμήσεις τόσο!! Για εμένα περίμενε και το review για την ioptron που έχουν πάρει κανα δυο άτομα από εδώ μέσα και βλέπεις!! Και επιμένω Ισημερινά!
Δημοσιεύτηκε

Παναγιώτη συμφωνώ , βήμα-βήμα είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθει κανείς. Απλά αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο να σπαταλήσεις περισσότερα χρήματα.

Να αναφέρω ότι εγώ ξεκίνησα έτσι:

http://users.uoa.gr/~sph0500072/Picture%2015.png

(LX90, wedge, unguided)

και η πρώτη μου αστροφωτογραφία ήταν αυτή με dsi-pro σε F/10 , 2000mm :

http://www.astrovox.gr/forum/album_showpage.php?pic_id=1440

Μετά απο 6 χρόνια, βρίσκομαι με το ίδιο τηλεσκόπιο αλλά με τις βελτιώσεις που προτείνω στον Jordan.

Ο εξοπλισμός είναι αυτός:

http://users.uoa.gr/~sph0500072/DSC00018.JPG

και η φωτογραφία του ίδιου στόχου, αυτή:

http://www.astrovox.gr/forum/album_showpage.php?pic_id=12107

Το ίδιο τηλεσκόπιο!

Και μια τυπική 10λεπτη έκθεση με το παραπάνω σύστημα στα 0.69arcsec/pixel ! :

http://users.uoa.gr/~sph0500072/m76.jpg

Συνεπώς θα επιμείνω, ότι η ισημερινή δεν είναι μονόδρομος. Σε κάποιον φίλο που δεν έχει τηλεσκόπιο και ξεκινάει θα ήταν λογική κίνηση η ισημερινή. Αλλά ο Jordan που ήδη διαθέτει το LX200 δεν υπάρχει λόγος να πάει σε ισημερινή, εκτός αν θέλει μια high-end υψηλού επιπέδου που σίγουρα είναι ασύγκριτη. Ή εκτός αν τον ενδιαφέρουν τα wide-field που είναι ταυτόχρονα και πολύ φορητά συστήματα. Σε κάθε άλλη περίπτωση το LX200 σε ισημερινή σφήνα με αντίβαρα, στο μισό κόστος μιας eq6 θα τα καταφέρει θαυμάσια!

IK Observing System
Δημοσιεύτηκε

Φίλοι καλοί σας Ευχαριστώ όλους ΚΑΤ αρχας για τις Σκέψεις σας και το χρόνο σας να με βοηθήσετε!

Σίγουρα δεν υπαρχει ένας μόνο δρόμος . Άλλωστε σε κάθε Άλλη περίπτωση θα κυκλοφορούσε ένα μόνο προϊόν στην αγορα . Κάθε προϊόν έχει τον αγοραστή του. Υπαρχει η Φεραρι υπαρχει και το παπακι ! Σύνταγμα Ομονοια πανε και τα δυο! Το παπακι μάλιστα θα φτάσει πρώτο !!!Τι γίνεται όμως αν θες να πας Αθηνα Θεσσαλονικη; Πόσο Μάλλον να κάνεις το γύρο της Ευρωπης!!! Και μη φανταστεί κανεις ότι ειμαι κανας Μπρουκλης που δε με νοιάζει το κόστος ! Σε αντίθετη περίπτωση θα είχα ένα οικοπεδακι στο βουνό , θα εστηνα κι ένα παρατηρητήριο , θα πεταγα μια chronos και κανά 20αρι rcos, θα προσλαμβανα και τον Hallas για ιδιαίτερα και όλα καλά !!!!!! Απλά Πιστεύω πως δε χρειάζεται να ξανά ανακάλυψω τον τροχό λόγω του ότι ειμαι πρωταρης !

Εγώ λοιπόν Πιστεύω ότι μέσα απο τη διαφορετικότητα των δημοσιευσεων θα προκύψει κάτι καλο! Όλες οι απόψεις εκτιμώ ότι είναι σωστές καθώς οδηγούν στο ίδιο ( αν όχι ολοιδιο , σχεδόν το ίδιο). Έτσι είναι οι Γνώμες . Δεν υπαρχει το σωστογνωμομετρο!!!

Εν κατακλείδι το " πρόβλημα " ειμαι Εγώ με την έννοια ότι δεν ειμαι ξεκάθαρος για το τι προτίθεμαι να φωτογραφισω , πού, και Πόσο μακριά Σκέφτομαι να το πάω ! Απο κει και πέρα υπαρχουν λύσεις καλές, καλύτερες, οινομικοτερες, ακριβότερες. Και η συζητήσεις ... ατερμονες !!!

ΥΓ. Ρε μπαγασηδες με βλέπω σε "στήσιμο " μόνιμου παρατηρητηρίου plus ένα φορητό setup ! Αν δε μπορείς να διαλέξεις την ξανθιά ή τη μελαχροινη κάνεις την καρδιά σου πέτρα και τις κρατάς και τις ΔΥΟ !!!

Kι ο πιό μακρύς δρόμος αρχίζει με ένα απλό βήμα.

www.flickr.com/photos/athlos/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης