Jump to content

Βοήθεια προς αρχάριους..


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Φίλες και φίλοι του astrovox καλησπέρα!

Παρατηρώ εδώ και καιρό πολλούς αρχάριους να έχουν απορίες για θέματα που στους πιο προχωρημένους φαίνονται τελείως απλά...Από το τι μπορεί να δει κανείς μέσα από ένα απλό τηλεσκόπιο μέχρι σε ποιό σημείο του ουρανού βρίσκεται ένας αστερισμός, ποιά αστέρια τον αποτελούν,γιατί να πάρω πρώτα κυάλια κ.α....

Με αφορμή λοιπόν τις συναντήσεις στον Πάρνωνα έχω να κάνω μία πρόταση:

Γιατί δεν κανονίζεται μια συνάντηση στην Αθήνα(π.χ. στην Πεντέλη)??

Θα μπορέσουν να έρθουν πολλοί αρχάριοι και με τη βοήθεια ορισμένων από τους πιο προχωρημένους, θα απαντηθούν πολλές -απλές και μη- ερωτήσεις!!

Εύρεση αστερισμών, πληροφορίες για μοντέλα τηλεσκοπίων από τους ιδιοκτήτες τους, μια εικόνα από 5-6 διαφορετικά ζευγάρια κυάλια και τηλεσκόπια, είμαι σίγουρος πως θα βοηθήσουν απίστευτα πολλούς από τους αρχάριους που αντιμετωπίζουν προβλήματα και απορίες...

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αργύρη,

αυτό τον σκοπό εξυπηρετούν οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι και οι εξορμήσεις για παρατήρηση με άλλους ερασιτέχνες.

Γι' αυτό και μόνιμη συμβουλή σε έναν αρχάριο είναι να έρθει σε επαφή με άλλους ερασιτέχνες, να συζητήσει μαζί τους και να προσπαθήσει να κάνει παρατήρηση παρέα ώστε να μάθει από πρώτο χέρι τι είναι κατάλληλο για αυτόν.

Ομολογώ οτι το τελευταίο διάστημα με εκνευρίζει να βλέπω άτομα που έχουν μόλις εγγραφεί στο AstroVox να κάνουν τις ίδιες και τις ίδιες ερωτήσεις, ουσιαστικά ζητώντας μασημένη τροφή χωρίς να μπαίνουν κάν στον κόπο να ψάξουν το πλούσιο υλικό που υπάρχει στο site, αλλά και γενικότερα στο διαδίκτυο.

Αγγελος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

... Ομολογώ οτι το τελευταίο διάστημα με εκνευρίζει να βλέπω άτομα που έχουν μόλις εγγραφεί στο AstroVox να κάνουν τις ίδιες και τις ίδιες ερωτήσεις, ουσιαστικά ζητώντας μασημένη τροφή χωρίς να μπαίνουν κάν στον κόπο να ψάξουν το πλούσιο υλικό που υπάρχει στο site, αλλά και γενικότερα στο διαδίκτυο.

 

Και ισως το ποιο ωραιο και εκνευριστικο ειναι το "Μολις αγορα το ΑΒΓ τηλεσκοπιο και ηθελα να μαθω απο σας αν ειναι καλο;"! :cry:

Φιλικά,

 

Αντώνης Αγιομαμίτης

http://www.perseus.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Άγγελε,

συμφωνώ απόλυτα με την άποψή σου περί μασημένης τροφής, όπως και με την παρουσία αρχαρίων σε συναντήσεις έτσι ώστε να δουν και να μάθουν από πρώτο χέρι αυτά που τους ενδιαφέρουν..Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα: κάποιοι δε μπορούν να πάνε στον Πάρνωνα είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε οχήματος.. Έχουμε τρία βουνά δίπλα μας (δυστυχώς με αρκετή φωτορύπανση..) και πιστεύω πως μια εξόρμηση σε ένα από αυτά για απλή βασική παρατήρηση, θα βοηθήσει πολύ..Δε χρειάζεται κάποιος να κουβαλήσει το 14ιντσο τηλεσκόπιό του π.χ. στην πεντέλη, 3-4 απλά τηλεσκόπια και άλλα τόσα ζευγάρια κυάλια θα άνοιγαν στην κυριολεξία τα μάτια μερικών και θα έβλεπαν ακριβώς τι τους αρέσει και τι θα μπορούν να περιμένουν από αυτό το χόμπυ... Εδώ να προσθέσω πως το site αυτό προσωπικά μου άνοιξε τα μάτια και πρέπει όλοι οι αρχάριοι να διαβάσουν τα περιεχόμενα και τις ειδήσεις που βρίσκονται εδώ μέσα.. Το site είναι απλά καταπληκτικό!! :D

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αργύρη,

ο Πάρνωνας είναι καλοκαιρινή επιλογή, τις άλλες εποχές πάμε σε άλλα βουνά σχετικά κοντά στην Αθήνα.

Αλλά σε όλη την χώρα ο κόσμος μαζεύεται για παρατήρηση και γίνονται διάφορες εκδηλώσεις για την διάδοση της ιδέας της ερασιτεχνικής αστρονομίας στο κοινό.

Και φυσικά υπάρχουν οι διάφοροι ερασιτεχνικοί σύλλογοι για να γίνει επαφή με άλλους ερασιτέχνες στην περιοχή του καθενός.

Αγγελος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κύριε Αγιομαμίτη καλησπέρα..

Δυστυχώς πολλοί κάνουν λάθος επιλογές λόγω άγνοιας ή εσκεμμένης παραπληροφόρησης... Το site (το οποίο μελετώ εδώ και περίπου μισό χρόνο σχεδόν καθημερινά) ομολογώ πως στην αρχή με στεναχώρησε.. Σκεφτόμουν να αγοράσω ένα τηλεσκόπιο για την Αθήνα και να το μεταφέρω στους Αγίους Αποστόλους (κοντά στον Ωρωπό).. Όταν ξεκίνησα το ψάξιμο παράλληλα με το διάβασμα του nighwatch μου κόπηκαν τα φτερά... Τόσα τηλεσκόπια, τόσες εταιρίες, ποιότητα φακών, στηρίξεις, τιμές, ακόμα και από ποιόν θα το αγοράσω με έκαναν να ξαφνιαστώ στην αρχή.. Με πείσμα όμως και αρκετό ψάξιμο που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα,δε βιάστηκα για αγορά, είδα πως υπάρχουν πολλά ακόμα να μάθω, και τελικά βγήκα κερδισμένος... Πιστεύω πως μια τέτοια συνάντηση σε ένα απο τα βουνά της Αθήνας μπορεί να προσφέρει σημαντικές γνώσεις σε πολλούς αρχάριους... Συν του ότι θα μπορούν να έρθουν πολλά άτομα λόγω μικρής απόστασης..

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Άγγελε,

εγώ μια πρόταση έκανα.. Παντως στον Πάρνωνα θα ανέβω κάποια στιγμή-το θέλω πολύ αλλά δυστυχώς δε το έχω καταφέρει ακόμα... Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που με τα mail, τις συμβουλές και τις απαντήσεις σας σε διάφορα θέματα, στηρίζετε την προσπάθειά μας για μάθηση.. Η βοήθειά σας είναι πολύτιμη...

ΣΤΕΛΛΑ, ΓΙΩΡΓΟ, ΒΑΣΙΛΗ, ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και ισως το ποιο ωραιο και εκνευριστικο ειναι το "Μολις αγορα το ΑΒΓ τηλεσκοπιο και ηθελα να μαθω απο σας αν ειναι καλο;"!

 

Τι να το κανει να το μαθει; ας ρωταγε πριν το αγορασει χεχε...... :twisted:

Προσωπικα με εκνευριζει αφανταστα η ανορθογραφια και ασυνταξια πολλων η οποια κανει χειριστη εντυπωση στους επισκεπτες του forum.(Εχει σχολιαστει αρνητικα απο φιλους ασχετους με αστρονομια).Καποιοι που εχουν ζησει χρονια στο εξωτερικο και εχουν δυσκολιες στην ελληνικη γλωσσα δικαιολογουνται οι υπολοιποι οχι.Αν εχουν αμφιβολιες ας χρησιμοποιουν αυτοματη διορθωση στο word η ας προμηθευθουν λεξικο εχει ξανασυζητηθει το θεμα...

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η δική μου άποψη είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ εύκολη η αγορά τηλεσκοπίου στην Ελλάδα.

Παλαιότερα έπρεπε κανείς να περιμένει πολλά χρόνια για να αποκτήσει τηλεσκόπιο. Τα καταστήματα πώλησης ήταν λιγοστά και πανάκριβα.

Οι τιμές ήταν τουλάχιστο τριπλάσιες από τις τιμές Αμερικής.

Επίσης η μέση Ελληνική οικογένεια δε διέθετε βαλάντιο για τέτοιες "πολυτέλειες". Μόνο λίγοι φανατικοί τα κατάφερναν μετά από πολλή προσπάθεια.

Έτσι, στο μεγάλο διάστημα που μεσολαβούσε μέχρι να αποκτήσει το πρώτο του σοβαρό τηλεσκόπιο, ο ερασιτέχνης παρατηρούσε με γυμνό μάτι ή κυάλια.

Αυτό του έδινε τη δυνατότητα να εξοικειωθεί με τον ουρανό και να μπορεί να αναγνωρίζει τους αστερισμούς, τους πλανήτες και τα διάφορα αντικείμενα βαθύ ουρανού. Ταυτόχρονα ο ερασιτέχνης αφομοίωνε και στοιχειώδεις θεωρητικές γνώσεις για τον ουρανό.

Σήμερα φτάσαμε στο σημείο έφηβοι να αγοράζουν μεγάλα τηλεσκόπια χωρίς κυριολεκτικά να ξέρουν τι τους γίνεται! Χωρίς ούτε καν να γνωρίζουν τι είναι αστέρες, πλανήτες κ.λ.π.!

Δεν λέω ότι αυτό είναι κακό, αλλά ο εξοπλισμός πρέπει να συμβαδίζει με τη γνώση.

Τελειωτικό χτύπημα για τους αρχαρίους ήταν τα τηλεσκόπια με Go To. Φρίττω όταν ακούω νέους ερασιτέχνες να λένε ότι δε γνωρίζουν τους αστερισμούς! Είναι φοβερό!

Όσο για τα "μαργαριτάρια" όντως η εικόνα του φόρουμ είναι :cry: , αλλά πλέον συνήθισα. Θα ήθελα έστω να διορθώνονται οι τίτλοι των θεμάτων που είναι ανορθόγραφοι γιατί χτυπάνε πολύ άσχημα στο μάτι.

ΓΕΙΟΡΓΩ, ΡΟΙΚΣΑΙ ΛΟΙΓΩ ΝΑΙΡΩ ΣΤΩ ΚΡΑΣΕΙ... :lol:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης