aristarchus Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2005 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2005 Πιστευω ο Βαγγελης κ ο Αντωνης να μας φερουν ωραιες φωτογραφιες μαζι με πολλα σχολια!!!Αγαπητοι φιλοι, Η απογοητευση φετος με τους Περσειδες δεν ασχολει μονο τη χωρα μας αλλα και ολο τον κοσμο οπου ολοι περιγραφουν για πολυ μειωμενη δραστηριοτητα. Περυσι ειχα τη χαρα να περασω την βραδια των Περσειδων με τα φιλαρακια απο την Πατρα και οπου περασαμε υπεροχα. Η φετινη "δραστηριοτητα" (να μην πω κομα) ηταν περιπου 10% απο οτι ειδαμε περυσι (ισως λιγοτερη). Υπηρχε μια πολυ ελαφρη θολουρα στον Παρνωνα χθες/σημερα αλλα δεν επιρεασε την εμπηρεια και βραδια. Ειχα για παρεα τον Βαγγελη/Κυριακη και μια νεα γνωριμια στον χωρο αυτο (Γιωργο Οικονομου και το 10" Νευτωνιο του). Ωστε η βραδια να μην παει χαμενη (αμυντικη σταση σε σχεση με προηγουμενες και απετυχημενες προσπαθιες να φωτογραφησω βροχη διαττοντων στον Παρνωνα και Κιθαιρωνα), προχωρησα με την ιδεα του "διπλου στοχου" οπου επιχειρησα να βγαλω δυο φωτογραφιες απο την μια αν οντως πετυχει φετος η προσπαθια με τους Περσειδες. Με αυτη την λογικη, εστησα τον εξοπλισμο μου για την φωτογραφηση των Περσειδων απο την περιοχη του Πολικου και γυρω. Η χρηση φακου 24 χιλ επιτρεψε καλυψη πεδιου 50-d 37.5' x 35-d 8' με στοχο φυσικα περαστικες βολιδες στην περιοχη του Πολικου. Το τελος αστρονομικου λυκοφωτος και δυση της Σεληνης με οδηγησε να βαλω μπρος ακριβως στα μεσανυκτα για τις επομενες πεντες ωρες. Σε αυτο το χρονικο διαστημα, παρατηρησα *** 19 *** λαμψεις με μονο 1 με 2 να ειναι ελαφρος βολιδες. Πρεπει να γηρισω στις πεντηντα ληψης της βραδιας για να δω αν εχω καταφραψει κατι. Εχω αρκετα στοιχεια για καθε απο της 19 παρατηρησεις ωστε να επιβεβαιωσω ανετα και γρηγορα απο τις συγκεκριμενες ληψης αν οντως υπαρχει κατι η οχι. Τωρα στα ΠΟΛΥ ευχαριστα ... μια πρωτη ματια σε κατι που ακομα ειναι σε εξελιξη εφοσον ακομα να ολοκληρωθει η επεξεργασια: http://www.perseus.gr/Astro-Star-Trails-2005-08-13.htm .... Αυτα προς το παρον .... Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
aristarchus Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2005 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2005 ΥΓ. Ηλια, γραφεις για "χαμος" μετα απο τις 4.00 θ.ω.Ε. περι τους Περσειδες. Ο μονος "χαμος" εγινε με τα κουνουπια (πρεπει να εχασα ενα κιλο απο το αιμα που που πηρανε μαζικα/συνολικα). Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2005 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2005 Αντώνη πάντως δραστηριότητα υπήρχε. Πάντα πριν φωτίσει φαίνονται τα περισσότερα.Ήταν από τις πιο βαρετές βροχές που έχω δεί. Νύσταζα κι όλας και κόντεψε να με πάρει ο ύπνος. Ευτυχώς, μια κουκουβάγια που ενοχλήθηκε από την παρουσία μου στην ταράτσα μου τσίριξε και κάπως ξύπνησα.Θυμάσαι τις βροχές μετά την έλευση του Swift -Tuttle to 1992?Οι βολίδες κατέβαιναν από ψηλά μέχρι τον ορίζοντα!Απ' ότι πρόσεξα πάντως υπήρχε δραστηριότητα και τις δύο προηγούμενες ημέρες. Χρειάζεται πολλή προσοχή γιατί κάποιες φορές το μέγιστο συμβαίνει την προηγούμενη!Π.χ. οι Λεοντίδες το 1998 έπεσαν στις 16 του Νοέμβρη (μία μέρα πριν) και το θέαμα ήταν ανεπανάληπτο. Πολλές βολίδες έσκαγαν κοντά στο ακτινοβόλο σημείο σχηματίζοντας πράσινο κύκλο! Μία βολίδα άστραψε κάνοντας τη νύχτα μέρα (m=-15?).Αυτό το εξαιρετικό γεγονός οι περισσότεροι το έχασαν γιατί παρατήρησαν την επόμενη μέρα. Εγώ ξύπνησα τυχαία και βγαίνοντας έξω τα 'χασα!Γι' αυτό καλό είναι κανείς να είναι σε επιφυλακή για κάποιες ημέρες κοντά στο μέγιστο.
aristarchus Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2005 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2005 Ηλια, Σου ομολογω οτι η ποιο εντυπωσιακη βολιδα χθες πραγματοποιηθηκε στις 21.30 ... ακομα με φως ... με αργους ρυθμους ειδαμε μια πολυ ωραια βολιδα με εντονο πρασινο και κοκκινο. Οσον αφορα τις Λεοντιδες, περυσι μαζι με τον Νικο Τρεμουλη ΠΑΓΩΣΑΜΕ στην κορυφη του Κιθαιρωνα. Φετος παλι πισω για μια αλλη προσπαθεια. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
quendi Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2005 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2005 Η απογοητευση φετος με τους Περσειδες δεν ασχολει μονο τη χωρα μας αλλα και ολο τον κοσμο οπου ολοι περιγραφουν για πολυ μειωμενη δραστηριοτητα. Η φετινη "δραστηριοτητα" (να μην πω κομα) ηταν περιπου 10% απο οτι ειδαμε περυσι (ισως λιγοτερη). Τελικα δεν ηταν η ιδεα μας,η δραστηριοτητα ηταν αρκετα μειωμενη.. Αντωνη ευχομαι να εχεις πιασει κατι..καλα αποτελεσματα!! Φιλικά,Παναγιώτης Αντωνόπουλος
vtsamis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 14, 2005 . Γεια σας και πάλι φίλοι, Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Μόλις επέστρεψα σπίτι (Έκανα και δεύτερη νύχτα φωτογράφηση). Την πρώτη νύχτα, 12-13 Αυγ. είχα την καλή συντροφιά του φίλου Αντώνη και του Γιώργου. Εντυπώσεις; Ήταν μια πολύ έντονη και μακρά νύχτα, χωρίς όμως να παρατηρήσουμε κάποια πλούσια δραστηριότητα των μετεώρων που αναμέναμε ή ελπίζαμε. Υπήρξαν βέβαια στιγμές που κάποιοι λαμπροί Περσείδες εμφανίζονταν και έτεμναν με φωτεινές τροχιές τον πολύ σκοτεινό ουρανό του Πάρνωνα, προκαλώντας κραυγές ενθουσιασμού, όμως αυτές ήταν λίγες. Ο μέσος Περσείδης, όπως ξέρετε, είναι πολύ γρήγορος (διάρκεια 0.5 ec) και όχι ιδιαίτερα λαμπρός. ίσως το γεγονός ότι ήμουν συνεχώς απασχολημένος με την αστροφωτογράφηση να με έκανε να χάσω αρκετούς διάτοντες. Δεν έκανα δηλαδή παρατήρηση κατά τα πρότυπα της IMO (υπνόσακκος, χάρτες, μπλοκάκι-μολύβι κλπ). Φωτογράφιζα ασταμάτητα με δύο μηχανές, Η μία έπαιρνε startrails πολικό για 4 ώρες, η δεύτερη piggy back πάνω στο LX50 για πορτραίτα αστερισμών, καταγραφή μετεώρων και δορυφόρων. Φωτογράφησα Τοξότη, Αιγόκερω, Αετό, Κύκνο, Ηρακλή, Δελφίνι, Περσέα, Κασσιόπη, Περσέα, Μικρή Άρκτο, Λύρα, Πήγασο, Ταύρο και Κριό. Στα high lights ήταν μια διέλευση του ISS και δύο εκλάμψεις iridium που θα είμαι πολύ ευτυχής αν τις έχω καταγράψει αξιοπρεπώς στο φιλμ. Χρησιμοποίησα έγχρωμα slides 200 και 400 ASA και ασπρόμαυρα αρνητικά 1600 ASA. Από φακούς είχα την πρώτη βραδιά 17-35mm και 28άρη και τη δεύτερη βραδιά που ήμουν μόνος επιπλέον χρησιμοποίησα και τηλεφακό 70-200mm APO, piggy back στο LX50, με τον οποίο επιχείρησα να φωτογραφήσω M31, M45 και διπλό Περσέως. Έχω φυσικά πολλή αγωνία για τα τελικά αποτελέσματα. Θα τα εμφανίσω και θα τα σκανάρω την άλλη εβδομάδα. Έχω την εντύπωση ότι το polar allignment ήταν πολύ καλό. Ίδωμεν. Η τύχη βοηθά τους τολμηρούς!!! Βαγγέλης. ΥΣ Για όσους έχουν απορία, το ταξίδι αυτό στο όρος ήταν το 7ο μέσα στο 2005! Μπορεί να ακολουθήσει και 8ο, και όχι μόνο . Πάω για high score. . https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2005 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2005 Καλημέρα και Χρόνια Πολλά σε όλουςΝα και το δικό μου σχόλιο για την περιβόητη βροχή μετεόρων.Βγήμα λοιπόν για κυνήγι στην ταράτσα του σπιτιού μου γύρω στις 3:00 πμ (2:50 για την ακρίβεια) αφού είχα ακούσει ότι θα ήταν η ώρα με την μεγαλύτερη δραστηριοτητα.Τζίφος.... ( Μέχρι τις 3:35 μόνο 2 (ΔΥΟ) μετέωρα μού έκαναν τη χάρη να εμφανιστούν.Ισως να φταίει η φωτορρύπανση ; ϊσως κοιτούσα σε λάθος σημείο (ΠΕΡΣΕΑΣ); Ή τελικά έγινε όπως στη διαφήμιση με το kit kat Μόλις γύριζα το βλεμα μου κάπου αλλόυ θα έπεφταν καμιά εικοσαριά. Εν αναμονή της επόμενης βροχής λοιπόν για καλύτερα αποτελέσματα ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
Ηλίας Χασιώτης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2005 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15, 2005 Δημήτρη, τα μετέωρα συχνά πέφτουν πολύ μακρυά από το ακτινοβόλο σημείο (radiant). Δυστυχώς αυτό δεν τονίζεται με αποτέλεσμα πολλοί να κοιτούν σε λάθος περιοχή έστω κι αν αυτή περιλαμβάνει το ακτινοβόλο σημείο.Επιπλέον μπορεί από μέρα σε μέρα τα περισσότερα μετέωρα να πέφτουν σε διαφορετικές περιοχές του ουράνιου θόλου. Αυτό το έχω παρατηρήσει επανειλημμένα.Έτσι πρέπει κανείς να παρατηρεί όλο τον ουράνιο θόλο για να δει που πέφτουν τα περισσότερα. Εννοείται ότι πρέπει ο ορίζοντας να είναι ανοικτός χωρίς ψηλά εμπόδια (κτίρια, βουνά κ.λ.π.). Προσωπικά έχω παρατηρήσει πολύ λίγες βροχές κατά τις οποίες τα μετέωρα έπεφταν πολύ κοντά στο ακτινοβόλο σημείο (σε ακτίνα μικρότερη από 10 μοίρες) και αυτές συνήθως αφορούσαν όχι τις ευρέως γνωστές βροχές.
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2005 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16, 2005 Ηλία, σ' ευχαριστώ για τις συμβουλές.Νομίζω ότι στην επόμενη <<διάσημη>> βροχή μετεόρων, κάποιος που ξέρει το θέμα θα ήταν καλό να μας προετοιμάσει, μέσα απο το forum, για την αποτελεσματική παρατήρηση ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
dimitris Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2005 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 17, 2005 Πιάσαμε μια Περσείδα. Κανονική !!! με ακτινοβόλο σημείο στον Περσέα. Τώρα για να την δείτε, δεν μπορείτε ακόμα διότι, ο "καπετάν επεξεργασίας" Ταρσούδης Γιώργος είναι απασχολημένος και την έχουμε σε φίλμ. Γενικά είμαστε όλοι απασχολημένοι, με την εκδήλωση την Παρασκευή στις 19-8-05. Υπομονή μερικές μέρες για να οργανωθούμε και πάλι. Πιάσθηκε με διάφραμμα 2,8, σε φίλμ 400 ASA, ταχύτητα 60 sec. (στις 13-8-05 στις 01h 26') και 58 mm φακό. Φιλικά, Δημήτρης ΠρασόπουλοςΑλεξανδρούπολη/ Κομοτηνήhttp://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/
dimitris Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2005 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2005 Να και η φωτογραφία που σας έλεγα : http://www.astrothraki.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=256&Itemid=108. Κάτι πιάσαμε τελικά. Φιλικά, Δημήτρης ΠρασόπουλοςΑλεξανδρούπολη/ Κομοτηνήhttp://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα