Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Εχω το 8 ιντσο skywatcher παιδια κ εχω απορεια,ο εστιαστης των 2 ιντσων με το 24 hyperion που εχω

δεν συνεργαζεται!Χαμηλωνω το contrast τερμα κατω,εκει παει να καθαρισει η εικονα,αλλα για λιγο δεν φτανει στο αποτελεσμα που πρεπει.Συμπερασμα οτι πρεπει να ηταν λιγο κοντοτερος ο εστιαστης(μισο εκατοστο υποθετω)για να καθαρισει η εικονα!Αυτο συμβενει μονο με τον υπεριωνα η και σε αλλα προσοφθαλμια 2 ιντσων?Μπορω να το κοψω μισο εκατοστο και να κανω νεες τρυπες με κολαουζο για τα βιδακια συγκρατισης του προσοφθαλμιου για να χαμηλοσω την εστιακη αποσταση.Πριν το κανω ομως οποιος γνωριζει θα ηθελα να μου πει την γνωμη του και αν παρατηρησε αυτο το προβλημα και αυτος! :-k

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Δημοσιεύτηκε

Γειά σου, Κώστα. Δεν είμαι και πολύ έμπειρος σε τεχνικά θέματα, αλλά είναι αλήθεια ότι δεν έχω ξανακούσει σχετικό πρόβλημα. Επίτρεψέ μου να ρωτήσω, τι είναι αυτό που πας να παρατηρήσεις και δεν σου δίνει καθαρή εικόνα; Μήπως αυτή είναι η καθαρότερη που μπορείς να πάρεις;

Εναλλακτικά να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου.

α) Πατάει καλά ο αντάπτορας των 2'' στον εστιαστή; Είναι σωστά σφιγμένες οι βίδες;

Ξεβίδωσε καλά-καλά τις βίδες του εστιαστή που προορίζονται να κρατήσουν τον 2ιντσο αντάπτορα, έτσι ώστε αυτός να πατήσει πολύ καλά πάνω στο χείλος του εστιαστή. Μετά βίδωσε τις βίδες, ώστε να τον συγκρατήσουν σταθερά.

β) "Κάθεται" καλά ο Υπερίωνας πάνω στον 2ιντσο αντάπτορα;

Συγγνώμη αν σου είπα τα προφανή και ευκόλως εννοούμενα, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο, εκτός πια από πρόβλημα στον προσοφθάλμιο.

Παιδιά, οι εμπειρότεροι πέστε καμμιά ιδέα.

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Δημοσιεύτηκε

Δεν μου δόθηκε ακόμη η ευκαιρία να δοκιμάσω το 200/1200 με το 24mm Hyperion Scotty. Το Πάσχα θα το κάνω. Πάντως πιστεύω πως φταίει το ανόητο σύστημα με τους 2 προσαρμογείς, βγάλε τον ένα, βάλε τον άλλο.

Στους 2 διαγωνίους 2'' που έχω ο προσαρμογέας 1.25'' μπαίνει πάνω από το άνοιγμα των 2'', με αποτέλεσμα όταν αφαιρείται το 2'' προσοφθάλμιο να βυθίζεται πιο χαμηλά. Ενώ εδώ ο 2'' αντάπτορας είναι υψηλός.

Η αντικατάσταση του συστήματος με έναν χαμηλού προφίλ εστιαστή ή προσαρμογέα θα έλυνε το πρόβλημα.

Στα Flextube απλώς δεν εκτείνεις εντελώς τις ράβδους.

Να σημειωθεί πως το πρόβλημα έχει ο 24mm επειδή δεν ενσωματώνει Barlow όπως οι άλλοι Υπερίωνες (και οι Nagler, LVW και παρόμοιοι). Ο Barlow μετατοπίζει προς τα έξω το σημείο εστίασης. Κάτι που με οδηγεί στην υποψία πως και οι Hyperion Aspherics ενδέχεται να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

α) Πατάει καλά ο αντάπτορας των 2'' στον εστιαστή; Είναι σωστά σφιγμένες οι βίδες;

Ξεβίδωσε καλά-καλά τις βίδες του εστιαστή που προορίζονται να κρατήσουν τον 2ιντσο αντάπτορα, έτσι ώστε αυτός να πατήσει πολύ καλά πάνω στο χείλος του εστιαστή. Μετά βίδωσε τις βίδες, ώστε να τον συγκρατήσουν σταθερά.

β) "Κάθεται" καλά ο Υπερίωνας πάνω στον 2ιντσο αντάπτορα;

Ναι φιλε μου και στις 2 περιπτωσεις α και β καθεται καλα ο ανταπτορας,το προσοφθαλμιο,βιδες ...ολλα ειναι οκ και στην εντελια!

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Δημοσιεύτηκε
Όταν το δουλεύεις σαν 1,25" εστιάζει σωστά;

Στο 1,25'' ειναι μια χαρα αψογο,τον ζοομ στις 2'' εστιαζει επισης μια χαρα μονο στον 24 υπαρχει αυτο το προβλημα.Τον 13αρη δεν εβαλα ακομη σε 2'' γιατι το δανεισα σε ενα φιλο.

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Δημοσιεύτηκε
δοκιμασες σε μακρυνο επιγειο στοχο να δεις αν εστιαζει; η ευθυγραμμιση των οπτικων σου ειναι ενταξει;

Σε επιγειο στοχο δεν δοκιμασα παρα μονο στα σμηνη του Ηνιοχου και το νεφελωμα του Οριωνα.Νομιζω δεν χρειαζεται να δω και αλλου το ιδιο προβλημα θα υπαρχει.Εβγαλα τον ανταπτορα και κρατησα σταθερα τον υπεριωνα στον αερα με το χερι να δω αν εστιαζει και πραγματη εστιαζει οταν το χαμηλωνω!

Η ευθηγραμμιση ειναι οκ το εκανα προσφατα.

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Η αντικατάσταση του συστήματος με έναν χαμηλού προφίλ εστιαστή ή προσαρμογέα θα έλυνε το πρόβλημα.

Στα Flextube απλώς δεν εκτείνεις εντελώς τις ράβδους.

Να σημειωθεί πως το πρόβλημα έχει ο 24mm επειδή δεν ενσωματώνει Barlow όπως οι άλλοι Υπερίωνες (και οι Nagler, LVW και παρόμοιοι). Ο Barlow μετατοπίζει προς τα έξω το σημείο εστίασης. Κάτι που με οδηγεί στην υποψία πως και οι Hyperion Aspherics ενδέχεται να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα.

Εκει μας οδηγει το προβλημα Κωστα,οπως το λες φευγει μακρυα το σημειο εστιασης.Σημερα θα παρω ξανα τον 13αρη να το δοκιμασω και αυτο και θα σας ενημερωσω αν συμβενει και σ'αυτον το ιδιο!

Δηστυχος δεν εχω αλλο 2'' προσοφθαλμιο να δω αν υπαρχει προβλημα και εκει :-k

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Μια που υπάρχουν πολλά SW Dob 8, 10 και 12 θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε τι έχουν κάνει οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες με τον εστιαστή.

Έχω και εκείνον τον τροχό να δουλέψω.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Πολύ φοβάμαι Κώστα (scott), ότι η λύση που σου είπε ο Κώστας θα είναι και η πιο σωστή, δηλαδή να είχες άλλο εστιαστή χαμηλότερου προφίλ ώστε να κερδίσεις το backfocus που σου λείπει, ή να αποπειραθείς να τον κοντύνεις όπως λέγαμε και στο πμ. Ας μιλήσει και κάποιος άλλος με 8άρι dob που να έχει και τον ίδιο Υπερίωνα, δεν το αντιμετώπισε κανείς το πρόβλημα;;; :-k Τόσους 8ιντσους έχουμε εδώ μέσα! :mrgreen: :D

Προσωπικά, όπως έχω πει και πολλές φορές στο παρελθόν, έχω ξεφορτωθεί το όλο σύστημα με τους μαμίσιους αντάπτορες και είναι όλα clicklock. Οπότε αν φτάσεις στην λύση (που το απεύχομαι!) να πρέπει να πάρεις άλλον εστιαστή χαμηλότερου προφίλ, θα συγκρίνεις τα κόστη μήπως σε συμφέρει η λύση με τα clicklock έναντι του νέου εστιαστή.

Εκτός αν πάρεις τον μηχανουργικό δρόμο και αναλάβεις να τον κοντύνεις μόνος σου... :-k :|

Σίγουρα πάντως 1 με 2 cm backfocus σου λείπουν, από ό,τι λες... #-o

Ο Dr. Κώστας πάντως, μετά το Πάσχα είμαι σίγουρος ότι θα έχει κάνει όλες τις δοκιμές με όλους τους Υπερίωνες στο δικό του 8ιντσο και θα μας καταθέσει εμπειρία. Αυτό αν μπορείς να περιμένεις μέχρι τότε και αν δεν απαντήσει άλλος με τον ίδιο φακό και 8".

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Πως μπερδευτικα ετσι βρε παιδια? ](*,) Ζητω συγνωμη,το αντιθετο συμβενει,ο ανταπτορας ειναι κοντος και δεν εστιαζει,θα επρεπε να ηταν 2-3 cm μεγαλητερος!Χρειαζεται extension με λιγα λογια!Το προβλημα το εχει και στον 13 αρη και λογικα σε ολους τους υπεριωνες.Αν καποιος-οι το δοκημασουν ας μας πουν αν συμβενει και σ'αυτους!Σε αλλη μαρκα προσοφθαλμιου συνβενει αυτο?Αν οχι μικρο το κακο γιατη οι υπεριωνες δεν ειναι οτι καλητερο στις 2 ιντσες...

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Τώρα είναι λογικό.

Οι υπόλοιποι θα εστιάζουν λόγω barlow. Εξάλλου τόσοι τους έχουν, ειδικά τους 13 και 8. Όλοι σαν 1.25'' τους χρησιμοποιούν άραγε; Εγώ στα MAK και SCT σαν 2'' και ήλπιζα το ίδιο και για το SW 8''.

Απλώς θα πάρεις από το Πλανητάριο δακτυλίδι 28mm (ίσως αρκεί και το 14) και ένα stopper και θα ψηλώσεις τον Hyperion σου. Πάω στοίχημα πως θα δουλέψει.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Μπορείς ίσως απλά να μην βάλεις τον προσοφθάλμιο τελείως μέσα αν είναι αρκετά μακριά η "κάννη" του και να μην χρειαστείς ούτε αντάπτορες ούτε τίποτα :cheesy:

Tο δοκημασα φιλε Γιωργο και θελει λιγο ακομη,στο οριο ειναι αλλα χρειαζεται μια προεκταση.Ισως με τα δαχτυλιδια οπως ειπε ο Κωστας και το σφηγκω μετα οπως ειπες.

Σκεφτικα και αυτο http://www.planitario.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1805 το βαζουμε στον ανταπτορα και εχουμε και click lock!

Μας μενει να δουμε και απο αλλες εταιρειες αν δουλευουν τα προσοφθαλμια στο μαμησιο....αναμενουμε.....

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Σκόνταψα τυχαία σε μια αναφορά από το Cloudy Nights που αναφέρει το ίδιο θέμα με Hyperion 13 και Zhummel 8'' f/6 (πρακτικά είναι το ίδιο με το SW). Απορώ όμως. Τόσα Dob και τόσοι Hyperions στην Ελλάδα, πως και δεν αναφέρθηκε εδώ; Τέλος πάντων, αυτή είναι η ευελιξία της σχεδίασης διπλής κάννης, δεν δουλεύει έτσι αλλά δουλεύει αλλιώς.

Τώρα μου γεννιέται μια άλλη απορία. Οι LVW, οι Nagler Τ4, ο Panoptic 22 εστιάζουν σαν 2.00'' με τον αυθεντικό εστιαστή του SW; Για τους Τ4 και Hyperions θα σας απαντήσω σε μια εβδομάδα περίπου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Τηλεφωνησα στο πλανηταριο και μου ειπαν οτι τα υπολληπα εστιαζουν κανονικα.Μας μενει να τα δουμε και σε πραξη για να γνωριζουμε σηγουρα.Εχω μια αμφιβολια για τα LVW της VIXEN γιατι ειναι ιδιας φηλοσοφιας.

Αναμενουμε....

Κων/νος Σιδηρόπουλος

• 3 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Χρειάστηκε να περάσουν 3.5 μήνες αλλά το δοκίμασα επιτέλους. Τα αποτελέσματα με τον μητρικό προσαρμογέα είναι τα εξής.

Ο Hyperion Aspheric 31mm εστιάζει κανονικά (και είναι υπέροχος)

Ο Hyperion 24mm εστιάζει κανονικά, τόσο ως 2'', όσο και ως 1.25'' (σε αντίθεση με τα ευρήματα του Scotty!)

Ο Hyperion 17mm εστιάζει κανονικά σαν 1.25'' αλλά όχι σαν 2''. Το πρόβλημα λύθηκε τραβώντας τον λίγο έξω.

Ο Hyperion Zoom εστιάζει κανονικά σαν 1.25''. Δεν τον δοκίμασα σαν 2''.

Τους 13, 10 και 8 δεν τους δοκίμασα, θεωρώντας πως θα είναι σαν τον 17. Θα δοκμάσω όμως σύντομα.

Ο μόνος άλλος φακός που δεν εστίαζε σαν 2'' είναι ο Nagler T4 12mm. Και αυτός δούλεψε τραβώντας τον λίγο έξω.

Άρα η λύση είναι αυτή, ή η χρήση μιας προέκτασης 2''. Με αλλαγή σε χαμηλού προφίλ εστιαστή το πρόβλημα θα επιδεινώνεται σύμφωνα με την λογική.

Την διαφορά μας στον 24mm δεν μπορώ να την εξηγήσω. Υποτίθεται τα τηλεσκόπια είναι ολόιδια.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

• 2 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Αν χρησιμοποιείς μόνιμα τους Υπερίωνες ως 2'' είναι βολικό να τους προσθέσεις αυτόν τον δακτύλιο HYPERION FINETUNING STOP RING 2″: http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1381

1381_F0V6U7Q9GY.jpg

Μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και με τον Nagler 12mm ή άλλους φακούς σαν τον Hyperion (Ultima, LVW, Orion κλπ) αλλά και να ρυθμιστεί έτσι ώστε όλοι οι φακοί να γίνουν ομοεστιακοί.

Δείτε πως φοριέται στον φακό στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Προορίζεται για χρήση με τα FTR της Baader, προκειμένου να μην χτυπούν επάνω στον διαγώνιο.

DSC03246.thumb.JPG.f0b82360cd1f39b6614e8b90dcdb2cb5.JPG

DSC03247.thumb.JPG.65a894f113804f95606d7a42f8b96527.JPG

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Χρειάστηκε να περάσουν 3.5 μήνες αλλά το δοκίμασα επιτέλους. Τα αποτελέσματα με τον μητρικό προσαρμογέα είναι τα εξής.

Ο Hyperion Aspheric 31mm εστιάζει κανονικά (και είναι υπέροχος)

Ο Hyperion 24mm εστιάζει κανονικά, τόσο ως 2'', όσο και ως 1.25'' (σε αντίθεση με τα ευρήματα του Scotty!)

Ο Hyperion 17mm εστιάζει κανονικά σαν 1.25'' αλλά όχι σαν 2''. Το πρόβλημα λύθηκε τραβώντας τον λίγο έξω.

Ο Hyperion Zoom εστιάζει κανονικά σαν 1.25''. Δεν τον δοκίμασα σαν 2''.

Τους 13, 10 και 8 δεν τους δοκίμασα, θεωρώντας πως θα είναι σαν τον 17. Θα δοκμάσω όμως σύντομα.

Ο μόνος άλλος φακός που δεν εστίαζε σαν 2'' είναι ο Nagler T4 12mm. Και αυτός δούλεψε τραβώντας τον λίγο έξω.

Άρα η λύση είναι αυτή, ή η χρήση μιας προέκτασης 2''. Με αλλαγή σε χαμηλού προφίλ εστιαστή το πρόβλημα θα επιδεινώνεται σύμφωνα με την λογική.

Την διαφορά μας στον 24mm δεν μπορώ να την εξηγήσω. Υποτίθεται τα τηλεσκόπια είναι ολόιδια.

Μου κανει κ εμενα μεγαλη εκπληξη Κωστα που 24 αρια μας εχουν διαφορα!Στο δικο μου βιδωσα το fine tune ring 28mm,επιδη ομως δεν εχω ακομη stop ring,το σηκωνω στο σημειο που εστιαζει και σφηξιμο με τις δακτυλοβιδες.

Ο zoom στις 2 ιντσες εστιαζει κανονικα το ιδιο και ο 13 αρης,επισης καλη εστιαση εχει και ο SWA 26 του πλανηταριου.

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης