Bi2L Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2011 Κρόνος και Porrima σε απόσταση 0,15° - 0,20° όλο τον Ιούνιο Πολύ θα έχετε παρατηρήσει ότι τους τελευταίους μήνες ο Κρόνος πλησιάζει όλο και περισσότερο τον Porimma (γ-Παρθένου) με πιο κοντινή απόσταση στις ~10 Ιουνίου αλλά καλύτερη εποχή για παρατήρηση 5-6 Ιουνίου αφου το φως του Φεγγαριού θα είναι κάπως ενοχλητικό στις 10 Ιουνίου. Αν και δεν είναι κατι ιδιαίτερο δεν χάνει κανεις τίποτα να βγάλει το Τηλεσκόπιο του εξω και να παρατηρηση τα δύο αντικείμενα δίπλα δίπλα Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
michael497 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2011 Ευχαριστουμε πολυ για την ενημερωση Βασιλη! Καθρεφτες ρεεεεε!!
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2011 Είναι εντυπωσιακότατο, τόσο με γυμνό μάτι, όσο και με τηλεσκόπιο. Ο Porrima είναι μάλιστα διπλός και ''σφιχτός'' αυτή την εποχή. Σε δέκα χρόνια θα έχουν απομακρυνθεί τα μέλη του και θα χωρίζεται εύκολα. Στα 166x το μόνο που είδα ήταν ανωμαλία στην αφεστιασμένη εικόνα, θέλω να δοκιμάσω και στα 300x με το 6SE ή το 8'' όταν υποχωρίσει ο όψιμος χειμώνας -ή το πρώιμο φθινόπωρο, ποιός ξέρει;Γνωρίζετε σε τι μεγέθυνση διασπάται ευκρινώς; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Bi2L Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2011 Κώστα υποθέτω ότι στα 320Χ πρέπει να σπάει... θα το δούμε το βράδυ Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2011 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2011 Κώστα υποθέτω ότι στα 320Χ πρέπει να σπάει... θα το δούμε το βράδυ ... τα σύννεφά μου. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Stargazer_101 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2011 Παρατήρησα ένα περίεργο φαινόμενο.Από την πόλη διακρίνονταν (κατά γενική ομολογία) μια αμυδρή γραμμή να ενώνει τον Κρόνο με το άστρο!Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε τίποτα (το έλεγξα με το τηλεσκόπειο ), όμως ήταν μια ιδιαίτερα όμορφη ψευδαίσθηση.Καμία ιδέα για το που οφείλετε; The sky is not the limit and you never gonna guess what it is...J. Casablancas
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2011 Παρατήρησα ένα περίεργο φαινόμενο.Από τη πολή διακρίνονταν (κατά γενική ομολογία) μια αμυδρή γραμμή να ενώνει τον Κρόνο με το άστρο!Στην πραγματικότητα δεν υπήρχε τίποτα (το έλεγξα με το τηλεσκόπειο), όμως ήταν μια ιδιαίτερα όμορφη ψευδαίσθηση.Καμία ιδέα για το που οφείλετε;ή τα Spikes απο την Αραχνή του τηλεσκοπίου σου ή δεν έχεις καλό Collimation. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Stargazer_101 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2011 Το φαινόμενο ήταν ορατό δια γυμνού οφθαλμού! The sky is not the limit and you never gonna guess what it is...J. Casablancas
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2011 Το φαινόμενο ήταν ορατό δια γυμνού οφθαλμού!Εχει να κάνει με το μάτι, βέβαια για καλύτερη εξήγηση θα περιμένουμε την απάντηση του Κοκκώλη. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 17, 2011 Θα χρειαστεί να διαβάσω λίγο και είμαι από ταξίδι τώρα, οπότε το μεταθέτω. Να κάνω όμως και εγώ μια ερώτηση: Σε πηγές φωτός κατά την διάρκεια της νύκτας (πχ φανάρια δρόμων) και με γυμνό μάτι, βλέπετε spikes;Εγώ πάντοτε έβλεπα και υπέθετα πως το φαινόμενο σχετίζεται με τις διαθλαστικές ανωμαλίες των οφθαλμών μου, ωστόσο και οι αρχαίοι απεικόνιζαν τ' άστρα με spikes πολύ πριν ανακαλυφθούν τα Νευτώνια και οι αράχνες. Όταν οδηγώ σε δρόμο με επάλληλα φανάρια πάντως, αυτά τα spikes ενώνουν το ένα με το άλλο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 19, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 19, 2011 Δεν διάβασα ακόμη σχετικά με την δυνατότητα του οφθαλμού να σχηματίζει τέτοιες γραμμές, αλλά χθες που παρατηρούσα το ζευγαράκι δια γυμνού οφθαλμού αρκετή ώρα αντιλήφθηκα κι εγώ αυτή την αδιόρατη γραμμή σαν ιστό αράχνης να σχηματίζεται και να εξαφανίζεται και είμαι βέβαιος πως την σχημάτιζε το μυαλό μου. Πρόκειται για αντιληπτική πλάνη κατά την γνώμη μου (της κατηγορίας αντίθεσης φωτεινότητος) και προκαλείται από την εγγύτητα των δύο αστέρων. Στο τηλεσκόπιο εξαφανίζεται επειδή η απόσταση μεγεθύνεται.Τέτοιες πλάνες έχω διαπιστώσει και στο τηλεσκόπιο. Στην πρώτη περίπτωση, όταν έχεις έναν φακό στον εστιαστή (αλλά και όταν τον κρατάς απλώς στο χέρι και παρατηρείς το προσοφθάλμιο οπτικό του στοιχείο) με σχετικά μικρή διάμετρο προσοφθαλμίου (Plossl, Ortho, Kellner, μικρά Erfle) δίδεται η εντύπωση πως υπάρχει μια σκοτεινή κηλίδα στο κέντρο και ένας φωτεινός δακτύλιος στην περιφέρεια. Αυτό συμβαίνει επειδή το περιφερικό τμήμα του φακού έρχεται σε αντίθεση με την σκούρα (μαύρη) επιφάνεια του κάνιστρου και ο εγκέφαλος ενισχύει την αντίθεση μεταξύ των, κατόπιν δε (ταυτοχρόνως στην πραγματικότητα) κάνει το ίδιο μεταξύ του περιφερικού και του κεντρικού τμήματος.Στην δεύτερη περίπτωση όταν παρατηρείς μέσα από τον φακό, ιδίως σε φακούς που το field stop προσλαμβάνεται άμεσα αλλά προβάλεται στην περιφερική όραση, δηλαδή φακούς 65-72 μοιρών. Συμβαίνει το ίδιο ακριβώς φαινόμενο και οι σχολαστικοί παραπονούνται για το "bright ring" των Hyperions αλλά και Pentax (!!!) το οποίο προκύπτει από την αντίθεση με το field stop. Πιστεύω πως απλώς πρόκειται για μια πλάνη του τύπου Craik-O'Brien-Cornsweet.Αυτά φυσικά είναι δικές μου ερμηνείες και συσχετίσεις και δεν έχουν ελεγχθεί πειραματικά παραμένοντας υποθέσεις βασισμένες σε προσωπική εμπειρία. Ευπρόσδεκτη κάθε αμφισβήτηση που καταρρίπτει ή/και προτείνει εναλλακτική εξήγηση. Ίσως πρόκειται για φαινόμενα που έχουν ήδη εξηγηθεί με νόμους της φυσικής ή με την γνώση της φυσιολογίας του ανθρώπειου οπτικού συστήματος.Επίσης χθες παρατήρησα εκατοντάδες πηγές φωτός διαφόρων μεγεθών, χρωμάτων και αποστάσεων από τον Πειραιά έως την Βουλιαγμένη και πάλι πίσω. "Spikes" (ακτίνες φωτός καλύτερα) σχηματίζονταν γύρω από κάθε κάθε πηγή ισχυρού φωτός που το μέγεθος ή η απόσταση την έκαναν να φαίνεται σαν σημειακή, είτε φορούσα τα γυαλιά μου είτε τα αφαιρούσα. Σε κάποια συστοιχία με λάμπες του δρόμου σφαιρικού σχήματος, σε εκείνες που βρίσκονταν κοντά μου και προβάλλονταν ως κύκλοι φωτός δεν υπήρχε υποψία καν spikes, ενώ οι όμοιές τους που βρίσκονταν σε μεγάλη απόσταση περιβάλλονταν από 4-8 "spikes" που περιστρέφονταν άρρυθμα σε τόξο 30-120 μοιρών και πάλι πίσω. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Stargazer_101 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 20, 2011 Σαφέστατη και περιεκτικότατη η απάντήση σου! 'Εκανα και εγώ μια μικρή έρευνα.Σαν διασταυρώσω τις πηγές μου (και βρεθεί και λίγος χρονός...), θα παραθέσω την δικιά μου οπτική! The sky is not the limit and you never gonna guess what it is...J. Casablancas
Stargazer_101 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2011 Πήρε λίγο καιρό αλλά απάντηση βρέθηκε! Το φαινόμενο οφείλονταν στην αντίθεση της φωτεινότητας των 2 ''αστεριών''.Με απλά λόγια (όχι ότι μπορώ εκφραστώ και με πιο τεχνικούς όρους...) όταν ένα φωτεινό αντικείμενο βρίσκεται κοντά σε ένα λιγότερο φωτεινό αντικείμενο τότε το μάτι έχει την "τάση" να τα ενώνει (λόγω κακής "ανάλυσης" του φακού) γιατί θεωρεί πως είναι ένα!Εννοείται πως όσο χειρότερο το μάτι τόσο εντονότερο το φαινόμενο!Το ίδιο θα συνέβαινε και αν είχαμε σκοτεινά αντικείμενα σε ανοιχτόχρωμο φόντο (π.χ. τα ψιλά γράμματα στον πίνακα του οφθαλμιάτρου έχουμε την τάση να τα βλέπουμε ενωμένα).Πηγή: Φίλος οφθαλμίατρος/αστρονόμος! Μια άλλη προσέγγιση θα μπορούσε να είναι (δεν αλληλοαναιρούνται!) ότι εστίασα μεταξύ Porrima και Κρόνου και απλά το μάτι μου αντιλήφθηκε τα ανεπαίσθητα spikes! The sky is not the limit and you never gonna guess what it is...J. Casablancas
50mm Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2011 Ευχαριστουμε stargaser το ειχα παρατηρησει και εγω και δεν ηξερα πως να το εξηγησω και τωρα που ειδα πολυ κατατοπιστικη σου απαντηση καταλαβα το γιατι. Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 23, 2011 Ποιός είναι αυτός ο συνάδελφος να τον γνωρίσουμε και εμείς; Ίσως τον πείσουμε να μας γράψει κάποιο αρθράκι. 4 ιατρούς χρειάζεται ο ερασιτέχνης: φυσίατρο, οφθαλμίατρο, νευρολόγο και ψυχίατρο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Stargazer_101 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3, 2012 Ποιός είναι αυτός ο συνάδελφος να τον γνωρίσουμε και εμείς; Ίσως τον πείσουμε να μας γράψει κάποιο αρθράκι. 4 ιατρούς χρειάζεται ο ερασιτέχνης: φυσίατρο, οφθαλμίατρο, νευρολόγο και ψυχίατρο. Εύστοχο το σχόλιο Ο συγκεκριμένος συνάδελφος εμφανίζεται πιο αραιά και από τον Halley οπότε αν περιμένεις να τον γνωρίσεις αυτοπροσόπως... The sky is not the limit and you never gonna guess what it is...J. Casablancas
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα