Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

αν κρεμουσαμε ενα σακκουλακι με υλικο που απορροφα την υγρασια δεν θα καθυστερουσε κατι την οξειδωση του καθρεπτη?αυτα τα χαρτινα σακουλακια σταζουν?η υγρασια πολλες φορες ξεπερναει το 90%
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

για να γινει ο οξειδωση που λες θα πρεπει καταρχας τα οπτικα του τηλεσκοπιου να σταζουν απο την υγρασια καθε φορα που τα χρησιμοποιεις ή τα αποθηκευεις ή εισαι διπλα στο κυμα στην θαλασσα. το να τοποθετησεις σακουλακι με silica gel στον καθρεπτη θα χαλασεις τα οπτικα πρωτα και επισης δεν θα μπορει να δεις τα αστερια και δουλευουν καλυτερα σε κλειστα μερη (κουτια). ετσι λοιπον η λυση του συγκεκριμενου gel αποριπτεται χωρις δευτερη σκεψη. επισης εχε υποψη οτι στα νευτωνια τηλεσκοπια το κυριως κατοπτρο ειναι ασφαλες απο υγρασια λογω του μηκους του σωληνα αλλα το δευτερευων εινια πιο ευαλωτο στην υγρασια το οποιο μπορει να προστατευτει με μια ασπιδα δροσου/φωτορυπανσης, για διοπτρικα/καταδιοπτρικα μπορεις να χρησιμοποιησεις θερμαντικα στοιχεια που ζεσταινουν τον αντικειμενικο φακο. τα καταδιοπτρικα/διοπτρικα τηλεσκοπια ειναι πολυ πιο ευαλωτα στην υγρασια. οι λυσεις για μην εχεις προβλημα ειναι οταν τελειωνεις την παρατηρηση σου ειναι να αφηνεις για το βραδυ (μιας και θα εχεις πεσει για υπνο οταν τα μαζεψεις στο σπιτι σου) το καπακι ανοιχτο ωστε να εξατμιστει η υγρασια. επισης η κατασκευη των οπτικων των σημερινων τηλεσκοπιων δυσκολευει την οξειδωση τους σε σχεση με αρκετες δεκαετιες πισω.

 

για να συνοψισουμε. κατα την διαρκεια παρατηρησης χρησιμοποιεις ασπιδα δροσου/φωτορυπανσης ή θερμαντικα στοιχεια και οταν δεν χρησιμοποιεις το τηλεσκοπιο καλο ειναι να το σκεπαζεις ωστε να περιορισεις τον σχηματισμο υγρασιας (το ιδιο ισχυει και για τα προσοφθαλιμα, πλην της ασπιδας δροσου).

 

οταν μαζευεις σπιτι σου τον εξοπλισμο ασε το καπακι ανοικτο ωστε να εξατμιστει η υγρασια και αποθηκευσε το σκοπιο σου σε σχετικα ξηρο σημειο μακρυα απο καλοριφερ ωστε να μην λιωσουν τυχον πλαστικα μερη με κλειστο το καπακι.

 

εαν τωρα στον αντικκειμενικο φακο ή το δευτερευων κατοπτρο στα νευτωνεια δεις σχηματισμο απο υγρασια αφου στεγνωσουν τα οπτικα (τα στεγνωμενα αλατα) υπαρχει συγκεκριμενη διαδικασια για τον καθαρισμο τους

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

σκεφτομουν ενα σακκουλακι με ενα αγκιστρο να κρεμεται απο την αραχνη οταν δεν γινεται παρατηρηση για μερες.Προκειται για νευτωνειο.Δυσυχως ειμαι διπλα στην θαλασσα και,ειδικα το φθινοπωρο, εχω διακοψει παρατηρησεις οταν αρχιζουν να σχηματιζονται σταγονες.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

0 χειμερινός ουρανός είναι και αυτός ενδιαφέρον λόγου του κρύου αποφεύγουμε να στήσουμε εξοπλισμό έξω. Για τον προσεχή χειμώνα λέω να αφήσω τον εξοπλισμό μου έξω πως μπορώ όμως να τον προστατέψω από τις καιρικές συνθήκες; Κρύο αέρα βροχή υγρασία και έχουμε αρκετή εδώ στη Σκόπελο . Έχω την EQ6 και το CELESTRON C11. Θα είναι στεγασμένο αλλά έξω, η βάση με ρόδες για εύκολη μετακίνηση. Σκεφτούμε να το καλύψω με Θερμική Κουβέρτα http://www.4seasonfan.gr/index.php?act=viewProd&productId=345

Θα την εφαρμόσω πολύ καλά και με συνδυασμό αφυγραντήρα ελπίζω να κάνει δουλειά έκτος εάν υπάρχει άλλη καλύτερη πρόταση. Το C11 είναι κλειστό τηλεσκόπιο και δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα με τα οπτικά.

Γεώργιος Ε. Μιχαήλ

ΜΕΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΟΛΟΥ

www.astronomos.gr

http://amateur-skopelos-observer.blogspot.gr/

http://volnet.gr/home/index.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ δεν θα το άφηνα έξω το C11 ΕΠ ΟΥΔΕΝΙ! Το ότι είναι κλειστό τηλεσκόπιο δεν σημαίνει πως είναι και αεροστεγές και η ελάχιστη υγρασία που θα εισχωρήσει στον κλειστό σωλήνα θα παραμείνει εκεί και δυνητικά θα γίνει μεγάλη ζημιά. Καλύτερα να το κουβαλάς και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο παρά αλουμινοκουβέρτες και τέτοια στον ήλιο και στη βροχή... Κοντολογίς δεν μπορείς να τον προστατέψεις αποτελεσματικά αφήνοντάς τον έξω στο έλεος των στοιχείων της φύσεως! Το λιγότερο αποδεκτό ειναι κάλυμα-κουβούκλιο ειδικά φτιαγμένο οπότε πάς πλέον ουσιαστικά σε μίνι αστεροσκοπείο.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με το "στεγασμένο αλλά έξω" εννοείς σε υπόστεγο; Θα το βλέπει ποτέ ήλιος απευθείας; Θα βρέχεται όταν έχει ανεμοβρόχι;

 

Σε γενικές γραμμές, πάντως, ακόμα και σε υπόστεγο εγώ δε θα το άφηνα μόνιμα.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίσης, αφήνεις περιθώριο να σου το ρίξει ο αέρας!

Δεν κάνω πλάκα - το έχω πάθει.

Είχα αφήσει τον τρίποδα με την ισημερινή (Vixen GP) στην ταράτσα,

τυλιγμένα καλά με κουκούλα για μηχανάκι για 2-3 μέρες,

κάτω από τον ηλιακό θερμοσίφωνα για έξτρα "προστασία".

 

Όταν ανέβηκα, τα είδα πεσμένα κάτω.... ](*,)

Μάλλον η κουκούλα λειτούργησε σαν πανί (είχε και αρκετό αέρα εκείνες τις μέρες).

Φιλικά,

Γιάννης Μπελιάς

 

In a world without fences who needs Gates? [-X

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το σκέφτηκα να κάνω κάτι μόνιμο το σπίτι μου είναι σε πρανές και βλέπει βορειοανατολικό ουρανό νοτιοδυτικό πολύ λίγο και τον χειμώνα έχω πολύ λίγη ορατότητα στον ΗΛΙΟ λόγο 0τι υπάρχουν κάτι δένδρα. Το υπόστεγο είναι ανοικτό Ήλιος θα το βλέπει πολύ λίγο όσο για τον αέρα όλο το καλοκαίρι το είχα έξω πάντα σκεπασμένο έφαγε μια γερή καταιγίδα γύρο στα 7 μποφόρ και άντεξε. Πάντως η ουσία είναι ότι πρέπει να το μαζέψω στην αποθήκη και να το βγάζω περιοδικά για κανένα έκτακτο φαινόμενο ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές σας.

 

myhome.thumb.jpg.36f3594ea1cae56fe85cfb03a76d3a10.jpg

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Γεώργιος Ε. Μιχαήλ

ΜΕΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΟΛΟΥ

www.astronomos.gr

http://amateur-skopelos-observer.blogspot.gr/

http://volnet.gr/home/index.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα,

 

Σχετικά με το θέμα της υγρασίας σε ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ σωλήνες (διοπτρικά & καταδιοπτρικά) υπάρχει η λύση της Farpoit, το Desiccant Cap, ένα δοχείο που περιέχει αφυγραντικό υλικό (silica gel), το οποίο τοποθετείται στον εστιαστή σε μέγεθος 1,25" ή 2".

 

http://www.farpointastro.com/desiccant.php

 

Το τοποθετούμε στο τηλεσκόπιο όταν δεν χρησιμοποιούμε ή όταν το αποθηκεύουμε.

To χρησιμοποιώ στο διοπτρικό μου.

 

Φιλικά,

 

Δημήτρης

desiCapx.jpg.7b524f731b4fb053f6380c1e21736fe8.jpg

“The Truth Is Out There”

 

"Stardust" Observatory - Chalkidiki

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης