jason3296 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 3, 2011 Χρειάζομαι λίγη βοήθεια με την αστρονομία. Θέλω να λύσω αυτήν την άσκηση: Τι ώρα μεσουρανεί η Σελήνη 17 ημερών σε σχέση με την ώρα της κάτω μεσουράνησης του Ήλιου;Θα βρίσκεται τελικά στο ορατό ημισφαίριο τις πρώτες πρωινές ώρες και για πόσο διάστημα;Να γραμμμοσχεδιαστεί σε σχέση με τα σημεία του ορίζοντα το φωτιζόμενο τμήμα του δίσκου της. Όποιος μπορεί ας με βοηθήσει. Ευχαριστώ.
gialouris Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 5, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 5, 2011 Αν και δεν είμαι καθόλου σίγουρος για την απάντησή μου πιστέυω πως η Σελήνη μεσουρανεί λίγες ώρες πιο μετά από την κάτω μεσουράνηση του Ήλιου (2-3 ώρες). Επίσης πιστεύω πως θα βρίσκεται στο ορατό ημισφαίριο για λίγο αφότου ανατείλει ο Ήλιος. http://www.astronomia.gr/wiki/images/9/9e/%CE%A6%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%CE%A3%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B7%CF%82.gif(κοντά στο νούμερο 6 πιστεύω πως θα είναι) Δες κι αυτό:http://geogr.eduportal.gr/astronomy/faseis_selinis/fs5.htm Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι!! (όλα αυτά που έγραψα είναι στο περίπου και δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για την εγκυρότητά τους!) π = ΑΕΙ Ο ΘΕΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΕΙ ΤΟ ΚΥΚΛΟΥ ΜΗΚΟΣ ΙΝΑ ΟΡΙΣΗ ΔΙΑΜΕΤΡΩ ΠΑΡΗΓΑΓΕΝ ΑΡΙΘΜΟΝ ΑΠΕΡΑΝΤΟΝ ΚΑΙ ΟΝ ΦΕΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΟΛΟΝ ΘΝΗΤΟΙ ΘΑ ΕΥΡΩΣΙ...
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Ας πω και γω τη σκέψη μου μήπως και σε βοηθήσει. Η Σελήνη κινείται 12,2° ανατολικά ημερησίως γι΄αυτό ανατέλει αλλά και μεσουρανεί 50 λεπτά αργότερα την επόμενη ημέρα. (360°/29,5 ημέρες Συνοδικός μήνας =12,2° ημερησίως /14,5° = 0,84 > 50'24" λεπτά της ώρας) Αν η Πανσέληνος που είναι 14,75 ημερών, μεσουρανεί την ίδια ώρα με την κάτω μεσουράνηση του Ήλιου, ας πούμε στις 12.00μμ τότε: 17 -14,75 = 2.25 Χ 12.2° = θα βρίσκεται 27,45° ανατολικά του μεσημβρινού και με δεδομένο το 12,2° σε 24 ώρες, κινείται ανατολικά 12.2°/24=0,5° περίπου την ώρα, σε σχέση με τη Γη που κινείται αντίστοιχα 360°/24=15° την ώρα. Άρα η φαινόμενη κίνηση της Σελήνης στον ουράνιο θόλο σε σχέση με μας είναι 15° της Γης – 0,5° της Σελήνης = 14,5° την ώρα και, 27,45°/14,5°=1,89 = 1h53’24” Η Σελήνη 17 ημερών μεσουρανεί 1 ώρα 53 λεπτά & 24 δευτερόλεπτα αργότερα από την ώρα της κάτω μεσουράνησης του Ήλιου και θα βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα για πάνω από 2 ώρες μετά την ανατολή Ηλίου. Να πω βέβαια ότι τα παραπάνω είναι η καθαρά μαθηματική προσέγγιση και ότι η ώρα μεσουράνησης αλλάζει κατά δέκα με είκοσι λεπτά από διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν τις κινήσεις Γης-Σελήνης. Σχέδια θα βρεις άπειρα στο γούγλη Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα