koskas Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 θα ηθελα να ρωτησω γιατι ενδιαφερομαι για επιγεια παρατηρηση ποιο πολυ τι ειναι καλο να παρω κυαλια η τηλεσκοπιο? εγω αυτο που ζηταω ειναι απο μακρινες αποστασεις να βλεπω καθαρα και κοντα.π.χ απο ενα βουνο ψηλα που ειμαι να βλεπω σε πολυ μεγαλη αποσταση. αυτο τι το πετυχενη τα κυαλια η το τηλεσκοπιο
michael497 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Το τηλεσκοπιο. Θα σας προτεινα αυτο http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=755 ή αυτο http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1614 Καθρεφτες ρεεεεε!!
koskas Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 ευχαριστω για την απαντηση. Η διαφοτα αναμεσα στα δυο?
koskas Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΓΡΩΜΟ?
ourania Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Αχρωματικό δεν σημαίνει πως δεν βλέπεις χρώματα.Δες εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Achromatic_lens Χρώματα δεν θα βλέπεις αν παρατηρείς βαθύ ουρανό αλλά αυτό μάλλον δεν σε ενδιαφέρει. Η διαφορά ανάμεσα στα 2 τηλεσκόπια είναι η διάμετρος τους, δες στα χαρακτηριστικά, όσο πιο μεγάλη διάμετρο έχουν τόσο πιο κοντά βλέπεις.Κοίταξε και για κυάλια με τρίποδο. Καλησπέρα!
ourania Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Το 70/700 AZ2 (SK707AZ-2 )έχει πολύ άσχημη βάση και κουνιέται με το παραμικρό. Το δεύτερο είναι καλύτερο.
michael497 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Επεισης το εινα εχει καλητερη στηριξη. Καθρεφτες ρεεεεε!!
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Aν θέλεις αποκλειστικά για επίγεια παρατήρηση, καλύτερα να πάρεις διόπτρα ή κυάλια κι όχι τηλεσκόπιο.Παράδειγμα: http://telescopeshop.gr/show.asp?productId=424http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1368Από εκεί και πέρα η απόφασή σου θα είναι σε συνάρτηση με το πόσα χρήματα προτίθεσαι να διαθέσεις.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Τι εννοείς αν είναι έγχρωμο; Αχρωματικό δεν σημαίνει ασπρόμαυρο, απλώς πως έχει περιορισμένο χρωματικό σφάλμα, δηλαδή βλέπεις λιγότερο ψευδόχρωμα γύρω από φωτεινά αντικείμενα. Τα ακόμη καλύτερα αποχρωματικά δεν έχουν σχεδόν καθόλου σφάλμα, αλλά είναι πανάκριβα.Ένα μακρύ αχρωματικό είναι μια μέση λύση, αλλά πρέπει να σκεφτείς ανάλογα με το τι θέλεις να παρατηρείς. - Για κινούμενους στόχους (αεροπλάνα, πουλιά, πλοία) και μεγάλο πεδίο καλύτερα ένα βραχύσωμο αχρωματικό f/5. Δες εδώ το 102/500 ΑΖ3, υπάρχει και φθηνότερο 80/400 http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=717Αν προσέξεις τις διόπτρες επίγειας παρατήρησης ακολουθούν την ίδια νοοτροπία, βραχύς σωλήνας και διαγώνιος 45 μοιρών (ή ευθείας όρασης, σαν τα κυάλια, ανάλογα με το αν θα παρατηρείς όρθιος ή καθιστός, για ότι πετά πάντως βολεύει υπό γωνία). Αν τώρα θες και φωτογράφηση, τότε το χρωματικό σφάλμα γίνεται ενοχλητικό και προτιμώνται τα ακριβότερα ED ή αποχρωματικά. Οι διόπτρες http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=list&cat_id=32 είναι ακριβότερες λόγω καλύτερων (συνήθως) οπτικών αλλά και βελτιστοποίησης για συνθήκες πεδίου, δηλαδή αδιαβροχοποίηση, θωράκιση κλπ. Όταν βλέπεις τα φλαμένκο στην Βιστωβίδα όλο και κάτι θα πιτσιλίσει την διόπτρα.Σε αυτήν την παρατήρηση, ιδίως με τα αχρωματικά, οι μεγεθύνσεις είναι χαμηλές, 10-50x συνήθως.- Για μακρινούς ακίνητους (ή αργά κινούμενους) στόχους ένα Maksutov είναι καταλληλότερο, καθώς προσφέρει μεγάλες μεγεθύνσεις χωρίς χρωματικό σφάλμα και παραμένοντας εύκολο στην μεταφορά και αποθήκευση. http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=673Χρησιμοποιείς πάλι διαγώνιο 45 μοιρών ορθής εικόνας και σαν βάση μια υψαζιμουθιακή με μικρορυθμίσεις, ή και φωτογραφική (κεφαλή 3D ή Video που όμως ταιριάζουν στο διοπτρικό κυρίως).Σχετικά με τις διαφορές αφορούν διάμετρο και εστιακή απόσταση.70/700 σημαίνει 70mm διάμετρο και 700mm εστιακή90/900 σημαίνει 90mm διάμετρο και 900mm εστιακήΤο μεγαλύτερο έχει φωτεινότερη εικόνα και παράγει (μέχρι ενός σημείου) μεγαλύτερες μεγεθύνσεις. Σκέψου ή πες μας τι θέλεις να βλέπεις και αν θέλεις να το φωτογραφίζεις και αν θα το κουβαλάς στα βουνά και στο καγιάκ, ώστε να προτείνουμε περισσότερο συγκεκριμένα.Τέλος, να θυμίσω πως κανείς δεν ρωτάει τα δόλια τα πουλάκια αν θέλουν να τα παρακολουθούμε (δεν θέλουν, γι' αυτό φεύγουν) η σπεσιστική όμως δεοντολογία και νομοθεσία απαγορεύει να παρακολουθύνται άνθρωποι εν αγνοία τους και άνευ συγκαταθέσεως, εκτός αν ο παρακολουθών ανήκει στην Ελλ. Αστυνομία, Τροχαία, ιδιωτικά κανάλια, σκανδαλοθηρικό τύπο, πολυεθνικές εταιρίες, ιδιωτικές εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, γραφείο ιδιωτικών ντετέκτιβς, ΚΥΠ, CIA, FBI, Ιντερπόλ, Γιουροπόλ, κάθε χώρας την πολ και την ΚΥΠ, εταιρίες δημοσκοπήσεων, εταιρίες ασφαλειών, εταιρίες γενικώς, εταιρίες ειδικώς κλπ. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι παράνομο να παρακολουθείς ανθρώπους και όχι απλώς ανήθικο όπως στην περίπτωση που δρας εκ μέρους των άνωθεν αναφερομένων εταιριών και οργανισμών. Αυτά. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Nα δω πουλάκι να κάνει μήνυση επειδή το παρακολουθούν και τι στον κόσμο! Μετά θα πάρουν σειρά και οι αγελαδίτσες, τα γουρουνάκια και λοιπά ζωάκια που διόλου δεν τα λυπόμαστε όταν τα έχουμε καλομαγειρεμένα στο πιάτο μας...
koskas Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 βασικα ενδιαφερομαι ποιο πολυ για φυση να κοιταω και να χαζευω αλλα και το βραδυ να κοιταω τον ουρανο και σιγα σιγα να μαθαινω και εγω οπως εσεις.
koskas Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 κυριε kkokkolis απο τα δυο που μου προτεινατε μαλλον μονο το πρωτο κανει και για να κοιτας καπως καλα και τον ουρανο, συνδιαζει και τα δυο?
ourania Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Να βγω λίγο εκτός θέματος και να ρωτήσω τον κύριο Κοκκώλη αν την τελευταία παράγραφο την έγραφε αστειευόμενος;Περί πουλιών και νομοθεσίας; Φιλικά
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 κυριε kkokkolis απο τα δυο που μου προτεινατε μαλλον μονο το πρωτο κανει και για να κοιτας καπως καλα και τον ουρανο, συνδιαζει και τα δυο? Όλα κάνουν για όλα. Τα 70/700, 90/900 και Maksutov περισσότερο για πλανήτες και σελήνη, το 102/500 ή 80/400 κυρίως για παρατήρηση αστρικών πεδίων σαν super μονοκυάλια. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Να βγω λίγο εκτός θέματος και να ρωτήσω τον κύριο Κοκκώλη αν την τελευταία παράγραφο την έγραφε αστειευόμενος;Περί πουλιών και νομοθεσίας; Φιλικά Την έγραψα σοβαρώς αστειευόμενος. Αν δεν έγινα σαφής, δίνω την συμβουλή που αρμόζει σε ένα παιδί ακριβώς συνομήλικο με τον υιό μου: όταν χειρίζεσαι ένα τέτοιο όργανο, ικανό για επίγεια παρατήρηση, πρέπει να προσέχεις που το στρέφεις ώστε να μην παρεξηγηθείς, ακόμη και εφόσον δεν σκοπεύεις να καταπατήσεις τα δικαιώματα των συνανθρώπων σου. Παράλληλα διαμαρτυρήθηκα εκ μέρους των νομοταγών πολιτών για όσους υπό την κάλυψη, ανοχή ή και προτροπή του κράτους δεν δεσμεύονται ως προς αυτό ισονόμως.Εσύ τι κατάλαβες Ουρανία; Έγινα σαφής τώρα; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
koskas Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 δηλαδη για να κλεισω σαν θεμα και να μην σας κουραζω γενικα ολους, το 80/400 και το 102/500 κανουν και για επιγεια και για αστρικη παρακολουθηση, εγω με λιγα λογια θελω κατι παραπανω απο αυτο που κανουν τα κυαλια ποιο πολυ εμβελεια
sevax Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Nα δω πουλάκι να κάνει μήνυση επειδή το παρακολουθούν και τι στον κόσμο! Μετά θα πάρουν σειρά και οι αγελαδίτσες, τα γουρουνάκια και λοιπά ζωάκια που διόλου δεν τα λυπόμαστε όταν τα έχουμε καλομαγειρεμένα στο πιάτο μας... Αγαπητη Κα Κατερινα Εμενα τα πουλακια μου ποζαρουν όταν τα φωτογραφιζω, και τα καταγραφω (σαν μελος της Ελληνικης Ορνιθολογικης εταιριας) με τα ευμεγεθη κιαλια μου, που χρησιμοποιω λογω ηλικιας!!! Οσο για αυτά που βρισκω στο πιατο μου, ε <<με την μασελιτσα μου κρατσα-κρουτσα.... θα τα ξεκοκαλισω!! >> Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
ourania Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Εσύ τι κατάλαβες Ουρανία; Έγινα σαφής τώρα; Αυτά κατάλαβα. Δεν κατάλαβα το "αστειευόμενος", το πώς καταλάβατε την ηλικία του ερωτώντα από τα γραφόμενα του καθώς και το τι σχέση έχουν τα παραπάνω με το τόπικ.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Εσύ τι κατάλαβες Ουρανία; Έγινα σαφής τώρα; Αυτά κατάλαβα. Δεν κατάλαβα το "αστειευόμενος", το πώς καταλάβατε την ηλικία του ερωτώντα από τα γραφόμενα του καθώς και το τι σχέση έχουν τα παραπάνω με το τόπικ. Δεν κατάλαβα την ηλικία, αλλά γνωρίζω την ηλικία ενός συμμετέχοντα στην συζήτηση και είναι αυτή ακριβώς. Aπό την άλλη, μην γνωρίζοντας την ηλικία του αυθεντικού δημοσιεύσαντος αναγκάζομαι να υποθέσω πως μπορεί να είναι οποιαδήποτε και, δεχόμενος πως ένας ενήλικος δεν χρειάζεται συμβουλές (κούνια που μας κούναγε) και πως ούτως ή άλλως και να τις δώσεις δεν θα τις ακολουθήσει, υποκρίνομαι πως είναι ανήλικος ώστε να απελευθερώσω τον εαυτό μου από την ''Αναστολή χορηγήσεως συμβουλών σε κάποιον που πιστεύει πως δεν τις χρειάζεται και ούτως ή άλλως και να τις δώσεις δεν θα τις ακολουθήσει αλλά εσύ τουλάχιστον θα έχεις κάνει το καθήκον σου» όπως ονομάζω αυτή την νοητικοσυναισθηματική λειτουργία συνοπτικά και εκλαϊκευμένα. Όσο για το τι σχέση έχει με το τόπικ, απλώς επιχείρησα να προλάβω αυτό: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11752&highlight=Υπάρχουν και άλλες ερωτήσεις; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
ourania Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 ''Αναστολή χορηγήσεως συμβουλών σε κάποιον που πιστεύει πως δεν τις χρειάζεται και ούτως ή άλλως και να τις δώσεις δεν θα τις ακολουθήσει αλλά εσύ τουλάχιστον θα έχεις κάνει το καθήκον σου» όπως ονομάζω αυτή την νοητικοσυναισθηματική λειτουργία συνοπτικά και εκλαϊκευμένα. Δεν υπάρχουν ερωτήσεις. Διαφωνώ μόνο στο "καθήκον" και στο ότι κάποιος χρειάζεται συμβουλές από την στιγμή που πιστεύει ότι δεν τις χρειάζεται (στην οποία περίπτωση πάλι δεν είπε κανείς ότι θέλει ή δεν θέλει συμβουλές απλά δεν δόθηκε αφορμή να του δωθούν). Πχ με τα ίδια στοιχεία θα μπορούσατε να του απαντήσετε "μην κουτουλήσεις το κεφάλι σου στο πρωτεύον κάτοπτρο του τηλεσκοπίου".Αλλά μάλλον γιαυτό δεν θα γίνω ψυχίατρος. Απλά διαφωνώ, φιλικά.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Ναι, θα μπορούσα να πω ή να μην πω αστρομμύρια πράγματα, μα τελικά είπα αυτά που εγώ ήθελα να πω και όχι εκείνο που κάποιος άλλος θα ήθελε να πει. Όταν αγοράζω ένα τηλεσκόπιο και βλέπω στον εστιαστή εκείνη την κίτρινη ταμπελίτσα: ''Achtung! μην κοιτάζετε τον ήλιο κλπ, κλπ'' σκέφτομαι: ''μα καλά, για ηλίθιο με περνάνε;''.Κατόπιν βέβαια σκέπτομαι πως είμαι ηλίθιος που δεν σκέφτηκα πως δεν είναι δυνατόν να ξέρουν αν είμαι ηλίθιος ή όχι και αναγκάζονται να μου φερθούν σαν να είμαι ηλίθιος ώστε να μην φερθούν εκείνοι ως ηλίθιοι. Τέλος πάντων, νομίζω το αναπτύξαμε διεξοδικότατα. Ας επιστρέψουμε στο θέμα; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
hunter155 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Όταν αγοράζω ένα τηλεσκόπιο και βλέπω στον εστιαστή εκείνη την κίτρινη ταμπελίτσα: ''Achtung! μην κοιτάζετε τον ήλιο κλπ, κλπ'' σκέφτομαι: ''μα καλά, για ηλίθιο με περνάνε;'' Whaaaaaaaat??? Άλεξ Λομπάνοβ
ourania Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Ας επιστρέψουμε στο θέμα; Όσο ρητορική είναι αυτή η ερώτηση άλλο τόσο είναι και αυτή:Ποιός ορίζει το ποιός δίνει τις συμβουλές και το ποιός χρειάζεται συμβουλές; Να αρχίσουμε όλοι να δίνουμε συμβουλές; Οπότε καληνυχτώ και ελπίζω ο φίλος να μην θέλει το τηλεσκόπιο για να μετατρέψει τον σωλήνα σε κατευθυνόμενο βλήμα.
3c273 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Ποιός ορίζει το ποιός δίνει τις συμβουλές και το ποιός χρειάζεται συμβουλές; Να αρχίσουμε όλοι να δίνουμε συμβουλές; Οπότε καληνυχτώ και ελπίζω ο φίλος να μην θέλει το τηλεσκόπιο για να μετατρέψει τον σωλήνα σε κατευθυνόμενο βλήμα. Κανείς δεν το ορίζει σαφώς Ουρανία. Ίσως θα έπρεπε να συμβουλεύουμε.Πόσο διαφορετική θα ήταν η κοινωνία με προτροπές ή συμβουλές και όχι επιπλήξεις ή χλευασμούς; Απάντηση: πολύ καλύτερη. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα