Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Με αφορμή αυτό το thread

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=13724&postdays=0&postorder=asc&highlight=nlvw+30mm&start=15

Ανοίγω νέο θέμα με πιο κατατοπιστικό τίτλο για να σας ενημερώσω για τα παρακάτω.

Όπως είχα αναφέρει στο παραπάνω thread, έχω πελάτες μου στην υποστήριξη Πληροφορικής, τους ανθρώπους εδώ

www.aktinovolia.net

Είχαν την ευγενή καλοσύνη ώστε να μου δανείσουν έναν αξιόπιστο μετρητή Geiger-Muller για να μετρήσω μερικά προσοφθάλμια (5 στον αριθμό) για τυχόν ύπαρξη ραδιενέργειας λόγω της σπάνιας γαίας που εμπεριέχουν, το Lanthanum (Λανθάνιο) και συγκεκριμένα για ένα ισότοπο ραδιενεργό, το La-138. Απλά τους σκάναρα προληπτικά μήπως υπάρχει κάτι τέτοιο και δεν το ξέρουμε. Άλλωστε δεν νομίζω να μας το έλεγε και κανείς έτσι απλά!

Ιδού η πρώτη αναφορά που έγραψε ο Γιώργος Νικολιδάκης στο παραπάνω thread

Δεν θέλω να τρομοκρατήσω κανένα με αυτό που θα γράψω, απλά κάποτε είχαν κατηγορηθεί

κάποιοι φακοί που περιείχαν Λανθάνειο για ραδιενέργεια , υπάρχει ένα ισότοπο του Λανθανίου

το La-138 το οποίο είναι πολύ σπάνιο και ραδιενεργό, πιθανότατα δεν υπάρχει λόγος καμιάς

ανησυχίας απλά επειδή τελευταία το συζητούσα με ένα φίλο,

σκέφτηκα να ρωτήσω, μιας και έχω και εγώ κάνα δύο προσοφθάλμια με Λανθάνιο,

με τα οποία έχω κάνει ουκ ολίγες παρατηρήσεις

Ύστερα από μια μικρή εκπαίδευση που μου έγινε στη χρήση του μετρητή Geiger, τον πήρα και έβαλα 5 φακούς στον τοίχο! :mrgreen:

Καταρχήν ο μετρητής που χρησιμοποιήθηκε είναι ο ακόλουθος GAMMA SCOUT

http://www.gammascout.com/ ο οποίος μετράει ακτινοβολίες τύπου Άλφα, Βήτα και Γάμμα.

Μετρήθηκαν οι εξής φακοί:

Vixen NLVW 30mm (από Γιάννη Μπούχρα - ioannisb) Ευχαριστώ Γιάννη!

Vixen LVW 17mm (επίσης από Γιάννη)

Televue Nagler 17mm T4

Pentax XW 10mm

Pentax XW 7mm

Επίσης μέτρησα και κάποιους φακούς από την παλιά φιλμάτη φωτογραφική μου SLR Canon T90, ένα Hoya Macro Zoom, ένα Sigma 70-210mm zoom και έναν FD 50mm.

Επειδή αρκετός κόσμος ίσως τρόμαξε με την όλη ιστορία, διαβάζοντας το αρχικό thread που μιλάγαμε για αυτά, σας διαβεβαιώνω πως οι τιμές ΙΟΝΙΖΟΥΣΑΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ που ανιχνεύθησαν ήταν ΕΝΤΟΣ φυσιολογικών ορίων και τίποτα που θα πρέπει να ανησυχούμε! Είναι τιμές που υπάρχουν μέσα στη φύση και που αποδεικνύουν, ότι οι συγκεκριμένοι φακοί ΔΕΝ εμπεριέχουν το συγκεκριμένο ισότοπο που αναφέρθηκε (La-138)

Συγκεκριμένα οι τιμές σε nanoSievert/h (νανοΖίβερτ ανα ώρα) που είναι η μονάδα για το βιολογικό ισοδύναμο που μπορεί να απορροφήσει ο οργανισμός μας σε 1 ώρα (αν το θυμάμαι σωστά..) κατεγράφησαν ως εξής:

Vixen NLVW 30mm - 130

Vixen LVW 17mm - 130

Televue Nagler 17mm T4 - 90

Pentax XW 10mm - 110

Pentax XW 7mm - 100

Οι φακοί της SLR ήταν στα ίδια περίπου επίπεδα.

Οι τιμές στη φύση που είναι απόλυτα ασφαλείς κυμαίνονται από 110 έως 180 nanoSievert/h

...οι τιμές να πω επίσης πως δεν ήταν σταθερές αλλα ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΕΣ. Απλώς ανέφερα κάποια νούμερα στα οποία ο μετρητής παρέμεινε κατά μέσο όρο περισσότερο από τα άλλα...είναι τιμές κατά προσέγγιση! Οπότε δεν υπάρχει κανένα θέμα επικινδυνότητας όπως βλέπετε!

Τουλάχιστον στους δικούς μου φακούς και του Γιάννη... :lol: :lol: :roll: Αν πήγατε για παρατήρηση στη Φουκουσίμα και γυρίσατε.... 8-[ :shock: :shock: δεν φέρουμε καμία ευθύνη!! :mrgreen:

Το θέμα με την ραδιενέργεια είναι τεράστιο και δυσνόητο. Οι άνθρωποι στην Ακτινοβολία όπου και μου έδωσαν τον μετρητή (έναν από τους πολλούς που έχουν) είναι καταρτισμένοι και μπορούν να σας λύσουν κάθε απορία. Επίσης μπορούν να αναλάβουν μετρήσεις ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ σχετικά με την βλαβερή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, Ιονίζουσα και ΜΗ...

Επίσης, ότι έγραψα το έγραψα ενημερωτικά, για περισσότερα επικοινωνήστε με την ίδια την εταιρεία και ζητήστε τον Κο Ιπποκράτη Ποιμενίδη που είναι απολύτως ειδικός επί του θέματος και τον οποίο θα ήθελα να ευχαριστήσω ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ για την προσφορά του μετρητή Geiger Muller. Δεν πέφτει στα χέρια μας τόσο εύκολα κάτι τέτοιο. Ευχαριστούμε θερμά!!

www.aktinovolia.net

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Τάσο επειδή το είχα ψάξει παλαιότερα το θέμα:

Πέρα απο το ισότοπο του lanthanium υπάρχει και το thorium 232. Πολύ δύσκολα να βρεθεί προσοφθάλμιο με τέτοιους φακούς. Θα πρέπει να είναι αρκετά παλιάς κατασκευής και πλέον εξαιρετικά ακριβός. (όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό). To thorium είχε χρησιμοποιηθεί δίοτι φακοί με αυτο το υλικό δίνουν εξαιρετικό contrast και πολύ χαμηλή χρωματική εκτροπη.

Επίσης η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι σχεδόν αμελητέα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εάν κάποιος τον κρατάει όλη τη μέρα επί ένα χρόνο, η ακτινοβολία που δέχεται είναι πίο κάτω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο. (πάντως δε θά θελα να το δοκιμάσω)

Όσο αφορά το thorium 232 είχε την "τύχη" να χρησιμοποιείται σε παλιούς καλούς φωτογραφικούς φακούς (π.χ Canon FD 35mm f2) με το εξης χαρακτηριστικό. Όταν μείνει ο thorium φακός για λίγο καιρο στο κουτί αρχίζουν τα οπτικά και πέρνουν μια καφεκίτρινη απόχρωση. Οι φακοί χάνουν την απόχρωση αυτή εαν εκτεθούν για λίγη ωρα στον ήλιο. Αυτοί οι φακοί, ακόμα και σήμερα, είναι κάπως ανεκτίμητοι για φωτογράφους που θέλουν να βγάλουν ασπρομαυρές/old/antique/sephia analog photos. (Αν και το digital processing μου φαίνεται πιο ασφαλές πλέον... υπάρχουν και μαζόχες αν χρησιμοποιούν τέτοιους φακούς για sephia)

Δείτε το παρακάτω link:

To 2o είναι κάπως τρομακτικό με το beeper

* Έχω πάντως απορία τι θα γίνει εάν πας να περάσεις τέτοιο φακό από το checkin στο αεροδρόμιο...

Δημοσιεύτηκε

Βαγγέλη ευχαριστώ για τις συμπληρωματικές πληροφορίες. Το θέμα είναι ότι ευτυχώς δεν ανιχνεύθηκε κάτι ανησυχητικό, ακόμη και thorium 232 να υπήρχε και να ακτινοβολούσε πάνω από τα όρια δηλαδή, ο Geiger Muller θα το έπιανε με την μια. 8-[

TON ΙΔΙΟ Μετρητή Geiger χρησιμοποίησα και εγώ όπως στο βίντεο σου!!

Γιάννη συναντιόμαστε απόψε για να σου επιστρέψω τους φακούς σου! :cheesy:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Ο γκρι διακόπτης του Geiger πάνω στην κορυφή του αν πρόσεξες, ήταν σωστά στην δεξιά θέση. Εκεί ανιχνεύονται ακτινοβολίες Άλφα Βήτα και Γάμμα. Αν το βάλεις στην μεσαία είναι ΜΟΝΟ Βήτα και Γάμμα...μπαίνει ένα υλικό μπροστά από τον αισθητήρα και κόβει τις Άλφα, οπότε ναι αυτό που λες για το χαρτί ισχύει.
Δημοσιεύτηκε

Μπράβο Τάσο, πολύ ωραία έστω και για λόγους ψυχολογίας ήταν πολύ χρήσιμο αυτό που έκανες...

Τουλάχιστον εγώ πείστηκα οτι δεν τίθεται θέμα...

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Δημοσιεύτηκε

Πολύ ωραίο Θέμα Τάσο! Μπράβο για την ανάρτηση αλλά αι ένα μεγάλο Μπράβο για τις μετρήσεις!! =D>

και φυσικά να'ναι καλά οι άνθρωποι της aktinovolia.net όπου σο έδωσαν τον μετρητή :wink:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ παιδιά.

Γιώργο όντως και για θέμα ψυχολογίας και μόνο...ήταν αρκετό να με κινητοποιήσει να κάνω κάτι τέτοιο...το είχα έννοια και εγώ δεν σου κρύβω αυτό το θέμα!! 8-[ :roll:

Δημοσιεύτηκε

Ωραία δοκιμή Τάσο. Βέβαια δεν μπορώ να φανταστώ τους Ιάπωνες να μην έχουν ελέγξει τα επίπεδα ακτινοβολίας σε έναν εργασιακό χώρο ή ένα προϊόν. Αντιθέτως, τους Κινέζους μπορώ να τους φανταστώ και τους Ρώσους δεν χρειάζεται να τους φανταστώ καθώς είναι γνωστό πως είτε δεν έδιναν σημασία σε τέτοια πράγματα, είτε και έκαναν ζωντανά πειράματα με την ραδιενέργεια πάνω σε ανύποπτους πολίτες και στρατιώτες (ενώ οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί, δείχνοντας αυξημένη ευαισθησία, έκαναν τα ίδια πειράματα μόνο σε πρωτόγονους ιθαγενείς που δεν ήταν πολίτες των ιδίων κρατών, οπότε, όπως καταλαβαίνετε, δεν πειράζει και τόσο ). :-&

Η περιπέτεια της Pentax συνεχίζεται καθώς η Hoya την πούλησε στην Ricoh και ποιός ξέρει που θα καταντήσει τελικά. Ενδέχεται κάποτε οι Pentax Made in Japan να πωλούνται το (μη αμελητέο) βάρος τους σε χρυσάφι.

d0h4dj0000001fwi.pdf

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Και για φωτογραφικούς φακούς έχει ακουστεί το ίδιο (πως είναι ραδιενεργοί κάποιοι) ωστόσο δεν έχω ακούσει ποτέ κάποιο φίλμ να θολώσει επειδή ήταν πολύ καιρό στη μηχανή που φόραγε τέτοιο φακό. Τα πολύ γρήγορα φίλμ (1600 + ASA) θολώνουν και στην κατάψυξη αν μείνουν καιρό από την κοσμική ακτινοβολία. Υπάρχουν τόσες χιλιάδες πηγές ακτινοβολίας γύρω μας που οι φακοί είναι μάλλον οι πλέον αθώοι...

Αν βρείτε κανέναν από αυτούς τους άριστους φακούς πηγαίνετε αγοράστε τον πριν οι λογής υστερικοί "οικολόγοι" επιβάλλουν την καταστροφή τους! :cheesy:

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης