Jump to content

Πλανήτης Κρόνος.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οι τελευταίες εικόνες από το διαστημόπλοιο Cassini. :cheesy:

Ερευνητές του Lancaster University (Μ. Βρετανία) αναλύουν κάποια από τα τελευταία δεδομένα που απέστειλε το διαστημόπλοιο Cassini, το οποίο ήταν σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο για πάνω από 13 χρόνια, μέχρι το τέλος της αποστολής του, τον Σεπτέμβριο του 2017.

Στο τελευταίο σκέλος του ταξιδιού του, το σκάφος είχε κάνει ένα ιδιαίτερα παράτολμο πέρασμα μεταξύ του Κρόνου και των δακτυλίων του, που το έφερε πιο κοντά στον Κρόνο από ποτέ άλλοτε. Αυτό επέτρεψε τη λήψη εικόνων των υπεριωδών φαινομένων τύπου Βορείου Σέλαος με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια. Οι νέες παρατηρήσεις παρουσιάζονται με λεπτομέρεια στο πλαίσιο δύο μελετών που δημοσιεύτηκαν στο Geophysical Research Letters και το JGR: Space Physics.

Τα φαινόμενα αυτά προκύπτουν από την αλληλεπίδραση του ηλιακού ανέμου (ροή σωματιδίων από τον ήλιο) με το ταχύτατα περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο του Κρόνου. Βρίσκονται στις πολικές περιοχές του πλανήτη και είναι ιδιαίτερα δυναμικού χαρακτήρα.

Όπως σημείωσε ο Αλεξάντερ Μπέιντερ, διδακτορικός του Lancaster University και lead author της έρευνας, είναι πολλά τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, ακόμα και με την εξαιρετικά επιτυχημένη αποστολή Cassini.

«Το τελευταίο σετ κοντινών φωτογραφιών μας δίνει εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες των μικρής κλίμακας δομών που δεν ήταν διακριτές στις προηγούμενες παρατηρήσεις από το Cassini ή το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Έχουμε κάποιες ιδέες για την προέλευσή τους, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα πολλές αναλύσεις» είπε σχετικά.

Επίσης, οι δορυφορικές εικόνες από μόνες τους δεν θα αρκέσουν για να εξιχνιαστούν τα μυστικά τους: Τα σωματίδια που προκαλούν τα εντυπωσιακά φαινόμενα γύρω από τους πόλους του Κρόνου «γεννιούνται» μακριά από την επιφάνειά του, όπου μαγνητικά πεδία συναντιούνται και νέφη πλάσματος αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Οι πρώτες αναλύσεις των μετρήσεων του Cassini έδειξαν πως αυτά τα φαινόμενα στον Κρόνο, όπως και στον Δία, παράγονται από πολύ πιο ενεργητικά σωματίδια από ό,τι της Γης. Ωστόσο, οι μηχανισμοί από πίσω τους φαίνεται πως παρουσιάζουν ομοιότητες μεταξύ τους.

Σε κάθε περίπτωση, αν και η αποστολή του Cassini έχει τελειώσει, τα δεδομένα που παρείχε παραμένουν γεμάτα εκπλήξεις, και αναμένεται να συνεχίσουν να βοηθούν τους επιστήμονες για πολύ καιρό ακόμα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1551005/oi-teleutaies-eikones-apo-to-diastimoploiocassini

cassini.jpg.a4cdd80d13a4e4d390cc4dc726eb9a7d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 10 μήνες αργότερα...

Το Hubble βλέπει τις αλλαγές των εποχών στον Κρόνο. :cheesy:

Οι τέσσερις εποχές στη Γη, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο, σχετίζονται με έναν θεμελιώδη νόμο της φυσικής: την αρχή διατήρησης της στροφορμής. Συνέπεια της διατήρησης της ιδιοστροφορμής είναι η σταθερότητα του άξονα περιστροφής της Γης, και της διατήρησης της τροχιακής στροφορμής, η επίπεδη τροχιά της. Παρά λοιπόν το γεγονός ότι η Γη περιφέρεται αδιάκοπα γύρω από τον Ήλιο, ο άξονας περιστροφής της Γης έχει κλίση 23,4° με την κάθετη στο επίπεδο της τροχιάς της. Και γι αυτό δημιουργούνται οι 4 εποχές στην Γη, όπως εξηγεί το βίντεο που ακολουθεί:

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στον πλανήτη Κρόνο (η αντίστοιχη κλίση του άξονα ιδιοπεριστροφής του είναι 27°), με την διαφορά ότι οι η κάθε εποχή του διαρκεί πάνω από 7 χρόνια. Τα δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble δείχνουν ότι από το 2018 έως το 2020 ο ισημερινός του Κρόνου έγινε 5 έως 10% τοις εκατό φωτεινότερος και οι άνεμοι μεταβλήθηκαν. Το 2018, οι άνεμοι που μετρήθηκαν κοντά στον ισημερινό είχαν ταχύτητα περίπου 1.600 χιλιόμετρα την ώρα, ισχυρότεροι από αυτούς που μετρήθηκαν από το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA κατά την περίοδο 2004-2009, όταν η ταχύτητά τους ήταν περίπου 1.300 χιλιόμετρα την ώρα. Το 2019 και το 2020 μειώθηκαν στις ταχύτητες που είχε μετρήσει το Cassini.

Ο Κρόνος είναι ο έκτος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος σε απόσταση περίπου 1,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο. Χρειάζονται περίπου 29 γήινα χρόνια για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιφορά γύρω απόν Ήλιο, και γι αυτό η κάθε εποχή στον Κρόνο διαρκεί κάτι περισσότερο από επτά γήινα χρόνια.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Η κίνηση των δακτυλίων του Κρόνου. :cheesy:

Τα δαχτυλίδια του Κρόνου αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά «αξιοθέατα» του ηλιακού μας συστήματος. Από μακριά μοιάζουν με δίσκο που περιβάλλει τον πλανήτη, αλλά στην πραγματικότητα είναι κομμάτια παγωμένου νερού σε διάφορα μεγέθη, από πολύ μικρά έως το μέγεθος παγόβουνων. Ο πάγος περιέχει επίσης πυριτικά άλατα, διοξείδιο του άνθρακα και αμμωνία.

Φυσικά οι δακτύλιοι του Κρόνου δεν παραμένουν ακίνητοι ως προς τον πλανήτη, αλλά κινούνται σε συγκεκριμένες τροχιές, και όσο πιο μικρή είναι η ακτίνα της τροχιάς τους τόσο μεγαλύτερη είναι η τροχιακή τους ταχύτητα. Ο συνεργάτης της NASA Dr. James O’Donoghue δημιούργησε μια εκπληκτική κινούμενη εικόνα που μας δείχνει πως κινούνται γύρω από τα πλανήτη Κρόνο τα δαχτυλίδια του.

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, οι κύριοι δακτύλιοι του Κρόνου περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη ξεκινώντας από την εσώτατη προς την εξωτερική τροχιά με την σειρά D, C, B, A και F. Μεταξύ των δακτυλίων A και F βρίσκεται ο μυστηριώδης δακτύλιος Ε που αποτελείται από μικροσκοπικά σωματίδια πάγου, γεγονός που κάνει δύσκολη την παρατήρησή του.

Η προσομοίωση (που δημιουργήθηκε από τις φωτογραφίες που συνέλλεξε το διαστημικό σκάφος Cassini) μας δείχνει τι συμβαίνει γύρω από τον Κρόνο κατά τη διάρκεια 30 ωρών. Η περιστροφή του Κρόνου σε σχέση με το σύστημα των δακτυλίων του επισημαίνεται από την λευκή γραμμή. Επίσης είναι ορατή και η εξαγωνική δίνη που βρίσκεται γύρω από τον βόρειο πόλο του Κρόνου.

https://physicsgg.me/2021/04/25/%ce%b7-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b4%ce%b1%ce%ba%cf%84%cf%85%ce%bb%ce%af%cf%89%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%85/

saturn_rings.thumb.png.0cd228fce8ef10d0ef4a0877cd5c4118.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Τα κύματα που προκαλεί ο Κρόνος στους δακτυλίους του. :cheesy:

Κρόνος, τα μυστικά ενός πλανήτη που είναι… ορχήστρα

Οι παγωμένοι δακτύλιοι του Κρόνου δεν είναι απλώς αισθητικά θαύματα. Ενας από αυτούς ηχογραφεί ένα όμορφο πλανητικό soundtrack. Το εσωτερικό του πλανήτη, κρυμμένο κάτω από ένα κάλυμμα κυρίως αέριου υδρογόνου, συσπάται. Αυτό προκαλεί διακυμάνσεις στο τοπικό πεδίο βαρύτητας, το οποίο τραβάει τα σωματίδια στον εκτεταμένο δακτύλιο C του Κρόνου και τα κάνει να χορεύουν. Αυτά τα ιδιόρρυθμα χοροπηδήματα μπορούν να λάβουν τη μορφή σπειροειδών κυμάτων και ξεχωριστά σύνολα κυμάτων αποκαλύπτουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εσωτερικού του Κρόνου.

Με άλλα λόγια, ο Κρόνος είναι μια ορχήστρα. Διαφορετικές νότες εμφανίζονται στον δακτύλιο C, όπως σε μια παρτιτούρα. Οι επιστήμονες μπορούν να διαβάσουν αυτές τις νότες, να ακούσουν τη μουσική και να προσδιορίσουν τα μεμονωμένα όργανα και τους μουσικούς που την ερμηνεύουν, χωρίς να δουν ποτέ την ίδια την ορχήστρα. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την αποστολή Cassini, που έληξε το 2017, οι επιστήμονες άκουσαν και αποδόμησαν μια ποικιλία συμφωνιών στον δακτύλιο C για μακρά χρονική περίοδο. Τώρα, δύο ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας –ο ειδικός στους πλανήτες Κρίστοφερ Μάνκοβιτς και ο θεωρητικός αστροφυσικός Τζιμ Φούλερ– αποκωδικοποίησαν εν μέρει αυτήν τη μουσική για να ακούσουν τους ήχους ενός από τα πιο αινιγματικά χαρακτηριστικά του Κρόνου: του πυρήνα του.

Σύμφωνα με τη δημοσίευσή τους στο περιοδικό Nature Astronomy, ο πυρήνας του πλανήτη είναι κολοσσιαίος: αποτελεί το 60% της ακτίνας του και ζυγίζει 55 φορές τη μάζα της Γης. Σε αντίθεση με την οργανωμένη συμπαγή συστάδα μεταλλικής, βραχώδους ή παγωμένης ύλης που βρίσκεται σε άλλους κόσμους, ο πυρήνας του Κρόνου είναι ένα χαοτικό αμάλγαμα από διάφορα πετρώματα και πάγους, που αναμειγνύονται με μια ρευστή μεταλλική μορφή υδρογόνου. Τα ευρήματα φέρνουν τους ερευνητές πιο κοντά στο να κατανοήσουν πώς γεννήθηκε ο Κρόνος, καθώς και άλλοι αέρινοι γίγαντες όπως ο Δίας. Τα γεωλογικά σπλάχνα της Γης, της Σελήνης και (πιο πρόσφατα) του Αρη χαρτογραφήθηκαν με σεισμόμετρα. Καθώς ο Κρόνος δεν διαθέτει στερεά επιφάνεια, καθιστά αδύνατη μια τέτοιου είδους έρευνα. Ενα διαστημικό σκάφος σε τροχιά μπορεί να χαρτογραφήσει χοντρικά τη δομή του εσωτερικού στρώματος ενός αέριου πλανήτη, ανιχνεύοντας λεπτές αλλαγές στη βαρύτητα. Ωστόσο, ο πυρήνας του Κρόνου έχει τόσο αδύναμη επίδραση στο βαρυτικό πεδίο του πλανήτη που αυτή η τεχνική δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ακριβή απεικόνισή του. Ευτυχώς, η λάμψη του δακτυλίου C αποκάλυψε αυτό που οι παραδοσιακές τεχνικές δεν ήταν δυνατό να δουν. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι επιστήμονες παρατήρησαν τα περίεργα σπειροειδή κύματα του δακτυλίου μέσω εικόνων (από τις αποστολές Voyager και Cassini) και τελικά αντιλήφθηκαν ότι αυτές οι σπείρες προκαλούνται από τεράστιες ταλαντώσεις στον Κρόνο. «Είναι απλώς συνεχείς σεισμοί που γίνονται παντού στον πλανήτη», είπε ο δρ Μάνκοβιτς. H τεχνική αυτή είναι γνωστή ως «κρονοσεισμολογία». Το 2019, η τεχνική χρησιμοποιήθηκε για να λύσει ένα ακόμη παζλ: πόσο διαρκεί μία ημέρα στον Κρόνο (περίπου 10 και μισή γήινες ώρες).

Ο πυρήνας του Κρόνου σιγά σιγά αποκαλύπτεται. Παλαιότερα μοντέλα απεικόνιζαν τον πλανήτη σαν μια πολυεπίπεδη σκληρή καραμέλα. Η κρονοσεισμολογία αποκάλυψε, όμως, την αλήθεια. Ο πυρήνας αποτελείται όχι μόνο από πέτρες και πάγο, αλλά και από ρευστό μεταλλικό υδρογόνο, το οποίο προηγουμένως ήταν πιθανώς ένα ξεχωριστό στρώμα.εξωτερικές του άκρες, αλλά, σε όλη του την έκταση, όλα αναμειγνύονται σε ένα χαοτικό κοκτέιλ. Μαζί με τη μεταβατική αλλαγή από ρευστό σε αέριο υδρογόνο στα πιο ψηλά του σημεία, τα ευρήματα απεικονί Υπάρχει περισσότερος βράχος και πάγος στο κέντρο του και πιο πολύ ρευστό μεταλλικό υδρογόνο στις ζουν πλέον τον Κρόνο ως μια μεγάλη ασαφή μπάλα.Παρά τη συνεχή επιτυχία της τεχνικής, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη τι προκαλεί την ταλάντωση του πυρήνα και τη δημιουργία των σπειροειδών κυμάτων στον δακτύλιο C. Η Γη αντηχεί σαν καμπάνα όταν κλονίζεται από έντονες τεκτονικές κινήσεις. «Αλλά ο Κρόνος είναι ρευστός, οπότε πού είναι οι σεισμοί;» αναρωτιέται ο πλανητικός επιστήμων στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας και πρωτοπόρος της κρονοσεισμολογίας Μαρκ Μάρλεϊ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. Οι μουσικοί της ορχήστρας μπορεί τελικά να αποκαλύφθηκαν, αλλά το κυνήγι για τον άπιαστο μαέστρο της ορχήστρας του Κρόνου συνεχίζεται.

https://physicsgg.me/2021/08/23/%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%cf%84%ce%b1-%ce%ba%cf%8d%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%af-%ce%bf-%ce%ba%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%82/

saturn1.thumb.jpeg.d230bd1bc1728ecb86ce07368bb31654.jpeg

jim_fuller-saturn-core-wobble-labeled.max-1400x800-1.thumb.jpg.a329e728116a0d2f5489ef6c4e07436f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

H Χρυσαλλίδα δημιούργησε τα υπέροχα δακτυλίδια του Κρόνου (βίντεο)

saturn.1080.gif?w=700
to-diastimiko-tileskopio-spitser-tis-nasa-anakalupse-ton-megalutero-kai-mexri-simera-.jpg
EPA/NASA/JPL
Από όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ο Κρόνος είναι αδιαμφισβήτητα αυτός που εξάπτει περισσότερο τη φαντασία λόγω των εντυπωσιακών δακτυλίων του. Ακόμη και σήμερα, οι ειδικοί δεν συμφωνούν για την προέλευση του σχηματισμού τους, ούτε καν για την ηλικίας τους.Σε αυτό το φλέγον ζήτημα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science» έρχεται να δώσει μια πειστική εξήγηση.
 
ASTRONOMY EDUACTION
How was Saturn's Ring System Formed?

Saturn's Rings are very mysterious. We finally have a clear picture of what astronomers think happened.

Σύμφωνα με αυτήν, πριν από περίπου 160 εκατομμύρια χρόνια, ένας παγωμένος δορυφόρος διαλύθηκε και τα υπολείμματά του σχημάτισαν σταδιακά τους δακτυλίους του Κρόνου.«Οι δακτύλιοι του Κρόνου ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο πριν από περίπου 400 χρόνια και είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φαινόμενα στο ηλιακό μας σύστημα που παρατηρούνται ακόμη και μέσω ενός μικρού τηλεσκοπίου», δηλώνει ο Τζακ Γουίσντομ, επικεφαλής της ομάδας που δημοσίευσε τη μελέτη. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο καθηγητής Πλανητικών Επιστημών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) εκφράζει την ικανοποίησή του για την «πειστική εξήγηση» στην οποία κατέληξε η ομάδα του αναφορικά με τον σχηματισμό των δακτυλίων του Κρόνου.Οι επιστήμονες, που ανέλυσαν δεδομένα από το διαστημόπλοιο Cassini της NASA και χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις υπολογιστή, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καταστροφή ενός δορυφόρου του Κρόνου ευθύνεται τόσο για τη δημιουργία των υπέροχων δακτυλίων του πλανήτη όσο και για την ασυνήθιστη τροχιακή κλίση του, περίπου 27 μοιρών.Στον υποθετικό δορυφόρο έδωσαν το όνομα «Χρυσαλλίδα», αντλώντας έμπνευση από το δεύτερο στάδιο της μεταμόρφωσης της κάμπιας σε πεταλούδα. «Όπως μια πεταλούδα αναδύεται από μια χρυσαλλίδα, έτσι οι δακτύλιοι του Κρόνου αναδύθηκαν από εκείνον τον δορυφόρο», αναφέρει στη μελέτη ο Τζακ Γουίσντομ.Περίπου το 99% των συντριμμιών χάθηκε στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, ενώ το υπόλοιπο 1% παρέμεινε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη και τελικά σχημάτισε το σύστημα δακτυλίων, ένα από τα θαύματα του ηλιακού μας συστήματος, σύμφωνα με τους ερευνητές.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η «Χρυσαλλίδα» είχε περίπου το μέγεθος του Ιαπετού (διάμετρος 1.470 χλμ), του τρίτου μεγαλύτερου φεγγαριού του Κρόνου.Οι δακτύλιοι του Κρόνου, που αποτελούνται από σωματίδια σκόνης και πάγου, βρίσκονται σε απόσταση έως και 282.000 χιλιομέτρων από τον πλανήτη. Ο Κρόνος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και είναι 750 φορές μεγαλύτερος από τη Γη. Αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, ενώ έχει 83 φυσικούς δορυφόρους. Μεταξύ αυτών είναι ο Τιτάνας - το δεύτερο μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό μας σύστημα - ο οποίος είναι μεγαλύτερος από τον Ερμή.Ο Τιτάνας φέρεται ως υπεύθυνος για την καταστροφή της «Χρυσαλλίδας», αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες αποσταθεροποίησε την τροχιά της και την έσπρωξε όλο και πιο κοντά στον Κρόνο, με αποτέλεσμα τελικά να διαλυθεί. «Η βαρυτική έλξη του Κρόνου τη διέλυσε με τον τρόπο που ο Δίας διέλυσε τον κομήτη Shoemaker-Levy 9», εξηγεί ο Μπούρκχαρντ Μίλιτζερ από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, αναφερόμενος σε έναν κομήτη που συγκρούστηκε με τον Δία το 1994.

https://www.naftemporiki.gr/story/1905656/h-xrusallida-dimiourgise-ta-uperoxa-daktulidia-tou-kronou-binteo

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Το τηλεσκόπιο Hubble παρατηρεί τους δακτύλιους του Κρόνου.

με την ελπίδα να «λύσει» έναν γρίφο που απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες

hubble_saturnspokes_stsci-01gph6dah7k11c Οι δακτύλιοι του Κρόνου παρατηρήθηκαν με την εφεύρεση του τηλεσκοπίου το 1609, και ήταν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό στο Ηλιακό μας Σύστημα. Έκτοτε ανακαλύφθηκε ότι και οι άλλοι πλανήτες έχουν δακτυλίους, αλλά είναι αμυδροί και όχι τόσο εντυπωσιακοί σε σύγκριση με αυτούς του Κρόνου.

Toν γρίφο των παράξενων κηλίδων (ή ακτίνων) στους δακτυλίους του πλανήτη Κρόνου καλείται να αποκρυπτογραφήσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.Πρόκειται για ένα μυστήριο που οι επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν από τη δεκαετία του 1980, όταν για πρώτη φορά καταγράφηκαν οι κηλίδες αυτές από την αποστολή Voyager της NASA.

Κάθε εποχή στον Κρόνο διαρκεί 7 χρόνια

Οι κηλίδες συνήθως παρατηρούνται τα χρόνια πριν ή μετά την ισημερία, δηλαδή σχετίζονται με την αλλαγή της εποχής στον γιγάντιο αυτό πλανήτη. Στις εικόνες που έχουμε στη διάθεσή μας, άλλες φορές είναι σαν σκοτεινές κηλίδες και άλλες σαν φωτεινές αναλαμπές.Στις 6 Μαΐου του 2025 θα λάβει χώρα η φθινοπωρινή ισημερία στον Κρόνο, με τις μυστηριώδεις κηλίδες να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Η προηγούμενη ισημερία στον Κρόνο είχε συμβεί το 2009.Όπως η Γη, ο Κρόνος έχει τέσσερις εποχές. Ωστόσο, λόγω της πολύ μεγαλύτερης τροχιάς του, κάθε εποχή διαρκεί όσο επτά χρόνια στη Γη. Η ισημερία συμβαίνει όταν το επίπεδο των δακτυλίων του Κρόνου ευθυγραμμίζεται με τον Ήλιο.

Μυστήριο το πώς δημιουργούνται

Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι οι κηλίδες σχετίζονται με το μαγνητικό πεδίο του Κρόνου. Όταν τα μαγνητικά πεδία των πλανητών αλληλεπιδρούν με τον ηλιακό άνεμο, δημιουργείται ένα ηλεκτρικά φορτισμένο περιβάλλον (στη Γη αυτό είναι το βόρειο σέλας).Στην περίπτωση του Κρόνου, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα σωματίδια πάγου και σκόνης – από τα οποία αποτελούνται οι δακτύλιοι – φορτίζονται ηλεκτρικά. Έτσι, τα σωματίδια αυτά αιωρούνται πάνω από τα υπόλοιπα, πιο βαριά σωματίδια και δημιουργούνται οι κηλίδες.Αν και άλλοι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος έχουν δακτυλίους, μόνο στον Κρόνο παρατηρείται το φαινόμενο των κηλίδων. «Είναι πραγματικά ένα μαγικό της φύσης που βλέπουμε μόνο στον Κρόνο – προς το παρόν τουλάχιστον», σχολιάζει η Έιμι Σάιμον, επικεφαλής του προγράμματος Hubble Outer Planet Atmospheres Legacy.Το Hubble, λοιπόν, έχει πιάσει ήδη δουλειά και έχει στείλει εικόνες από τις κηλίδες στους δακτυλίους του Κρόνου, με τους επιστήμονες της NASA να ευελπιστούν ότι αυτή τη φορά η παρατήρηση του φαινομένου θα δώσει επιτέλους και μια απάντηση.

https://physicsgg.me/2023/02/15/το-τηλεσκόπιο-hubble-παρατηρεί-τους-δακτύλ/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Τα δαχτυλίδια του Κρόνου περιέχουν δομικά υλικά της ζωής.

kronos-696x522.jpg
NASA/JPL

Πρόκειται για ύλη που εκτοξεύεται στο Διάστημα από τον υπόγειο ωκεανό του Εγκέλαδου.Μέχρι να ταξιδέψει στο σύστημα του Κρόνου το σκάφος της αποστολής Cassini της NASA ο έκτος σε μέγεθος δορυφόρος του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του ηλιακού μας συστήματος θεωρούνταν ένας αδιάφορος παγωμένος διαστημικός βράχος. Η αποστολή Cassini όμως αποκάλυψε ότι στον Εγκέλαδο υπάρχει ένας υπόγειος ωκεανός που μάλιστα πλήθος ευρημάτων και μελετών δείχνει ότι διαθέτει συνθήκες φιλικές στη ζωή.Για αυτόν τον λόγο το παγωμένο (εξωτερικά) φεγγάρι αποτελεί πλέον σταθερό στόχο παρατηρήσεων και σχεδιάζονται νέες αποστολές εξερεύνησης του και προσπάθειας απόκτησης περισσότερων στοιχείων για τον υπόγειο ωκεανό του. Εχει επίσης διαπιστωθεί ότι από περιοχές στο Νότιο Πόλο του Εγκέλαδου κάνουν την εμφάνιση τους πίδακες που εκτοξεύουν υλικά από το εσωτερικό του στο Διάστημα, υλικά που προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από τον υπόγειο ωκεανό. Με δημοσίευση

https://www.nature.com/articles/s43247-023-00674-z

 της στην επιθεώρηση «Communications Earth & Environment» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA) αναφέρει ότι η ύλη αυτή καταλήγει στο δακτύλιο «e» του Κρόνου.

encelados.jpg Πίδακες στον Εγκέλαδο εκτοξεύουν ύλη που περιέχουν δομικά υλικά της ζωής (πηγή φωτό NASA)

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε Κρόνο και Εγκέλαδο δημιουργούν τριβή που θερμαίνει τον πυθμένα του υπόγειου ωκεανού του δημιουργώντας ισχυρά ρεύματα που μπορούν να μεταφέρουν παγωμένα σωματίδια από τον πυθμένα της θάλασσας προς την επιφάνεια μέσω υδροθερμικών αεραγωγών και τα σωματίδια αυτά εκτοξεύονται στο Διάστημα. Ανάμεσα στα σωματίδια που μεταφέρονται από τον ωκεανό στο Διάστημα είναι και το διοξείδιο του πυριτίου που βρίσκεται στη φύση σε ζωντανούς οργανισμούς αλλά και με τη μορφή χαλαζία.«Ο Εγκέλαδος μας δίνει δωρεάν δείγματα του τι κρύβεται βαθιά από κάτω» αναφέρει η Άσλει Σένφελντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας η οποία εκτιμά ότι είναι πιθανό ο δακτύλιος «e» του Κρόνου να είναι προϊόν των υλικών του Εγκέλαδου και εκεί να βρίσκονται έστω και σε παγωμένη μορφή δομικά της ζωής άρα θα πρέπει να στρέψει η επιστημονική κοινότητα και σε αυτό το σημείο την προσοχή της. Η μελέτη είναι σημαντική αφού εκτός των άλλων για πρώτη φορά περιγράφεται ένας πιθανός μηχανισμός που εκτοξεύει τα υλικά του υπόγειου ωκεανού στο Διάστημα.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1446315/ta-dachtylidia-toy-kronoy-periechoyn-domika-ylika-tis-zois/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Οι δακτύλιοι του Κρόνου είναι ηλικιακά πολύ νεότεροι από τον ίδιο τον πλανήτη.

Οι δακτύλιοι του Κρόνου είναι πολύ νεότεροι σε ηλικία από τον ίδιο τον πλανήτη, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances» [Micrometeoroid infall onto Saturn’s rings constrains their age to no more than a few hundred million years].

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adf8537

hubble_saturnspokes_stsci-01gph6dah7k11c

   Σύμφωνα με τη μελέτη, με επικεφαλής τον φυσικό Σάσα Κεμπφ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Μπόλντερ, η ηλικία των δακτυλίων του Κρόνου προσδιορίζεται σε όχι περισσότερο από 400 εκατομμύρια χρόνια, ενώ ο ίδιος ο Κρόνος έχει ηλικία περίπου 4,5 δισεκατομμύρια έτη. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας το στρώμα σκόνης στους δακτυλίους.Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 13 ετών, από το 2004 ως το 2017, η ομάδα χρησιμοποίησε ένα όργανο που ονομάζεται Cosmic Dust Analyzer στο διαστημικό σκάφος Cassini της NASA για να αναλύσει κόκκους σκόνης που πετούσαν γύρω από τον Κρόνο. Συνέλεξαν μόλις 163 κόκκους που είχαν προέλθει πέρα από τη στενή γειτονιά του πλανήτη. Με βάση τους υπολογισμούς τους για το υλικό αυτό, οι δακτύλιοι του Κρόνου πιθανότατα συγκεντρώνουν σκόνη μόνο για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.Ο Κρόνος έχει επτά δακτύλιους που αποτελούνται από αμέτρητα κομμάτια πάγου. Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι δακτύλιοι σχηματίστηκαν την ίδια εποχή με τον Κρόνο. Το Cassini έδωσε την ευκαιρία να προσδιοριστεί η ηλικία των δακτυλίων του Κρόνου. Τα διαστημικό σκάφος έφτασε για πρώτη φορά στον Κρόνο το 2004 και συνέλεξε δεδομένα μέχρι τη συντριβή του το 2017. Οι επιστήμονες έχουν σχεδιάσει και κατασκευάσει ένα πολύ πιο εξελιγμένο αναλυτή σκόνης για την επερχόμενη αποστολή της NASA «Europa Clipper» που έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί το 2024.Σε προηγούμενη μελέτη, οι επιστήμονες της NASA ανέφεραν ότι οι δακτύλιοι διαβρώνονται και θα μπορούσαν να εξαφανιστούν εντελώς σε άλλα 100 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο, παραμένει ερώτημα το πώς οι δακτύλιοι σχηματίστηκαν εξ αρχής. Ορισμένοι επιστήμονες για παράδειγμα έχουν διατυπώσει την άποψη ότι οι δακτύλιοι του Κρόνου μπορεί να σχηματίστηκαν όταν η βαρύτητα του πλανήτη διέλυσε ένα από τα φεγγάρια του.

https://physicsgg.me/2023/05/15/οι-δακτύλιοι-του-κρόνου-είναι-ηλικιακ/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O Κρόνος ξεπέρασε πάλι τον Δία σε αριθμό δορυφόρων.

saturn-sat.png?w=974 Οι τροχιές τεσσάρων νέων δορυφόρων του Κρόνου (μαύρος κύκλος στο κέντρο) κατά την χρονική περίοδο 2019-2021. Οι χρωματιστές κουκκίδες δείχνουν τις παρατηρηθείσες θέσεις κάθε δορυφόρου.

Ο μεγαλύτερος των δορυφόρων του Κρόνου είναι ο Τιτάνας και ο μοναδικός με πυκνή ατμόσφαιρα (αποτελούμενη από υδρογονάνθρακες και άζωτο). Αποτελεί το 90% της μάζας που περιφέρεται γύρω από τον Κρόνο, συμπεριλαμβανομένων των δακτυλίων. Είναι μεγαλύτερος και από τον πλανήτη Ερμή. Ο δεύτερος μεγαλύτερος δορυφόρος είναι η Ρέα, η οποία ενδέχεται να διαθέτει το δικό της ασθενές σύστημα δακτυλίων.
Μερικά από τα ονόματα των δορυφόρων του Κρόνου με σχετικά μεγάλο μέγεθος είναι: Μίμας, Εγκέλαδος, Τηθύς, Διώνη, Ρέα,  Υπερίων,  Ιαπετός,  Φοίβη,  Ιανός, Επιμηθέας, Ελένη, Τελεστώ, Καλυψώ, Άτλας,  Προμηθέας,  Πανδώρα, Πάνας,  Μεθώνη,  Παλλήνη,  Ανθή, Πολυδεύκης κλπ

Σύμφωνα με παλαιότερο απολογισμό, o Κρόνος διέθετε συνολικά 83 γνωστούς δορυφόρους και είχε χάσει την πρωτιά από τον Δία που είχε φτάσει στους 92.

Όμως, ο Κρόνος παίρνει ξανά την πρώτη θέση μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης 62 (!) νέων δορυφόρων του. Έτσι το σκόρ γίνεται 145-92 υπέρ του Κρόνου.

Εκτός από το νεό ρεκόρ δορυφόρων ο Κρόνος, γίνεται ο μοναδικός γνωστός (μέχρι σήμερα) πλανήτης στο σύμπαν που διαθέτει πάνω από 100 δορυφόρους.

διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ: https://phas.ubc.ca/saturn-re-takes-moon-crown

https://physicsgg.me/2023/05/13/o-κρόνος-ξεπέρασε-πάλι-τον-δία-σε-αριθμό/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Καλλιτεχνικές φωτογραφίες του Κρόνου από το James Webb (βίντεο)

kronosfotomayri-696x392.jpg
Ο Κρόνος σε ασπρόμαυρο φόντο. πηγή φωτό ( JWSTFeed.com)

Το διαστημικό τηλεσκόπιο κατέγραψε υπέροχες ασπρόμαυρες εικόνες του πλανήτη.Μια ακόμη πτυχή του μας αποκάλυψε το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος. Το James Webb έστρεψε το βλέμμα του στον Κρόνο και κατέγραψε νέες εικόνες του οι οποίες θα μπορούσαν άνετα να τοποθετηθούν σε μια έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Οι εικόνες καταγράφηκαν στις 24 και 25 Ιουνίου και ο πλανήτης αποτυπώνεται με εντυπωσιακό τρόπο μαζί με τα δαχτυλίδια του που μοιάζουν να έχουν ένα φωτισμό τύπου Neon.Οι εικόνες που καταγράφουν τα τηλεσκόπια είναι ασπρόμαυρες και οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που δημοσιεύονται στη συνέχεια είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας που γίνεται με τοποθέτηση αποχρώσεων διαδικασία που γίνεται όχι για αισθητικούς λόγους αλλά για να τονιστούν οι λεπτομέρειες της κάθε εικόνες, οι διαφορετικές κοσμικές δομές, διαστημικά σώματα και κάθε είδους στοιχεία που συνθέτουν την κάθε εικόνα ώστε να γίνεται κατανοητό το τι βλέπουμε σε αυτές τις εικόνες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος που συμμετέχει μαζί με την NASA στη λειτουργία του τηλεσκοπίου αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα τις αρχικές ασπρόμαυρες εικόνες που κατέγραψε πριν από λίγα 24ωρα το James Webb από τον Κρόνο. Οι συγκεκριμένες εικόνες ελήφθησαν στο πλαίσιο μιας μελέτης που κάνουν αστρονόμοι του Πανεπιστημίου του Λέστερ στη Βρετανία για τον Κρόνο θέλοντας να αποκαλύψουν νέα στοιχεία για τον πλανήτη, τους εντυπωσιακούς του δακτυλίους αλλά και τα δεκάδες φεγγάρια του.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1488563/kallitechnikes-fotografies-toy-kronoy-apo-to-james-webb-vinteo/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το James Webb φωτογραφίζει τον Κρόνο.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb πριν από λίγες ημέρες έστρεψε το βλέμμα του στον πιο εντυπωσιακό πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Κρόνο. Ιδού το αποτέλεσμα:

saturn-anottated-jpg-1200x675-1.jpg?w=10 Ο Κρόνος και ορισμένοι δορυφόροι του, όπως καταγράφηκαν από το όργανο NIRCam του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb στις 25 Ιουνίου 2023.

Ο ίδιος ο Κρόνος φαίνεται εξαιρετικά σκοτεινός σε αυτό το υπέρυθρο μήκος κύματος που παρατηρείται από το τηλεσκόπιο, καθώς το αέριο μεθάνιο απορροφά σχεδόν όλο το ηλιακό φως που πέφτει στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, οι παγωμένοι δακτύλιοι παραμένουν φωτεινοί, οδηγώντας στην ασυνήθιστη εμφάνιση του Κρόνου στην εικόνα Webb.Αυτή η νέα εικόνα του Κρόνου δείχνει ξεκάθαρα λεπτομέρειες μέσα στο σύστημα δακτυλίων του πλανήτη, μαζί με πολλά από τα φεγγάρια του πλανήτη – τη Διόνη, τον Εγκέλαδο και την Τηθύ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πρόσφατα τον Webb για να εξερευνήσουν τον Εγκέλαδο και βρήκαν ένα μεγάλο λοφίο που εκτοξεύεται από τον νότιο πόλο του φεγγαριού που περιέχει τόσο σωματίδια όσο και άφθονες ποσότητες υδρατμών – αυτό το λοφίο τροφοδοτεί τον δακτύλιο Ε του Κρόνου.Η ατμόσφαιρα του Κρόνου δείχνει επίσης εκπληκτικές και απροσδόκητες λεπτομέρειες. Αν και το διαστημικό σκάφος Cassini παρατήρησε την ατμόσφαιρα με μεγαλύτερη διαύγεια, αυτή είναι η πρώτη φορά που η ατμόσφαιρα του πλανήτη φαίνεται με αυτή τη διαύγεια σε αυτό το συγκεκριμένο μήκος κύματος (3,23 μικρά), που είναι μοναδικό για τον Webb. Οι μεγάλες, σκοτεινές, διάχυτες δομές στο βόρειο ημισφαίριο δεν ακολουθούν τις γραμμές γεωγραφικού πλάτους του πλανήτη, επομένως αυτή η εικόνα δεν έχει τη γνωστή ριγέ εμφάνιση που συνήθως φαίνεται από τα βαθύτερα ατμοσφαιρικά στρώματα του Κρόνου. Η κηλίδα θυμίζει μεγάλης κλίμακας πλανητικά κύματα στα στρατοσφαιρικά αερολύματα ψηλά πάνω από τα κύρια σύννεφα, δυνητικά παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν στις πρώιμες παρατηρήσεις Webb NIRCam του Δία.Όταν συγκρίνουμε τον βόρειο και τον νότιο πόλο του πλανήτη σε αυτήν την εικόνα, οι διαφορές στην εμφάνιση είναι χαρακτηριστικές με γνωστές εποχιακές αλλαγές στον Κρόνο. Για παράδειγμα, ο Κρόνος βιώνει αυτήν τη στιγμή το βόρειο καλοκαίρι, με το νότιο ημισφαίριο να αναδύεται από το σκοτάδι στο τέλος ενός χειμώνα. Ωστόσο, ο βόρειος πόλος είναι ιδιαίτερα σκοτεινός, ίσως λόγω μιας άγνωστης εποχιακής διαδικασίας που επηρεάζει ιδιαίτερα τα πολικά αερολύματα. Μια μικρή ένδειξη λάμψης προς την άκρη του δίσκου του Κρόνου μπορεί να οφείλεται στον φθορισμό μεθανίου σε μεγάλο υψόμετρο (η διαδικασία εκπομπής φωτός μετά την απορρόφηση του φωτός), στην εκπομπή από το ιόν τριυδρογόνου (H3+) στην ιονόσφαιρα ή και στα δύο. Η φασματοσκοπία από το Webb θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβεβαίωση αυτού.

https://physicsgg.me/2023/06/30/το-james-webb-φωτογραφίζει-τον-κρόνο/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Αιώνιες μεγαθύελλες συγκλονίζουν τον Κρόνο (βίντεο)

kronoskataigida-696x696.jpg
Εικόνα μιας τεράστιας καταιγίδας στον Κρόνο όπως την κατέγραψε το σκάφος της αποστολής Cassini. πηγή φωτό (NASA/JPL/Space Science Institute)

Απρόσμενη ανακάλυψη στον άρχοντα των δαχτυλιδιών του ηλιακού μας συστήματος.Είναι ο πιο εντυπωσιακός οπτικά και με το πιο ενεργό και πολύπλοκο κοσμικά σύστημα πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Γνωρίζαμε ότι ο Κρόνος έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που περιμένουν να ανακαλύψουμε αλλά η πιο πετυχημένη κατά τεκμήριο διαστημική αποστολή που έχει γίνει μέχρι σήμερα, η αποστολή Cassini που εξερεύνησε για περίπου 15 χρόνια τον άρχοντα των δαχτυλιδιών και τα δεκάδες φεγγάρια του, αποκάλυψε ένα εκπληκτικό γεμάτο εκπλήξεις διαστημικό οικοσύστημα.Το σκάφος της αποστολής Cassini είχε εντοπίσει μεγαθύελλες στον Κρόνο οι μηχανισμοί των οποίων παρέμεναν μυστηριώδεις για τους επιστήμονες. Αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν-Αν Άρμπορ πραγματοποίησαν έρευνα για τις καταιγίδες στον Κρόνο και διαπίστωσαν ότι αυτές οι μεγαθύελλες επιμένουν για αιώνες και «ανακατεύουν» τη μεγάλου βάθους ατμόσφαιρα του πλανήτη.Ο Κρόνος θεωρούνταν μέχρι σήμερα πιο ήρεμος ατμοσφαιρικά από τον άλλο γίγαντα αερίου του ηλιακού συστήματος, τον Δία, ο οποίος φιλοξενεί για εκατοντάδες χρόνια μια καταιγίδα πλάτους 16.000 χλμ. που ονομάζεται Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα καθώς και ορισμένες μικρότερες από αυτή αλλά παρόλα αυτά γιγάντιες και έντονες καταιγίδες. Αν και η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα παραμένει η μεγαλύτερη καταιγίδα στο ηλιακό σύστημα, οι καταιγίδες του Κρόνου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα είναι παρόμοιες με τους τυφώνες στη Γη αλλά είναι πολύ μεγαλύτερες και ισχυρότερες από αυτές στον πλανήτη μας.Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τις διαταραχές στην κατανομή αερίου αμμωνίας στην ατμόσφαιρα του Κρόνου. «Η κατανόηση των μηχανισμών των μεγαλύτερων καταιγίδων στο ηλιακό σύστημα τοποθετεί τη θεωρία των τυφώνων σε ένα ευρύτερο κοσμικό πλαίσιο, αμφισβητώντας την τρέχουσα γνώση μας και ωθώντας τα όρια της επίγειας μετεωρολογίας», δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Τσενγκ Λι.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συγκέντρωση της αμμωνίας ήταν χαμηλότερη στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του Κρόνου, υποδηλώνοντας υψηλότερο στρώμα πάγου-νέφους αμμωνίας. Περίπου 200-400 χλμ.  κάτω από αυτό, ωστόσο, οι συγκεντρώσεις αμμωνίας αυξήθηκαν. Η ομάδα πιστεύει ότι αυτός ο εμπλουτισμός είναι το αποτέλεσμα της μεταφοράς αμμωνίας από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας στα κατώτερα στρώματα με τη μορφή βροχής αμμωνίας. Αυτό το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα μεγάλων καταιγίδων που μπορεί να διαρκούν εκατοντάδες χρόνια.

Η έρευνα των αστρονόμων δείχνει ότι παρόλο που ο Κρόνος και ο Δίας έχουν παρόμοιες συνθέσεις είναι εντυπωσιακά διαφορετικοί. Ενώ ο Δίας έχει επίσης διαφορές μεταξύ των στρωμάτων σε όλη την ατμόσφαιρά του, αυτές οι παραλλαγές δεν οφείλονται στη δραστηριότητα των καταιγίδων όπως συμβαίνει με τον Κρόνο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των γιγάντων αερίου, ακόμη και όταν υπάρχουν ο ένας δίπλα στον άλλο στα ίδια πλανητικά συστήματα όπως συμβαίνει με τον Δία και τον Κρόνο. Η έρευνα θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες αναζητούν μεγάλες καταιγίδες σε γίγαντες αερίου εκτός του ηλιακού συστήματος.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1504231/aionies-megathyelles-sygklonizoyn-ton-krono-vinteo/

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Σύγκρουση δορυφόρων του Κρόνου δημιούργησε τους εντυπωσιακούς δακτυλίους του (βίντεο)

daktilioikronoi-696x462.jpg
Εικόνα από τις προσομοιώσεις σχηματισμού των δακτυλίων του Κρόνου. πηγή φωτό (NASA/Durham University/Glasgow University/Jacob Kegerreis/Luís Teodoro)

Νέα θεωρία για τον σχηματισμό των δαχτυλιδιών του πλανήτη.Από όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος (εξαιρουμένης της Γης φυσικά) ο Κρόνος είναι αδιαμφισβήτητα αυτός που κερδίζει τις εντυπώσεις εξαιτίας των εντυπωσιακών δακτυλίων του. Οι μελέτες για την προέλευση αυτών των δαχτυλιδιών είναι συνεχείς αλλά μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν συμφωνούν ούτε για το πώς σχηματίστηκαν ούτε καν για την ηλικία τους. Πριν από ένα χρόνο μια μελέτη έκανε λόγο για ένα παγωμένο δορυφόρο του Κρόνου που οι ερευνητές ονόμασαν «Χρυσαλλίδα» ο οποίος πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια διαλύθηκε και τα υπολείμματά του σχημάτισαν σταδιακά τους δακτυλίους του πλανήτη.H NASA ανακοίνωσε ότι επιστήμονες της συμμετείχαν σε μια νέα μελέτη για την προέλευση των δακτυλίων του Κρόνου και τα αποτελέσματα της συμφωνούν εν μέρει με την μελέτη για την Χρυσαλλίδα. Οι προσομοιώσεις που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα δείχνει ότι πριν από μερικές εκατοντάδες εκατ. έτη οι βαρυτικές δυνάμεις του Κρόνου οδήγησαν δύο δορυφόρους του σε τροχιά σύγκρουσης το αποτέλεσμα της οποίας είναι τα εντυπωσιακά δαχτυλίδια του πλανήτη. Οι ερευνητές έδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα ένα βίντεο από την σχετική προσομοίωση.

O Κρόνος διαθέτει 145 αναγνωρισμένους δορυφόρους άλλοι εκ των οποίων βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από αυτόν και άλλοι είναι πιο απομακρυσμένοι ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρχουν και άλλοι που περιμένουν τον εντοπισμό τους. Από τους δεκάδες δορυφόρους του κρόνου εκείνοι που ξεχωρίζουν είναι ο Τιτάνας και ο Εγκέλαδος. Ο Τιτάνας είναι ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου και ο δεύτερος μεγαλύτερος του ηλιακού μας συστήματος, ο οποίος βρίσκεται σε μια γεωατμοσφαιρική κατάσταση την οποία οι επιστήμονες χαρακτήριζουν παρόμοια με αυτή της Γης στα αρχικά στάδια της ύπαρξης της για αυτό και ο Τιτάνας αποτελεί μόνιμο στόχο παρτατηρήσεων και μελέτης ενώ σχεδιάζονται αποστολές εξερεύνησης του ακόμη και με χρήση drones.Ο Εγκέλαδος είναι ένας μικρός παγωμένος δορυφόρος ο οποίος όμως διαθέτει ένα μεγάλο υπόγειο ωκεανό με τις μελέτες που γίνονται σε αυτόν να δείχνουν ότι είναι φιλικός στη ζωή και μάλιστα θεωρείται πλέον ο κόσμος με τις περισσότερες πιθανότητες στο ηλιακό μας σύστημα να διαθέτει κάποιες μορφές ζωής.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Οι δακτύλιοι του Κρόνου θα παίξουν κρυφτό για επτά χρόνια με τους ανθρώπους.

kronos-696x522.jpg
NASA/JPL

Η κλίση τους λόγω της τροχιάς του πλανήτη θα τους εξαφανίσει από τη θέα της Γης.Εξαιρουμένου του γαλάζιου βόλου του ηλιακού μας συστήματος, της Γης, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ομορφότερος πλανήτης είναι ο Κρόνος με τα εντυπωσιακά του δαχτυλίδια. Ο Κρόνος έχει επτά δακτύλιους που αποτελούνται από αμέτρητα κομμάτια πάγου. Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι δακτύλιοι σχηματίστηκαν την ίδια εποχή με τον Κρόνο.Η αποστολή Cassini που μελέτησε για περίπου 14 χρόνια τον Κρόνο και τους δορυφόρους του κατέγραψε ένα τεράστιο όγκο δεδομένων και εικόνων από τους δακτυλίους του πλανήτη προσφέροντας ένα πλήθος νέων στοιχείων για να μπορέσουν οι επιστήμονες να βρουν την ηλικία και την προέλευση των δακτυλίων.Η πιο πρόσφατη σχετική μελέτη αναφέρει ότι οι δακτύλιοι του Κρόνου είναι πολύ νεότεροι σε ηλικία από τον ίδιο τον πλανήτη και προσδιορίζεται σε όχι περισσότερο από 400 εκατομμύρια χρόνια, ενώ ο ίδιος ο Κρόνος έχει ηλικία περίπου 4,5 δισεκατομμύρια έτη. Οι μεγαλύτεροι έχουν πάχος λίγων μέτρων αλλά έκταση που φτάνει τα 140 χιλιάδες χλμ. Όσον αφορά την ύπαρξη τους οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο ότι είναι προϊόν συγκρούσεων δορυφόρων του Κρόνου χωρίς να είναι ξεκάθαρο σε πόσες φάσεις τέτοιων συγκρούσεων σχηματίστηκαν οι δακτύλιοι στη σημερινή τους μορφή.Η NASA ανακοίνωσε ότι η ανθρωπότητα θα μπορεί να βλέπει τους δακτυλίους του Κρόνου για ακόμη 18 μήνες αφού στη συνέχεια η τροχιά του πλανήτη θα φέρει τους δακτυλίους σε μια κλίση τέτοια που θα τους εξαφανίσει από την ορατότητα του γήινου παρατηρητή. Από το 2025 ως το 2032 οι δακτύλιοι θα παραμένουν αόρατοι από τη Γη και στη συνέχεια θα επανεμφανιστούν για περίπου 29 χρόνια όταν η κλίση τους θα αλλάξει ξανά.

  • Μπερδεμένος 1

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

22 hours ago, Δροσος Γεωργιος said:

Οι δακτύλιοι του Κρόνου θα παίξουν κρυφτό για επτά χρόνια με τους ανθρώπους.

kronos-696x522.jpg
NASA/JPL

Η κλίση τους λόγω της τροχιάς του πλανήτη θα τους εξαφανίσει από τη θέα της Γης.Εξαιρουμένου του γαλάζιου βόλου του ηλιακού μας συστήματος, της Γης, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι ομορφότερος πλανήτης είναι ο Κρόνος με τα εντυπωσιακά του δαχτυλίδια. Ο Κρόνος έχει επτά δακτύλιους που αποτελούνται από αμέτρητα κομμάτια πάγου. Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι δακτύλιοι σχηματίστηκαν την ίδια εποχή με τον Κρόνο.Η αποστολή Cassini που μελέτησε για περίπου 14 χρόνια τον Κρόνο και τους δορυφόρους του κατέγραψε ένα τεράστιο όγκο δεδομένων και εικόνων από τους δακτυλίους του πλανήτη προσφέροντας ένα πλήθος νέων στοιχείων για να μπορέσουν οι επιστήμονες να βρουν την ηλικία και την προέλευση των δακτυλίων.Η πιο πρόσφατη σχετική μελέτη αναφέρει ότι οι δακτύλιοι του Κρόνου είναι πολύ νεότεροι σε ηλικία από τον ίδιο τον πλανήτη και προσδιορίζεται σε όχι περισσότερο από 400 εκατομμύρια χρόνια, ενώ ο ίδιος ο Κρόνος έχει ηλικία περίπου 4,5 δισεκατομμύρια έτη. Οι μεγαλύτεροι έχουν πάχος λίγων μέτρων αλλά έκταση που φτάνει τα 140 χιλιάδες χλμ. Όσον αφορά την ύπαρξη τους οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο ότι είναι προϊόν συγκρούσεων δορυφόρων του Κρόνου χωρίς να είναι ξεκάθαρο σε πόσες φάσεις τέτοιων συγκρούσεων σχηματίστηκαν οι δακτύλιοι στη σημερινή τους μορφή.Η NASA ανακοίνωσε ότι η ανθρωπότητα θα μπορεί να βλέπει τους δακτυλίους του Κρόνου για ακόμη 18 μήνες αφού στη συνέχεια η τροχιά του πλανήτη θα φέρει τους δακτυλίους σε μια κλίση τέτοια που θα τους εξαφανίσει από την ορατότητα του γήινου παρατηρητή. Από το 2025 ως το 2032 οι δακτύλιοι θα παραμένουν αόρατοι από τη Γη και στη συνέχεια θα επανεμφανιστούν για περίπου 29 χρόνια όταν η κλίση τους θα αλλάξει ξανά.

Ευγενικά το λέω, αυτό είναι ανακριβές και δεν ισχύει. Κρίμα για την Ναυτεμπορική. 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης