Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

:D γειας σας αστροφιλοι!

εχω το τηλεσκοπιο της υπογραφης μου..κ ενδιαφερομαι να αγορασω εναν ακομη προσοφθαλμιο.το manual του τηλεσκοπιου αναφερει οτι μπορει να φτασει μεχρι 450Χ μεγενθυνση,δλδ με εναν 4αρι προσοφθαλμιο κ barlow 2x θα πετυχω λογικα την μεγιστη αναλυση που μπορει να αποδοσει..

σωστα?

επισης επειδη με ενδιαφερει πολυ να βλεπω τα χαρακτηριστικα των πλανητων καθαροτερα..θα θελα να μου εξειγησεται τι παιζει με τα φιλτρα..κ ποια πρεπει να αγορασω για να δω καλυτερα Αρη κ Δια...

(εχει σετ με 6 φιλτρα απο οτι εχω δει..στο aktistar.gr)

 

τελος θα θελα να μου πειτε κ σε τι τιμες κοιμαινονται ολα αυτα για να μην με πιασουν κοτσο.. :D

(το nightwatch ποσο εχει??)

 

σας ευχαριστω εκ των προταιρων :)

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

celestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.

Δημοσιεύτηκε

Φίλε amgamer,

 

δυστυχώς, η πληροφορία του manual για τη μεγέθυνση μέχρι 450X είναι υπεραισιόδοξη ή - για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους - παραπλανητική και «μαρκετίστικη». Η μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση ενός τηλεσκοπίου δεν ξεπερνά το διπλάσιο της διαμέτρου του σε mm. Για διάμετρο 114mm, αυτή είναι περίπου 230Χ. Μεγαλύτερη μεγέθυνση είναι φυσικά εφικτή (με προσοφθάλμιους πολύ μικρού εστιακού μήκους ή με barlow) αλλά ονομάζεται «άδεια μεγέθυνση» καθώς δεν προσφέρει περισσότερη λεπτομέρεια από τις μεγεθύνσεις της περιοχής 180-230Χ (νόμοι της οπτικής για το δικό σου τηλεσκόπιο).

 

Αν ο σκοπός σου είναι η παρατήρηση των πλανητών, αγόρασε έναν καλό ορθοσκοπικό προσοφθάλμιο φακό 5 ή 6 mm (150-180Χ, ή αλλιώς exit pupil 0,76-0,63mm) και μείνε ήσυχος ότι βλέπεις το μέγιστο που μπορεί να αποδώσει το τηλεσκόπιό σου. Μεγαλύτερη μεγέθυνση θα μειώσει το κοντράστ και την ποιότητα της εικόνας, δυσκολεύοντας την αναγνώριση λεπτομερειών στους πλανήτες.

 

Επίσης, φρόντιζε πάντα για την άριστη ευθυγράμμιση των οπτικών στοιχείων, αλλιώς κάθε άλλο μέτρο θα είναι άχρηστο, και οι εικόνες μέτριες..

 

Έγχρωμα φίλτρα για πλανήτες: άλλη μια παρεξηγημένη υπόθεση. Ωφελούν στη γενική αύξηση του κοντράστ στη φωτογράφιση και κάποτε στην παρατήρηση αλλά σε καμία περίπτωση δεν αυξάνουν την ορατή λεπτομέρεια. Το ανθρώπινο μάτι έχει ανάγκη από αρκετό φως για να δει καθαρά τις όποιες λεπτομέρειες, αλλά τα έγχρωμα φίλτρα μειώνουν το διαθέσιμο φως, με αρνητικά αποτελέσματα στις μεγάλες μεγεθύνσεις. Μόνο σε μεγάλα τηλεσκόπια (>10") ένα έγχρωμο φίλτρο δεν θα βλάψει στις μεγάλες μεγεθύνσεις. Αυτή είναι ξεκάθαρα η δική μου εμπειρία αλλά και συστηματικών παρατηρητών διεθνώς. Το πολύ αξιόλογο σετ 6 φίλτρων της Baader, μένει τελικά αχρησιμοποίητο στην τσάντα μου όταν παρατηρώ πλανήτες με το 10ιντσο. Για τηλεσκόπιο με διάμετρο 114mm, ούτε λόγος για χρήση φίλτρων αν ο σκοπός είναι παρατήρηση της μέγιστης δυνατής λεπτομέρειας.

 

Αυτά προς το παρόν και καλές παρατηρήσεις!

Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Στέφανε, θα προσέθετα ότι η χρήση φίλτρων είναι αποτελεσματική μόνο όταν γίνεται από ερασιτέχνες με πολύχρονη πείρα στην πλανητική παρατήρηση-αστροφωτογράφηση.

Όπως σωστά ανέφερες, όσο μεγαλύτερο το διαμέτρημα του τηλεσκοπίου, τόσο περισσότερο αποδίδει ένα φίλτρο.

Σε μικρές διαμέτρους <8" η μεγάλη απορρόφηση φωτός από το φίλτρο προκαλεί συνολική μείωση της λεπτομέρειας.

Όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα ο Άρης αυτή τη στιγμή όταν παρατηρείται σε σκοτεινό ουρανό είναι εκτυφλωτικός στο προσοφθάλμιο και δεν μπορεί κανείς να διακρίνει λεπτομέρειες.

Άν όμως χρησιμοποιήσουμε ένα κόκκινο ή πορτοκαλί φίλτρο θα μπορέσουμε να δούμε τα χαρακτηριστικά της επιφάνειάς του.

Το ίδιο ισχύει και για τις φάσεις της Αφροδίτης με μπλέ ή μπλέ σκούρο.

Με τη ευκαιρία Στέφανε δε θα είχα καμία αντίρρηση να μου χαρίσεις το κουτί με τα 6 φίλτρα της Baader αφού σου είναι άχρηστο!!! :lol: :lol: :lol:

Έχω μόνο το κόκκινο 610nm και είναι το μοναδικό από τα φίλτρα που έχω με το οποίο έχω δει φανερά αποτελέσματα.

Έχω νευριάσει πολύ γιατί έχω δώσει ένα σωρό λεφτά για φίλτρα άλλων μαρκών τα οποία ήταν απλώς χρωματιστά γυαλάκια :evil: :evil: :evil:

Βέβαια, υπάρχουν και τα Edmund Optics - Schott που θεωρούνται κορυφαία, όμως δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε

Όμως υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα ο Άρης αυτή τη στιγμή όταν παρατηρείται σε σκοτεινό ουρανό είναι εκτυφλωτικός στο προσοφθάλμιο και δεν μπορεί κανείς να διακρίνει λεπτομέρειες.

Άν όμως χρησιμοποιήσουμε ένα κόκκινο ή πορτοκαλί φίλτρο θα μπορέσουμε να δούμε τα χαρακτηριστικά της επιφάνειάς του.

Γι αυτό ακριβώς τα σχόλιά μου αναφέρθηκαν ρητά στις μεγάλες μεγεθύνσεις (αναζήτηση λεπτομερειών), όπου το είδωλο ενός πλανήτη παύει να είναι μιά λαμπρή μπαλίτσα και αποκτά έκταση και κανονική (ή μικρή) λαμπρότητα. Στις μικρές μεγεθύνσεις, οποιοδήποτε σχεδόν φίλτρο που κόβει φως όπως ένα ουδέτερο "neutral density", (γκρί), μειώνει τη λαμπρότητα και το θάμπωμα που προκαλείται στον αμφιβληστροειδή, κάνοντας τον πλανήτη παρατηρήσιμο. Όμως τις μικρολεπτομέρειες τις αναζητούμε σε μεγάλες μεγεθύνσεις κι εκεί δεν έχουμε πρόβλημα λαμπρότητας (τουλαχ. μέχρι τις 10" περίπου)

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Στέφανε, δεν αμφισβήτησα όσα έγραψες, αλλά αναφέρθηκα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως του Άρη αυτό τον καιρό (κάτω από 15" φ.δ.) και της Αφροδίτης.

Επειδή αυτή την περίοδο τα δύο σώματα έχουν πολύ μικρή φ.δ. και δυσανάλογα μεγάλη λαμπρότητα, ακόμη και στις οριακά μεγάλες μεγεθύνσεις παρουσιάζουν ανεπιθύμητη λάμψη.

Έτσι, ένα έγχρωμο φίλτρο βοηθά να έχουμε πιο καλή εικόνα σε λογικές μεγεθύνσεις.

Σε διαμετρήματα κάτω των 8" χρησιμοποιούνται φίλτρα με μικρή απορρόφηση, όπως πορτοκαλί, μπλέ ανοιχτό κ.α.

Βέβαια τα φίλτρα με τη μεγαλύτερη απορρόφηση είναι και τα πιο αποτελεσματικά, οπότε χρειάζεται διάμετρος >8".

Πάντως εμένα στο 5" ακόμη και το κόκκινο που επιτρέπει μόνο στο 14% του φωτός να το διαπεράσει δεν μου δημιουργεί κανένα πρόβλημα, ούτε στην οπτική παρατήρηση, ούτε στη φωτογράφηση. Φωτογράφησα ακόμη και Κρόνο χαμηλά στον ορίζοντα (11 Ιουνίου) με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, γιατί το κόκκινο μειώνει την επίδραση της ατμοσφαιρικής διαταραχής.

Μάλιστα μου πέφτει και λίγο και πρέπει να πάρω το IR pass 685nm!(ουσιαστικά deep red).

Για μένα το ουσιαστικότερο είναι η καλή ποιότητα του φίλτρου και φυσικά η πολλή εξάσκηση. Ακόμη και έμπειροι ερασιτέχνες όταν πρωτοχρησιμοποίησαν έγχρωμα φίλτρα δεν έβλεπαν τίποτα! Με την συνεχή παρατήρηση όμως εξασκήθηκαν και άρχισαν να διακρίνουν λεπτομέρειες που δεν τις έβλεπαν πριν.

Ο Mario Frassati από την Ιταλία φτιάχνει τέλεια σχέδια του Ερμή με τηλεσκόπιο SCT 8" και έγχρωμα φίλτρα:

http://www.kk-system.co.jp/Alpo/kk03/c030404z.htm

http://www.kk-system.co.jp/Alpo/kk03/c031010z.htm

http://www.kk-system.co.jp/Alpo/kk01/c011101z.htm

Δημοσιεύτηκε

:( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

απ'οτι καταλαβα,δεν προκειται να δω με τπτ λεπτομερειες στους πλανητες (αρη,δια,κρονο)με το υπαρχον τηλεσκοπιο..

αφου δεν τους βλεπω με 150Χ μεγενθυνση τι θα ωφελησει να παρω εναν 5αρι?για 30 μεγενθυνσεις παραπανω?αφου κ παλι αρη δεν προκειται δω..θα βλεπω ολο μια πορτοκαλι κουκιδα!

εγω ελεγα οτι με εναν 4αρι κ barlow κ με κανα φιλτρακι..θα εβλεπα κανα κρατηρα κατι ρε παιδι μου να μελετησω..αλλα η απογοητευση ηρθε γρηγορα :(

 

τι ειναι το ορθοσκοπικο προσοφθαλμιο???

 

 

ενας 4mm προσοφθαλμιος..δεν φτανει την μεγιστη αποδοση του τηλεσκοπιου?αφου δινει 225Χ..

δηλαδη δεν θα βλεπεις τπτ αν βαλεις barlow στον 4αρι?

εγω με τον 6αρι παντως κ barlow χτυπαω 300 μεγενθυνσεις κ βλεπω μια χαρα στο φεγγαρι,παρολο που ξεπερναω τα 230Χ κ ειμαι με αδεια μεγενθυνση..

 

καλα τοσο αχρηστο τηλεσκοπιο πηρα??? :(

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

celestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.

Δημοσιεύτηκε

Γράφεις και ρωτάς : "καλά τόσο άχρηστο τηλεσκόπιο πήρα??? ", η απάντησή μου είναι ότι άχρηστο τηλεσκόπιο είναι το τηλεσκόπιο που δεν χρησιμοποιείται και βρίσκεται στο κουτί του.

Κάθε τηλεσκόπιο το οποίο, μας δίνει την δυνατότητα να δούμε μερικά αντικείμενα (Σελήνη, Δία, Κρόνο, Ήλιο (με φίλτρο - ηλιακές κηλίδες), αστρικά σμήνη, διπλούς αστέρες και κάποια νεφελώματα δεν είναι άχρηστο.

Κάθε τηλεσκόπιο έχει τα πλεονεκτήματά του. Αρκεί να ψάξεις να τα βρείς, να προχωρήσεις με αυτά και μέσα από την εμπειρία να καταλάβεις μερικά πράγματα ώστε στις επόμενες αγορές σου (γενικά εξοπλισμού) να είσαι πιο προσεκτικός και να προμηθευθείς κάτι που σου ταιριάζει περισσότερο και είναι ανάλογο των απαιτήσεών σου.

Πριν από καιρό με λύπησε το γεγονός που πληροφορήθηκα ότι κάποιος ερασιτέχνης κατέστρεψε το τηλεσκόπιό του διότι δεν μπορούσε να δει ικανοποιητικά κάποια αντικείμενα, (ή δεν ήξερε να τα βρεί).

Εγώ προσωπικά ξεκίνησα με ένα μονόκυαλο (8-24 Χ 40mm) πριν από 20 χρόνια και ένα τρίποδα. Ποτέ δεν με απογοήτευσε διότι πολύ συχνά ήταν μαζί μου στις "βόλτες" μου. Είναι η καλή παρέα μου.

Πάρτο μαζί σου όποτε μπορείς και θα δείς ότι θα το αγαπήσεις.Το κακό είναι ότι πολλά "κουτιά περιτυλίγματος τηλεσκοπίων" έχουν πάνω τους φωτογραφίες που παραπλανούν (είναι όμως φωτογραφίες που διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά - για το δικό σου τηλεσκόπιο) και δεν είναι οπτική παρατήρηση.

πχ τον Άρη μπορείς και με το δικό σου να τον μεγενθύνεις στην φωτογραφία όμως (με eyepiece projection) αλλά και πάλι υπάρχει όριο, απλά μαθαίνεις την τεχνική και προχωράς παραπέρα αργότερα.

Πάντως επειδή και εγώ έχω κάτι παραπλήσιο δες στο link τι μπορείς να βγάλεις (για την Σελήνη). Δεν είναι για βραβείο αλλά είναι μια αρχή :

http://www.astrothraki.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=247&Itemid=108

Καλή επιτυχία και καλό δρόμο.

Φιλικά,

 

Δημήτρης Πρασόπουλος

Αλεξανδρούπολη/ Κομοτηνή

http://prasopoulosdimitrios.blogspot.com/

Δημοσιεύτηκε
Πριν από καιρό με λύπησε το γεγονός που πληροφορήθηκα ότι κάποιος ερασιτέχνης κατέστρεψε το τηλεσκόπιό του διότι δεν μπορούσε να δει ικανοποιητικά κάποια αντικείμενα, (ή δεν ήξερε να τα βρεί).

Εμενα δεν με λυπει κατι τετοιο,ανθρωποι τετοιας νοοτροπιας καλυτερα μακρυα απο τον χωρο!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Γράφεις και ρωτάς : "καλά τόσο άχρηστο τηλεσκόπιο πήρα??? ", η απάντησή μου είναι ότι άχρηστο τηλεσκόπιο είναι το τηλεσκόπιο που δεν χρησιμοποιείται και βρίσκεται στο κουτί του.

Κάθε τηλεσκόπιο το οποίο, μας δίνει την δυνατότητα να δούμε μερικά αντικείμενα (Σελήνη, Δία, Κρόνο, Ήλιο (με φίλτρο - ηλιακές κηλίδες), αστρικά σμήνη, διπλούς αστέρες και κάποια νεφελώματα δεν είναι άχρηστο.

Κάθε τηλεσκόπιο έχει τα πλεονεκτήματά του. Αρκεί να ψάξεις να τα βρείς, να προχωρήσεις με αυτά και μέσα από την εμπειρία να καταλάβεις μερικά πράγματα ώστε στις επόμενες αγορές σου (γενικά εξοπλισμού) να είσαι πιο προσεκτικός και να προμηθευθείς κάτι που σου ταιριάζει περισσότερο και είναι ανάλογο των απαιτήσεών σου.

Πριν από καιρό με λύπησε το γεγονός που πληροφορήθηκα ότι κάποιος ερασιτέχνης κατέστρεψε το τηλεσκόπιό του διότι δεν μπορούσε να δει ικανοποιητικά κάποια αντικείμενα, (ή δεν ήξερε να τα βρεί).

Εγώ προσωπικά ξεκίνησα με ένα μονόκυαλο (8-24 Χ 40mm) πριν από 20 χρόνια και ένα τρίποδα. Ποτέ δεν με απογοήτευσε διότι πολύ συχνά ήταν μαζί μου στις "βόλτες" μου. Είναι η καλή παρέα μου.

Πάρτο μαζί σου όποτε μπορείς και θα δείς ότι θα το αγαπήσεις.Το κακό είναι ότι πολλά "κουτιά περιτυλίγματος τηλεσκοπίων" έχουν πάνω τους φωτογραφίες που παραπλανούν (είναι όμως φωτογραφίες που διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά - για το δικό σου τηλεσκόπιο) και δεν είναι οπτική παρατήρηση.

πχ τον Άρη μπορείς και με το δικό σου να τον μεγενθύνεις στην φωτογραφία όμως (με eyepiece projection) αλλά και πάλι υπάρχει όριο, απλά μαθαίνεις την τεχνική και προχωράς παραπέρα αργότερα.

Πάντως επειδή και εγώ έχω κάτι παραπλήσιο δες στο link τι μπορείς να βγάλεις (για την Σελήνη). Δεν είναι για βραβείο αλλά είναι μια αρχή :

http://www.astrothraki.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=247&Itemid=108

Καλή επιτυχία και καλό δρόμο.

 

απ'την στιγμη που δεν μπορω να δω ουτε μια λωριδα στον Δια κ ουτε εναν κρατηρα στον Αρη δεν ειναι αχρηστο??? :( που να ψαξω να βρω γαλαξιες??αφου δεν μπορω να δω τα πιο κοντινα, τους πλανητες.

δεν λεω οτι τα παραταω,απλα μου ειχαν πει οτι θα βλεπω αυτα τα πραγματα κ δεν τα βλεπω!

γι'αυτο κ ρωταω μηπως θελει να παρω καποια πραγματα..(προσοφθαλμια ή φιλτρα)

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

celestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.

Δημοσιεύτηκε
ουτε εναν κρατηρα στον Αρη

 

Κρατηρα στον Αρη;;;;;;!!!!!! αυτο δεν το χει δει κανεις με επιγειο τηλεσκοπιο..εικαζεται πως ειχε δει ο Barnard με διοπτρικο 40" αλλα μαλλον ειναι ανακριβες........ Οσο για ζωνες και λωριδες στον Δια..εδω οι δυο ζωνες φαινονται με 60mm.

Οσο για γαλαξιες ολος ο καταλογος Messier απο σκοτεινο ουρανο και με 60mm ειναι ορατος..μελετησε και προπαντων παρατηρησε αντι να βομβαρδιζεις το forum με παραπονα...η ανταμοιβη δεν θα αργησει να ρθει να σαι σιγουρος!!!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Amgamer, είσαι πολύ ανυπόμονος και πανικοβάλλεσαι πολύ εύκολα!:shock: :shock: :shock:

Κάνε λίγη υπομονή!!! :D :D :D

Όπως σου γράψαμε δεν είναι η καταλληλότερη εποχή για τους πλανήτες.

Όσο για το βαθύ ουρανό έχεις δρόμο ακόμη.

Έχεις αρχίσει να αναγνωρίζεις τα λαμπρά αστέρια και τους αστερισμούς?

Δημοσιεύτηκε
ουτε εναν κρατηρα στον Αρη

 

Κρατηρα στον Αρη;;;;;;!!!!!! αυτο δεν το χει δει κανεις με επιγειο τηλεσκοπιο..εικαζεται πως ειχε δει ο Barnard με διοπτρικο 40" αλλα μαλλον ειναι ανακριβες........ Οσο για ζωνες και λωριδες στον Δια..εδω οι δυο ζωνες φαινονται με 60mm.

Οσο για γαλαξιες ολος ο καταλογος Messier απο σκοτεινο ουρανο και με 60mm ειναι ορατος..μελετησε και προπαντων παρατηρησε αντι να βομβαρδιζεις το forum με παραπονα...η ανταμοιβη δεν θα αργησει να ρθει να σαι σιγουρος!!!

 

δεν κανω βομβαρδισμο με παραπονα,απλα θελω να ξερω τι να περιμενω απο το τηλεσκοπιο μου..κ να μην κανω αγορες ασκοπα.υπαρχει καποιος εδω μεσα που να χει δει απο ενα τηλεσκοπιο 114/900?κ αν ναι τι χαρακτηριστικα διακρινεις στον Αρη κ στον Δια?

αν σας κουρασα με συγχωρειται..απλα νομιζα οτι εδω ειναι forum για ερασιτεχνες κ ολοι μαζι αλληλοβοηθιομαστε,αν εκανα λαθος κ μπηκα σε forum με επαγγελματιες ενημερωστε με,γιατι εκανα λαθος.

:!:

φιλικα amgamer.

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

celestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.

Δημοσιεύτηκε

Φίλε amgamer,

 

επαναλαμβάνω ότι αυτή την εποχή κανένα τηλεσκόπιο δεν βλέπει το Δία καλά γιατί είναι χαμηλά στον ορίζοντα. Περίμενε την άνοιξη για πολύ καλύτερες εικόνες. Αν παρόλα αυτά δεν βλέπεις ούτε τις ζώνες τώρα στον Δία, τα οπτικά σου θέλουν επειγόντως ευθυγράμμιση (collimation). Είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη διαδικασία, και στις συζητήσεις του τελευταίου χρόνου θα βρεις πάρα πολλά γι αυτή.

 

Οι ορθοσκοπικοί φακοί είναι ένας από τους πολλούς τύπους προσοφθαλμίων και θεωρούνται οι καταλληλότεροι για πλανητική παρατήρηση. Η σχεδίασή τους τους επιτρέπει να έχουν άριστη οξύτητα και κοντράστ.

 

Ακριβώς όπως το έγραψες: με έναν 4άρι και barlow δεν θα δεις τίποτα. Η μεγέθυνση θα είναι υπερβολική και έξω από τις δυνατότητες του τηλεσκοπίου για πλανητική παρατήρηση.

 

Εν τέλει, με το τηλεσκόπιό σου σε σωστή ευθυγράμμιση, την κατάλληλη εποχή, και με έναν φακό 4-6mm (χωρίς barlow) θα δεις λεπτομέρειες στο Δία, τον Κρόνο και (λιγότερο) τον Άρη. Μην απογοητεύεσαι, απλά μάθε τι περιμένεις να δεις με το τηλεσκόπιό σου, πώς και πότε.

 

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Amgamer, είσαι πολύ ανυπόμονος και πανικοβάλλεσαι πολύ εύκολα!:shock: :shock: :shock:

Κάνε λίγη υπομονή!!! :D :D :D

Όπως σου γράψαμε δεν είναι η καταλληλότερη εποχή για τους πλανήτες.

Όσο για το βαθύ ουρανό έχεις δρόμο ακόμη.

Έχεις αρχίσει να αναγνωρίζεις τα λαμπρά αστέρια και τους αστερισμούς?

 

οτι ειμαι ανυπομονος ειμαι!

δεν εχω αγορασει το nightwatch ακομα..καθοδηγουμε απο το προγραμμα που ειχε το τηλεσκοπιο μου..κ ετσι αναγνωριζω τα αντικειμενα...

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

celestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.

Δημοσιεύτηκε

Amgamer, δε σου παριστάνουμε τους επαγγελματίες, ούτε σε κοροϊδεύουμε.

Οι περισσότεροι φίλοι ασχολούνται χρόνια και σου μιλούν εκ πείρας.

Βλέπεις και πόσοι ενδιαφέρονται να σου απαντήσουν.

Θα επαναλάβω ότι ο Δίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ χάλια. Εγώ έχω σταματήσει να τον παρατηρώ και αμφιβάλλω αν φαίνονται και οι δύο ζώνες.

Καλύτερη στιγμή είναι όσο πιο γρήγορα μετά τη δύση του ήλιου.

Αργότερα είναι πολύ χαμηλά και δε θα φαίνεται καμμία λεπτομέρεια!

Δημοσιεύτηκε

Aνδρεα θα στο πω και εν δημω.Ειναι σαν να αγοραζεις μια απλη κιθαρα ,και χωρις καλα-καλα να ξερεις να διαβαζεις νοτες,παραπονιεσαι γιατι δεν ακουγεται οπως η Lucille του B.B.King.

Eιναι πολυ θετικο οτι εισαι ενθουσιωδης και ανυπομονος .Μην αγχωνεσαι λοιπον,τετοια διαθεση να'χεις ,και λεφτα.

Υ.Γ. Πιστευω οτι η περισσοτεροι απο εμας ,ξεκινησαν με πολυ χειροτερα τηλεσκοπια απο το δικο σου.

Φιλικα Κωστας.

Δημοσιεύτηκε

Αύριο κιόλας τρέξε να πάρεις το nightwatch!!!!!!!!!!

Θα σε γλιτώσει απο εκατοντάδες ερωτήματα που θα σου δημιουργηθούν μεσα στους επόμενους μήνες! Εγώ πάντως σε προειδοποιώ οτι θα κουραστούν τα χέρια σου να γράφεις posts για θέματα που το nightwatch αναλύει :D .

Μετά το nightwatch μπορείς να διαβάσεις το The backyard astronomer's guide του Dicinson, αν και όλα όσα λέει μπορείς να τα βρείς και με ένα-δυο search στο google.

 

Και να θυμάσε..............................................:

 

Ο ΓΟΥΓΛΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

 

 

Οπου γούγλης= google-ης με αμοιγώς ελληνική προφορά :D :D

C8-NGT
Δημοσιεύτηκε
δεν κανω βομβαρδισμο με παραπονα,απλα θελω να ξερω τι να περιμενω απο το τηλεσκοπιο μου..κ να μην κανω αγορες ασκοπα.υπαρχει καποιος εδω μεσα που να χει δει απο ενα τηλεσκοπιο 114/900?κ αν ναι τι χαρακτηριστικα διακρινεις στον Αρη κ στον Δια?

 

Μα ηδη σου απαντησα!!!!! και εγω και αλλοι! Ειπα τι βλεπεις με 60mm αρα θα το βλεπεις ακομα καλυτερα με 114mm!!!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
δεν κανω βομβαρδισμο με παραπονα,απλα θελω να ξερω τι να περιμενω απο το τηλεσκοπιο μου..κ να μην κανω αγορες ασκοπα.υπαρχει καποιος εδω μεσα που να χει δει απο ενα τηλεσκοπιο 114/900?κ αν ναι τι χαρακτηριστικα διακρινεις στον Αρη κ στον Δια?

 

Μα ηδη σου απαντησα!!!!! και εγω και αλλοι! Ειπα τι βλεπεις με 60mm αρα θα το βλεπεις ακομα καλυτερα με 114mm!!!

 

νομιζα οταν ελεγες 60mm οτι εννοουσες προσοφθαλμιο!

συγνωμη.(μα λεω κ γω υπαρχει 60αρης φακος?)

ειμαι λιγο ασχετος,αλλα που θα παει θα μαθω..

σας ευχαριστω για τις απαντησεις..

κ συγνωμη για το ζαλισμα!

τα ξαναλεμε. :wink:

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

celestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης