Hengeo Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2011 Χθες το βράδυ γύρω στα μεσάνυχτα καθόμουν με την αδερφή μου στο μπαλκόνι στα νότια προάστια της Αθήνας. Ξαφνικά φωνάζει και γυρίζοντας βλέπω στα ΝΑ (μέσο με χαμηλό ύψος) κάτι που μου φάνηκε σαν το <<τελείωμα>> ενός πολύ φωτεινού διάττοντα. Αυτή ήταν φάτσα και το είδε όλο, μου είπε ότι στο ξεκίνημα ήταν μία πολύ φωτεινή μπάλα σαν πυροτέχνημα. Από την περιγραφή πιθανολογώ ότι είχαμε την τύχη να δούμε μία αρκετά φωτεινή βολίδα. Το παρατήρησε κανένας άλλος;
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2011 Την ίδια περίπου ώρα παρατήρησα και εγώ μία, λιγότερο εντυπωσιακή, στα βορειοδυτικά του Τοξότη, με κατεύθυνση νοτιοανατολική. Μπορεί να μην ήταν η ίδια, αλλά το γεγονός πως ήμουν στο Ημεροβίγλι της Θήρας μου γεννά μια απορία:Μια φωτεινή βολίδα από τι γεωγραφική έκταση είναι ορατή; Σε μοίρες γεωγραφικού πλάτους/ μήκους, ή σε χιλιόμετρα; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
g.moralis Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2011 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2011 Σύμφωνα με την Wikipedia το ύψος στο οποίο αρχίζουν να γίνονται ορατά είναι στα 120Km. Αν πάρουμε αυτό ως σημείο αναφοράς και με βάση την μέση ακτίνα της Γης (6371 Km) μπορούμε να υπολογίσουμε μια επίγεια ακτίνα (δηλαδή τόξο πάνω στην Γη και όχι η εφαπτόμενη ευθεία που συνδέει το σημείο εισόδου της βολίδας με τον απομακρυσμένο παρατηρητή) οπτικής επαφής γύρω στα 1226Km από το σημείο που βρίσκεται κάθετα από τα 120Km της εισόδου της βολίδας. Βέβαια ο παρατηρητής σε τέτοια απόσταση θα δει τη βολίδα στον ορίζοντα, ενώ από εκεί και πέρα υπάρχουν οπτικά εμπόδια και ίσως παίζει και ρόλο και η διάθλαση του φωτός που μπορεί ίσως ν' αυξήσει μια τέτοια απόσταση ή πχ όταν βρισκόμαστε σε κάποιο υψόμετρο. Βέβαια αν η βολίδα μπει με μικρή κλήση στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας τότε μάλλον θα φαίνεται και πιο μακριά. Skywatcher 8" DOB Pyrex
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα