Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Filoi kalispera

Telika katafera kai pira ena 8inch dobson tis skywatcher kai tis teleutaies nuxtes tis pernaw stin upaithro!!!

To provlima einai oti exw kili ston auxena kai i stoxeusi me to dobson mou einai idiaitera epiponi stin kuriolexia. parolo pou exw ereuniti 9x50 pou simfwna me osa diavasa einai kalos den apofeugw tin talaipwria ston auxena. Eidika otan exw na stoxeusw kati konta sto zenith i katastasi einai polu diskoli.

Exete upopsi sas kapoio tropo pou borw na xrisimopoiisw gia na stoxeuw me megaluteri eukolia??

Δημοσιεύτηκε

Η πιό απλή και αποτελεσματική μέθοδος είναι το τραπέζι Σοφολόγιαν (είμαι σίγουρος οτι ο εφευρέτης του θα δώσει περισσότερες εξηγήσεις σε επόμενο post!), που ανεβάζει το τηλεσκόπιο μαζί με την βάση του και μπορεί να γίνει παρατήρηση "στα όρθια".

Ενας ερευνητής με ορθή γωνία (90μοίρες) μπορεί επίσης να βοηθήσει να μην γίνονται πολλές μετατοπίσεις του αυχένα.

Δημοσιεύτηκε

Ναι το συγκεκριμενο ειδος,

το Σοφολογιαν το συνιστω και εγω!!! 8) 8)

Καταπληκτικη κ μοναδικη κατασκευη!!

Απιστευτο βαπτισμα Αγγελε!!! :P :P

Οχι ενταξει,οποιαδηποτε κατασκευη σταθερη που σηκωνει το τηλεσκοπιο ψηλα ειναι πολυ ξεκουραστη κατασταση για παρατηρηση.

Ζηλεψα :oops: και εγω απο το Παρνωνα και θελω να κανω κατι αναλογο στο 10'' μου,αλλα θυσιαζεις την καθιστη παρατηρηση....Το αξιζει αραγε :?:

Οταν εχεις ενα προβλημα,κοιτα τ'αστρα,

εκει θα βρεις τη λυση...

www.orionas.gr

Δημοσιεύτηκε

Γειά χαρά σε όλους.

Χωρίς να έχω δεί το Σοφολογοτράπεζο :roll: , θα συμφωνήσω και εγώ με αυτή τη μέθοδο, μιας και εχω πάρει και ΄γω ένα τραπεζάκι ξύλινο με ύψοε 45εκ. και τοποθετώ επάνω το dobson κάνοντας την παρατήρηση σε οποιαδήποτε κλίση πολύ πιό εύκολη.

Νομίζω ότι αξίζει η θυσία της καθιστής παρατήρησης

Φιλικά

Δημήτρης

CELESTRON Dob

www.medicalmarket.gr

Δημοσιεύτηκε

Οφείλω να παραδεχτώ ότι είστε ευρηματικοί στα ...βαφτίσια! :lol::lol:

Ακόμη καλύτερη λύση κι από ένα dobsonian πάνω σε ...sofologian είναι η αναβάθμιση κάθε dobsonian σε 15" Οbsession, οπότε ο προσοφθάλμιος φακός έρχεται στο ύψος του ματιού και η παρατήρηση γίνεται υποχρεωτικά στα όρθια!

Σοβαρά τώρα:

Όταν αποφάσισα να αποκτήσω βάση dobsonian για το 10ιντσο νευτώνειο, σκόπευα να παρατηρώ καθιστός. Σύντομα όμως κατάλαβα ότι η όρθια θέση έδινε μεγαλύτερη άνεση στη σκόπευση και την παρατήρηση, ταχύτητα στην εύρεση αντικειμένων και απαλλαγή από τη μετακίνηση του καθίσματος που γίνεται σχεδόν για κάθε νέο αντικείμενο. Ο συνδιασμός της βάσης της Orion Optics με το άκαμπτο (αλλά και αποσυναρμολογούμενο) τρίποδο τραπεζάκι κυριολεκτικά απογείωσαν τις παρατηρήσεις μου.

Η κούραση των ποδιών που μπορεί να επέλθει μετά από ολονύχτια παρατήρηση, είναι σημαντικά μικρότερη από την καταπόνηση της πλάτης και του αυχένα από την καθιστή παρατήρηση. Επιπλέον, παρατηρώντας όρθιος τις κρύες νύχτες είναι πιό εύκολο να βηματίζεις κάθε λίγο για να ζεσταθείς ή να τονώσεις την κυκλοφορία του αίματος, αναγκαία μέτρα όταν παρατηρεί κανείς επι μακρόν το ίδιο αντικείμενο.

Συνεπώς, η «θυσία» της καθιστής θέσης νομίζω πως δεν είναι πραγματικά θυσία. (Φυσικά το ζήτημα είναι κάπως υποκειμενικό.)

Όμως ακόμη και στην όρθια θέση, η στόχευση με ένα συμβατικό σκόπευτρο - είτε διοπτρικό, είτε red dot/circle - θα δημιουργήσει προβλήματα σε έναν ευπαθή αυχένα. Σ΄αυτή την περίπτωση η καλύτερη λύση είναι ένα σκόπευτρο με προσοφθάλμιο υπό ορθή γωνία. Αν μάλιστα χρησημοποιεί amici prism κι όχι καθρέφτη ή κοινό πρίσμα, θα αποφευχθεί η αντεστραμένη εικόνα-"καθρέφτης" που κάνει τη στόχευση δυσκολότερη.

Φίλε Greg, ψάξε με το Google για "right angle finder"

Φιλικά, Στέφανος

Σ.Γ. Όσο για το τραπεζάκι, στη βραδιά παρατήρησης που θα γίνει στο Κρυονέρι στα πλαίσια του συνεδρίου, θα μπορέσει να το περιεργαστεί όποιος ενδιαφέρεται. Είναι μια απλή τρίποδη κατασκευή, φτιαγμένη για να είναι απολύτως άκαμπτη (=μηδέν ταλαντώσεις), στιβαρή, ανεπηρέαστη από την υγρασία και επιπλέον να «λύνεται» για εύκολη μεταφορά.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
τραπέζι Σοφολόγιαν

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Nομιζω οτι πρεπει να κατοχυρωθει το ονομα!!!

Πραγματι η ορθια παρατηρηση με το dob ηταν πολυ ωραια εμπειρια,οταν παρω κ εγω θα πληρωσω οσα οσα τον Στεφανο να μου φτιαξει ενα τραπεζακι!!! :wink: 8) :lol: :lol:

Φιλικά,

Παναγιώτης Αντωνόπουλος

Δημοσιεύτηκε

No problem με την ονοματολογία - ο φίλος μας Στέφανος πέραν από τις αστρονομικές, έχει, απ΄ότι φαίνεται, και άριστες ξυλουργικές ικανότητες, αλλά για την αποκατάσταση της αλήθειας, πρώτος διδάξας - τουλάχιστον στο πρόσφατο παρελθόν - υπήρξε το μέλος μας ο antony, ο οποίος ήδη από πέρυσι έστηνε το λουστραρισμένο τραπεζάκι του στις παρατηρήσεις μας στον Κιθαιρώνα και το Κρυονέρι. Από αυτόν πήρα κι εγώ την ιδέα, για να φτιάξω το δικό μου τραπεζάκι.

Αντώνη, πού είσαι? Έχουμε καιρό να σε δούμε...

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο,

αυτό για τον Αντώνη είναι σωστό και το σκέφτηκα αφού είχα γράψει για το Σοφολόγιαν. Πραγματικά, μας έχει λείψει ο Αντώνης αλλά ξέρω οτι είχε πάρα πολύ δουλειά και δεν μπορούσε να έρθει ούτε στον Πάρνωνα τον Αύγουστο καθώς κάνει μία ριζική ανακαίνηση στο μαγαζί του.

Λοιπόν, πώς θα το πούμε το τραπεζάκι? Ο Αντώνης έχει όντως προηγηθεί χρονικά αλλά νομίζω οτι ο Στέφανος είναι που το έκανε δημοφιλές με την παρουσία του στον Πάρνωνα.

Μήπως Βαλέριαν-Σοφολόγιαν? Ούτε κομήτης να ήταν!

Τέλος πάντων, το βασικό είναι οτι η ανύψωση του προσοφθάλμιου κάνει πολύ πιό εύκολη την χρήση των Dob.

Δημοσιεύτηκε

Kαλημερα παιδια

Πραγματι βρισκομαι σε σταδιο εργασιοθεραπιας 14ωρου βασεως γιαυτο απεχω απο τα ενδιαφεροντα μας.

Στην υποθεση τραπεζακι τα κατασκευαστικα σκηπτρα τα εχει ο Στεφανος, τα χρονικα δεν εχουν σημασια μια και εγω βολευτηκα σχεδον ευκολα με ενα ετοιμο τραπεζακι και με μια μικρη διορθωση για να μπαινει το 8αρι.

Παραθετω προηγουμενη συζητηση μας για την ορθια παρατηρηση

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=2176&highlight=#2176

Ειμαι απολυτα προσηλωμενος στην ορθια παρατηρηση για ολους τους λογους που αναφερατε και καθιστος για ξεκουραση η παρατηρηση με κυαλια.

Ελπιζω να σας δω στο συνεδριο .Ευτυχως ο ουρανος ειναι παντα εκει και περιμενει να τον απολαυσουμε.

"blackjanuaryout"
Δημοσιεύτηκε

Αντώνη, η απουσία σου από το forum έχει γίνει αισθητή. Οι εμπεριστατωμένες απόψεις αλλά και το χιούμορ είναι απαραίτητα σ' αυτό το forum! Άντε, με το καλό να τα πούμε στο συνέδριο (οι δουλειές δεν τελειώνουν ποτέ...)

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Άγγελε, ωραίο ακούγεται! Επιπλέον, θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε τα ονόματα αυτά και στα ελληνικά.

Greg, σκόπευα να σου δώσω παρακάτω μερικά από τα χαρακτηριστικά του δικού μου τραπεζιού, αν τελικά προχωρήσεις στην κατασκευή του δικού σου, όμως προτίμησα να τα παραθέσω σε νέο θέμα που ανέβασα ειδικά για τον σκοπό αυτόν εδώ:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=8899#8899

Αντώνη, εύχομαι να τα πούμε στο Συνέδριο (καλά λέει ο Στέφανος) και στο Κρυονέρι, αν ο καιρός το επιτρέψει. Πολύ θα ήθελα να δω όλα αυτά τα υπερυψωμένα dobsonian μαζί με τα Οbsession σε παράταξη μάχης!

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε

Euxaristw olous gia tis sumvoules

Hdi psaxnw gia right angle finderscope kai parakolouthw ta peri trapeziwn gia na ftiaxw kai egw ena....

Tha prospathisw na erthw kai sto sunedrio na gnwristoume kai apo konta

Grigoris

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης