Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

ψαχνοντας σε ενα παλαιοτερο θεμα βρηκα πληροφοριες για τους γωνιακους ερευνητες.

ειχα την εντυπωση οτι το μονο στο οποιο χρησιμευουν ειναι να μπορεις να κοιτας υπο αλλη γωνια απο το προσοφθαλμιο.

αν καταλαβα καλα ομως διευκολυνουν και στην ευρεση αντικειμενων. 8-[

πως ακριβως γινεται αυτο? :?

θελω να πω πρακτικα ποια η διαφορα οταν χρησιμοποιεις γωνιακο ερευνητη? 8-[

και ποια πραγματα να προσεξω πριν αγορασω καποιον? εκτος απο πιοτητα οπτικων θελω να πω, τι αλλο να κοιταξω? :?

" αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Στα ίδια περίπου χρήματα με τον Orion μπορείς να πάρεις έναν που του αλλάζεις προσοφθαλμίους.

http://www.astroshop.eu/apm-50mm--finder-fernrohr-90ad--eyepieces-changeable/p,8955

Από τους καλύτερους είναι οι Stellarvue, αλλά και οi APM και Antares είναι καλοί. http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=105-166-168-9755

Η γνώμη μου είναι πως τα χρήματά τους τα αξίζουν αν κάνεις αστροάλματα μέσω αυτών. Αλλά μπορεί να προτιμάς μέσω Telrad -ή Rigel- και του ίδιου του τηλεσκοπίου. Σε κάθε περίπτωση βοηθούν να μην στραβολαιμιάζεις αλλά και σου δείχνουν μια εικόνα του ουρανού όπως είναι και όπως τον δείχνουν οι χάρτες (όχι όπως φαίνεται μέσα από το τηλεσκόπιο). Όταν είναι καλοί μπορούν και να χρησιμοποιηθούν ως μια μικρή διόπτρα επίγειας/ αστρονομικής παρατήρησης, αλλάζοντας μάλιστα την μεγέθυνση με όποιον φακό και barlow έχεις. Με το Nexstar 6SE ας πούμε δεν μπορώ να δω τις Πλειάδες, δεν χωρούν στο τηλεσκόπιο, τις βλέπω με τον Stellarvue. Με τον ίδιο ερευνητή έβλεπα τον Κρόνο να πλησιάζει τον Porrima. Η εστιακή στους είναι περίπου 200mm στα 50mm διαμέτρου. Με 10mm φακό δίνουν 20x. Αλλά είναι f/4 και με φθηνούς φακούς η εικόνα χαλάει. Ο Hyperion Zoom εστιάζει μόνο με Barlow (αν τυχαίνει να τον έχεις το λέω).

Φυσικά μπορείς να αγοράσεις έναν απλούστερο και να χρησιμοποιήσεις τα κυάλια σου για τις δουλειές αυτές.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Titi,

διάβασε οπωσδήποτε αυτά τα 2 thread.

Πρώτα αυτό, όπου εξηγούνται πολλά από αυτά που ρωτάς

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=10079&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

και κατόπιν αυτό

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=10148&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Τον ευθύ ερευνητή πού ήρθε με το τηλεσκόπιο μην τον απαξιώνεις, τον κρατάς για χρήση μέσα από φωτορυπασμένη πόλη. Εκεί χρησιμεύει γιατί ο RACI (Right Angle Correct Image) δεν βολεύει! Αυτός με την ορθή γωνία δουλεύεται μαζί με Telrad ή Rigel ή Red Dot και σε σκοτεινό ουρανό. Θα τα δεις στην πράξη αυτά και θα καταλάβεις...ΠΡΕΠΕΙ να έχεις έναν RACI τύπου αλλά θα χρησιμεύσει πραγματικά μόνο σε σκοτεινό ουρανό και ποτέ μόνος του. Είναι δύσκολο να στοχεύσεις κάτι μόνο με αυτόν...διάβασε τα thread, εξηγούνται αναλυτικά αυτά.

Τώρα για το τι να αγοράσεις..θα έλεγα οπωσδήποτε να πάρεις κάποιον με δυνατότητα να παίρνει προσοφθάλμια 1.25". Θα τον καταευχαριστηθείς και μόνο του!! Θα τον έχεις σαν mini scope και αν βάλεις και κάποιον φακό υπερευρυγώνιο (π.χ. Nagler T6 ή ES 82μοιρών) θα δεις τι ωραίες εικόνες θα πάρεις.. \:D/

Σχετικά με αυτά που προτείνουν ο Κος Δημήτρης και ο Κώστας πιο πάνω, θα έλεγα να πας στου Κώστα την πρόταση με κλειστά τα μάτια, μόνο και μόνο για την δυνατότητα αλλαγής φακών. Από την άλλη, η πρόταση του αγαπητού μας Sevax...είναι τσιμπημένη στην τιμή για αυτά που σου δίνει και ξέχνα τις εναλλαγές προσοφθαλμίων 1.25"!! Του Κώστα η πρόταση είναι και ανώτερη ΟΠΤΙΚΑ και αυτό γιατί είναι κλώνος του StellarVue που έχουμε και οι 2 ήδη και είναι καταπληκτικό κομμάτι.

Ένα πράγμα μόνο θα σε δυσκολέψει. Το να ευθυγραμμίσεις τον ερευνητή που σου λέει ο Κώστας με το σύστημα των 2 δακτυλίων και τον 6 βιδών (3 πίσω 3 μπροστά) με το τηλεσκόπιο...θα σου σπάσει τα νεύρα στο εγγυώμαι!!! ](*,) To ιδανικό είναι να έχεις μια βάση σαν και αυτή που δίνει o Skywatcher με τον κλώνο του StellarVue...Αυτό ισχύει μόνο σε σχέση με το τηλεσκόπιο. Σαν μίνι scope μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και με τους 2 δακτύλιους κανονικά, πάνω σε φωτογραφικό απλό τρίποδο.

Το έκανα εγώ και άλλαξα τους 2 δακτύλιους, αλλά έπρεπε να λιμάρω την SkyWatcher βάση για να περάσει από μέσα ο StellarVue..τώρα όμως δεν παίζεται η ευκολία που έχω, μαζί με έναν πραγματικά καλό RACI ερευνητή!! \:D/

Σου δίνω 2 φωτογραφίες για να καταλάβεις ακριβώς τι χρησιμοποιώ και είμαι καλυμμένος ΠΛΗΡΩΣ!

DSC03062.thumb.JPG.611b522821f4420d83c3ef4eabee6565.JPG

Για παρατήρηση σε σκοτεινό ουρανό...λείπει ο telrad από την εικόνα βέβαια όπου είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ στο χαμό της αστροθάλασσας που θα έχεις από πάνω σου!

DSC03061.thumb.JPG.debc2e1b9c89355475ab065f0121ba9f.JPG

Για παρατήρηση στην πόλη...Πλανήτες δηλαδή...ευθύς ερευνητής χωρίς telrad, κοιτάς και με τα 2 μάτια ανοικτά...και στοχεύεις!

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

κ. Κωστα και Τασο σας ευχαριστω πολυ για την βοηθεια.

τα 2 thread τα διαβασα και νομιζω οτι μπηκα λιγο στο νοημα.

λεω λοιπον να αγορασω εναν γωνιακο ερευνητη μιας και εχω ηδη τον Telrad , κυριως επειδη με δυσκολευουν ιδιαιτερα τα αστροαλματα (προφανως λογω ελειψης πειρας :oops: ).

μαλλον θα ακολουθησω την συμβουλη του κ. Κωστα και θα παρω εναν που να παίρνει προσοφθάλμια 1.25".

ο http://www.astroshop.eu/apm-50mm--finder-fernrohr-90ad--eyepieces-changeable/p,8955

και ο http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=105-166-168-9755

εχουν αλλες διαφορες εκτος απο την ποιοτητα οπτικων? μηπως καποιος προσαρμοζεται πιο ευκολα στο dob? γιατι οπτικα μοιαζουν ιδιοι... :?

" αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Προσαρμόζονται και οι δύο το ίδιο εύκολα, απλά πρέπει να πάρεις την βάση προσαρμογής με τους 2 δακτυλίους ξεχωριστά (στoν StellaVue σίγουρα, δεν ξέρω στον κλώνο του στο astroshop, στείλε mail να τους ρωτήσεις αν δίνουν μαζί την βάση.)

Αν πάρεις τον Stellarvue, θα χρειαστείς την βάση με το μοντέλο R50D που φοράει "παπουτσάκι" :mrgreen: Dovetail για να πατήσει σωστά στην βάση που έχεις στο dob. ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ δεν κάνει, μην μπερδευτείς! Να θυμάσαι ότι θα σε δυσκολέψει στην ευθυγράμμιση αυτό το στυλ βάσης (2 δακτύλιοι μπρος πίσω) αλλά με αυτό έρχεται. Αργότερα μπορείς να προσπαθήσεις να τον προσαρμόσεις στην στήριξη του original SW ερευνητή, όπως σου έγραψα πιο πάνω.

Άλλες διαφορές δεν νομίζω να έχουν..ο stellarvue έχει ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ καταπληκτικά πλήρως πολυεπιστρωμένα οπτικά, τώρα ο κλώνος του ΛΟΓΙΚΑ είναι το ίδιο (μπορείς πάλι να το επιβεβαιώσεις στο mail που θα στείλεις για την βάση, ρωτώντας αν έχει fully broadband multicoated optics όπως ο StellarVue).

Να ξέρεις ότι η τιμή γενικά πάει κάτι παραπάνω για έναν καλό ερευνητή όπως αυτός, όμως να θυμάσαι ότι θα σου μείνει για πάντα, θα έχεις άριστα οπτικά, και ταυτόχρονα αποκτάς ένα mini scope που του βάζεις ότι προσοφθάλμιο 1.25" θες και το παίρνεις μαζί παντού.

Είναι 9x50 και δίνει μαζί προσοφθάλμιο με σταυρόνημα το οποίο είναι και φωτιζόμενο, μέ έξτρα αξεσουάρ όμως. Μπορείς αν δεν θες να το πάρεις (το πήρα εγώ αλλά τελικά δε το χρησιμοποιώ και τόσο πολύ) να ρίχνεις με τον κόκκινο φακό σου από τα πλάγια του προσοφθαλμίου, στην ειδική οπή, και φωτίζεται αμέσως το σταυρόνημα! Φαντάσου ότι πια δεν χρησιμοποιώ το 23mm προσοφθάλμιο που δίνει μαζί, βάζω τον Panoptic 24mm πάνω και μου δίνει ακόμη καλύτερη εικόνα, πιο "φαρδιά" με τις 68 μοίρες του και ας μην έχει σταυρόνημα.. :cheesy: 8)

Η δυνατότητα του να αλλάζεις φακούς που λέγαμε...μεγάλη υπόθεση!! \:D/ =P~

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Μπορώ να σε διαβεβαιώσω για την ποιότητα του Stellarvue. Έχουν ίδιο σώμα, ίσως και ίδιο φακό, αλλά ο SV συναρμολογείται στις ΗΠΑ και περνά εκεί ποιοτικό έλεγχο. Εγώ τον υπολογίζω σαν τηλεσκόπιο, είναι το 2'' μου. Ενδεχομένως και ο APM είναι το ίδιο καλός. Νομίζω όμως πως το dovetail της βάσης είναι στενότερο από της Skywatcher, όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Ρώτα τους πριν αγοράσεις αν έχει dovetail συμβατό με Skywatcher, αλλιώς θα πρέπει να λιμάρεις αυτο της SW όπως ο Τάσος (Τάσο, δεν φτιάχνεις και το δικό μου; :)) )Το ίδιο συμβαίνει και με τα δικά μου δακτυλίδια και τον έχω βάλει μόνιμα στο Nexstar με βάση Celestron Quick Release (μου τον έγδαρε λίγο πίσω, η μία βίδα δεν έχει πλαστικό προστατευτικό :( ).

Στο 8ρι έχω Celestron 9x50 ευθύ και ουσιαστικά δεν το χρησιμοποίησα στις 3 παρατηρήσεις μου, μόνο με το Telrad και μετά ψάξιμο με τον Hyperion 31 Aspheric (1.86 μοίρες, όσο σχεδόν ο μεσαίος κύκλος του Telrad). Ειδικά 45 ή 30 μοίρες από το ζενίθ είναι αδύνατο να δω από μέσα του, εκτός αν πάρω ένα τραπεζάκι. Ο Stellarvue όμως θα μου έφερνε το προσοφθάλμιό του δίπλα σε αυτό του τηλεσκοπίου και θα μου τα έδειχνε όλα σωστά προσανατολισμένα, κάνοντας πολλά αντικείμενα DSO ορατά, ειδικά με έναν καλό φακό 24mm 68 μοιρών. Είναι σπουδαίο βοήθημα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Αν πάρεις τον Stellarvue, θα χρειαστείς την βάση με το μοντέλο R50D που φοράει "παπουτσάκι" :mrgreen: Dovetail για να πατήσει σωστά στην βάση που έχεις στο dob. ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ δεν κάνει, μην μπερδευτείς! Να θυμάσαι ότι θα σε δυσκολέψει στην ευθυγράμμιση αυτό το στυλ βάσης (2 δακτύλιοι μπρος πίσω) αλλά με αυτό έρχεται. Αργότερα μπορείς να προσπαθήσεις να τον προσαρμόσεις στην στήριξη του original SW ερευνητή, όπως σου έγραψα πιο πάνω.

~

οταν λες οτι η βαση παει ξεχωριστα μαλλον εννοεις αυτην http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=105-166-168-9755&tb=5

την δευτερη απο την λιστα ετσι?

δηλαδη μιλαμε για 149$+49$ παμε στα 200$ περιπου... ](*,) + μεταφορικα ](*,) ](*,)

επισης οταν λες οτι προσαρμοσες τον ερευνητη στην στην στήριξη του original SW ερευνητή, εννοεις οτι εβγαλες τον ευθυ ερευνητη απο την βαση με το "φαρδυ" δαχτυλιδι και εβαλες τον γωνιακο, ετσι? στις δυο φωτο ομως που ανεβασες ομως η μια βαση εινα ασπρη και η αλλη μαυρη :? μηπως εχεις και δευτερη για να μην τους αλλαζεις συνεχεια? =D>

και στην τελικη αν ειναι δυσκολη η ευθυγραμμιση με τα δυο δαχτυλιδια γιατι να παρω την βαση και να μην ψαξω μια original στήριξη ? :?

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

οταν λες οτι η βαση παει ξεχωριστα μαλλον εννοεις αυτην http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=105-166-168-9755&tb=5

την δευτερη απο την λιστα ετσι?

Ναι, την R50D εννοώ, μπαίνει σε όλα τα SW, είναι dovetail.

δηλαδη μιλαμε για 149$+49$ παμε στα 200$ περιπου... ](*,) + μεταφορικα ](*,) ](*,)

Μπορείς να πάρεις το σύνολο και από την ίδια την Stellarvue στην Καλιφόρνια! Η OPT βάζει καπέλο ΠΑΝΤΑ στα μεταφορικά, μπορεί να σου έρθει λίγο φθηνότερα από την ίδια την Stellarvue. Η Shelly στην Stellarvue είναι πολύ εξυπηρετική, αν πάρεις πες της ότι σε στέλνω εγώ που είχα πάρει παλαιότερα τον ερευνητή. Σου βάζει και καπελάκι stellarvue δώρο! :mrgreen: shelly@stellarvue.com

http://www.stellarvue.com/f50.html και να της πεις να σου στείλει με USPS Priority, ξέρεις...

Τα είπαμε για το κόστος...είναι πολύ καλύτερος από τους περισσότερους που κυκλοφορούν...αν θες πιο φθηνή λύση υπάρχει...

επισης οταν λες οτι προσαρμοσες τον ερευνητη στην στην στήριξη του original SW ερευνητή, εννοεις οτι εβγαλες τον ευθυ ερευνητη απο την βαση με το "φαρδυ" δαχτυλιδι και εβαλες τον γωνιακο, ετσι?

Σωστά. Σε 2η βάση όμως, την βρήκα από ένα παιδί εδώ στο φόρουμ ξεχωριστά. Για να μην χαλάσω την original το έκανα αυτό.

στις δυο φωτο ομως που ανεβασες ομως η μια βαση εινα ασπρη και η αλλη μαυρη :? μηπως εχεις και δευτερη για να μην τους αλλαζεις συνεχεια? =D>

Ακριβώς, όπως έγραψα και πριν, βάλε ΖΗΤΕΙΤΑΙ και κάποιος μπορεί να σου δώσει μια για π.χ. 10 ευρώ, όσο την πήρα εγώ. Αν πρόσεξες, ο Κώστας (kokkolis) έκανε το ίδιο και βρήκε. Θα κάνει το ίδιο ακριβώς με την SW βάση...

και στην τελικη αν ειναι δυσκολη η ευθυγραμμιση με τα δυο δαχτυλιδια γιατι να παρω την βαση και να μην ψαξω μια original στήριξη ? :?

Γιατί η SW βάση η 2η που θα βρεις...θέλει mastrovoxιές!!! ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ o Stellarvue έτσι...πρέπει να την "φας" εσωτερικά με στρογγυλή μεταλλική λίμα και περιστρεφόμενο δράπανο με μεταλλική συρματόβουρτσα (το 2ο για να επιταχύνεις την διαδικασία, με την λίμα θα σου πάρει χρόνο!!).Δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να το κάνεις αυτό...ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΤΕΛΕΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ!!!

Δημοσιεύτηκε

Εμένα προσωπικά δεν μου αρέσουν οι ερευνητές με γωνία είτε με ορθό είτε πολυ περισσότερο με ανεστραμένο δεξιά αριστερά είδωλο. Το να κοιτάζεις και με τα δύο μάτια είναι πολύ πιο βολικό από το να κοιτάζεις υπό γωνία και να μην ξέρεις που ακριβώς κοιτάζει ο ερευνητής σου. Μόνο για αντικείμενα κοντά στο ζενίθ είναι πιο βολικός ο ερευνητής με γωνία.

Εκείνος ο τύπος ερευνητή που όντως είναι ο καλύτερος αλλά παραδόξως δεν πολυκυκλοφορεί είναι ο ευθείας στόχευσης που δείνχει ορθά τα είδωλα σαν κυάλι. Μόνο η WO και ο Khoki στην Ιαπωνία παρέχουν τέτοιους και δεν είναι φτηνοί...

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Όπως τον βολεύει τον καθένα. Προτείναμε τον συγκεκριμένο ερευνητή ορθής γωνίας (stellarvue) γιατί μπορεί εκτός από ερευνητή, να τον χρησιμοποιήσει και σαν mini scope με ότι 1.25" φακό θέλει. Εκτός αυτού έχει και άριστα οπτικά.

Ότι και να πούμε όμως, ένας ορθής γωνίας είναι ΜΑΚΡΑΝ πιο ξεκούραστος, ειδικά για τα αντικείμενα κοντά και γύρω από το ζενίθ. Για αυτά ακριβώς τι θα κάνει δηλαδή; Ο πόνος που σου προκαλεί ο αυχένας σκύβοντας να βρεθείς από κάτω από έναν ευθύ ερευνητή, μετά από κάποια ώρα καθιστά την παρατήρηση πολύ κουραστική. O RACI ξέρεις που στοχεύει σε συνδυασμό με έναν telrad ή Rigel. Έπειτα παίρνεις και ένα λαμπρό αστέρι και γνωρίζοντας το πεδίο του ερευνητή ξεκινάς αστροάλματα...

Ο ερευνητής που λες, τον είδα, τον πουλάει ο Barry εδώ

http://www.kkohki.com/English/kkohkiparts.html#EF-508

Οκ, ποιοτικός είναι σίγουρα και είναι ευθύς με ορθή προβολή. Δεν θα μπορεί να αλλάζει όμως 1.25" φακούς και στο ζενίθ και γύρω από αυτό θα πάει για αυχενικό ολοταχώς...Δεν είναι φθηνός ούτε αυτός και υπολείπεται της άνεσης αυτού της ορθής γωνίας! :-note

Titi, η επιλογή είναι δική σου... :roll:

Δημοσιεύτηκε

οπως ειπα και πιο πανω ο κυριος λογος που σκεφτηκα τον γωνιακο ερευνητη ειναι οτι δυσκολευομαι πολυ με τα αστροαλματα. οσες φορες δοκιμασα (λιγες ομολογω :oops: ) δεν καταφερα τιποτα προφανως επειδη με μπερδευε η αντιστροφη απο δεξια σε αριστερα. για να παρω αλλον που να ειναι ορθος δεν το συζητω καν (σε αυτην την φαση).

οποτε μιλαμε σιγουρα για τον γωνιακο της Stellarvue \:D/

Μπορείς να πάρεις το σύνολο και από την ίδια την Stellarvue στην Καλιφόρνια! Η OPT βάζει καπέλο ΠΑΝΤΑ στα μεταφορικά, μπορεί να σου έρθει λίγο φθηνότερα από την ίδια την Stellarvue. Η Shelly στην Stellarvue είναι πολύ εξυπηρετική, αν πάρεις πες της ότι σε στέλνω εγώ που είχα πάρει παλαιότερα τον ερευνητή. Σου βάζει και καπελάκι stellarvue δώρο! :mrgreen:

Τασο σε ευχαριστω πολυ , μαλλον θα καταφυγω σε αυτην την λυση...

Γιατί η SW βάση η 2η που θα βρεις...θέλει mastrovoxιές!!! ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ o Stellarvue έτσι...πρέπει να την "φας" εσωτερικά με στρογγυλή μεταλλική λίμα και περιστρεφόμενο δράπανο με μεταλλική συρματόβουρτσα (το 2ο για να επιταχύνεις την διαδικασία, με την λίμα θα σου πάρει χρόνο!!).Δεν ξέρω κατά πόσο μπορείς να το κάνεις αυτό...ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΤΕΛΕΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ!!!

επισης για την βαση σκεφτομαι να μην την παρω και να ψαξω μια μεταχειρισμενη SW.

οσο για τα μαστορεματα που χρειαζονται, δεν με πτοουν καθαολου, δοξα το θεο τα χερια μας πιανουν αρκετα... :cheesy: και εργαλεια εχει μπολικα ο συζυγος ( θα βοηθησει και λιγακι.... και ολα γινονται \:D/ )

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε
οπως ειπα και πιο πανω ο κυριος λογος που σκεφτηκα τον γωνιακο ερευνητη ειναι οτι δυσκολευομαι πολυ με τα αστροαλματα. οσες φορες δοκιμασα (λιγες ομολογω :oops: ) δεν καταφερα τιποτα προφανως επειδη με μπερδευε η αντιστροφη απο δεξια σε αριστερα.

Πάντως Titi, εφόσον διαθέτεις Telrad και τον ES70 30mm που δίνει 1 μοίρα και 45' πεδίο, μπορείς απλώς να σημαδέψεις την περιοχή με τον μέσο κύκλο του Telrad και να κοιτάξεις μέσα από τον φακό σου για το αντικείμενο. Φθάνει να δίνει σημειακά άστρα στο μεγαλύτερο μέρος του πεδίου ο φακός, όπως συμβαίνει με τον Aspheric. Αλλιώς θα βλέπεις πολλές θολούρες τριγύρω και δεν θα αναγνωρίζεις τι είναι άστρο και τι άλλο αντικείμενο. Πως είναι ο ES70 στον τομέα αυτόν με το 8ρι;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Πάντως Titi, εφόσον διαθέτεις Telrad και τον ES70 30mm που δίνει 1 μοίρα και 45' πεδίο, μπορείς απλώς να σημαδέψεις την περιοχή με τον μέσο κύκλο του Telrad και να κοιτάξεις μέσα από τον φακό σου για το αντικείμενο. Φθάνει να δίνει σημειακά άστρα στο μεγαλύτερο μέρος του πεδίου ο φακός, όπως συμβαίνει με τον Aspheric. Αλλιώς θα βλέπεις πολλές θολούρες τριγύρω και δεν θα αναγνωρίζεις τι είναι άστρο και τι άλλο αντικείμενο.

οταν λες αλλιως τι ακριβως εννοεις? με αλλο προσοφθαλμιο η με τον γωνιακο ερευνητη? :?

Πως είναι ο ES70 στον τομέα αυτόν με το 8ρι;

Εμμμμ... χμμμμ.... δηλαδη.... :oops: #-o :cry: να εξηγησω...

η αληθεια ειναι οτι δεν τον εχω δοκιμασει ακομα :-#

λιγο οι οικιγενειακες υποχρεωσεις (παιδια , δουλειες κτλ.)

λιγο η συννεφιες,

λιγο το φεγγαρι...

φευγω και διακοπες το βραδυ...

οποτε... σε 10 μερες που επιστρεφω και βαλε...

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε
οταν λες αλλιως τι ακριβως εννοεις? με αλλο προσοφθαλμιο η με τον γωνιακο ερευνητη? :?

Εννοώ:

Βλέπεις τον χάρτη

Προβάλεις νοητικά τον χάρτη στον ουρανό

Σημαδεύεις με τον μέσο κύκλο του Telrad την περιοχή του ουρανού όπου βρίσκεται το αντικείμενο

Κοιτάζεις μέσα από τον ES70 30mm

Αν η εικόνα του είναι αρκετά καλή για το f/6 τότε, πέρα από τα πολλά αστεράκια γύρω- γύρω, θα δεις και ένα (ίσως μικροσκοπικό) σφαιρωτό, γαλαξία, νεφέλωμα, σφιχτό διπλό άστρο.

Το κεντράρεις, βάζεις ένα φακό μεγαλύτερης μεγέθυνσης (ας πούμε γύρω στα 12mm) και το μελετάς.

Πως είναι ο ES70 στον τομέα αυτόν με το 8ρι;

Εμμμμ... χμμμμ.... δηλαδη.... :oops: #-o :cry: να εξηγησω...

η αληθεια ειναι οτι δεν τον εχω δοκιμασει ακομα :-#

λιγο οι οικιγενειακες υποχρεωσεις (παιδια , δουλειες κτλ.)

λιγο η συννεφιες,

λιγο το φεγγαρι...

φευγω και διακοπες το βραδυ...

οποτε... σε 10 μερες που επιστρεφω και βαλε...

Δοκίμασέ το πρώτα και μετά τα ξαναλέμε.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης