Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Δεν υπάρχει "Περσεύς διάττων" αλλά Περσείδης διάττων :D

Ατρεύς, Ατρέας:Ατρεΐδης Ατρείδης (αυτός που κατάγεται από τον Ατρέα)

Επίσης ο Ατρείδης και ο Περσείδης δεν είναι επίθετα αλλά πρωτόκλιτα ουσιαστικά.

Παράγωγα πατρωνυμικά ουσιαστικά.

Δεν ξέρω αν για την Ηλέκτρα έλεγαν ότι ήταν Ατρείδα η ανήκε στο γένος των Ατρειδών,

προσωπικά θα προτιμούσα το δεύτερο αν ήθελα αν αναφερθώ σ'αυτό.

Αλλά αφού δεν μπορούμε να διορθώσουμε τη γενική "του πρωτεύων καθρέφτη" ο τόνος

στους Περσείδες ας κάτσει όπου θέλει αρκεί να παραμείνει στο σωστό γένος ο διάττων :lol:

Ευτυχώς! Ένιωσα ότι πήγαινα Ομόνοια - Σύνταγμα μέσω Θεσσαλονίκης. Το διάβασα αργά το βράδυ και μέχρι να τελειώσω όλο το θέμα είχα ιδρώσει.

Θα συμφωνήσω ότι δεν υπάρχει Περσεύς διάττων. Και ότι δεν είναι επίθετο. Ο Περσέας δεν έχει πληθυντικό άρα το σωστό Περσείδες, Ατρείδες, δηλώνει καταγωγή, προέλευση.

Εκκρεμεί απάντηση στον Βαγγέλη Τσάμη για το έψιλον-γιώτα

των Λυρίδων ή Λυριδών ή Λυρειδών; (απορία)

Κατάληξη:

Περσέ-ας > Περσε-ίδες

Ατρέ-ας > Ατρε-ίδες

Λύρ-α > Λυρ-ίδες

Αιγώκερ-ος > Αιγωκερ-ίδες

Επίσης θα συμφωνήσω με τον τόνο να κάτσει όπου μας αρέσει, απλώς αν θέλει κάποιος να πει "Θεαματική η βροχή των Δρακοντίδων... θαυμάσαμε όλο το βράδυ τους Δρακοντίδες" και αντ' αυτού τονίσει στην λήγουσα πληθυντικού, ο αναγνώστης του, πρέπει να υπομείνει και την αιτιατική πληθυντικού, η οποία δεν έχει τόσο χάρη στην δημοτική (άποψή μου), δηλαδή: "Θεαματική η βροχή των Δρακοντιδών... θαυμάσαμε όλο το βράδυ τους Δρακοντίδας" τους Περσείδας κλπ

Φιλικά,

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

• Απαντήσεις 66
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για την απάντηση Κωνσταντίνε,

Πράγματι, το Λυρίδες είναι οπωσδήποτε το σωστό, όντως το "ει" προκύπτει από το χαρακτήρα "ε" ("-εύς" , "ε- ί- δ- ε- ς".

Έχω κάποια αμφιβολία για το παράδειγμα σχετικά με τη φράση ""Θεαματική η βροχή των Δρακοντιδών... θαυμάσαμε όλο το βράδυ τους Δρακοντίδας" Αυτό όντως ξενίζει και δε θα το ακούσουμε ποτέ, η κατάληξη "-δας" έχει εγκαταληφθεί οριστικά σήμερα. Δε συμβαίνει το ίδιο όμως με την κατάληξη "-ιδών".

Κατ' αρχήν, τίποτα δε μας υποχρεώνει να χρησιμοποιούμε στη γλωσσική μας έκφραση αποκλειστικά αρχαιοελληνικούς όρους ή αποκλειστικά νεωτεριστικούς όρους ή την απλή δημοτική. Η ελευθερία έκφρασης και η ζωντανή δυναμική της γλώσσας επιτρέπουν σαφώς τη χρήση μέσα στην ίδια πρόταση, διαφορετικών τύπων από τον ομιλητή.

Δε θα ξενίσει καθόλου νομίζω αν πει κάποιος "Θεαματική η βροχή των Δρακοντιδών... θαυμάσαμε όλο το βράδυ τους Δρακοντίδες", γιατί το αποκλείεις;

Όταν το αυτί ακούει κάτι σε "...ίδων" (..I'DON)ο προφανής συνειρμός παραπέμπει σε θηλυκό ουσιαστικό, ενώ αν ακούσουμε κάτι σε "...ιδών" (...IDO'N) ο εγκέφαλός μας νομίζω αναγνωρίζει αρσενικά ουσιαστικά. Χαρακτηριστικά, για να δώσω κλασσικό παράδειγμα, όταν το αφτί βομβαρδίζεται και ακούει συνεχώς πχ απο τα ΜΜΕ:

"ton persI'don... ton persI'don... ton persI'don... ton persI'don..." πάμε και λέμε μετά, ή/και γράφουμε (με μια εντελώς φυσιολογική και αυθόρμητη αντίδραση): "οι Περσίδες, των Περσίδων, η Περσίδα, πωπώ, μια ...Περσίδα που είδα!".

Παρεπιμπτόντως, η βροχή που αναφέρεις προβλέπεται να είναι άκρως θεαματική, έως συγκλονιστική, αλλά ΜΟΝΟ για μια ώρα περίπου, 11 παρά με 12 παρά, το βράδυ της 8ης Οκτ. 2011.

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Αιγώκερ-ος > Αιγωκερ-ίδες

ο δαίμων του πληκτρολογίου ξαναχτύπησε :mrgreen:

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
...ή ας πούμε Σκορπι-ός - Σκορπ-ίδες;;;; :wink: -είδες; -είδες;

έχουμε ξεφύγει τελείως, καλά λέει ο Κωνσταντίνος "τα παιδία παίζει"!!! :P

Ο Κωνσταντίνος μπορεί βεβαίως να παίζει, κατά παραδοχή του, 9 posts πιο πάνω. Πού είναι το πρόβλημα;

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
...ή ας πούμε Σκορπι-ός - Σκορπ-ίδες;;;; :wink: -είδες; -είδες;

έχουμε ξεφύγει τελείως, καλά λέει ο Κωνσταντίνος "τα παιδία παίζει"!!! :P

Ο κώστας μπορεί βεβαίως να παίζει, κατά παραδοχή του. Πού είναι το πρόβλημα;

Απολύτως ουδέν πρόβλημα! :D

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ για την απάντηση Κωνσταντίνε,

Πράγματι, το Λυρίδες είναι οπωσδήποτε το σωστό, όντως το "ει" προκύπτει από το χαρακτήρα "ε" ("-εύς" , "ε- ί- δ- ε- ς".

Βαγγέλης

Πολύ ωραία, άρα αν θα είχαμε κάποια βροχή από τον Κηφέα θα ήταν Κηφείδες.

Εκεί πού εχω κολλήσει λίγο ειναι στους Αστερισμούς με διπλες λέξεις, Μεγάλη Αρκτος, Μικρή Αρκτος, Μέγας Κυων κτλ.

Τι θα πούμε Μεγάλος Αρκτίδης, λογικά θα πούμε μόνο Αρκτίδης, αλλά είναι λάθος το Μεγάλος Αρκτίδης, Μικρός Αρκτίδης, Μέγας Κυωνίδης;;

Μπορούμε να πούμε Μεγαλοαρκτίδης (μια λέξη);; Λογικά όχι...

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Βασίλη φλασιά! έχουμε τους Κηφείδες μεταβλητούς αστέρες.

Σε όλα τα άρθρα του site physics4u χρησιμοποιείται ο όρος: "των Κηφειδών" πχ http://www.physics4u.gr/articles/2002/leavitt.html

Επίσης "των Κηφειδών", στα περισσότερα επιστημονικά κείμενα περί των συγκεκριμένων μεταβλητών.

Στο http://el.wikipedia.org/ όμως χρησιμοποιείται ο όρος: "των Κηφείδων".

fifty-fifty?

Όσο για τους αστερισμούς με σύνθετη ονομασία, υπάρχουν οι Νότιοι Ιχθυίδες (Pisces Austrinids, PAU), οι Βερενικίδες (Coma Berenicides, COM).

Στη Μικρή Άρκτο, έχουμε ήδη τη βροχή των Αρκτιδών (Ursids, URS).

Εάν καποτε προκύψει και περιγραφεί κάποια νέα βροχή στη Μεγάλη Άρκτο, δεν ξέρω ποια θα μπορούσε να είναι η ονομασία. (Θα πρότεινα: Νεοαρκτίδες!!!)

Στην περιοχή του Μεγάλου ή του Μικρού Κυνός, θεωρητικά, μια νεοανακαλυφθείσα υποθετική βροχή, αντίστοιχα και κατ' αναλογία με τους Ursids, θα ονομαζόταν απλώς Canids, Κυνίδες.

Βαγγέλης

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Μερικά σχόλια:

1. Ορισμένα ονόματα αλλάζουν κλίση από την Αρχαία στην Νέα Ελληνική.

Ο Περσεύς, του Περσέως (Ιωνική Περσέος κατά Πίνδαρο και Ηρόδοτο, αλλά και Περσήος -μακρόν προ βραχέος περισπάται- κατά Επίκουρο) γίνεται Περσέας, του Περσέα.

2. Στη Αρχαία το επίθετο ήταν Περσείος, Περσεία, Περσείον -περισπωμένη- "Περσείων οίκων επ ακτάς" από την Ελένη του Ευριπίδη. Ο Επίκουρος πάλι έγραφε Περσήιος, αλλά όπως γνωρίζουμε επρόκειτο για Σάμιο πρωτομάστορα και όπως ήθελε έγραφε. Πατρωνυμικό πάλι ο Θουκυδίδης (ξέρετε, ο ξυγγραφεύς ιστορικός :wink: ) έδιδε το Περσείδης, του Περσείδου. Ο Επίκουρος πάλι έλεγε Περσηιάδης (σ' αγαπάω αρχηγέ, Τετραφάρμακος Rules!). Και ο Ευριπίδης ονομάζει την Αλκμήνη "Η Περσηίς", όπως και ο Απολλώνιος ο Ρόδιος την Εκάτη.

3. Σχετικά με τους Περσείδες και τις Περσίδες, η ετυμολογία του Περσεύς είναι αβέβαιη και πιθανολογείται πως προέρχεται από το ρήμα "πέρθω'' που σημαίνει αλώνω, αόριστος "έπερσα" από όπου και "Περσέπολις" ο καταστροφέας μιας πόλης. Από την άλλη η Περσίς, της Περσίδος είναι ανώμαλο θηλυκό του Περσικός, όπως γυναίκα της Περσίας. Τα στόρια ονομάστηκαν έτσι από το γαλλικό Persienne, θηλυκό του Perse, επειδή πιστευόταν πως τέτοια παραθυρόφυλλα χρησιμοποιούσαν στην Περσία.

Οι πληροφορίες από το Liddell- Scott Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γνώσης και το Λεξικό της Νέας Ελληνικής του Μπαμπινιώτη.

Α, επίσης δεν είναι Ιχθυίδες αλλά Ιχθείδες!

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Ομολογώ ότι την απόλαυσα την συζητηση αυτή πραγματικά!!! :mrgreen:

Πολύ ενδιαφέρουσα και αναδεικνύει τις χάρες της γλώσσας μας !

Γρηγόρης

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Κώστα γιατι δεν είναι Ιχθυίδες αλλά Ιχθείδες;;

Στη Μικρή Άρκτο, έχουμε ήδη τη βροχή των Αρκτιδών (Ursids, URS).

Εάν καποτε προκύψει και περιγραφεί κάποια νέα βροχή στη Μεγάλη Άρκτο, δεν ξέρω ποια θα μπορούσε να είναι η ονομασία. (Θα πρότεινα: Νεοαρκτίδες!!!)

Βαγγέλη σήμερα το θυμήθηκα, υπάρχει βροχή απο την Μεγάλη Άρκτο και στα Αγγλικά είναι Alpha Ursa Majorids, το πρόβλημα είναι τα Ελληνικά πως την λέμε;; Υποθέτω ότι θα πορούσαμε να την λέμε Άλφα Αρκτίδες αλλά μπερδεύουμε την Μικρή με την Μεγάλη Άρκτο έτσι... (στα Αγγλικά σε συντομία είναι Majorids, αλλά στα Ελληνικά τι θα λέγαμε Μεγαλίδες :lol: )

Ακόμα να προσθέσω ότι υπάρχουν οι Σπαραδικοί Διάττοντες που απλά τους λέμε Σποραδικούς (για όποιον δεν το γνώριζε)

Επίσης υπάρχουν και οι παρακάτω βροχές... οπότε γραψτε να δούμε τι θα πούμε

οι Antihelion (ANT) όπου στα Ελληνικά δεν γνωρίζω ακριβώς πως είναι, οπότε όποιος γνωρίζει ας το γράψει...

οι Quadrantids (QUA) όπου είχαμε κάνει κάποια αναφορά ως προς το όνομα εδω αλλά δεν είχαμε κατασταλάξει αν είναι Τεταρτοκυκλίδες, Τετραντίδες ή Τεταρτίδες.

οι June Boötids (JBO) είναι οι Βοωτίδες του Ιουνίου ή απλά Βοωτίδες;; (δεν θυμάμαι αν υπάρχει άλλη βροχη με το όνομα Βοωτίδες)

οι Piscis Austrinids (PAU) στα Ελληνικά πως θα μπορούσε να είναι Ιχθείδες Νότου ή Νότιοι Ιχθείδες;;

οι September ε–Perseids (SPE) πως θα μπορούσαν να είναι στα Ελληνικά;; Έψιλον-Περσείδες ή Σεπτεμβριανοί Έψιλον-Περσείδες;;

οι Leonis Minorids (LMI)... Μικροί Λεοντίδες;;

οι Phoenicids (PHO)... Φοινικίδες;

οι Puppid-Velids (PUP);;;;

και μερικά ευκολα

ε-Geminids (EGE) - Έψιλον Διδυμίδες

Southern Taurids (STA) - Νότιοι Ταυρίδες ή σκέτο Ταυρίδες

Northern Taurids (NTA) - Βόρειοι Ταυρίδες ή σκέτο Ταυρίδες

Monocerotids (MON) - Μονοκερίδες

σ-Hydrids (HYD) - Σίγμα-Υδρίδες

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Επειδή δεν λέμε Ιχθύες αλλά Ιχθείς στον πληθυντικό.

Άλφα Μείζονες Αρκτίδες;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Επειδή δεν λέμε Ιχθύες αλλά Ιχθείς στον πληθυντικό.

Ναι μεν, Κώστα, αλλά...

Δε μιλάμε για διάττοντες από τον αστερισμό των Ιχθύων (Pisces) [-X

Πρόκειται για διάτοντες από τον αστερισμό του Νοτίου Ιχθύος (Piscis Austrinus, also known as Piscis Australis) :D

Μήπως επομένως ο όρος "Νότιοι Ιχθυίδες" είναι τελικά ο ενδεδειγμένος; :-k

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Λάθος μου, δεν πρόσεξα για ποιό ψάρι πρόκειται. Μάλλον έχεις δίκιο, θα ρωτήσω πάντως και την Λυκειάρχη με την πρώτη ευκαιρία καθώς οι επεξεργαστές μας υπερθερμάνθηκαν και δεν είναι υγρόψυκτοι.

Είναι το γνωστό θέμα. Ο ψάρακας είναι ένας αλλά οι διάττοντες πολλοί.

Δεν τους λέμε Οστριοψαρίδες να τελειώνουμε; :)

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Πολύ ωραία, ας ελπίσουμε η Λυκειάρχης να μας τα πει σωστά :P :wink:

Βαγγέλη συμφωνείς με Άλφα Μείζονες Αρκτίδες ή εφόσον είναι Μεγάλη Αρκτος να είναι πιο σωστό Άλφα Μεγάλοι Αρκτίδες; βέβαια όπως και αν έχει εγω Άλφα Αρκτίδες θα τους λέω, απλά να βρούμε το σωστό.

Τους Διάττοντες που έρχονται από το Antihelion (ANT), απλά Διάττοντες απο το Αντιήλιο;

και οι Quadrantids (QUA)... Τετραντίδες είναι το σωστό;;

Puppid-Velids (PUP) - Πρυμνίδες-Ιστιίδες ;;;; Εδω τι λέμε;

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρααα...

Τους Διάττοντες που έρχονται από το Antihelion (ANT), απλά Διάττοντες απο το Αντιήλιο;

Μια και μου χει τύχει να μεταφράσω και τα δύο αυτά κατέληξα στα εξής:

ΑΝΤ: Αντιηλίδες

QUA: Τεταρτημορίδες

Τα άλλα δεν μου χει τύχει (ακόμα) να τα σχολιάσω κάπου και έτσι έχω αποφύγει την μετάφραση!

Γρηγόρης

Δημοσιεύτηκε
Βαγγέλη συμφωνείς με Άλφα Μείζονες Αρκτίδες ή εφόσον είναι Μεγάλη Αρκτος να είναι πιο σωστό Άλφα Μεγάλοι Αρκτίδες; βέβαια όπως και αν έχει εγω Άλφα Αρκτίδες θα τους λέω, απλά να βρούμε το σωστό.

Βασίλη δεν ξέρω. Εαν υποτεθεί ότι ίσως κάπου κάποτε περιγραφεί βροχή διαττόντων με ακτινοβόλο σημείο κοντά στον α Μεγάλης Άρκτου δεν είναι και απαραίτητο να δοθεί ονομασία που να περιλαμβάνει τον αστέρα. Μπορεί να είναι ο,τιδήποτε σε "..... αρκτίδες" ή και να είναι εντελώς άλλη ονομασία.

Και τα δύο μου φαίνονται ΟΚ "Αντιηλίδες" και "Διάττοντες απο το Αντιήλιο", λίγο περισσότερο ίσως το δεύτερο, μόνο και μόνο διότι το Αντήλιο είναι μεταβλητό σημείο.

Νομίζω ναι, πρόκειται για τον παλιό αστερισμό Quadrans Muralis, από το ομώνυμο αστρονομικό όργανο ναυσιπλοΐας.

Απλά κάτι δε μου κολλάει στο "Τεταρτημορίδες", Γρηγόρη. Νομίζω ότι η ενοιολογική σχέση με το τεταρτημόριο του κύκλου υπάρχει βεβαίως, αλλά είναι έμμεση και πιο μακρινή, ενώ η σχέση με το αστρονομικό όργανο, τον τετράντα, είναι σαφώς η προφανής και άμεση.

Puppid-Velids (PUP) - Πρυμνίδες-Ιστιίδες ;;;; Εδω τι λέμε;

Νομίζω ναι, αλλά ας απαντήσουν οι πιο ειδικοί!

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά, μου έκανε μια διάλεξη περί παραγωγικών καταλήξεων και νεολογισμών αλλά τελικά κατέληξε πως το υι δεν είναι δόκιμο ως δίφθογγος εκτός αν φέρει διαλυτικά και προτείνει το Ιχθείδες χάριν ευφωνίας ούτως ή άλλως.

Δεν τολμώ να την ρωτήσω για τους Ιστιίδες, θα φάω τίποτε στο κεφάλι. Πείτε το Ιστίδες καλύτερα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Παιδιά, μου έκανε μια διάλεξη περί παραγωγικών καταλήξεων και νεολογισμών αλλά τελικά κατέληξε πως το υι δεν είναι δόκιμο ως δίφθογγος εκτός αν φέρει διαλυτικά και προτείνει το Ιχθείδες χάριν ευφωνίας ούτως ή άλλως.
Πολύ ωραία Ευχαριστούμε!!
Δεν τολμώ να την ρωτήσω για τους Ιστιίδες, θα φάω τίποτε στο κεφάλι. Πείτε το Ιστίδες καλύτερα.
Χαχα :lol: :P Ιστίδες λοιπόν... ή μάλλον Πρυμνίδες-Ιστίδες (Πρυμνιδοϊστίδες :| :wink: )

Βασίλη δεν ξέρω. Εαν υποτεθεί ότι ίσως κάπου κάποτε περιγραφεί βροχή διαττόντων με ακτινοβόλο σημείο κοντά στον α Μεγάλης Άρκτου δεν είναι και απαραίτητο να δοθεί ονομασία που να περιλαμβάνει τον αστέρα. Μπορεί να είναι ο,τιδήποτε σε "..... αρκτίδες" ή και να είναι εντελώς άλλη ονομασία.

Βαγγέλη υπάρχει Βροχή (δες δυο ποστ παραπάνω) όπου στα Αγγλικά είναι Alpha Ursa Majorids, το πρόβλημα είναι τα Ελληνικά πως την λέμε;; Άλφα Αρκτίδες, Άλφα Μεγάλοι Αρκτίδες ή Άλφα Μείζονες Αρκτίδες;;

http://meteorshowersonline.com/showers/alpha_ursa_majorids.html

Υγ

Βέβαια τώρα που ψάχνω στον Γουγλη βλέπω ότι υπάρχει/υπήρχε και Beta-Ursa-Majorids αλλά και October Ursa Majorids (OCU), οπότε καλό είναι να το μεταφράζουμε όλο αφου χρόνο με τον χρόνο αλλάζουν.

Αρα θεωρώ ότι:

Alpha Ursa Majorids -> Άλφα Μεγάλοι Αρκτίδες

Beta-Ursa-Majorids -> Βήτα Μεγάλοι Αρκτίδες

October Ursa Majorids (OCU) -> Οκτωβριανοί Μεγάλοι Αρκτίδες

κτλ κτλ

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Παιδιά, Δεν τολμώ να την ρωτήσω για τους Ιστιίδες, θα φάω τίποτε στο κεφάλι. Πείτε το Ιστίδες καλύτερα.

Όχι δεν θα το πούμε. Θέλουμε τεκμηριωμένες απαντήσεις. :) Το θέμα θα καταλήξει κορυφαίο.. είναι βέβαιο.

Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Δημοσιεύτηκε

Μα πώς; To "υιοθεσία" χωρίς διαλυτικά δεν είναι δόκιμο δηλαδή;

Ύστερα, υπάρχει και κίνδυνος σύγχισης...

επειδή το "ιχθείδες" προκύπτει σαφέστατα από τον πληθυντικό,

είναι φως φανάρι ότι όποιος το ακούσει ή το διαβάσει "Νότιοι Ιχθείδες" (και ξέρει ελληνικά), θα μπερδευτεί και θα υποθέσει λάθος θέση του ακτινοβόλου σημείου, δηλ. στους Ιχθείς, όπως έχουμε ξαναπεί.

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Σιγά-σιγά λέω να τα μαζεύουμε όλα τα Σωστά μαζί σε ένα ποστ ώστε να μην ψάχνουμε 4+ σελίδες :wink:

Ύστερα, υπάρχει και κίνδυνος σύγχισης...

επειδή το "ιχθείδες" προκύπτει σαφέστατα από τον πληθυντικό,

είναι φως φανάρι ότι όποιος το ακούσει ή το διαβάσει "Νότιοι Ιχθείδες" (και ξέρει ελληνικά), θα μπερδευτεί και θα υποθέσει λάθος θέση του ακτινοβόλου σημείου, δηλ. στους Ιχθείς, όπως έχουμε ξαναπεί.

Βαγγέλη δεν νομίζω ότι θα μπερδευτεί κανείς, αφού είναι το Νότιοι μπροστά.

Τωρα τι να πω, να νομίσει κανείς ότι προέρχονται απο την Νότια πλευρά των Ιχθύων... δεν χάθηκε και ο κόσμος, είναι τόσο ψαγμένη βροχή όπου αυτός που θα τους κυνηγήσει θα το γνωρίζει :mrgreen: :wink:

Εξάλλου τι στον ενικό να είναι ο Αστερισμός τι στον Πληθυντικό... η βροχή θα λεχθεί στον Πληθυντικό.

Εγώ πάντως πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μπέρδεμα θα γινόταν με τους Κυνίδες αφού έχουμε τρεις αστερισμούς στον ουρανό που θα μπορούσαν να δώσουν το ίδιο όνομα... όποιος θέλει ας προτείνει ονόματα (βέβαια δεν γνωρίζω αν έχουμε ενεργές βροχές απο κάποιον απο όλους αυτούς)

Πάντως έτσι για να έχουμε λέξεις να ψάχνουμε... πέρσι είχα δει ένα πολύ όμορφο Ανδρομεδίδη, ήταν στο μέγιστο εκείνη την ημέρα, φυσικά εναν είδα όλο το βράδυ. Είναι σωστά γραμμένο Ανδρομεδίδες;;

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Σιγά-σιγά λέω να τα μαζεύουμε όλα τα Σωστά μαζί σε ένα ποστ ώστε να μην ψάχνουμε 4+ σελίδες :wink:

Βασίλη μπορείς να το κάνεις, αν θες.

Και μετά άντε να στρωνόμαστε και για καμιά παρατήρηση διαττόντων!

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Μα πώς; To "υιοθεσία" χωρίς διαλυτικά δεν είναι δόκιμο δηλαδή;

Ο σπάνιος δίφθογγος υι προφέρεται "ι", εκτός αν βάλεις διαλυτικά στο δεύτερο φωνήεν (δηλαδή δεν είναι δόκιμο να προφέρεται "ιί" εννοούσα/ε), αυτό μου είπε, άρα δεν διαβάζεται -φωνητικά το γράφω, έτσι;- "Ιχθιίδες" αλλά "Ιχθίδες" και άρα το Ιχθυίδες προφέρεται ίδια με το Ιχθείδες. Μετά μου είπε πως έχει σοβαρά πράγματα να κάνει και να της θυμίσω να το ψάξει άλλη στιγμή :D

Αλέξη, έχεις και εσύ φιλολόγους στον περίγυρο, δεν κάνεις καμμιά ερώτηση; Αλλιώς ρωτούμε την Ακαδημία και μας απαντά εγγράφως όταν το ακτινοβόλο σημείο θα έχει μετακινηθεί σε παρακείμενο αστερισμό με λιγότερο δύστροπα παράγωγα.

Θα ρίξω μια ματιά και στα λεξικά αργότερα πάντως.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Πολύ ωραία Κώστα, άρα συμφωνούμε ότι γράφουμε γραπτά: "Ν. Ιχθυίδες" :D

Βασίλη μπορείς να το κάνεις, αν θες.

Και μετά άντε να στρωνόμαστε και για καμιά παρατήρηση διαττόντων!

Αν επιτρέπετε να κάνω ένα off - topic στο δικό μου θέμα:

Εαν προσγειωθούμε στη σκληρή ελληνική πραγματικότητα, πολύ πιο σημαντικό από τους Νότιους Ιχθυίδες και τη σωστή γλωσσική εκφορά της βροχής των Περσειδών διαττόντων είναι π.χ. η έλλειψη οργανωμένου δικτύου fireball patrol στη χώρα μας, απ' όσο ξέρω, με ελάχιστες εξαιρέσεις μεμονωμένων σταθμών, όπως η αξιέπαινη προσπάθεια του Ωρίωνα / Παν. Πατρών. Αυτό έχει ως παράπλευρη συνέπεια, μεταξύ πολλών άλλων, την αδυναμία ανάκτησης μετεωριτών, στην περίπτωση που έχουμε πρόσπτωση στον ελλαδικό χώρο. Μόνο από καθαρή τύχη θα μπορούσε να γίνει αυτό... εκτός αν το πιάσουν γειτονικές χώρες και μας υποδείξουν πιθανή περιοχή ερευνών...

Δεν τρέχει και τίποτα δηλαδή τελικά, εάν κάθε Αύγουστο λέμε ή γράφουμε: "Τις Περσίδες" (χωρίς φερετζέ) ούτε βέβαια θα κατακριθούμε γι' αυτό, αλλά το θέμα είναι τι κάνουμε στην πράξη, και τι κληρονομιά αφήνουμε πίσω μας.

Απλά έβλεπα στο πρόγραμμα του IMC 2011 την ομιλία για τον μετεωρίτη του Kosice (2010) που θα κάνουν Σλοβάκοι και Τσέχοι, και όταν ανέτρεξα για πληροφορίες στο http://www.lpi.usra.edu/meteor/ , με έπιασε μια θλίψη όταν έκανα search country = Greece.

Σόρυ για το off topic.

Πλάτων

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης