KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2011 Υπάρχουν ερευνητές κόκκινης κουκίδας που προβάλουν στο τζάμι διάφορα σχήματα. Μικρό κύκλο, σταυρό, κουκίδα κλπ. Δεν έχω δει ποτέ κάποιον μικρό σε μέγεθος που να προβάλει κύκλους Telrad ή έστω ένα μεγάλο κύκλο πχ 3 ή 4 μοιρών. Δεν αναφέρομαι σε Rigel. Μικρούς. Γιατί άραγε;Υπάρχει κάποια πατέντα από την Telrad για αυτό, ώστε να μη μπορεί να τους κατασκευάσει άλλος; Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
Fred Ley Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2011 I believe that Steve Keufeld's design for the Telrad does have a U. S. Patent number to it. (OK, I'm doing other things at the moment and don't have the time to go and hunt down the Telrad box to check). There may be a Patent number on the unit itself. If so, that may explain why others have not used the identical circle pattern in their finders. There is a nice article on the history of the Telrad at... http://www.company7.com/telrad/if interested. Clear skies, Fred www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.ukwww.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)www.imca.cc (#9181)www.alpo-astronomy.orgAstrovox Member #4.Doing astronomy since 1970Sky & Tel subscriber since 1971www.highdeserttelescopes.com
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2011 Fred ευχαριστώ για την απάντηση. Το έψαξα στο site και δεν βρήκα κάτι. Επίσης δεν βλέπω κάποιο νούμερο πατέντας πάνω στο Telrad.Βρήκα όμως κάποια αντίστοιχη ερώτηση στο Cloudy Nights. Η απάντηση που πήρε, είναι ότι αν υπάρχει πατέντα στο Telrad θα έχει λήξει πριν χρόνια... http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Board/telescopes/Number/3430979/page/2/view/collapsed/sb/7/o/all/fpart/3Στο CN που έβαλα την ερώτηση δεν πήρα ούτε 1 απάντηση. Ίσως κανείς δεν γνωρίζει. Αν δεν απαντάτε από ευγένεια γιατί είναι τελείως χαζή ερώτηση, εξηγήστε το μου. Αλλιώς τι άλλο υποθέτετε ότι μπορεί να συμβαίνει και δεν βγάζουν άλλες εταιρίες ερευνητές με κύκλους; Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
Fred Ley Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2011 If in fact the Telrad does have a patent number, I believe that the patent number can be renewed prior to the expiration date. I used to meet with Steve Keufeld at the Riverside Telescope Makers Conference for years. He would always have this huge Telread made out of wood with him as a display. I don't believe that I have a photo of it, but there has to be a photo out there somewhere. Actually, I will look through my proceedings of each RTMC, until they were discontinued, to see if there is a photo of it in one of the issues. I used to tell him that he should attach it to the 200-inch at Palomar and take a photo of it. Fred www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.ukwww.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)www.imca.cc (#9181)www.alpo-astronomy.orgAstrovox Member #4.Doing astronomy since 1970Sky & Tel subscriber since 1971www.highdeserttelescopes.com
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2011 Αν δεν απαντάτε από ευγένεια γιατί είναι τελείως χαζή ερώτηση, εξηγήστε το μου. Αλλιώς τι άλλο υποθέτετε ότι μπορεί να συμβαίνει και δεν βγάζουν άλλες εταιρίες ερευνητές με κύκλους; Βγάζει η rigel systems τον quick finder με δυο όμως κύκλους ο οποιος κατά την γνώμη μου ειναι πολύ καλύτερος από τον ογκώδη βσρύ telrad. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2011 Μα πως δεν βγάζουν; Το Rigel Quickfinder τι είναι;Τώρα αν ρωτάς γιατί δεν βγάζουν όλες, ίσως επειδή δεν έφτιαξαν οι κινέζοι ακόμη έναν, ή επειδή το χαμηλό κόστος αφήνει μικρά περιθώρια κέρδους, ή επειδή οι 3 μεγάλες (Celestron, Meade, Orion) που προωθούν τα κινέζικα προϊόντα αλλά και οι Skywatcher & Zhummel έχουν επενδύσει πολλά στο Goto και ένα απλό RDF φθάνει και περισσεύει. Οι Αμερικάνικες εταιρίες (Obsession, Teeter, Teleport κλπ) και η Orion Optics ή άλλοι Custom κατασκευαστές που κατασκευάζουν μεγάλα ή/και ποιοτικά Dobsonians έχουν μικρή γκάμα προϊόντων ούτως ή άλλως, δεν πωλούν ούτε φακούς, ούτε άλλα παρελκόμενα, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Κάθε RDF μπαίνει εύκολα πάνω σε κάθε τηλεσκόπιο σε αντίθεση με τα Telrad & Rigel που πρέπει να κολληθούν με ταινία διπλής όψης καθώς έχουν τεράστια κάτοψη (τα Telrad) έως μεγαλούτσικη (τα Rigel) σε αντίθεση με τα απλά RDF.Τέλος, υποψιάζομαι πως και τα Multiple RDF εκπέμπουν κουκκίδα που μετασχηματίζεται από κάποιον ηθμό (το πράσινο laser που είχα διέθετε τέτοιο πρόσθετο ακροφύσιο που μετέτρεπε την κουκκίδα σε διάφορα σχήματα) και αυτό μπορεί να παράγει εύκολα έναν σταυρό αλλά όχι κύκλους 4 μοιρών. Υπόθεση κάνω. Εάν έχω δίκαιο, υπάρχει κάποια σινική εταιρία (ή περισσότερες) που κατασκευάζει μαζικά τον φακό της κόκκινης κουκκίδας και αυτόν έχουν υιοθετήσει όλες εκείνες που κατασκευάζουν το σώμα του RDF αλλά και σκοπευτικά όπλων, παιχνίδια κλπ.Αύριο κιόλας μπορεί να διαψευσθούμε και 10 εταιρίες να προσφέρουν από έναν ερευνητή κύκλων που θα μοιάζει ύποπτα με όλων των υπολοίπων εταιριών και θα προσφέρεται με εύρος τιμών 300%. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2011 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Fred στο site που μου έστειλες έχει μερικούς παλιούς Telrad. Ναι, το λογικό είναι αφού υπάρχει ο Rigel τόσα χρόνια, να μπορούν να βγάλουν και άλλοι με κύκλους ή να μην υπάρχει πατέντα. Προσπαθώ να αποφύγω τον Rigel γι αυτό και το έγραψα στο 1ο ποστ. Τους λόγους τους έχω εξηγήσει παλαιότερα, αυτό που τώρα έχει σημασία στο θέμα εδώ, είναι ότι δεν θέλω κύκλους 1 & 2 μοιρών αλλά μεγαλύτερους μέχρι 4 μοιρών (μακάρι και 5 μοιρών ). Ο άλλος λόγος είναι όπως έγραψα πάλι στο ίδιο ποστ στην αρχή, ότι θέλω μικρό ερευνητή. Μικρότερο από τον Rigel. Να μη σηκώνεται ψηλά. Τον θέλω για χρήση σε διάφορα κιάλια. Έχω RDF μικρό σε μέγεθος, σαν αυτό που έβαλα στην φωτογραφία, αλλά χρειάζομαι κύκλους από ένα τέτοιο. Αυτό που αναφέρει ο Κώστας με την κουκκίδα που μετασχηματίζεται έχει κάποια λογική, ιδιαίτερα αν δεν χρησιμοποιούν κόκκινο led στα μικρά, αλλά κάτι άλλο. Η επόμενη ερώτησή μου: Δεν γνωρίζω πως ακριβώς γίνεται η προβολή στους μικρούς.Μήπως κάποιος έχει ανοίξει συμπτωματικά κανένα μικρό ερευνητή κόκκινης κουκκίδας και γνωρίζει αν μπορεί να μετατραπεί η προβολή μικρού κύκλου ½ μοίρας που δίνει, σε μεγαλύτερο κύκλο 3 μοιρών ή 4 μοιρών; Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 25, 2011 Δεν έχω αυτόν με τον μικρό κύκλο και δεν πειράζω τον Rigel, αλλά τόσο ο Rigel ο Telrad, όσο και οι RDF προβάλουν την εικόνα πάνω σε ένα τζαμάκι. Στον Rigel βλέπω μεσολαβεί ένας πλαστικός φακός. Αν μεγαλώσεις την απόσταση προβολής και βάλεις μεγαλύτερο τζαμάκι θα μεγαλώσει ο κύκλος. Πρέπει όμως να κάνεις υπολογισμούς και να πειραματιστείς. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26, 2011 Ωραία, θα πειραματιστώ λοιπόν! Μακάρι να ήξερα αν στα μικρά RDF , χρησιμοποιούν led μεγέθους όσο αυτό στο Telrad μου ή είναι κάτι διαφορετικό. Μάλλον δεν έχει κάποιος εμπειρία από παρόμοιο θέμα άρα προφανώς πρέπει να χειρουργήσω τον μικρό μου RDF για να δω πως δουλεύει και αν μπορώ να τον μετατρέψω. Θα επανέλθω εάν έχω νεότερα. Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26, 2011 Φθάνει να μην παχαίνει παράλληλα ο κύκλος. Θες οπωσδήποτε κύκλο Telrad; Έχω παρατηρήσει πως αυξομειώνοντας την απόσταση του ματιού από το Telrad ή το Rigel αυξομειώνονται αναλογικά οι κύκλοι ώστε να αντιστοιχούν πάντοτε στις ίδιες μοίρες. Αν τώρα χρησιμοποιήσεις μία απλή στεφάνη γνωστής διαμέτρου και υπολογίσεις την απόσταση του ματιού που επιτρέπει σε αυτήν να αντιστοιχεί σε γωνία ίση με το πεδίο των κυαλιών σου; Αν κοιτάς μέσα απο το κέντρο (υποθέτω μπορεί να είναι σημαδευμένο ομόκεντρα όπως στα α/α σκοπευτικά του Β' ΠΠ, πχ Bofors), η απόσταση είναι το ύψος ενός ορθογωνίου με βάση την ακτίνα του κύκλου. Εφαπτομένη(ω)=Απέναντι/Προσκείμενη=ακτίνα/ύψος=ρ/υΕπιλύουμε ως προς ύψος (για τα Skymaster 15x70 πχ)υ=ρ/tan(4.4)Σημαδεύεις την απόσταση (ύψος) και βλέπεις από εκεί το πεδίο των κυαλιών σου.Τα λέω σωστά; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26, 2011 Πως το παρατήρησες αυτό της αυξομείωσης των κύκλων; Αυτή είναι παιδική ματιά, με την καλή της έννοια, αυτήν της εξερεύνησης του καινούργιου. Κωνσταντίνε εννοείς μια απλή στεφάνη που θα κατασκευάσω ας πούμε από σύρμα και θα κοιτώ από μέσα της; Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26, 2011 Πως το παρατήρησες αυτό της αυξομείωσης των κύκλων; Αυτή είναι παιδική ματιά, με την καλή της έννοια, αυτήν της εξερεύνησης του καινούργιου. Κωνσταντίνε εννοείς μια απλή στεφάνη που θα κατασκευάσω ας πούμε από σύρμα και θα κοιτώ από μέσα της; Στο C6 έβαλα τον Rigel αρκετά μπροστά και παρατήρησα πως οι κύκλοι μεγαλώνουν τόσο που ο 2 μοιρών κόβεται από το τετράγωνο πλαίσιο. Τον έχω τώρα στο χέρι και δοκιμάζω. Όσο κοντύτερα στο μάτι τόσο μικρότερος ο κύκλος, αντιστοιχεί όμως πάντα σε ίσο τμήμα ουρανού. Στο μήκος του βραχίονα ο έξω κύκλος εξαφανίζεται.Μπορείς να βρείς μια έτοιμη στεφάνη που θα είναι τέλειος κύκλος. Θεωρώντας ως κορυφή του τριγώνου το μέσο του ευθύγραμμου τμήματος που περνά από τους φακούς (ή το αντίστοιχο επίπεδο προβολής του exit pupil) θα υπολογίσεις απλώς το σημείο που θα πρέπει να προσαρμόσεις την στεφάνη, ακριβώς κάθετα στην οριζόντια μπάρα που βρίσκεται ανάμεσα στους οπτικούς σωλήνες (υποθέτω σε ένα Giant κυάλι).Τι πεδίο έχουν τα κυάλια σου; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26, 2011 Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει αυτό. Χρειάζεται κύκλους Telrad. Το πρόβλημα είναι ότι μια κατασκευή από εμένα όπως αυτή της στεφάνης, δεν προβάλει στο άπειρο όπως ο Telrad ή έστω κάποια μέτρα μακριά όπως η προβολή του Rigel. Έτσι το πρόβλημα της παράλλαξης είναι μεγάλο. Μεγαλύτερο από αυτό που έχει ο Rigel. Και παρ' όλο που το πεδίο είναι μεγάλο 3,4,5 μοίρες όπως έχουν τα διάφορα κιάλια, ελάχιστα να κουνήσεις το κεφάλι σου από το σωστό σημείο χάνεις όλη την μέτρηση. Η απόκλιση είναι μεγάλη. Αυτό είναι πολύ κουραστικό. Για το πρόβλημα του Rigel έχω ξαναγράψει κάπου παλαιότερα, αλλά είχα σκοπό να το παραβλέψω αυτή τη φορά με την χρήση ενός RDF που έχει το ίδιο πρόβλημα παράλλαξης με τον Rigel. Αλλά η κατασκευή κύκλου από εμένα, με προβολή 10 εκατοστά από το μάτι μου δεν μπορεί να λειτουργήσει. Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26, 2011 Προχώρα τότε και ενημέρωσέ μας... Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 26, 2011 Ευχαριστώ για τις ιδέες. Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
gkour Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 27, 2011 Δεν ξέρω κατα πόσο θα βοηθήσει το link, είναι και στα γαλλικα, αλλα ίσως δωσει και κάποια αλλη ιδέα. http://astrosurf.com/fred76/viseur-fab.html
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2011 Ευχαριστώ. Που το πέτυχες; Πιστεύω ότι θα βοηθήσει. Έχει αρκετή ανάλυση. Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
sportikus Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 29, 2011 Επίσης αν σε βολεύει ο telrad μπορείς να τον κονταίνεις λίγοhttp://cs.astronomy.com/asycs/forums/t/38688.aspxεπίσης μπορείς να αγοράσεις αυτό και να κάνεις πατένταhttp://www.astronomics.com/main/product.asp/catalog_name/astronomics/category_name/2DNUFM33CE2S9KTPBVGJN12PF1/product_id/3999 ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!! «Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν.
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 30, 2011 Θα το ήθελα πολύ να βάλω Telrad να τελειώνω, με έχει εξυπηρετήσει αφάνταστα, αλλά ακόμη και να κοντύνει, πάλι άχαρος είναι επάνω στα κιάλια.Πολύ χρήσιμο το link με το replacement Telrad reticle, μου έδωσε καινούργια ιδέα Σε ευχαριστώ πολύ. Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα