Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Πολύ ωραίο το φωτοχιτώνιο, πιο ωραίο από την δικιά μου ιδιοκατασκευή. Και μόνο 20€; Δε μου λες, στο ενδιάμεσο έχει κανένα δαχτύλιο ώστε να το κρατάει τεντωμένο ή κρατιέται απλά από τις 3 μπάρες; Τεντωμένο το βλέπω βέβαια αλλά δε βλέπω κάποιο δαχτύλιο...
  • Απαντήσεις 56
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε
Δεν έχει απολύτως τίποτα μόνο το λάστιχο στη κορυφή και τη βάση του. Δεν ξέρω πως λέγεται το ύφασμα, πάντως το έφτιαξε κατάστημα ταπετσαρίας αυτοκινήτων, κάνε μια βόλτα να δεις ίσως βρεις και κάτι καλύτερο (στα 20 Ευρώ περιλαμβάνονταν το ύφασμα και το ράψιμο). Σκέπτομαι μάλιστα εντός της εβδομάδος να του πω να κατασκευάσει και 2 καλύμματα ένα για το πάνω μέρος του σωλήνα και ένα για το κάτω αντίστοιχα. Αν σε ενδιαφέρει ευχαρίστως να του πω να σου φτιάξει ένα και να στο ταχυδρομίσω.

Orion Amateur Observatory Langadas

GSO-ASTROTECH 16,

Meade LXD 55 S/N 8,

S/W ED 100,

William Optics Zenith Star

ED 70/420,

Guide Scope :Meade 70/600,

TS Guide Finder 9x60,

Celestron SkyMaster 15x70,

Bresser 10x50,

Δημοσιεύτηκε
Δηλαδή κατά μήκος δεν έχει κάποιο δαχτυλίδι ή κάτι τέλοσπάντων που να συγκρατεί το χιτώνιο προς τα έξω ώστε να είναι έξω από το οπτικό μονοπάτι; Το έχεις τσεκάρει μην μπαίνει μέσα; Διότι εάν στηρίζεται μόνο στους 3 ράβδους, είναι λογικό να είναι τριγωνικό το σχήμα του και να μπαίνει μέσα στο οπτικό μονοπάτι. Για τσέκαρέ το!
Δημοσιεύτηκε
Δεν έχει απολύτως κανένα δαχτυλίδι. Το δοκίμασα χθες, ίσως μπαίνει ελάχιστα χιλιοστά που δεν επηρεάζουν καθόλου το οπτικό μέρος. Σκέψου ότι το κάτοπτρο είναι περίπου δύο εκατοστά απόσταση από τον σωλήνα. Θα αναρτήσω φωτογραφία αύριο να το δεις εσωτερικά. Στην παρατήρηση χθες ήταν άψογο χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Επειδή είναι τεντωμένο και πιάνει με λάστιχο δεν δημιουργεί θέμα, ενδεχομένως και το ύφασμα παίζει το ρόλο του.

GSO-ASTROTECH 16,

Meade LXD 55 S/N 8,

S/W ED 100,

ED 70/420,

TS Guide Finder 9x60,

Bresser 10x50,

Δημοσιεύτηκε
Φωτογραφίες από το εσωτερικό, συγνώμη για τη καθυστέρηση (Planetman). Προστέθηκαν και δύο dust cover, ένα στη κορυφή του σωλήνα και ένα στη βάση (πίσω από το ανεμιστηράκι). Ελπίζω να βοήθησαν οι φωτογραφίες.

HPIM0551.thumb.jpg.df9c49412f72fbe1346efd6beed01a08.jpg

HPIM0549.thumb.jpg.fd55b29a9497c10450c1f11037a2cd27.jpg

HPIM0548.thumb.jpg.016e56547633eb9102176c5c80b3606e.jpg

HPIM0547.thumb.jpg.9869e144118f1f0b07c43c219012e1bd.jpg

HPIM0546.thumb.jpg.b509bf021284cbb22d00d49595fd6295.jpg

GSO-ASTROTECH 16,

Meade LXD 55 S/N 8,

S/W ED 100,

ED 70/420,

TS Guide Finder 9x60,

Bresser 10x50,

Δημοσιεύτηκε
Μπορώ να διακρίνω σίγουρα πως μπαίνει λιγάκι μέσα το ύφασμα, αλλά από τις γωνίες που έχεις πάρει τις φωτογραφίες δεν μπορώ να καταλάβω αν μπαίνει μέσα στο οπτικό μονοπάτι, αυτό εσύ μπορείς να το δεις από κοντά. Βάλε το μάτι σου στο χείλος του σωλήνα και κοίταξε να δεις αν φαίνεται η άκρη του καθρέπτη, έτσι θα καταλάβεις. Μάλλον πάντως πως δεν έχει πρόβλημα. Πολύ ωραία δουλειά μου φαίνεται πάντως και πολύ οικονομική!
Δημοσιεύτηκε
Tο έκανα βιαστικά (έχει αρκετή ζέστη σήμερα), και μάλιστα ακριβώς με το τρόπο που προτείνεις από τη πρώτη μέρα, μπαίνει κάποια χιλιοστά αλλά δεν επηρεάζει όπως έγραψα τη διαδικασία της παρατήρησης.

GSO-ASTROTECH 16,

Meade LXD 55 S/N 8,

S/W ED 100,

ED 70/420,

TS Guide Finder 9x60,

Bresser 10x50,

Δημοσιεύτηκε

Σου προτείνω τις εξής αλλαγές:

1) Έχω αλλάξει τα 3 ελατήρια που στηρίζουν το κάτοπτρο διότι ήταν πολύ μαλακά και χαλούσε η ευθυγράμμιση πολύ εύκολα. Έβαλα πολύ πιο σκληρά.

2) Έχω κόψει τα 2 κάτω οριζόντια ξύλα της βάσης με αποτέλεσμα να γλυτώσω 5 κιλά από τη βάση και επίσης να περνάει από τις πόρτες ενώ πριν δεν περνούσε. Η κοπή έγινε έτσι ώστε να μην επηρρεάζει καθόλου τη σταθερότητα του τηλεσκοπίου.

3) Χειρόβιδες για το δευτερεύον, θυμάμαι πως είναι οι ίδιες που κάνουν για το lightbridge.

4) Είχαμε ανοίξει τον εστιαστή και του βάλαμε χαρτί ή κάτι τέτοιο ενδιάμεσα για να γίνει πιο στιβαρός στην κίνησή του.

5) Αντικατέστησα τα πλαστικά πατάκια του κάτω σωλήνα με λαστιχένια (αυτά που βάζουν κάτω από τις καρέκλες) ώστε όταν το φορτώνω στο αμάξι να μη γλυστράει. Θα το έκανα και στη βάση αλλά δεν το κάνω επειδή θέλω να μπορώ να τη μετακινώ πάνω στο πλακάκι χωρίς να τη σηκώνω.

Δημοσιεύτηκε
Πολλές ευχαριστίες για τις αλλαγές που προτείνεις, τις κρατάω στο αρχείο μου σε πρώτη ζήτηση. Μόλις χρειαστεί επέμβαση θα εφαρμοστούν "αυθωρεί και παρά χρήμα".

GSO-ASTROTECH 16,

Meade LXD 55 S/N 8,

S/W ED 100,

ED 70/420,

TS Guide Finder 9x60,

Bresser 10x50,

Δημοσιεύτηκε

Αν δεν το έχεις δει θα σου πρότεινα (και σε άλλους φίλους που χρησιμοποιούν Dob) μια ιδέα προσθήκης ενός : digital angle gauge (Κλισίμετρο) : http://www.ebay.co.uk/itm/Wixey-WR360-Digital-Angle-Gauge-Hold-Button-Vial-Level-/230635936330?pt=UK_Measuring_Tools_Levels&hash=item35b2f91a4a

(είδα να το χρησιμοποιούν κάποιοι), σε συνδυασμό με ψηφιακή πυξίδα.

GSO-ASTROTECH 16,

Meade LXD 55 S/N 8,

S/W ED 100,

ED 70/420,

TS Guide Finder 9x60,

Bresser 10x50,

Δημοσιεύτηκε
Για μένα δεν έχει νόημα διότι έτσι κι αλλιώς δεν μπορώ να ρυθμίσω τα πόδια όπως θέλω, απλώς ακουμπάω τη βάση σε κάποιο σημείο που βολεύει και είναι σχετικά ίσιο, εξάλλου δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία στην παρατήρηση. Επίσης έχω ως νοοτροπία να μην έχω ίχνος ηλεκτρονικού εξαρτήματος πάνω στο dob όταν κάνω παρατήρηση. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Δημοσιεύτηκε
Τελικά για να μου φύγει και η παραμικρή αμφιβολία, ακολούθησα τη συμβουλή του Μάνου (Planetman) και προσέθεσα δύο δακτύλιους στο φωτοχιτώνιο, προκειμένου να το συγκρατούν καλύτερα και να αφήνουν εντελώς ελεύθερο το οπτικό "μονοπάτι". Πράγματι, μετά τη τοποθέτησή του διαπίστωσα ότι το φωτοχιτώνιο συγκρατείται αρκετά καλύτερα και δεν εμποδίζει καθόλου την άνοδο του φωτός προς το δευτερεύων.

HPIM0554.thumb.jpg.7fb54fef1332ba1dcfee70f2196bc641.jpg

GSO-ASTROTECH 16,

Meade LXD 55 S/N 8,

S/W ED 100,

ED 70/420,

TS Guide Finder 9x60,

Bresser 10x50,

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Προσθήκη χειροποίητου eyepiece tray για προσοφθάλμια 2 ιντσών 8 θέσεων.

HPIM0557.thumb.jpg.7524ad512ed8c37ed71c7d5e20fff8fa.jpg

HPIM0555.thumb.jpg.eb823a8b8d8ebff6c821119c7dd534f2.jpg

HPIM0556.thumb.jpg.aca1f8b76e1ad16db2abe29dd791091f.jpg

GSO-ASTROTECH 16,

Meade LXD 55 S/N 8,

S/W ED 100,

ED 70/420,

TS Guide Finder 9x60,

Bresser 10x50,

Δημοσιεύτηκε
Μιχάλη, έχεις βγάλει τα πρώτα συμπεράσματα για το τι διαφορές υπάρχουν στην παρατήρηση deep sky με αυτές τις 2 ίντσες διαφορά;
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Να σου πω την αλήθεια Ανδρέα πραγματικά τεράστιες διαφορές αναμφίβολα δεν υπάρχουν το ξέρεις, τα αντικείμενα έχω την αίσθηση ότι φαίνονται ελαφρώς καλύτερα, από αυτή την άποψη είναι μια μικρή - μικρή βελτίωση, αυτός είναι και ο λόγος που έβαλα ως τίτλο "μικρή αναβάθμιση". Όπως έγραψα είχα σκοπό να πάω για τις 18" (είχα βρει ένα μεταχειρισμένο στη Γερμανία), αλλά δεν μου βγήκε κυρίως διότι δεν χωρούσε στο παρατηρητήριο ολόκληρο, αυτό χωράει ίσα - ίσα (παίζω με μισό εκατοστό) και θα βαρυόμουν να το αποσυναρμολογώ. Αν το μεγαλώσω αργότερα ίσως πάω σε περισσότερες ίντσες, το όνειρο νομίσω των περισσότερων ερασιτεχνών. Δεν το μετάνιωσα όμως που προχώρησα στην αλλαγή οργάνου.

GSO-ASTROTECH 16,

Meade LXD 55 S/N 8,

S/W ED 100,

ED 70/420,

TS Guide Finder 9x60,

Bresser 10x50,

Δημοσιεύτηκε
Οι 16 πιστεύω θα είναι υπέρ-αρκετές για καιρό. Εγώ με τις 12 που διαθέτω, έχω εντυπωσιαστεί πόσα πολλά βλέπεις. Πάρα μα πάρα πολλοί μικροί θησαυροί που είναι προσβάσιμοι σε σκοτεινούς ουρανούς.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Συμφωνώ με την άποψή σου, έτσι είναι.

GSO-ASTROTECH 16,

Meade LXD 55 S/N 8,

S/W ED 100,

ED 70/420,

TS Guide Finder 9x60,

Bresser 10x50,

Δημοσιεύτηκε
Κώστα τοποθέτησα 4 ροδάκια με φρένο. Αν δεις ξαναδεις τις φωτογραφίες της ανάρτησης φαίνεται σε μερικές υπερυψωμένη η βάση και σε κάποιες το φρένο.

GSO-ASTROTECH 16,

Meade LXD 55 S/N 8,

S/W ED 100,

ED 70/420,

TS Guide Finder 9x60,

Bresser 10x50,

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ. Γιατί 4 και όχι 3; Θα παραμείνει μόνιμα στό παρατηρητήριο; Εάν όχι, σε ανώμαλο έδαφος το 1 δεν θα πατά στον αέρα.

Το 8ρι μου έχει ροδάκια και είναι πολύ πρακτικά. Σκέπτομαι να βάλω και στο 12ρι.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Θεώρησα ότι με 4 ρόδες θα είναι περισσότερο σταθερό στο επίπεδο, αφού θα παραμείνει μόνιμα στο Παρατηρητήριο. Αν αργότερα υπάρξει ανάγκη μετακινήσεων απλά ξεβιδώνω τα ροδάκια. Νομίζω ότι αν βάλεις και στο 12άρι θα σου κάνει ευκολότερη τη μετακίνηση. Επιπλέον θα πρότεινα αντί για μαξιλαράκι που τοποθέτησες αν θυμάμαι καλά για τη προστασία του σωλήνα στην επαφή του με τη βάση, να βάλεις προστατευτικά επίπλων σαν αυτά στη φωτογραφία (συγνώμη για τη ποιότητα είναι από το κινητό δεν έχω χρόνο να βγάλω καλύτερη πρέπει να πάω στη δουλειά), δεν έχουν όγκο και κάνουν άριστα τη δουλειά.

HPIM0558.thumb.jpg.28581c787a7de59f3859ea5f84859b25.jpg

GSO-ASTROTECH 16,

Meade LXD 55 S/N 8,

S/W ED 100,

ED 70/420,

TS Guide Finder 9x60,

Bresser 10x50,

Δημοσιεύτηκε

Τι διαμέτρου είναι οι ρόδες;

Στο 8ρι έχω μικρές, αλλά στο 12ρι σκέπτομαι να βάλω μεγαλύτερες, σαν τα καροτσάκια των Supeer Market. Ίσως αντέχουν περισσότερο βάρος, θα έχουν μεγαλύτερο πέλμα (να μην βουλιάζει στο χώμα), θα μου το ανασηκώσουν λίγο περισσότερο και θα απέχει από την υγρασία του εδάφους.

Κάθε φορά που πάω να του κάνω κάποια εργασία μετατροπής ή συντήρησης εκνευρίζομαι καθώς 1 μέτρο πιο πέρα να το πάω έχω άφθονο χώρο. Δεν γίνεται στην γωνία να χειριστείς άνετα αυτό το πράγμα.

Δεν νομίζω στο 16ρι να αρκούν των 5cm, αν και οι 4 θα μοιράζονται καλύτερα το φορτίο από τις 3.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κώστα ωραία λύση αλλά πανάκριβη.. #-o

tpw_sw12.jpg

Να και το επίσημο site...

http://www.jimsmobile.com/buy_wheeley_bars.htm#Dobsonians

309 Ντάλαρς...όσο ένας Pentax XW 10mm :mrgreen: [-(

Βέβαια είναι κατασκευή αθάνατη που σου μένει για πάντα...αλλά πολλά τα μαρούλια! [-(

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Κώστα οι ρόδες έχουν διάμετρο 5 εκ. - αν θυμάμαι καλά - και έχουν τη δυνατότητα να σηκώσουν βάρος 30 κιλά η καθεμιά. Πολύ σωστά σκέπτεσαι να βάλεις μεγαλύτερες μιας και θα το βγάζεις σε σκοτεινό ουρανό στην ύπαιθρο. Σκέψου ότι αφού θα είναι μεγαλύτερες θα σου δίνουν και τουλάχιστον 10 πόντους ύψος στο σύστημα, αν βάλεις αυτές των σούπερ μάρκετ. Εγώ προτίμησα τις μικρότερες γιατί αν έβαζα το αμέσως μεγαλύτερο μέγεθος, δεν θα χωρούσε το τηλεσκόπιο στο παρατηρητήριο.

GSO-ASTROTECH 16,

Meade LXD 55 S/N 8,

S/W ED 100,

ED 70/420,

TS Guide Finder 9x60,

Bresser 10x50,

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης