Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα αστροφιλοι

Εχω παρει 2 baader hyperion zoom 8-24 και τους εχω βαλει πανω σε δυοφθαλμιο.Ολα καλα εχω καλες σχετικα εικονες αλλα στο κεντρο και γυρω απο αυτο στη μιση του ακτινα περιπου,ξερω οτι επειδη το κατοπτρο του τηλεσκοπιου μου ειναι παραβολοειδες κανει αυτο το πραγμα και μαλλον χρειαζεται διορθωτη κομης(comma corector)τον εχει δοκιμασει κανεις απο εσας?κανει δουλεια?

Γνωθι σαυτον μηδεν αγαν
Δημοσιεύτηκε

Δεν έχω χρησιμοποιήσει τον Zoom στο 12ρι ακόμη, αλλά στο SW130 & το ST80 που είναι f/5, όσο και στον SV50 που είναι f/4 δεν έχω διαπιστώσει σοβαρή κόμη ή αστιγματισμό παρά μόνο ήπια στο έξω 20-30%. Σίγουρα όχι στο κέντρο. Πολλοί χρησιμοποιούν τον zoom στο 10ρι που είναι f/4.7.

Είσαι σίγουρος πως είναι κόμη; Στο κέντρο; Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

Όταν βάζεις τον ένα zoom χωρίς bino τι συμβαίνει;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Με το ενα ζοομ δε το εχω δουλεψει δεν ξερω,με τα δυο παντος εχω παραμορφώση γυρω στο 20 με 30 τις εκατο των στοχων στην εξω πλευρα,το ρυθμιζω στην εξω πλευρα ξεθολωνει και θολωνει πιο κατω
Γνωθι σαυτον μηδεν αγαν
Δημοσιεύτηκε

Αν εννοείς απ ότι κατάλαβα πως όταν εστιάζεις στο κέντρο τα άκρα του πεδίου είναι κάπως θολά-ανεστίαστα και όταν εστιάζεις στα άκρα το κέντρο είναι θολό τότε δεν είναι θέμα κόμης αλλά προσοφθαλμίου που δεν δίνει επίπεδο πεδίο εστίασης. Λογικά το πρόβλημα είναι χειρότερο στα 24mm και προοδευτικά βελτιώνεται ώς τα 14-12mm και από κει και κάτω πρέπει να είναι μηδαμινό.

Στο 12" δεν έχω δει υπερβολική-ενοχλητική κόμη παρά μόνο με τον 30mm 2" Vixen LV και τον 31mm Apheric Hyperion 2". Ο Vixen είναι καλύτερος και σε αυτόν τον τομέα και γενικώς σαν προσοφθάλμιος από αυτούς τους δύο.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Καμπυλότητα πεδίου μου θυμίζει όπως το περιγράφεις. Το έχουν οι περισσότεροι SWA, ακόμη και οι Pentax, από τον 14 και πάνω.

Εάν είναι κόμη ή αστιγματισμός δεν διορθώνεται με εστίαση.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Τελικα giorgosgr εχεις δικιο το εψαξα τα προσοφθαλμια κανουν καμπυλωση εστιακου πεδιου στα ακρα που στις μεγαλες μεγενθυσεις εξαφανιζεται,παρολα αυτα επειδη το τηλεσκοπιο μου ειναι νευτωνιο με λογο f/5 επιβαρυνει το προβλημα οποτε μαλλον καλο ειναι να εβαζα εναν διορθωτη κομης.Λες?
Γνωθι σαυτον μηδεν αγαν
Δημοσιεύτηκε
Ο διορθωτής κόμης πάντα είναι καλή αγορά. Ωστόσο δεν θα βελτιώσει τους προσοφθάλμιούς σου γιατί αυτό που βλέπεις δεν είναι κόμη. Δοκίμασε και με άλλους προσοφθάλμιους και δες αν σε ενοχλεί η κόμη. Διαφέρει ο κάθε άνθρωπος στην "ευαισθησία" που έχει στο θέμα. Προσωπικά τόσο στο 12" f/5 όσο και στο 8" f/4.5 δεν νιώθω να με ενοχλεί.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Προσοχή όμως, δεν είναι τόσο απλό το θέμα διορθωτή κόμης και δυοφθάλμιου. Οι διορθωτές κόμης για να αποδώσουν τα μέγιστα χρειάζονται να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένη θέση. Γι'αυτό και για παράδειγμα ο paracorr της televue έχει ρύθμιση ανάλογα τον προσοφθάλμιο που βάζεις. Άλλοι διορθωτές δεν έχουν αλλά κι εκεί παίζει ρόλο η απόσταση. Επίσης, το όλο σύστημα πρέπει να εστιάζει κι όλας. Γι'αυτό, για παράδειγμα, η baader βγάζει ειδικό διορθωτή κόμης για χρήση με τα binoviewer της παρόλο που βγάζει και αυτόνομο διορθωτή.

http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=105-120-131-15083

Κατά συνέπεια ψάξτο λίγο παραπάνω, δεν είναι τόσο απλό όσο παίρνω έναν paracorr και τον βάζω. Δε σου λέω ότι οπωσδήποτε δε θα δουλέψει αλλά πιθανώς να έχεις θέματα.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Για το θεμα της εστιασης δε βλεπω να υπαρχει θεμα γιατι το τηλεσκοπιο ειναι αναδιπλουμενο.Ηδη οταν πρωτοτοποθετησα το δυοφθαλμιο επανω του για να βρω εστιαση κατεβασα το σκελετο του περιπου 20 ποντους κατω,απλως στο διορθωτη της baader που ειδα τωρα παγωσα λιγο στην τιμη του.Δυστυχως οταν παιρνεις ενα τηλεσκοπιο τα λεφτα που δινεις ειναι πολυ λιγοτερα απο τα λεφτα που θα δωσεις για τα παρελκομενα αργοτερα και οι ''καιροι''ειναι λιγο δυσκολοι τωρα οποτε δε νομιζω να προχωρησω σε καμοια ενεργεια για αρκετο διαστημα
Γνωθι σαυτον μηδεν αγαν

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης