Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας παιδιά.Καλώς σας βρίσκω στην ωραία αυτή παρέα.Πολύ καινούργιος στην ερασιτεχνική αστρονομία κάνω μοιραία την ερώτηση που σας έχει υποβληθεί τόσες και τόσες φορές."Με τι εξοπλισμό να ξεκινήσω ;"

Πριν φθάσω να ζητήσω τη βοήθειά σας διάβασα πολλά δημοσιεύματα ξενόγλωσσα και ελληνικά πάνω στα βασικά (τύποι τηλεσκοπίων,προσοφθάλμιων,βάσεων κλπ).Θα προσπαθήσω λοιπόν να μην γενικεύσω το θέμα πολύ γιατί τότε θα πάρω και ανάλογες απαντήσεις.

Εν ολίγοις θα ήθελα φίλοι μου τις προτάσεις σας για αγορά τηλεσκοπίου που να με καλύψει αρχικά για πλανητική παρατήρηση και εαν είναι δυνατόν να με καλύψει μελλοντικά (πιθανώς αναβαθμιζόμενο) και για τα υπόλοιπα (deep sky,αστροφωτογράφηση κλπ).Για να απλουστεύσω ακόμα τα πράγματα δεν βάζω πολύ χαμηλά οικονομικά όρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα ευρώ ξεχειλίζουν από την τσέπη μου.Απλά είμαι σε μια ηλικία (κοντά στα 50) που μπορώ με λίγη υπομονή να συγκεντρώσω ένα ποσό για αγορές μέχρι ας πούμε 2000 ευρώ και κάτι.Μια άλλη παράμετρος που θα ήθελα είναι της εύκολης μεταφοράς (μικρός όγκος).Τα καταδιοπτρικά με καλύπτουν ;

Ασχολούμαι με πολλά χόμπυ όπως φωτογραφία, ραδιοερασιτεχνισμό,μοντελισμό και γενικά με κατασκευές.Θα ήθελα πολύ να εμβαθύνω στην ερασιτεχνική αστρονομία γιατί είναι επιθυμία μου από παλιά.Σ'αυτό θα μου δώσετε τις πρώτες βοήθειες! Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Galileo Galilei (1564-1642)

Δημοσιεύτηκε

Adam,

Καλώς ήρθες!

Βάση των αρχικών απαιτήσεων που θέτεις (πλανητική παρατήρηση, και αργότερα αστροφωτογραφία και deep sky observation) θα σου πρότεινα να κατευθυνθείς προς μια λύση καταδιοπτρικού τηλεσκοπίου, τουλάχιστον 8" σε διάμετρο με ισημερινή στήριξη χωρίς αυτοματισμούς Go-To κλπ.

- Το σχετικά μεγάλο εστιακό μήκος των τηλεσκοπίων αυτών ευνοεί την πλανητική παρατήρηση και φωτογράφηση.

- Οι 8" είναι ένα κοινά αποδεκτό minimum για σοβαρή παρατήρηση Deep sky.

- Τα καταδιοπτρικά είναι τα πιό compact τηλεσκόπια σε σχέση με τα νευτώνεια και διοπτρικά οπότε το 8" χωράει άνετα με τα παρελκόμενα στο πορτ παγκάζ οποιουδήποτε συμβατικού αυτοκινήτου.

- Οσον αφορά την τιμή, εαν δεν με απατά η μνήμη μου, πρέπει να κυμαίνεται στα λεφτά που διαθέτεις.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επισκεφτείς τον Νομικό στον Πειραιά (αντιπρόσωπος Meade) www.telescopeshop.gr και την ΑΚΤΙΣ στην Θεσσαλονίκη (αντιπρόσωπος Celestron, TAL, VIxen) www.aktistar.gr

Ελπίζω να βοήθησα

Πέτρος

[ 18 Απριλίου 2003: Το μήνυμα τροποποιήθηκε από: psordinas ]

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ Πέτρο σ'ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή σου images/smiles/icon_smile.gif

Ναι η αλήθεια είναι ότι ο όγκος είναι ένα πρόβλημα.Στη δική μου περίπτωση θα ήθελα το τηλεσκόπιo να στήνεται γρήγορα δεδομένου ότι θα το βγάζω σε ταράτσα ανεβαίνοντας κάποια σκαλιά. Αυτό θα γίνεται, στην καλύτερη περίπτωση, στην περιοχή Ραφήνας και στη χειρότερη στην Καλλιθέα.Συμφωνώ για μη αυτοματισμούς, χάνεται όλη η μαγεία και δεν μαθαίνεις.Καταλαβαίνω επίσης ότι ακριβώς χρυσή τομή για πλανητική και deep sky παρατήρηση ταυτόχρονα δεν υπάρχει. Κάποια υποχώρηση θα πρέπει να κάνω. Ομως με χρήση διαφορετικών προσοφθάλμιων καταφέρνουμε κάτι καλύτερο ;Επίσης η ποιότητα των ισημερινών βάσεων, με τις οποίες συχνά βλέπουμε σε διαφημίσεις να διατίθενται αυτά τα καταδιοπτρικά μοντέλα, μας καλύπτουν αξιοπρεπώς ή πρέπει να πληρώσει κανείς κάτι παραπάνω ;

Ευχαριστώ και πάλι Adam

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

Δημοσιεύτηκε

Adam,

Οσον αφορά την χρυσή τομή πλανητικής και deep sky παρατήρησης: Με ένα προσεκτικά διαλεγμένο σετ προσοφθαλμίων δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Ολα τα τηλεσκόπια κάνουν και για deep sky και για πλανητική παρατήρηση. Απλώς κάποια είδη τηλεσκοπίων τα καταφέρνουν καλύτερα σε κάποια μορφής παρατήρηση από άλλα. Η ποιότητα του ειδώλου εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα του προσοφθαλμίου που χρησιμοποίείς. Πχ, για πλανητική παρατήρηση, μια καλή και οικονομική λύση είναι τα ορθοσκοπικά προσοφθάλμια. Για Deep sky (και εκεί ακριβαίνουν), καλό είναι να έχεις προσοφθάλμια με μεγάλο φαινομενικό εύρος πεδίου και να είναι πολύ καλής ποιότητας για να μην παρουσιάζονται οπτικές παραμορφώσεις στο είδωλο. Για την καλύτερη ποιότητα σε αυτού του είδους τα προσοφθάλμια βλέπε τα Nagler της Televue ή την σειρά XL της Pentax - Μην βιαστεις να παραγγείλεις όμως, είναι άκριβα. Θα σε συμβούλευα να επιλέξεις ένα σετ προσοφθαλμίων με ένα ορθοσκοπικο μικρού εστιακού μήκους και κάνα 2 Plossl μεγαλύτερου εστιακού μήκους τα οποία είναι all around προσοφθάλμια και σχετικά οικονομικά. Μαζί με ένα καλό barlow 2X θα έχεις μια καλή συλλογή για να ξεκινήσεις.

Οσον αφορά τις ισημερινές βάσεις, συνήθως τα προσιτά σε τιμή μοντέλα έρχονται με ισημερινές βάσεις και τρίποδα που είναι απλώς επαρκή για οπτική παρατήρηση και όχι για αστροφωτογράφηση. Υπάρχουν όμως λύσεις βελτίωσης χωρίς ιδιαίτερο κόστος, όπως η αλλαγή του στάνταρ αλουμινένιου τρίποδα με ξύλινο, ο εσωτερικός καθαρισμός της στήριξης και η επαναλίπανση που βελτιώνει την συμπεριφορά της κλπ. Με τον καιρό καθώς προοδεύεις, μπορείς να κάνεις τις απαραίτητες μετατροπές ή να επενδύσεις σε πιό αξιόπιστες βάσεις.

Η δική μου άποψη είναι να αγοράσεις τον εξοπλισμό με κάποια βασικά αξεσουάρ, χωρίς όμως να μπείς στην παγίδα της εξοπλισμο-λαγνείας (έχω υπάρξει θύμα) χάνοντας την ουσία που είναι η παρατήρηση του ουρανού. Με τον καιρό και την πείρα, θα μπορείς να επιλέξεις να αναβαθμίσεις ποιοτικά τον εξοπλισμό σου, γνωρίζοντας και τι να περιμένεις.

Πέτρος

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Πέτρο οι συμβουλές σου έρχονται να καλύψουν αρκετά κενά του αρχάριου. "Εξοπλισμο-λαγνεία" Πολύ μου άρεσε.Λίγο πολύ όλοι την έχουμε γευτεί με τα διάφορα χόμπυ μας.Εδώ ακριβώς έρχεται η πολύτιμη, ανιδιοτελής, βοήθεια του έμπειρου χρήστη.Το ότι θα την "πατήσω" μέχρις ένα βαθμό, αυτό νομίζω είναι αναπόφευκτο. Ανθρωποι είμαστε, θέλουμε πάντα το καλύτερο. Αλλά ως εκεί. Και πάλι σ'ευχαριστώ για τη βοήθεια.Θα έχεις νέα μου, όταν υπάρξουν, μπορεί και με e-mail.

Φιλικά Adam

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Γεια σας παιδιά και χρόνια πολλά.Είμαι κάτοχος ενός μικρού διοπτρικού τηλεσκοπίου 60mm bushnell που είχα αγοράσει όταν ήμουν 15 χρονών από ένα φωτογραφείο από το οποίο όμως δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος και έτσι εδώ και 6 μήνες ψάχνω να αγοράσω κάποιο καλό τηλεκόπιο.Από την αναζήτησή μου έχω ενημερωθεί για όλα τα τηλεσκόπια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και έχω αποφασίσει ότι η καλύτερη λύση είναι η αγορά ενός καταδιοπτρικού 8" κυρίως για λόγους μεταφοράς.

Υπάρχουν τα κλασσικά σμιτ-κασεγκρεν της meade και της celestron για τα οποία όμως φοβάμαι το πρόβλημα της υγρασίας λογω του κλειστού σωλήνα.

Ακόμη υπάρχουν τα vmc και visac της vixen και το tal200k της ρωσίας τα οποία ίσως δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγρασίας αφού έχουν ανοικτό σωλήνα όμως αυτά έχουν άλλα προβλήματα όπως η περίθλαση λόγω της στήριξης του δευτερεύοντος κατόπτρου και της σκόνης που θα μαζεύεται στο κύριο κάτοπτρο.

Δεν είμαι ακόμα σίγουρος για το ποιό είναι το καλύτερο άλλα σκέφτομαι να αγοράσω το ρωσικό TAL200K για το οποίο έχω διαβάσει καλές κριτικές.

Ελπίζω ότι μέσα από την ίδια σκέψη για αγορά τηλεσκοπίου να σε βοήθησα adam και θα συμβούλευα να μη βιαστείς να αγοράσεις αλλά να ψάξεις αρκετά μέχρι να είσαι όσο το δυνατόν σίγουρος ότι έκανες μια καλή αγορά

Poets say science takes away from the beauty of the stars - mere globs of gas atoms.

I too can see the stars on a desert night, and feel them. But do I see less or more?

Richard P. Feynman

Δημοσιεύτηκε

Φίλε Κώστα καλωσόρισες και συ στην παρέα.Ολο αυτό το διάστημα ψάχνω και σταθμίζω τις συμβουλές και τις προτάσεις των πιο έμπειρων.Ετσι διάβασα με ενδιαφέρον και την απάντησή σου για την οποία σε ευχαριστώ.Μακάρι το ρώσικο να σε καλύψει και να μας πεις τις εντυπώσεις σου.Μακάρι επίσης οι παλαιότεροι, που το γνωρίζουν, να σου πουν έγκαιρα την γνώμη τους.Με χαρά θα διαβάσω τα νεώτερά σου και ίσως να έχω και εγώ κάποιες εξελίξεις.

Φιλικά Adam

Νίκος Λαμπρίδης

Eppur, si muove

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Σχετικά με το αν υπάρχουν καλά σκοτεινά σημεία στην Εύβοια γνωρίζω ότι οι ανατολικές ακτές και τα γύρω βουνά στην περιοχή της Κύμης και του Μετοχίου είναι πολύ σκοτεινές περιοχές αλλά δεν έχω δοκιμάσει παρατήρηση με τηλεσκόπιο από αυτές τις περιοχές.

Poets say science takes away from the beauty of the stars - mere globs of gas atoms.

I too can see the stars on a desert night, and feel them. But do I see less or more?

Richard P. Feynman

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης