Jump to content

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟΥ


kapetanios

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πόσο εφικτό είναι μια κατασκευή ενός τηλεσκοπίου νευτώνειου δοβ το έχει προσπαθήσει κανείς ? έχω δει κατά καιρούς αγγελίες στο εβαυ όπου δίνουν καθρέφτες 12’ ο σωλήνας είναι μια απλή κατασκευή αλλά τη γίνετε με το δευτερεύων από νούμερα σε ίντσες υπάρχει ..κανένα σιτε όπου μπορώ να πάρω πληροφορίες????
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω πως αν στο google ζητήσεις "telescope making" θα πάρεις πολλά ενδιαφέροντα sites. Είχα βρει μέχρι και PDF, αλλά δυστυχώς δεν είχα κρατήσεις τις διευθύνσεις. Υπάρχουν "άρρωστοι" (με την καλή έννοια :cheesy: ) που έχουν φτιάξει μέχρι και τον πρωτεύοντα μόνοι τους! :shock:

Κάποια στιγμή είχα σκεφτεί να χρησιμοποιήσω το 6ιντσο και να το τροποποιήσω/αναβαθμίσω ώστε να φτάσει το ιδανικό (στην περίπτωση μου για πλανητική). Δεν είναι το ίδιο με το να το φτιάχνεις από την αρχή, αλλά αν έχεις ήδη κάποιο σωλήνα, η αναβάθμιση ίσως να ήταν μια λιγότερο "κουραστική" επιλογή.

Νίκος Κουρούνης

 

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απο τις καλύτερες σελίδες που μπορεί να βρεις .

http://stellafane.org/tm/atm/index.html

MASTERED by desire impulsive By a mighty inward urging

I am ready now for singing Ready to begin the chanting

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχήν μην επιχειρήσεις τίποτα αν δεν διαβάσεις ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το συγκεκριμένο βιβλίο που θεωρείται το Α και το Ω, η Βίβλος κατασκευής Νευτωνείων σε Dobsonian βάση.

 

Πρέπει να το διαβάσεις 2 φορές (ελπίζω να κατέχεις καλά Αγγλικά), και να το εμπεδώσεις γιατί ΔΕΝ είναι απλή υπόθεση. Έχει τρελή δουλειά, αλλά αν έχεις όρεξη και αγάπη για αυτό (και χρήμα!), θα τα καταφέρεις. Όσους γνωρίζω με χειροποίητα δικά τους dobsonian στην Ελλάδα (16" και 20"), διαβάσαν αυτό το βιβλίο... :-note :cheesy:

 

http://www.willbell.com/tm/dobtel.htm

 

Οι συγγραφείς είναι οι πιο έμπειροι κατασκευαστές dobsonian στον κόσμο, τους αντιγράφουν ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι και δεν είναι άλλοι από τους ιδιοκτήτες της Obsession! :mrgreen:

 

http://obsessiontelescopes.com/index.php

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το να αγοράσεις τα οπτικά έτοιμα και να φτιάξεις ένα νευτώνειο τηλεσκόπιο δεν είναι δύσκολο. Με την πρώτη το πέτυχα στο 8" f/4.5 dobsonian.

Γνώμη μου είναι για κάτω από 12" να μην ασχοληθείς με τηλεσκόπια truss. Μόνο κόπος και μπελάς είναι αν δεν έχεις εμπειρία σε κατασκευές.

Το βιβλίο "The dobsonian telescope" δεν το βρήκα καθόλου χρήσιμο σε τίποτα για να κατασκευάσω το τηλεσκόπιό μου και δεν το συνιστώ! Είναι γραμμένο για αυτόν που σκοπεύει να κατασκευάσει μεγάλα τηλεσκόπια και έχει πλήρες εργαστήριο με όλα τα εργαλεία που του χρειάζονται. Οι συγγραφείς έχουν εταιρεία που κατασκευάζει τηλεσκόπια και λογικό να έχουν ότι τους χρειαστεί. Επίσης πολλά από τα υλικά που αναφέρουν είναι δύσκολο να τα βρεις στην ελληνική αγορά.

Αν θέλεις να φτιάξεις και το κάτοπτρο τότε είναι πολλή και λεπτή η δουλειά. Πάντως όπως και νάχει μην νομίζεις πως θα κάνεις οικονομία μπορεί να σου στοιχίσει περισσότερο από το να το αγοράσεις έτοιμο. Αν το κάνεις για την χαρά της κατασκευής που δεν έχει σχέση με χρήμα τότε βούρ!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ακόμη και τα οπτικά να πάρης έτοιμα , η κατασκευή είναι μια ωραία περιπέτεια που θα σου δώσει πολές γνώσεις, με την προυπόθεση ότι θα κάτσεις και θα τα υπολογίσεις όλα μόνος σου.

Πρώτα παρε το υπέροχο βιβλιο που σου πρότεινε ο Τάσσος , και μην θεωρήσεις τίποτα δεδομένο.

Ξεκίνα με στόχο να κατανοήσεις τα πάντα, οτιδήποτε βάζεις πάνω...!

Για αρχή αφού καταλήξεις στο μέγεθος του πρωτεύοντα και στον εστιακό λόγο :

 

Άσκηση πρώτη υπολογισμός δευτερύοντα

Άσκηση δεύτερη υπολογισμός διαμέτροου toube

Άσκηση τρίτη υπολογοσμό του mirror cell

 

Απο τα παραπάνω τρία θα αποκομίσεις πάρα πολές γνώσεις και η κατασκευή θα πάρει άλο νόημα....

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για όποιον φτιάξει κάτω από 12 ίντσες τηλεσκόπιο το συγκεκριμένο βιβλίο δεν προσφέρει τίποτα! Και γενικά για όποιον δεν φτιάξει truss δεν προσφέρει τίποτα πέραν του θεωρητικού!

Οι ασκήσεις δεν χρειάζονται, τα σετ των κατόπτρων είναι δεδομένα (και οι διαστάσεις των δευτερευόντων που πωλούνται στο εμπόριο). Η διάμετρος του σωλήνα αρκεί να είναι δυό ίντσες περισσότερο από τον καθρέφτη (μια ίντσα περιθώριο) το δε μήκος δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αγοράζεις λίγο μακρύτερο και κόβεις όσο περισσεύει.

Οι βάσεις πρωτεύοντος με sling επίσης δεν χρειάζονται σε μικρά τηλεσκόπια με κάτοπτρο ικανού πάχους.

Η σωστή θέση του πρωτεύοντος κατόπτρου βρίσκεται με δοκιμή και όχι με μέτρημα.

Το παλιό απλό προγραμματάκι newt for win είναι μια χαρά για υπολογισμό όλων των παραμέτρων.

http://www.dalekeller.net/ATM/newtonians/newtsoft/newtsoft.htm

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο κάτι τέτοιο είχα στο μυαλό μου να πάρω τα κάτοπτρα 12’ βρήκα και έπειτα να τα τοποθετήσω σε ένα σωλήνα αλουμινίου και έτσι να γίνει η κατασκευή … όσο για αποστάσεις και διαμέτρους αυτά μπορούν εύκολα να μου τα πει κάποιος που έχει είδη ένα 12 δοβ οπότε να γίνουν ακριβός τα ίδια … με ένα πρόχειρο υπολογισμό που έκανα από εβαυ δεν θέλω παραπάνω από 400 ευρώ για τα υλικά { έτυμα τζάμια αράχνες κτλ}…νομίζω ότι είναι μια απλή κατασκευή όσο για την βάση αυτή και αν είναι εύκολη …έχω πληθώρα από εργαλεία οπότε θα μπορέσω πολλά πράγματα να τα κάνω μόνος μου…
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχε υπόψιν σου πως για αγορές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σου κοτσάρουν και δασμούς...
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

όσο για αποστάσεις και διαμέτρους αυτά μπορούν εύκολα να μου τα πει κάποιος που έχει είδη ένα 12 δοβ οπότε να γίνουν ακριβός τα ίδια…

 

Δεν είναι ακριβώς έτσι αγαπητέ φίλε. Καταρχάς θα πρέπει να αντιγράψεις νούμερα από κάποιον που έχει ακριβώς ίδιων χαρακτηριστικών κάτοπτρα, γεγονός που δεν είναι πάντα γνωστό καθώς μπορεί ένας κατασκευαστής να λέει ότι το κάτοπτρο του είναι F=1200 αλλά να είναι 1150 ή κάτι τέτοιο. Αλλά ας υποθέσουμε ότι γνωρίζεις τα ακριβή χαρακτηριστικά και παίρνεις τιμές από πίνακες (που όντως υπάρχουν). Σου δίνονται και κάποιες επιλογές που μπορείς να κάνεις και επηρεάζουν κάποια πράγματα. Ενδεικτικά αναφέρω το μέγεθος του δευτερεύοντος κατόπτρου, παράμετρος που επηρεάζει το φωτισμό του πεδίου (σημαντικό για φωτογραφική χρήση) και την κεντρική παρεμπόδιση, οι γνώμες για το οποίο ποικίλλουν. Επίσης, πολλά dob φτιάχνονται κατά την άποψή μου με λίγη διαδρομή εστίασης και μετά δυσκολεύεσαι να εστιάσεις για φωτογραφία ή κάποια αξεσουάρ. Είναι προτιμότερο, κατά την άποψή μου, να εστιάζεις με έναν μικρό extender με απλούς προσοφθάλμιους και να σου περισσεύει διαδρομή για λοιπές χρήσεις. Υπάρχουν και άλλες μικρολεπτομέρειες γι'αυτό νομίζω πως το να διαβάσεις πρώτα θα σου είναι και χρήσιμο για να κάνεις σχεδιαστικές επιλογές αλλά και ωφέλιμο από πλευράς γνώσης.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης