astrachan Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Γεια σας και απο εμενα..... Ειμαι 32 ετων και πηρα την αποφαση να αγορασω ενα τηλεσκοπιο.Το θεμα ειναι οτι εχω πολλες αποριες σχετικα με το ποιο.Απο αστρονομια δεν σκαμπαζω πολλα.Οι οικονομικες δυνατοτητες μου κυμαινονται στα 300 με 400 ευρω (αντε το πολυ 450 αν δεν παιξει μπαλτας). Οι αποριες μου ειναι οι εξης: 1ον:Κοιταζοντας τον καταλογο στο astronomy.gr ειδα οτι χωριζονται σε Διοπτρικά,Κατοπτρικά,Καταδιοπτρικά,Κατοπτρικά,Dobsonian,Ρομποτικά (αυτοματ/μένα).Η διαφορα ειναι στην σταση του σωματος που βαζεις το ματι δηλαδη απ'οτι καταλαβα.Ποιο ειδος θα ηταν καλυτερο για αρχη? 2ον:Με ενα τηλεσκοπιο της παραπανω αξιας θα μπορω να βλεπω γαλαξιες κομητες κτλ?Το astronomy.gr δεν εχει αρχεια εικονων για ολα τα τηλεσκοπια. 3ον:Θα μπορω να βλεπω εγχρωμα?Αν οχι μπορω με την προσθηκη καποιου εξαρτηματος?Ρωταω επειδη βλεπω εγχρωμες φωτογραφιες χρηστων. 4ον:Θα ηθελα να μου προτινετε συγκεκριμενα μοντελα. Διαβασα καποια σχετικα thread στο forum και πηρα καποιες ιδεες αλλα αν απαντησετε στα ερωτηματα μου θα με βοηθουσατε παραπανω. Καποια απο τα τηλεσκοπια τα οποια προσεξα χωρις να εχω κριτηρια ειναι αυτα 1)http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1845#files 2)http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=717#images3)http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=848 Ευχαριστω εκ των προτερων για οποια βοηθεια....
michael497 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Καλησπερα και καλως ηρθατε στον χωρο της αστρονομιας! Τα τηλεσκοπια χωριζονται σε κατηγοριες με βαση τον οπτικο σχεδιασμο τους. Ο καθε σχεδιασμος εχει τα πλεονεκτηματα και τα μειονεκτηματα του. Κατα την γνωμη μου εαν μηλαμε για παρατηρηση προτεινω να ξεκινησετε με ενα νευτωνιο κατοπτρικο.Εαν παρετε κατοπτρικο με ενα 300αρι θα μπορειτε να βλεπετε ανετα γαλαξιες και νεφελωματα, αρκει να εχετε σκοτεινο ουρανο. Με κανενα τηλεσκοπιο δεν θα μπορεσετε να δειτε εγχρωμα βαθυ ουρανο, μονο πλανητες. Οι φωτογραφιες που βλεπετε ειναι αποτελεσμα πολλων λεπτων εκθεσης.... Σας προτεινω να ξεκινησετε με αυτο: http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=657 μαζι με κανα δυο χαρτες. Καθρεφτες ρεεεεε!!
Garnett1 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Τσέκαρε το παρακάτω, όπως και τα περισσότερα links του Astrovox με πληροφορίες γύρω από την πρακτική ερασιτεχνική αστρονομία (κοινώς με την παρατήρηση). Βρίσκεται στην κεντρική σελίδα του site, αριστερά με τον τίτλο "περιεχόμενα". Θα σου λυθούν πολλές απορίες.http://www.astrovox.gr/telescopes.htmlΤο θέμα έχει πάρα πολλές παραμέτρους, όπως: χρήματα, τί προτιμάς να παρατηρείς, μεταφερσιμότητα, προοπτικές αστροφωτογράφησης κλπ. οπότε μην βιαστείς να πάρεις κάτι πριν το "ζυγίσεις" καλά. Τέλος, επειδή το θέμα είναι χιλιο-ειπωμένο από πάρα πολύ κόσμο, μπες απλά στα forum του Astrovox που έχουν να κάνουν με την αγορά πρώτου τηλεσκοπίου. Πιστεύω ότι θα λύσεις τουλάχιστον το 99% των θεμάτων που σε απασχολούν. Ακολούθησε το linkhttp://www.astrovox.gr/forum/viewforum.php?f=8 Αν παρόλ'αυτά εξακολουθείς να έχεις αναπάντητα ερωτήματα, υπάρχει επαρκής αριθμός ανθρώπων εδώ που θα σου απαντήσουν και στα πιο ακραία από αυτά! Καλή αρχή!
KOTS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Απαντήσεις:1) Δεν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο είδος για αρχή. Υπάρχει η οικονομική δυνατότητα και η επιλογή δραστηριότητας. Σαφέστατα όταν διαθέτουμε πολλά λεφτά μπορούμε να πάρουμε ένα τηλεσκόπιο το οποίο μας βοηθάει και εξυπηρετεί στα πάντα. Με μικρό προυπολογισμό, αναγκαστικά στενευόμαστε πολύ. Στη δική σου περίπτωση δε μπορείς να πας σε κάτι πολύ αξιόλογο απο την άποψη ποιότητας-δυνατοτήτων-άνεσης παρατήρησης. Συνήθως προτείνουν ένα τηλεσκοπιο Sky Watcher 8 ιντσών τύπου dobsonian. Αυτή είναι η πιο διαδεδομένη λύση πανελλαδικώς και η πιο εύκολη-προσιτή για έναν αρχάριο ο οποίος ακόμα δε γνωρίζει αν θα συνεχίσει να παρατηρεί. Καλύτερα να πετάξεις 400 ευρώ παρά 1500. 2) Με το τηλεσκόπιο που προτίθεσαι να πάρεις μπορείς απλά να τα δεις οτι υπάρχουν. Σε λίγα θα δεις δομή, σε άλλα θα δεις ένα απλό συννεφάκι και σε άλλα αντικείμενα θα διακρίνεις πολύ αμυδρά οτι απλώς υπάρχουν. Ένα 8αρι τηλεσκόπιο, όσο τέλεια οπτικά και να έχει δε παύει να είναι ένα 8αρι τηλεσκόπιο. Είναι αλήθεια όμως οτι σου επιτρέπει να δεις πολλά αντικείμενα σε σχέση με άλλα τηλεσκόπια μικρότερα. Οι φωτογραφίες που βλέπεις δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που θα δουν τα μάτια σου όταν γύρεις να κοιτάξεις απο το προσοφθάλμιο. Οι εικόνες που βλέπεις στο διαδίκτυο είναι επεξεργασμένες με τρομερές εκθέσεις και συνήθως καλά τηλεσκόπια με αυτοματισμούς. Ουδεμία επαφή οι εικόνες αυτές σε σχέση με την εικόνα που θα δουν τα μάτια σου. Σαφέστατα θα έχεις πολυ πιο φτωχή εικόνα. 3) Όχι. Δε μπορείς να δεις έγχρωμα. Η ίδεα των χρωμάτων ξεκινάει ανεπαίσθητη απο τις 16-18 ίντσες και πάνω. Ένα τηλεσκόπιο 50 ιντσών θα σου δώσει χρώμα. Και πάλι όχι πολύ. Αλλά σαφώς θα υπάρχει δραματική διαφορά στην εικόνα. Οι εικόνες που βλέπεις στο διαδίκτυο, όπως σου ξαναείπα παραπάνω είναι επεξεργασμένες και έχουν προκύψει απο πολύ μεγάλες εκθέσεις. 4) Στο προυπολογισμό που διαθέτεις θα σου πρότεινα τo μοναδικό: http://planitario.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=657 Εφόσον δε γνωρίζεις αν σου αρέσει η αστρονομία και η παρατήρηση και προκειμένου να μην ξοδέψεις λεφτά τα οποία μπορεί να πεταχτούν κάνε αυτή τη κίνηση πρώτα και βλέπεις στο μέλλον. Αλλά σε καμία περίπτωση μη περιμένεις αποτελέσματα σαν αυτά που βλέπεις στο διαδίκτυο. STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
rofos Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 φιλέ μου μπορείς να δεις και τις αγγελίες του φόρουμ όπως http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15102 και αυτό γιατί όπως καταλαβαίνεις η καλύτερη επιλογή για αρχή είναι ένα δοβσονιαν .... και είναι ένας πολύ καλός και αξιόπιστος εξοπλισμός JUST FOR FUN......
aggelos fr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Kαλησπερα κι απο μενα.Εγω θα προτεινα στο φιλο,πρωτα απ'ολα να αγορασει το βιβλιο Νightwatch του Τerence Dickinson.Moλις το διαβασει θα ειναι ετοιμος να διαλεξει αυτο το τηλεσκοπιο που πραγματικα χρειαζεται και να βγει εξω για νυχτερινη παρατηρηση.Το γραφω αυτο γιατι ειμαι παθων και μαθων
rofos Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Kαλησπερα κι απο μενα.Εγω θα προτεινα στο φιλο,πρωτα απ'ολα να αγορασει το βιβλιο Νightwatch του Τerence Dickinson.Moλις το διαβασει θα ειναι ετοιμος να διαλεξει αυτο το τηλεσκοπιο που πραγματικα χρειαζεται και να βγει εξω για νυχτερινη παρατηρηση.Το γραφω αυτο γιατι ειμαι παθων και μαθων +1 JUST FOR FUN......
KOTS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Eίτε αγοράσει το βιβλίο είτε όχι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο! Δεν αγοράζεις τηλεσκόπιο μεγάλο με 450 ευρω. Είναι πολύ λίγο το ποσό. Και έτσι πρέπει να είναι φυσικά απο τη στιγμή που δε γνωρίζει ο ίδιος αν αυτή η ασχολία του αρέσει. Είναι παράλογο να ξοδέψει 3.000 ευρώ για κάτι το οποίο μπορεί και να το παρατήσει. STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
rofos Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Eίτε αγοράσει το βιβλίο είτε όχι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο! Δεν αγοράζεις τηλεσκόπιο μεγάλο με 450 ευρω. Είναι πολύ λίγο το ποσό. Και έτσι πρέπει να είναι φυσικά απο τη στιγμή που δε γνωρίζει ο ίδιος αν αυτή η ασχολία του αρέσει. Είναι παράλογο να ξοδέψει 3.000 ευρώ για κάτι το οποίο μπορεί και να το παρατήσει.[/q τι εννοείς όταν λες μεγάλο...!! 6' η 8΄ιντσες για αρχή αλλά και για μετέπειτα είναι πολύ καλά θα χαρεί τον έναστρο ουρανό και αν θελήσει θα πάει μετά σε 12 όπως θέλουμε όλοι..... και τα 450 δεν είναι και κανένα μικρό ποσό για ξεκίνημα.... JUST FOR FUN......
georgexiro Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Σωστα. Εγω με το δικο μου 4,5" f/8 newtonian για 160€ εμεινα πολυ ευχαριστιμενος. Και αν συνεχισει να μου αρεσει τοσο η αστρονομια και στο μελλον, τοτε σε 5-6 χρονια θα παρω και ενα 10" dob. GeorgeXiro
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 24, 2011 Ένα Skywatcher ή GSO Dobson 10'' το βρίσκεις μεταχειρισμένο ακόμη και με 350 ευρώ και σίγουρα κάτω απο 450. Δεν θεωρείται μικρό, νομίζω. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2011 Διάβασε το nightwatch του Dickinson όπως σου είπαν παραπάνω και τα παιδιά και μετά προχώρησε στην αγορά τηλεσκοπίου. Ένα dob 8 ή ακόμα καλύτερα 10 ιντσων θα ήταν εξαιρετική επιλογή. Ένα 6ιντσο είναι επίσης πολύ καλή επιλογή αλλά για αρχή μην πέσεις παρακάτω σε διάμετρο.Μη διστάσεις να επιλέξεις κάποιο μεταχειρισμένο. Οι περισσότεροι ερασιτέχνες φυλάνε τον εξοπλισμό "σαν τα μάτια τους". Στην περίπτωση του νευτώνειου, αν δεν του λείπει κάτι και τα οπτικά είναι χωρίς προβλήματα (γρατζουνιές, γδαρσίματα, σπασίματα) όλα είναι οκ. Μην σε απασχολήσει η σκόνη ή πόσο βρώμικοι είναι οι καθρέφτες του. 'Εχε υπόψη σου ότι ακόμα και αν πάρεις καινούργιο τηλεσκόπιο θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 5 χρόνια για να ασχοληθείς με καθαρισμό οπτικών (και πάντα με το σωστό τρόπο). Σκόνη και μικροσωματίδια θα παρατηρήσεις ούτως ή άλλως στο πρωτεύον μετά από 1-2 βραδιές.Καλως ήλθες και καλή αρχή!
nikk2875 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2011 Καλό είναι να έχεις υπόψη πως πέρα από το ίδιο το τηλεσκόπιο, συνήθως χρειάζεσαι και κάποια πρόσθετα, με πρώτο και κύριο προσοφθάλμια. Μη θεωρείς δεδομένο πως αν δώσεις λεφτά μόνο για το τηλεσκόπιο είσαι καλυμμένος. Επίσης αν δεν έχεις κανένα εξοπλισμός μέχρι τώρα, ένα ζευγάρι κιάλια μπορεί να σου φανεί περισσότερο χρήσιμο και σίγουρα πιο οικονομικό. Νίκος Κουρούνης Celestron C8 XLTHelios Apollo 15X70Vixen Ultima 7X50
aggelos fr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2011 Eίτε αγοράσει το βιβλίο είτε όχι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο! Δεν αγοράζεις τηλεσκόπιο μεγάλο με 450 ευρω. Που αναφερει ο φιλος παραπανω οτι θελει να αγορασει μεγαλο τηλεσκοπιο;
KOTS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2011 Ανέφερε οτι επιθυμεί να δει χρώματα, ανέφερε οτι επιθυμεί να βλέπει γαλαξίες και κομμήτες. Σαφέστατα μπορείς να δεις γαλαξίες και κομμήτες. Ακόμα και με ένα 4.5 μπορείς να δεις. Το θέμα δεν είναι τι μπορείς να δεις. Το θέμα είναι πως το βλέπεις. Με ένα 8αρι οι εικόνες δεν είναι πλούσιες, κάτι που απ οτι κατάλαβα επιθυμεί. Επιθυμεί το τηλεσκόπιο να μπορεί να του δείχνει πλούσια χαρακτηριστικά. Αυτό δείνχουν οι ερωτήσεις του. Αναφέρει μέχρι και χρώμα. Το 8αρι dob δεν είναι μεγάλο τηλεσκόπιο. To 8" lx200 λόγου χάρη είναι ένα μεγάλο τηλεσκόπιο, γιατί πολύ απλά χρησιμεύει αλλού. Η καλύτερη λύση εάν θες να κάνεις compromise με τα μεταχειρισμένα (απίθανη λύση μιας και όντως οι ερασιτέχνες προσέχουν σα τα μάτια τους τον εξοπλισμό τους) είναι να δώσεις κάτι παραπάνω, πχ γύρω στα 500 ευρώ και να αποκτήσεις κάτι καλύτερο και πιο κοντά σε αυτό που αναζητάς. Ο πυρετός της διαμέτρου είναι απόλυτα δικαιολογημένος σε όλους. Άλλη χάρη έχει το 8αρι και άλλη χάρη έχει το 25αρι και το 40αρι. Εκεί ακριβώς όμως μπαίνουν πάλι τα λεφτά. Θες 40αρι? μπορείς να το αποκτήσεις? θες επιπλέον λεφτά όμως για πανάκριβα προσοφθάλμια, διορθωτές και μεταφορικά μέσα ώστε να το μεταφέρεις και να το στήνεις άνετα χωρίς να σπάσεις τη μέση σου. Και γυρίζω στη πρώτη μου κουβέντα και ξαναλέω οτι τα πάντα είναι θέμα προυπολογισμού. Εάν θες να βλέπεις γαλαξίες, κομμήτες, χρώματα (όσο αυτό είναι δυνατό) πρέπει να μεγαλώσεις ΠΟΛΥ το προυπολογισμό σου. Εάν συμβιβάζεσαι να παρατηρείς γνωστά-βασικά deep sky objects και να τα διακρίνεις ως συννεφάκια (Μ51, Μ57, Μ15, Μ33 κλπ) τότε go ahead για ένα 8αρι dobsonian. STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
aggelos fr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2011 Oποιοδηποτε δεν εχει ασχοληθει λιγο με την αστρονομια,νομιζει ολα ειναι απλα(να βλεπει σπειρες σε γαλαξιες,χρωματα λεπτομεριες κλπ)Μονο με το διαβασμα καποιος αρχαριος μπορει να καταλαβει οτι τα πραγματα δεν ειναι οπως φαινονται.
aggelos fr Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2011 Oποιοδηποτε δεν εχει ασχοληθει λιγο με την αστρονομια,νομιζει ολα ειναι απλα(να βλεπει σπειρες σε γαλαξιες,χρωματα λεπτομεριες κλπ)Μονο με το διαβασμα καποιος αρχαριος μπορει να καταλαβει οτι τα πραγματα δεν ειναι οπως φαινονται.
georgexiro Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2011 Φυσικα. Για να δει κανεις εστω και αμυδρες λεπτομερειες σε νεφη και γαλαξιες θελει τουλαχιστον ενα τηλεσκοπιο 10". Ασε που για να δεις χρωματα πρεπει να εχεις πανω απο 14". GeorgeXiro
KOTS Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2011 Φυσικα. Για να δει κανεις εστω και αμυδρες λεπτομερειες σε νεφη και γαλαξιες θελει τουλαχιστον ενα τηλεσκοπιο 10". Ασε που για να δεις χρωματα πρεπει να εχεις πανω απο 14". Λάθος STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
astrachan Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2011 Λοιπον διαβασα προσεχτικα ολες τις απαντησεις σας και σας ευχαριστω ολους για την βοηθεια..... Μετα απο οσα διαβασα κρινω απαραιτητη την αγορα του Νightwatch (το οποιο θα ψαξω μπας και το βρω στο διαδυκτιο κουτρα). Απο κει και περα δεν ειπα οτι θελω απαραιτητα (θα επιθυμουσα ναι) να βλεπω εγχρωμες-πλουσιες εικονες απλα ρωτησα αν θα μπορω με καποιο τροπο να το κανω εστω και μακροπροθεσμα με την χρηση καποιου προσοφθαλμιου κτλ(το οποιο προσοφθαλμιο απλως φανταζομαι τι ειναι και τι μπορει να κανει). Επειδη ο ενθουσιασμος μου ειναι τεραστιος εφοσον πηρα την αποφαση να αποκτησω ενα δεν θα απογοητευτω για αρχη λογω ποιοτητας εικονας κτλ.Δεν γινομαστε hublle σε μια μερα.....ΟΚ το πιασα.... Εξαλλου η ιδεα μου καρφωθηκε για τα καλα τον Αυγουστο κανοντας βολτα σε μια παραλια της Θασου οπου καποιοι ερασιτεχνες προσφεραν εναντι ενος ευρω μια ματια απο τα τηλεσκοπια τους στην Σεληνη.Τα συγκεκριμενα ειχαν αξια 3000 και 1500 ευρω.Οι ιδιοι στην μονολεπτη συζητηση μαζι τους μου ειπαν οτι για αρχη ενα τηλεσκοπιο 300-400 ευρω ειναι καλο "Μονο μην παρεις κανενα απο κεινα που πουλανε στα Lidlle" μου ειπε χαρακτηριστικα ο ενας. Τελος οι οικονομικες μου δυνατοτητες σε καμια περιπτωση δεν ξεπερνουν το ποσο που ανεφερα στην αρχη αρα θα προτιμησω το ηλεσκοπιο που οι περισσοτεροι μου προτεινατε.... Ευχαριστω και παλι.....
scott Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2011 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 25, 2011 Απο την στιγμη που δεν γνωριζεις αν ασχοληθεις εντατικα με την αστρονομια,μπορει ναι μπορει και οχι θα σου ελεγα να κανεις την φθηνοτερη καλητερη αγορα!Αυτο το θεωρω την ποιο οικονομικη καλη αγορα http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15111 και απορω πως δεν πουληθικε ακομη!!!Αν θελεις αργοτερα να δεις χρωματα,ειναι ελαφρη και το ανεβαζεις σε ΕQ3.2 η EQ5 ισημερινη κα κανεις φωτογραφιση,θα την κανει πολυ καλα την δουλεια του να εισαι σηγουρος...οι χαρτες του nightwatch ειναι καλοι για αρχη και επισης αν προσθετες ενα red dot finder θα εκανες πολυ ευκολη την εισαγωγη σου στην παρατηριση!οικονομικα πολυ και σε περιπτωση που το αφησεις τα πουλας ξανα στην τιμη που κοστισαν πανω- κατω!Ευχομαι να ασχοληθεις παντος Καλη αποφαση και καλη αρχη .... Κων/νος Σιδηρόπουλος Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα