Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους..Είμαι νέο μέλος εδώ και θα ήθελα τη βοήθειά σας σε κάτι.

Είμαι 20 ετών και απο μικρή με ενθουσίαζε ο χώρος της αστρονομίας.τώρα θέλω να ασχοληθώ περισσότερο με αυτό και θέλω να πάρω ένα τηλεσκόπιο.Τα χρήματα που διαθέτω είναι γύρω στα 250 με 300ευρώ.Θέλω να μου πείτε τη γνώμη σας για αυτό το τηλεσκόπιο: http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1614

Δεν με ενδιαφέρει τόσο το να μάθω τον ουρανό όσο το να μπορώ να παρατηρώ τη Σελήνη αλλά και τους Πλανήτες. Έχω κατεβάσει το stellarium και το celestia και με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ μόνο που δεν με ικανοποιεί να τα βλέπω μόνο στον υπολογιστή μου.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

Δημοσιεύτηκε
+1 και εγω θα σου ελεγα να παρεις το δοβ 6' πολυ καλο τηλεσκοπιο και περνεις πολυ καλεσ εικονες.....αν ψαξεις στης αγγελιεσ θα βρεισ ενα με πολυ καλη τιμη...
JUST FOR FUN...... :-note
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα και καλώς ήρθες.

Το τηλεσκόπιο που σε ενδιαφέρει είναι αχρωματικό. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως όταν παρατηρείς φωτεινά αντικείμενα όπως η Σελήνη, οι πλανήτες και λαμπερά άστρα θα παρουσιάζεται χρωματικό σφάλμα στα όρια του αντικειμένου. Από την άλλη μεριά τα 90mm που είναι η διάμετρος του αντικειμενικού φακού ... είναι ικανοποιητικά για πλανήτες αλλά καθώς το ενδιαφέρον γι αυτούς σιγά σιγά θα εξαντλείται, δεν θα μπορούν να σου προσφέρουν και πολλά για την συνέχεια σε αντικείμενα που βρίσκονται πέρα από το ηλιακό μας σύστημα (DSO), όπως αστρικά σμήνη, γαλαξίες, νεφελώματα κ.λ.π.

Έτσι η διάμετρος εισαγωγής στα τηλεσκόπια θεωρητικά είναι αυτή των 6'' και ακόμη καλύτερα των 8''. Το επόμενο πράγμα που πρέπει να δεις είναι σχετικό με το βάρος του τηλεσκόπιου. Εάν είναι δυνατόν να παρατηρείς από σταθερό σημείο και δεν χρειάζεται να το μετακινείς τότε όλα είναι καλά. Αν πρέπει να το μετακινείς τότε θα πρέπει να λάβεις υπόψη το βάρος των DOB 8'' ή 10'' προτείνουν οι φίλοι παραπάνω, καθώς ένα 8'' DOB ζυγίζει περισσότερο από 15 κιλά, ενώ και το μέγεθός του αρκετά μεγάλο.

Μπορείς να αναζητήσεις στο Forum του AstroVox ανάλογα θέματα με το δικό σου όπου θα βρεις πολύ χρήσιμες πληροφορίες.

Καλό θα ήταν να διαβάσεις το The Backyard Astronomer's Guide το οποίο θα σου λύσει πάρα πολλές απορίες:

http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1977

Φιλικά,

Δημήτρης

“The Truth Is Out There”

"Stardust" Observatory - Chalkidiki

Δημοσιεύτηκε
Σας ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις σας. Η αλήθεια είναι ότι τα έχω δει αυτά που αναφέρετε αλλά επειδή θα χρειαστεί να το μεταφέρω συνέχεια (ένα στοιχείο το οποίο παρέλειψα να αναφέρω) έψαχνα για κάτι πιο ελαφρύ.. :? :?
Δημοσιεύτηκε
Αν προτεραιότητα είναι η φορητότητα, θα πρότεινα να δεις και τη λύση ενός maksutov. Αλλιώς και από προσωπική εμπειρία θα πρότεινα αντί αυτό που πρότεινες το 6ιντσο dob.

Νίκος Κουρούνης

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Δημοσιεύτηκε

Το τηλεσκόπιο που διάλεξες είναι πόλη κάλλο για την δουλεία που το θέλεις, θα το ευχαριστηθείς στην σελήνη και στους υπολοίπους πλανήτες επίσης αν έχουν –έχεις οι γονείς σου και καμία μηχανή dslr me to κατάλληλο t-ring θα μπόρεσης να βγάλεις και κάποιες Φώτο της σελήνης !!! αλά Ος εκεί το τηλεσκόπιο που σου προτείνουν τα πεδία είναι πολύ καλλίτερο και θα μπόρεσης να το χρησιμοποίησης και σε πιο αμυδρά αντικείμενα και είναι στα ιδία χρήματα

Ένας αλος παράγοντας είναι και που θα κάνης της παρατηρήσεις αν είσαι σε πόλη και δεν πας κάπου πιο σκοτεινά τότε πάρε αυτό που έχεις διαλέξει αν είσαι σε σκοτεινό ουρανό πάρε το dob6’ για αρχή

υστερόγραφο, το τηλεσκόπιο που διάλεξες στο f10 δεν έχει χρωματικό σφάλμα αλά και να έχει είναι αμελητέο

υστερογραφο2, κάλος όρισες και καλές παρατηρήσεις

Δημοσιεύτηκε
Όσα ακούστηκαν σωστά τα βρίσκω και θέλω μόνο να προσθέσω πως αν πάρεις το 90/900 θα χρειαστείς και κάποιον διαγώνιο 90 μοιρών, καθώς αυτός που συμπεριλαμβάνεται προορίζεται για επίγεια παρατήρηση. Αν θέλεις και επίγεια παρατήρηση τότε προτίμησέ το, αλλιώς ένα Dobsonian 6'' ή 8'' που είναι και σταθερότερο εκτός από (πολύ) φωτεινότερο και χωρίς παράπλευρο χρώμα. Το πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα δεν μπορείς να το φανταστείς μέχρι να χρησιμοποιήσεις ένα τηλεσκόπιο και ειδικά στις μεγεθύνσεις που παρατηρούμε τους πλανήτες συνήθως.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Δεν είμαι ειδικός ούτε καν έμπειρος αλλά θα μιλήσω ως κάτοχος 8" dob(το οποίο φυσικά μου προτάθηκε εδώ μέσα :D )

Για την δουλεία που το θες δεν το συζητάω,είναι άψογο.Πολύ όμορφες και καθαρές εικόνες κάθε πλανήτη που έχω δει(Δία,Άρη,Κρόνο). Η μεταφορά που αναφέρεις ήταν και για εμένα ένα θέμα αφού βγάινω στην αυλή του σπιτιού μου στην Θεσσαλονίκη για να παρατηρήσω οπότε "δένω" και "λύνω" πολύ συχνά.Τα dob χωρίζονται σε δύο μέρη(όπως τα περισσότερα τηλεσκόπια) στην βάση και στον σωλήνα.Η βάση του dob μου είναι περίπου 18 κιλά αλλά έχει εργονομική λαβή και είναι πολύ εύκολη στην μεταφορά.Ο σωλήνας του 8" είναι αρκετά μεγάλος,10 κιλών και δύσκολος στην μεταφορά κυρίως λόγω της μεγάλης προσοχής που θέλει.Εάν πρέπει να το μεταφέρεις συχνά ανεβοκατεβαίνοντας σκάλες θα έχεις πρόβλημα.Στο 6" όμως που σου προτείνουν τα παιδιά ο σωλήνας είναι πολύ μικρότερος,οπότε φαντάζομαι πιο εύκολος στην μεταφορά.Νομίζω πάντως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην μεταφορά για κοντινές αποστάσεις.Εάν θες να τον βάλεις σε αμάξι δεν το συζητώ,είναι παιχνιδάκι.Ο σωλήνας του 8" χωράει με άνεση στα πίσω καθίσματα,φαντάσου του 6"

Το μεγάλο ατού όμως του τηλεσκοπίου είναι όλα τα άλλα αντικείμενα που μπορείς να δεις.Εγώ έχοντας(δυστυχώς) παρατηρήσει μόνο μέσα από Θεσσαλονίκη έχω καταφέρει να βρω πολλά αντικείμενα βαθέους ουρανού του καταλόγου Messier τα οποία μάλιστα φάινονται και σχετικά εύκολα και κάποια μάλιστα και ιδιαίτερα λαμπρά!

Οπότε εν τέλη θα σου έλεγα και εγώ να προσανατολιστείς σε Dobsonian μονοπάτια,έχουν από τις καλύτερες(αν όχι την καλύτερη) σχέση τιμής-απόδοσης.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης