Jump to content

Annular Eclipse Trip (English & Greek versions)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Hi Everybody,

 

Some time ago I posted this article on Astrovox and recalled that not a lot of persones read it. More than likely due to the fact that it was written in English and not in Greek. Well, due to the availability of Google Translate, I am posting both versions here. I hope that the translation is readable.

 

Fred

 

 

Δύο παρατηρητήρια, ένα δακτυλιοειδή έκλειψη & Ένα Κόμμα Αστέρων σε 89 ώρες

 

Με Frederick N. Ley

© 1994

 

Μερικά από τα μέλη του συλλόγου είχαν επίγνωση του σχεδίου μου να λάβει ένα ταξίδι στο Ελ Πάσο, για να δείτε την δακτυλιοειδή έκλειψη του ήλιου. Λοιπόν, πήγα και ήρθε πίσω και είχε μια εξαιρετική στιγμή. Έφυγα από Lancaster στις 07.15 π.μ. στις 7 Μαΐου και οδήγησε σε ένα βενζινάδικο στο Τμήμα και τη λεωφόρο J για να γεμίσουν το αυτοκίνητο. Στο βενζινάδικο του ατμού που βγαίνει από κάτω από το αυτοκίνητό μου τράβηξε την προσοχή μου. Προχώρησα για το σπίτι. Αναρωτιόμουν αν αυτό ήταν να είναι ένα σύντομο ταξίδι. Κοίταξα κάτω από την κουκούλα και βρέθηκε ο ένοχος να είναι ένα από σωλήνες θέρμανσης μου, η οποία είχε αναπτύξει ένα μικρό διάλειμμα και ήταν spewing του ψυκτικού υγρού. Βρήκα ένα γκαράζ και τέσσερις έως πέντε ώρες αργότερα, συν μερικά δολάρια, το πρόβλημα διορθώθηκε. Έφυγα από Λάνκαστερ για δεύτερη φορά το Σάββατο, στις 6:15 μμ πήρα 138 έως το 215 και στη συνέχεια πήγε νότια για να Interstate 10 και με επικεφαλής ανατολικά.

Έφτασα στο Tucson, μέσω μια σύντομη στάση σε ένα χώρο ανάπαυσης, κατά την ανατολή του ηλίου. I τροφοδοτείται και οδήγησε στο Kitt Peak Εθνικό Αστεροσκοπείο. Ενώ εκεί επισκέφθηκε την 158-ιντσών (4 μέτρα) τηλεσκόπιο Mayall. Είχα μάλιστα την τύχη να επιτραπεί στο πάτωμα του τηλεσκοπίου με μια ομάδα που ήταν εκεί. Η θέα από τα παράθυρα παρατήρησης, που λειτουργούν σε όλη τη διαδρομή γύρω από το κτίριο, ήταν όμορφη. Ναι, μπορείτε να κάνετε ένα ασανσέρ μέχρι το τηλεσκόπιο. Μπορείτε τότε μόνο πρέπει να ανεβείτε τις σκάλες ενός ορόφου για την επίτευξη των γκαλερί επισκέπτες.

Το μουσείο έχει μερικά ωραία οθόνες. Το ένα είναι το λευκό φως προβαλλόμενη εικόνα του ήλιου. Υπήρχαν δύο μικρές ομάδες ηλιακών κηλίδων το πρωί του 8ου. Το κεντρικό βύσμα για την 158-ιντσών καθρέφτη τηλεσκόπιο είναι επίσης στην επίδειξη. Υπάρχουν δύο υπολογιστές που σας επιτρέπουν να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας της αστρονομίας, μεταξύ άλλων. Το κατάστημα δώρων έχει μερικά ωραία βιβλία και αφίσες, κούπες καφέ (που ήταν έξω από αυτά, όταν ήμουν εκεί, μπορείτε να παραγγείλετε μέσω ταχυδρομείου), ένα ωραίο βιβλίο για την ιστορία της Kitt Peak και πολλά άλλα στοιχεία.

Στη συνέχεια πήγε για να εξετάσει την 84-ιντσών τηλεσκόπιο. Από την 84-ιντσών τηλεσκόπιο πήγα να δω το μεγάλο Ηλιακό Τηλεσκόπιο. Είναι σίγουρα ένα μοναδικό τηλεσκόπιο. Γκαλερί του επισκέπτη είναι στο επίπεδο του εδάφους και μπορείτε να δείτε πάνω-κάτω το μήκος του άξονα του φωτός του τηλεσκοπίου από τα θεωρεία. Ο άνεμος στην Kitt Peak ότι αντιπάλους του Antelope Valley, ακριβώς για να είναι ενήμεροι.

Δίπλα στο μουσείο / βιβλίο κατάστημα στην προβλήτα και των δομικών στοιχείων για ένα νέο παρατηρητήριο. Αυτό θα στεγάσει ένα 16-ιντσών τηλεσκόπιο για δημόσια χρήση.

Από Kitt Peak έφυγα για Ελ Πάσο. Σταμάτησα σε Lordsburg, Νέο Μεξικό και πήρε λίγο περισσότερο φυσικό αέριο. Περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ Lordsburg και Deming, οδηγείτε κατά τη διάρκεια της Continental Divide σε υψόμετρο 4.585 ποδιών. Στο λυκόφως βράδυ οδήγησα πάνω από το Ρίο Γκράντε και μέσω Las Cruces. Έφτασα στο El Paso εκείνο το βράδυ, βρήκε ένα Motel Έξι, πήρε κλειδί μου σε 302 δωμάτια και πήγε για ύπνο, (πιστέψτε με το χρειαζόμουν).

Την επόμενη μέρα, το 9ο, έφυγα νωρίς για Mc Donald Παρατηρητήριο το οποίο βρίσκεται κοντά στο Fort Davis και όπου το Τέξας Αστέρων γιορτή. Κέντρο του επισκέπτη σε Mc Donald Παρατηρητήριο έχει ρυθμιστεί πολύ καλά. Υπάρχει 8 λεπτά με εισαγωγικό βίντεο που εμφανίζεται στην ιστορία του παρατηρητηρίου. Η συνήθης σειρά από βιβλία, καρφίτσες, κάρτες, κούπες καφέ και άλλα καλούδια είναι προς πώληση επίσης. Ρώτησα αν η 82-ιντσών τηλεσκόπιο ήταν διαθέσιμες για να επισκεφθείτε. Μου είπαν όχι, αλλά αν φρόντισε να δείξει μέχρι και στις 5 το απόγευμα, ο κύριος μου είπε ότι θα μου δώσει μια προσωπική ξενάγηση. Στη συνέχεια προχωρήστε στο αυτοκίνητο μέχρι το 107-ιντσών τηλεσκόπιο και πήρε μερικές διαφάνειες και βίντεο από το τηλεσκόπιο.

Έχω δίπλα επικεφαλής στο Τέξας Αστέρων Κόμμα, το οποίο είναι δώδεκα μίλια νότια του Παρατηρητηρίου. Σίγουρα υπήρχαν αρκετά άτομα εκεί, θεωρώντας ότι ήταν η πρώτη ημέρα της εκδήλωσης. Υπάρχουν τρία πεδία παρατήρηση. Το ανώτερο πεδίο είναι ένας κανονισμός βρωμιά μέγεθος γηπέδου ποδοσφαίρου. Υπήρχαν πολλά τηλεσκόπια εκεί, και μου είπαν ότι ο χώρος θα γεμίσει συνεχώς μέχρι όλος ο χώρος είχε φύγει. Το επόμενο πεδίο είναι χαμηλότερα, και είχε πάρα πολλά τηλεσκόπια. Το τελευταίο πεδίο είναι κοντά στην είσοδο και δεν υπήρχαν και πολλά τηλεσκόπια εκεί εκείνη τη στιγμή το απόγευμα. Δεν παρατήρησα καμία εμπορική τους πωλητές κατά τη χρονική στιγμή. Η εγγραφή έλαβε χώρα στην αίθουσα της συνεδρίασης. Ρώτησα, και ευτυχώς, δεν ήταν υποχρεωμένη να εγγραφείτε για τις λίγες ώρες που ήμουν εκεί.

Τώρα, πίσω στο Mc Donald Παρατηρητήριο. Οδήγησα μέχρι την 82-ιντσών θόλο και περίμενε για περιοδεία μου για να ξεκινήσει. Περπατήσαμε μέχρι το δάπεδο του 82-ιντσών και στη συνέχεια προχώρησε να περπατήσει μέχρι την οροφή της αίθουσας ελέγχου, που καταλαμβάνει τη δυτική πλευρά του θόλου. Από εκεί περπάτησα μέχρι τις σκάλες που καμπύλη μέχρι την κορυφή του το εσωτερικό του θόλου. Εγώ δεν αισθάνομαι όπως το περπάτημα σε όλη τη διαδρομή επάνω, αλλά μου επέτρεψε να λάβει μερικά ωραία διαφάνειες και βίντεο. Μετά ψάχνουν όλο το τηλεσκόπιο πήγαμε κάτω και περιόδευσε τη βιβλιοθήκη και τις στοίβες των παλιών βιβλίων αστρονομίας που προέρχονται από πολλές διαφορετικές παρατηρητήρια από όλο τον κόσμο.

Τώρα έρχεται η έκπληξη, ρωτήθηκα αν θα ήθελα να περιοδεία της 107-ιντσών τηλεσκόπιο, δεδομένου ότι ορισμένες συντήρηση γινόταν. Ωραία, είπα, αφήνει να πάει και να το δει. Αυτή τη φορά πήρα το μεγάλο ασανσέρ μέχρι το δεύτερο όροφο του τηλεσκοπίου. Τα φώτα στο ασανσέρ να ξεφεύγει από λίγα μόλις δευτερόλεπτα πριν το ασανσέρ έρχεται σε μια πλήρη στάση. Υπήρχε ένας αστρονόμος στο πάτωμα φόρτωσης λίγο υγρό άζωτο σε μια φωτογραφική μηχανή για τις παρατηρήσεις του αργότερα εκείνο το βράδυ. Μίλησα μαζί του για λίγο, και μου είπε ότι σπούδαζε λευκός νάνος αστέρια.

Η αίθουσα ελέγχου, το οποίο στεγάζονται πολλές οθόνες με τα δεδομένα σε αυτά και μερικά που έδειξε ένα αστέρι από την προηγούμενη εκτέλεση νύχτες, ήταν επίσης περιόδευσε. Τότε ήταν κάτω στην αίθουσα εστίασης coude, η φασματογραφική αίθουσα ελέγχου και το "καθαρό δωμάτιο", όπου τα πρίσματα και σχάρες κρατήθηκαν. Το δωμάτιο δεν ήταν καθαρό χειρουργικά, αλλά χρησιμοποιούσε έναν καθαρισμού αέρα μηχανή για να κρατήσει τα επίπεδα σκόνης κάτω. Από εκεί πήγα να δω την μεγάλη δεξαμενή aluminizing. Η δεξαμενή χρησιμοποιείται επίσης για την επικάλυψη των 82-ιντσών καθρέφτη πολύ? Δεξαμενή του έχει μια διαρροή και δεν είναι σήμερα σε χρήση. Μου δόθηκε του 1990 το θέμα του "Η Αστρονομική Εφημερίς», η οποία φέρει την ένδειξη "Κέντρο Ελέγχου 107-ιντσών τηλεσκόπιο." Εκτίμησα σίγουρα. Αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες μου προς τον κύριο για τη λήψη του χρόνου από το πρόγραμμά του για να με ξεναγήσει, πήγα πίσω προς Ελ Πάσο εν αναμονή της έκλειψης.

Eclipse Day, May 10, είμαι μέχρι και στις 5 το πρωί και να βγει σε αναζήτηση κάποιων πρωινό καφέ. Ένα γράμμα Κ εντοπίζεται και να λάβω τον καφέ μου και μια εφημερίδα, η οποία έχει άρθρα σχετικά με τις ημέρες έκλειψη. Από εκεί έχω το κεφάλι μέχρι το βουνό και να δημιουργήσει τον εξοπλισμό μου στο μεγάλο στάση ανάπαυσης. Στις 6:30 το πρωί ένα άλλο αυτοκίνητο παρουσιάζει, και ένα άλλο που συμβαίνει να είναι ένας φωτογράφος από το Ελ Πάσο. Είχε επιπλέον καφέ πάρα πολύ.

Με το χρόνο έκλειψη ήταν η αναμενόμενη μεγάλη ομάδα ανθρώπων. Ήμουν απασχολημένος με τις διαφάνειες του ήλιου μέσα μου C-90 και βίντεο με τη βιντεοκάμερα. Η εκδήλωση ήταν εντυπωσιακή, και το σκοτάδι που ακολούθησαν, λόγω του ήλιου εμποδίζεται είχε μια παράξενη ματιά σε αυτό. Πήρα μια διαφάνεια της περιοχής στα μέσα της έκλειψης και στη συνέχεια άλλο ένα μετά το συμβάν, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την ίδια ταχύτητα κλείστρου και το f-stop, και υπάρχει μια πολύ αισθητή διαφορά, υπό το πρίσμα επίπεδο.

Στο σημείο όπου η έκλειψη πάνω, άρχισα συσκευασία μέχρι τον εξοπλισμό και κατέβηκε από το βουνό και να γεμίσει με αέριο και επικεφαλής πίσω στο Λάνκαστερ. Χρησιμοποιώντας το υπόλοιπο σταματά να πιάσει μερικές ώρες του ύπνου. Έφτασα πίσω στο Lancaster στις 11:15 π.μ., 89 ώρες μετά την αναχώρησή μου. Η συνολική διανυθείσα απόσταση σε αυτό το ταξίδι ήρθε να 2,424.50 μίλια ή 3,879.2 χιλιόμετρα.Dýo parati̱ri̱tí̱ria, éna daktylioeidí̱ ékleipsi̱ & Éna Kómma Astéro̱n se 89 ó̱res

 

 

 

Two Observatories, One Annular Eclipse & One Star Party in 89 Hours

 

By Frederick N. Ley

©1994

 

Some of the club members were aware of my plan to take a trip to El Paso in order to view the annular eclipse of the sun. Well, I went and came back and had an excellent time. I left Lancaster at 7:15 a.m. on the 7th of May and drove to a gas station at Division and Avenue J to fill up the car. At the gas station the steam coming out from under my car caught my attention. I proceeded for the house. I was wondering if this was to be a short trip. I looked under the hood and found the culprit to be one of my heater hoses, which had developed a small break and was spewing coolant. I found a garage and four to five hours later, plus a few dollars, the problem was corrected. I left Lancaster for the second time on Saturday, at 6:15 p.m. I took 138 to the 215 and then went south to Interstate 10 and headed east.

I arrived in Tucson, via a short stop in a rest area, at sunrise. I fueled up and drove to Kitt Peak National Observatory. While there I visited the 158-inch (4 meter) Mayall telescope. I even had the good fortune of being allowed on the floor of the telescope with a group that was there. The view from the observation windows, which run all the way around the building, was beautiful. Yes, you do take an elevator up to the telescope. You then only have to climb one flight of stairs to reach the visitors gallery.

The museum has some nice displays. One is a white light projected image of the sun. There were two small sunspot groups on the morning of the 8th. The central plug to the 158-inch telescope mirror is also on display. There are two computers that allow you to test your knowledge of astronomy among other things. The gift shop has some nice books and poster, coffee mugs (they were out of them when I was there-you can order by mail), a nice book on the history of Kitt Peak and many other items.

I then went to look at the 84-inch telescope. From the 84-inch telescope I went to see the large Solar Telescope. It definitely is a unique telescope. The visitor’s gallery is at ground level and you can look up and down the length of the light shaft of the telescope from the gallery. The wind on Kitt Peak rivals that of the Antelope Valley, just to be aware.

Next to the museum/book shop is the pier and structural members for a new observatory. This will house a 16-inch telescope for public use.

From Kitt Peak I left for El Paso. I stopped at Lordsburg, New Mexico and got some more gas. About halfway between Lordsburg and Deming, you drive over the Continental Divide at an altitude of 4,585 feet. In the evening twilight I drove over the Rio Grande and through Las Cruces. I arrived at El Paso that evening, found a Motel Six, took my key to room 302 and went to sleep- (believe me I needed it).

The next day, the 9th, I left early for Mc Donald Observatory which is situated near Fort Davis and where the Texas Star Party is held. The visitor’s center at Mc Donald Observatory is set up very well. There is an 8-minute introductory video that is shown on the history of the observatory. The usual array of books, pins, postcards, coffee mugs and other goodies are for sale too. I inquired if the 82-inch telescope was available to visit. I was told no, but if I cared to show up at 5 p.m., the gentleman told me that he would give me a personal tour. I then proceed to drive up to the 107-inch telescope and took some slides and video footage of the telescope.

I next headed to the Texas Star Party, which is twelve miles south of the Observatory. There certainly were quite a few people there, considering that it was the first day of the event. There are three observing fields. The upper field is a dirt regulation size football field. There were many telescopes there, and I was told that the space would continually fill up until all the space was gone. The next field is lower down, and it too had many telescopes. The last field is near the entrance and there were not as many telescopes there at that time in the afternoon. I did not notice any commercial vendors at the time. The registration took place in the meeting hall. I inquired, and fortunately, I was not required to register for the few hours that I was there.

Now, back to Mc Donald Observatory. I drove up to the 82-inch dome and waited for my tour to start. We walked up to the floor of the 82-inch and then proceeded to walk up to the roof of the control room, which occupies the western side of the dome. From there I walked up the stairs that curve up to the top of the inside of the dome. I did not feel like walking all the way up, but it allowed me to obtain some nice slides and video footage. After looking all over the telescope we went downstairs and toured the library and the stacks of old astronomy books that come from many different observatories from around the world.

Now comes the surprise, I was asked if I would like to tour the 107-inch telescope since some maintenance was being done. Fine, I said, lets go and see it. This time I took the large elevator up to the second floor of the telescope. The lights in the elevator go off just a few seconds before the elevator comes to a complete stop. There was an astronomer on the floor loading some liquid nitrogen into a camera for his observations later that night. I spoke to him briefly, and he told me that he was studying white dwarf stars.

The control room, which housed many screens with data on them and a few that showed a star from the previous nights run, was also toured. Then it was downstairs to the coude focus room, the spectrographic control room and the “clean room” where the prisms and gratings were kept. The room was not surgically clean, but employed an air-cleaning machine to keep dust levels down. From there I went to see the large aluminizing tank. This tank is also used to coat the 82-inch mirror too; its tank has a leak and is currently not in use. I was given a 1990 issue of “The Astronomical Ephemeris” which is labeled “Control Room 107-inch Telescope.” I certainly appreciated it. After expressing my thanks to the gentleman for taking time out of his schedule to show me around, I headed back towards El Paso in anticipation of the eclipse.

Eclipse Day, May 10, I am up at 5 a.m. and go out in search of some morning coffee. A Circle-K is spotted and I obtain my coffee and a newspaper, which has articles on the days eclipse. From there I head up to the mountain and set up my equipment at the large rest stop. At 6:30 a.m. another car shows up, and another who happens to be a photographer from El Paso. He had extra coffee too.

By eclipse time there was the expected large group of people. I was busy taking slides of the sun through my C-90 and video footage with the video camera. The event was impressive, and the darkness that ensued due to the sun being blocked had a strange look to it. I took a slide of the area at mid-eclipse and then another one after the event, still using the same shutter speed and f-stop, and there is a very noticeable difference in the light level.

At the point when the eclipse over, I started packing up the equipment and went down the mountain and filled up with gas and headed back to Lancaster. Using the rest stops to catch a few hours of sleep. I arrived back in Lancaster at 11:15 a.m., 89 hours since my departure. The total distance driven on this trip came to 2,424.50 miles or 3,879.2 kilometers.

www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.uk

www.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)

www.imca.cc (#9181)

www.alpo-astronomy.org

Astrovox Member #4.

Doing astronomy since 1970

Sky & Tel subscriber since 1971

www.highdeserttelescopes.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης