notis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2011 Την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη για άλλη μία φορά,στην Στοκχόλμη,όπως συμβαίνει τα τελευταία 110 χρόνια,η επιτροπή του βραβείου Νομπέλ, ανακοίνωσε τους εφετινούς τιμωμένους ,μεταξύ άλλων,και της Φυσικής. Το μισό βραβείο πηγαίνει στον αμερικανό καθηγητή Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλει Saul Perlmutter,52 ετών.Το άλλο μισό το μοιράζονται εξίσου ο αμερικανός καθηγητής του Χάρβαρντ Brian Schmidt, 44 ετών,και ο αμερικανός καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής στο Τζονς Χόπκινς Adam Riess,42 ετών. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν οτι το Σύμπαν διαστέλλεται και οτι ίσως μελλοντικά φτάσει στην απειροελάχιστη από πλευράς όγκου κατάστασή του. Οι τρεις επιστήμονες ,χάρη στο ιπτάμενο τηλεσκόπιο Hubble,είχαν στην διάθεση τους εικόνες από τα βάθη του Σύμπαντος καθώς και οργανωμένο πρόγραμμα παρατηρήσεων από επίγεια τηλεσκόπια.Έχοντας μεγάλη γνώση για το πώς σχετίζονται η απόσταση και η ταχύτητα απομάκρυνσης με το φως των εκρήξεων που φθάνει ως τη Γη καθώς και για τις παρεμβολές στην πορεία του φωτός από διαστημική σκόνη,από καταιγίδες και αναταράξεις στην γήινη ατμόσφαιρα,κατάφεραν να μελετήσουν και να μετρήσουν περίπου 50 τέτοια φωτεινά φαινόμενα. Από τις μετρήσεις αυτές διαπίστωσαν το αντίθετο από ότι περίμεναν,ότι δηλαδή,το Σύμπαν διαστέλλεται και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρύθμο.Αυτό συμαίνει ότι αν συνεχίσει έτσι το περιμένει ο θάνατος γιατί θα παγώσει.Και αυτό θα συμβεί γιατί όσο μεγαλώνει ο χώρος όπου υπάρχει ύλη τόσο πέφτει και η θερμοκράσια. Η ύλη του Σύμπαντος όπως τόνισαν οι παραπάνω επιστήμονες αποτελείται κατά 20% από τη σκοτεινή ύλη ,2% από τη γνωστή σε όλους μας ύλη και 75% από σκοτεινή ένεργεια.υπεύθυνη για την ολοένα γρηγορότερη διαστολή του Σύμπαντος.Αυτή όμως η σκοτεινή ενέργεια παραμένει άκομη ένα μυστήριο.
dimis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 12, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 12, 2011 Εκτος και αν βρεθουν οι περιφημες λευκες οπες οι οποιες τροφοδοτουν το συμπαν με νεα υλη εαν υπαρχουν.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα