takis63 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2011 Γειά σας φίλοι Ο τίτλος παραπέμπει στο νέο βιβλίο του Stephen James O'Meara το οποίο είχα παραλάβει εδώ και λίγο καιρό αλλά δεν είχα την ευκαιρία να το τεστάρω στην πράξη. Έτσι σήμερα μιας κι ο καιρός έδειχνε να μας κάνει τη χάρη, ο Spartiatis κι εγώ πήραμε τα όπλα μας και βγήκαμε στα υψώματα της Σελλασίας λίγο έξω απο τη Σπάρτη. Κάποια ελαφρά σύννεφα μας έσπασαν τα νεύρα γι αρκετή ώρα, αλλά τελικά καθάρισε κι αρχίσαμε το κυνήγι. Μερικοί απο τους στόχους που παρατηρήθηκαν. NGC 488 στους Ιχθείς Mag 10.3 SB 13.5Όμορφος σπειροειδής γαλαξίας, φάνηκε εύκολα με τον Panoptic 41. Δείχνει ένα πολύ φωτισμένο κέντρο κι η άλως του είναι αρκετά αχνή, αλλά ένας έμπειρος παρατηρητής καταλαβαίνει αμέσως το σχήμα του. Αυξάνοντας τη μεγέθυνση κι ειδικά με τον Ν20Τ5 μπορούσες να διακρίνεις κάπως τις σπείρες του, αλλά το seeing σήμερα δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό και μας περιόρισε λιγάκι. Πολύ όμορφος στόχος πάντως NGC 936 στο Κήτος Mag 10.2 SB 13.5Στη φωτο του βιβλίου εμφανίζει ένα σχήμα που θυμίζει το μαχητικό διαστημόπλοιο του... Darth Vader μέσα σε άλω και μου κίνησε την περιέργεια. Εντοπίστηκε εύκολα με τον Panoptic 41 αλλά είναι ένας πολύ μικρός στόχος. Αυξάνοντας τη μεγέθυνση την καλύτερη εικόνα μου έδωσε ο Ν13Τ6 όπου μπορούσες αδιόρατα να δείς την στρογγυλή του άλω. Το μακρόστενο εσωτερικό σχήμα του, σαν μπάρα ένα πράγμα, ήταν αρκετά ευκολότερο. Καλύτερη εικόνα έπαιρνα με πλευρική όραση και γνωρίζοντας το σχήμα του απο τη φωτό, μπορούσα να το φέρω κάπως στο μάτι μου. Η μακρόστενη εσωτερική "μπάρα" του ήταν ευδιάκριτη κι έμοιαζε με τη φωτό του βιβλίου αλλά ήθελε αρκετή προσπάθεια. Ασυνήθιστος στόχος πάντως, νομίζω ιδανικός για μεγάλα τηλεσκόπια. NGC 1491 νεφέλωμα εκπομπής στον ΠερσέαΜε τον Panoptic 41 φαινόταν αχνά δίπλα στο άστρο του (11 mag), αλλά η αποκάλυψη ήρθε μόλις βίδωσα το φίλτρο TV Nebustar. Τότε το νεφέλωμα αποκαλύφθηκε σε όλο του το μεγαλείο, εμφανίζοντας την πολύ πυκνή και λεπτομερέστατη περιοχή δυτικά του άστρου, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές φαίνονταν μέν αλλά σαφώς πιο αχνά. Καλή εικόνα μας έδωσε κι ο UO SWA 32. Πολύ ωραίος στόχος. NGC 1514 Πλανητικό mag 10.9 στον ΤαύροΩραία περίπτωση. Πάω στο πεδίο και βλέπω...τίποτα. Νά το άστρο, να κι άλλα δύο άστρα, αλλά νεφέλωμα πουθενά. Δεν μπορεί λέω, εδώ είναι. Η υπόθεση σηκώνει ΟΙΙΙ. Κι ώ του θαύματος νά το το πλανητικούλι. Τι πλανητικούλι δηλαδή, πλανητικάρα είναι. Το βιβλίο δίνει μέγεθος 2,3΄Χ2,0' και φαίνεται να είναι σωστό. Με το TV OIII μπορούσες να δείς πολύ άνετα το μεγαλοπρεπές νεφέλωμα που περιβάλει το κεντρικό αστέρι , αλλά χωρίς το φίλτρο...τίποτα, τζίφος. Πολύ πλάκα είχε. Έβαζα κι έβγαζα το φίλτρο για να βλέπω ξανά και ξανά το φαινόμενο. Ανεβάζοντας τη μεγάθυνση με το Ν20Τ5 και το ΟΙΙΙ, έπαιρνες μια εντυπωσιακή εικόνα του συστήματος και ξεχώριζε και το εσωτερικό κέλυφος. Πιστεύω ότι η θέασή του απο τον Πάρνωνα θα είναι αρκετά πιο εντυπωσιακή. Αυτά απο εμάς για σήμερα Τάκης Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
gregohks Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2011 Ωραιος Μονο μια ερωτηση .Τι ακριβως ειναι το SB?Καλη συνεχεια.
takis63 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2011 Ευχαριστώ SB = Surface Brightness ή Επιφανειακή Λαμπρότητα ενός εκτεταμένου αντικειμένου Για περισσότερα εδώ http://mysite.verizon.net/vze55p46/id18.html Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
astrovox Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2011 Το πήρα κι εγώ, έχω όλη τη σειρά του O'Meara αλλά ακόμα έχω εκκρεμότητες από τα Caldwell και Hidden Treasures. Σιγά σιγά ελπίζω να τα συμπληρώσω (αν και κάποια απαιτούν ταξίδι...) «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
takis63 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2011 Ανδρέα κι εγώ έχω όλη την σειρά των βιβλίων του. Μ'αρέσει ο τρόπος που παρουσιάζει τους στόχους και το γράψιμό του, αλλά θα ήθελα τα αντικείμενα ταξινομημένα ανά αστερισμό. Αυτή είναι κι ή μόνη μου ένσταση . Ξέχασα πρίν να αναφέρω ότι παρατηρήσαμε και τον κομήτη Garrad. Πολύ όμορφο θέαμα με τον Ν20Τ5. Ένας ακόμη στόχος που παρατηρήθηκε ήταν και το νεφέλωμα NGC 1579 στον Περσέα. Δεν θα το ελεγα και πολύ εύκολο, μάλλον δύσκολο ήταν. Δεν ήθελε πολύ μεγέθυνση και την καλύτερη εικόνα πήρα με τον Pan 41 και το TV Nebustar. Ίσως να έφταιγε και το seeing γιατί στο βιβλίο γράφει ότι οι Skiff & Liginbuhl το έχουν παρατηρήσει "εύκολα" με 6 ίντσες!!! Τέλος πάντων θα το ξαναδοκιμάσω. Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
ΙΑΝΟΣ Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 23, 2011 Μπράβο για την εξαιρετική παρατήρηση Παναγιώτιδες!Δυστυχώς κάποιες υποχρεώσεις με κράτησαν μακριά σας, δεν πειράζει, την επόμενη φορά. Τάκη, η θέαση του ngc 1514 πρέπει να ήταν εντυπωσιακή!... άρε τυχεράκηδες! The stars that have most glory, have no rest.www.spartastronomy.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα