Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Celestron ULTIMA LX 13 mm

vixen LANTHANUM LVW 13mm

HYPERION 13 mm,

ποιο απο τα τρια νομιζεται οτι ειναι καλυτερη επιλογη για την παρατηρη Deep Sky

Και τα 3 είναι καλά και ακολουθούν την ίδια σχεδίαση.

Το Celestron ULTIMA LX 13 mm είναι ισοδύναμο με τον Hyperion, αλλά κοστίζει περισσότερο.

To Vixen LANTHANUM LVW 13mm που είναι και το πρωτότυπο (τα άλλα είναι αντίγραφά του) έχει ελάχιστα μικρότερο πεδίο και καλύτερη απόδοση στα άκρα σε τηλεσκόπια μικρού εστιακού λόγου. Στο C8 η διαφορά ίσως να μην είναι εμφανής ώστε να δικαιολογεί τα διπλάσια και πλέον χρήματα που κοστίζει.

Γενικώς το καλύτερο είναι το Vixen αλλά η βέλτιστη σχέση απόδοσης/τιμή ανήκει στο Baader.

Η διαφορά Vixen με Baader δεν είναι τόσο μεγάλη στα 13mm όσο είναι στα 22 με τα αντίστοιχα 24 και 21mm και πρακτικά στα 8mm και κάτω δεν υπάρχει διαφορά σύμφωνα με την πλέον σημαντική συγκριτική δοκιμή.

Εμένα ο Hyperion με ικανοποιεί πάντως και στα f/5 και f/4.9.

Υπάρχουν περίπου 7-8 αντίγραφα από αυτά τα Vixen, κανένα από τα οποία δεν τα ξεπερνά σε ποιότητα, με τα πλέον δημοφιλή παγκοσμίως να παραμένουν τα Baader τα οποία δεν έχουν μείνει στην αντιγραφή αλλά έχουν προσθέσει και αυθεντικές σχεδιάσεις (Hyperion Aspherics 36 & 31mm, Hyperion 24mm, Hyperion 10mm, Hyperion Zoom).

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Ο Vixen LVW 22mm είναι ένας κλασσικός φακός υψηλής ποιότητας στον οποίον σχεδόν απουσιάζει αστιγματισμός σε ολόκληρο το πεδίο των 65 μοιρών. Θεωρείται επιπέδου Pentax XW ή Panoptic. Οι παραπλήσιοι (κλώνοι) Celestron, Baader, Orion κλπ 21mm δείχνουν αστιγματισμό στο έξω 25-33% του πεδίου 68 μοιρών σε τηλεσκόπια f/4-f/6, δηλαδή τα αστέρια παραμορφώνονται ελαφρώς, μοιάζουν ανεστίαστα ή λαμβάνουν σχήμα τριγωνικό ή πολυγωνικό. Στον Hyperion 24 στο f/4 αυτό είναι εντονότερο.

Στο κέντρο του πεδίου δεν έχουν διαφορές. Όλοι έχουν καλό eye relief, μεγάλο φακό κλπ, όπως οι Hyperions που ήδη έχεις δοκιμάσει (και ελαφρό χρωματικό σφάλμα).

Αφού πρόκειται για κοινή σχεδίαση γιατί υπερτερούν οι Vixen; Μάλλον τροχίζουν καλύτερα τους φακούς και ασκούν ποιοτικό έλεγχο, ενδεχομένως χρησιμοποιούν και καλύτερο γυαλί (λανθανίου). Οι επιστρώσεις Phantom των Hyperions όμως είναι υψηλής ποιότητας.

Γιατί το πλεονέκτημα των LVW εξαφανίζεται προοδευτικά κάτω από τα 13mm; Μάλλον επειδή πρόκειται για σχεδίαση με μεθεστιακή ομάδα φακών υψηλού eye relief και η προεστιακή αρνητική ομάδα η οποία ρυθμίζει την μεγέθυνση και την αναίρεση των οπτικών σφαλμάτων (παρομοίως και οι Pentax XW, Delos, Radian κλπ). Η προεστιακή ομάδα λειτουργεί ως Barlow και όσο ισχυρότερη τόσο μεγαλύτερη η διόρθωση. Οι Vixen 22 & Baader 24 δεν έχουν προεστιακή ομάδα και η ποιότητα του Vixen υπερτερεί. Ο 17mm έχει παράγοντα περίπου 1.5x, ο 13mm 2x, ο 8mm 3x, ο 5mm 5x και ο 3.5mm 7x. Ο Hyperion 21mm επίσης 1.5x και ο 10mm 2.5x. Όσο ισχυρότερη η μεγέθυνση τόσο ευθύτερες οι οπτικές ακτίνες και μικρότερη η επίδραση του αστιγματισμού στα πλάγια των φακών, εκεί που η καμπυλότητά τους είναι μεγαλύτερη. Όταν το τηλεσκόπιο έχει μεγάλο εστιακό λόγο συμβαίνει κάτι παρόμοιο και η διαφορά του 22mm από τους κλώνους ελαττώνεται έως εξαφανίσεως.

Το θέμα είναι: C8 f/10+ ή Ν10 f/4.7;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Στο C8 η διαφορά ίσως να μην είναι εμφανής ώστε να δικαιολογεί τα διπλάσια και πλέον χρήματα που κοστίζει.

Κωσταντίνε δεν έχεις κάνει καλή έρευνα αγοράς.Εγώ βλέπω πως ο hyperion κοστίζει 104 ευρώ ο Celestron 149 κ ο LVW 169.Αυτά από Ελλάδα.

Κ αυτή η διαφορά πιστεύω πως είναι λογική για ένα προσοφθάλμιο καλύτερο απ τα άλλα.Μη ξεχνάμε πως το καλύτερο δεν το πληρώνουμε αναλογικά παραπάνω αλλά γεωμετρικά.Δες κ αυτό το τεστ. http://www.vixenoptics.com/PDF/lvw_review.pdf

Μπορεί να μην έχει τον Celestron k τον Hyperion αλλά θα καταλάβεις για τι προσοφθάλμιο μιλάμε.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Αυτό που δεν καταλαβαίνω ρε συ Παναγιώτη στο παραπάνω συγκριτικό, έχω μάλιστα και το τεύχος του Sky at Night που το έχει (παλαιότερα ήμουν συνδρομητής), είναι γιατί λέει ότι ο Pentax 7mm XW δεν έχει το ίδιο καλό eye-relief όπως και ο Vixen (not as long λένε, όχι τόσο μεγάλο δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση), την στιγμή που έχουν ακριβώς ΙΔΙΟ! :-s :-k #-o

20mm και οι δύο...τι να πω, δεν ξέρω. Είναι ακριβώς η ίδια αίσθηση άνεσης και έχω δει και από τον Vixen 8mm.

Έχει πλάκα επίσης που λένε πως, μόνο ένας τελειομανής θα έδινε τόσα λεφτά για προσοφθάλμιο υψηλής μεγέθυνσης όπως ο Pentax XW 7mm... :mrgreen:

For whom the bell tolls?? :-note

Άντε ρε βλάκες Άγγλοι με τα φλέγματά σας!! Καταλαβαίνεις ασφαλώς γιατί έπαψα να είμαι συνδρομητής στο συγκεκριμένο έντυπο... [-(

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Τα τεστ του συγκεκριμένου περιοδικού έχουν και κριτήρια που δεν ειναι ουσιώδη κατά τη γνώμη μου. Το eye relief ειναι δευτερεύον αν δεν χρειαζεσαι γυαλιά και το πολύ είναι ίσως και χειρότερο από το λίγο! Ο καλύτερος στο τέστ είναι σε σχέση τιμής απόδοσης ο Meade UWA! Παρόμοιες επιδόσεις με τον Nagler και φτηνότερος από αυτόν αλλά και από τον LVW και το ουσιωδέστατο:

"On faint objects there was themerest suggestion of less light transmission than some of the other eyepieces, but the field of view was razor sharp almost to the very edge, where distortion (coma) from the Newtonian scope came into play." Το περνάει "στο ντούκου" ενώ είναι το κυριώτερο ίσως!

Αν βρίσκεις τον Meade UWA 14mm σε καλή τιμή σκέψου και αυτόν! Ο παλιός μου 8.8 UWA είναι άριστος!

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Τάσο,

Επειδή είμαι σε φάση που ψαχνόμουνα για ένα καλό προσοφθάλμιο κοντά στα 9mm για το 10ιντσο, μ'ενδιαφέρει μια σύγκριση μεταξύ των LVW 8mm, Nagler 9mm και Pentax 10mm (για DSO εννοείται). Ρωτάω γιατί αν έχω καταλάβει καλά έχεις δει κι από τα 3 παραπάνω. Το σωστό θα ήταν να ανοίξω άλλο thread, αλλά μια και σε βρήκα εύκαιρο, είπα να το εκμεταλλευτώ! :mrgreen:

Μπορείς να στείλεις και ΠΜ, αλλά νομίζω ότι θα ενδιαφέρει αρκετούς η παραπάνω σύγκριση.

Νίκος Κουρούνης

Celestron C8 XLT

Helios Apollo 15X70

Vixen Ultima 7X50

Δημοσιεύτηκε
Στο C8 η διαφορά ίσως να μην είναι εμφανής ώστε να δικαιολογεί τα διπλάσια και πλέον χρήματα που κοστίζει.

Κωσταντίνε δεν έχεις κάνει καλή έρευνα αγοράς.Εγώ βλέπω πως ο hyperion κοστίζει 104 ευρώ ο Celestron 149 κ ο LVW 169.Αυτά από Ελλάδα.

Κ αυτή η διαφορά πιστεύω πως είναι λογική για ένα προσοφθάλμιο καλύτερο απ τα άλλα.Μη ξεχνάμε πως το καλύτερο δεν το πληρώνουμε αναλογικά παραπάνω αλλά γεωμετρικά.Δες κ αυτό το τεστ. http://www.vixenoptics.com/PDF/lvw_review.pdf

Μπορεί να μην έχει τον Celestron k τον Hyperion αλλά θα καταλάβεις για τι προσοφθάλμιο μιλάμε.

Καλά νέα το κόστος των Vixen, αλλά εγώ έχω μείνει στα 274€

Που έχει 169€ για να το προτείνουμε;

Ψάχνοντας βρήκα πως η AKTIS διαθέτει άλλον έναν κλώνο ( ; ), ονόματι TS EXPANSE ED 70 μοιρών

tsexp5.jpg

Όσο για το test, έχω δύο σχόλια:

1. Διαφορές μεταξύ 90% και 82% δείχνουν περισσότερο πόσο κοντά είναι τα προσοφθάλμια αυτά παρά πόσο μακριά είναι. Μπορείς να αγοράσεις κάτι καλό με λίγα σχετικά χρήματα. Αν θέλεις κάτι καλύτερο θα πληρώσεις περισσότερο, γεωμετρικά συνήθως.

2. Πρόκειται για το περιοδικό που σε ανάλογη σύγκριση έδωσε 85% στον Televue Nagler 31mm και 86% στον Moonfish 30mm UWA!

Σε τελική ανάλυση, αυτοί οι φακοί SWA με τα 20mm eye relief είναι μια μεγάλη ανακάλυψη που κάνει διασκεδαστική την παρατήρηση για αρκετούς από εμάς. Για τα SCTs και MCTs οι περισσότεροι είναι ικανοποιητικοί. Για τα γρήγορα Νευτώνια και Διοπτρικά ιδανική θεωρείται η μίξη Vixen LVW 22, 17 & 13mm με Pentax XW 10, 7 & 5mm. Σκεπτόμουν να ακολουθήσω και εγώ την πεπατημένη αλλά, επειδή είχα ήδη μια πλήρη σειρά με 7 Hyperions και fine tune rings που δεν μπορούσα να αποχωριστώ, προτίμησα τους Nagler T4 22, 17 & 12mm συμπληρωμένους από ES100 9mm, ES82 6.7mm & 4.7mm που μου πρόσφεραν μια δικαιολογία να κρατήσω και τους Υπερίωνες.

Πες μας πάντως που βρήκες αυτές τις τιμές οι οποίες θεωρώ πως είναι εξαιρετικές.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Έχει πλάκα επίσης που λένε πως, μόνο ένας τελειομανής θα έδινε τόσα λεφτά για προσοφθάλμιο υψηλής μεγέθυνσης όπως ο Pentax XW 7mm... :mrgreen:

Άντε ρε βλάκες Άγγλοι με τα φλέγματά σας!! Καταλαβαίνεις ασφαλώς γιατί έπαψα να είμαι συνδρομητής στο συγκεκριμένο έντυπο... [-(

Μα Τάσο, είσαι τελειομανής, δεν είσαι; :D

Σχετικά με το θέμα αξίας/κόστους, ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση που διάβασα προ καιρού στο Cloudy Nights. Είναι λέει σαν να παραγγέλνεις καφέ στην καφετέρια. Σου φέρνουν ένα φλυτζάνι γεμάτο σε ποσοστό 90% και σου λένε πως κοστίζει 2€. Εσύ ζητάς να σου το γεμίσουν μέχρι τα χείλη και εκείνοι απαντούν πως ευχαρίστως, αλλά για αυτό το 10% θα πρέπει να πληρώσεις άλλα 4€. Άλλοι θα τα πληρώσουν και άλλοι όχι.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Αυτό που δεν καταλαβαίνω ρε συ Παναγιώτη στο παραπάνω συγκριτικό, έχω μάλιστα και το τεύχος του Sky at Night που το έχει (παλαιότερα ήμουν συνδρομητής), είναι γιατί λέει ότι ο Pentax 7mm XW δεν έχει το ίδιο καλό eye-relief όπως και ο Vixen (not as long λένε, όχι τόσο μεγάλο δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση), την στιγμή που έχουν ακριβώς ΙΔΙΟ! :-s :-k #-o

20mm και οι δύο...τι να πω, δεν ξέρω. Είναι ακριβώς η ίδια αίσθηση άνεσης και έχω δει και από τον Vixen 8mm.

Δεν ξέρω ρε Τάσο.Ισως να το μέτρησαν με κάποιο τρόπο κ να μην το βρήκαν ακριβώς 20mm.Τι να πω.Οπτικά που ξέρω πρέπει να πω πως γεωμετρικά είναι κ οι δύο άψογοι.Οι επιστρώσει είναι καλύτερες του pentax απ ότι λένε οπότε γι αυτό κ τα διπλάσια χρήματα.Αλλά το θέμα μου δεν είναι αν είναι καλύτερος απ τον pentax αλλά αν είναι καλύτερος από Celestron k hyperion.Καλύτερο σκορ βγάζει λόγο απόδοσης τιμής.

Σαν κ εμάς δηλαδή.Κ εγώ pentax 7mm έχω.

Τα τεστ του συγκεκριμένου περιοδικού έχουν και κριτήρια που δεν ειναι ουσιώδη κατά τη γνώμη μου. Το eye relief ειναι δευτερεύον αν δεν χρειαζεσαι γυαλιά και το πολύ είναι ίσως και χειρότερο από το λίγο!
Οταν κάνουμε μία σύγκριση πρέπει πιστεύω να λαμβάνουμε υπόψιν τα πάντα.Για μένα το eye relief είναι σημαντικό.Με τον nagler 11mm που έχω δυσκολεύομαι λίγο.Είναι εξαίρετος προσοφθάλμιος πολύ καλά οπτικά τεράστιο πεδίο αλλά τα βλέφαρά μου αν δεν προσέξω ακουμπούν στο γυαλί του.Τέλος πάντων εγώ δεν κοιτάξα αυτό αλλά την κατηγορία optics που δίνει 95% σε vixen k pentax k 90% σε nagler.Αυτό το συμπέρασμα έχω βγάλει κ εγώ που έχω κάνει απευθείας σύγκριση του nagler 7mm κ pendax 7mm.Ο nagler υπολείπεται του pentax τόσο που τα καταλαβαίνεις με τη μία.

Ο καλύτερος στο τέστ είναι σε σχέση τιμής απόδοσης ο Meade UWA! Παρόμοιες επιδόσεις με τον Nagler και φτηνότερος από αυτόν αλλά και από τον LVW και το ουσιωδέστατο:

"On faint objects there was themerest suggestion of less light transmission than some of the other eyepieces, but the field of view was razor sharp almost to the very edge, where distortion (coma) from the Newtonian scope came into play." Το περνάει "στο ντούκου" ενώ είναι το κυριώτερο ίσως!

Αν βρίσκεις τον Meade UWA 14mm σε καλή τιμή σκέψου και αυτόν! Ο παλιός μου 8.8 UWA είναι άριστος!

Γιώργο όπως σου είπα κ πάνω ο nagler υπολείπεται του pentax.Το ότι ο meade έχει παρόμοιες επιδώσεις με τον nagler τον κάνει value for maney σε σχέση με αυτόν κ όχι σε σχέση με LVW κ pentax που σαφώς κ υπερτερούν οπτικά.Ο LVW είναι value for maney γιατί έχει περίπου τις ίδιες επιδώσεις με τον κορυφαίο pentax κ μάλιστα στην μισή τιμή.

Κατα τη γνώμη μου το value for maney δε θα έπρεπε να παίζει τόσο μεγάλο ρόλο.

Αυτό για να το καταλάβω καλά θα ήθελα μια μετάφραση αν μπορείς.

"On faint objects there was themerest suggestion of less light transmission than some of the other eyepieces, but the field of view was razor sharp almost to the very edge, where distortion (coma) from the Newtonian scope came into play."

Στην Aktis.Γενικά η Ακτις έχει απ τις καλύτερες τιμές σε πολλά απ τα προϊόντα της σε όλη την Ευρώπη.Θυμάμαι όταν πήρα το orion optics είχε την καλύτερη τιμή απ όλους τους αντιπρόσωπους.

1. Διαφορές μεταξύ 90% και 82% δείχνουν περισσότερο πόσο κοντά είναι τα προσοφθάλμια αυτά παρά πόσο μακριά είναι. Μπορείς να αγοράσεις κάτι καλό με λίγα σχετικά χρήματα. Αν θέλεις κάτι καλύτερο θα πληρώσεις περισσότερο, γεωμετρικά συνήθως.

2. Πρόκειται για το περιοδικό που σε ανάλογη σύγκριση έδωσε 85% στον Televue Nagler 31mm και 86% στον Moonfish 30mm UWA!

1)Συμφωνώ.Απλά η διαφωνία μου είναι πως το κάτι καλό με λίγα σχετικά χρήματα είναι ο LVW k οχι ο hyperion :cheesy: :cheesy: :cheesy:

2)Αν προσέξεις λίγο τις επιμέρους κατηγορίες θα δεις πως το ένα έχει optics 97% κ το άλλο 77%.Aνεβαίνει ψηλά γιατί έχει μεγάλο value for maney.

Δημοσιεύτηκε

Παναγιώτη, σε απευθείας σύγκριση που έγινε μεταξύ Pentax XW 10mm και Nagler 9mm T6 στον Κιθαιρώνα την περασμένη Νέα Σελήνη, ο Γιώργος δεν βρήκε καθόλου βολικό τον Pentax λόγω του μεγάλου eye-relief. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ανεβάσει καθόλου εγώ το eyecup, πράγμα που μπορεί να βοηθούσε στην όλη αίσθηση. Του άρεσε περισσότερο ο Nagler 9mm με το 12mm eye-relief έναντι του 20mm του Pentax 10mm. Εγώ έχω αντίθετη γνώμη φυσικά και πούλησα τον Nagler για αυτόν ακριβώς τον λόγο, την έλλειψη άνεσης του πιο μικρού eye-relief. Αυτό που είπες πριν με τα βλέφαρα και το κόλλημα κάθε φορά μου έσπασε τα νεύρα. Χώρια που είδα αμέσως διαφορά και στα οπτικά και στο sharpness υπέρ του Pentax, σε απίστευτο βαθμό. Πέρασαν και οι δύο φακοί από τα χέρια μου, ο δεύτερος όμως ήρθε για να μείνει.

Τελικά όλα είναι και θέμα προσωπικών προτιμήσεων. Άλλος θέλει eye-relief (όπως ο γράφων) άλλος όχι. Άλλον τον πειράζει το βάρος του κάθε φακού, άλλον όχι. ΚΑΙ σε αυτό το θέμα ισχύει κάποιες, όχι όμως όλες τις φορές...το περί ορέξεως...

Καταλήγω λέγοντας πως προσωπικά, η σειρά XW σε μικρές εστιακές (5,7,10) με έχει κερδίσει ολοκληρωτικά και νομίζω πως είναι φακοί για μια ζωή. Αν δω μέσα από Delos αργότερα, (σχεδόν ίδιοι με τους XW σε ιδιότητες) και με κερδίσουν πιο πολύ, θα πάω ολοταχώς εκεί αν έχω την δυνατότητα! Αυτό γιατί και εκείνοι θα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά που ζητάω στο θέμα των ανέσεων, εκτός των οπτικών. Αν ήταν όμως με 10mm eye-relief, θα τους είχα ξεγράψει κατηγορηματικά και ας ήταν καλύτεροι έναντι των XW.

Κάποια πράγματα είναι όπως και με τα ρούχα, σε κάποιους αρέσουν τα ζιβάγκο, σε άλλους τους πνίγουν και δεν θέλουν να τα βλέπουν. Όμως και οι 2 τα βρίσκουν ζεστά.

Νίκο (nikk2875) νομίζω πως κατάλαβες περίπου τι πιστεύω για το θέμα... :wink:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Στα αμυδρά αντικείμενα υπήρχε ελαφρά υποψία (κάπως ελεύθερη μετάφραση) για λιγότερη διαπερατότητα φωτός από ό,τι σε κάποιους άλλους προσοφθάλμιους αλλά το οπτικό πεδίο ηταν οξύ σαν ξυράφι σχεδόν ώς το απόλυτο άκρο όπου η παραμόρφωση (κόμη) του νευτωνίου τηλεσκοπίου έμπαινε στο παιχνίδι"

Μια και τέτοιοι προσοφθάλμιοι προορίζονται για παρατήρηση βαθέως ουρανού νομίζω ότι αυτό το κριτήριο είναι καθοριστικό! Δεν μας λέει φυσικά και από ποιους άλλους ήταν αμυδρότερα τα είδωλα.

Δημοσιεύτηκε
Παναγιώτη, σε απευθείας σύγκριση που έγινε μεταξύ Pentax XW 10mm και Nagler 9mm T6 στον Κιθαιρώνα την περασμένη Νέα Σελήνη, ο Γιώργος δεν βρήκε καθόλου βολικό τον Pentax λόγω του μεγάλου eye-relief. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ανεβάσει καθόλου εγώ το eyecup, πράγμα που μπορεί να βοηθούσε στην όλη αίσθηση.

Κάπου αλλού είχε παραπονεθεί ο Γιώργος για kidney beaning κ του είχα γράψει πως μάλλον δεν θα είχε σηκώσει το eye cup.ΑΥτό είναι εγκληματικό για τον προσοφθάλμιο.Εγκληματία Τάσοοοο.

Στα αμυδρά αντικείμενα υπήρχε ελαφρά υποψία (κάπως ελεύθερη μετάφραση) για λιγότερη διαπερατότητα φωτός από ό,τι σε κάποιους άλλους προσοφθάλμιους αλλά το οπτικό πεδίο ηταν οξύ σαν ξυράφι σχεδόν ώς το απόλυτο άκρο όπου η παραμόρφωση (κόμη) του νευτωνίου τηλεσκοπίου έμπαινε στο παιχνίδι"

Μια και τέτοιοι προσοφθάλμιοι προορίζονται για παρατήρηση βαθέως ουρανού νομίζω ότι αυτό το κριτήριο είναι καθοριστικό! Δεν μας λέει φυσικά και από ποιους άλλους ήταν αμυδρότερα τα είδωλα.

Δεν έχω κάνει απευθείας σύγκριση τον 8mm για να είμαι σίγουρος αλλά όσους LVW έχω κάνει κανείς δεν υπέφερε από κάτι τέτοιο.Το αντίθετο μάλιστα

Δημοσιεύτηκε
Οι Meade UWA είναι πολύ καλοί προσοφθάλμιοι και προσεγγίζουν τους Nagler ενώ είναι σημαντικά φτηνότεροι. Δεν έχω κάποιον από την καινούργια σειρά 5000 αλλά ο παλιός 4000 8.8 UWA που είναι αντίστοιχος των Nagler 2 σε σύγκριση δίπλα δίπλα με τον 9mm type 2 δεν είδα να έχει καμια διαφορά...
Δημοσιεύτηκε

Το θέμα είναι υποκειμενικό όπως λέει ο Τάσος, οπότε ας προσθέσω μια υποκειμενική άποψη.

Πιστεύω πως δεν έχουν νόημα οι συγκρίσεις παρά αν αφορούν το ίδιο μέγεθος φαινομενικού πεδίου. Αυτό για λόγους οπτικής. Τα μαθηματικά δεν τα συγκράτησα αλλά γενικώς όσο μεγαλύτερο το πεδίο τόσο δυσκολότερο να αποφύγεις τις παραμορφώσεις και απαιττούνται επιπλέον οπτικά στοιχεία με προσεκτικά επιλεγμένο σχήμα και δείκτη διάθλασης ώστε να διορθωθεί το πεδίο. Είναι εμφανές αυτό καθώς από τα 3 στοιχεία των μονοκεντρικών (30 μοίρες) περνάμε στα 4 των ορθοσκοπικών, συμμετρικών και Plossl (40-52 μοίρες), στα 5 των Erfle που δεν είναι ιδιαίτερα διορθωμένοι και κατόπιν στα 6-8 των SWA και UWA και τα ακόμη περισσότερα των φακών 100 και 120 μοιρών. Πέραν της αύξησης βάρους, διαμέτρου, κόστους προκύπτουν το εξής:

1. Τα περισσότερα στοιχεία ελαττώνουν κάπως την διαφάνεια και αυτό φαίνεται όταν περνάς απο έναν φακό 100 μοιρών σε έναν ορθοσκοπικό.

2. Μεγέθη όπως η ανακουφιστική απόσταση οφθαλμού και το αναστιγματικό ποσοστό του πεδίου έχουν νόημα αν συγκρίνεις μεταξύ ίδιων πεδίων

Παραδείγματα:

1) Αν πω πως σε έναν Nagler ή άλλον UWA το 20% του πεδίου δείχνει κάποιον αστιγματισμό ενώ σε έναν LVW το 2% μόνο, τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως οι 61.75 μοίρες του LVW είναι αναστιγματικές, αλλά στον UWA είναι οι 65.6!

Αλλά: όταν έχεις ένα Νευτώνιο f/4 και κάνεις αστροάλματα, ίσως προτιμήσεις τον LVW καθώς στον άλλο θα νομίζεις πως υπάρχουν ''γαλαξιάκια'' στα άκρα του πεδίου και θα μπερδεύεσαι.

Όμως: όταν έχεις ένα SCT f/10 με GOTO δεν σε απασχολούν αυτά τα ψιλοπράγματα :)

2) Αν ο ES100 μου έχει 14mm eye relief και ο Radian μου 20mm, τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως από τα 14mm βλέπω τις 100 μοίρες αλλά από τα 20mm τις 60 μοίρες του ES! Κάτι παραπλήσιο μεταξύ ενός Nagler και ενός SWA 68 μοιρών, σε άλλη κλίμακα.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες. Τους Hyperions μου τους βιδώνω, τους ξεβιδώνω, τους αλλάζω την εστιακή, εναλλάσσω τις κάννες τους και τις βιδώνω άλλοτε στον Zoom και άλλοτε στον ES100, τους χρησιμοποιώ σαν 1.25'' και 2'' τους καθαρίζω δίχως τύψεις, τους βιδώνω στα κατοδιοπτρικά χωρίς διαγώνιο, τους κοτσάρω την βιντεοκάμερα, τους χρησιμοποιώ την ημέρα όπου οι Nagler δεν φτουράνε, κάνω κάθε λογής πείραμα, τους παίζω όπως ο Κλόουν τα μπαλάκια στο Τσίρκο, μόνον σε σκοινί δεν τους έχω περάσει σαν κομπολόι. Δεν τα κάνω με τους Nagler αυτά, ούτε θα τα έκανα με τους Pentax και Vixen.

Επίσης να υπερθεματίσω για την ποιότητα του UWA 6.7mm τον οποίο έχω από ES και όχι από Meade αλλά το ίδιο περίπου είναι (όπως οι SWA ES και Meade είναι παρόμοιοι). Δεν βλέπω τον λόγο να πάρει κάποιος Τ6 όταν υπάρχουν τέτοιοι φακοί με 99-149$. Οι Τ4 είναι άλλη υπόθεση.

Τελικά, όσο περισσότεροι φακοί υπάρχουν τόσο το καλύτερο για όσους αρέσκονται να ασχολούνται με αυτά τα μαγικά παράθυρα. Εύχομαι ποτέ να μην υπάρξει ο απόλυτος φακός που θα εξαφανίσει όλους τους άλλους και ξέρω πως πάντοτε θα υπάρχουν αγοραστές για τα Hyundai, τα Ford και τα Renault, όσο και να διατείνονται άλλοι για την ανωτερότητα των Porsche (παγκόσμια πρωτεύουσα των Cayene η Λάρισσα, το ακούσατε; ](*,) ) και των Maybach. Και όχι αποκλειστικά για οικονομικούς λόγους.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Πήρα το ΑΚΤΙΣ να παραγγείλω ένα Vixen 22μμ, και μου είπε ότι τα συγγεγκριμένα προσοφθάλμια δεν υπάρχουν πλέον και αν θα φέρει η τιμή θα αλλάξει .

οσο για το 13 mm πηρα Celestron Ultima LX

Δημοσιεύτηκε

http://www.optcorp.com/productList.aspx?uid=105-109-30-718-76-813

250$, δηλαδή 180€ από Αμερική. Συν τα μεταφορικά. Όσο κοστίζει ο ES82 30mm δηλαδή. Ή ο ES100 9mm. :-k

Έχεις ακόμη τον Hyperion 13 Τάκη; Θα ήταν ενδιαφέρουσα μια σύγκριση Celestron- Baader, από μνήμης έστω...

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Πήρα το ΑΚΤΙΣ να παραγγείλω ένα Vixen 22μμ, και μου είπε ότι τα συγγεγκριμένα προσοφθάλμια δεν υπάρχουν πλέον και αν θα φέρει η τιμή θα αλλάξει .

οσο για το 13 mm πηρα Celestron Ultima LX

K τα έχει ακόμη στον τιμοκατάλογο του?

Δημοσιεύτηκε
http://www.optcorp.com/productList.aspx?uid=105-109-30-718-76-813

250$, δηλαδή 180€ από Αμερική. Συν τα μεταφορικά. Όσο κοστίζει ο ES82 30mm δηλαδή. Ή ο ES100 9mm. :-k

Έχεις ακόμη τον Hyperion 13 Τάκη; Θα ήταν ενδιαφέρουσα μια σύγκριση Celestron- Baader, από μνήμης έστω...

οχι τον εδωσα τον 13 αλλα μολις παραλαβω το celestron θα σας πω τις εντυπωσεις μου

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης