Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

...είναι η δική μου. Τι άλλο να πω; Την έχω "κακομεταχειριστεί" τόσο πολύ που νόμιζα πως είχε φάει τα ψωμιά της. Έχει και ένα μικρό πρόβλημα με το GOTO, τα μοτέρ της ποτέ δεν ήταν εμπιστοσύνης, έλεγα "για πέταμα είναι". Από την άλλη, για οπτική παρατήρηση είναι άψογη, χώρια που το βάρος της την κάνει ασυναγώνιστη. "Ας την κάνω βίδες να της αλλάξω ρουλεμάν και να βάλω καινούριο, καλό λιπαντικό, να μαθαίνω και τίποτα από μηχανικά μέρη". Πρώτα όμως είπα να μετρήσω το περιοδικό σφάλμα. Να το μετρήσω και μετά την "εγχείρηση" να δω αν υπάρξει βελτίωση.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν ήμουν σίγουρος ότι το PHD θα καταφέρει να οδηγήσει - λίγο πριν αγοράσω την NEQ6 μου έκανε πολλά νούμερα, ενώ όταν δουλεύουν τα μοτέρ της CG5 τα ακούς και σου πιάνεται η ψυχή.

Έφερα λοιπόν τη στήριξη στη Λάρισα (την είχα στο εξοχικό), την άφησα μέσα στο σπίτι 4 μέρες να ζεσταθεί (στον Αγιόκαμπο η στήριξη μένει σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος), οπότε και βελτιώθηκε η κατάσταση του γράσου (είμαι σίγουρος για αυτό: τα μοτέρ "αναστήθηκαν", το backlash περιορίστηκε δραστικά, ακόμα και η εξισορρόπηση γίνεται πολύ πιο εύκολα). Μόνο το πρόβλημα στο GOTO δεν έφτιαξε. Την έβγαλα στο μπαλκόνι, και μετά από κάμποσες άκαρπες προσπάθειες κατάφερα να μετρήσω το περιοδικό σφάλμα (το κλειδί είναι σωστή πολική ευθυγράμμιση, όσο γίνεται, καθώς και να χρησιμοποιείς άστρο που βρίσκεται στον ουράνιο ισημερινό, σε declination 0 δηλαδή). Η στήριξη ήταν φορτωμένη με Skywatcher Equinox 80 και ένα finderscope, δηλαδή λίγο βάρος (ούτε 6 κιλά). Λένε πως η CG5 έχει περιοδικό σφάλμα της τάξης των 40 arcsec peak-to-peak. Η δική μου λοιπόν πρέπει να είναι ειδικό μοντέλο: έβγαλε 23,07 arcsec peak-to-peak... Αν είναι έτσι, δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να "ξεκοιλιάσω" την ταλαιπωρημένη μου CG5 (αν και με βαρύτερο εξοπλισμό το σφάλμα το ξέρω θα είναι μεγαλύτερο).

Το πρόβλημα στο GOTO συνίσταται στο ότι η στήριξη δεν μπορεί να κάνει Two star alignment, ούτε One star alignment. Μόλις δίνεις εντολή να πάει στο πρώτο άστρο, ξεκινάει και ο άξονας Dec περιστρέφεται για πάντα. Μόνο Quick Alingment είναι εφικτή. Παραδόξως, μετά όλες οι ταχύτητες του Nextar λειτουργούν σωστά και ακόμα πιο παραδόξως, αν ζητήσεις από το Nexstar (που σαν τηλεχειριστήριο κακά τα ψέματα είναι πιο πρακτικό από το Synscan) να σε πάει σε οποιοδήποτε στόχο, σε πηγαίνει κανονικά... Μυστήρια πράγματα. Δηλαδή η στήριξη είναι σχεδόν εντάξει, πάντως το πρόβλημα είναι ενοχλητικό, ιδίως αν θες να χρησιμοποιείς το GOTO με ακρίβεια (γιατί τότε το Two star alignment είναι αναγκαίο). Στο Internet κάποιοι λένε πως φταίνε οι encoders, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος (και εγώ ο ηλεκτρονικά αναλφάβητος δεν ξέρω τι είναι αυτό που το λένε encoders). Αν πράγματι θέλω να το διορθώσω, η καλύτερη λύση είναι να πάρω το Synscan για την EQ5 και να μετατρέψω τη στήριξη σε EQ5, να μπορώ να τη χειριστώ με το EQMOD.

Νομίζω καταρρίφθηκε ένας μύθος που κυκλοφορεί για την CG5: ότι πρέπει να γίνει Two star alignment ώστε η στήριξη να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αστροφωτογραφία, επειδή τάχα το Quick Align δεν είναι τόσο καλό. Μια χαρά είναι (και δεν ήταν λογικό να συμβαίνει αλλιώς).

Τέλος πάντων, θα "κάνω βίδες" τη στήριξη, θα της αλλάξω γράσο, θα αλλάξω και τα ρουλεμάν και βλέπουμε.

Να και η καμπύλη στο PECPrep:

1261059745_CG5PEOct2011.jpg.1c5c08bd60121084c569cf0efc457f9b.jpg

• 3 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Γεια σου Νικο,

Χωρις να μπαινω σε λεπτομεριες πιστευω οτι η συγκεκριμενη στηριξη για τα λεφτα΄που κοστιζει κανει τη δουλεια της πολυ καλα.

Την εχω εδω και 3 χρονια τωρα και ασχολουμαι κυριως με φωτογραφια Βαθεως ουρανου.

Οδηγειται μια χαρα και οχι δεν χρειαζεται κανενα σουπερ συστημα για να το κανει.Μια πολυ καλη πολικη ευθυγραμμιση αρκει για να κανεις ποζες με οδηγηση θεωρητικα με οτι χρονο θες.

Χωρις οδηγηςη εχω φτασει το ενα λεπτο στα 1500χιλιοστα΄.

Με οδηγηση...τα 10 λεπτα΄στα 500 χιλιοστα τα φτανει ανετα με ενα απλο All Star Polar Aling.Αμα κανεις και μια ευθυγραμμιση με drift δεν εχεις προβλημα οσων αφορά το field rotation.

Τη χρησιμοποιω στα 10κιλα συνολικο βαρος μαζι με φωτογραφικο εξοπλισμο,δαχτυλιδια,μπαρες κλπ.

SC6+ SW Equinox 80 ED.

Οποτε ναι...δεν υπαρχει θεμα με τo ποσα αστερια χρειαζεσαι για φωτογραφιση ;) ( ετσι κι αλλιως αυτη η ευθυγραμμιση αφορα΄μονο την αυτοματη σκοπευση τιποτ΄αλλο)

Τα 10 κιλα *με κοντο εξοπλισμο) τα θεωρω το ανωτερο οριο της.Με το 6αρι προτιμω οπως και να χει την οδηγηση με radial guider και να πεφτω στα 5-6 κιλα.

Σχετικα με το θεμα που εχεις...τι να πω...εγω ειχα τρελα' runaway slews στον Dec ...με το χαρακτηριστικο error 16/17.Το ελυσα απομονωνντας ολα τα μεταλικα μερη και στα 2 καρτερ και καθαριζοντας ολες τις ενωσεις και μπριζακια RJ.

Ευχομαι να βρεις λυση στο προβλημα σου γιατι οπως και να το κανουμε ενα καλο goto ..λυνει τα χερια και μας κανει να κερδιζουμε πολυ χρονο στη σκοπευση και στο framing..και η συγκεκριμενη στηριξη ειναι ικανη για πολυ πολυ καλη αυτοματη σκοπευση.

Φιλικα

Μιχαλης

Δημοσιεύτηκε
Νίκο δεν είναι ο ειδικός να μιλήσω για το περιοδικό σφάλμα, τώρα για το κόλλημα πού έχεις με το Goto ψαξε μήπως έχει βγει κάποιο νέο Firmware.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Έχω το πιο πρόσφατο firmware, δεν έχει νόημα, αφού το πρόβλημα δε διορθώθηκε. Εν τω μεταξύ, ακόμα να λύσω τη στήριξη (όλο και κάτι τυχαίνει τα Σαββατοκύριακα, και όταν δεν τυχαίνει, προτιμώ να πάω καμιά εκδρομή παρά να δουλέψω). Όταν το κάνω, θα πέσει πολύ καθάρισμα, τρίψιμο, θα βάλω λιπαντικό λιθίου, θα αλλάξω και τα ρουλεμάν με κεραμικά, και βλέπουμε.

Το πρόβλημα το έχουν κι άλλοι στο εξωτερικό, όχι πολλοί βέβαια, λέγεται πάντως ότι έχουν πρόβλημα οι encoders, οι οποίοι δεν παράγονται πια ή κάτι τέτοιο. Όταν μου το πρωτοπαρουσίασε εμένα, η στήριξη είχε μαζέψει ένα backlash να σε παίρνουν τα κλάματα. Την πήγα στο Πλανητάριο, λύση δε βρέθηκε (δεν εντόπισαν καν το πρόβλημα, μου αναβάθμισαν το firmware μόνο) αλλά εκτός αυτού, η στήριξη σα να αναστήθηκε. Είναι λίγο γελοίο αν το σκεφτείς. Μόλις πας να κάνεις ευθυγράμμιση, ξεκινά να περιστρέφεται στο άξονα απόκλισης (Dec) και δε σταματάει ποτέ. Νομίζεις πως η στήριξη είναι εντελώς χαλασμένη, όμως αν κάνεις Quick Align και μετά ζητήσεις το Nexstar να πάει οπουδήποτε, ξεκινάει και πάει κανονικά, βρίσκει και στόχο (τον βάζει μέσα στο πεδίο ενός προσοφθαλμίου 25mm, με πεδίο περίπου μία μοίρα), δηλαδή τότε το μοτέρ στον άξονα Dec συμπεριφέρεται κανονικά και το GOTO είναι ακριβές όσο περιμένει κανείς από αυτό. Επίσης, το τσέκαρα, autoguiding με το PHD γίνεται φυσιολογικότατα. Άρα δε φταίει το μοτέρ του Dec.

Η μεγάλη μου φιλοδοξία είναι να στήνω δύο τηλεσκόπια! Να φωτογραφίζω με την NEQ6 και λίγο πιο πέρα να παρατηρώ με το 10ιντσο νευτώνειο πάνω στη CG5. Αν όμως είναι να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να επιδιορθωθεί το GOTO με κάποιο τρόπο. Το Quick Align δεν έχει επαρκή ακρίβεια για να σου φέρνει το στόχο στο κέντρο του προσοφθάλμιου.

Δημοσιεύτηκε
Κώστα από το PC δουλεύει κανονικά, αλλά από το PC, με το απλό χειριστήριο του ASCOM δε γίνεται τίποτα άλλο παρά να κινείς τους δύο άξονες. Two star alignment μπορεί να γίνει μόνο από το χειριστήριο, και δε δουλεύει. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει με προγράμματα τύπου TheSky ή Starry Night, μια και δε διαθέτω.
Δημοσιεύτηκε

Καλημερα παιδια,καλημερα Νικο, οπως το περιγραφεις..μου φαινεται οτι πρεπει να υπαρχει καοποιο προβλημα στο τηλεκοντρολ.

Αν κανει σωστα τα goto απο τον υπολογιστη τοτε τα encoder δουλευουν σωστα,γιατι χρειαζονται για τη σκοπευση.Δεν εχει συστημα με microstep οπως το synscan για να κανει σκοπευση χωρις κωδικοποιητες.

Προσωπικα θα δοκιμαζα τη βαση η' με αλλο χειριστηριο 'η με αλλη πλακετα Dec.Αλλα ετσι οπως το λες κατι πρεπει να υπαρχει ψημενο στο τηλεκοντρολ....

Εκτος αν ενοεις οτι απο τον υπολογιστη μπορεις μονο να το κινεις χωςρις αυτοματη σκοπευση και ουτε ιχνος απο Goto.Τοτε πρεπει να ειναι θεμα encoder....δοκιμασατε να βαλετε το μοτερ Ra στον Dec για να δειτε αν το προβλημα μετατιθεται στον αλλο αξονα?

Φιλικα, Μιχαλης,

Δημοσιεύτηκε
Μιχάλη, αυτό το τελευταίο εννοώ. Με το PC απλά μπορώ να το στρίψω δεξιά αριστερά. Έκανα και τράμπα στα μοτέρ όπως λες πριν καιρό, αλλά ειλικρινά δε θυμάμαι το αποτέλεσμα! Θα το ξαναδοκιμάσω.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης