Jump to content

ΠΑΡΝΩΝΑΣ 28-29 Οκτωβρίου 2011


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά σας φίλοι.

 

Το περασμένο ΠΣΚ μετά την παρέλαση ανεβήκαμε στον Πάρνωνα, θέλοντας να εκμεταλευτούμε τον σχετικά καλό καιρό και να κάνουμε μια χειμερινή παρατήρηση που τόσο μας είχε λείψει. Έτσι φορτώσαμε το γάιδαρο μας κι ανεβήκαμε στο ιερό μας βουνό, έχοντας υψηλές προσδοκίες. Ο καιρός τελικά έκανε τα δικά του, βγάζοντας όχι μόνο πολύ κρύο το βράδυ, αλλά και πολύ πάγο τόσο που προκαλούσε προβλήματα στις παρατηρήσεις μας. Έτσι δοκιμάσθηκε στην πράξη το νέο premium strap της Kendrick το οποίο απέδωσε πολύ καλά κρατώντας τη διορθωτική πλάκα του C11 καθαρή για το 90% του χρόνου παρατήρησης. Όταν για μια φορά είχε θολώσει περίπου το 60%-70% της διορθωτικής πλάκας, ακολουθήσαμε τις οδηγίες και καπακώσαμε το τηλεσκόπιο για περίπου 10 λεπτά. Κι ώ του θαύματος με την επιστροφή μας, αυτή είχε καθαρίσει απο την υγρασία και μπορούσαμε να συνεχίσουμε.

 

Αλλά ας περάσουμε σε μερικούς απο τους στόχους που παρατηρήσαμε.

 

NGC 6207 Γαλαξίας mag 11.6v SB 12.8 στον Ηρακλή.

Βρίσκεται πολύ κοντά στο Μ13. Εντοπίστηκε εύκολα με τον Ρan 41 και την καλύτερη εικόνα έδωσε ο Ν13Τ6. Με περιφερειακή όραση η εικόνα ήταν εξαιρετική. Μπορούσες να δείς τον πολύ έντονο starlike πυρήνα του καθώς και την εκτεταμένη ελειπτική άλω του. Πολύ όμορφος.

IC 4593 Πλανητικό mag 10.7 στον Ηρακλή.

Μικρό και πολύ αστρικό στην εικόνα του. Όταν έσπρωξα την μεγέθυνση στα 311Χ με τον 9άρη ΤΜΒ μπορούσες να διακρίνεις (δύσκολα) ένα πολύ αχνό συνεφάκι γύρω απο το κεντρικό άστρο.

 

NGC 6229 Σφαιρωτό mag 9.4v στον Ηρακλή.

Μικρό και δύσκολο δεν "καθάριζε" με τίποτα. Δεν μπορούσα να το "σπάσω" εύκολα. Καλύτερη εικόνα με τον Ν20Τ5.

NGC 6778 Πλανητικό mag 11.9v στον Αετό.

Στο βιβλίο Secret deep αναφέρεται ώς "son of M76" κι αυτό ήταν που μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Βρίσκεται κοντά στο Barnard 139 κι είναι πράγματι ένα πολύ όμορφο πλανητικό. Πολύ αχνό, μικρό, απαίτησε μεγάλη μεγέθυνση (311Χ) και φίλτρο ΟΙΙΙ για να πάρω (με περιφεριακή όραση) μια ιδέα της διλοβίας του, περίπου όπως φαίνεται στην φωτό του βιβλίου. Πολύ ωραίος στόχος, κρίμα που τον είχα παραλείψει τόσο καιρό. Έπρεπε να του δώσω κι άλλη μεγέθυνση.

NGC 910-911 Γαλαξίες στην Ανδρομέδα mag 12.2 SB 13.5 - mag 12.7 SB 13 αντίστοιχα

Μέλη του σμήνους γαλαξιών Abell 347 αποδείχθηκαν δύσκολοι στόχοι. Ο 910 ήταν λίγο πιο εύκολος απο τον 911 με το στρογγυλό σχήμα του να διαφέρει απο το πιο επίμηκες του 911. Ψάχνοντας το γύρω πεδίο παίρναμε αχνές εικόνες απο τους NGC 912-913. Πολύ πιο δύσκολοι αποδείχθηκαν οι U1866 και CGCG530-18 αφού δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τους είδα. Ωραίος στόχος για μεγάλα τηλεσκόπια.

 

NGC 7076 Abell 75 Πλανητικό mag 13.2v στον Κηφέα.

Πολύ μικρό κι αρκετά αχνό. Η άλω του ακουμπά σε ένα αστέρι. Σήκωνε πολύ μεγέθυνση και την καλύτερη εικόνα πήρα με τον 9άρη ΤΜΒ με φίλτρο ΟΙΙΙ.

 

IC 1396 Νεφέλωμα εκπομπής στον Κηφέα.

Πολύ όμορφο θέαμα το νεφέλωμα μαζί με το σμήνος, νότια απο το πανέμορφο μ του Κηφέα (Herschel's garnet star). Πολύ όμορφη εικόνα τόσο με τον Panoptic 41 όσο και με τον Ν2ΟΤ5 με φίλτρα ΟΙΙ & UHC.

 

PK 103+1 Min 2-51 Πλανητικό mag 13.5v στον Κηφέα.

Πολύ ωραίο, το συννεφάκι του φαινόταν επίμηκες κατά τον άξονα N-S ακριβώς όπως αναφέρει το NSOG. Σήκωνε μεγέθυνση αλλά τα φίλτρα το "σκότωναν" αρκετά.

NGC 7538 Νεφέλωμα εκπομπής στον Κηφέα

Εύκολο και πολύ όμορφο θέαμα το νεφέλωμα γύρω απο δύο άστρα 11ου μεγέθους. Καλύτερη εικόνα με τον Ν20Τ5 και φίλτρα είτε το ΟΙΙ είτε το UHC. Αντιδρούσε καλά και στα δύο.

 

Αυτά για να ξεφεύγουμε λίγο απο την οικονομική τρέλα των καιρών που ζούμε.

 

Τάκης

 

ΥΓ

Επειδή αρκετοί φίλοι γράφουν για χειμερινό ρουχισμό θα σας πώ εγώ τι χρησιμοποίησα.

Θερμοεσώρουχα POLO φορεμένα κατάσαρκα. Μπότες HITEC V-LITE ALTITUDE ULTRA WP με κάλτσες BRIDGEDALE Trekker

Παντελόνι NORTH FACE APEX. Ένα ελαφρύ fleece Columbia και το καταπληκτικό μπουφάν NORTH FACE plasma thermal jacket μαζί με γάντια MARMOT POWER STRETCH.

 

Ο παραπάνω συνδυασμός μαζί με σκούφο με κράτησε ζεστό και άνετο και μόνο αργά το βράδυ του Σαββάτου απαιτήθηκε να φορέσω (για λίγο) μια μάλλινη μπαλακλάβα, λόγω του πολύ παγωμένου αέρα.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης