Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Στην Ομάδα Αστρονομίας που έχουμε στο σχολείο μου, τέθηκε το εξής παρακάτω ερώτημα, που για να πω την αλήθεια, δεν μπορώ να απαντήσω στον συμμαθητή μου με απόλυτη ακρίβεια και πεποίθηση πως αυτά που λέω είναι σωστά. Οπότε θα ήθελα τη βοήθειά σας σε μια καλή απάντηση!

Αυτή είναι η απορία του συμμαθητή μου:

"[..] μου προέκυψαν

κάποιες απορίες

από τι εξαρτάται το ποσοστό απορρόφησης του φωτός ενός σώματος (π.χ απ

ότι έχω καταλάβει οι μαύρες τρύπες απορrοφαν 100 % του φωτός διότι

αυτό παγιδεύεται στην (ας το πούμε) 'άπειρη' βαρυτική κατάρρευση του

χώρου {διόρθωστεμε αν είμαι λάθος!}) Δηλαδή τι έχουν τα μαύρα μαλλιά

που δεν έχουν τα ξανθά (είναι ίδιο υλικό) και απορροφούν περισσότερο

φως -Παρακαλώ εξηγήστε μου γιατί έχω μπερδευτεί."

Τότε δεν υπήρχε ούτε ύπαρξη ούτε ανυπαρξία΄ δεν υπήρχε ούτε η κυριαρχία του χώρου ούτε ο ουρανός που είναι πιο πέρα. Τι ανασάλευε; Πού;
Δημοσιεύτηκε

Το χρώμα ενός ετερόφωτου αντικειμένου εξαρτάται από την ικανότητα του σώματος να ανακλά ή να απορροφά μέρος των ακτίνων του λευκού φωτός που πέφτουν σε αυτό. Π.χ. τα φύλλα φαινονται πράσινα γιατί η χλωροφύλλη απορροφά όλες τις ακτινοβολίες εκτός από την πράσινη που ανακλάται. Σε ένα αυτόφωτο σώμα το χρώμα του εξαρτάται από το είδος των ακτινοβολίών που επέμπει λόγω της ενεργειακής του κατάστασης π.χ. η θερμοκρασία ενός αστέρα.

Ένα ετερόφωτο σώμα φαίνεται μαύρο γιατί απορροφά όλες τις ακτινοβολίες του λευκού φωτόςκαι δεν ανακλά καμμία. Άλλο πράγμα η μαύρη τρύπα που απορροφά το φως λόγω βαρυτικού πεδίου.

Το αυτό ισχύει και για το χρώμα των μαλλιών που έχει να κάνει με την ποσότητα της μελανίνης, όπως έγραψε ο Κωστας. Μεγάλη ποσότητα σκούρα μαλλιά- μικρή ποσότητα ανοικτόχρωμα μαλλιά.Το ποσό της μελανίνης των τριχών καθορίζεται από τα γονίδια που κληρονομούμε.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του εξοστρακιμού της οπτικής από τα σχολεία μας.

Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Δημοσιεύτηκε

Αυτό σημαίνει εκπαιδευτικός! Μπράβο Αλέξη.

Να προσθέσω πως υπάρχουν 3 βασικοί τύποι μελανίνης: η νευρομελανίνη, η ευμελανίνη και η φαιομελανίνη. Η τελευταία δίνει το κόκκινο χρώμα στους κοκινομάληδες, το χρώμα των φακίδων, των πανάδων κλπ (μαζί με την καρωτίνη). Η ευμελανίνη διακρίνεται σε μέλαινα (μαυρομάλληδες) και φαιά (καστανομάλληδες). Όπως είπε ο Αλέξης ανακλούν διαφορετικές συχνότητες φωτός. Η απουσία μελανίνης ονομάζεται αλφισμός, μια σπουδαία κατάσταση από γενετικής άποψης, που έδωσε τεράστια ώθηση στην έρευνα.

Η μελανίνη δεν απορροφά μόνο το φως, αλλά και τον ήχο. Πρόκειται για το αποτελεσματικότερο ίσως ηχοαπορροφητικό υλικό.

Η εσωτερική επίστρωση των οπτικών μας σωλήνων στηρίζεται στις ίδιες αρχές.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης