george gr Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15, 2011 Ολοι μας λίγο η πολύ έχουμε ονειρευτεί μελλοντική αναβάθμιση του τηλεσκοπίου μας κ σίγουρα οι περισσότεροι απο μας, σκεφτόμαστε την αγορά τηλεσκοπίου μεγαλύτερης διαμέτρου απο αυτό που ήδη διαθέτουμε.Ετσι λοιπόν κ γω διακατέχομαι απο τον πόθο της απόκτησης ''μεγαλύτερου'' εξοπλισμού.Ο υπάρχων περιλαμβάνει έναν νευτώνειο σωλήνα 200mm f4,5 πάνω στην στήριξη NEQ6 της Skywatcher με GoTo, προσοφθάλμιους plossll κ εναν Televue barlow 2x.Ακόμη δεν έχω εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες που προσφέρει ο εξοπλισμός δεδομένου οτι δεν έχω προβεί μέχρι τώρα στην παρατήρηση σε σκοτεινό ουρανό αν κ μπορώ να πώ οτι η ''οπτική ικανοποίηση'' που μου έχει προσφέρει κάτω μάλιστα απο τον φωτορυπασμένο Αττικό ουρανό είναι μοναδική.Σαν στόχο λοιπόν έχω την μελλοντική απόκτηση(πολύ μελλοντική γιατι με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα περιοριζόμαστε στα απαραίτητα) ενός μεγαλύτερου τηλεσκοπίου.Κ ύστερα απο μια σύντομη έρευνα προσανατολίζομαι στα μοντέλα που αναφέρονται στο θέμα.Ο νευτώνειος 350mm της Orion Optics ζυγιζει περίπου 20 kg κ σιγουρα θα καθεται οριακα στην NEQ6 που οι προδιαγραφές της αναφέρουν οτι μπορεί να δεχτεί εξοπλισμό συνολικού βάρους έως 25kg.(Με το AKTIS που επικοινώνησα μου είπαν πως μπορει να γίνει κάτι τέτοιο αλλα θα χρειαστεί να πραγματοποιηθουν κάποιες μετατροπές της στήριξης).Απο την άλλη το dob 16'' της Skywatcher προσφέρει περισσότερες ίντσες αλλά δέχτηκα την συμβουλή να κάνω υπομονή για κάποιο διάστημα τουλάχιστον για την SynkScan έκδοση που με ενδιαφέρει κιόλας.Να σημειώσω οτι προς το παρόν δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ με την αστροφωτογράφηση,χωρίς να την αποκλείω βέβαια εντελώς.Περιμένω γνώμες κ συμβουλες. Φιλικά, Ρόζης Γιώργος
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15, 2011 Έχεις χρόνο να αλλάξεις γνώμη αρκετές φορές λοιπόν.2 κάπως διαφορετικές φιλοσοφίες εκπροσωπούν τα τηλεσκόπια αυτά. Εμένα εκφράζει το SW σε μκρότερη έκδοση, 10''-12'', το θέμα είναι τι θα εκφράζει εσένα. Τι τύπος είσαι; Σου αρέσει να έχεις κάτι ''ποιοτικό''; Κάτι ''ξεχωριστό''; Κάτι ''μοναδικό''; Κάτι ''εξεζητημένο''; Κάτι ''πρακτικό''; Θα σου αρέσει σίγουρα να πηγαίνεις σε εξορμήσεις ή θα μείνει αναξιοποίητη η μεγαλύτερη διάμετρος στην πόλη;Θες να δεις τα πράγματα ομορφότερα ή θες να δεις περισσότερα; Ποιοί είναι οι στόχοι και ποιά τα κίνητρά σου; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
george gr Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15, 2011 Στο πρώτο ερώτημα θα μπορούσα να απαντήσω λέγοντας πως θέλω να ξεχωρίζω με κάτι ποιοτικά μοναδικό κ πρακτικά εξεζητημένο!Όμως δεν είναι έτσι μιας κ θεωρώ πως το να είναι κάποιος κάτοχος σπουδαίου εξοπλισμού δεν το κάνει ούτε για λόγους επίδειξης ούτε για λόγους εντυπωσιασμού.Η πρακτικότητα που προσφέρει μια μεγαλύτερη διάμετρος έγκειται στην μεγαλύτερη φωτοσυλλεκτική ικανότητα που σε ελεύθερη μεταφραση σημαίνει πως αμυδρά αντικείμενα του βαθέως ουρανού φαίνονται φωτεινότερα,αρα,πιο ευδιάκριτα κ φυσικά αυξάνεται κ η ωφέλιμη μεγέθυνση ετσι ώστε να μπορεί κάποιος να διακρίνει περισσότερες λεπτομέρειες κυρίως σε πλανήτες.Αυτά είναι που με ενδιαφέρουν.Σαφώς κ τα παραπάνω προυποθέτουν καλό seeing κ σκοτεινό ουρανό κ ένα μεγάλο τηλεσκόπιο θα χαραμιζόταν στην πόλη.Σίγουρα σε μια απο τις επόμενες εξορμήσεις σας θα ήθελα πολύ να παρευρεθώ κ αν οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις το επιτρέψουν θα ακολουθήσω.Ο λόγος που με ελκύουν τα συγκεκριμένα τηλεσκόπια είναι οτι η OO φημίζεται για τα οπτικά της κ μάλιστα σε πολύ καλή σχέση τιμής-απόδοσης σε σχέση με τον ανταγωνισμό,κάτι που τα τελευταία χρόνια ισχύει κ για SW.Καταλαβαίνω πως έχουν διαφορετική φιλοσοφία όμως όπως έχω αναφέρει υπάρχει ήδη μια βάση την οποία θα ήθελα να αξιοποιήσω στο μέγιστο των δυνατοτήτων της(νομίζω πως με τον νευτώνειο spx 350 μπορώ να πετύχω κάτι τέτοιο),ή να καταφύγω στην λύση του SW dob 16'' που μου προσφέρει μεγαλύτερη διάμετρο,στα ίδια χρήματα.Ελπίζω να μη σας μπέρδεψα περισσότερο.
Dimitris M. Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Η γνώμη μου είναι να αγοράσεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάμετρο, με την καλύτερη δυνατή ποιότητα.. όσο σου επιτρέπουν η τσέπη αλλά και η μέση σου. Το να βάλεις ένα νευτώνειο σωλήνα μεγάλης διαμέτρου πάνω σε ισημερινή στήριξη, ακόμη κι αν μιλάμε για την NEQ6, θα σε δυσκολέψει σε κάποια πράγματα και κυρίως στην παρατήρηση μιας και θα πρέπει κάθε τόσο να στρέφεις το σωλήνα σε τέτοια θέση ώστενα σε βολεύει να παρατηρείς. Κάτι τέτοιο είναι εύκολο για μικρότερες διαμέτρους, όχι όμως και για τις ίντσες που ενδιαφέρεσαι να βάλεις πάνω στη 6.Γι'αυτό λοιπόν πιστεύω πως για διαμέτρους άνω των 10 ιντσών η στήριξη Dobson μοιάζει μονόδρομος.. Κι επειδή λες ότι δεν αποκλείεις την αστροφωτογράφιση, θεωρώ πως για να λες κάτι τέτοιο, κάποια στιγμή σίγουρα θα ασχοληθείς, ή έστω θαθέλεις να πάρεις μια γεύση. Ο εξοπλισμός που έχεις τώρα, είναι μια χαρά για να κάνεις μια αρχή και να πειραματιστείς στην αστροφωτογραφία. “Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.” ― Albert Einstein
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δεν μιλώ για εντυπωσιασμό. Μπορεί να αισθάνεται καλύτερα κάποιος αν τα οπτικά του είναι λ/10 και ας μην το γνωρίζει ο περίγυρος. Τότε θα επιλεξει Orion Optics αν δεν μπορεί να αποκτήσει ένα Zambuto.Το θέμα της διαμέτρου είναι αληθές αλλά, δυστυχώς, αυξανομένης της διαμέτρου εκτοξεύονται και άλλα μεγέθη: κόστος, βάρος, όγκος, χρόνος στησίματος, εμβαδό αποθήκευσης κλπ. Μόνο οι φανατικοί έχουν όρεξη να διαχειρίζονται τακτικά ένα 20'' ή 25'' και, για εμένα, το 16'' είναι πάνω από το όριο. Το παράθυρο ευχρησίας είναι μεταξύ 10'' & 12'' αν και οι κάτοχοι ΟΟ διαφημίζουν το πως τα τηλεσκόπιά τους είναι ελαφρύτερα και πιο ευσύνοπτα από αντίστοιχα άλλων εταιριών (πράγματι, η βάση Dobson της ΟΟ είναι γεωμετρικά η ελάχιστη) και άρα κερδίζουν 2-4''. Με αυτή την έννοια η ψαλίδα μεταξύ 14'' ΟΟ & 16'' SW είναι μεγαλύτερη απ' όσο φαίνεται με μια ματιά ως προς την πρακτικότητα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 To skywatcher εχει πτυσσόμενο σωλήνα και είναι πιο εύχρηστο αν η βάση του έχει καλή κίνηση. Το λ/8 σε 14 και 16 ίντσες μια φορά στα δέκα χρόνια θα σου επιτρέπει το seeing να διακρίνεις διαφορά. Το ΟΟ επίσης έχει πρόβλημα πως κάθε τόσο λόγω βαρους γλυστράει και προς τα πίσω στα δαχτυλίδια (αυτό φαντάζομαι με κάποια πατέντα το περιορίζεις). Τέλος το skywatcher είναι και 2" μεγαλύτερο. Το να στηρίξεις οποιοδήποτε από αυτά στην EQ6 ακόμα και για απλή παρατήρηση είναι ανέκδοτο ούτε να το σκέφτεσαι. Η EQ6 θεωρω πως αξιοπρεπώς αντέχει μέχρι 10" και αυτό για οπτική παρατήρηση για αστροφωτογράφιση δεν θα δοκίμαζα τίποτα πάνω από 8" με τη συγκεκριμένη βάση. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Ζωγραφος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΕΦ ΑΧΥΡΟΣΤΡΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙΟ ΕΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ 7 8 2010 orion SPX 350 mm σε EQ6 PRO βελτιωμενη ως προς το φορτιο , τη ραβδο, τα αντιβαρα (ζυγιζουν 25κιλα) και το τριποδο ( χαμηλο αυτοσχεδιο).το όλο σύστημα λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά με όλα τα πρόσθετα για φωτογράφιση. orion SPX 350 mm σε EQ6 PRO
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Με 1 B αέρα θα τρεμει το σύμπαν... Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Bi2L Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 ...δεν είναι σπαστικό να γράφεις ένα κείμενο και μετα να πατάς καταλάθος το Χ στην καρτέλα; Γιώργο θα σου τα ξαναγράψω αργότερα αναλυτικά... Δεν σου προτείνω να βάλεις πάνω στην Eq6 το 14αρι αν και το αντέχει, αλλά μετά η βάση θα είναι άχρηστη για φωτογράφιση. Εχω ακριβώς το ίδιο setup και δουλεύει μια χαρά, εγω το χρησιμοποιώ περισσότερο στις Δημόσιες παρατηρήσεις, αλλά και χαλαρές βραδιές στα Deep είναι μια χαρα, ως 3-4μποφορ μια χαρά παρατηρείς.Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστείς 2-3 μπάρες προέκτασις γιατί αν βάλεις περισσότερα απο 15-20kg στα αντίβαρα η βάση αρχίζει και ζορίζεται. Θεωρώ ότι είναι καλύτερα να έχεις δυο τηλεσκόπια ετοιμοπόλεμα, παρα 1 βάση για δύο τηλεσκόπια η οποία θα κάνει μίση* δουλειά.Αγοράζοντας ένα Dob μπορείς να έχεις το 8αρι πάνω στην Eq6 να φωτογραφίζει, κι εσύ να παρατηρείς μέσα απ'το Dob, ότι ώρα θες μπορείς να το βγάλεις έξω για μια γρήγορη παρατήρηση ενώ πάνω στην Eq6 θες 40 λεπτά προετοιμασίας. Ναι τα δακτυλίδια απ'τα ΟΟ δεν κρατάνε καλά αλλά όχι όταν το τηλεσκόπιο είναι πάνω στην βαση, αλλά όταν τα μεταφέρεις. Δεν χρειάζεται να γυρνάς το τηλεσκόπιο όταν είναι πάνω στην ισημερινή, εαν το έχεις απ'τον αρχη γυρισμένο τον εστιαστή σχεδόν προς τα κάτω κάνεις μια χαρα δουλειά, απλά μην ξεχνάς ότι θα χρειαστείς οπωσδήποτε τρίσκαλο. Θεωρώ ότι ένα μεγαλο τηλεσκόπιο μέσα απ'την φωτορυπασμένη Αθήνα είναι το ίδιο πράγμα να έχεις μια Ferrari στο κέντρο της Αθήνας εν ώρα αιχμής.Μην ξεχνάς ότι όσο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο τόσο περισσότερο φως, ωρα και τόση περισσότερη φωτορυπανση και σε χαμηλές μεγεθύνσεις θα βλέπεις περισσότερο γκρι παρα μαύρο. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Dimitris M. Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 .... Δεν χρειάζεται να γυρνάς το τηλεσκόπιο όταν είναι πάνω στην ισημερινή, εαν το έχεις απ'τον αρχη γυρισμένο τον εστιαστή σχεδόν προς τα κάτω κάνεις μια χαρα δουλειά, απλά μην ξεχνάς ότι θα χρειαστείς οπωσδήποτε τρίσκαλο....Βασίλη, με το δικό σου για παράδειγμα, πόση ώρα μπορείς να παρατηρείς ένα αντικείμενο που βρίσκεται κοντά στον πολικό πχ χωρίς να κουραστεί ο αυχένας σου; Σε αυτή την περίπτωση δεν θα πρέπει να στρέψεις τον οπτικό σωλήνα ώστε να έρθει σε καλύτερη-ξεκούραστη θέση; Μου φαίνεται πως δεν θα είναι καθόλου πρακτικό για παρατήρηση... και με το τρίσκαλο πιστεύω πωςθα υπάρχει πρόβλημα γιατί θα πρέπει να έχει κανείς τα μάτια του 14 ώστε να μην χτυπήσει στον τρίποδα και χαλάσει το aligment.. “Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.” ― Albert Einstein
ziorange Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 και μία φώτο από το gallerie του Άγγελου με 14αρι πάνω... http://www.astrobin.com/users/ziorange/http://www.athens-weather.eu Παναγιώτης Ζιώγας
Bi2L Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δημήτρη η περιοχή του Πολικού είναι εύκολη, τα πιο χαμηλά τμήματα είναι δύσκολα αλλά... εαν έχεις μια σωστή καρέκλα ή και αρκετή υπομονή μπορείς να αντέξεις την παρατήρηση. Εγώ δεν έχω γυρίσει ποτέ τον σωλήνα πάνω στην βάση παρα μόνο μια φορά σε δημόσια παρατήρηση...Όσο για το τρισκαλο, ποτέ δεν είχα πρόβλημα, αν και είμαι πάντα απρόσεκτος σε αυτό το θέμα ήμουν πάντα προσεκτικός, ακόμα και στις δημόσιες παρατηρήσεις που το χρησιμοποιώ δεν μου έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα. Φυσικά και τα δυο παραδείγματα είναι υποκειμενικά διότι κάθε άνθρωπος έχει τις δικές αντοχές, εγώ άλλο που δεν είπα... δεν προτείνω αυτό το setup παρα μόνο αν ο άλλος είναι Αστροβαρεμένος και του αρέσει να ταλαιπωρείτε αλλά και να χαλάει ένα σορό λεφτά σε πατέντες για μικρο βελτιώσεις ώστε πάντα να λειτουργούν όλα σωστά, αλλά και να έχεις τα μάτια σου δεκατέσσερα ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν όλα σωστά... Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
astrovox Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Αν σκέφτεσαι την αγορά ενός τέτοιου τηλεσκοπίου, η άποψή μου είναι να επιλέξεις με βάση τη χρήση του ως dob. Εγώ έχω το κοντό 12άρι της ΟΟ και ακόμα και σε αυτό δε θεωρώ ότι βολεύει η χρήση του σε ισημερινή ή τουλάχιστον δε βολεύει εμένα. Ούτε η σκάλα μου αρέσει, ούτε οι παράξενες θέσεις όπου βγαίνει ο προσοφθάλμιος, ούτε ο μεγάλος όγκος, ούτε η σχετική αστάθεια. Τώρα, όσον αφορά τη σύγκριση των δύο τηλεσκοπίων ως dob, υπάρχουν κάποια δεδομένα: -Οι δύο ίντσες παραπάνω είναι πάντα δύο ίντσες παραπάνω που θα βοηθήσουν στα οριακά γαλαξιάκια και τις οριακές παρατηρήσεις γενικότερα. -Με την ΟΟ έχεις οπτικά συγκεκριμένης μετρημένης υψηλής ποιότητας (με πιστοποιητικό). Με την skywatcher έχεις πιθανώς πολύ καλά οπτικά αλλά με πιθανή διακύμανση από τεμάχιο σε τεμάχιο. -Η βάση της ΟΟ είναι πολύ μικρότερη και ελαφρύτερη. -Το skywatcher βγαίνει μικρότερο σε μήκος λόγω αναδίπλωσης. -Το skywatcher βγαίνει και σε έκδοση με go-to (νομίζω). Αυτά τα δεδομένα τα παίρνεις και τα συνδυάζεις με το κόστος, το χώρο και τη διαρρύθμιση στο αυτοκίνητό σου (ποιο από αυτά τα τηλεσκόπια χωράει ώστε να έχεις και συνοδηγό, τη δυνατότητά σου να σηκώνεις και να μεταφέρεις βάρη καθώς και τις δικές σου προτεραιότητες και βγάζεις το δικό σου προσωπικό συμπέρασμα. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Bi2L Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Ανδρέα πολύ ωραία τα έγραψες αλλά η OO σταμάτησετην παραγωγή των OD (OD350, OD400 κτλ ή τουλάχιστον δεν τα αναφέρει πλέον στο site)Όποτε αν κάποιος θα ήθελε ένα Dob OO θα πρέπει να αγοράσει ένα SPX350 και την Dob βαση της OO ξεχωριστά, οπότε μιλάμε για μεγαλύτερο κόστος. Εκτός απο την βαρύτερη Dob βάση που έχουν τα SW σε σχέση με την OO-Dob, το ίδιο το τηλεσκόπιο της SW είναι πολύ πιο βαρυ απο ένα τηλεσκόπιο ΟΟ, και μιλάμε για ~10+10κιλά πάνω. Βέβαια ο Γιώργος [όχι κι'αλλος GiorgosGr ] θέλει να βάλει το SPX350 πάνω στην EQ6 οπότε το πράγμα περιπλέκεται, και περιπλέκει ακόμα περισσότερο αφού η παρατήρηση είναι απο την Αθήνα.... Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
astrovox Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Βασίλη δυστυχώς ισχύει αυτό που λες. H OO πουλάει πια χωριστά σωλήνα από στήριξη dob με αποτέλεσμα να βγαίνουν ακριβότερα. Σε σχέση με τα τέλη 2008 που παρήγγειλα το δικό μου 12" f/4 λ/8, η τιμή είναι πλέον 250 λίρες υψηλότερη, με άλλα λόγια όσο έπαιρνες κάποτε όλο το dob παίρνεις τώρα μόνο το σωλήνα. Κρίμα γιατί περιμένουμε γενικά μειώσεις τιμών στη βιομηχανία των τηλεσκοπίων και όχι αυξήσεις. Mε τo 16άρι dob, για παράδειγμα, να ξεπερνάει τα 4000 ευρώ ενώ τα κινέζικα να κάνουν ακριβώς τα μισά, το σκέφτεσαι πολύ αν αξίζει. Εγώ στο αρχικό ερώτημα του Γιώργου δε διέκρινα την απαίτηση να βάλει απαραίτητα το νέο σωλήνα στην ισημερινή. Μάλιστα, καθώς έχει ήδη έναν 8-ιντο σωλήνα σε ισημερινή νομίζω πως να πάρει ένα μεγάλο dob για την ύπαιθρο είναι καλή ιδέα, διατηρώντας παράλληλα το παλιό setup. Εγώ αυτό προτείνω «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
george gr Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Παιδιά τι να πώ,το μόνο που θα μπορούσα είναι ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!Νομίζω δε γινόταν να έχω καλύτερη ενημέρωση πάνω στο θέμα.Θεωρώ πως έχω πλέον μια πολύ πιο αποκρυσταλλωμένη άποψη γι αυτά τα τηλεσκόπια κ τη φιλοσοφία που πρεσβεύουν κ όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν λέω να προβώ στην αγορά του SW dob.Η μόνες αμφιβολίες που έχω είναι κατα πόσο είναι πρακτικό το GoTo πάνω σ'αυτό το θηρίο κ αν η λειτουργία του είναι εύρυθμη.Ξέρω ξέρω,βιάζομαι υπερβολικά,αλλα,ούτως η άλλως τα όνειρα είναι τζάμπα κ τ' άστρα αμέτρητα.Ανυπομονώ για εξόρμηση στο Αραχναίο.Σχεδόν μηδενική φωτορύπανση κ θέα απο Μυρτώο Πέλαγος κ Μονεμβάσια έως τα παράλια της Αττικής(φαίνεται οξύμωρο αλλα η απόσταση είναι πάνω απο 50 km σε ευθεία).Σύντομα θα στείλω photos.Κ πάλι σας ευχαριστω.
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Με τις ανεμογεννήτριες που φύτεψαν στο δύσμοιρο Αραχναίο το seeing θα είναι χάλια αδιόρθωτα... Μετά την φωτορύπανση έχουμε και seeing ρύπανση... Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Γιώργο να λάβεις υπόψη σου ΠΟΛΥ σοβαρά και τον παράγοντα βάρος για το συγκεκριμένο SW 16" dob. Εγώ έχω το 12" και είναι στα όρια της καλής μεταφορικότητας και στο σύνολο...40 κιλά! 20 η βάση και 20 ο σωλήνας, ο οποίος όταν συμπτύσσεται μεταφέρεται εύκολα και μπαίνει και σε μικρά αυτοκίνητα. Η περίπτωση του 16" είναι όμως αρκετά διαφορετική γιατί μιλάμε για 60+ κιλά στο σύνολό του τηλεσκόπιο...το έχεις δει από κοντά; Το είχε σαν demo το Πλανητάριο στα Γρεβενά το καλοκαίρι στην Πανελλήνια...δηλαδή σου λέω ναι, προχώρα, γιατί για τις ίντσες και την τιμή, ειδικά με το goto-tracking είναι πολύ καλό πακέτο...ΑΛΛΑ κοίτα πως θα βολέψεις το βάρος και κάνε μια ερώτηση και στην μέση σου! Αν έχεις δει από κοντά Meade Lightbridge 16" θα καταλάβεις τι εννοώ. Είναι 60 κιλά τηλεσκόπιο και εκεί γύρω παίζει και το SW, 55kg το απλό και γύρω στα 60 το goto. Υπάρχουν και άλλες λύσεις πάντως σε truss τηλεσκόπια dobsonian, ελαφρύτερα αλλά με μεγαλύτερο κόστος. Το άλλο που λες, η ισημερινή στήριξη σε τέτοιες ίντσες είναι για μένα ακροβατική επιχείρηση και ούτε καν θα το συζητούσα! Δες και την λύση από μεταχειρισμένα στο astromart, μερικά είναι τόσο καλές οι τιμές τους που σε συμφέρει ακόμη και να ταξιδέψεις για να τα πάρεις, είτε από Αμερική (με καπέλο τελωνείο όμως) είτε από Ευρώπη. Επίσης πρέπει να δεις και το θέμα του αυτοκινήτου, χωράει κάπως βολικά; Η βάση στα SW είναι θέμα, λόγω του όγκου της!Αυτό που σε ανησυχεί, αν το goto θα λειτουργεί όπως πρέπει, νομίζω πως θα πρέπει να μπει μετά το θέμα του βάρους και της μεταφορικότητας. Άλλωστε έχει ήδη ειπωθεί από τον Χρήστο από τα Χανιά (csot) ότι είναι πολύ ικανοποιητικό το goto σε αυτό το dob (μιλάει για το 12" αλλά το ίδιο θα έχουν). Κλείνοντας θέλω να σου ξανατονίσω για άλλη μια φορά: ΜΗΝ υποτιμήσεις τον παράγοντα Β-Α-Ρ-Ο-Σ... Όταν θα φορτώνεις και θα ξεφορτώνεις νύχτα αυτά τα κιλά...πρέπει να μπορείς και να θέλεις να τα αντέχεις για να μην σιχτηρίσεις την ώρα και τη στιγμή... Αυτά τα ολίγα, άντε με το καλό! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 ... όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν λέω να προβώ στην αγορά του SW dob.Η μόνες αμφιβολίες που έχω είναι κατα πόσο είναι πρακτικό το GoTo πάνω σ'αυτό το θηρίο κ αν η λειτουργία του είναι εύρυθμη. Για το θέμα αυτό μπορείς να διαβάσεις εδώ και εδώ . Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα