Pant Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 15, 2011 Ενα θέμα που ακούγεται συχνά στην κοσμολογία και στην αστροφυσική είναι η ηλικία του σύμπαντος. Μάλιστα οι επιστήμονες λένε ότι η ηλικία του σύμπαντος όπως την έχουν υπολογίσει σήμερα είναι 13,7 δισεκατομύρια χρονια και μάλιστα όπως λένε με πολύ μικρό σφάλμα μέτρησης. Έχω ακούσει τον καθηγητή αστροφυσικής του πανεπιστημίου αθηνών μάνο δανέζη να λέει ότι ουσιαστικά ηλικία του σύμπαντος δεν έχουμε και οτι είναι ένα φιλοσοφικό περισσότερο κατασκεύασμα για τον εξής λόγο. Όπως πιστεύουμε σήμερα, η διάρκεια του δευτερολέπτου μεταβάλεται σύμφωνα με την γενική θεωρία της σχετικότητας ανάλογα με την πυκνότητα της ύλης του σύμπαντος και την καμπυλότητα του χώρου, πράγμα που σημαινει ότι κατα τα διάφορα στάδια της ζωής του σύμπαντος η διάρκεια του δευτερολέπτου μεταβαλόταν ανάλογα με την πυκνότητα της ύλης του.Και όπως θεωρούμε κατα την διάρκεια των πρώτων στιγμών του σύμπαντος η πυκνότητα της υλης του ήταν πάρα πολύ μεγάλη δηλαδή και η διάρκεια του δευτερολέπτου ήταν πάρα πολύ μεγάλη, στη συνέχεια όμως καθώς η πυκνότητηα της ύλης του σύμπαντος μίκραινε μίκραινε και η διάρκεια του δευτερολέπτου, άρα όταν λέμε ηλικία του σύμπαντος προσθέτουμε άνισα δευτερόλεπτα; Για το θέμα αυτό έχω ρωτήσει δύο καθηγητές έναν καθηγητή θεωρητικής φυσική και έναν καθηγητή πειραματικής φυσικής υψηλών ενεργειών και μου είπαν ότι η παραπάνω άποψη ισχύει, αλλά δεν μου είπαν γιατί μετά αναφερόμαστε στην ηλικία του σύμπαντος. Αν ξέρει κανείς το γιατί οι επιστήμονες υπολογίζουν την ηλικία του σύμπαντος αφού δεν έχει νόημα σύμφωνα με τα παραπάνω ας μου απαντήσει.
Δροσος Γεωργιος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Φίλε Pant.Μια νομίζω καλη συζητηση για το θέμα εχει γίνει εδω:http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=11576 Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο. Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.
Heal Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Για το θέμα αυτό έχω ρωτήσει δύο καθηγητές έναν καθηγητή θεωρητικής φυσική και έναν καθηγητή πειραματικής φυσικής υψηλών ενεργειών και μου είπαν ότι η παραπάνω άποψη ισχύει, αλλά δεν μου είπαν γιατί μετά αναφερόμαστε στην ηλικία του σύμπαντος. Αγαπητέ Pant, Στην κοσμολογία, όταν αναφέρεται κανείς σε τεχνικά θέματα, το μέγεθος που χρησιμοποιείται εν γένει είναι η μετατόπιση προς το ερυθρό ή ο παράγοντας κλίμακας. Δηλαδή αν το αντικειμενο με το οποίο ασχολούμαστε εξέπεμπε εκείνη την παρελθοντική στιγμή φως, όταν αυτό το φως έφτανε σε εμάς πόση θα ήταν μετατόπισή του στο ερυθρο. Με τις παρατηρήσεις μας μπορούμε να υπολογίσουμε με σχετικά καλή ακρίβεια διάφορα κοσμολογικά μεγέθη, τα οποία μπορούν να συνδέσουν την τιμή της συντεταγμένης που λέγεται χρόνος με την μετατόπιση στο ερυθρό. Τέλος η συντεταγμένη αυτή στις κλίμακες τις καθημερινότητάς μας προβάλλεται ως αυτό που έχουμε συνηθίσει να λέμε χρόνο και το οποίο στο Νευτώνειο κόσμο που αντιλαμβανόμαστε, δηλαδή των κόσμο των πολύ μικρών ταχυτήτων και πολύ ασθενών βαρυτικών πεδιων, κυλάει σταθερά. Μιας και σπουδάζεις φυσική σκέψου μια αλλαγή συντεταγμένων, δηλαδή φαντάσουμε πως έχεις έναν χάρακα που τον κοιτάς μέσα από έναν παρορφωτικό φακό. Αυτός ο φακός μερικές φορές μεγαλώνει και άλλες φορές μικραίνει τα μήκη, έτσι ενώ μεταξύ των σημειων 0 και 10 υπάρχουν 10 διαστήματα ανάλογα με την θέση του παραμορφωτικού φακού μερικά διαστήματα φαίνονται μεγαλύτερα και μερικά μικρότερα, όμως δε αλλάζει το πλήθος τους.
Pant Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δηλαδή δεν μας ενδιαφερει το αν διαστελεται η συστέλεται ο χρόνος σαν φυσική ποσότητα και υπολογίζουν την ηλικία του σύμπαντος χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους τα παραπάνω προκειμένου να μπορούν να βγάλουν την ηλικία του σύμπαντος. Γιατί απο ότι καταλαβαίνω δεν θα μπορούσαν να υπολογίσουν την ηλικία του σύμπαντος αν λάμβαναν υπόψιν τους την διαστολη η την συστολή του δευτερολέπτου. Άλλωστε ο καθηγητής αστροφυσικής μανος δανέζης και άλλοι πανεπιστημιακοί λένε ότι είναι '' κολπάκι της επιστήμης '' το γεγονός ότι δεν μας πολυ ενδιαφέρει το αν συστέλεται ή διαστέλεται το δευτερόλεπτο για να μπορεί να υπολογιστεί η ηλικία του σύμπαντος. Πάντως προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι και τόσο σωστό αυτό που κάνουν να λένε ότι εχουν την ηλικία του σύμπαντος χωρίς να τους πολυενδιαφέρει η διαστολή και η συστολή του χρόνου. Άλλωστε ο Νανόπουλος έχει πει και αυτός ότι ο μόνος αληθινός χρόνος είναι ο συμπαντικός και όχι αυτός που εννοούμε στην κλασική φυσική, αυτόν τέλως πάντων που μετράμε.
astrozilla Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 16, 2011 Δεν υπάρχει απόλυτος χρόνος .Αν υποθέσουμε οτι υπήρχε ένας παρατηρητής στη μεγάλη έκρηξη το ρολοι του θα πηγενε με πιο αργο ρυθμο απο τον δικο μας ρολοι.Αν μπορούσαμε να δούμε αυτόν τον παρατηρητή απο εδώ που έιμαστε 13.7 δισ μετά την μεγάλη έκρηξη θα τον βλέπαμε να ζεί εκατοντάδες ΔΙΚΑ ΜΑΣ χρόνια.Σύμφωνα με το δικί του ρολόι όμως θα ζούσε κανονικά 70-80 χρόνια όσου του γραφε η μοιρα.
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2011 Δεν ξερω αν ειναι καν σωστο να αναφερομαστε σε χρονο και χωρο κατα τις πρωτες στιγμες του συμπαντος.Ισως να υπηρχαν και αλλες διαστασεις που να επιρρεασαν για παντα την χωρικη και χρονικη εξελιξη του συμπαντος.Ισως ο χρονος πριν το φαινομενο του πληθωρισμου να ηταν κατι... αλλο.Ελπιζουμε στην ανιχνευση αρχεγονων βαρυτικων κυματων απο τοτε,αφου στα ηλεκτρομαγνητικα δεν εχουμε τυχη να δουμε τοσο πισω. Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα