Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο ωκεανός της Ευρώπης μπορεί να είναι το ίδιο πλούσιος σε οξυγόνο με τους ωκεανούς της Γης.

eyropi-dias.jpg
NASA/JPL-Caltech/

Οξυγόνο από την επιφάνεια της Ευρώπης πηγαίνει στον υπόγειο ωκεανό της δημιουργώντας έτσι συνθήκες φιλικές στη παρουσία της ζωής.

Οι επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και αρκετές δεκαετίες ότι η Ευρώπη, το παγωμένο φεγγάρι του Δία κρύβει στο εσωτερικό του έναν μεγάλο ωκεανό και άρα πιθανώς να υπάρχουν εκεί και κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Κάποια στιγμή οι διαστημικές αποστολές που βρέθηκαν εκεί αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας και των μεθόδων ανάλυσης και παρατήρησης δεδομένων επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός ωκεανού που βρίσκεται σε βάθος περίπου 25 χλμ. κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου. Εκτιμάται ότι ο ωκεανός αυτός έχει τεράστιο βάθος 60-150 χλμ.Σχεδιάζονται αποστολές που θα έχουν στόχο να μελετήσουν την επιφάνεια του δορυφόρου και αν καταστεί εφικτό να την τρυπήσουν ώστε να σταλεί στον ωκεανό κάποιο ρομποτικό βαθυσκάφος που θα τον εξερευνήσει. Μελετώντας εικόνες υψηλής ανάλυσης από την επιφάνεια της Ευρώπης από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια υποστηρίζει ότι ίσως δεν χρειαστεί να γίνει η υπερπροσπάθεια διείσδυσης στον ωκεανό για τον εντοπισμό της ζωής αφού αυτή μπορεί να βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην επιφάνεια της Ευρώπης.Σύμφωνα με τους ερευνητές γεωλογικές δομές στην επιφάνειας του δορυφόρου υποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιων θύλακων που έχουν σχηματιστεί σε βάθος περίπου 1,5 χλμ. κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης. Αυτοί οι θύλακες που μπορεί να έχουν την μορφή και έκταση μιας γούρνας ή πιθανώς να είναι και πολύ πιο μεγάλοι σχηματίζοντας μικρές λίμνες περιέχουν νερό σε υγρή μορφή κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μικροβιακές μορφές ζωής. Οι ερευνητές εικάζουν ότι το νερό αυτό είναι αλμυρό γεγονός που πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες παρουσίας κάποιων μορφών ζωής σε αυτούς τους θύλακες νερού.Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας ισχυροποποιούν ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες η Ευρώπη και ειδικότερα ο ωκεανός της να είναι φιλικός στη ζωή. Όταν έγινε γνωστή ή ύπαρξη των θυλάκων νερού κοντά στην επιφάνεια του παγωμένου δορυφόρου είχαν υποστηρίξει ότι είναι πιθανό να υπάρχει εκεί οξυγόνο το οποίο πιθανώς να μεταφέρεται στον ωκεανό.Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» η ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την εργασία της στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν προσομοιώσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν τη μεταφορά του οξυγόνου από τους θύλακες νερού στον υπόγειο ωκεανό. Μάλιστα οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι οι ποσότητες οξυγόνου που καταλήγουν στον ωκεανό είναι παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στους ωκεανούς της Γης. Η παρουσία του οξυγόνου και μάλιστα σε τέτοια έκταση στον ωκεανό μπορεί να υποστηρίξει την ζωή που μπορεί να έχει αναπτυχθεί εκεί.Επιστήμονες της NASA οι οποίοι συμμετέχουν στην οργάνωση της αποστολής Clipper που το 2024 θα ξεκινήσει από τη Γη με στόχο την εξερεύνηση της Ευρώπης και την αναζήτηση ιχνών ή ακόμη και αποδείξεων της παρουσίας ζωής στον δορυφόρο του Δία θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική αυτή την νέα μελέτη γιατί καλύπτει κάποια κενά στη μελέτη του δορυφόρου ενώ παράλληλα αυξάνει τις ελπίδες παρουσίας της ζωής εκεί.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντήσεις 59
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο παγωμένος δορυφόρος Ευρώπη μοιάζει με τη Γροιλανδία και άρα μπορεί να διαθέτει ζωή.

dias-planitis-iliako-sustima-diastima.jpg
NASA/JPL-Caltech

Η μορφολογία του εδάφους της Ευρώπης έχει κοινά χαρακτηριστικά με αυτά της Γροιλανδίας.

Η αφύσικη ομοιότητα μεταξύ της μορφολογίας του εδάφους της Ευρώπης (του τέταρτου μεγαλύτερου δορυφόρου του Δία) και της Γροιλανδίας, κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος πλανήτης θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα εξετάστηκαν οι ομοιότητες μεταξύ διπλών κορυφογραμμών που μοιάζουν με τεράστιες ρωγμές στην επιφάνεια της Ευρώπης και μιας μικρότερης εκδοχής τους στην Γροιλανδία, οι οποίες ερευνήθηκαν με χρήση ραντάρ που διεισδύει στον πάγο.«Αν κόβατε μία και παρατηρούσατε τη διατομή, θα έμοιαζε λίγο με το κεφαλαίο γράμμα M», δήλωσε ο γεωφυσικός Ράιλι Κάλμπεργκ από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ, επικεφαλής των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.Τα στοιχεία που συνέλεξε το ραντάρ στη Γροιλανδία έδειξαν ότι η διαδοχική κατάψυξη υπόγειων υδάτων οδήγησε στον σχηματισμό της διπλής κορυφογραμμής. Αν στην περίπτωση του δορυφόρου του Δία σχηματίστηκε με τον ίδιο τρόπο, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτεί την παρουσία μεγάλης ποσότητας νερού -- βασικής προϋπόθεσης για την ύπαρξη ζωής -- κοντά στην επιφάνεια του παγωμένου φεγγαριού του Δία.Στην αναζήτηση για εξωγήινη ζωή, η Ευρώπη έχει προσελκύσει την προσοχή των επιστημόνων ως μία από τις τοποθεσίες του ηλιακού μας συστήματος που μπορεί να είναι κατοικήσιμες, ενδεχομένως από μικρόβια, εξαιτίας ενός υπόγειου ωκεανού που θεωρείται ότι περιέχει αλάτι. Οι πολυάριθμοι θύλακες νερού κοντά στην επιφάνεια αντιπροσωπεύουν έναν δεύτερο πιθανό βιότοπο Το ρομποτικό διαστημόπλοιο της NASA Europa Clipper αναμένεται να εκτοξευτεί το 2024 για να ερευνήσει κατά πόσο ο συγκεκριμένος δορυφόρος του Δία διαθέτει συνθήκες κατάλληλες για την ύπαρξη ζωής.Με διάμετρο 3.100 χιλιομέτρων, η Ευρώπη είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος από τους 79 γνωστούς δορυφόρους του Δία. Είναι λίγο μικρότερη από τη Σελήνη, αλλά μεγαλύτερη από τον Πλούτωνα. Ο ωκεανός της Ευρώπης μπορεί να έχει διπλάσια ποσότητα νερού από εκείνους της Γης. Οι πρώτες μορφές ζωής στη Γη ήταν θαλάσσια μικρόβια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.Οι διπλές κορυφογραμμές της Ευρώπης, που ορισμένες φορές εκτείνονται σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, έχουν συνήθως ύψος γύρω στα 150-200 μέτρα, με τις κορυφές να απέχουν περίπου 0,5-1 χλμ μεταξύ τους. Ο Κάλμπεργκ εντυπωσιάστηκε από την ομοιότητά τους με μια περιοχή της νοτιοδυτικής Γροιλανδίας – που ο ίδιος γνώριζε – η οποία έχει κορυφές ύψους μόλις δύο μέτρων, που απέχουν γύρω στα 50 μέτρα μεταξύ τους και εκτείνονται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου.«Η διπλή κορυφογραμμή της Γροιλανδίας σχηματίστηκε από τη διαδοχική κατάψυξη, συμπίεση και θραύση ενός θύλακα νερού κοντά στην επιφάνεια», είπε ο Κάλμπεργκ. Εάν οι διπλές κορυφογραμμές της Ευρώπης δημιουργήθηκαν με την ίδια διαδικασία, τότε εκτιμάται πως κάθε σχετιζόμενη ποσότητα νερού θα μπορούσε να αντιστοιχεί με μια από τις Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Στην Ευρώπη χιονίζει… ανάποδα σχηματίζοντας την τεράστια κρούστα πάγου.

dias-planitis-iliako-sustima-diastima.jpg
NASA/JPL-Caltech
Με διάμετρο 3.100 χιλιομέτρων, η Ευρώπη είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος από τους περίπου 80 γνωστούς δορυφόρους του Δία. Είναι λίγο μικρότερη από τη Σελήνη, αλλά μεγαλύτερη από τον Πλούτωνα. Έχει διαπιστωθεί ότι κάτω από το στρώμα πάγου της επιφάνεια της Ευρώπης υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός που μπορεί να έχει διπλάσια ποσότητα νερού από εκείνους της Γης και διάφορα ευρήματα δείχνουν ότι μπορεί να είναι φιλικός στη ζωή.Το στρώμα πάγου της Ευρώπης έχει βάθος μερικών δεκάδων χλμ. και τα τελευταία χρόνια έχουν κατατεθεί διαφόρων ειδών προτάσεις και ιδέες για την διάνοιξη μιας τρύπας στην επιφάνεια μέσω της οποίας θα σταλεί κάποιο ρομποτικό υποβρύχιο όχημα στον ωκεανό για να τον εξερευνήσει.Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astrobiology» ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Τέξας στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι το στρώμα πάγου της Ευρώπης «χτίζεται» από χιόνι που παράγεται στον υπόγειο ωκεανό και κινείται προς την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου.Σύμφωνα με τους ερευνητές το χιόνι αυτό αν και προέρχεται από τον ωκεανό έχει σχεδόν μηδενικά επίπεδα αλατότητας οπότε και προκαλεί οποιαδήποτε βλάβη στα σημεία του πάγου που πηγαίνει και προσκολλάται. Επιπλέον το επίπεδο αλατότητας των πάγων της Ευρώπης αποτελεί ένα από τους παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους επιστήμονες που θα οργανώσουν μια αποστολή διάτρησης του πάγου για να πραγματοποιηθούν έρευνες στο εσωτερικό του δορυφόρου. Το επίπεδο αλατότητας παίζει ρόλο στην ανθεκτικότητα και συμπεριφορά του πάγου οπότε θα πρέπει να κατασκευαστούν αναλόγως τα όργανα διάτρησης.Παρεμφερές γεωλογικό φαινόμενο έχει παρατηρηθεί στην παγοκρηπίδα της Ανταρκτικής και οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν τώρα να κάνουν τις απαραίτητες συγκρίσεις για να διαπιστώσουν τυχόν κοινά στοιχεία με την Ευρώπη.
pagos-xioni-antarktiki.jpg
HELEN GLAZER/WALKING IN ANTARCTICA/HELEN GLAZER

Στη φωτογραφία εικονίζεται ένα σημείο κάτω από την παγοκρηπίδα της Ανταρκτικής το οποίο αποτελείται από ένα υλικό που μοιάζει με νιφάδες χιονιού. Παρόμοιο υλικό υπάρχει πιθανότατα και στον παγωμένο δορυφόρο του Δία, την Ευρώπη. Η επερχόμενη αποστολή εξερεύνησης της Ευρώπης Clipper της NASA θα πραγματοποιήσει σειρά καταγραφών, αναλύσεων και μετρήσεων με ειδικά ραντάρ της παγωμένης επιφάνειας της Ευρώπης με στόχο τη συλλογή στοιχείων που θα βοηθήσουν στην κατανόηση των γεωχημικών της χαρακτηριστικών. 

https://naftemporiki.gr/story/1895603/stin-europi-xionizei-anapoda-sximatizontas-tin-terastia-krousta-pagou

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Η πρώτη ματιά του Juno στην παγωμένη Ευρώπη.

… τον δορυφόρο του Δία

europe_juno.jpg?w=1024 Η καλυμμένη με πάγο επιφάνεια της Ευρώπης, καταγράφηκε από το διαστημικό σκάφος Juno της NASA κατά τη διάρκεια της πτήσης του στις 29 Σεπτεμβρίου 2022. Στην πλησιέστερη προσέγγισή του το Juno έφτασε σε απόσταση περίπου 352 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του δορυφόρου

Η πρώτη εικόνα από το πέρασμα της Πέμπτης έδειξε κρατήρες, φαράγγια, κορυφογραμμές και άλλα χαρακτηριστικά του απόκρημνου εδάφους της Ευρώπης.«Το να βλέπεις το επίπεδο λεπτομέρειας των τοπίων και των χαρακτηριστικών της Ευρώπης κόβει την ανάσα», δήλωσε ο Lucas Paganini, επιστήμονας του προγράμματος για την αποστολή Juno στα κεντρικά γραφεία της NASA.Κατά το πέρασμα του, το Juno εκινείτο με ταχύτητα περίπου 24 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, είχε συνεπώς ένα χρονικό «παράθυρο» μόνο δύο ωρών για να συλλέξει δεδομένα και να φωτογραφίσει τον δορυφόρο.

Μπορεί η Ευρώπη να φιλοξενεί ζωή;

Οι επιστήμονες της NASA θα συγκρίνουν τώρα αυτές τις φωτογραφίες με παλαιότερες πριν από τουλάχιστον δύο δεκαετίες, για να δουν κατά πόσο η επιφάνεια της Ευρώπης έχει αλλάξει σε αυτό το διάστημα, καθώς είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα δυναμικό γεωλογικό σώμα.Τα στοιχεία αυτά είναι χρήσιμα για την προετοιμασία της αμερικανικής αποστολής Europa Clipper που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2024 και να φθάσει εκεί το 2030.

juno-europa202209.jpg?w=960

Θα επιχειρήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν η Ευρώπη μπορεί να φιλοξενεί ζωή κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της, όπου εκτιμάται ότι υπάρχει ένας τεράστιος και βαθύς ωκεανός.Η Ευρώπη έχει διάμετρο περίπου 3.100 χιλιομέτρων και έχει το 90% του μεγέθους της Σελήνης. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της είναι οι θεαματικοί και πανύψηλοι πίδακες νερού που εκτινάσσονται περιοδικά από ρωγμές στην επιφάνεια της.Το Juno εκτοξεύθηκε το 2011 και έφθασε στο σύστημα του Δία το 2016, όπου βρίσκεται έκτοτε. Το σκάφος είχε το 2021 κάνει ένα κοντινό πέρασμα από έναν άλλο μεγάλο δορυφόρο, τον Γανυμήδη, ενώ αναμένεται να κάνει κάτι ανάλογο στον ηφαιστειακά ενεργό δορυφόρο Ιώ μεταξύ Δεκεμβρίου 2023-Ιανουαρίου 2024.Είναι συνολικά η τρίτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος πλησιάζει την παγωμένη Ευρώπη σε απόσταση μικρότερη των 500 χιλιομέτρων. Η τελευταία φορά ήταν η προσέγγιση του Galileo το 2000.

https://physicsgg.me/2022/09/30/η-πρώτη-ματιά-του-juno-στην-παγωμένη-ευρώπ/

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

«Εκρηκτικές» λίμνες υπάρχουν στην Ευρώπη.

eyropi-dias1.jpg
NASA/ESA/K. Retherford/SWRI
Με διάμετρο 3.100 χιλιομέτρων, η Ευρώπη είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος από τους περίπου 80 γνωστούς δορυφόρους του Δία. Είναι λίγο μικρότερη από τη Σελήνη, αλλά μεγαλύτερη από τον Πλούτωνα. Έχει διαπιστωθεί ότι κάτω από το στρώμα πάγου της επιφάνεια της Ευρώπης υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός που μπορεί να έχει διπλάσια ποσότητα νερού από εκείνους της Γης και διάφορα ευρήματα δείχνουν ότι μπορεί να είναι φιλικός στη ζωή.Όμως σειρά ερευνών έχει δείξει ότι εκτός από τον ωκεανό ανάμεσα σε αυτόν και την επιφάνεια στο εσωτερικό των πάγων του έχουν σχηματιστεί μικρότερες και μεγαλύτερες λίμνες με νερό σε υγρή μορφή. Έχει επίσης παρατηρηθεί η ύπαρξη κάποιων πιδάκων που εκτοξεύουν υλικά από την επιφάνεια της Ευρώπης.Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες της NASA παρουσίασε μια μελέτη σύμφωνα με την οποία οι λίμνες που υπάρχουν στην Ευρώπη είναι ρηχές και κάποιες από αυτές βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια και κάποιες βρίσκονται σε μεγαλύτερα βάθη. Σύμφωνα με την μελέτη ύπαρξη αυτών των λιμνών παράγει διαφόρων ειδών γεωλογικά φαινόμενα όπως κρυοηφαιστειακή δραστηριότητα που προκαλούν την εκτόξευση είτε νερού είτε παγωμένης λάβας.
eyropi-dias.jpg
NASA/ESA/K. RETHERFORD/SWRI
 

Ανάμεσα στα άλλα τα στοιχεία αυτά είναι χρήσιμα για την προετοιμασία της αμερικανικής αποστολής Europa Clipper που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2024 και να φθάσει εκεί το 2030. Θα επιχειρήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν η Ευρώπη μπορεί να φιλοξενεί ζωή κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της, όπου εκτιμάται ότι υπάρχει ένας τεράστιος και βαθύς ωκεανός.

https://www.naftemporiki.gr/story/1914413/ekriktikes-limnes-uparxoun-stin-europi

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 μήνες αργότερα...

NASA: Θα στείλουμε το όνομά σας μέσα σε διαστημικό μπουκάλι στο Δία.

mpoukalinasa-696x464.jpg
πηγή φωτό NASA

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε την καμπάνια «Μήνυμα σε μπουκάλι» για την αποστολή Europa Clipper.H NASA καλεί τους φίλους του Διαστήματος να συμμετάσχουν στην αποστολή Europa Clipper το διαστημικό σκάφος της οποίας θα ξεκινήσει το ταξίδι του το 2024 με προορισμό την Ευρώπη, το παγωμένο φεγγάρι του Δία που έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει ένα υπόγειο ωκεανό και αποτελεί έναν από τους κόσμους του ηλιακού μας συστήματος που είναι υποψήφιος να διαθέτει ζωή έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία με την καμπάνια  «Μήνυμα σε μπουκάλι» ζητά από τους φίλους του Διαστήματος να υπογράψουν ένα ποίημα που έγραψε η διακεκριμένη Αμερικανίδα ποιήτρια Άντα Λάιμον για την αποστολή Europa Clipper. Το ποίημα μαζί με τα ονόματα όσων το υπογράψουν στην ιστοσελίδα της καμπάνιας θα εμφυτευθούν σε ένα τσιπ που θα τοποθετηθεί στο σκάφος της αποστολής. Το ποίημα που θα τοποθετηθεί στο τσιπ έχει τίτλο «In Praise of Mystery: A Poem for Europa» (Η Εξύμνηση του Μυστηρίου: Ένα Ποίημα για την Ευρώπη σε ελεύθερη μετάφραση).Η ιστοσελίδα δίνει επίσης τη δυνατότητα  συμμετέχοντες να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό αναμνηστικό που θα αντιστοιχεί σε μια απεικόνιση του ονόματός τους σε ένα μήνυμα σε ένα μπουκάλι. Επίσης οι συμμετέχοντες μπορούν να επικοινωνούν την καμπάνια  μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #SendYourName.

«Το «Μήνυμα σε ένα μπουκάλι» είναι η τέλεια σύγκλιση της επιστήμης, της τέχνης και της τεχνολογίας και είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε με τον κόσμο την ευκαιρία να γίνουμε μέρος του ταξιδιού του Europa Clipper. Απλώς μου αρέσει η σκέψη ότι τα ονόματά μας θα ταξιδεύουν στο ηλιακό μας σύστημα πάνω στο διαστημόπλοιο ανθεκτικό στην ακτινοβολία που προσπαθεί να ξεκλειδώσει τα μυστικά του παγωμένου φεγγαριού του Δία» δήλωσε ο Νίκολα Φοξ, στέλεχος της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών της NASA.Η καμπάνια «Message in a Bottle» είναι παρόμοια με αντίστοιχες που έχει οργανώσει με επιτυχία η NASA στο παρελθόν οι οποίες επέτρεψαν σε εκατομμύρια ανθρώπους να στείλουν τα ονόματά τους, μηνύματα ή ακόμη και προσωπικά αντικείμενα σε διαστημόπλοια που έχουν ταξιδέψει ηλιακό μας σύστημα.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1479534/nasa-tha-steiloyme-to-onoma-sas-mesa-se-diastimiko-mpoykali-sto-dia/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Υποβρύχιο εξερεύνησης του «ζωντανού» ωκεανού στον παγωμένο δορυφόρο του Δία.

ipovrihioeuropi-696x392.jpg
Το εικονιζόμενο υποβρύχιο TRIPLE μπορεί να επιχειρήσει να εξερευνήσει τον ωκεανό της Ευρώπης

Οι δοκιμές του ρομποτικού σκάφους θα γίνουν στην Ανταρκτική.Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι ένας τεράστιος ωκεανός αλμυρού νερού βρίσκεται σε βάθος πολλών χιλιομέτρων κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης, του δορυφόρου του Δία. Το γεγονός αυτό την καθιστά ιδανική υποψήφια για να φιλοξενεί εξωγήινη ζωή, σε κάποια μορφή. Είναι ωστόσο δύσκολο να καθοριστεί εάν αυτός ο κρυμμένος ωκεανός περιέχει εκείνα τα χημικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για να εμφανιστεί η ζωή. Διοξείδιο του άνθρακα που, μαζί με το νερό, είναι ένα από τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία αυτής της διαδικασίας, είχε ήδη εντοπιστεί στην επιφάνεια της Ευρώπης, όμως δεν είχε προσδιοριστεί η προέλευσή του. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγα 24ωρα το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb διαπίστωσε ότι το διοξείδιο του άνθρακα προέχεται από τον υπόγειο ωκεανό ενισχύοντας έτσι τις ελπίδες ότι ο ωκεανός αυτός είναι φιλικός στη ζωή.Τα τελευταία χρόνια ερευνητικές ομάδες, εταιρείες και διαστημικές υπηρεσίες έχουν ρίξει στο τραπέζι διάφορες ιδέες και προτάσεις για την εξερεύνηση αυτού του ωκεανού. Το πρόβλημα είναι φυσικά ότι θα πρέπει να οργανωθεί μια εξαιρετικά σύνθετη και πολλών επιπέδων αποστολή αφού θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ανοίξει μια δίοδος από την επιφάνεια της Ευρώπης μέχρι τον ωκεανό που εκτιμάται ότι βρίσκεται σε βάθος περίπου 20 χλμ. από την επιφάνεια. Στη συνέχεια κάποιο ρομποτικό σκάφος θα πρέπει να διεισδύσει με ασφάλεια σε αυτό το άνοιγμα, να φτάσει στον ωκεανό και να τον εξερευνήσει αναζητώντας ίχνη ζωής. Θα πρέπει φυσικά να βρεθεί τρόπος τα δεδομένα που καταγράφει το υποβρύχιο να φτάσουν σε κάποια διαστημοσυσκευή που θα βρίσκεται στην επιφάνεια της Ευρώπης για να τα αποστείλει εκείνη μετά σε κάποιο σκάφος ή δορυφόρο υποστήριξης της αποστολής για να τα μεταδώσει στη Γη. Εκτός αν βρεθεί τρόπος να αποστέλλονται τα δεδομένα κατευθείαν από το υποβρύχιο σε κάποιο διαστημικό σκάφος ή δορυφόρο. Όμως η μετάδοση δεδομένων μέσα από ένα στρώμα πάγου πάχους πολλών χλμ. είναι από μόνο του ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.Το Κέντρο Θαλάσσιων Περιβαλλοντικών Επιστημών (MARUM), μια διεθνής επιστημονική συμμαχία εργάζεται πάνω στο ερευνητικό πρόγραμμα TRIPLE-nanoAUV 2 με το TRIPLE να αποτελεί ακρωνύμιο του Technologies for Rapid Ice Penetration and subglacial Lake Exploration, δηλαδή Τεχνολογίας Ταχείας Διείσδυσης Πάγου και Εξερεύνησης υπόγειας Λίμνης παγετώνα ενώ το AUV σημαίνει Autonomous Underwater Vehicle, δηλαδή αυτόνομο υποβρύχιο όχημα.Οι δοκιμές του υποβρυχίου θα πραγματοποιηθούν κάτω από ένα τεράστιο κομμάτι πάγου που είναι ενωμένο με τη στεριά αλλά επιπλέει πάνω στη θάλασσα στην Ανταρκτική κοντά στον ερευνητικό σταθμό Neumayer III. Η θάλασσα βρίσκεται σε βάθος τεσσάρων χλμ. κάτω από αυτήν την παγοκρηπίδα. Εκτός των άλλων οι δοκιμές αυτές μπορεί να αποκαλύψουν κάποια άγνωστα είδη που ζουν στην περιοχή κάτω από τους πάγους ή ίσως και κάποιο οικοσύστημα όπως συχνά έχει συμβεί σε τέτοιου είδους έρευνες.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Η NASA στέλνει ένα ποίημα και το … όνομά σου σε δορυφόρο του Δία.

bottle-share-image401.5x.jpeg?w=1024 «Μήνυμα σε μπουκάλι» με στόχο τον δορυφόρο του Δία, Ευρώπη

Η διαστημική αποστολή της NASA που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του ερχόμενου έτους στον Δία, έχει ως μεγαλεπήβολο στόχο να διαπιστωθεί αν ο δορυφόρος «Ευρώπη» του μεγαλύτερου σε μάζα και διαστάσεις πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος, είναι σε θέση να υποστηρίξει τη ζωή. Το διαστημόπλοιο της αποστολής θα μεταφέρει, ωστόσο, πολλά περισσότερα από αισθητήρες και τεχνικό εξοπλισμό: Μεταξύ αυτών που θα ταξιδέψουν στον Δία θα είναι ένα… ποίημα και εκατοντάδες χιλιάδες ονόματα ανθρώπων – μεταξύ αυτών και το δικό σας, αν προλάβετε την προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Η NASA ζητά από τους πολίτες όλου του κόσμου να υποβάλλουν τα ονόματά τους, έως τα τέλη του 2023. Το διαστημόπλοιο Europa Clipper θα εκτοξευτεί τον Οκτώβριο του 2024 και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Δία το 2030. 

Το ποίημα

In Praise of Mystery: A Poem for Europa – Ada Limón

Arching under the night sky inky
with black expansiveness, we point
to the planets we know, we

pin quick wishes on stars. From earth,
we read the sky as if it is an unerring book
of the universe, expert and evident.

Still, there are mysteries below our sky:
the whale song, the songbird singing
its call in the bough of a wind-shaken tree.

We are creatures of constant awe,
curious at beauty, at leaf and blossom,
at grief and pleasure, sun and shadow.

And it is not darkness that unites us,
not the cold distance of space, but
the offering of water, each drop of rain,

each rivulet, each pulse, each vein.
O second moon, we, too, are made
of water, of vast and beckoning seas.

We, too, are made of wonders, of great
and ordinary loves, of small invisible worlds,
of a need to call out through the dark.

Η Ευρώπη (Europa) είναι ένα από τα 96 επισήμως αναγνωρισμένα «φεγγάρια» του Δία. Ξεχώρισε για τη συγκεκριμένη αποστολή διότι ενδέχεται να διαθέτει πηγή ενέργειας, υγρό νερό και χημικές ουσίες που καθιστούν τη ζωή δυνατή πάνω της. 

«Μήνυμα σε μπουκάλι»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η NASA στέλνει μηνύματα με νόημα ή έργα τέχνης στο διάστημα, στην περίπτωση επαφής με νοήμονα εξωγήινη ζωή. Η πιο διάσημη από αυτές τις αποστολές ήταν ο «χρυσός δίσκος» που ταξίδεψε με το Voyager το 1977 και μετέφερε στο διάστημα εικόνες, ήχους, μουσική και φωνητικές ευχές σε 55 γλώσσες. Η εκτόξευση του “μπουκαλιού” αυτού στον κοσμικό ωκεανό λέει κάτι πολύ ελπιδοφόρο για τη ζωή σ’αυτόν τον πλανήτη» τόνιζε τότε ο Καρλ Σαγκάν, αστρονόμος και επικεφαλής της επιτροπής που συγκέντρωσε το περιεχόμενο του «χρυσού δίσκου». «Μήνυμα σε μπουκάλι» είναι και η ονομασία που έδωσε η NASA στη επικείμενη διαστημική της πρωτοβουλία. 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, έως το πρωί της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου έχουν υποβληθεί σχεδόν 865.000 ονόματα – εκ των οποίων πάνω 1880 από την Ελλάδα. Τα ονόματα στην τελική φάση θα αποτυπωθούν με μικροσκοπική γραφή σε ένα μικροτσίπ μεγέθους ενός χιλιοστού, και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν σε μια μεταλλική πλάκα με χαραγμένο το ποίημα που θα συνοδεύει το σκάφος. Σημειώνεται πως, παρότι η επιφάνεια της Ευρώπης καλύπτεται από πάγο, πιστεύεται πως φιλοξενεί έναν τεράστιο ωκεανό νερού από κάτω της, ενώ η χημική δραστηριότητα κάτω από το νερό θα μπορούσε να δημιουργήσει τις συνθήκες που απαιτούνται για τη διατήρηση ζωντανών οργανισμών. Και παρότι το φως του ηλίου δεν μπορεί να φτάσει κάτω από τον πάγο της Ευρώπης, οι επιστήμονες θεωρούν πως η ακτινοβολία του Δία θα μπορούσε να αποτελέσει μια βιώσιμη πηγή ενέργειας. 

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/life/science/562742485/minyma-se-mpoykali-giati-i-nasa-stelnei-to-onoma-soy-se-doryforo-toy-dia/ – https://europa.nasa.gov/message-in-a-bottle/sign-on/

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Europa Clipper: Αυτό είναι το «μήνυμα σε μπουκάλι» που θα σταλεί σε εξωγήινο ωκεανό.

Συμβολική πλάκα στο σκάφος που αναχωρεί για την Ευρώπη του Δία μεταφέρει μηνύματα της ανθρωπότητας.

europa-clipper.png

Μια μεταλλική πλάκα στην οποία έχουν χαραχθεί μηνύματα από την ανθρωπότητα θα ταξιδέψει με την αποστολή Europa Clipper που εκτοξεύει φέτος η NASA με προορισμό την Ευρώπη, ένα από τα μεγάλα φεγγάρια του Δία που κρύβει κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του έναν απέραντο ωκεανό.Από την εποχή των αποστολών Pioneer και Voyager, πολλές ρομποτικές αποστολές της NASA έχουν μεταφέρει συμβολικά «μηνύματα σε μπουκάλι» που θα μπορούσαν να διαβαστούν στο μέλλον από κάποιον εξωγήινο πολιτισμό.

Σειρά έχει τώρα το Europa Clipper, το οποίο σχεδιάστηκε να εξετάσει αν ο ωκεανός που κρύβεται κάτω από το επιφανειακό στρώμα πάγου της Ευρώπης προσφέρει κατάλληλες συνθήκες για την εξέλιξη μικροβιακής ζωής.Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο υπόγειος ωκεανός της Ευρώπης περιέχει διπλάσια ποσότητα νερού από τους ωκεανούς της Γης και πιθανώς διαθέτει τους χημικούς δομικούς λίθους της ζωής.Η χαραγμένη πλάκα που θα μεταφέρει το Europa Clipper, κατασκευασμένη από το σπάνιο μέταλλο ταντάλιο, αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο South by Southwest (SXSW) που πραγματοποιήθηκε στο Όστιν Του Τέξας.Χαραγμένη με σχέδια και στις δύο πλευρές της, η πλάκα θα σφραγίζει το θωρακισμένο κέλυφος που θα προστατεύει τα όργανα του σκάφους από την ισχυρή ακτινοβολία του Δία.Στην εσωτερική πλευρά βρίσκεται κολλημένο ένα τσιπ πυριτίου πάνω στο οποίο έχουν χαραχθεί με μια δέσμη ιόντων τα ονόματα 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που δήλωσαν συμμετοχή.Το μικροτσίπ βρίσκεται στο κέντρο ενός σχεδίου που δείχνει ένα μπουκάλι να αιωρείται στην τροχιά του Δία, ο συμβολισμός ενός «μηνύματος σε μπουκάλι».Κάτω από το μπουκάλι είναι χαραγμένο το ποίημα In Praise of Mystery: A Poem for Europa («Προς Έπαινο του Μυστηρίου: Ένα Ποίημα για την Ευρώπη») της βραβευμένης αμερικανίδας ποιήτριας Άντα Λιόν, γραμμένο με τον γραφικό χαρακτήρα της, καθώς και το πορτρέτο του πρωτοπόρου πλανητικού επιστήμονα Ρον Γκρίλι, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αρχικό σχεδιασμό της αποστολής.Η εσωτερική πλευρά της πλάκας περιλαμβάνει επίσης την Εξίσωση Ντρέικ, την οποία ανέπτυξε το 1961 ο αστρονόμος Φρανκ Ντρέικ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ προκειμένου να εκτιμήσει πόσοι εξωγήινοι πολιτισμοί μπορεί να κρύβονται στον Γαλαξία.Στην δε εξωτερική πλευρά της πλάκας έχουν χαραχθεί οι κυματομορφές, δηλαδή οι αναπαραστάσεις ηχητικών κυμάτων, της λέξης «νερό» όπως ηχογραφήθηκε σε 103 γλώσσες. Οι κυματομορφές απλώνονται ακτινωτά από ένα κεντρικό σύμβολο που αναπαριστά τη λέξη «νερό» στην αμερικανική νοηματική γλώσσα.

greek_ancient.jpg?w=700

«Η πλάκα συνδυάζει ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ανθρωπότητα στο Σύμπαν –επιστήμη, τεχνολογία, εκπαίδευση, τέχνη και μαθηματικά» δήλωσε η Λόρι Γκλέιζ, διευθύντρια του τμήματος Πλανητικής Επιστήμης στη NASA.«Το μήνυμα της σύνδεσης μέσω του νερού, το οποίο είναι αναγκαίο για όλες τις μορφές της ζωής όπως την γνωρίζουμε, αναδεικνύει τέλεια τη σύνδεση της Γης με αυτόν τον μυστηριώδη ωκεάνιο κόσμο που θα εξερευνήσουμε».Το Europa Clipper, το οποίο βρίσκεται υπό συναρμολόγηση στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια, προγραμματίζεται να εκτοξευτεί στη διάρκεια χρονικού παραθύρου που ανοίγει στις 10 Οκτωβρίου.Θα περάσει πρώτα από τον Άρη και μετά από τη Γη για να αυξήσει ταχύτητα εκμεταλλευόμενο τη βαρυτική έλξη των πλανητών και θα φτάσει στο σύστημα του Δία το 2030.Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει περίπου 50 κοντινά περάσματα από την Ευρώπη, την οποία θα πλησιάσει σε ελάχιστη απόσταση μόλις 26 χιλιομέτρων.Θα χρησιμοποιήσει κάμερες, φασματόμετρα, θερμικά όργανα και γεωραντάρ για να μελετήσει την προέλευση του δορυφόρου και να εξετάσει αν υπάρχουν οι συνθήκες για την εξέλιξη μικροβιακής ζωής.Το σκάφος θα επιχειρήσει επίσης να αναλύσει σταγονίδια νερού που εκτοξεύονται από ρωγμές στους επιφανειακούς πάγους στις Ευρώπης.

– https://www.in.gr/2024/03/15/in-science/space/europa-clipper-ayto-einai-minyma-se-mpoukali-pou-anaxorei-gia-enan-eksogiino-okeano/ – https://europa.nasa.gov/resources/455/vault-plate

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Η αποστολή αναζήτησης ζωής στο δορυφόρο Ευρώπη του Δία θα μεταφέρει και μηνύματα σε εξωγήινους (βίντεο)

 

To σκάφος της αποστολής Cipper θα φτάσει στην Ευρώπη μεταφέροντας τα μυνήματα της ανθρωπότητας στο ΔιάστημαΘα υπάρχουν κωδικοποιημένες πληροφορίες της ανθρωπότητας προς νοήμονες πολιτισμούς.

To Europa Clipper το διαστημικό σκάφος της NASA θα ξεκινήσει το ταξίδι του τον προσεχή Οκτώβριο με προορισμό την Ευρώπη, το παγωμένο φεγγάρι του Δία που έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει ένα υπόγειο ωκεανό και αποτελεί έναν από τους κόσμους του ηλιακού μας συστήματος που είναι υποψήφιος να διαθέτει ζωή έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.Πέρυσι η NASA κάλεσε τους φίλους του Διαστήματος να στείλουν το όνομα τους στη διαστημική υπηρεσία για να τα τοποθετήσει στο σκάφος και να ταξιδέψουν στο Διάστημα. Όπως έγινε γνωστό το σκάφος θα μεταφέρει και ένα μήνυμα προς τους… εξωγήινους. Η NASA σε συνεργασία με τον οργανισμό METI που ασχολείται με την ανάπτυξη τεχνολογιών για την μετάδοση μηνυμάτων της ανθρωπότητας στο Διάστημα με προορισμό κάποιον νοήμον εξωγήινο πολιτισμό.

Το νερό

Συλλέχθηκαν ηχητικά αρχεία σε 103 γλώσσες τα οποία μετατράπηκαν σε κυματομορφές που μετατρέπουν αυτούς τους ήχους σε εικόνες. Όλα αυτά έχουν ενσωματωθεί σε μια πλακέτα της ασπίδας προστασίας του σκάφους από την ακτινοβολία του Δία. Ένα μέρος του μηνύματος αντικατοπτρίζει τα δεδομένα του νερού το οποίο θα αναζητήσει η αποστολή και αποτελεί το πιο κρίσιμο παράγοντα παρουσίας της ζωής όπως τουλάχιστον εμείς την γνωρίζουμε. Υπάρχει επίσης η λέξη νερό όπως αναφέρεται στις 103 λέξεις.Δεν είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα στέλνει στο Διάστημα μηνύματα προς τους εξωγήινους. Στις αποστολές Pioneer και Voyager τοποθετήθηκαν στα σκάφη αντικείμενα με οπτικές και ηχητικές πληροφορίες για τον ανθρώπινο πολιτισμό και τη Γη.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1650741/i-apostoli-anazitisis-zois-sto-doryforo-eyropi-toy-dia-tha-metaferei-kai-minymata-se-exogiinoys-vinteo/

1753666-696x435.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης