Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ποιά είναι η καλύτερη τεχνική για να παρατηρήσει κανείς την Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα;

Εννοώ σε ποιά μεγέθυνση, κόρη εξόδου και με ποιό φίλτρο;

Σήμερα την παρατήρησα για δεύτερη φορά συνειδητά στις 10:20. Ο Ζεύς ήταν εκείνη την ώρα επάνω από τον μεσημβρινό περίπου, τα σύννεφα είχαν διαλυθεί, το seeing ήταν καλό, η διαύγεια μέτρια, η φωτορρύπανση μεγάλη στην περιοχή μου. Είχα ήδη το C4 έξω μια ωρίτσα περίπου και κρύωσε αρκετά ώστε το είδωλο να είναι σταθερό και χωρίς ψευδόχρωμα. Εκείνη την ώρα ξαναγύρισα στον Δία και παρατήρησα (με Nagler 22, 65x, 1.5mm) μια ασυνέχεια στην νότια ζώνη. Λες, λέω; Έλεγξα το Newsletter του Πλανηταρίου και την ώρα και αντιλήφθηκα πως περνούσε από τον μεσημβρινό του πλανήτη. Προσηλώθηκα στο να την δω καλύτερα με το όργανο που είχα στα χέρια μου καθώς η επιστράτευση του 12ριού θα απέδιδε μετά από την ψύξη του και θα έχανα χρόνο. Χρησιμοποίησα τους Nagler 22 και 12, τον ES 9, τους Hyperions 24 και 10, τον BGO 12.5mm (μου διέφυγε ο Hyperion Zoom Που είναι φοβερό πλανητικό εργαλείο). Χρησιμοποίησα και όλα τα φίλτρα του γνωστού κιτ της Celestron. Τα 22-24mm μου έδιναν μικρό είδωλο και τα 12.5-9mm αρκετές δονήσεις (με την στήριξη του Bresser από το Lidl!). Με όλους τους συνδυασμούς έβλεπα μια φευγαλέα εικόνα, υπερτερούσε η εντύπωση της ασυνέχειας στην νότια ζώνη. Τα μόνα φίλτρα που βοηθούσαν αρκετά ήταν το μπλε και το πράσινο. Πρωτάρης με το Nexstar 6SE την είχα δει (ακόμη πιο τυχαία) καλύτερα με Plossl και από μια σκοτεινή βραδυά στο Αλεποχώρι που δεν συγκρίνεται με την αποψινή. Πρέπει να βοήθησε και η αυτόματη παρακολούθηση του στόχου τότε.

Την Κυριακή θα περάσει από τον μεσημβρινό τα μεσάνυκτα. Σκοπεύω να βγάλω το μεγάλο και θα κινηθώ στο 1mm (BGO 6mm, ES 6.7 & 4.7mm, ES 9mm, Radian 8mm και Hyperion Zoom με και χωρίς Proxima 1.5x). Θα χρησιμοποιήσω και τα ψυχρά φίλτρα. Μπορώ να κάνω κάτι άλλο για να πάρω την καλύτερη δυνατή εικόνα; Μήπως να μείνω στα 2mm που με το 12ρι δίνουν μια καλή μεγέθυνση, 150x; Μάλλον θα τα δοκιμάσω όλα ούτως ή άλλως, αν όμως μου διαφεύγει κάτι σας ακούω...

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Γειά σου Κώστα.

Από φίλτρα θα σου πρότεινα να μείνεις στο μπλέ. Είχα χρησιμοποιήσει πιο παλιά ένα (80Α) και μου άρεσε η εικόνα του. Απο μεγέθυνση ξεκινάς απο τα 150Χ που νομίζω ότι θα είναι εντάξει με το 12άρι, αλλά με προβληματίζει το ποσοστό φωτορύπανσης που θα έχεις. Εγώ θυμάμαι ότι είχα δεί άνετα την ερυθρά κηλίδα μέσα απο τη Σπάρτη με το 10άρι LXD55. Η μέγιστη μεγέθυνση που είχα χρησιμοποιήσει τότε ήταν 350Χ με ένα Hyperion 3.5mm που είχα κι έδινε καλό είδωλο.

Θεωρώ ότι με το 12άρι δεν θα έχεις πρόβλημα με μια μεγέθυνση απο 150 και πάνω.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ Κώστα καλησπέρα,

Προχθές το βράδυ, 18/11, σε μία εκδήλωση που έκανε ο Σ.Ε.Α. (Σύλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας) στο 2ο Πειραματικό Λύκειο παρατηρήσαμε από το 12" Dob. OO. To τηλεσκόπιο μαζί με τον coma corector εχει 1380 mm εστιακό μήκος. Είχα μαζί μου τούς κάτωθι προσοφθάμιους:

Nagler 22 mm

Nagler 12 mm

Nagler 9 mm

Nagler 7 mm

Barlow 2x

Οι Εντυπώσεις από την παρατήρηση και τις δοκιμές που έκανα με τα προσοφθάλμια είναι:

Nagler 22 mm μεγέθυνση 63x πολύ μικρή γιά τόν Δία. Τον χρησιμοποίησα αργότερα μόνο γιά το Μ42 και το Τραπέζιο.

Nagler 12 mm μεγέθυνση 115x πολύ καλή μέχρι να κρυώσει το τηλεσκόπιο και να ανέβει ο Δίας.

Nagler 9 mm μεγέθυνση 153x πολύ καλή ή εικόνα, είδαμε την κόκκινη κηλίδα από την αρχή της εμφανισής της.

Nagler 7 mm μεγεθυνση 197x στήν αρχή της παρατήρησης ακατάλληλη, αργότερα η ιδανική μεγέθυνση γιά την συγκεκριμένη βραδιά.

Επειδή όμως ήθελα να παρατηρούν οι μαθητές, ήταν περίπου 100 !!!, το πεδίο του 7mm δεν ήταν βολικό, χρησιμοποίησα μόνο τον 9mm με μεγέθυνση όπως είπα και πιό πάνω 153x.

Από τις ερωτήσεις που έκανα στα παιδιά και τους καθηγητές τους, όλοι είδαν την Κόκκινη Κηλίδα. Συμπέρανα επίσης ότι παρα πολλοί διέκρυναν και την Βόρεια Ευκρατη Ζώνη και Ταινία.

Δοκίμασα επίσης τον barlow 2x με τόν 9mm μεγέθυνση 306x υπερβολική γιά την συγκεκριμένη βραδιά.

Επί τη ευκαιρία ήθελα να σου πω ότι την Καλύτερη, με κάππα κεφαλαίο, παρατήρηση του Δία μέχρι τώρα την έχω κάνει από το κέντρο της Αθήνας (Ευαγγελισμός) με μεγέθυνση 266x.

Το 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών βρίσκεται κι' αυτό στο κέντρο των Αθηνών δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

Ελευθέριος Βακαλόπουλος

Αλωπεκής 42

Αθηνα 10676

Τηλ.6944 273775

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά, μόλις την είδα!

Στις 10:00 δεν έβλεπα τίποτε και ο Δίας δεν σήκωνε τα 190x.

Από τις 11:00 μέχρι τις 11:50 την χόρτασα. Πρώτα εμφανίσθηκε στον Nagler 12. Την είδα με τον ES100 9 και μετά με τον Radian 8 με μπλε φίλτρο. Κατόπιν την πέρασα απ' όλα, έως ES 4.7x1.6=500x! Δεν εστίαζε καλά αλλά ήταν εμφανής. Είδα και πολλές άλλες λεπτομέρειες. Νικητές οι BGO 9 & 6mm αλλά το πεδίο των ES απολαυστικό.

Τελικά φαινόταν με το 4ρι MAK αλλά με το 12ρι βλέπεις ένα ολόκληρο μάτι, με περίγραμμα. Αντί για 5 ζώνες βλέπεις 10-12 και με λεπτομέρειες. Το ίδιο και το Νεφέλωμα του Ωρίωνα, ένα θεσπέσιο πολύπτυχο τούλι.

Η βραδυά είναι υπέροχη αλλά έχουμε δουλειά αύριο. Καλές παρατηρήσεις στους ανδρείους. Ευχαριστώ Τάκη και Λευτέρη.

ΥΓ1: Άφιλτρος είναι καλύτερος

ΥΓ2: Τα εσώρουχα του Lidl για σήμερα ήταν άψογα. Για το βουνό οψόμεθα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κώστα, και που να δεις τον Δια και την κηλίδα του με binoviewer! Άλλο πράγμα! Όσο βρίσκεται η κηλίδα πιο κοντά στο κέντρο του πλανήτη, τόσο πιο εμφανής είναι.

Και τα εσώρουχα του Lidl καλά φαίνονται. Προσωπικά πρόλαβα να πάρω μόνο το παντελόνι. Δεκαπέντε λεπτά μετά το άνοιγμα του καταστήματος είχαν εξαφανιστεί! Μα καλά, τι τα κάνουνε, τα πουλάνε?!!! :lol:

Δημοσιεύτηκε
Κώστα, και που να δεις τον Δια και την κηλίδα του με binoviewer! Άλλο πράγμα! Όσο βρίσκεται η κηλίδα πιο κοντά στο κέντρο του πλανήτη, τόσο πιο εμφανής είναι.

Ίσως δεν θα ήταν και πολύ έξυπνο να τον δω πριν περάσει η οικονομική κρίση.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης