Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

21/11/11 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 21/11 έως και 27/11

 

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου

 

Ο Ερμής είναι 5 μοίρες κάτω και στα δεξιά της Αφροδίτης. Χαμηλώνει όλο και περισσότερο καθημερινά. Ψάξτε τον με κιάλια στα νοτιοδυτικά, 45 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα.

 

Το πρωί της Τρίτης (γύρω στις 6 π.μ.), περίπου 1 ½ πριν την ανατολή του ήλιου, η ημισέληνος βρίσκεται κοντά στον γαλαζωπό Στάχυ και τον κιτρινωπό Κρόνο, όπως φαίνεται παρακάτω.

 

CHART1.jpg

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:50 μ.μ.

 

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου

 

Ο κομήτης Garradd συνεχίζει να φέγγει με μέγεθος περίπου 6,5, όπως είχε προβλεφθεί, αλλά βρίσκεται χαμηλά. Ψάξτε τον στα δυτικά με κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο αμέσως μετά το τέλος του λυκόφωτος. Για να εντοπίσετε το ακριβές σημείο, ξεκινήστε από το αστέρι του Ηρακλή Rasalgethi χρησιμοποιώντας τον παρακάτω χάρτη του Sky & Telescope (http://www.skyandtelescope.com/observing/highlights/128836743.html). Σε λίγες εβδομάδες ο κομήτης Garradd θα φαίνεται δύσκολα μετά την δύση του ηλίου, αλλά θα γίνει πιο εύκολα ορατός πριν από την αυγή.

 

comet_chart.jpg

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:36 π.μ. της Τετάρτης

 

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου

 

Μετά τις 9:30 το βράδυ, το πιο λαμπρό άστρο του ουρανού, ο Σείριος τρεμοσβήνει έντονα κάτω από τον Ωρίωνα, στον νότιο-ανατολικό ουρανό. Αν προεκτείνουμε την γραμμή που σχηματίζεται από τα τρία άστρα της ζώνης του αστερισμού, σχεδόν θα σημαδέψουμε τον Σείριο. Τα πανέμορφα χρώματά του αποκαλύπτονται δραματικά με παρατήρηση μέσω ενός τηλεσκοπίου. Ο Σείριος έχει συνοδό έναν αστέρα που εμφανίζεται μόνο με ένα μεγάλο τηλεσκόπιο. Νότιά του και σε μικρή απόσταση υπάρχει και ένα ανοιχτό σμήνος, το Μ41 που είναι άξιο παρατήρησης με κιάλια ή τηλεσκόπιο.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:28 μ.μ.

 

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου

 

Έχετε παρατηρήσει το φωτεινό αστέρι χαμηλά στο νότιο ορίζοντα στο τέλος του λυκόφωτος; Είναι ο 1ου μεγέθους Φομαλχώ που βρίσκεται στον αμυδρό αστερισμό των Νότιων Ιχθύων. Το αστέρι φθάνει στον νότο περίπου 3 ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα. Επιτυγχάνει μέγιστο ύψος, για τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, μόνο 20 μοίρες. Για αυτό και είναι εύκολο να το χάσετε αν δεν έχετε καλό νότιο ορίζοντα.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:15 π.μ. της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου

 

Νέα σελήνη στις 8:11 π.μ. Μερική έκλειψη ηλίου στην Ανταρκτική, την Τασμανία, και μικρές περιοχές της Νότιας Αφρικής και της Νέας Ζηλανδίας.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:06 μ.μ.

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου

 

Η λεπτή ημισέληνος βρίσκεται σε σύνοδο με την Αφροδίτη μετά το ηλιοβασίλεμα. Ίσως να χρειαστείτε κιάλια για να εντοπίσετε τον Ερμή.

 

CHART2.jpg

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:57 μ.μ.

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου

 

Η λαμπρή Κασσιόπη στριφογυρίζει γύρω από τον βόρειο μεσημβρινό, κοντά στο ζενίθ, κατά τη διάρκεια των βραδυνών ωρών. Ξέρετε πού να ψάξετε για το ανοιχτό σμήνος NGC 7789, με κιάλια; Είναι περίπου 3 μοίρες νοτιοδυτικά του β της Κασσιόπης. Το σμήνος έχει διάμετρο περίπου 30 λεπτά του τόξου και όλα τα αστέρια που ανήκουν σε αυτό το σμήνος είναι περίπου 11ου μεγέθους. Φαίνονται καλά με μεσαία μεγέθυνση. Αν και το σμήνος έχει μέγεθος όσο και η σελήνη, μοιάζει σαν ένα νεφέλωμα εκπομπής αν το δει κάποιος με κιάλια. Η απόστασή του είναι περίπου 13.000 έτη φωτός μακριά.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:44 μετά τα μεσάνυχτα.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής (μέγεθος περίπου 0) βρίσκεται στα δεξιά και κάτω από την λαμπρή Αφροδίτη, χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο λυκόφως. Ο Ερμής φαίνεται δυσκολότερα όσο περνάει η εβδομάδα, απομακρυνόμενος από την Αφροδίτη.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9), αντίθετα με τον Ερμή, ανεβαίνει ψηλότερα στον νοτιοδυτικό ουρανό. Ο λαμπρός πλανήτης πρόκειται να κάνει μια καλή εμφάνιση σαν «Αποσπερίτης» κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος όλο το χειμώνα.

 

Ο Άρης (με μέγεθος +0,9, στον Λέοντα) ανατέλλει λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Κάτω από τον Άρη, σε απόσταση που φθάνει στις 7 ½ ° την 26η Νοεμβρίου, είναι ο Βασιλίσκος, παρόμοιος σε χρώμα και λαμπρότητα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης είναι ακόμα μια μικρή σφαίρα 6,7 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση (μόνο 13,9 δευτερόλεπτα του τόξου) τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

Ο λαμπρός Δίας (μέγεθος -2,8, στα σύνορα μεταξύ Κριού και Ιχθύων) είναι ψηλά στα ανατολικά το σούρουπο και ψηλότερα αργότερα το βράδυ (μεσουρανεί περίπου στις 10:30 μ.μ.). Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 48 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,8 ) είναι χαμηλά στα ανατολικά. Φαίνεται όλο και ευκολότερα πάνω από τον ορίζοντα από πρωινό σε πρωινό. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 4 ½° κάτω και στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ.

 

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκονται σε καλό ύψος για παρατήρηση νωρίς το βράδυ. Για να εντοπίσετε τους δύο πλανήτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εκτυπώσιμο διάγραμμα: http://media.skyandtelescope.com/documents/Uranus-Neptune-2011.pdf

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
  • Απαντήσεις 77
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

28/11/11 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 28/11 έως και 4/12

 

 

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου

 

Αν ο ουρανός σας είναι καθαρός, καθώς πέφτει το σκοτάδι κοιτάξτε προς τα νοτιοδυτικά. Εκεί θα δείτε μια υπέροχη ημισέληνο με φόντο τα αστέρια του Τοξότη. Αν και μόλις 17 τοις εκατό του δορυφόρου μας είναι στο φως του ήλιου, εξετάστε προσεκτικά τη σκοτεινή πλευρά της και θα δείτε έναν αχνό φωτισμό. Αυτό είναι το "σκιόφως" - το φως από τον Ήλιο που ανακλάται από τη Γη, χτυπά στο φεγγάρι και στη συνέχεια αναπηδά πίσω στα μάτια μας. Φαίνεται καλά στη φάση της λεπτής ημισελήνου, επειδή από την Σελήνη, η Γη φαίνεται σχεδόν ολόκληρη φωτισμένη.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:35 μ.μ.

 

 

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου

 

Η παχιά ημισέληνος λάμπει στα νοτιοδυτικά μετά το σούρουπο. Κοιτάξτε όχι πολύ μακριά προς τα δεξιά του φεγγαριού και κάτω για τους άλφα και βήτα του Αιγόκερου. Ο άλφα είναι κίτρινος και εύκολος διπλός που ίσως να μπορέσετε να τον διακρίνετε με γυμνό μάτι. Αν όχι, ακόμα και με μικρά κιάλια θα τον ξεχωρίσετε.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:22 π.μ. της Τετάρτης.

 

 

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου

 

 

Παρά το γεγονός ότι το ημερολόγιο μπορεί να λέει τέλη Νοεμβρίου, το θερινό τρίγωνο με τα φωτεινά του αστέρια παραμένει εμφανές νωρίς το βράδυ. Κοιτάξτε ψηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά αφού πέσει το σκοτάδι και θα δείτε τον Ντενέμπ, ένα ζωηρό σημείο φωτός παρά το γεγονός ότι είναι το αμυδρότερο αστέρι από τα τρία. Ο λαμπρότερος Βέγας βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον Ντενέμπ (και σχεδόν στο μέσο του ύψους από το ζενίθ), ενώ ο Αλτάιρ βρίσκεται περίπου 45° ( ένα όγδοο του πλήρους κύκλου) στα αριστερά του Βέγα.

 

Αρκετά μακριά στα αριστερά και κάτω της Σελήνης λάμπει o 1ου μεγέθους αστέρας, Φομαλχώ. Είναι προς το νότο, στο ψηλότερό του σημείο, λίγο μετά από το σκοτείνιασμα του ουρανού.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:14 μ.μ.

 

 

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου

 

Το φωτεινότερο αστέρι στα βορειοανατολικά αυτά τα βράδια είναι η Αίγα ( Capella ). Κοιτάξτε μακριά της και στα δεξιά για τον Αλντεμπαράν στα ανατολικά, με τις αμυδρές Υάδες να διασκορπίζονται γύρω του. Πάνω από τον Αλντεμπαράν και τις Υάδες είναι το μικρότερο αλλά φωτεινότερο σμήνος των Πλειάδων.

 

Η Αφροδίτη βρίσκεται ανάμεσα στα αστέρια του Τοξότη αυτή την εβδομάδα. Λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα απόψε, μπορείτε να δείτε τον λαμπρό πλανήτη λιγότερο από 1° βόρεια του 3ου μεγέθους λάμδα (λ) του Τοξότη, το αστέρι που σχηματίζει το καπάκι της «τσαγιέρας» του Τοξότη.

 

Κατά τη διάρκεια της αυγής αυτή την εβδομάδα, ο Κρόνος και ο Στάχυς παραμένουν σε απόσταση 5°

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:05 μ.μ.

 

 

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου

 

Πρώτο Τέταρτο εμφανίζεται στις 11:51 π.μ. Η Σελήνη ανατέλλει λίγο μετά το μεσημέρι, όμως, όταν πέσει το σκοτάδι, ο δορυφόρος μας φαίνεται φωτισμένος κατά 55%. Τότε βρίσκεται στους δυτικούς Ιχθείς, μόλις στα δυτικά του μικρού Κυκλικού σχηματισμού αυτού του αστερισμού.

 

Η Αφροδίτη εμφανίζεται 0,8 ° νοτιοδυτικά του σφαιρωτού σμήνους M22 απόψε. Θα χρειαστείτε πιθανόν μεγάλα κιάλια για να δείτε το σμήνος στον βραδινό ουρανό μετά τη δύση του ηλίου.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:52 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου

 

Ο Ωρίονας είναι ψηλά στον ουρανό! Με τον επερχόμενο χειμώνα, ο φωτεινός Ωρίονας βρίσκεται σε καλή θέα στα ανατολικά-νοτιοανατολικά μετά τις 8 μ.μ. Στη μέση του, η ζώνη των τριών αστέρων του είναι σχεδόν κάθετη - όπως συμβαίνει πάντα όταν ο Ωρίωνας εμφανίζεται σε αυτό το μέρος του ουρανού (όπως φαίνεται από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη).

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:57 μ.μ.

 

 

Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου

 

Ο Άρης είναι σε τετραγωνισμό, 90° δυτικά του ήλιου στον πρωινό ουρανό. Ως εκ τούτου, ο πλανήτης είναι στο μέγιστο της φάσης gibbous που θα βρεθεί για αυτή τη σαιζόν (90% φωτισμένος).

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:44 μετά τα μεσάνυχτα.

 

Μια εκπληκτική εικόνα των Πλειάδων (και πολύ πέρα απ’ αυτές) ...

 

m45.jpg

 

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες αστρονόμοι γνωρίζουν τις Πλειάδες. Ίσως το καλύτερο αντικείμενο του βαθέως ουρανού με κιάλια, αυτό το σύμπλεγμα αστέρων στον αστερισμό του Ταύρου παρουσιάζει μια εκθαμβωτική σειρά από νέα μπλε - λευκά αστέρια, σε ένα σκούρο φόντο. Είναι ιδιαίτερα όμορφο στο σκοτεινό ουρανό αργά το φθινόπωρο και το χειμώνα του βόρειου ημισφαιρίου (αν και είναι επίσης ορατό από το νότο).Επειδή είναι τόσο μεγάλο και φωτεινό, το σμήνος των Πλειάδων είναι επίσης ένας από τους πιο αγαπημένους στόχους των αστροφωτογράφων.

 

Η παραπάνω εκπληκτική εικόνα των Πλειάδων είναι από τον θρυλικό Jack Newton. Βλέπουμε το υπέροχο χρώμα και τα πλούσια νεφελώματα. Όμως, ένα κοντινό πλάνο της ίδιας της εικόνας, παρακάτω, αποκαλύπτει κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό: γαλαξίες, δεκάδες από αυτούς (σημειώνονται μέσα σε κύκλους ), ο καθένας εκατοντάδες εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, φαίνονται στο παρασκήνιο μεταξύ των αστεριών του διάσημου αυτού σμήνους.

 

m45galaxies.jpg

 

Αυτοί οι γαλαξίες είναι τόσο μακρινοί και αμυδροί που δεν εμφανίζονται καν στους περισσότερους άτλαντες αστέρων. Αυτή είναι μια 30 λεπτη έκθεση με ένα 14ίντσο τηλεσκόπιο. Αυτή η καταπληκτική εικόνα είναι και μια υπενθύμιση ότι τα αστέρια του γαλαξία μας δεν είναι παρά ένα ταπεινό φόντο στο πανόραμα του σύμπαντος.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής χάνεται στο φως του ηλιοβασιλέματος.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9), αντίθετα με τον Ερμή, ανεβαίνει ψηλότερα στον νοτιοδυτικό ουρανό. Ο λαμπρός πλανήτης πρόκειται να κάνει μια καλή εμφάνιση σαν «Αποσπερίτης» κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος όλο το χειμώνα.

 

Ο Άρης (με μέγεθος +0,8, στον Λέοντα) ανατέλλει περίπου τα μεσάνυχτα. Κάτω από τον Άρη, σε απόσταση που φθάνει στις 10° στις 2 Δεκεμβρίου είναι ο Βασιλίσκος, παρόμοιος σε χρώμα και λαμπρότητα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης είναι ακόμα μια μικρή σφαίρα 7 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση (μόνο 13,9 δευτερόλεπτα του τόξου) τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

Ο λαμπρός Δίας (μέγεθος -2,8, στα σύνορα μεταξύ Κριού και Ιχθύων) είναι ψηλά στα ανατολικά το σούρουπο και ψηλότερα αργότερα το βράδυ (μεσουρανεί περίπου στις 10 μ.μ.). Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 48 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Ο Κρόνος ( μέγεθος +0,8 ) είναι αρκετά χαμηλά στα ανατολικά. Φαίνεται όλο και ευκολότερα πάνω από τον ορίζοντα από πρωινό σε πρωινό. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 4° κάτω και στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ.

 

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκονται σε καλό ύψος για παρατήρηση νωρίς το βράδυ. Για να εντοπίσετε τους δύο πλανήτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εκτυπώσιμο διάγραμμα: http://media.skyandtelescope.com/documents/Uranus-Neptune-2011.pdf

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε

05/12/11 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 5/12 έως και 11/12

 

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου

 

Ο Δίας λάμπει κάτω αριστερά της Σελήνης απόψε. Αν και φαίνονται να είναι κοντά στον ουρανό, ο Δίας είναι 1550 φορές πιο μακριά και 40 φορές μεγαλύτερος από τη σελήνη σε διάμετρο.

 

Ο Κρόνος ανατέλλει λίγο μετά τις 3 π.μ. αυτή την εβδομάδα και φαίνεται σχεδόν 30° ψηλά στα νοτιοανατολικά από τη στιγμή που το λυκόφως αρχίζει να φωτίζει τον ουρανό το πρωί. Ο δακτυλιοειδείς πλανήτης λάμπει με μέγεθος 0,8 και ξεχωρίζει με φόντο τα αστέρια της Παρθένου. Το πιο λαμπρό αστέρι του αστερισμού, μεγέθους 1,0, ο Στάχυς, βρίσκεται περίπου 5° στα δεξιά του Κρόνου. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο, ο Κρόνος μετρά 16", ενώ οι δακτύλιοί του φτάνουν τα 36", έχοντας κλίση 14° ως προς τη θέση παρατήρησής του από τη Γη.

 

Η Σελήνη φτάνει στο απόγειό της, το πλέον απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 3:14 π.μ. της Τρίτης. Τότε βρίσκεται 405.414 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης και μοιάζει λίγο μικρότερη από το κανονικό. Βυθίζεται προς το δυτικό ορίζοντα μετά τα μεσάνυχτα.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:22 μ.μ.

 

 

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου

 

Καθώς πέφτει το σκοτάδι αυτό το βράδυ, δύο αντικείμενα κυριαρχούν στον ανατολικό ουρανό. Το πιο προφανές είναι η Σελήνη, σε αύξουσα φάση, η οποία εμφανίζεται σχεδόν κατά 90% φωτισμένη. Μόλις 5° στα δεξιά της και κάτω είναι ο λαμπρός Δίας. Ο πλανήτης παραμένει εκπληκτικός όλη την εβδομάδα καθώς φέγγει στον ουρανό λίγο μετά από το ηλιοβασίλεμα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Με μέγεθος -2,8, ο Δίας είναι το πιο φωτεινό σημείο της νύχτας εκτός από την Αφροδίτη, η οποία δύει προς το τέλος του λυκόφωτος. Όταν τον δούμε μέσα από ένα τηλεσκόπιο, ο γιγαντιαίος πλανήτης εκτείνεται με διάμετρο 47". Αναζητήστε μια εναλλασσόμενη σειρά από σκοτεινές και φωτεινές ζώνες καθώς και μικρότερες λεπτομέρειες στη δυναμική (συνεχώς διαφορετική) ατμόσφαιρα του πλανήτη.

 

CHART1.jpg

 

Ο Δίας λάμπει κάτω από την σελήνη αυτό το βράδυ. Παρακολουθήστε την σελήνη να προχωρά στα ανατολικά από νύχτα σε νύχτα.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:13 μ.μ.

 

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου

 

Αυτό το βράδυ είναι μια καλή ευκαιρία για να στρέψετε το τηλεσκόπιό σας προς τη Σελήνη. Κοιτάξτε στη βορειοδυτική πλευρά της Σελήνης και θα έχετε μια υπέροχη θέα των βουνών Rümker, το μεγαλύτερο συγκρότημα με ηφαιστειακούς λόφους στη σελήνη. Αυτή η περιοχή παρουσιάζεται πολύ όμορφα απόψε κοντά στη διαχωρίζουσα (terminator), η γραμμή που χωρίζει την ημέρα από τη νύχτα στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι λόφοι αυτοί ρίχνουν μακριές σκιές καθώς ο ήλιος ανατέλλει πάνω από αυτή την περιοχή. Σχεδόν θα εξαφανιστούν αύριο το βράδυ. Για να εντοπίσετε τα βουνά Rümker, βρείτε πρώτα το πιο λαμπρό χαρακτηριστικό της Σελήνης, τον κρατήρα Αρίσταρχο. Από εκεί, πάτε προς το βορρά κατά μήκος της διαχωρίζουσας μέχρι να δείτε μια περιοχή με χαμηλού υψομέτρου λόφους.

 

moon.jpg

 

Τα βουνά Rümker αποτελούν μια ξεχωριστή θέα πάνω στη σελήνη το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου. (Consolidated Lunar Atlas/UA/LPL)

 

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:00 μ.μ.

 

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου

 

Το φεγγάρι λάμπει στον Ταύρο κοντά στις Πλειάδες σήμερα το βράδυ, όπως φαίνεται παραπάνω. Μπορεί να χρειαστείτε κιάλια για να δείτε το σμήνος μέσα στο φέγγος της σελήνης.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:51 μ.μ.

 

 

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου

 

Κοιτάξτε λίγο πάνω από τον ορίζοντα στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ και θα δείτε το λαμπρό φως της Αφροδίτης. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος -3,9, αρκετά λαμπρός ώστε να διαπεράσει τη λάμψη του το λυκόφως. Ο πλανήτης δύει αμέσως μετά το τέλος του λυκόφωτος.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:38 μετά τα μεσάνυχτα.

 

 

Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου

 

Ολική έκλειψη σελήνης. Παρατηρητές στον Ειρηνικό, την Αυστραλία και την Ανατολική Ασία έχουν την καλύτερη θέαση. Βλέποντάς την από εκεί, όλη η έκλειψη συμβαίνει ψηλά σε σκοτεινό ουρανό από την αρχή μέχρι το τέλος. Για την Ευρώπη και την Αφρική, η Σελήνη σε έκλειψη θα είναι χαμηλότερα στα ανατολικά κατά τη διάρκεια ή μετά το σούρουπο το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου.

 

CHART2.jpg

 

Στην Ελλάδα, η σελήνη ανατέλλει στις 5:05 μ.μ. Τότε βρίσκεται πολύ χαμηλά και στην αρχή της μερικής φάσης η οποία και τελειώνει στις 6:18 μ.μ. Η σελήνη είναι μέσα στην σκιά της Γης για 52 λεπτά, από τις 14:05 ως τις 14:57 UT. Οι μερικές φάσεις, πριν και μετά την ολική φάση, διαρκούν περισσότερο από μία ώρα η καθεμιά.

 

eclipse_moon.jpg

 

Ολική έκλειψη σελήνη. Φωτογραφία από τον Λουκαΐδη Χριστόδουλο.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:30 μ.μ.

 

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου

 

Αν και ο Ερμής πέρασε ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη μόλις πριν από μία εβδομάδα, ο πιο εσωτερικός πλανήτης έχει ήδη αναρριχηθεί σε θέση παρατήρησης κατά τη διάρκεια του πρωινού λυκόφωτος. Κοιτάξτε χαμηλά στα νοτιοανατολικά περίπου 30 λεπτά πριν την ανατολή, όταν ο Ερμής βρίσκεται περίπου 8° πάνω από τον ορίζοντα. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος 1, οπότε μπορεί να χρειαστείτε κιάλια για να τον εντοπίσετε στη λάμψη του λυκόφωτος. Όταν τον δούμε μέσα από ένα τηλεσκόπιο, ο Ερμής φαίνεται 9" σε φαινόμενη διάμετρο και είναι σε λεπτή φάση ημισελήνου. Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, ο πλανήτης θα γίνεται λαμπρότερος ενώ ο δίσκος του θα συρρικνώνεται (θα γίνεται όμως όλο και πιο πλήρως φωτιζόμενος).

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:17 π.μ. της Δευτέρας.

 

mars.jpg

 

Στις 2 Δεκεμβρίου, ο Άρης ήταν 7,1” και σε φάση gibbous όταν ο Sean Walker φωτογράφησε τον Άρη. Ο βόρειος πόλος του πλανήτη ξεχωρίζει καθαρά. (Ο νότος είναι προς τα πάνω). Ο Sean Walker χρησιμοποίησε ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο 12,5 ιντσών και την βιντεοκάμερα DMK21AU618.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής εξέρχεται από το φως του ήλιου το λυκαυγές και αρχίζει να φαίνεται από το τέλος της εβδομάδας και μετά.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9), ανεβαίνει ψηλότερα στον νοτιοδυτικό ουρανό. Ο λαμπρός πλανήτης πρόκειται να κάνει μια καλή εμφάνιση σαν «Αποσπερίτης» κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος όλο το χειμώνα.

 

Ο Άρης (με μέγεθος +0,7, στον Λέοντα) ανατέλλει πριν τα μεσάνυχτα. Κάτω από τον Άρη, σε απόσταση που φθάνει στις 10° στις 2 Δεκεμβρίου, είναι ο Βασιλίσκος, παρόμοιος σε χρώμα και λαμπρότητα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης είναι ακόμα μια μικρή σφαίρα 7,1 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση (μόνο 13,9 δευτερόλεπτα του τόξου) τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

Ο λαμπρός Δίας (μέγεθος -2,8, στα σύνορα μεταξύ Κριού και Ιχθύων) είναι ψηλά στα ανατολικά το σούρουπο και ψηλότερα αργότερα το βράδυ (μεσουρανεί μετά τις 9 μ.μ.). Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 47 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,8 ) λάμπει στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές. Φαίνεται όλο και ευκολότερα πάνω από τον ορίζοντα από πρωινό σε πρωινό. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 5° κάτω και στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ.

 

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκονται σε καλό ύψος για παρατήρηση νωρίς το βράδυ. Για να εντοπίσετε τους δύο πλανήτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εκτυπώσιμο διάγραμμα: http://media.skyandtelescope.com/documents/Uranus-Neptune-2011.pdf

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε

12/12/11 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 12/12 έως και 18/12

 

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου

 

Ο Ερμής είναι 37 μοίρες κάτω και στα αριστερά του Κρόνου. Θα βρείτε τον Ερμή και τον Κρόνο στον ουρανό τα ξημερώματα. Ο Ερμής είναι χαμηλά στα ανατολικά νοτιοανατολικά. Κάθε μέρα αυτήν την εβδομάδα, ο Ερμής ανεβαίνει λίγο ψηλότερα και γίνεται πιο φωτεινός.

Στα μέσα τη νύχτας, η Σελήνη είναι στα ανατολικά. Είναι μεταξύ του Πολυδεύκη και του Κάστορα πάνω και στα αριστερά και του Προκύωνα κάτω και στα δεξιά. Πολύ μακρύτερα προς τα δεξιά του Προκύωνα και χαμηλότερα, λαμπυρίζει ο λαμπρότερος Σείριος.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:08 μ.μ.

 

 

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου

 

Gemini.jpg

 

Η ετήσια βροχή διαττόντων Διδυμιδες θα φτάσει στο μέγιστό της αργά απόψε και αύριο το βράδυ. Όμως, το φως από τη σελήνη θα κρύψει όλα τα μετέωρα, εκτός από τα πιο φωτεινά. Το θεωρητικά ακτινοβόλο σημείο της βροχής είναι κοντά στον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, πάνω από τη Σελήνη. Τα μετέωρα μπορούν να εμφανιστούν από οπουδήποτε στον ουρανό, αλλά οι πορείες τους, εάν μπορούσαν να εντοπιστούν με κατεύθυνση προς τα πίσω, θα διέσχιζαν αυτό το ακτινοβόλο σημείο.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:59 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου

 

comet_chart.jpg

 

 

Ο κομήτης C/2009 P1 (Garradd) γίνεται πιο φωτεινός τον Δεκέμβριο. Κατευθύνεται προς βορρά με φόντο τα αστέρια του Ηρακλή. Τώρα ο κομήτης βρίσκεται σ’ ένα ιδανικό σημείο στο βόρειο ημισφαίριο που τον κάνει ορατό όχι μόνο στον δυικό ουρανό καθώς πέφτει το σκοτάδι αλλά και στον ανατολικό ουρανό πριν ξημερώσει. Προς το τέλος του μήνα, θα φαίνεται καλύτερα πριν το λυκαυγές.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:46 μ.μ.

 

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου

 

Ο αστερισμός του Ωρίωνα ανατέλλει από την ανατολή όλο και πιο νωρίς κάθε εβδομάδα. Βρίσκεται ήδη πάνω στις 6 ή στις 7 το βράδυ και λάμπει ψηλά στον νοτιοανατολικό ουρανό αργότερα το βράδυ. Το πιο φωτεινό αστέρι στην αριστερή πλευρά του Ωρίωνα είναι ο κιτρινωπός-πορτοκαλής Μπετελγκέζ. Το πιο λαμπρό άστρο στα δεξιά του είναι ο Ρίγκελ. Ανάμεσά τους είναι μια σειρά από τρία αστέρια, σχεδόν κάθετη, που σχηματίζει την περίφημη ζώνη του Ωρίωνα.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:38 μ.μ.

 

 

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου

 

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, μπορείτε να βρείτε τη Σελήνη και τον Άρη μόλις πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Η Σελήνη (σε «χάση») βρίσκεται περίπου 8° νότια του Κόκκινου Πλανήτη όλο το πρωί καθώς το ζευγάρι των πλανητών ανεβαίνει ψηλότερα. Οι δύο βρίσκονται προς το νότο και περισσότερο από τα μισά της απόστασης προς το ζενίθ στο λυκαυγές. Ο Άρης λάμπει με μέγεθος 0,5 αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στα αστέρια του Λέοντα. Όταν παρατηρηθεί με τηλεσκόπιο, ο βόρειος πόλος του πλανήτη ξεχωρίζει μέσα σ’ ‘έναν κατακόκκινο δίσκο που εκτείνεται στα 8 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:25 μετά τα μεσάνυχτα.

 

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου

 

Τελευταίο Τέταρτο της σελήνης στις 2:47 π.μ. της Κυριακής. Η Σελήνη ανατέλλει λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Το φεγγάρι περνά τις πρωινές ώρες στη νοτιοδυτική γωνία του αστερισμό της Παρθένου, περίπου στα μισά της απόστασης μεταξύ των πλανητών Άρη και Κρόνου.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:16 μ.μ.

 

 

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου

 

Αν και ο Ερμής πέρασε μεταξύ του Ήλιου και της Γης μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ο πιο εσωτερικός πλανήτης έχει ήδη αναρριχηθεί σε θέση παρατήρησης κατά τη διάρκεια του πρωινού λυκόφωτος. Ο Ερμής ανατέλλει σχεδόν δύο ώρες πριν από τον Ήλιο και εμφανίζεται 12 ° πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα 30 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος -0,3, αρκετά φωτεινός που φαίνεται και με γυμνό μάτι (αν και ένα ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσει να τον εντοπίσετε στη λάμψη του λυκόφωτος). Με τηλεσκόπιο σήμερα το πρωί, ο Ερμής φαίνεται με φαινόμενη διάμετρο 7 " σε φωτεινός κατά το ήμισυ.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:08 μ.μ. της Δευτέρας

 

saturn.jpg

 

Με τον Κρόνο να φαίνεται καλά πριν το λυκαυγές, οι ερασιτέχνες αστρονόμοι αρχίζουν να τον φωτογραφίζουν. Στις 28 Νοεμβρίου, ο Tomio Akutsu από τις Φιλιππίνες τον φωτογράφησε με ένα 14 ίντσο τηλεσκόπιο όταν ο Κρόνος ήταν ψηλά στις 30°. Προσέξτε την ακανόνιστη άσπρη ζώνη στην Βόρεια Εύκρατη ζώνη. Ο Tomio Akutsu σημειώνει: "νομίζω ότι «βόρειο» φαινόμενο του Κρόνου συνεχίζεται", αναφερόμενος στην μεγάλη λευκή καταιγίδα που ξεκίνησε εκεί στο βόρειο μέρος του πλανήτη πριν από ένα χρόνο.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής εξέρχεται από το φως του ήλιου το λυκαυγές και αρχίζει να φαίνεται από την αρχή της εβδομάδας και μετά, περίπου 40 λεπτά πριν την ανατολή του ήλιου, πάνω από τον ανατολικό νοτιοανατολικό ορίζοντα, αρκετά μακριά στα αριστερά και κάτω από το ζευγάρι Κρόνου-Στάχυ.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9), ανεβαίνει ψηλότερα στον νοτιοδυτικό ουρανό. Ο λαμπρός πλανήτης πρόκειται να κάνει μια καλή εμφάνιση σαν «Αποσπερίτης» κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος όλο το χειμώνα.

 

Ο Άρης (με μέγεθος +0,6, στον Λέοντα) ανατέλλει πριν τα μεσάνυχτα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης είναι ακόμα μια μικρή σφαίρα 7,5 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση (μόνο 13,9 δευτερόλεπτα του τόξου) τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

Ο λαμπρός Δίας (μέγεθος -2,7, στα σύνορα μεταξύ Κριού και Ιχθύων) είναι ψηλά στα ανατολικά το σούρουπο και ψηλότερα αργότερα το βράδυ (μεσουρανεί μετά τις 9 μ.μ.). Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 46 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,8 ) λάμπει στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές. Φαίνεται όλο και ευκολότερα πάνω από τον ορίζοντα από πρωινό σε πρωινό. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 5° κάτω και στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ.

 

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκονται σε καλό ύψος για παρατήρηση νωρίς το βράδυ. Για να εντοπίσετε τους δύο πλανήτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εκτυπώσιμο διάγραμμα: http://media.skyandtelescope.com/documents/Uranus-Neptune-2011.pdf

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε

12/12/11 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 12/12 έως και 18/12

 

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου

 

Ο Ερμής είναι 37 μοίρες κάτω και στα αριστερά του Κρόνου. Θα βρείτε τον Ερμή και τον Κρόνο στον ουρανό τα ξημερώματα. Ο Ερμής είναι χαμηλά στα ανατολικά νοτιοανατολικά. Κάθε μέρα αυτήν την εβδομάδα, ο Ερμής ανεβαίνει λίγο ψηλότερα και γίνεται πιο φωτεινός.

Στα μέσα τη νύχτας, η Σελήνη είναι στα ανατολικά. Είναι μεταξύ του Πολυδεύκη και του Κάστορα πάνω και στα αριστερά και του Προκύωνα κάτω και στα δεξιά. Πολύ μακρύτερα προς τα δεξιά του Προκύωνα και χαμηλότερα, λαμπυρίζει ο λαμπρότερος Σείριος.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:08 μ.μ.

 

 

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου

 

Gemini.jpg

 

Η ετήσια βροχή διαττόντων Διδυμιδες θα φτάσει στο μέγιστό της αργά απόψε και αύριο το βράδυ. Όμως, το φως από τη σελήνη θα κρύψει όλα τα μετέωρα, εκτός από τα πιο φωτεινά. Το θεωρητικά ακτινοβόλο σημείο της βροχής είναι κοντά στον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, πάνω από τη Σελήνη. Τα μετέωρα μπορούν να εμφανιστούν από οπουδήποτε στον ουρανό, αλλά οι πορείες τους, εάν μπορούσαν να εντοπιστούν με κατεύθυνση προς τα πίσω, θα διέσχιζαν αυτό το ακτινοβόλο σημείο.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:59 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου

 

comet_chart.jpg

 

 

Ο κομήτης C/2009 P1 (Garradd) γίνεται πιο φωτεινός τον Δεκέμβριο. Κατευθύνεται προς βορρά με φόντο τα αστέρια του Ηρακλή. Τώρα ο κομήτης βρίσκεται σ’ ένα ιδανικό σημείο στο βόρειο ημισφαίριο που τον κάνει ορατό όχι μόνο στον δυικό ουρανό καθώς πέφτει το σκοτάδι αλλά και στον ανατολικό ουρανό πριν ξημερώσει. Προς το τέλος του μήνα, θα φαίνεται καλύτερα πριν το λυκαυγές.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:46 μ.μ.

 

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου

 

Ο αστερισμός του Ωρίωνα ανατέλλει από την ανατολή όλο και πιο νωρίς κάθε εβδομάδα. Βρίσκεται ήδη πάνω στις 6 ή στις 7 το βράδυ και λάμπει ψηλά στον νοτιοανατολικό ουρανό αργότερα το βράδυ. Το πιο φωτεινό αστέρι στην αριστερή πλευρά του Ωρίωνα είναι ο κιτρινωπός-πορτοκαλής Μπετελγκέζ. Το πιο λαμπρό άστρο στα δεξιά του είναι ο Ρίγκελ. Ανάμεσά τους είναι μια σειρά από τρία αστέρια, σχεδόν κάθετη, που σχηματίζει την περίφημη ζώνη του Ωρίωνα.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:38 μ.μ.

 

 

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου

 

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, μπορείτε να βρείτε τη Σελήνη και τον Άρη μόλις πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Η Σελήνη (σε «χάση») βρίσκεται περίπου 8° νότια του Κόκκινου Πλανήτη όλο το πρωί καθώς το ζευγάρι των πλανητών ανεβαίνει ψηλότερα. Οι δύο βρίσκονται προς το νότο και περισσότερο από τα μισά της απόστασης προς το ζενίθ στο λυκαυγές. Ο Άρης λάμπει με μέγεθος 0,5 αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στα αστέρια του Λέοντα. Όταν παρατηρηθεί με τηλεσκόπιο, ο βόρειος πόλος του πλανήτη ξεχωρίζει μέσα σ’ ‘έναν κατακόκκινο δίσκο που εκτείνεται στα 8 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:25 μετά τα μεσάνυχτα.

 

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου

 

Τελευταίο Τέταρτο της σελήνης στις 2:47 π.μ. της Κυριακής. Η Σελήνη ανατέλλει λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Το φεγγάρι περνά τις πρωινές ώρες στη νοτιοδυτική γωνία του αστερισμό της Παρθένου, περίπου στα μισά της απόστασης μεταξύ των πλανητών Άρη και Κρόνου.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:16 μ.μ.

 

 

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου

 

Αν και ο Ερμής πέρασε μεταξύ του Ήλιου και της Γης μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ο πιο εσωτερικός πλανήτης έχει ήδη αναρριχηθεί σε θέση παρατήρησης κατά τη διάρκεια του πρωινού λυκόφωτος. Ο Ερμής ανατέλλει σχεδόν δύο ώρες πριν από τον Ήλιο και εμφανίζεται 12 ° πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα 30 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος -0,3, αρκετά φωτεινός που φαίνεται και με γυμνό μάτι (αν και ένα ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσει να τον εντοπίσετε στη λάμψη του λυκόφωτος). Με τηλεσκόπιο σήμερα το πρωί, ο Ερμής φαίνεται με φαινόμενη διάμετρο 7 " σε φωτεινός κατά το ήμισυ.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:08 μ.μ. της Δευτέρας

 

saturn.jpg

 

Με τον Κρόνο να φαίνεται καλά πριν το λυκαυγές, οι ερασιτέχνες αστρονόμοι αρχίζουν να τον φωτογραφίζουν. Στις 28 Νοεμβρίου, ο Tomio Akutsu από τις Φιλιππίνες τον φωτογράφησε με ένα 14 ίντσο τηλεσκόπιο όταν ο Κρόνος ήταν ψηλά στις 30°. Προσέξτε την ακανόνιστη άσπρη ζώνη στην Βόρεια Εύκρατη ζώνη. Ο Tomio Akutsu σημειώνει: "νομίζω ότι «βόρειο» φαινόμενο του Κρόνου συνεχίζεται", αναφερόμενος στην μεγάλη λευκή καταιγίδα που ξεκίνησε εκεί στο βόρειο μέρος του πλανήτη πριν από ένα χρόνο.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής εξέρχεται από το φως του ήλιου το λυκαυγές και αρχίζει να φαίνεται από την αρχή της εβδομάδας και μετά, περίπου 40 λεπτά πριν την ανατολή του ήλιου, πάνω από τον ανατολικό νοτιοανατολικό ορίζοντα, αρκετά μακριά στα αριστερά και κάτω από το ζευγάρι Κρόνου-Στάχυ.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9), ανεβαίνει ψηλότερα στον νοτιοδυτικό ουρανό. Ο λαμπρός πλανήτης πρόκειται να κάνει μια καλή εμφάνιση σαν «Αποσπερίτης» κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος όλο το χειμώνα.

 

Ο Άρης (με μέγεθος +0,6, στον Λέοντα) ανατέλλει πριν τα μεσάνυχτα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης είναι ακόμα μια μικρή σφαίρα 7,5 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση (μόνο 13,9 δευτερόλεπτα του τόξου) τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

Ο λαμπρός Δίας (μέγεθος -2,7, στα σύνορα μεταξύ Κριού και Ιχθύων) είναι ψηλά στα ανατολικά το σούρουπο και ψηλότερα αργότερα το βράδυ (μεσουρανεί μετά τις 9 μ.μ.). Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 46 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,8 ) λάμπει στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές. Φαίνεται όλο και ευκολότερα πάνω από τον ορίζοντα από πρωινό σε πρωινό. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 5° κάτω και στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ.

 

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκονται σε καλό ύψος για παρατήρηση νωρίς το βράδυ. Για να εντοπίσετε τους δύο πλανήτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εκτυπώσιμο διάγραμμα: http://media.skyandtelescope.com/documents/Uranus-Neptune-2011.pdf

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε

Αν και λαμβάνω την εφημερίδα αυτή από το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, το οποίο και ευχαριστώ, θα ήθελα να συνεχιστεί η ενημέρωση σε αυτό το νήμα, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα δυσαρεστηθεί ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για σαφή εμπλουτισμό του forum κατά την άποψή μου.

=D>

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Πριν αρχίσω να γραφώ το άρθρο επικοινώνησα με τον κύριο Παντελίδη ο οποίος μου έδωσε το πράσινο φως για την δημοσίευση του άρθρου του και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό !!!

Είναι πραγματικά υπέροχο άρθρο και κάθε εβδομάδα μας δίνει την δυνατότητα να γνωρίζουμε τι ακριβώς μπορούμε να παρακολουθήσουμε από την χώρα μας …. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κύριο Παντελίδη για ακόμη μία φορά =D> =D> =D>

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε

19/12/11 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 19/12 έως και 25/12

 

 

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου

 

Ο αστεροειδής Ευνομία 15 λάμπει με 8ο μέγεθος αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στα αστέρια του νότιου Περσέα. Ο 320 χιλιομέτρων διαστημικός βράχος είναι λίγο πιο εύκολο να εντοπιστεί από το κανονικό, επειδή βρίσκεται κοντά σε δύο αρκετά φωτεινά αστέρια. Απόψε, για παράδειγμα, μπορείτε να τον εντοπίσετε 1° βόρεια-βορειοανατολικά του 4ου μεγέθους ο του Περσέα και 2° βορειοδυτικά του 3ου μεγέθους ζήτα του Περσέα. Στα επόμενα βράδια, η Ευνομία θα ταξιδεύει νότια και θα περάσει μόλις 0,2 ° δυτικά του όμικρον στις 24 και 25 Δεκεμβρίου.

 

EUNOMIA.jpg

 

Η ημισέληνος (σε χάση) βρίσκεται κάτω από τον Στάχυ και τον Κρόνο. Τα τρία σώματα σχηματίζουν ένα ορθογώνιο τρίγωνο. Αναζητήστε το δακτυλιοειδή πλανήτη στα ΝΝΑ την αυγή. Ο Στάχυς και ο Κρόνος είναι σε απόσταση περίπου 6 μοιρών, ενώ η σελήνη απέχει μόλις 3 μοίρες από το αστέρι.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:55 μ.μ.

 

 

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου

 

Το κιτρινωπό σημείο φωτός είναι ο πλανήτης Κρόνος και η μπλε κουκίδα στα δεξιά του είναι το αστέρι Στάχυς (α της Παρθένου). Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος 0,7,περίπου 30 τοις εκατό φωτεινότερος από το αστέρι. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο, ο Κρόνος μετρά 16 " κατά μήκος του ισημερινού του ενώ τα δαχτυλίδια του είναι 37" και έχουν κλίση15° ως προς τη γραμμή θέασης των παρατηρητών της Γης.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:46 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου

 

Mercury_moon.jpg

 

Ξημερώματα Πέμπτης, χαμηλά στα νοτιοανατολικά, θα βρείτε τον Ερμή κάτω και στα αριστερά της ημισελήνου. Πιο χαμηλά είναι ο Αντάρης του Σκορπιού. Το ίδιο ουράνιο σκηνικό επαναλαμβάνεται το πρωί της Παρασκευής, με την σελήνη όμως να γίνεται λεπτότερη αλλά να πλησιάζει πολύ περισσότερο τον Ερμή.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:33 μετά τα μεσάνυχτα.

 

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου

 

Χειμερινό ηλιοστάσιο σήμερα στις 7:30 π.μ. Εκείνη τη στιγμή, ο Ήλιος φτάνει στο πιο μακρινό του νότιο σημείο στον ουρανό. Το ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Απόψε, οι ώρες του σκότους είναι περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη νύχτα. Από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ωστόσο, το συντομότερο ηλιοβασίλεμα συνέβη περίπου πριν από δύο εβδομάδες και η πιο νωρίτερη ανατολή θα συμβεί στις αρχές Ιανουαρίου.

 

Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο, το κοντινότερο σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη, στις 5 π.μ. της Πέμπτης. Τότε βρίσκεται 364.800 χιλιόμετρα μακριά μας.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:25 μ.μ.

 

 

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου

 

Η μετεωρική βροχή Αρκτίδες κορυφώνεται σήμερα, πριν την αυγή. Το ακτινοβόλο σημείο της - το σημείο από το οποίο τα μετέωρα φαίνεται να προέρχονται, βρίσκεται στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου, κοντά στην κορυφή του μπολ του Μικρής Άρκτου. Το σημείο αυτό είναι ορατό στο βορρά όλο το βράδυ, αλλά σκαρφαλώνει ψηλότερα όσο πλησιάζει το ξημέρωμα. Με τη Σελήνη απούσα στον ουρανό όλη τη νύχτα, οι παρατηρητές που θα έχουν καθαρό ουρανό θα πρέπει να είναι σε θέση να δουν 10 Αρκτίδες την ώρα.

 

URSIDS1.jpg

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:12 το πρωί του Σαββάτου.

 

 

Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου

 

Νέα σελήνη στις 8:06 μ.μ. Σε αυτήν τη νέα φάση της, η σελήνη βρίσκεται στο ίσιο σημείο με τον ήλιο στον ουρανό, άρα κρύβεται από τη λάμψη του αστέρα μας.

 

Καθώς τελειώνει το λυκόφως και βγαίνουν τα αστέρια, θα βρείτε τον φωτεινό Βέγα να λάμπει στο ίδιο ύψος, στα βορειοδυτικά, με την εξίσου φωτεινή Αίγα, στα βορειοανατολικά. Αυτή η κατάσταση « ισσοροπίας » των δύο λαπρών άστρων Βέγα και Αίγας συμβαίνει πάντα κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος γύρω στην περίοδο των Χριστουγέννων.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:03 μ.μ.

 

 

Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου

 

Φέτος ο ουρανός μας έχει ένα λαμπρό «Χριστουγεννιάτικο Αστέρι». Θα το δουν αυτοί που θα παρατηρήσουν νωρίς το βράδυ, στο βάθος του λυκόφωτος, στα νοτιοδυτικά. Εκεί θα είναι η Αφροδίτη, πολύ φωτεινή, με μέγεθος -3,9, μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Δύει λίγο μετά τις 7:30.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:55 μ.μ.

 

rossete.jpg

 

Το νεφέλωμα της Ροζέτας στο Μονόκερο, ένα νεφέλωμα που περιέχει και ένα ανοιχτό σμήνος, είναι ένα εξαιρετικό θέμα από τον ουρανό του χειμώνα για τους ερασιτέχνες αστροφωτογράφους. Σ’ αυτήν την πολύ όμορφη εικόνα του Καρτέρη Ευθύμιου, φαίνεται το κεντρικό μέρος του νεφελώματος (Ngc2237). Χρησιμοποιήθηκαν φίλτρα Ha και RGB, συνολικού χρόνου 5 ωρών και 21 λεπτών. Το τηλεσκόπιο ήταν το Skywatcher 190mm Mak-Newtoninan και η στήριξη η HEQ-5 Pro.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής (μέγεθος περίπου -0,3) φαίνεται καλά τα ξημερώματα. Περίπου 1 ώρα πριν την ανατολή του ήλιου, κοιτάξτε πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα, αρκετά μακριά (περίπου 40 μοίρες) στα αριστερά και κάτω από το ζευγάρι Κρόνου-Στάχυ. Προς το τέλος του λυκαυγούς, μπορείτε να εντοπίσετε και τον αμυδρότερο Αντάρη που αρχίζει να αναδύεται περίπου 7° κάτω και στα δεξιά του Ερμή.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9), ανεβαίνει ψηλότερα στον νοτιοδυτικό ουρανό. Ο λαμπρός πλανήτης κάνει μια καλή εμφάνιση σαν «Αποσπερίτης» κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος όλο το χειμώνα και για μεγάλο μέρος της άνοιξης.

 

Ο Άρης (με μέγεθος +0,5, στον Λέοντα) ανατέλλει μετά τις 11 το βράδυ. Βρίσκεται κάτω από τον Βασιλίσκο του Λέοντα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης είναι ακόμα μια μικρή σφαίρα 8 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση (μόνο 13,9 δευτερόλεπτα του τόξου) τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

Ο λαμπρός Δίας (μέγεθος -2,7, στα σύνορα μεταξύ Κριού και Ιχθύων) είναι ψηλά στα ανατολικά το σούρουπο και ψηλότερα αργότερα το βράδυ (μεσουρανεί περίπου στις 9 μ.μ.). Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 45 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,7) λάμπει στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές. Φαίνεται όλο και ευκολότερα πάνω από τον ορίζοντα από πρωινό σε πρωινό. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 5° ή 6° κάτω και στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ.

 

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) είναι ψηλά στο νότο όταν αρχίζει να βραδιάζει.

 

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στα σύνορα μεταξύ Υδροχόου και Αιγόκερου) αρχίζει να χαμηλώνει στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.Για να εντοπίσετε τους δύο πλανήτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εκτυπώσιμο διάγραμμα: http://media.skyandtelescope.com/documents/Uranus-Neptune-2011.pdf

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

26/12/11 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 26/12 έως και 1/1

 

 

Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου

 

Η Αφροδίτη λάμπει στα αριστερά της Σελήνης καθώς τελειώνει το λυκόφως, ένα υπέροχο θέαμα. Ψάξτε για το εντυπωσιακό ζευγάρι στα νοτιοδυτικά μετά το ηλιοβασίλεμα.

 

Venus_Moon%281%29.jpg

 

Δύο από τα καλύτερα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό έχουν μια ξεχωριστή θέση στον νυχτερινό ουρανό στα τέλη Δεκεμβρίου: οι Πλειάδες και οι Υάδες. Αυτά τα αστρικά σμήνη αναρριχώνται ψηλά στο νότο στα μέσα της νύχτας και παραμένουν εμφανή σχεδόν όλη τη νύχτα. Οι Πλειάδες, γνωστές και σαν «οι Επτά Αδελφές» ή M45, φαίνονται σαν μια μικρογραφία της Μικρής Άρκτου με γυμνό μάτι. Οι μεγαλύτερες Υάδες σχηματίζουν ένα V στην περιοχή που βρίσκεται το κεφάλι του Ταύρου. Αν και οι δύο φαίνονται ωραία με γυμνό μάτι, τα κιάλια θα σας τις δείξουν καλύτερα.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:42 μ.μ.

 

 

Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου

 

Η σελήνη, τριών ημερών τώρα, βρίσκεται πάνω από την Αφροδίτη. Παρατηρήστε το σκιόφως της Γης πάνω στο σεληνιακό δίσκο.

 

Σε μέρη πάνω στη Γη που είναι κοντά στις 40° βόρεια, ο Ερμής είναι τώρα στην ίδια ευθεία με τον Αντάρη χαμηλά στον ουρανό του λυκαυγούς. Βορειότερα από τις 40°, ο Ερμής είναι ψηλότερα ενώ από τα νότια, ο Αντάρης είναι ψηλότερα.

 

Ο κομήτης C/2009 P1 (Garradd) γίνεται φωτεινότερος τον Δεκέμβριο καθώς κατευθύνεται βόρεια στον αστερισμό του Ηρακλή.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:34 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου

 

Η Σελήνη τώρα, σε αύξουσα φάση, βρίσκεται ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον Δία. Παρακολουθήστε την καθώς πλησιάζει τον Δία τις επόμενες ημέρες.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:21 μετά τα μεσάνυχτα.

 

 

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου

 

Ο Ερμής παραμένει ένα όμορφο θέαμα στο λυκαυγές αυτή την εβδομάδα. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης εμφανίζεται περίπου 7 ° πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα, 45 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου. Ο Ερμής λάμπει με μέγεθος -0,4, αρκετά φωτεινός για να τον δείτε με γυμνό μάτι (αν και τα κιάλια θα σας βοηθήσουν να τον εντοπίσετε στη λάμψη του λυκαυγούς). Επίσης, αναζητήστε το 1ου μεγέθους αστέρι Αντάρη, που βρίσκεται 9° στα δεξιά του Ερμή. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο, ο 6" διαμέτρου δίσκος του Ερμή εμφανίζεται φωτισμένος περίπου στα ¾ του.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:12 μ.μ.

 

 

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου

 

Ο Δίας και ο Κρόνος φαίνονται μόλις 1 μοίρα πάνω από τους εκ διαμέτρου αντίθετους ορίζοντες. Κοιτάξτε περίπου πέντε ώρες και τριάντα λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου. Ο Δίας δύει στα δυτικά ΝΔ και ο Κρόνος ανατέλλει στα ανατολικά ΝΑ. Οι δύο πλανήτες σιγά-σιγά συγκλίνουν. Θα περάσουν ο ένας τον άλλον σε 20 χρόνια.

 

Κοιτάξτε πάνω δεξιά της Σελήνης νωρίς το βράδυ για το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου που είναι σαν να ισορροπεί στη μια γωνία του.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:04 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου

 

Η Σελήνη, στο τελευταίο τέταρτό της (8:16 π.μ της Κυριακής), είναι ψηλά στο νότο όταν αρχίζει να βραδιάζει, στο κέντρο των Ιχθύων. Ο Δίας είναι περίπου 25 μοίρες ανατολικά από το φεγγάρι

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:51 μ.μ.

 

 

Κυριακή, 1 Ιανουαρίου

 

Αν είστε για μια πρόκληση για τη νέα χρονιά, προσπαθήστε να εντοπίσετε τον αμυδρό κομήτη P/2006 Τ1 (Levy). Οι αστρονόμοι πίστευαν ότι το κομήτης θα μπορούσε να φτάσει 7ο ή 8ο μέγεθος κατά την επιστροφή του, αλλά όταν οι παρατηρητές τον εντόπισαν ξανά στα μέσα Δεκεμβρίου, ήταν πολύ πιο αμυδρός. (Προφανώς, κατά την πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνισή του το 2006, βρισκόταν σε μια μεγάλη έκρηξη που δεν έχει επαναληφθεί από τότε.) Θα χρειαστείτε πιθανόν ένα 16ιντσο τηλεσκόπιο για να εντοπίσετε την αμυδρή λάμψη του κομήτη. Τουλάχιστον, ο κομήτης Levy βρίσκεται σε ένα σημείο όπου είναι εύκολο να βρεθεί. Σήμερα το βράδυ, βρίσκεται περίπου 5 ° νότια του 3ου μεγέθους Algenib (γ του Πήγασου), το αστέρι που σηματοδοτεί την νοτιοανατολική γωνία του Μεγάλου Τετράγωνου του Πήγασου.

 

COMET.jpg

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:42 μ.μ.

 

crescent.jpg

 

Το Νεφέλωμα Crescent (επίσης γνωστό ως NGC 6888 ή Caldwell 27) είναι ένα νεφέλωμα εκπομπής στον αστερισμό του Κύκνου, περίπου 5.000 έτη φωτός μακριά. Σχηματίστηκε από τον αστρικό άνεμο από το αστέρι Wolf-Rayet WR 136 (HD 192163) όταν αυτό έγινε ένας ερυθρός γίγαντας περίπου 400.000 χρόνια πριν. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης είναι ένα κέλυφος και δύο κρουστικά κύματα, το ένα να κινείται προς τα έξω και το άλλο προς τα μέσα. Η κίνηση προς τα μέσα από το κρουστικό κύμα θερμαίνει τον αστρικό άνεμο σε θερμοκρασίες παρόμοιες με αυτές που εκπέμπονται από τις ακτίνες Χ. Αυτή η πολύ όμορφη εικόνα του Καρτέρη Ευθύμιου, από τη Βαριά Αγρινίου, είναι αποτέλεσμα λήψης 9 ωρών και 25 λεπτών. Χρησιμοποιήθηκαν φίλτρα Ha και RGB. Το τηλεσκόπιο ήταν το Skywatcher 190mm Mak-Newtoninan και η στήριξη η HEQ-5 Pro.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής (μέγεθος περίπου -0,3) φαίνεται καλά τα ξημερώματα. Περίπου 1 ώρα πριν την ανατολή του ήλιου, κοιτάξτε πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα, αρκετά μακριά στα αριστερά και κάτω από το ζευγάρι Κρόνου-Στάχυ. Προς το τέλος του λυκαυγούς, μπορείτε να εντοπίσετε και τον αμυδρότερο Αντάρη που αρχίζει να αναδύεται περίπου 7° κάτω και στα δεξιά του Ερμή.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9), ανεβαίνει ψηλότερα στον νοτιοδυτικό ουρανό. Ο λαμπρός πλανήτης κάνει μια καλή εμφάνιση σαν «Αποσπερίτης» κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος όλο το χειμώνα και για μεγάλο μέρος της άνοιξης.

 

Ο Άρης (με μέγεθος +0,5, στον Λέοντα) ανατέλλει περίπου στις 11 το βράδυ. Βρίσκεται κάτω από τον Βασιλίσκο του Λέοντα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης είναι ακόμα μια μικρή σφαίρα 8 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση (μόνο 13,9 δευτερόλεπτα του τόξου) τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

Ο λαμπρός Δίας (μέγεθος -2,7, στα σύνορα μεταξύ Κριού και Ιχθύων) είναι ψηλά στα ανατολικά το σούρουπο και ψηλότερα αργότερα το βράδυ (μεσουρανεί περίπου στις 8 μ.μ.). Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 45 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

jupiter.jpg

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία μόλις είχε περάσει από τον μεσημβρινό όταν ο Christopher Go (http://jupiter.cstoneind.com/) από τις Φιλιππίνες έβγαλε αυτή την καταπληκτική φωτογραφία του πλανήτη με ένα 14ιντσο τηλεσκόπιο Celestron στις 11:04 UT της 19ης Δεκεμβρίου.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,7) λάμπει στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές. Ανατέλλει περίπου στις 2:30 π.μ. Φαίνεται όλο και ευκολότερα πάνω από τον ορίζοντα από πρωινό σε πρωινό. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 5° ή 6° κάτω και στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ.

 

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) είναι ψηλά στο νότο όταν αρχίζει να βραδιάζει.

 

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στα σύνορα μεταξύ Υδροχόου και Αιγόκερου) αρχίζει να χαμηλώνει στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.Για να εντοπίσετε τους δύο πλανήτες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το εκτυπώσιμο διάγραμμα: http://media.skyandtelescope.com/documents/Uranus-Neptune-2011.pdf

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

02/01/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 2/1 έως και 8/1

 

Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου

 

Η Σελήνη, σε αύξουσα φάση, περνά περίπου 5 ° βόρεια του Δία απόψε. Και οι δύο παραμένουν ένα «ζευγάρι» στον ουρανό από τις ώρες του λυκόφωτος μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα. Τα αντικείμενα εμφανίζονται περίπου στα δύο τρίτα της απόστασης προς το ζενίθ στο νότιο ουρανό στις 7 μ.μ. Όταν παρατηρήσουμε με τηλεσκόπιο, ο Δίας εκτείνεται στα 43" στον ισημερινό του και στα 40" από πόλο σε πόλο, μια διαφορά που διακρίνεται εύκολα ακόμη και με μικρά τηλεσκόπια. Ψάξτε για μια εναλλασσόμενη σειρά από σκούρες και ανοιχτόχρωμες ζώνες καθώς και μικρές λεπτομέρειες στην δυναμική ατμόσφαιρα του πλανήτη.

 

Η Σελήνη φτάνει στο απόγειό της, το πλέον απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 10:20 μ.μ. Βρίσκεται 404.578 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης και μοιάζει λίγο μικρότερη από το κανονικό, καθώς βρίσκεται ψηλά στο νότο όταν πέσει το σκοτάδι.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα.

 

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου

 

Ο Δίας λάμπει κάτω και δεξιά της Σελήνης.

 

Περίπου στις 11 μ.μ., μπορείτε να βρείτε τον Άρη μόλις πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Ο κόκκινος πλανήτης σκαρφαλώνει ολοένα και ψηλότερα τις πρώτες πρωινές ώρες, φθάνοντας σε μέγιστο ύψος στο νότο γύρω στις 5 π.μ. Ο Άρης λάμπει με μέγεθος 0,1 ανάμεσα στα αστέρια του Λέοντα. Με ένα τηλεσκόπιο, ο βόρειος πόλος του πλανήτη ξεχωρίζει στον κατακόκκινο δίσκο που εκτείνεται στα 9".

 

Meteor-shower530.jpg

 

Οι Τεταρτίδες, η ετήσια βροχή διαττόντων θα κάνει μια πολύ καλή εμφάνιση αυτή την χρονιά. Αν και είναι η λιγότερο δημοφιλής ετήσια βροχή, οι Τεταρτίδες θα έχουν την περισσότερη δραστηριότητα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Η Σελήνη δύει περίπου στις 3 π.μ., αφήνοντας τον ουρανό σκοτεινό μέχρι το πρώτο φως της αυγής περίπου στις 6.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:21 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου

 

Απόψε, η λαμπρή Σελήνη φέγγει κοντά στις Πλειάδες.

 

Η Γη είναι σε περιήλιο, στην πιο κοντινή, ως προς τον Ήλιο, θέση της για το έτος, 147,1 χιλιόμετρα μακριά. Είμαστε μόνο 1/30 πιο κοντά στον ήλιο απ' ότι ήμασταν στο αφήλιο τον Ιούλιο.

 

Εκπλήσσει πολλούς ανθρώπους το ότι η Γη είναι πιο κοντά στον Ήλιο στην καρδιά του χειμώνα. Όμως, το κρύο στο βόρειο ημισφαίριο αυτή την εποχή του έτους οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό.

 

 

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου

 

Το λαμπρό φεγγάρι είναι ανάμεσα στις Πλειάδες και τον Αλντεμπαράν.

 

Ο έκτος σε μέγεθος αστερισμός στον ουρανό εκτείνεται από τον Ρίγκελ στην δυτική πλευρά του Ωρίωνα μέχρι το αστέρι 1ου μεγέθους Ακερνάρ (απόκλιση -57°), ένα αστέρι που περιστρέφεται τόσο γρήγορα που η διάμετρός του στους πόλους δεν είναι ούτε η μισή από την διάμετρο στον ισημερινό. Ο Ηριδανός (Eridanus), ο ποταμός, περιέχει δύο ξεχωριστά αστέρια, εύκολα ορατά. O όμικρον (γνωστός και σαν 40 Eri), ένα οπτικά τριπλό σύστημα αστέρων (με μεγέθη 4,4, 9,5 και 11,2), μόνο 16,5 έτη φωτός μακριά, είναι το πιο εύκολο προς παρατήρηση, με οποιοδήποτε τηλεσκόπιο αστέρι λευκός νάνος. Λίγο πιο δυτικά μπορούμε να βρούμε το 4ου μεγέθους έψιλον του Ηριδανού, 10,5 έτη φωτός μακριά μας, ένα αστέρι που γνωρίζουμε ότι έχει πλανήτες.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:00 μ.μ.

 

 

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου

 

Το φεγγάρι απόψε βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τα κέρατα του Ταύρου, το βήτα και το ζήτα.

 

Η Μεγάλη Άρκτος βρίσκεται στο ΒΑ μέρος του ουρανού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ένας θεωρητικά αστερισμός της άνοιξης, αρχίζει ήδη να ανατέλλει. Είναι ο Λέων. Το πιο λαμπρό του αστέρι, ο Βασιλίσκος, φαίνεται μόλις πάνω από τον ορίζοντα νωρίς το βράδυ. Βρίσκεται στο κάτω μέρος ενός σχηματισμού που μοιάζει σαν ένα Αγγλικό ερωτηματικό (?) με ανάποδη φορά.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:51 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 7 Ιανουαρίου

 

Το φωτεινότερο αστέρι στον ουρανό (μετά από τον Ήλιο, φυσικά) είναι φαντασμαγορικό τα βράδια του Ιανουαρίου. Με μέγεθος -1.5, ο Σείριος λάμπει σχεδόν τέσσερις φορές πιο φωτεινός από το επόμενο πιο λαμπρό αστέρι, ορατό από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη: τον Αρκτούρο, στον αστερισμό του Βοώτη. Ο Σείριος τώρα ανατέλλει στις 7 μ.μ. και ανεβαίνει στα νοτιοανατολικά όλες τις βραδινές ώρες.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:39 μ.μ.

 

 

Κυριακή, 8 Ιανουαρίου

 

Πανσέληνος στις 9:32 π.μ. της Δευτέρας. Η Σελήνη βρίσκεται στο κέντρο των Διδύμων, νοτιοδυτικά από τα δύο πιο λαμπρά αστέρια του αστερισμού, τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:30 μ.μ.

 

mooncolor.jpg

 

Η σελήνη σε αύξουσα φάση, όπως θα φαίνεται όλη αυτήν την εβδομάδα. Η φωτογραφία είναι του Παναγιώτη Ευσταθιάδη, τραβηγμένη με τηλεσκόπιο Celestron Nexstar 6 Se και την Canon 350D.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής (μέγεθος περίπου -0,4) φαίνεται χαμηλά τα ξημερώματα. Περίπου 45 λεπτά πριν την ανατολή του ήλιου, κοιτάξτε χαμηλά πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα. Μη τον μπερδέψετε με τον αμυδρότερο Αντάρη που κινείται όλο και πιο μακριά πάνω και στα δεξιά του Ερμή.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4, στον Αιγόκερο), ανεβαίνει ψηλότερα στον νοτιοδυτικό ουρανό. Ο λαμπρός πλανήτης κάνει μια πολύ καλή εμφάνιση σαν «Αποσπερίτης» κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και νωρίς το βράδυ όλο το χειμώνα και για μεγάλο μέρος της άνοιξης. Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας μικρός δίσκος 13” σε διάμετρο, σε φάση gibbous.

 

Ο Άρης (με μέγεθος +0,2, κοντά στα πόδια του Λέοντα) ανατέλλει περίπου στις 10 το βράδυ. Βρίσκεται κάτω από τον Βασιλίσκο του Λέοντα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης είναι ακόμα μια σφαίρα 9 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση (μόνο 13,9 δευτερόλεπτα του τόξου) τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

Ο λαμπρός Δίας (μέγεθος -2,6, στα σύνορα μεταξύ Κριού και Ιχθύων) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά το σούρουπο και ψηλότερα αργότερα το βράδυ (μεσουρανεί πριν τις 8 μ.μ.). Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 43 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,7, στη Παρθένο) λάμπει στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές. Ανατέλλει περίπου στις 2 π.μ. Φαίνεται όλο και ευκολότερα πάνω από τον ορίζοντα από πρωινό σε πρωινό. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 6° κάτω και στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ.

 

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) είναι ακόμα ψηλά στο νότο όταν αρχίζει να βραδιάζει.

 

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στα σύνορα μεταξύ Υδροχόου και Αιγόκερου) αρχίζει να χαμηλώνει στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε

09/01/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 9/1 έως και 15/1

 

Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου

 

Ο Ερμής είναι πολύ χαμηλά στα νοτιοανατολικά τα ξημερώματα. Θα είναι δύσκολα ορατός αυτή την εβδομάδα. Η ταχύτατα κινούμενος πλανήτης θα επανεμφανιστεί στον ουρανό το βράδυ στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

Ο Σείριος, το αστέρι του Μεγάλου Κυνός, λάμπει χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά μετά το σούρουπο, πολύ κάτω του Ωρίωνα. Ο Προκύων, το αστέρι του Μικρού Κυνός, λάμπει στα ανατολικά στα αριστερά του Σείριου (όχι πολύ μακριά και στα δεξιά της Σελήνης απόψε).

 

 

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου

 

Στις αρχές της νύχτας αυτή την εποχή του έτους, το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου ισορροπεί σε μια γωνία του ψηλά στα δυτικά.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:09 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου

 

Ο Κρόνος ανατέλλει λίγο μετά την 1 π.μ. αυτή την εβδομάδα και εμφανίζεται περίπου 40 ° ψηλά στα νότια από τη στιγμή που αρχίζει το λυκόφως. Οι δακτυλιοειδείς πλανήτης λάμπει με μέγεθος 0,7 και ξεχωρίζει με φόντο την Παρθένο. Το πιο λαμπρό αστέρι που αστερισμού, μεγέθους 1,0, ο Στάχυς, βρίσκεται 7 ° στα δεξιά του Κρόνου. Όταν παρατηρηθεί με τηλεσκόπιο, ο πλανήτης εκτείνεται στα 17 ", ενώ οι δακτύλιοι του εκτείνονται στα 38", και έχοντας κλίση 15°.

 

 

Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου

 

Σήμερα το βράδυ, η λαμπρή Αφροδίτη χρησιμεύει ως οδηγός για τον εντοπισμό του πιο απόκεντρου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Ποσειδώνα. Επειδή ο πλανήτης λάμπει αμυδρά με μέγεθος 8,0, θα χρειαστείτε κιάλια ή τηλεσκόπιο για να τον εντοπίσετε. Όταν ο ουρανός σκοτεινιάζει, τοποθετήστε την Αφροδίτη στο κέντρο του πεδίου και στη συνέχεια αναζητήστε τον Ποσειδώνα 1,2° στα βόρειά της. Μην συγχέετε τον Ποσειδώνα με το 4ου μεγέθους ι του Υδροχόου, το οποίο βρίσκεται 0,5 ° (το πλάτος της πανσέληνου) νοτιοανατολικά της Αφροδίτης. Η Αφροδίτη, με μέγεθος -4, είναι 60.000 φορές πιο φωτεινή από τον Ποσειδώνα.

 

chart2.jpg

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:48 μ.μ.

 

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου

 

Ο Άρης λάμπει 9° περίπου πάνω από την Σελήνη (σε χάση) πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς του Σαββάτου. Τότε, ο Άρης και ο Κρόνος είναι ψηλά και αναμένουν το τηλεσκόπιό σας. Για μερικά πρωινά ακόμη, το φεγγάρι περνάει κάτω από τους πλανήτες.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:39 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 14 Ιανουαρίου

 

Το κλειστό (δύσκολα να ξεχωρίσει) διπλό αστέρι γ της Παρθένου βρίσκεται πάνω από την Σελήνη στο λυκαυγές της Κυριακής.

 

Ο Άρης λάμπει με μέγεθος –0,1 έχοντας ένα ξεχωριστό πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα που τον κάνει να ξεχωρίζει. Νωρίτερα σήμερα, ο πλανήτης πέρασε τα σύνορα από τον Λέοντα στην Παρθένο. Θα παραμείνει εκεί για λίγες εβδομάδες πριν περάσει ξανά στον Λέοντα νωρίς τον Φεβρουάριο. Με τηλεσκόπιο, ο βόρειος πόλος του πλανήτη ξεχωρίζει σε έναν δίσκο που φτάνει τα 10".

 

chart1.jpg

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:27 μετά τα μεσάνυχτα.

 

 

Κυριακή, 15 Ιανουαρίου

 

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 11:07 π.μ αύριο το πρωί. Θα την δείτε να βγαίνει πάνω από τον ανατολικό-νοτιοανατολικό ορίζοντα γύρω στις 12:30 π.μ. και να σηκώνεται ψηλότερα στο νότο καθώς το λυκόφως αρχίζει να ζωγραφίζει τον ουρανό. Η Σελήνη περνά τις πρωινές ώρες στο νότιο τμήμα του αστερισμού της Παρθένου, ελαφρώς κάτω από το δίδυμο του Κρόνου και του Στάχυ.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:18 μ.μ.

 

Moon_Venus_1.jpg

 

Το ζευγάρι Αφροδίτης και Σελήνης ήταν πολύ όμορφο στο σούρουπο της 26ης Δεκεμβρίου. Η φωτογραφία αυτή ήταν τραβήχτηκε (χωρίς τρίποδα) στη Νέα Υόρκη από τον Σπύρο Καραγιώργο.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής (μέγεθος περίπου -0,4) φαίνεται ολοένα και χαμηλότερα κάθε πρωί. Ψάξτε τον με κιάλια 30 λεπτά πριν την ανατολή του ήλιου μόλις πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα. Μη τον μπερδέψετε με τον αμυδρότερο Αντάρη, πολύ μακριά πάνω και στα δεξιά του Ερμή.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4, από τον Αιγόκερο στον Υδροχόο), ανεβαίνει ψηλότερα στον νοτιοδυτικό ουρανό. Ο λαμπρός πλανήτης κάνει μια πολύ καλή εμφάνιση σαν «Αποσπερίτης» κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και νωρίς το βράδυ όλο το χειμώνα και για μεγάλο μέρος της άνοιξης. Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας μικρός δίσκος 13” σε διάμετρο, σε φάση gibbous.

 

Ο Άρης (με μέγεθος 0, στα σύνορα Λέοντα-Παρθένου) ανατέλλει περίπου στις 10 το βράδυ. Βρίσκεται κάτω από τον Βασιλίσκο του Λέοντα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης είναι ακόμα μια σφαίρα 9,5 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση (μόνο 13,9 δευτερόλεπτα του τόξου) τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

MARS.jpg

 

Ο Άρης είχε μεγαλώσει στα 9 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο την 1η Ιανουαρίου όταν ο Jim Phillips έβγαλε αυτή την φωτογραφία με ένα 10ίντσο αποχρωματικό διοπτρικό τηλεσκόπιο και την Skynyx έγχρωμη βιντεοκάμερα. Η μεγάλη σκούρα περιοχή πάνω δεξιά είναι η Syrtis Major.

 

Ο λαμπρός Δίας (μέγεθος -2,5, στα σύνορα μεταξύ Κριού και Ιχθύων) είναι ψηλά στα νότια το σούρουπο και ψηλότερα αργότερα το βράδυ (μεσουρανεί μετά τις 7 μ.μ.). Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 42 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,7, στη Παρθένο) λάμπει στα νότια το λυκαυγές. Ανατέλλει πριν τις 2 π.μ. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 6° κάτω και στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ.

 

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στους Ιχθείς) είναι ακόμα ψηλά στα νοτιοδυτικά όταν αρχίζει να βραδιάζει.

 

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9) είναι χαμηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ, κοντά στην Αφροδίτη (δείτε το διάγραμμα πιο πάνω).

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε

17/01/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 16/1 έως και 22/1

 

 

Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου

 

Τελευταίο Τέταρτο της Σελήνης στις 11:08 π.μ.

 

Η Σελήνη είναι κάτω από τον Κρόνο και τον Στάχυ. Κοιτάξτε στο νότο την αυγή. Ο Κρόνος είναι 6,8 μοίρες πάνω και στα αριστερά του Στάχυ. Θα δείτε το φεγγάρι να βγαίνει πάνω από τον ανατολικό-νοτιοανατολικό ορίζοντα γύρω στις 12:30 π.μ. Βρίσκεται ψηλότερα στο νότο στο λυκόφως. Περνά τις πρωινές ώρες στο νότιο τμήμα του αστερισμού της Παρθένου.

Τρίτη, 17 Ιανουαρίου

 

Έχετε δει ποτέ το Νεφέλωμα του Καρκίνου με τηλεσκόπιο; Τι θα λέγατε για κιάλια; Αυτή η διάχυτη αμυδρή λάμψη είναι κοντά στο λιγότερο φωτεινό άκρο από τα δύο κέρατα του Ταύρου. Με μεγέθος 8,4, χρειάζεται ένα σκοτεινό ουρανό, εάν έχετε ένα μικρό τηλεσκόπιο.

 

m1.jpg

 

Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο, το κοντινότερο σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη, στις 11:25 μ.μ. Βρίσκεται 369.886 χιλιόμετρα μακριά από εμάς.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:57 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου

 

Κοιτάξτε στα νοτιοδυτικά, καθώς πέφτει το σκοτάδι, όλα τα βράδια αυτή την εβδομάδα και θα δείτε την Αφροδίτη. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος -4,0, γεγονός που την καθιστά το πιο φωτεινό σημείο στον ουρανό νύχτας, (Μόνο το φεγγάρι λάμπει πιο φωτεινά, και ανατέλλει αρκετό χρόνο μετά την δύση της Αφροδίτης.) Η Αφροδίτη ξεπροβάλλει μέσα στην πρώτη μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου και παραμένει στον ουρανό μέχρι τις 20:00. Στρέψτε το τηλεσκόπιο σας στον πλανήτη και θα δείτε ένα δίσκο με διάμετρο 14" που εμφανίζεται σχεδόν 80 τοις εκατό φωτισμένος.

 

Στο λυκαυγές της Πέμπτης, στα νοτιοανατολικά θα δείτε την ημισέληνο (σε χάση) με τον Αντάρη στα δεξιά της, μια πρώιμη προεπισκόπηση αυτού του αστεριού, ορόσημο στις καλοκαιρινές νύχτες.

 

Antares.jpg

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:49 μ.μ.

 

 

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου

 

Ο αστερισμός του Ωρίωνα βρίσκεται στον ουράνιο ισημερινό, δηλαδή, φαίνεται από όλα τα μέρη της Γης που κατοικούνται από ανθρώπους. Είναι κατεξοχήν χειμερινός αστερισμός για το βόρειο ημισφαίριο. Στο βόρειο-ανατολικό μέρος του κυνηγού είναι ο Μπετελγκέζ, ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια γνωστά στους αστρονόμους. Η φωτεινότητά του μεταβάλλεται ελαφρώς σε περίοδο 2.110 ημερών. Αυτό κυρίως οφείλεται στις συστολές και διαστολές που συμβαίνουν στο εσωτερικό του αστεριού.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:36 μ.μ.

 

 

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου

 

Δύο από τα καλύτερα αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό ξεχωρίζουν τα βράδια του Ιανουαρίου. Οι Πλειάδες και Υάδες, αυτά τα σμήνη αστέρων, εμφανίζονται ψηλά στον νότο νωρίς το βράδυ, αλλά παραμένουν εμφανή μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα. Οι Πλειάδες, γνωστές και σαν τις Επτά Αδελφές και M45, μοιάζουν σαν μια μικρή «κατσαρόλα» με γυμνό μάτι. Οι μεγαλύτερες Υάδες αποτελούν το κεφάλι του Ταύρου σε σχήμα V. Αν και φαίνονται ωραία με γυμνό μάτι, τα δύο σμήνη είναι πολύ πιο όμορφα με κιάλια.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:28 μ.μ.

 

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου

 

Νέα Σελήνη στις 9:41 π.μ. της Κυριακής.

 

Το πιο λαμπρό αστέρι του αστερισμού του Ηνίοχου είναι η Αίγα (Capella), το 6ο σε μέγεθος αστέρι του ουρανού, 45 έτη φωτός μακριά μας, και με λαμπρότητα 80 φορές αυτή του ήλιου μας. Τα τρία αστέρια κάτω από την Αίγα που σχηματίζουν ένα τρίγωνο είναι ο ε, η και ζ του Ηνίοχου.

 

 

Κυριακή, 22 Ιανουαρίου

 

Το όνομα Μιρφάκ προέρχεται από τα Αραβικά και αναφέρεται σε έναν αγκώνα, αλλά όχι αυτόν του Περσέα! Αντ' αυτού η έννοια του ονόματος συνδέεται με τις Πλειάδες. Πιθανώς σήμαινε ότι ο Μιρφάκ είναι δίπλα σε αυτό το σμήνος. Όμως, ο Μιρφάκ είναι από μόνος του μέρος ενός σμήνους αστέρων που ονομάζεται το άλφα σμήνος του Περσέα. Στοχεύστε με κιάλια στον Μιρφάκ και παρατηρήστε το πλήθος από αστέρια 4ου και 5ου μεγέθους που εμφανίζονται στο πεδίο.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:07 μ.μ.

 

M45.jpg

 

Οι όμορφες Πλειάδες. (Η φωτογραφία είναι του Adam Block).

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής είναι κρυμμένος στη λάμψη της ανατολής του ήλιου.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4, στον Αιγόκερο) είναι ο λαμπρός «Αποσπερίτης» στα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και νωρίς το βράδυ. Θα φαίνεται έτσι όλο το χειμώνα και για μεγάλο μέρος της άνοιξης. Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας μικρός δίσκος 14” σε διάμετρο, σε φάση gibbous.

 

Ο Άρης (με μέγεθος -0,1, στα σύνορα Λέοντα-Παρθένου) ανατέλλει περίπου στις 10 το βράδυ. Βρίσκεται αρκετά κάτω από τον Βασιλίσκο του Λέοντα. Λάμπει ψηλά στον νότο μετά τις 3 π.μ. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης είναι ακόμα μια σφαίρα 10 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση (μόνο 13,9 δευτερόλεπτα του τόξου) τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

Ο λαμπρός Δίας (μέγεθος -2,5, στα σύνορα Κριού και Ιχθύων) είναι ψηλά στα νότια το σούρουπο και ψηλότερα αργότερα το βράδυ (μεσουρανεί πριν τις 7 μ.μ.). Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 41 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6, στη Παρθένο) λάμπει στα νότια το λυκαυγές. Ανατέλλει στις 1 π.μ. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 6° κάτω και στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 15° ως προς εμάς.

 

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στους Ιχθείς) είναι ακόμα ψηλά στα νοτιοδυτικά όταν αρχίζει να βραδιάζει.

 

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9) είναι χαμηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε

23/01/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 23/1 έως και 29/1

 

 

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου

 

Νέα Σελήνη στις 9:41 π.μ. Στη νέα φάση της, η Σελήνη διασχίζει το ίδιο μέρος με τον Ήλιο στον ουρανό και έτσι παραμένει κρυμμένη στο έντονο φως του αστεριού μας.

 

 

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου

 

Λίγο μετά τις 9 μ.μ., μπορείτε να βρείτε τον Άρη χαμηλά στα ανατολικά. Ο κόκκινος πλανήτης σκαρφαλώνει ψηλότερα αργά το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες και φτάνει ψηλά στο νότο γύρω στις 3.30 π.μ. Ο Άρης έχει ένα πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα που τον κάνει να ξεχωρίζει. Φυσικά, το λαμπρό φαινόμενο μέγεθός του, στο -0,4, τον βοηθά σ’ αυτό. Όταν σηκωθεί πάνω από τον ορίζοντα, μόνο ο πλανήτης Δίας και ο Σείριος τον ξεπερνούν σε φωτεινότητα. Ο Άρης βρίσκεται ανάμεσα στα αστέρια της Παρθένου, μόλις ανατολικά του Λέοντα. Στην πραγματικότητα, τώρα ο πλανήτης εμφανίζεται σταθερός σε σχέση με τα αστέρια αυτά. Μετά θα κινηθεί πίσω προς τον Λέοντα, φτάνοντας τον στις αρχές Φεβρουαρίου. Με τηλεσκόπιο, ο βόρειος πόλος του Άρη ξεχωρίζει σε έναν δίσκο που φτάνει στα 11” σε διάμετρο.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:46 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου

 

Ο Κρόνος ανατέλλει λίγο μετά τα μεσάνυχτα αυτή την εβδομάδα και εμφανίζεται στο ψηλότερό του σημείο στο νότο όταν αρχίζει το λυκόφως. Ο δακτυλιοειδείς πλανήτης λάμπει με μέγεθος 0,6 και ξεχωρίζει έχοντας φόντο την Παρθένο. Το πιο λαμπρό αστέρι που αστερισμού, μεγέθους 1,0, ο Στάχυς, βρίσκεται 7° στα δεξιά και κάτω από τον Κρόνο. Όταν τον δούμε με ένα τηλεσκόπιο, ο πλανήτης εκτείνεται στα 17", ενώ τα δαχτυλίδια του φτάνουν στα 39", έχοντας κλίση 15 ° ως προς τη Γη.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:37 μ.μ.

 

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου

 

Η Σελήνη και η Αφροδίτη παίρνουν μια φωτογενή πόζα σήμερα το βράδυ. Αν κοιτάξετε έξω, 45 λεπτά με μια ώρα μετά την δύση του ηλίου, θα δείτε το ζευγάρι να χαμηλώνει προς τη δύση του με υπέροχα χρώματα καθώς θα βαθαίνει το λυκόφως. Οι δύο παραμένουν σε θέαση και μετά τις 8 μ.μ., όμως η αντίθεση τους με τον σκοτεινό ουρανό μετά το λυκόφως μειώνεται αισθητά.

 

 

Moon-joins-Venus-finder-cha.jpg

 

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:25 μετά τα μεσάνυχτα.

 

 

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου

 

Ο αστεροειδής 433 Έρως βρίσκεται στη πλησιέστερη προσέγγιση του στη Γη από το 1975, στα τέλη Ιανουαρίου, όταν θα είναι 26.700.000 χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας. Τώρα λάμπει με μέγεθος 8,6, αρκετά φωτεινός για να τον δείτε με κιάλια ή με μικρό τηλεσκόπιο. Αυτό είναι ένα καλό πρωινό για να τον αναζητήσετε αφού βρίσκεται μόλις 1,7 ° ανατολικά του 5ου μεγέθους αστέρα βήτα (β) του Εξάντα. Αν έχει συννεφιά, προσπαθήστε ξανά στις 29, όταν αυτός ο επισκέπτης θα περάσει 1,4° ανατολικά του 5ου μεγέθους δέλτα (δ) του Εξάντα.

 

 

Eros-finder-chart.jpg

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:16 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου

 

Ένας από τους πιο γνωστούς αστερισμούς του ουρανού κυριαρχεί στον ουρανό του Ιανουαρίου από το σούρουπο μέχρι και περίπου τις 2 π.μ. Ο Ωρίωνας, ο «Κυνηγός», εμφανίζεται στα νοτιοανατολικά όταν πέσει το σκοτάδι. Ανεβαίνει ψηλότερα στο νότο γύρω στις 9 μ.μ. Στη συνέχεια, στέκεται περίπου στο μέσο της απόστασης μέχρι το ζενίθ (από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη). Το λαμπρότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού, ο Σείριος, ακολουθεί περίπου μία ώρα πίσω από τον Ωρίωνα.

 

 

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου

 

Ο Λυγξ είναι ένας άλλος αμυδρός αστερισμός, σχετικά νέος, που επινοήθηκε από τον Πολωνό αστρονόμο Johannes Hevelius προς το τέλος του 1600. Στην εξήγηση του ονόματος, ο Hevelius αναφέρεται να έχει πει ότι ένας παρατηρητής πρέπει να έχει τα μάτια ενός λύγκα προκειμένου να βρει τον αστερισμό. Ο Λυγξ κατοικεί στην αραιοκατοικημένη από αστέρια περιοχή μεταξύ των Διδύμων και της κατσαρόλας της Μεγάλης Αρκτου. Απόψε, κοιτάξτε προς τα βορειοανατολικά στο τέλος του λυκόφωτος.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:55 μ.μ.

 

 

ic405.jpg

 

 

Το IC 405-Flamming star Nebula είναι ένα πολύ όμορφο νεφέλωμα στον Ηνίοχο που θέλει αρκετό χρόνο έκθεσης για την αποτύπωση του. Ο Γιαουρτσής Θεόδωρος

έκανε συνολική έκθεση 14 ωρών με το τηλεσκόπιο Skywatcher ED-80, πάνω στη στήριξη EQ6 SkyScan και με την κάμερα Atik 314l mono. Η κάμερα οδήγησης ήταν η Dmk 21. Ο Θόδωρος αναφέρει τα εξής σχετικά με τη λήψη αυτής της φωτογραφίας: « Είναι η πρώτη μου φωτογραφία που χρησιμοποιώ φίλτρο υδρογόνου, του καλού μου φίλου Καλλία, και πραγματικά με εξέπληξε με το αποτέλεσμα. Ίσως να ήθελε λίγο περισσότερο χρόνο στο RGB. Έχω και την λήψη του Ηα, και της μίξης του υδρογόνου με το RGB. Δύσκολο στην επεξεργασία, και επειδή είναι η πρώτη φωτογραφία με υδρογόνο, την επεξεργασία την άφησα στον μάστορα Καλλία που έκανε τα μαγικά του πάλι. Ένα ευχαριστώ και στον Αποστολίδη Δημήτρη που με τα ηλεκτρονικά του συστήματα μπορώ και παρακολουθώ και ελέγχω την διαδικασία λήψης μέσα από το δωμάτιο μου χωρίς να είμαι συνέχεια στο αστεροσκοπείο, ειδικά τώρα που αρχίζουν σιγά σιγά τα κρύα.....και ωραία όμως βράδια!!!! »

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής είναι κρυμμένος στη λάμψη του ήλιου.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4, στον Υδροχόο) είναι ο λαμπρός «Αποσπερίτης» στα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και νωρίς το βράδυ. Θα φαίνεται έτσι όλο το χειμώνα και για μεγάλο μέρος της άνοιξης. Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας μικρός δίσκος 14,5” σε διάμετρο, σε φάση gibbous.

 

Ο Άρης (με μέγεθος -0,5, στα σύνορα Λέοντα-Παρθένου) ανατέλλει περίπου στις 9 το βράδυ. Βρίσκεται αρκετά κάτω από τον Βασιλίσκο του Λέοντα. Λάμπει ψηλά στον νότο μετά τις 2 π.μ. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει μεγαλώσει σε φαινόμενη διάμετρο, 11 ½ δευτερόλεπτα του τόξου. Θα βρεθεί σε αντίθεση, μόνο 13,9”, νωρίς το Μάρτιο.

 

Ο λαμπρός Δίας (μέγεθος -2,5, ακόμα στα σύνορα Κριού και Ιχθύων) είναι ψηλά στα νότια νωρίς το σούρουπο και ψηλότερα στα νοτιοδυτικά αργότερα το βράδυ. Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 40 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

jupiter.jpg

 

Ο Δίας εμφανίζεται μικρότερος καθώς η Γη φεύγει μακριά του στην πιο γρήγορη τροχιά της γύρω από τον Ήλιο. Ο Christopher Go (http://jupiter.cstoneind.com/) έβγαλε αυτή την φωτογραφία στις 18 Ιανουαρίου όταν ο μεγάλος δορυφόρος του, ο σκοτεινός Γανυμήδης, είχε πριν λίγο τελειώσει τη διάβασή του από τον δίσκο του πλανήτη, ενώ η μικρότερη αλλά λαμπρότερη Ιώ ετοιμαζόταν και αυτή να περάσει έξω από τον δίσκο.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6, στη Παρθένο)λάμπει στα νότια το λυκαυγές. Ανατέλλει μετά τα μεσάνυχτα. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 7° στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 15° ως προς εμάς.

 

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, κοντά στον «Κυκλικό» σχηματισμό των Ιχθύων) είναι ακόμα ψηλά στα νοτιοδυτικά όταν αρχίζει να βραδιάζει.

 

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9) χάνεται στο φως του βραδινού λυκόφωτος.

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε

31/01/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 30/1 έως και 5/2

 

 

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου

 

Το πρώτο τέταρτο της σελήνης (6:09 μ.μ.) είναι πάνω από τον Δια.

 

Εάν το Πρώτο Τέταρτο σας φαίνεται λίγο μικρότερο αυτό το βράδυ, μπορεί να μην είναι η φαντασία σας. Ο δορυφόρος μας φτάνει στο απόγειό του, το πλέον απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς του γύρω από τη Γη, στις 19:43 μ.μ. Βρίσκεται 404.323 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:47 μ.μ.

 

 

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου

 

Η Αφροδίτη είναι 10 μοίρες από τον Ουρανό και θα τον περάσει μόλις για 0,3 της μοίρας στις 9 Φεβρουαρίου. Ψάξτε τον 6ου μεγέθους Ουρανό με κιάλια, πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης.

 

Ο Δίας είναι κάτω και στα δεξιά της Σελήνης αυτό το βράδυ. Αν συνεχίσετε την γραμμή πιο μακριά και στα δεξιά θα συναντήσετε την Αφροδίτη.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:34 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου

 

Η Σελήνη λάμπει ανάμεσα στις Πλειάδες και τον Αλντεμπαράν.

 

Ένα ζευγάρι από εκλεκτά αντικείμενα για παρατήρηση με κιάλια είναι απόψε στον ουρανό. Τα ανοιχτά σμήνη αστέρων M46 και M47 βρίσκονται περίπου μία μοίρα μακριά στην βορειοδυτική γωνία του αστερισμού της Πρύμνης. Τα δύο βρίσκονται περίπου 12° ανατολικά-βορειοανατολικά του Σείριου. Το δυτικό σμήνος, M47, λάμπει με 4ο μέγεθος και εμφανίζεται ως μια θολή συλλογή από αστέρια. Το 6ου μεγέθους M46 εμφανίζεται ως μια θολή συλλογή από αμυδρά αστέρια που είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν. Αν και περιέχει σχεδόν δύο φορές περισσότερα αστέρια από το M47, το M46 φαίνεται πιο αμυδρό και θολό επειδή βρίσκεται περίπου τρεις φορές πιο μακριά από τη Γη.

 

 

M46_M47.jpg

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:26 μ.μ.

 

 

 

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου

 

Ο κομήτης C/2009 P1 (Garradd), με μέγεθος περίπου 6, βρίσκεται στα βορειοδυτικά, μέσα στα αστέρια του βόρειου Ηρακλή. Αυτό το τμήμα του ουρανού ανατέλλει αργά το βράδυ και σκαρφαλώνει ψηλά στα βορειοανατολικά κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Χρησιμοποιήστε κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο για να εντοπίσετε τον κομήτη πριν από την αυγή σήμερα ή αύριο, όταν θα περάσει λιγότερο από 1° μπροστά από το λαμπρό σφαιρωτό σμήνος M92.

 

Comet-C2009-P1-finder-chart.jpg

 

Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου

 

Νωρίς το βράδυ, η σελήνη (σε αύξουσα φάση) φέγγει ψηλά στα νοτιοανατολικά. Πάνω και στα αριστερά της είναι η λαμπρή Αίγα, πάνω και στα δεξιά της είναι ο Αλντεμπαράν, κάτω δεξιά της ο Ωρίονας και κάτω και αριστερά της βρίσκονται οι Δίδυμοι.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:05 μ.μ.

 

Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου

 

Ο Σείριος, το φωτεινότερο αστέρι της νύχτας, ανατέλλει από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά περίπου το ηλιοβασίλεμα. Καθώς ο ουρανός σκοτεινιάζει, παρακολουθήστε την πορεία του προς τα νοτιοανατολικά. Εάν ο ουρανός είναι αρκετά διαυγής θα δείτε τον Σείριο να τρεμοπαίζει. Κοιτάξτε για λάμψεις μπλε, κόκκινες και πράσινες να βγαίνουν από το αστέρι. Τα χρώματα δημιουργούνται καθώς το φως από τον Σείριο περνά μέσα από τη γήινη ατμόσφαιρα. Με ένα ζευγάρι κιάλια τα χρώματα αυτά θα σας φανούν πολύ πιο ζωηρά.

 

Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου

 

Αυτό το βράδυ προσφέρει μια καλή ευκαιρία στους ερασιτέχνες αστρονόμους με τηλεσκόπια να παρατηρήσουν ορισμένους σεληνιακούς κρατήρες, ακριβώς στο βόρειο πόλο του δορυφόρου μας. Απόψε είναι ο ιδανικός χρόνος, όσο πλησιάζουμε προς τη πανσέληνο (οποία συμβαίνει σε δύο ημέρες από σήμερα), όταν το βόρειο ημισφαίριο της Σελήνης γέρνει προς την κατεύθυνσή μας. Αυτό επιτρέπει στους παρατηρητές από τη Γη να αναζητήσουν προσεκτικά τους τρεις μεγάλους κρατήρες : Byrd, Peary, και Nansen, που φέρουν το όνομά τους από τους ομώνυμους διάσημους εξερευνητές των πόλων της Γης.

 

Moonsnorthpole.jpg

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:44 μ.μ.

 

Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).

 

Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer's Guide: "Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια." Χωρίς αυτά, "Ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος

 

Mars.jpg

 

Ο Άρης είχε μεγαλώσει στα 9” σε διάμετρο την 1η Ιανουαρίου όταν ο Jim Phillips έβγαλε αυτή την φωτογραφία με ένα 10ίντσο αποχρωματικό διοπτρικό τηλεσκόπιο και την Skynyx έγχρωμη video camera. Η σκούρα περιοχή πάνω και δεξιά είναι η Syrtis Major.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής είναι κρυμμένος στη λάμψη του ήλιου.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4, στα σύνορα Υδροχόου και Ιχθύων) είναι ο λαμπρός «Αποσπερίτης» στα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και νωρίς το βράδυ. Δύει τουλάχιστον 1 ½ ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Θα φαίνεται έτσι όλο το χειμώνα και για μεγάλο μέρος της άνοιξης. Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας μικρός gibbous δίσκος, 15” σε διάμετρο και φωτισμένος κατά 75%.

 

Ο Άρης (με μέγεθος -0,5, στα σύνορα Λέοντα-Παρθένου) ανατέλλει περίπου στις 9 το βράδυ. Βρίσκεται αρκετά κάτω από τον Βασιλίσκο του Λέοντα. Λάμπει ψηλά στον νότο μετά τις 2 π.μ. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει μεγαλώσει σε φαινόμενη διάμετρο, 12 δευτερόλεπτα του τόξου και θα βρεθεί σε αντίθεση, μόνο 13,9”, νωρίς το Μάρτιο. Είναι σε ελαφρώς φάση gibbous, φωτισμένος κατά 96%.

 

Ο λαμπρός Δίας (μέγεθος -2,5, ακόμα στα σύνορα Κριού και Ιχθύων) είναι ψηλά στα νότια-νοτιοδυτικά νωρίς το σούρουπο και ψηλότερα στα νοτιοδυτικά αργότερα το βράδυ. Δύει περίπου τα μεσάνυχτα. Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 40 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6, στη Παρθένο) λάμπει στα νότια πριν το λυκαυγές. Ανατέλλει περίπου τα μεσάνυχτα. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 7° στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 15° ως προς εμάς.

 

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, κοντά στον «Κυκλικό» σχηματισμό των Ιχθύων) είναι ακόμα ψηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.

 

Ο Ποσειδώνας έχει χαθεί στο φως του βραδινού λυκόφωτος.

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε

06/02/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 6/2 έως και 12/2

 

 

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου

 

Ο κοντινός στη Γη αστεροειδής 433 Έρως παραμένει σχετικά φωτεινός και κοντά στη Γη αυτή την εβδομάδα. Θα λάμπει σήμερα με μέγεθος 8,6, γεγονός που τον κάνει αρκετά φωτεινό για να τον δει κανείς με κιάλια ή με ένα μικρό τηλεσκόπιο. Βρίσκεται περίπου 27,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας. Αργά το βράδυ, περνά 4° ανατολικά του 4ου μεγέθους αστέρι λάμδα (λ) της Ύδρας.

 

Η Αφροδίτη και ο Δίας απέχουν 35 μοίρες. Παρακολουθήστε τους καθώς θα πλησιάζουν από νύχτα σε νύχτα. Το ζευγάρι θα είναι μόλις σε απόσταση 3 μοιρών στις 13 Μαρτίου. Η Αφροδίτη και ο Δίας είναι τώρα τα δύο λαμπρότερα "αστέρια" στον νυχτερινό ουρανό.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:36 μ.μ.

 

 

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου

 

Πανσέληνος στις 11:56 μ.μ. Θα βρείτε το φεγγάρι στα ανατολικά μετά το ηλιοβασίλεμα και στο ψηλότερό του σημείο στο νότο μετά τα μεσάνυχτα. Πέφτει χαμηλά στα δυτικά όταν αρχίζει το λυκαυγές. Η σελήνη βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία του Λέοντα. Κάτω και στα αριστερά της σελήνης είναι ο Βασιλίσκος.

 

Ο Ερμής φθάνει σε ανώτερη σύνοδο στις 11 π.μ. Αυτό σημαίνει ότι ο πιο εσωτερικός πλανήτης βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του Ήλιου από τη Γη και παραμένει κρυμμένος στη λάμψη του αστεριού μας.

 

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου

 

Αυτό το βράδυ η σελήνη είναι κάτω και στα δεξιά του Βασιλίσκου και αρκετά πάνω και στα δεξιά του Άρη.

 

Ο Κρόνος είναι στο στάσιμο σημείο του. Τώρα αρχίζει να κινείται προς τα δυτικά σε σχέση με τα αστέρια (ανάδρομος), ξεκινώντας την πορεία του προς την αντίθεσή του που θα είναι στις 15 Απριλίου.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:15 μ.μ.

 

 

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου

 

Η Αφροδίτη λάμπει στο νοτιοδυτικό καθώς πέφτει το σκοτάδι όλη την εβδομάδα. Ο πλανήτης έχει μέγεθος -4,1, καθιστώντας τον το πιο φωτεινό σημείο του φωτός στο νυχτερινό ουρανό. (Το φεγγάρι λάμπει πιο φωτεινό, βέβαια, αλλά δεν ανατέλλει μέχρι περίπου τις 8 μ.μ. και δείχνει έναν ξεχωριστό δίσκο με γυμνό μάτι, και όχι ένα σημείο.) Ο πλανήτης ξεπροβάλλει μέσα σε μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα και παραμένει σε θέα μέχρι σχεδόν και τις 9 μ.μ. Αν την δείτε με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη έχει 16" διάμετρο δίσκου που εμφανίζεται σχεδόν κατά τα τρία τέταρτα φωτισμένος.

 

Uranus-and-Venus-finder-cha.jpg

 

Η Αφροδίτη χρησιμεύει επίσης ως οδηγός για τον μακρινό Ουρανό. Οι δύο πλανήτες βρίσκονται στο ίδιο οπτικό πεδίο με κιάλια 7x50 όλη την εβδομάδα. Και αυτό το βράδυ, οι δύο περνούν σε απόσταση 0,3° ο ένας από τον άλλον, αρκετά κοντά ώστε να φανούν στο ίδιο οπτικό τηλεσκόπιο με ένα τηλεσκόπιο με χαμηλή μεγέθυνση. Παρατηρήστε τη διαφορά φωτεινότητας. Η Αφροδίτη λάμπει ακριβώς 10.000 φορές πιο φωτεινή από ότι ο μεγέθους 5,9 Ουρανός. Περιμένετε μέχρι να σκοτεινιάσει ο ουρανός για να έχετε την καλύτερη θέαση.

 

Η σελήνη, σε χάση, ανατέλλει μετά τις 8 μ.μ. Ο Άρης και η αμυδρότερή του Ντενέμπολα είναι στη σειρά στα αριστερά του.

 

 

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου

 

Glowing-pyramid_530.jpg

 

Η «φωτεινή πυραμίδα» γνωστή και ως ζωδιακό φως σκαρφαλώνει από τον δυτικό ορίζοντα όπως φαίνεται από το παρατηρητήριο La Silla της Χιλής. (Φωτογραφία: ESO/Y. Beletsky)

 

Τα βράδια του Φεβρουαρίου προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία για να δείτε το ζωδιακό φως. Από το βόρειο ημισφαίριο, το τέλος του χειμώνα και η αρχή της άνοιξης είναι οι καλύτερες εποχές του έτους για την παρατήρηση αυτής της ανεπαίσθητης λάμψης μετά το ηλιοβασίλεμα. Φαίνεται λίγο πιο αμυδρό από το γαλαξία μας, οπότε θα χρειαστείτε ένα καθαρό, ασέληνο ουρανό, μακριά από την πόλη. Με τη σελήνη τώρα να απουσιάζει νωρίς απο το βραδινό ουρανό, οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ιδανικός χρόνος θέασης. Αναζητήστε αυτή τη λάμψη σε σχήμα κώνου, με ευρεία βάση, που σκοπεύει σχεδόν ευθεία προς τα πάνω από το δυτικό ορίζοντα, όταν τα τελευταία ίχνη του λυκόφωτος θα έχουν ξεθωριάσει.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:54 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου

 

Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο, το κοντινότερο σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη, στις 8:35 μ.μ. Βρίσκεται 367.922 χιλιόμετρα μακριά από εμάς.

 

Έχοντας αφήσει μακριά μας την εποχή του φθινοπώρου, το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου τώρα βυθίζεται χαμηλά. Φαίνεται μόλις αρχίζει να σκοτεινιάζει στα δυτικά ΒΔ. Στέκεται πάνω σε μια γωνία του.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:46 μ.μ.

 

Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου

 

Η κατσαρόλα της Μεγάλης Αρκτου αρχίζει την ετήσια αναρρίχηση της στον βορειοανατολικό ουρανό. Στο τέλος του σούρουπου, φαίνεται σαν να στέκεται όρθια. Πολλοί την βλέπουν να μοιάζει με χαρταετό σε αυτήν την θέση. Επειδή ο αστερισμός περιστρέφεται γύρω από τον Πολικό αστέρα, καθώς ανεβαίνει ψηλότερα ταυτόχρονα γυρίζει και ανάποδα.

 

COMET_P2009P1_530.jpg

 

Ο κομήτης C/2009 P1 (Garradd), με μέγεθος περίπου 6 την περασμένη εβδομάδα, βρίσκονταν μέσα στα αστέρια του βόρειου Ηρακλή, λιγότερο από 1° μπροστά από το λαμπρό σφαιρωτό σμήνος M92. Η φωτογραφία αυτή του κομήτη με το σμήνος είναι τραβηγμένη από την πολύ δραστήρια ομάδα (Giovanni Sostero, Ernesto Guido και Nick Howes) του Remanzacco Observatory (http://remanzacco.blogspot.com/ και http://cara.uai.it/) στην Ιταλία . Η λήψη έγινε με το τηλεσκόπιο Takahashi Epsilon 180 και την κάμερα Canon 50D που λειτουργούσαν εξ αποστάσεως, στο Tzek Maun Observatory του Νέου Μεξικού, Η.Π.Α.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής είναι κρυμμένος στη λάμψη του ήλιου. Όμως, στο τέλος Φεβρουαρίου, ο πλανήτης θα κάνει την καλύτερή του εμφάνιση για το έτος.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,1, στους Ιχθείς) είναι ο λαμπρός «Αποσπερίτης» στα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και νωρίς το βράδυ. Δύει περίπου 2 ώρες μετά το βράδυ. Θα φαίνεται έτσι όλο το χειμώνα και για μεγάλο μέρος της άνοιξης. Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας μικρός gibbous δίσκος, 15-16” σε διάμετρο, και φωτισμένος κατά 72%.

 

Ο Άρης (με μέγεθος -0,7, στα σύνορα Λέοντα-Παρθένου) ανατέλλει μετά τις 8 το βράδυ. Βρίσκεται αρκετά κάτω από τον Βασιλίσκο του Λέοντα. Λάμπει ψηλά στον νότο μετά τις 2 π.μ. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει μεγαλώσει σε φαινόμενη διάμετρο, 12,4 δευτερόλεπτα του τόξου και θα βρεθεί σε αντίθεση, μόνο 13,9”, νωρίς το Μάρτιο. Είναι σε ελαφρώς φάση gibbous, φωτισμένος κατά 97%.

 

Ο λαμπρός Δίας (μέγεθος -2,3, ακόμα στα σύνορα Κριού και Ιχθύων) είναι ψηλά στα νότια-νοτιοδυτικά νωρίς το σούρουπο και ψηλότερα στα νοτιοδυτικά αργότερα το βράδυ. Δύει περίπου τα μεσάνυχτα. Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 39 με 38 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6, στη Παρθένο)λάμπει στα νότια πριν το λυκαυγές. Ανατέλλει πριν τα μεσάνυχτα. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 7° στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 15° ως προς εμάς.

 

Sat-by-Go_2012-Jan-21.jpg

 

Η φωτογραφία αυτή του Κρόνου είναι τραβηγμένη στις 21 Ιανουαρίου από τον Christopher Go.

 

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στους Ιχθείς) είναι ακόμα στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ. Θα περάσει 0,3° νότια της Αφροδίτης το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου.

 

Ο Ποσειδώνας έχει χαθεί στο φως του βραδινού λυκόφωτος.

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε

13/02/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από13/2 έως και 19/2

 

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου

 

Η Αφροδίτη είναι στα νοτιοδυτικά καθώς πέφτει το σκοτάδι, όλη την εβδομάδα. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος -4,2 που τον κάνει να είναι το πιο φωτεινό σημείο στο νυχτερινό ουρανό. Η Αφροδίτη ξεπροβάλλει μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου και παραμένει στον ουρανό μέχρι τις 9 μ.μ. Με τηλεσκόπιο ο πλανήτης έχει 16" σε διάμετρο δίσκου που εμφανίζεται φωτισμένος κατά 70%.

 

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την Αφροδίτη ως οδηγό για τον Ουρανό. Με κιάλια 7x50, οι δυο πλανήτες βρίσκονται στο ίδιο οπτικό πεδίο μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου. Η Αφροδίτη λάμπει περίπου 10.000 φορές πιο φωτεινή από ό, τι ο μεγέθους 5,9 Ουρανός.

 

Uranus-blue-green.jpg

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:25 μ.μ.

 

 

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου

Στις 15 και 16, το πρωινό φεγγάρι έχει γίνει πιο λεπτό και έχει μετακινηθεί προς τα ανατολικά, στον Σκορπιό, όπως φαίνεται στο διάγραμμα παρακάτω.

 

moon_chart.jpg

 

Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 7:05 μ.μ.

 

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου

 

Ο λαμπρός Σείριος βρίσκεται στο ψηλότερό του σημείο στο νότο περίπου στις 9 μ.μ.

 

Μπορείτε να βρείτε τον Άρη χαμηλά στα ανατολικά περίπου στις 8 μ.μ. Ο κόκκινος Πλανήτης σκαρφαλώνει ψηλότερα τις βραδινές ώρες και φτάνει στο νότο περίπου στις 2 π.μ. Λάμπει με μέγεθος -0,9 έχοντας ένα πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο, ο βόρειος πόλος του Άρη ξεχωρίζει με την 13” διάμετρο του δίσκου του. Ο πλανήτης φθάνει σήμερα στο αφήλιό του, δηλαδή, το πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο, σε απόσταση 249,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

 

Red-Planet%281%29.jpg

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:04 μ.μ.

 

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου

 

Ο κομήτης C/2009 P1 (Garradd) λάμπει με μέγεθος περίπου 6 καθώς περνάει προς τα βορειοδυτικά, μέσα από τα αστέρια του υπόβαθρου των Δράκοντα. Αν και αυτό το μέρος του ουρανού ποτέ δεν δύει από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ανεβαίνει πολύ ψηλότερα στις ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Για τις επόμενες δύο ημέρες, ο Garradd θα βρίσκεται λιγότερο από 10° δυτικά από τα τέσσερα αστέρια που σχηματίζουν το κεφάλι του Δράκου. Θα χρειαστείτε κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο για να δείτε τον κομήτη.

 

Comet-C2009-P1-finder-chart.jpg

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου

 

Αν κοιτάξουμε στον βορειοδυτικό ουρανό μόλις βραδιάσει αυτήν την εβδομάδα, θα δούμε τον αστερισμό της Κασσιόπης σε σχήμα W να στέκεται όρθιος με τον αστέρα Caph (β της Κασσιόπης) στο κάτω μέρος.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:43 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου

 

Νωρίς το βράδυ, αυτή την εποχή του έτους, οι τέσσερις «σαρκοφάγοι» αστερισμοί στέκονται σε μια σειρά από τα βορειοανατολικά προς τα νότια. Φαίνονται όλοι σε θέση προφίλ, με τις μύτες τους προς τα πάνω και τα πόδια τους (εάν υπάρχουν) προς τα δεξιά: η Μεγάλη Άρκτος στα βορειοανατολικά (με τον αστερισμό της κατσαρόλας να είναι το φωτεινότερο τμήμα του), ο Λέων στα ανατολικά, η Ύδρα (το θαλάσσιο φίδι) στα νοτιοανατολικά και ο Μέγας Κύων στο νότο.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:35 μ.μ.

 

 

Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου

 

Απόψε ο Ερμής επιστρέφει στο βραδινό ουρανό. Φαίνεται 3° πάνω από το δυτικό ορίζοντα 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Λάμπει με μέγεθος -1,3, αρκετά φωτεινός ώστε να εμφανίζεται ακόμα και στη λάμψη του λυκόφωτος. Στο τέλος Φεβρουαρίου, ο πιο εσωτερικός πλανήτης θα φαίνεται ευκολότερα αφού θα ανεβαίνει 10 ° ψηλά, μισή ώρα μετά τη δύση του ήλιου..

 

Ο Ποσειδώνας είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο στις 11 μ.μ. απόψε. Αυτός ο μακρινός πλανήτης έχει ολοκληρωτικά χαθεί στην ηλιακή λάμψη. Θα επιστρέψει όμως πριν το ξημέρωμα, στα τέλη Μαρτίου.

 

Venus.jpg

 

Η Αφροδίτη είναι σχεδόν πάντοτε λευκή και χωρίς να φαίνονται κάποια χαρακτηριστικά της με οπτική παρατήρηση. Όμως, κάνοντας επιπρόσθεση (stacking) πολλών καρέ από μια βίντεο λήψη, πολλές φορές διακρίνονται κάποιες λεπτομέρειες στα νέφη της Αφροδίτης. Αυτές οι λεπτομέρειες ξεχωρίζουν ιδιαίτερα με υπεριώδες φίλτρο (UV). Ο Sean Walker έβγαλε αυτές τις φωτογραφίες με χρωματικά φίλτρα στις 3 Φεβρουαρίου, με ένα νευτώνειο τηλεσκόπιο 12,5 ιντσών και την DMK 21AU618.AS βιντεοκάμερα.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής είναι κρυμμένος στη λάμψη του ήλιου. Όμως περιμένετε, στο τέλος Φεβρουαρίου, ο πλανήτης θα κάνει την καλύτερή του εμφάνιση για το έτος!

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,2, στους Ιχθείς) είναι ο λαμπρός «Αποσπερίτης» στα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και αργότερα το βράδυ. Δύει λίγο μετά τις 9:30 μ.μ. Θα φαίνεται έτσι όλο το χειμώνα και για μεγάλο μέρος της άνοιξης. Θα συνεχίζει να κινείται ψηλότερα, να μένει πάνω όλο και πιο αργά και να γίνεται ελαφρώς πιο λαμπρή για όλο το υπόλοιπο του χειμώνα. Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας μικρός gibbous δίσκος, 16-17” σε διάμετρο και φωτισμένος κατά 70%.

 

Ο Άρης (με μέγεθος -0,9, στον δυτικό Λέοντα) ανατέλλει στις 8 το βράδυ. Βρίσκεται αρκετά κάτω από τον Βασιλίσκο του Λέοντα. Λάμπει ψηλά στον νότο στις 2 π.μ. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει μεγαλώσει σε φαινόμενη διάμετρο, 13 δευτερόλεπτα του τόξου και θα βρεθεί σε αντίθεση, μόνο 13,9”, νωρίς το Μάρτιο. Είναι σε ελαφρώς φάση gibbous, φωτισμένος κατά 98%.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,3, ακόμα στα σύνορα Κριού και Ιχθύων) λάμπει ψηλά στα νοτιοδυτικά το σούρουπο, πάνω και στα αριστερά της λαμπρότερης Αφροδίτης. Οι δύο πλανήτες οδεύουν σε μια θεαματική σύνοδό τους, με μόλις 3° την μεταξύ τους απόσταση, στις 13 Μαρτίου. Ο Δίας δύει πριν τα μεσάνυχτα. Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 38 με 37 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5, στη Παρθένο) λάμπει στα νότια πριν το λυκαυγές. Ανατέλλει πριν τα μεσάνυχτα. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 7° στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 15° ως προς εμάς. Δεν έχουν φανεί τόσο ανοιχτοί από το 2007. Ο πλανήτης θα βρεθεί σε αντίθεση στα μέσα Απριλίου.

 

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στους Ιχθείς) είναι ακόμα στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ. Είχε περάσει 0,3° νότια της Αφροδίτης το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου. Τώρα κινείται κατά 1° κάτω και στα δεξιά της Αφροδίτης από βράδυ σε βράδυ.

 

Ο Ποσειδώνας έχει χαθεί στο φως του ήλιου.

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε

20/02/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 20/2 έως και 26/2

 

 

Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου

 

Η πολύ λεπτή παλιά Σελήνη είναι πολύ χαμηλά στα ανατολικά νοτιοανατολικά 45 πριν την ανατολή του ηλίου. Ένα ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσει να την εντοπίσετε στο πρωινό λυκόφως.

 

Πάρτε τα κιάλια σας απόψε και απολαύσετε το αστρικό σμήνος των Πλειάδων (M45) που βρίσκεται ψηλά στον ουρανό στην αρχή της νύχτας. Οι Πλειάδες είναι το λαμπρότερο σμήνος του ουρανού. Σε απόσταση 440 ετών φωτός είναι ένα από τα πιο κοντινά στη Γη. Μπορείτε να βρείτε το M45 τραβώντας μια γραμμή (στα βορειοδυτικά) πάνω από τη ζώνη του Ωρίωνα. Οι αστρονόμοι έχουν τώρα εκχωρήσει αυτό το αντικείμενο σε μια θέση μέσα στον αστερισμό του Ταύρου. Όμως, για 15 περίπου αιώνες, οι αρχαίοι αστροπαρατηρητές θεωρούσαν τις Πλειάδες ένα ξεχωριστό αστερισμό. Ξεκινήστε παρατηρώντας χωρίς οπτική βοήθεια. Πόσα αστέρια μπορείτε να δείτε; Οι περισσότεροι παρατηρητές εντοπίζουν έξι αστέρια στο σχήμα μιας μικρής «κατσαρόλας». (Δεν είναι η Μικρή Άρκτος, όμως. Αυτή είναι στο βόρειο ουρανό). Μετά κοιτάξτε με κιάλια. Δεκάδες «αστρικές πυγολαμπίδες» πετάγονται μέσα στο οπτικό πεδίο. Με ευαίσθητες κάμερες να συνδέονται στα μεγαλύτερα τηλεσκόπια, οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει πάνω από 1.000 μέλη στον αστρικό σχηματισμό των Πλειάδων.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:14 μ.μ.

 

 

Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου

 

Το αστέρι στο ζενίθ, γύρω στις 7 μ.μ., είναι η φωτεινή Αίγα,.

 

Η Αφροδίτη και ο Δίας απέχουν 20 μοίρες. Ψάξτε για το φωτεινό ζεύγος των πλανητών στα νοτιοδυτικά το σούρουπο. Είναι δύσκολο να το χάσετε! Το ζευγάρι συγκλίνει και θα βρεθεί πιο κοντά στις 13 Μαρτίου.

 

Νέα Σελήνη στις 12:35 π.μ. της Τετάρτης. Επειδή η τροχιά της Σελήνης γέρνει περίπου 7° από την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο (που ονομάζεται εκλειπτική), σε κάθε Νέα Σελήνη δεν έχουμε και μια έκλειψη ηλίου. Στην πραγματικότητα, απόψε το φεγγάρι επιτυγχάνει τη Νέα φάση του όταν βρίσκεται περίπου 4,5° από τον Ήλιο. Τότε, το ποσοστό του φωτισμένου μέρους του είναι 0,19 τοις εκατό, πολύ λεπτό και αμυδρό για να το εντοπίσουν και να το δουν οι επίγειοι παρατηρητές.

 

 

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου

 

Moon-and-Venus.jpg

 

Η πολύ λεπτή σελήνη, μόλις μιας ημέρας, είναι το φωτεινό ορόσημο για την εύρεση του φευγαλέου Ερμή πολύ χαμηλά στα δυτικά μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Θα χρειαστείτε κιάλια. Τις επόμενες βραδιές, η σελήνη ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και περνά πολύ κοντά από την Αφροδίτη το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:53 μ.μ.

 

 

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου

 

Το μισοφέγγαρο, σε αύξουσα φάση, κρέμεται πολύ κάτω και στα δεξιά της Αφροδίτης και πάνω από τον Ερμή νωρίς στο λυκόφως. (Παραπάνω σχήμα).

 

Ο Άρης βγαίνει από την ανατολή λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα αυτή την εβδομάδα. Με το σκοτάδι να πέφτει, μπορείτε να τον δείτε στο υπόβαθρο των αστεριών στο νότιο τμήμα του αστερισμού του Λέοντα. Ο κόκκινος πλανήτης σκαρφαλώνει ψηλότερα αργότερα το βράδυ με το μέγιστο ύψος του να είναι στο νότο περίπου στις 1 π.μ. Λάμπει με μέγεθος -1,1 έχοντας μια ξεχωριστή υπόλευκη πορτοκαλί απόχρωση. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο, ο βόρειος πόλος του Άρη ξεχωρίζει με 14" διάμετρο δίσκου επειδή το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη τώρα γέρνει προς τη Γη.

 

 

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου

 

_45754520_cone_nasa_511jpg.jpg

 

Το νεφέλωμα Cone στον Μονόκερο ανακαλύφθηκε από τον William Herschel και ανήκει σε μια μεγαλύτερη περιοχή του ουρανού όπου και παρατηρούμε σχηματισμό και δημιουργία αστέρων. Για την παρατήρησή του χρειάζεται καθαρός και σκοτεινός ουρανός με καλό seeing. Επίσης, ένα φίλτρο νεφελωμάτων θα σας βοηθήσει. Φυσικά, θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να μπορέσετε να το δείτε. Μια γρήγορη ματιά δεν αρκεί!

 

Ο Δίας και η Αφροδίτη σχηματίζουν μια γραμμή που αν προεκταθεί προς τα κάτω δείχνει την ημισέληνο στη διάρκεια του σούρουπου και μετά.

 

 

Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου

 

Τα μισοφέγγαρο είναι σε θεαματική σύνοδο με την Αφροδίτη στον νυχτερινό ουρανό! Είναι μόλις 3° μακριά της. Στη συνέχεια, αύριο, η σελήνη θα πλησιάσει και τον Δία, όχι όμως τόσο κοντά όσο την Αφροδίτη.

 

Η Αφροδίτη λάμπει με μέγεθος -4,2, ή περίπου 12 φορές πιο φωτεινή από τον Σείριο, το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό. Για καλύτερα φωτογραφικά αποτελέσματα, τοποθετήστε τη φωτογραφική σας μηχανή σε ένα τρίποδο έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κραδασμοί ή το συνηθισμένο τρέμουλο των χεριών σας. Οι περισσότεροι αστροφωτογράφοι πιστεύουν ότι συμπεριλαμβάνοντας μερικά γήινα χαρακτηριστικά (δέντρα, κτίρια, μια λίμνη με αντανακλάσεις των δύο ουράνιων αντικειμένων) προσθέτει στην ομορφιά της τελικής εικόνας. Εάν έχετε ένα φακό ζουμ, δοκιμάστε αρκετές διαφορετικές ρυθμίσεις με αυτόν. Επίσης, κάνετε διάφορες εκθέσεις αρχίζοντας με ένα δευτερόλεπτο και φθάνοντας μέχρι τα 30 δευτερόλεπτα ή περισσότερο.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:24 μ.μ.

 

 

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου

 

Η κατσαρόλα της Μεγάλης Αρκτου αρχίζει την ετήσια αναρρίχηση της στον βορειοανατολικό ουρανό. Στο τέλος του σούρουπου, φαίνεται σαν να στέκεται όρθια. Πολλοί την βλέπουν να μοιάζει με χαρταετό σε αυτήν την θέση. (Πλησιάζει και η Καθαρά Δευτέρα!). Επειδή ο αστερισμός περιστρέφεται γύρω από τον Πολικό αστέρα, καθώς ανεβαίνει ψηλότερα, γυρίζει και ανάποδα.

 

ic434.jpg

 

Το IC 434 (νεφέλωμα της «κεφαλής του Ίππου») είναι ένα λαμπρό νεφέλωμα εκπομπής στον αστερισμό του Ωρίωνα σε απόσταση 1500 έτη φωτός. Ανακαλύφθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1786 από τον William Herschel. Είναι αγαπημένο αλλά δύσκολο θέμα για τους ερασιτέχνες αστροφωτογράφους.

Ο Γιαουρτσής Θεόδωρος έβγαλε τη φωτογραφία αυτή με το αποχρωματικό τηλεσκόπιο SkyWatcher 80/600 πάνω στη στήριξη EQ6 SkyScan και την κάμερα ccd Atik 314l mono. Το τηλεσκόπιο οδήγησης ήταν ένα διοπτρικό αχρωματικό 80/900 και η κάμερα οδήγησης η Dmk 21. Αναλυτικά οι χρόνοι έκθεσης:

Loum(Ha):65X360 sec Bin:1X1, Red :22X360 sec Bin:1X1, Green:18X360 sec Bin:1X1, Blue :20X360 sec Bin:1x1. Ημερομηνίες λήψης (με πολύ κρύο):

12/1,13/1,14/1,16/1,19/1

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής (με μέγεθος περίπου -1,2) αρχίζει να φαίνεται 30 με 40 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα και να ανεβαίνει ψηλότερα από μέρα σε μέρα. Βρίσκεται μακριά και κάτω από την Αφροδίτη. Την επόμενη εβδομάδα ο πλανήτης θα κάνει την καλύτερή του εμφάνιση για το έτος!

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,2, στους Ιχθείς) είναι ο λαμπρός «Αποσπερίτης» στα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και αργότερα το βράδυ. Δύει λίγο πριν τις 10 μ.μ. Θα φαίνεται έτσι όλο το χειμώνα και για μεγάλο μέρος της άνοιξης. Θα συνεχίζει να κινείται ψηλότερα, να μένει πάνω όλο και πιο αργά και να γίνεται ελαφρώς πιο λαμπρή για όλο το υπόλοιπο του χειμώνα. Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας μικρός gibbous δίσκος, 17” σε διάμετρο, και φωτισμένος κατά 67%. Θα φτάσει στη φάση της διχοτόμου (φωτισμένη κατά το ήμισυ) στα μέσα Μαρτίου.

 

Ο Άρης (με μέγεθος -1, στον δυτικό Λέοντα) ανατέλλει στις 7:30 το βράδυ. Θα συνεχίσει να γίνεται λίγο πιο λαμπρός ακόμα. Βρίσκεται ψηλά στο νότο στις 2 π.μ. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει φτάσει σχεδόν στο μέγιστο της διαμέτρου του, 13,9 δευτερόλεπτα του τόξου, όσο δηλαδή θα είναι νωρίς το Μάρτιο στην αντίθεσή του. Τώρα ο δίσκος του είναι φωτισμένος σχεδόν κατά 100%.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,2, στους Ιχθείς) λάμπει ψηλά στα νοτιοδυτικά το σούρουπο, πάνω και στα αριστερά της λαμπρότερης Αφροδίτης. Οι δύο πλανήτες οδεύουν σε μια θεαματική σύνοδό τους, με μόλις 3° την μεταξύ τους απόσταση, στις 13 Μαρτίου. Ο Δίας δύει στις 11:30 μ.μ. Η φαινόμενη διάμετρός του είναι 37 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5, στη Παρθένο)λάμπει στα νότια πριν το λυκαυγές. Ανατέλλει περίπου στις 11 μ.μ. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 7° στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 15° ως προς εμάς. Δεν έχουν φανεί τόσο ανοιχτοί από το 2007. Ο πλανήτης θα βρεθεί σε αντίθεση στα μέσα Απριλίου.

 

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στους Ιχθείς) είναι χαμηλά στα δυτικά νωρίς το βράδυ, κάτω από την Αφροδίτη και στα δεξιά της.

 

Ο Ποσειδώνας έχει χαθεί στο φως του ήλιου.

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε

27/02/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 27/2 έως και 4/3

 

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου

 

Η Σελήνη βρίσκεται σε απόγειο, το πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 4 μ.μ. Βρίσκεται τότε 404.862 χιλιόμετρα μακριά. Επειδή η τροχιά της Σελήνης δεν είναι κυκλική, η απόστασή της από τη Γη διαφοροποιείται κατά περίπου 13 τοις εκατό. Το σημερνό απόγειο βρίσκεται πάνω από 1760 πιο κοντά από το πιο μακρινό επερχόμενο απόγειο. Από τώρα μέχρι και το 2500, η μέγιστη απόσταση της Σελήνης θα είναι 406.720 χιλιόμετρα, στις 3 Φεβρουαρίου του 2125.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:03 μ.μ.

 

 

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου

 

Απόψε, η σελήνη λάμπει περίπου 6 μοίρες νότια των Πλειάδων. Μαζί με τον Αλντεμπαράν, πάνω και στα αριστερά της, σχηματίζουν ένα ορθογώνιο τρίγωνο.

 

M45.jpg

 

 

Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου

 

Ο Λαγωός είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς αστερισμούς του ουρανού. Περίπου μια ντουζίνα μεσαίας φωτεινότητας αστέρια σχηματίζουν τον Λαγωό που βρίσκεται ακριβώς κάτω (δηλαδή, νότια) του Ωρίωνα του κυνηγού. Ο Λαγωός είναι ένας μεσαίου μεγέθους αστερισμός. Από τους 88 σχηματισμούς αστέρων που καλύπτουν τον ουρανό, ο Λαγωός κατατάσσεται 51ος σε μέγεθος. Καλύπτει 290 τετραγωνικές μοίρες, ή περίπου 0,7 τοις εκατό του ουρανού. Τα δύο πιο λαμπρά του αστέρια είναι ο άλφα με μέγεθος 2,6 ή Arneb και ο μεγέθους 2,9 Nihal (βήτα). Η καλύτερη ημερομηνία για να δείτε τον αστερισμό (όταν βρίσκεται απέναντι από τον Ήλιο στον ουρανό, όπως φαίνεται από τη Γη) είναι η 14η Δεκεμβρίου, αλλά επειδή βρίσκεται τόσο κοντά στον Ωρίωνα, είναι εύκολο να τον δείτε όλο το χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Ο Ήλιος θα βρίσκεται μέσα στον αστερισμό στις 15 Ιουνίου που τότε, φυσικά, θα είναι αόρατος.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:42 μ.μ.

 

 

 

Πέμπτη, 1 Μαρτίου

 

Πρώτο τέταρτο της σελήνης στις 3:23 π.μ. της Πέμπτης.

 

Δείτε τα έξι ή επτά φωτεινότερα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού ταυτόχρονα. Οι τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου και οι πρώτες ημέρες του Μαρτίου προσφέρουν μια σπάνια ευκαιρία για τους ανθρώπους στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη να δουν τουλάχιστον έξι από τα φωτεινότερα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού, 30 έως 60 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Με τη σειρά λαμπρότητας, είναι η Σελήνη, η Αφροδίτη, ο Δίας, ο Σείριος, ο Άρης, ο Ερμής, και (από τα νότια) ο Κάνωπος.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:34 μ.μ.

 

 

 

Παρασκευή, 2 Μαρτίου

 

Ο Ερμής φθάνει σε περιήλιο - το σημείο της τροχιάς του όπου ο πλανήτης βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο - στις 12 μ.μ. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το ότι φαίνεται χαμηλά στον δυτικό ουρανό μετά τη δύση του ηλίου. Βρίσκεται περίπου 17 ° από τον Ήλιο, οπότε αρχίστε την αναζήτησή σας με κιάλια περίπου 30 λεπτά μετά τη δύση. Μόλις εντοπίσετε τον πλανήτη, που λάμπει με μέγεθος -0,9 απόψε, δείτε αν μπορείτε να τον βρείτε και χωρίς οπτική βοήθεια.

 

 

Σάββατο, 3 Μαρτίου

 

Ο Άρης φτάνει σε αντίθεση, το σημείο της τροχιάς του, όταν, όπως φαίνεται από τη Γη, βρίσκεται απέναντι από τον Ήλιο. Η θέση αυτή είναι όπου ο Άρης έχει τη μέγιστη λαμπρότητα ( μία φορά κάθε 2,14 χρόνια) και παραμένει στον ουρανό όλη τη νύχτα. Επί του παρόντος, ο κόκκινος πλανήτης ταξιδεύει μέσα από το νοτιοανατολικό τμήμα του αστερισμού του Λέοντα. Έχει μια φαινόμενη διάμετρο 13,9 ", το μικρότερο μέγεθος σε αντίθεσή μέχρι το 2027. Ο Άρης λάμπει με μέγεθος -1,2, απέχοντας πολύ από το πώς θα εμφανιστεί στις 31 του Ιουλίου του 2018. Σε εκείνη την αντίθεση, ο Άρης θα έχει μέγεθος -2,8, σχεδόν 4,5 φορές φωτεινότερος από ότι φαίνεται απόψε.

Διαβάστε το άρθρο για την αντίθεση του Άρη εδώ: http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=article&id=1282&action=detail

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:13 μ.μ.

 

 

Κυριακή, 4 Μαρτίου

 

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει στο τέλος του, τρεις μεγάλοι αστερισμοί της άνοιξης, με μορφή παρμένη από την μυθολογία, αναρριχούνται σηκώνοντας το κεφάλι τους πρώτα, δίνοντας τέλος στην μακρά χειμέρια νάρκη τους, στον ανατολικό ουρανό μετά το σκοτάδι. Αυτοί είναι ο αστερισμός της Μεγάλης Αρκτου στα βορειοανατολικά, ο Λέων στα ανατολικά, και η Υδρα το νερόφιδο στα νοτιοανατολικά. Αλήθεια, τα λιοντάρια και τα νερόφιδα πηγαίνουν σε χειμέρια νάρκη; Αυτά που είναι στον ουρανό, ναί!

 

sean.jpg

 

Ο Άρης είχε διάμετρο 13,4 δευτερόλεπτα στις 19 Φεβρουαρίου, όταν ο Sean Walker πήρε αυτή την εικόνα με ένα 12,5-ιντσών Νευτώνειο τηλεσκόπιο, την βίντεο κάμερα DMK 21AU618.AS και χρωματικά φίλτρα. Μεγαλύτερα μήκη κύματος διεισδύουν στην επιφάνεια καλύτερα, ενώ μικρότερα μήκη κύματος τονίζουν χαρακτηριστικά στην ατμόσφαιρα του Άρη.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής (με μέγεθος περίπου -1) φαίνεται 30 με 40 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα και ανεβαίνει ψηλότερα από μέρα σε μέρα, κάνοντας την καλύτερή του εμφάνιση για το 2012. Βρίσκεται μακριά και κάτω από την Αφροδίτη.

 

Η Αφροδίτη και ο Δίας (μέγεθος -4,2 και -2,2, αντίστοιχα) είναι οι δύο λαμπροί «Αποσπερίτες» στα νοτιοδυτικά με δυτικά κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και αργότερα το βράδυ. Η Αφροδίτη είναι λαμπρότερη και πιο χαμηλά από τον Δία. Το διάστημα ανάμεσα στους δύο πλανήτες μικραίνει κατά 1° από μέρα σε μέρα, φτάνοντας στις 10° στο τέλος της εβδομάδας.

Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας μικρός gibbous δίσκος, 18” σε διάμετρο, και φωτισμένος κατά 65%. Θα φτάσει στη φάση της διχοτόμου (φωτισμένη κατά το ήμισυ) στα μέσα Μαρτίου. Η φαινόμενη διάμετρος του Δία είναι 36 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Ο Άρης (με μέγεθος -1,2, στον δυτικό Λέοντα) φτάνει σε αντίθεση στις 3 Μαρτίου. Βρίσκεται ψηλά στο νότο μετά τα μεσάνυχτα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει φτάσει σχεδόν στο μέγιστο της διαμέτρου του, 13,9 δευτερόλεπτα του τόξου. Τώρα ο δίσκος του είναι φωτισμένος σχεδόν κατά 100%.

Διαβάστε το άρθρο για την αντίθεση του Άρη εδώ: http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=article&id=1282&action=detail

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5, στη Παρθένο)λάμπει στα νότια πριν το λυκαυγές. Ανατέλλει πριν τις 11 μ.μ. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 7° στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 15° ως προς εμάς. Δεν έχουν φανεί τόσο ανοιχτοί από το 2007. Ο πλανήτης θα βρεθεί σε αντίθεση στα μέσα Απριλίου.

 

Ο Ουρανός χάνεται στο φως του ηλιοβασιλέματος.

 

Ο Ποσειδώνας είναι κρυμμένος στο φως του ήλιου.

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε

06/03/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 5/3 έως και 11/3

 

 

Δευτέρα, 5 Μαρτίου

 

Ο Άρης είναι στη πιο κοντινή του απόσταση από τη Γη: 100,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 13,9” σε σύγκριση με τα 24″ ή τα 25″ που ήταν το 2003 και θα είναι ξανά το 2018.

 

Ο Ερμής φθάνει σε μέγιστη ανατολική αποχή και στην καλύτερη εμφάνιση του για το έτος απόψε.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:53 μ.μ.

 

 

Τρίτη, 6 Μαρτίου

 

Περίπου στις 8 μ.μ., το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό – ο Σείριος (άλφα του Κυνός) - βρίσκεται στο νότο. Με μέγεθος -1,46, ο Σείριος έχει τρεις φορές φαινόμενη λαμπρότητα από το πιο λαμπρό αστέρι του Ωρίωνα, τον γαλάζιο-λευκό Ρίγκελ (β του Ωρίωνα). Το όνομα αυτού του αστεριού αποδίδεται στον ποιητή Ησίοδο που έζησε στο δεύτερο μισό του 8ου αιώνα π.Χ. Παρά το γεγονός ότι ο Σείριος είναι ο πιο λαμπρός από τα αστέρια, τόσο η Αφροδίτη όσο και ο Δίας είναι πιο λαμπροί απ’ αυτόν απόψε. Ο Δίας εμφανίζεται ακριβώς δύο φορές πιο φωτεινός, και το φως της Αφροδίτης ξεπερνά αυτό του Σείριου κατά 12 φορές.

 

Η σχεδόν γεμάτη πανσέληνος βρίσκεται στα δεξιά του Βασιλίσκου αυτό το βράδυ. Ο Άρης λάμπει κάτω και στα αριστερά τους.

 

chart1.jpg

 

 

Τετάρτη, 7 Μαρτίου

 

Ο ¨Αρης λάμπει στα αριστερά της σχεδόν γεμάτης σελήνης. Και τα δύο σώματα είναι σε αντίθεση.

 

Ο Άγγλος αστρονόμος Sir John Frederick William Herschel γεννήθηκε σαν σήμερα το 1792. Το 1864, δημοσίευσε το Γενικό Κατάλογο νεφελωμάτων και σμηνών, τον άμεσο πρόδρομο του Νέου Γενικού Καταλόγου (NGC) που οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα. Μετά την δύση του ηλίου, εάν η περιοχή σας είναι αρκετά σκοτεινή, μπορείτε να δείτε πολλά αντικείμενα από τον κατάλογο NGC. Για παράδειγμα, κοιτάξτε προς την περιοχή του Ωρίωνα, στο ξίφος του κυνηγού. Με κιάλια, θα εντοπίσετε ένα θολό αντικείμενο, το 1976ο από τον κατάλογο NGC. Θα το γνωρίζετε ίσως καλύτερα είτε ως Μ42 ή ως το Νεφέλωμα του Ωρίωνα.

 

 

 

Πέμπτη, 8 Μαρτίου

 

Πανσέληνος στις 11:40 π.μ.

 

Κοιτάζοντας προς τον βορειανατολικό ουρανό, η κατσαρόλα της Μεγάλης Αρκτου είναι ψηλά και στέκεται όρθια με το χερούλι προς τα κάτω.

 

Το σκηνικό που παρατηρούμε νωρίς το πρωί, λίγο πριν την αυγή, είναι ένας ουρανός γεμάτος από αστέρια, κάτι που μας θυμίζει τον ουρανό του καλοκαιριού. Ο Σκορπιός και ο Τοξότης βρίσκονται χαμηλά στα νοτιοανατολικά. Το καλοκαιρινό τρίγωνο είναι περίπου στο μέσο του ανατολικού ουρανού. Φυσικά, ο όμορφος γαλαξίας του καλοκαιριού απλώνεται κατά μήκος του ανατολικού ουρανού. Αν, λοιπόν, σας ενδιαφέρει μια προεπισκόπηση του ουρανού που θα φαίνεται τα βράδια του Ιουνίου, κάνετε παρατήρηση πριν το πρώτο φως της ημέρας.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:24 μ.μ.

 

 

 

Παρασκευή, 9 Μαρτίου

 

Οι λαμπροί πλανήτες Αφροδίτη και Δίας είναι 4,5° μακριά στο δυτικό ουρανό το βράδυ. Περίπου 30° κάτω από το ζευγάρι, ο Ερμής λάμπει με μέγεθος 0,6. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης βρίσκεται περίπου 17° ανατολικά του ήλιου και δύει 90 λεπτά αργότερα από το αστέρι μας. Χρησιμοποιήστε κιάλια και να αρχίστε να ψάχνετε τον Ερμή χαμηλά στα δυτικά 45 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου.

 

 

Σάββατο, 10 Μαρτίου

 

Η σελήνη, σε φέξη, σχηματίζει ένα ωραίο τρίγωνο με τον Κρόνο και τον Στάχυ όταν θα βρεθούν ψηλά στις 10 με 11 μ.μ. στον ανατολικό ουρανό. Ο Στάχυς είναι λαμπρός και λευκός, ενώ ο Κρόνος έχει το χρώμα της άμμου και λάμπει με σταθερό φως. Ο πλανήτης ανατέλλει μόλις μία ώρα μετά την δύση του ηλίου στις 30 Μαρτίου. Θα κάνει την καλύτερη εμφάνισή του τον επόμενο μήνα.

 

Επειδή η τροχιά της Σελήνης δεν είναι κυκλική, η απόστασή της από τη Γη αυξομειώνεται κατά 13 τοις εκατό. Απόψε το περίγειο είναι κοντά, αλλά δεν είναι το πιο κοντινό. Η Σελήνη βρίσκεται περίπου 1,7 τοις εκατό από την ελάχιστη απόσταση της μεταξύ του 1500 μ.Χ. και του 2500 μ.Χ.. Η απόσταση, μόνο 356.371 χιλιόμετρα, θα είναι την 1η Ιανουαρίου, 2257.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:03 μ.μ.

 

 

Κυριακή, 11 Μαρτίου

 

M35.jpg

 

Η φωτογραφία του Μ35 είναι από τον Adam Block/NOAO/AURA/NSF (server1.wikisky.org)

 

Το M35 είναι ένα από τα πιο όμορφα σμήνη αστέρων που φαίνονται με τηλεσκόπιο στον ουρανό του χειμώνα. Βρίσκεται κοντά στα πόδια του δίδυμου αδελφού Κάστορα και μπορείτε να το βρείτε εύκολα είτε με μικρό τηλεσκόπιο είτε με κιάλια.

 

Ακόμα και με ένα τηλεσκόπιο 3 ή 4 ιντσών μπορείτε να διακρίνετε δεκάδες σημεία φωτός μέσα από τα οποία ξεχωρίζουν μερικοί πιο φωτεινοί ήλιοι. Το σμήνος καλύπτει περίπου μισή μοίρα στον ουρανό, δηλαδή περίπου όσο και η Πανσέληνος, για αυτό χρειάζεται να κοιτάξετε με ένα προσοφθάλμιο χαμηλής μεγέθυνσης. Κοιτάζοντας επίμονα και χρησιμοποιώντας λίγο την φαντασία σας, θα δείτε ότι σχηματίζονται τόξα και καμπύλες που επεκτείνονται μέσα στο σμήνος. Ίσως να διαπιστώσετε ότι υπάρχει και μια χαρακτηριστική απουσία αστέρων στο κέντρο του σμήνους

 

Mars-by-Don-Sean_2-25-2012.jpg

 

Από το νοτιότερο σημείο της Φλόριδας, κατά τη διάρκεια του Winter Star Party , ο βετεράνος φωτογράφος πλανητών Don Parker και ο Sean Walker φωτογράφησαν τον πλανήτη Άρη με το 14ιντσο τηλεσκόπιο Schmidt-Cassegrain της Celestron το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου. Ο Άρης είχε φαινόμενη διάμετρο 13,7”.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής (με μέγεθος περίπου -0,8) κάνει την καλύτερή του εμφάνιση για το 2012. Βρίσκεται μακριά, κάτω και λίγο στα δεξιά της Αφροδίτης, στον δυτικό ουρανό λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα.

 

Η Αφροδίτη και ο Δίας (μέγεθος -4,3 και -2,2, αντίστοιχα) είναι οι δύο λαμπροί «Αποσπερίτες» στα νοτιοδυτικά με δυτικά κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και αργότερα το βράδυ. Η Αφροδίτη είναι λαμπρότερη και πιο χαμηλά από τον Δία. Το διάστημα ανάμεσα στους δύο πλανήτες μικραίνει κατά 1° από μέρα σε μέρα, φτάνοντας στις 4° στο τέλος της εβδομάδας.

 

Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας μικρός gibbous δίσκος, 19” σε διάμετρο, και φωτισμένος κατά 62%. Θα φτάσει στη φάση της διχοτόμου (φωτισμένη κατά το ήμισυ) στα μέσα Μαρτίου. Η φαινόμενη διάμετρος του Δία είναι 36 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Ο Άρης (με μέγεθος -1,2, στον Λέοντα) ήταν σε αντίθεση στις 3 Μαρτίου και στην πιο κοντινή του απόσταση από τη Γη στις 5 Μαρτίου. Βρίσκεται ψηλά στο νότο μετά τα μεσάνυχτα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει φτάσει στο μέγιστο της διαμέτρου του, 13,9 δευτερόλεπτα του τόξου. Τώρα ο δίσκος του είναι φωτισμένος κατά 100%.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,4, στη Παρθένο)λάμπει στα νότια περίπου στις 3 π.μ. Ανατέλλει πριν τις 10 μ.μ. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 7° στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 15° ως προς εμάς. Δεν έχουν φανεί τόσο ανοιχτοί από το 2007. Ο πλανήτης θα βρεθεί σε αντίθεση στα μέσα Απριλίου.

 

Sat-by-Go_2012-Jan-21.jpg

 

Μια φωτογραφία του Κρόνου στις 21 Ιανουαρίου από τον Christopher Go.

 

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας έχουν χαθεί στη λάμψη του ήλιου

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε

12/03/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδa απο 12/3 έως και 18/3

 

 

Δευτέρα, 12 Μαρτίου

 

Η Αφροδίτη και ο Δίας είναι τώρα στην σχεδόν πλησιέστερη απόστασή τους, 3,1°. Παρακολουθήστε πώς αλλάζει η μεταξύ τους θέση από μέρα σε μέρα.

 

Τα βράδια του Μαρτίου προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία για να δείτε το ζωδιακό φως. Από το βόρειο ημισφαίριο, το τέλος του χειμώνα και η αρχή της άνοιξης είναι οι καλύτεροι περίοδοι για να δείτε αυτό το αμυδρό φως μετά το ηλιοβασίλεμα. Φαίνεται λίγο πιο αμυδρό από το Γαλαξία μας, οπότε θα χρειαστείτε ένα καθαρό και χωρίς φεγγάρι ουρανό σε μια τοποθεσία που θα βρίσκεται μακριά από την πόλη. Με τη σελήνη σε χάση και απούσα από τον ουρανό νωρίς το βράδυ, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι ένας πολύ καλός χρόνος θέασης του ζωδιακού φωτός. Αυτή, η σε σχήμα κώνου λάμψη έχει ευρεία βάση και σκοπεύει σχεδόν κατ 'ευθείαν πάνω από το δυτικό ορίζοντα, όταν τα τελευταία απομεινάρια του λυκόφωτος θα έχουν ξεθωριάσει.

 

Zodiacal-light.jpg

 

Αυτή η φωτογραφία με το ζωδιακό ως είναι του Rob Ratkowski

 

 

Τρίτη, 13 Μαρτίου

 

Η Αφροδίτη και ο Δίας εμφανίζονται στην πιο κοντινή τους απόσταση απόψε, 3.0°.

 

Αν και ο Άρης έφτασε στη μέγιστη φωτεινότητά του στις 3 Μαρτίου, όταν εμφανίστηκε αντίθετα από τον Ήλιο στον ουρανό, η λάμψη του Κόκκινου πλανήτη μειώνεται ανεπαίσθητα αυτή την εβδομάδα. Μένει στον ουρανό όλη τη νύχτα ανάμεσα στα αστέρια του Λέοντα, χαμηλά στα ανατολικά, όταν πέφτει το σκοτάδι και ψηλά στον νότο τα μεσάνυχτα. Ακόμη λάμπει έντονα, με μέγεθος -1,1. (Μόνο η Αφροδίτη, ο Δίας και ο Σείριος λάμπουν πιο φωτεινά). Μέσα από ένα τηλεσκόπιο, ο βόρειος πόλος του Άρη ξεχωρίζει με τον 14” δίσκο του. Όμως, η πραγματική απόλαυση για τους ερασιτέχνες αστρονόμους έρχεται αργότερα αυτή την εβδομάδα. Ο πλανήτης περνάει δίπλα από το φωτεινούς γαλαξίες M95, M96, και M105 από τις 15 έως και τις 18 Μαρτίου. Μπορείτε να βρείτε τον Άρη μόλις 11 λεπτά βόρεια-βορειοδυτικά του M96 στις 16 και 0,5 ° βόρεια του M95 στις 17 και 18.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:34 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 14 Μαρτίου

 

Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 3:26 π.μ. της Πέμπτης. Η σελήνη ανατέλλει περίπου τα μεσάνυχτα. Νωρίς το πρωί βρίσκεται στον αστερισμό του Τοξότη, στον σχηματισμό της «τσαγιέρας».

 

 

Πέμπτη, 15 Μαρτίου

 

Venus-and-Jupiter-finder-ch.jpg

 

Απόψε είναι η τελευταία από τις πέντε συνεχόμενες νύχτες που οι δύο πλανήτες εμφανίζονται σε απόσταση 3°. Αν και αυτή η σύνοδος φαίνεται καλύτερα με γυμνό μάτι ή με κιάλια, αξίζει να ξοδέψετε λίγα λεπτά κοιτάζοντας κάθε πλανήτη ξεχωριστά με το τηλεσκόπιο. Αυτό το βράδυ, η Αφροδίτη εμφανίζεται με διάμετρο 21" και λίγο περισσότερο από το μισό φωτισμένη, ενώ ο Δίας δείχνει τον πλήρως φωτισμένο δίσκο του που εκτείνεται στα 47".

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:13 μ.μ.

 

 

 

Παρασκευή, 16 Μαρτίου

 

Ο Δίας και η Αφροδίτη, αν και έχουν αυξήσει την μεταξύ τους απόσταση στις 4° τώρα, παραμένουν ένα όμορφο θέαμα στον ουρανό κατά τη διάρκεια και μετά το βραδινό λυκόφως!

 

Απόψε, ο κομήτης Garradd, 6ο με 7ο μέγεθος, περνάει περίπου ¼° από το αστέρι στην ουρά του Δράκου, το 4ου μεγέθους λάμδα (λ).

 

Όπως και ο Άρης, ο αστεροειδής 6 Ήβη περνάει αυτή την εβδομάδα κινούμενος προς τα δυτικά με φόντο τον Λέοντα. Ο 10ου μεγέθους αστεροειδής φαίνεται εύκολα ακόμα και με μικρό τηλεσκόπιο περίπου 7° βόρεια-βορειοδυτικά του πλανήτη.

 

 

Σάββατο, 17 Μαρτίου

 

Καθώς βγαίνουν τα αστέρια, κοιτάξτε τον λαμπρό Σείριο στα νότια. Είναι το κάτω σημείο του «χειμερινού τριγώνου». Οι άλλες γωνίες του τριγώνου είναι ο Προκύων, στα αριστερά και πάνω του Σείριου και ο Μπετελγκέζ, δεξιά και πάνω του Σείριου (στην γωνία του Ωρίωνα). Σε σύγκριση με το «θερινό τρίγωνο», το τρίγωνο του χειμώνα είναι φωτεινότερο, πιο πολύχρωμο και ισόπλευρο!

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:52 μ.μ.

 

 

Κυριακή, 18 Μαρτίου

 

Ο Κρόνος ανατέλλει περίπου στις 9:30 μ.μ. αυτή την εβδομάδα και εμφανίζεται στο ψηλότερο σημείο του στο νότο περίπου στις 3 π.μ. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος 0,3 και ξεχωρίζει με φόντο την Παρθένο, μόλις 6 ° ανατολικά-βορειοανατολικά από του αστερισμού το πιο λαμπρό αστέρι, μεγέθους 1, τον Στάχυ. Με τηλεσκόπιο, ο πλανήτης μετρά 19" σε φαινόμενη διάμετρο, ενώ οι δακτύλιοί του εκτείνονται στα 43" και έχουν κλίση 15°

 

Mars.jpg

 

Η περιοχή Syrtis Major είναι σχεδόν στο κέντρο στις 5-6 Μαρτίου όταν ο Sean Walker φωτογράφησε τον Άρη. Ο πλανήτης είχε διάμετρο 13,9”. Το τηλεσκόπιο ήταν ένα κατοπτρικό 12,5 ιντσών

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής είναι ακόμα στο ίδιο ύψος πάνω από τον δυτικό ορίζοντα στο λυκόφως όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, μακριά κάτω και στα δεξιά του Δία και της Αφροδίτης, όμως η λαμπρότητά του μειώνεται στο +2,4 στις 14 Μαρτίου.

 

Η Αφροδίτη και ο Δίας (μέγεθος -4,3 και -2,1, αντίστοιχα) έχουν την θεαματική τους σύνοδο αυτή την εβδομάδα! Φθάνουν σε απόσταση 3° στις 12,13 και 14 Μαρτίου. Μετά, ο Δίας απομακρύνεται και ολοένα χαμηλώνει σε ύψος.

 

Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας λευκός δίσκος, 20” σε διάμετρο και φωτισμένος κατά 62%. Φτάνει στη φάση της διχοτόμου (φωτισμένη κατά το ήμισυ) αυτή την εβδομάδα. Η φαινόμενη διάμετρος του Δία είναι 35 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Ο Άρης (με μέγεθος -1,1, στον Λέοντα) ήταν σε αντίθεση στις 3 Μαρτίου και στην πιο κοντινή του απόσταση από τη Γη στις 5 Μαρτίου. Βρίσκεται ψηλά στο νότο μετά τα μεσάνυχτα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει 13,8 δευτερόλεπτα του τόξου σε φαινόμενη διάμετρο.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,4, στη Παρθένο)λάμπει στα νότια πριν τις 3 π.μ. Ανατέλλει μετά τις 9:30 μ.μ. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 6° με 7° στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 15° ως προς εμάς. Δεν έχουν φανεί τόσο ανοιχτοί από το 2007. Ο πλανήτης θα βρεθεί σε αντίθεση στα μέσα Απριλίου.

 

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας έχουν χαθεί στη λάμψη του ήλιου.

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε

19/03/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδa απο 19/3 έως και 25/3

 

Δευτέρα, 19 Μαρτίου

 

Ο Λέοντας είναι ένας πολύ πλούσιος σε γαλαξίες αστερισμός, που αν ο παρατηρητής αφιερώσει χρόνο με ένα καλό τηλεσκόπιο (έχοντας προσοφθάλμιο χαμηλής ισχύος) ή με ένα δυνατό ζευγάρι κιάλια, σίγουρα θα ανταμειφθεί καλά από την πλειάδα και ποικιλία γαλαξιών που θα δει. Για παράδειγμα, μέσα στο πεδίο ενός προσοφθαλμίου χαμηλής μεγέθυνσης βρίσκονται τρεις γαλαξίες, ο M65 (NGC3623), ο M66 (NGC3527) και ο NGC3628. Αυτό το τρίδυμο σύστημα γαλαξιών βρίσκεται περίπου 21 μοίρες νότιο-νοτιοανατολικά του αστέρα θ του Λέοντα, περίπου στην μισή απόσταση ανάμεσα από αυτό το αστέρι και τον 78 του Λέοντα. Θα μπορέσετε να δείτε με ένα καλό ζευγάρι κιάλια τον Μ65 και τον Μ66, κάτω από έναν καθαρό και σκοτεινό ουρανό. Με μέγεθος 9,7, ο Μ66 είναι ο πιο φωτεινός από τους δύο, ενώ ο Μ65 είναι κάπως πιο αμυδρός με μέγεθος 10,2. Και οι δύο αυτοί γαλαξίες που ανακαλύφθηκαν από τον Pierre Mechain το 1780, βρίσκονται σε απόσταση 30 εκατομμυρίων ετών φωτός. Η διάμετρος του Μ65 είναι 65.000 έτη φωτός και αυτή του Μ66 είναι 50.000 έτη φωτός.

 

m65a66a.jpg

 

Φωτογραφία: REU program/NOAO/AURA/NSF

 

 

Τρίτη, 20 Μαρτίου

 

Εαρινή Ισημερία στις 7:14 π.μ. Ο ήλιος τέμνει τον ισημερινό στο ταξίδι του προς βορρά για αυτό το έτος. Η άνοιξη αρχίζει στο βόρειο ημισφαίριο και το φθινόπωρο στο νότιο ημισφαίριο. Τα σημεία ανατολής και δύσης του ήλιου σήμερα αντιστοιχούν στα αντίστοιχα γεωγραφικά σημεία της ανατολής και δύσης.. Αν ο Ήλιος ήταν ένα σημείο φωτός και η Γη δεν είχε ατμόσφαιρα, θα είχαμε 12 ώρες φως και 12 ώρες σκοτάδι. Όμως, η ατμόσφαιρα και το πεπερασμένο μέγεθος του άστρου μας κάνουν την ημέρα σήμερα κατά λίγα λεπτά μεγαλύτερη από 12 ώρες.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:23 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 21 Μαρτίου

 

Ο κομήτης C/2009 P1 (Garradd) είχε μέγεθος περίπου 7 όταν ταξίδευε μέσα στον αστερισμό του Ηρακλή τον περασμένο Οκτώβριο. Ψάξτε για τον κομήτη αυτή την εβδομάδα στα αστέρια της Μεγάλης Άρκτου.

 

Comet-Garradd.jpg

 

 

Η φωτογραφία είναι του Chris Schur

 

Θα μπορέσετε να εντοπίσετε τον κομήτη Garradd στα νοτιοδυτικά. Αν και αυτό το μέρος του ουρανού δεν δύει ποτέ από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ο κομήτης θα φαίνεται καλύτερα περίπου τα μεσάνυχτα. Απόψε και αύριο το βράδυ, ο κομήτης βρίσκεται περίπου ανάμεσα στον Ντούμπ ( α της Μεγάλης Άρκτου), άστρο 2ου μεγέθους, και στον 7ου μεγέθους γαλαξία Μ81. Χρησιμοποιήστε κιάλια ή τηλεσκόπιο για να εντοπίσετε τον κομήτη.

 

Ο Ερμής φθάνει σε κατώτερη σύνοδο, περνώντας ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, στις 9 μ.μ. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης θα φαίνεται ξανά στα μέσα Απριλίου.

 

 

Πέμπτη, 22 Μαρτίου

 

Νέα σελήνη στις 4:37 μ.μ. Στην φάση της αυτή, η σελήνη είναι ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, πράγμα που την κάνει αόρατη εξαιτίας της λάμψης του Ήλιου.

 

Αυτή είναι η εποχή του χρόνου που νωρίς το βράδυ φαίνεται καλύτερα ο πλούσιος γαλαξίας στην Πρύμνη, κάτω και στα αριστερά του Μεγάλου Κυνός.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:03 μ.μ.

 

 

Παρασκευή, 23 Μαρτίου

 

Κοιτάξτε χαμηλά στα δυτικά περίπου μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, κάτω από την Αφροδίτη και τον Δία και λίγο στα δεξιά τους, την πολύ λεπτή ημισέληνο, νωρίς στο λυκόφως.

 

chart1.jpg

 

 

Σάββατο, 24 Μαρτίου

 

Τώρα που ο ενθουσιασμός για τη σύνοδο Αφροδίτης-Δία έχει περάσει, αξίζει να ξοδέψετε χρόνο παρατήρησης μόνο της Αφροδίτης. Ο πλανήτης λάμπει στο δυτικό ουρανό καθώς πέφτει το σκοτάδι, με μέγεθος -4,5, το πιο φωτεινό σημείο φωτός στο νυχτερινό ουρανό. Η Αφροδίτη ξεπροβάλλει μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου και παραμένει στον ουρανό μέχρι τις 11μ.μ. Με τηλεσκόπιο, θα δείτε μία διάμετρο δίσκου 23" που είναι φωτισμένη λίγο περισσότερο από το ήμισυ.

 

Ο Ουρανός είναι σε σύνοδο με τον ήλιο σήμερα. Από την θέση ενός επίγειου παρατηρητή, αυτό σημαίνει ότι ο μακρινός πλανήτης βρίσκεται πίσω από τον Ήλιο και δεν φαίνεται στον ουρανό. Ο πλανήτης θα επιστρέψει στον πρωινό ουρανό τον Απρίλιο.

 

Η Αφροδίτη, ο Δίας και η ημισέληνος σχηματίζουν μια τεθλασμένη γραμμή στα δυτικά καθώς χάνεται το λυκόφως. Καθώς βαθαίνει το σκοτάδι, δείτε πάνω από την Αφροδίτη τις Πλειάδες

 

Κυριακή, 25 Μαρτίου

Η ημισέληνος περνάει μόλις 3° από τον Δία αυτό το βράδυ. Η θέα με γυμνό μάτι ή με κιάλια είναι καταπληκτική. Αξίζει να δείτε τον γιγαντιαίο πλανήτη και με τηλεσκόπιο. Ο Δίας εκτείνεται στα 34" σε διάμετρο και κάτω από καλές συνθήκες, θα μπορέσετε να δείτε παράλληλες γραμμές από σκοτεινές και φωτεινές ζώνες ή κάποιες άλλες λεπτομέρειες στην ατμόσφαιρα του πλανήτης που αλλάζει διαρκώς.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:34 μ.μ.

 

Venus-by-Sean_Mar-11-2012.jpg

 

Η Αφροδίτη σε πέντε χρώματα. Με ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο 12,5 ιντσών, και με μεγάλη γκάμα φίλτρων, από το υπεριώδες μέχρι το σχεδόν υπέρυθρο, ο Sean Walker κατέγραψε αυτές τις εικόνες της Αφροδίτης κοντά στο ηλιοβασίλεμα της 11ης Μαρτίου.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής χάνεται στη λάμψη του ηλιοβασιλέματος. Η επόμενη φορά που θα κάνει μια καλή βραδινή εμφάνιση θα είναι στο δεύτερο μισό του Ιουνίου.

 

Η Αφροδίτη και ο Δίας (μέγεθος -4,4 και -2,1, αντίστοιχα), αν και η μεταξύ τους απόσταση μεγαλώνει καθημερινά, παραμένουν ένα συναρπαστικό ζευγάρι στον δυτικό ουρανό. Η Αφροδίτη παραμένει στο ίδιο ύψος, ενώ ο Δίας απομακρύνεται και ολοένα χαμηλώνει σε ύψος.

Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας λευκός δίσκος, 22” σε διάμετρο. Η φαινόμενη διάμετρος του Δία είναι 33 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Ο Άρης (με μέγεθος -1, στον Λέοντα) είναι ψηλά στο νότο μετά τα μεσάνυχτα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει 13,6 δευτερόλεπτα του τόξου σε φαινόμενη διάμετρο.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,3, στη Παρθένο)λάμπει στα νότια πριν τις 3 π.μ. Ανατέλλει μετά τις 9 μ.μ. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 6° στα δεξιά του. Ο λαμπρότερος Αρκτούρος φέγγει αρκετά πιο μακριά πάνω και στα αριστερά του Κρόνου και του Στάχυ. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 14,5° ως προς εμάς. Δεν έχουν φανεί τόσο ανοιχτοί από το 2007. Ο πλανήτης θα βρεθεί σε αντίθεση στα μέσα Απριλίου.

 

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας έχουν χαθεί στη λάμψη του ήλιου.

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε

26/03/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα απο 26/3 έως και 1/4

 

 

Δευτέρα, 26 Μαρτίου

 

 

Η σελήνη φτάνει στο απόγειό της, στο πιο μακρινό σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη, στις 9:04 μ.μ. Τότε απέχει 405.777 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

 

Η σελήνη και η Αφροδίτη, τα δύο πιο φωτεινά αντικείμενα μετά τον ήλιο, είναι πολύ κοντά απόψε, μόλις 2,5 μοίρες, στον δυτικό ουρανό. Στην πραγματικότητα, η Αφροδίτη είναι 260 φορές πιο μακριά. Η απόστασή της είναι 6 λεπτά φωτός από τη Γη, σε σύγκριση με τα 1,3 δευτερόλεπτα φωτός που απέχει η σελήνη από τη Γη. Ο Δίας, πιο κάτω από το ζευγάρι, είναι τώρα 48 λεπτά φωτός από τη Γη.

 

Συμπτωματικά, η Αφροδίτη είναι στη μέγιστη αποχή της: 46° ανατολικά του ήλιου. Αυτό κάνει τον πλανήτη να είναι στην καλύτερη θέση για παρατήρηση κατά τη διάρκεια ημέρας.

 

Τρίτη, 27 Μαρτίου

 

 

Η ημισέληνος είναι ανάμεσα στις Πλειάδες και τις Υάδες. Θα βρείτε τον Αλντεμπαράν στα αριστερά της σελήνης. Η Αφροδίτη και ο Δίας βρίσκονται κάτω από το φεγγάρι.

 

Chart1.jpg

 

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:13 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 28 Μαρτίου

 

 

Αν συνήθως παρατηρείτε τον ουρανό με κιάλια, πιθανότατα θα γνωρίζετε το σμήνος της «Κυψέλης», Μ44 στον Καρκίνο, πολύ ψηλά στον βραδινό ουρανό αυτόν τον μήνα. Γνωρίζετε όμως το αμυδρότερο σμήνος Μ67 στην περιοχή αυτή; Έχετε προσπαθήσει να ξεχωρίσετε το ι του Καρκίνου, ένα δύσκολο διπλό αστέρι με κιάλια;

 

 

Πέμπτη, 29 Μαρτίου

 

 

Αυτή είναι μια καλή εβδομάδα για να δείτε τον Σείριο στον βραδινό ουρανό. Το φωτεινότερο αστέρι του ουρανού (μέγεθος -1,5) εμφανίζεται στα νοτιοδυτικά στο τέλος του λυκόφωτος. Όσο νοτιότερα ζείτε, τόσο ψηλότερα θα βρείτε το αστέρι. Με κιάλια, ψάξτε το όμορφο σμήνος M41 στο ίδιο οπτικό πεδίο, μόλις 4° κάτω από το αστέρι.

 

Παρασκευή, 30 Μαρτίου

 

 

Πρώτο τέταρτο της σελήνης στις 10:42 μ.μ. Μπορείτε να βρείτε το μισό-φωτισμένο φεγγάρι ψηλά στα νοτιοδυτικά καθώς πέφτει το σκοτάδι. Δεν δύει πριν τις 2 π.μ. Η Σελήνη βρίσκεται σήμερα στο κέντρο των Διδύμων, περίπου 15 ° νοτιοδυτικά από τα φωτεινότερα αστέρια τους, τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη.

 

 

Σάββατο, 31 Μαρτίου

 

 

Απόψε δίνεται μια καλή ευκαιρία για να εντοπίσετε τον αστεροειδή 6 Ήβη με το τηλεσκόπιο σας. Ο 10ου μεγέθους διαστημικός βράχος βρίσκεται περίπου 7° βόρεια του Άρη, αλλά είναι πιο εύκολο να τον βρείτε ψάχνοντας τον σε σχέση με δύο αστέρια του Λέοντα. Η Ήβη βρίσκεται 2° ανατολικά του όμορφου διπλού αστέρα γ του Λέοντα που λάμπει με 2ο μέγεθος, βόρεια και μόλις 25 ' από ένα αστέρι 6ου μεγέθους που είναι καταχωρημένο ως SAO99128.

 

Asteroid-Hebe-finder-chart.jpg

 

Κυριακή, 1 Απριλίου

 

 

Αν έχετε θέα προς τον ανατολικό ουρανό, καθώς αρχίζει να βραδιάζει, θα προσέξετε ένα λαμπρό κίτρινο-πορτοκαλί αστέρι να εμφανίζεται στα ανατολικά. Είναι ο Αρκτούρος, κεντρικό αστέρι του Βοώτη και σημείο αναφοράς του ανοιξιάτικου ουρανού. Ο έντονος χρωματισμός του δηλώνει ότι πρέπει να είναι λίγο πιο ψυχρός από τον δικό μας κίτρινο ήλιο. Η επιφάνεια του Αρκτούρου ακτινοβολεί περίπου στις 7000 βαθμούς Φαρενάιτ, σε σύγκριση με τους 10000 βαθμούς του ήλιου μας.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:23 μ.μ.

 

 

mars.jpg

 

Ο Sean Walker έβγαλε αυτή τη φωτογραφία με ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο 12,5 ιντσών τη νύχτα της 20ης Μαρτίου όταν η φαινόμενη διάμετρός του ήταν 13,4”

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής έχει χαθεί βαθιά μέσα στο φως της ανατολής του ήλιου. Η επόμενη φορά που θα κάνει μια καλή βραδινή εμφάνιση θα είναι στο δεύτερο μισό του Ιουνίου.

 

Η Αφροδίτη και ο Δίας (μέγεθος -4,5 και -2,1, αντίστοιχα), αν και η μεταξύ τους απόσταση μεγαλώνει καθημερινά, παραμένουν ένα συναρπαστικό ζευγάρι στον δυτικό ουρανό. Η Αφροδίτη παραμένει στο ίδιο ύψος όλο τον Απρίλιο, ενώ ο Δίας απομακρύνεται και ολοένα χαμηλώνει σε ύψος.

 

Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας λευκός δίσκος, 23” σε διάμετρο. Η φαινόμενη διάμετρος του Δία είναι 32 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Ο Άρης (με μέγεθος -0,9, στον Λέοντα) είναι ψηλά στο νότο μετά τα μεσάνυχτα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει 13 δευτερόλεπτα του τόξου σε φαινόμενη διάμετρο. Η επιφάνεια του βόρειου πόλου του πλανήτη έχει μειωθεί αρκετά αφου η άνοιξη δίνει τη θέση της στο καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,3, στη Παρθένο)λάμπει στα νότια πριν τις 2 π.μ. Ανατέλλει στις 9:30 μ.μ. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 6° στα δεξιά του. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 14° ως προς εμάς. Ο πλανήτης θα βρεθεί σε αντίθεση στα μέσα Απριλίου.

 

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας έχουν χαθεί στη λάμψη του ήλιου.

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε

02/04/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα απο 2/4 έως και 8/4

 

 

 

Δευτέρα, 2 Απριλίου

 

 

Η Αφροδίτη, λαμπρή στον δυτικό ουρανό περνάει λίγο έξω (περίπου 40 λεπτά του τόξου) από τις Πλειάδες, σήμερα, αύριο και την Τετάρτη. Αύριο θα βρεθεί ακόμα πιο κοντά στο σμήνος, μόλις 0.3° .Με ένα τηλεσκόπιο με ευρύ πεδίο ή ένα ζευγάρι κιάλια θα έχετε μια εξαιρετική θέα του σμήνους μέσα στην εκθαμβωτική λάμψη του πλανήτη.

 

Η σελήνη, σε αύξουσα φάση, σχηματίζει μια ελαφρώς καμπύλη γραμμή με τον Άρη και τον Βασιλίσκο.

 

 

Τρίτη, 3 Απριλίου

 

 

Η σελήνη σχηματίζει ένα τρίγωνο με τον Άρη και τον Βασιλίσκο

 

 

venus_M45.jpg

 

 

Η Αφροδίτη είναι στην πιο κοντινή της απόσταση από τις Πλειάδες απόψε. Το μέγεθος της είναι -4,5, δηλαδή, η Αλκυόνη, με μέγεθος 2,85, 3ίναι 900 φορές πιο αμυδρή!

 

 

Τετάρτη, 4 Απριλίου

 

 

Δυο ζευγάρια από πλανήτες και αστέρια σηματοδοτούν τον ουρανό της άνοιξης του 2012. Όταν θα έχει βραδιάσει, ο Άρης λάμπει ψηλά στο νότο με τον Βασιλίσκο στα δεξιά του (περίπου 5°). Καθώς προχωράει το βράδυ, ο Κρόνος βγαίνει από τα ανατολικά- νοτιοανατολικά, με τον Στάχυ στα δεξιά του (περίπου 5½°).

 

 

Πέμπτη, 5 Απριλίου

 

 

Η σελήνη είναι σχεδόν γεμάτη αυτό το βράδυ. Στα αριστερά του είναι το αστέρι γ της Παρθένου (Πορίμα), ένα δύσκολο να διαχωριστεί με τηλεσκόπιο διπλό αστέρι. (Η απόσταση των αστέρων του είναι 1,8 δευτερόλεπτα αυτή την άνοιξη και μεγαλώνει από χρόνο σε χρόνο). Κοιτάξτε τον Κρόνο κάτω και στα αριστερά του που έχει σταθερή λάμψη και τον Στάχυ που τρεμοσβήνει. Στα δεξιά και κάτω της σελήνης είναι ο αστερισμός του Κόρακα, ένας σχηματισμός από τέσσερα αστέρια που μοιάζει με τραπέζιο.

 

Παρασκευή, 6 Απριλίου

 

 

Πανσέληνος στις 10:18 μ.μ. Θα την βρείτε να ανατέλλει αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα και να φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στον νότο λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Βρίσκεται στην Παρθένο, κοντά σο λαμπρότερό της αστέρι, τον Στάχυ, και τον πλανήτη Κρόνο. Πιο μακριά και στα αριστερά της σελήνης είναι ο λαμπρός Αρκτούρος, το «αστέρι της άνοιξης».

 

 

Σάββατο, 7 Απριλίου

 

 

Το φεγγάρι φθάνει στο περίγειο του, το πιο κοντινό σημείο στην τροχιά του γύρω από τη γη, στις 7:58 μ.μ. Βρίσκεται 358.315 χιλιόμετρα μακριά από μας. Επειδή το περίγειο φθάνει λιγότερο από 24 ώρες μετά από την πανσέληνο, οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών πρέπει να αναμένουν ψηλότερα από το κανονικό παλιρροϊκά κύματα για μερικές ημέρες.

 

 

Κυριακή, 8 Απριλίου

 

 

Ο κομήτης C/2009 P1 (Garradd) έχει μέγεθος 7 και κινείται προς τα νότια, μέσα στα αστέρια της Μεγάλης Άρκτου. Αν και αυτό το μέρος του ουρανού δεν δύει ποτέ από τα μέσα γεωγραφικά πλάτη, φαίνεται ψηλά τις βραδινές ώρες. Απόψε θα βρείτε τον κομήτη μόλις 2° δυτικά από τον σπειροειδή γαλαξία NGC 2841 (μέγεθος 9,2).

 

 

Comet-Garradd-.jpg

 

 

comet-Garradd.jpg

 

Η παραπάνω φωτογραφία είναι του κομήτη Garradd C/2009 P1, συνολικού χρόνου έκθεσης 30 λεπτών. Ο Γιαουρτσής Θεόδωρος χρησιμοποίησε το διοπτρικό αποχρωματικό τηλεσκόπιο Skywatcher 80/600 και την ccd κάμερα Atik 314l mono , έχοντας για κάμερα οδήγησης την DMK21.Απο την Εξοχή, Θεσσαλονίκης.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής έχει χαθεί βαθιά μέσα στο φως της ανατολής του ήλιου. Η επόμενη φορά που θα κάνει μια καλή βραδινή εμφάνιση θα είναι στο δεύτερο μισό του Ιουνίου.

 

Η Αφροδίτη και ο Δίας (μέγεθος -4,5 και -2,1, αντίστοιχα), αν και η μεταξύ τους απόσταση μεγαλώνει καθημερινά, παραμένουν ένα συναρπαστικό ζευγάρι στον δυτικό ουρανό. Η Αφροδίτη παραμένει στο ίδιο ύψος όλο τον Απρίλιο, ενώ ο Δίας απομακρύνεται και ολοένα χαμηλώνει σε ύψος. Η Αφροδίτη περνάει πολύ κοντά από το σμήνος των Πλειάδων, με κοντινότερο σημείο στις 3 Απριλίου. Ένα ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσει να δείτε τα αστέρια μέσα στη φωτεινή λάμψη της Αφροδίτης.

 

Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας λευκός δίσκος, 25” σε διάμετρο. Η φαινόμενη διάμετρος του Δία είναι 32 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Ο Άρης (με μέγεθος -0,7, στον Λέοντα) είναι ψηλά στο νότο μετά τα μεσάνυχτα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει 11 δευτερόλεπτα του τόξου σε φαινόμενη διάμετρο. Η επιφάνεια του βόρειου πόλου του πλανήτη έχει μειωθεί αρκετά αφού η άνοιξη δίνει τη θέση της στο καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Ο Βασιλίσκος βρίσκεται 5° στα δεξιά του Άρη αυτό το βράδυ.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,3, στη Παρθένο)λάμπει ψηλά στο νότο μετά τις 2 π.μ. Ανατέλλει πριν τις 9 μ.μ. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 6° στα δεξιά του, περίπου στο μισό της λαμπρότητας του Κρόνου και με μπλε χρώμα. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 14° ως προς εμάς. Ο πλανήτης θα βρεθεί σε αντίθεση στα μέσα Απριλίου.

 

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας έχουν χαθεί στη λάμψη της ανατολής του ήλιου.

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε

10/04/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα απο 9/4 έως και 15/4

 

 

Δευτέρα, 9 Απριλίου

 

 

Η Αφροδίτη περνάει 10 μοίρες βόρεια του Αλντεμπαράν αυτή την εβδομάδα. Θα βρείτε την Αφροδίτη και τον Αλντεμπαράν στα δυτικά το σούρουπο.

 

Απόψε, η σελήνη είναι σε χάση και το κόκκινο αστέρι, ο υπεργίγαντας Αντάρης, βγαίνει από τα νοτιοανατολικά γύρω στα μεσάνυχτα, ή μετά τη δύση του αστερισμού του Ωρίωνα. Αφού ανατείλουν, το φεγγάρι και ο Αντάρης θα διασχίσουν τον ουρανό στα δυτικά από κοινού, και στα νότια νοτιοδυτικά την αυγή.

 

Αυτή την εποχή του χρόνου, όπως φαίνεται από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ο Ωρίωνας εμφανίζεται στο νοτιοδυτικό ουρανό το σούρουπο, και βυθίζεται κάτω από το δυτικό ορίζοντα περίπου τα μεσάνυχτα.

 

 

Τρίτη, 10 Απριλίου

 

 

Η σελήνη βρίσκεται κάτω και στα αριστερά του Αντάρη που αντιπροσωπεύει την καρδιά του Σκορπιού.

 

Το λαμπρό αστέρι ψηλά πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης αυτά τα βράδια είναι η Αίγα. Έχει το ίδιο λευκοκίτρινο χρώμα, άρα και την ίδια θερμοκρασία, με τον Ήλιο μας.

 

 

Τετάρτη, 11 Απριλίου

 

 

Με τη Σελήνη απούσα από τον ουρανό νωρίς το βράδυ, είναι ώρα για παρατήρηση από τον βαθύ ουρανό ξανά. Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι είναι εξοικειωμένοι με την «τριάδα γαλαξιών» M65, M66, και NGC 3628 στον Λέοντα. Μπορείτε να εντοπίσετε τον M65 και τον M66 με κιάλια; Αυτοί οι τρεις γαλαξίες διαμορφώνουν ένα μάλλον ελκυστικό τρίδυμο στην καρδιά της ομάδας M66, η οποία περιλαμβάνει διάφορους άλλους γαλαξίες που είναι πολύ αμυδροί για να φωτογραφηθούν με ερασιτεχνικά τηλεσκόπια. Σε μια απόσταση 35 εκατομμυρίων έτη φωτός, ίσως και λίγο παραπάνω, η ομάδα Μ66 μπορεί να έχει σχέση με την ομάδα M96 ή την Leo Ι ομάδα γαλαξιών.

 

Αυτή την εβδομάδα προσφέρεται μια καλή ευκαιρία για να εντοπίσετε τον αστεροειδή 6 Ήβη με το τηλεσκόπιο σας. Ο 10ου μεγέθους διαστημικός βράχος βρίσκεται περίπου 8° βόρεια του Άρη, αλλά είναι πιο εύκολο να τον βρείτε σαρώνοντας 1° ανατολικά-βορειοανατολικά του διπλού αστέρα γ του Λέοντα, που λάμπει με 2ο μέγεθος.

 

 

Πέμπτη, 12 Απριλίου

 

 

Επίσης, κοντά στο πίσω πόδι του Λέοντα είναι ο αστεροειδής 5 Αστραία, με μέγεθος περίπου 9,6. Ψάξτε τον, μαζί με την Ήβη 6 και την 8 Φλώρα, επίσης στον Λέοντα.

 

Η Αφροδίτη φαίνεται λαμπρή στον δυτικό ουρανό μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Απόψε λάμπει με μέγεθος -4,6, περίπου 10 φορές πιο φωτεινή από το δεύτερο φωτεινότερο αντικείμενο, τον Δία. Δεν δύει μέχρι τις 11:30 μ.μ. Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη εμφανίζει 28" διάμετρο και είναι φωτισμένη κατά 40%.

 

 

Παρασκευή, 13 Απριλίου

 

 

Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 1:51 μ.μ. Το φεγγάρι ανατέλλει περίπου στις 2 π.μ. και φθάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο στις 7 π.μ. Βρίσκεται στον Τοξότη.

 

Αν κοιτάξετε στα βορειοανατολικά μετά τις 11 το βράδυ θα δείτε τον λαμπρό Βέγα, το «αστέρι του καλοκαιριού», στον μικρό αστερισμό της Λύρας.

 

 

Σάββατο, 14 Απριλίου

 

 

Ο Ωρίωνας είναι τώρα χαμηλά στη δύση κατά τη διάρκεια του σούρουπου. Σύντομα θα οδεύει προς το λαμπρό λυκόφως και θα χαθεί για αρκετούς μήνες πριν επανεμφανιστεί στον πρωινό ουρανό πριν την ανατολή του ήλιου. Απολαύστε τον όση ώρα αυτός ο αγαπημένος αστερισμός παραμένει στον βραδινό ουρανό. Προσέξτε πως η ζώνη του Ωρίωνα στέκεται σχεδόν οριζόντια, δείχνοντας τον Αλντεμπαράν και τον αστερισμό του τον Ταύρο προς τα δεξιά, και τον Σείριο και τον αστερισμό του, τον Μέγα Κύνα, στα αριστερά.

 

 

Κυριακή, 15 Απριλίου

 

 

saturn_opposition_340.jpg

 

Η καλύτερη στιγμή του 2012 για να δείτε τον Κρόνο είναι τώρα, καθώς ο πλανήτης μας βρίσκεται ανάμεσα στον ήλιο και τον Κρόνο σήμερα. Η γρήγορη μετακίνηση μας σε τροχιά μας φέρνει ανάμεσα στον Κρόνο και τον ήλιο κάθε χρόνο, στην θέση που ονομάζεται «αντίθεση» από τους αστρονόμους. Με άλλα λόγια, ο Κρόνος είναι τώρα απέναντι από τον ήλιο στον ουρανό της Γης. Στην αντίθεση του, ο Κρόνος ανατέλλει από την ανατολή στο ηλιοβασίλεμα και δύει στη δύση στην ανατολή. Έτσι, ο Κρόνος είναι πάνω όλη τη νύχτα, σε ιδανική θέση για την παρατήρησή του.

 

Saturn-finder-chart.jpg

 

Η «αντίθεση» φέρνει επίσης τον Κρόνο πιο κοντά στη Γη. Ως αποτέλεσμα, ο Κρόνος τώρα φέγγει πιο λαμπρός στον ουρανό μας. Οι εσωτερικοί πλανήτες - ο Ερμής και η Αφροδίτη - δεν βρίσκονται ποτέ σε αντίθεση επειδή είναι σε τροχιά γύρω από τον ήλιο μέσα στη γήινη τροχιά. Ο Κρόνος επιστρέφει σε αντίθεση περίπου 2 εβδομάδες αργότερα από έτος σε έτος.

 

La_Luna_2.jpg

 

Η όμορφη πανσέληνος βγαίνει κοντά στον φάρο μιας ακτής της Νέας Υόρκης. Η φωτογραφία είναι του Σπύρου Καραγιώργου.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής έχει χαθεί βαθιά μέσα στο φως της ανατολής του ήλιου. Η επόμενη φορά που θα κάνει μια καλή βραδινή εμφάνιση θα είναι στο δεύτερο μισό του Ιουνίου.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,6, στον Ταύρο) παραμένει στο ίδιο ύψος όλο τον Απρίλιο που είναι το μέγιστο ύψος που βρίσκεται κατά τη διάρκεια του οκταετούς κύκλου των εμφανίσεών της. Λάμπει στα δυτικά στο λυκόφως και δύει περίπου 2 ½ ώρες αργότερα το βράδυ. Στα δεξιά της είναι οι Πλειάδες και στα αριστερά της ο Αλντεμπαράν.

 

Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας λευκός δίσκος, 27” σε διάμετρο. Μπορείτε να την παρατηρήσετε με τηλεσκόπιο και την ημέρα, με ιδανική ώρα αργά το απόγευμα ή κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.

 

Ο Δίας βυθίζεται ακόμα χαμηλότερα με τη δύση του ήλιου, αρκετά κάτω από την Αφροδίτη. Η φαινόμενη διάμετρος του Δία είναι μόνο 32 δευτερόλεπτα του τόξου και η εικόνα του είναι όλο και πιο θολή όσο χαμηλώνει σε ύψος καθημερινά.

 

Ο Άρης (με μέγεθος -0,7, στον Λέοντα) είναι ψηλά στο νότο μετά τα μεσάνυχτα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει 11 δευτερόλεπτα του τόξου σε φαινόμενη διάμετρο. Η επιφάνεια του βόρειου πόλου του πλανήτη έχει μειωθεί αρκετά αφού η άνοιξη δίνει τη θέση της στο καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Ο Βασιλίσκος βρίσκεται 4 ½ ° στα δεξιά του Άρη και ο αμυδρότερος γ του Λέοντα είναι 7° πάνω από τον πλανήτη.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,2, στη Παρθένο) είναι σε αντίθεση την Κυριακή του Πάσχα. Λάμπει ψηλά στο νότο μετά τις 1:30 π.μ. Ανατέλλει στις 8 μ.μ. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 5 ½° στα δεξιά του, περίπου στο μισό της λαμπρότητας του Κρόνου και με μπλε χρώμα. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 14° ως προς εμάς.

 

saturn_300.jpg

 

Παρατηρήστε προσεκτικά τον Κρόνο και τους δακτυλίους του με ένα τηλεσκόπιο. Λίγες ημέρες πριν και μετά την αντίθεση, παρακολουθήσετε το Seeliger effect: οι δακτύλιοι γίνονται πιο λαμπροί σε σχέση με την σφαίρα του πλανήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα στερεά σωματίδια που αποτελούν τους δακτύλιους αντανακλούν το φως πίσω στην κατεύθυνση απ’ όπου προήλθε πιο έντονα από ό, τι τα νέφη του δίσκου του πλανήτη.

 

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας έχουν χαθεί στη λάμψη της ανατολής του ήλιου.

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Δημοσιεύτηκε

16/04/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα απο 16/4 έως και 22/4

 

 

Δευτέρα, 16 Απριλίου

 

 

Η ημισέληνος, σε χάση, βρίσκεται χαμηλά στα ανατολικά νοτιοανατολικά το λυκαυγές. Ο Ερμής εμφανίζεται στον πρωινό ουρανό αλλά παραμένει πολύ χαμηλά στον ορίζοντα, στα ανατολικά.

 

Στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος, ο λαμπρός Σείριος είναι στα νοτιοδυτικά, με τη ζώνη του Ωρίωνα στα δεξιά του (ο Μπετελκέζ από πάνω του, ο Ρίγκελ από κάτω του) και ο Αλντεμπαράν και η Αφροδίτη πιο μακριά στα δεξιά και προς τα δυτικά.

 

Παρά το γεγονός ότι το ημερολόγιο λέει ότι είναι η άνοιξη, το λεγόμενο «Εξάγωνο του Χειμώνα» παραμένει εξέχoν τα βράδια του Απριλίου. Ένας από τους μεγαλύτερους σχηματισμούς του ουρανού, ένα αναγνωρίσιμο μοτίβο άστρων διαφορετικό από τη μορφή ενός αστερισμού, το εξάγωνο ξεχωρίζει στον δυτικό ουρανό αφού πέσει το σκοτάδι. Για να εντοπίσετε τον σχηματισμό, ξεκινήστε με το φωτεινό αστέρι στα νότια του Ωρίωνα, τον Ρίγκελ. Από εκεί, το εξάγωνο κάνει ένα δεξιόστροφο βρόχο. Η δεύτερη στάση είναι ο λαμπρός Σείριος στον Μέγα Κύνα. Στη συνέχεια, βρείτε τον Προκύωνα στον αμυδρό αστερισμό Μικρού Κυνός. Μετά τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, στους Διδύμους, που ακολουθούνται από την Αίγα στον Ταύρο και πάλι πίσω στον Ρίγκελ.

 

 

Τρίτη, 17 Απριλίου

 

 

Αυτή είναι η εποχή του χρόνου όπου η αμυδρή Μικρή Άρκτος προεξέχει στα δεξιά του Πολικού (στο τέλος της λαβής) στο σούρουπο. Η πολύ πιο φωτεινή «κατσαρόλα» της Μεγάλης Άρκτου στριφογυρίζει πάνω ψηλά από την μικρή κατσαρόλα, σαν να χύνει νερό ακριβώς προς τα κάτω, μέσα σ’ αυτήν.

 

Ο Ερμής είναι περίπου 16 μοίρες κάτω και στα αριστερά του μισοφέγγαρου. Κοιτάξτε στα ανατολικά 40 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου.

 

Τετάρτη, 18 Απριλίου

 

Ο Ερμής φθάνει στη μέγιστη αποχή του σήμερα, 27° δυτικά του Ήλιου και φαίνεται κάπου 4° πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα, 30 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου. Για να εντοπίσετε τον πιο εσωτερικό πλανήτη, βρείτε πρώτα την ημισέληνο στο πρωινό λυκόφως και στη συνέχεια χαμηλώστε το βλέμμα σας περίπου στα δύο τρίτα της απόστασης προς τον ορίζοντα. Ο Ερμής λάμπει με μέγεθος 0,3 και θα πρέπει να εμφανίζεται ως μια δυσδιάκριτη κουκίδα με γυμνό μάτι, αλλά ξεχωρίζει με κιάλια. Ο πλανήτης, στην πραγματικότητα, θα εντοπίζεται πιο εύκολα, αργότερα αυτή την εβδομάδα επειδή μεγαλώνει σε φωτεινότητα και δεν χάνει σε ύψος στον ουρανό.

 

 

Πέμπτη, 19 Απριλίου

 

 

Ο λαμπρός Βέγας είναι τώρα ορατός χαμηλά στα βορειοανατολικά μετά τις 9:30 ή 10 μ.μ. (ανάλογα με το πού ζείτε). Ο φωτεινός Αρκτούρος δεσπόζει ψηλά στον ανατολικό ουρανό. Αναζητήστε, στο ένα τρίτο της διαδρομής από τον Αρκτούρο προς τον Βέγα, τον αμυδρό αστερισμό του Βόρειου Στέφανου ( Corona Borealis), με ένα ελαφρώς φωτεινό αστέρι της, την Alphecca. Κοιτάξτε στα δύο τρίτα της διαδρομής από τον Αρκτούρο στον Βέγα για τον επίσης αμυδρό σχηματισμό του «τραπεζίου» στον αστερισμό του Ηρακλή.

 

Ο κομήτης C/2009 P1 (Garradd) εξακολουθεί να λάμπει γύρω στο έβδομο μέγεθος αυτή την εβδομάδα καθώς θα κατευθύνεται προς νότο από τη Μεγάλη Άρκτο στον Λίγκα. Αν και αυτό το μέρος του ουρανού δεν δύει ποτέ από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, φαίνεται ψηλότερα τις βραδινές ώρες. Θα χρειαστείτε κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο για να εντοπίσετε τον Garradd.

 

 

Παρασκευή, 20 Απριλίου

 

 

Η Αίγα, η Αφροδίτη και ο Αλντεμπαράν σχηματίζουν μια σχεδόν τέλεια ευθεία γραμμή στο δυτικό ουρανό απόψε και αύριο το βράδυ, με αυτή τη σειρά από πάνω δεξιά προς τα κάτω αριστερά.

 

Η Αφροδίτη φαίνεται λαμπρή στον δυτικό ουρανό μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Λάμπει σήμερα με μέγεθος -4,7, λίγο περισσότερο από 10 φορές πιο φωτεινή από το δεύτερο φωτεινότερο αντικείμενο, τον Δία. Η Αφροδίτη είναι πάνω από το ένα τρίτο της πορείας προς το ζενίθ, 30 λεπτά μετά τη δύση του ήλιου και δεν δύει μέχρι τις 11:30 μ.μ. Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη έχει 32" σε φαινόμενη διάμετρο και είναι κατά 35% φωτισμένη.

 

 

Σάββατο, 21 Απριλίου

 

 

Η ετήσια βροχή διαττόντων Λυρίδες κορυφώνεται απόψε. Οι συνθήκες φέτος είναι ιδανικές. Η Νέα Σελήνη είναι επίσης σήμερα. Έτσι, ο δορυφόρος μας δεν θα ρίξει καθόλου ανεπιθύμητο και έντονο φως στον ουρανό. Η καλύτερη θέαση θα είναι μετά τα μεσάνυχτα. Το πηγαίο σημείο ακτινοβολίας της βροχής στον αστερισμό της Λύρας, την άρπα του Ορφέα, από εκεί που τα μετέωρα φαίνεται να προέρχονται, βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του στον ουρανό. Σε σκοτεινό και καθαρό ουρανό, οι παρατηρητές μπορούν να περιμένουν να δουν μέχρι και 20 μετέωρα την ώρα.

 

 

Lyrid-meteors.jpg

 

Νέα Σελήνη στις 10:19 π.μ. Στη νέα της φάση, η Σελήνη περνάει μπροστά από τον ήλιο και έτσι παραμένει κρυμμένη στο έντονο φως του αστεριού μας.

 

Κυριακή, 22 Απριλίου

 

 

Κοιτάξτε στο δυτικό ουρανό αυτό το βράδυ και θα δείτε μια λεπτή ημισέληνο να κρέμεται λίγες μόλις μοίρες πάνω από τον Δία. Η όμορφη σύνοδος φαίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή μέσα στο πολύχρωμο φόντο του λυκόφωτος.

 

Η Σελήνη φτάνει στο απόγειό της, το πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 4:49 μ.μ. Βρίσκεται 406.419 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Γης.

 

 

Sat-by-Go_2012-Apr-12.jpg

 

Στις 12 Απριλίου, τρεις ημέρες πριν την αντίθεση του Κρόνου, οι δακτύλιοι του πλανήτη είχαν γίνει φανερά πιο λαμπροί εξαιτίας του Seeliger effect. Ο νότος είναι πάνω. Του Christopher Go (http://www.christone.net/astro/saturn/index.htm)

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής (μέγεθος + 0,4) είναι βαθιά μέσα στο φως της ανατολής του ήλιου. Όμως μπορεί να εντοπιστεί μόλις πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. (Διαβάστε την περιγραφή παραπάνω στην Τρίτη και την Τετάρτη). Η επόμενη φορά που θα κάνει μια καλή βραδινή εμφάνιση θα είναι στο δεύτερο μισό του Ιουνίου.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,6, στον Ταύρο) παραμένει στο ίδιο ύψος όλο τον Απρίλιο που είναι το μέγιστο ύψος που βρίσκεται κατά τη διάρκεια του οκταετούς κύκλου των εμφανίσεών της. Λάμπει στα δυτικά στο λυκόφως και δύει περίπου 2 ½ ώρες αργότερα το βράδυ. Στα δεξιά της είναι οι Πλειάδες και στα αριστερά της ο Αλντεμπαράν.

 

Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη είναι ένας λευκός δίσκος, 30” σε διάμετρο. Μπορείτε να την παρατηρήσετε με τηλεσκόπιο και την ημέρα, με ιδανική ώρα αργά το απόγευμα ή κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.

 

Mars-by-Go_2012Apr13.jpg

 

Ο Christopher Go (http://www.christone.net/astro/mars/index.html) έβγαλε τη φωτογραφία αυτή του Άρη, τώρα σε φάση gibbous, στις 13 Απριλίου (στις 12:06 UT). Ο πλανήτης ήταν 11,5 δευτερόλεπτα σε διάμετρο. Ο νότος είναι πάνω στη φωτογραφία αυτή, και η ανατολή στα δεξιά. Δύο από τα ηφαίστεια στην περιοχή Tharsis ξεμυτίζουν μέσα από τα σύννεφα. Προσέξτε επίσης τον κατά πολύ-συρρικνωμένο βόρειο πόλο του και το σκοτεινό κολάρο που έχει απογυμνωθεί γύρω από αυτό.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2) βυθίζεται ακόμα χαμηλότερα με τη δύση του ήλιου, αρκετά κάτω από την Αφροδίτη. Η φαινόμενη διάμετρος του Δία είναι μόνο 32 δευτερόλεπτα του τόξου και η εικόνα του είναι όλο και πιο θολή όσο χαμηλώνει σε ύψος καθημερινά.

 

Ο Άρης (με μέγεθος -0,4, στον Λέοντα) είναι ψηλά στα νοτιοδυτικά μετά τα μεσάνυχτα. Με τηλεσκόπιο, ο Άρης έχει 11,4 δευτερόλεπτα του τόξου σε φαινόμενη διάμετρο. Η επιφάνεια του βόρειου πόλου του πλανήτη έχει μειωθεί αρκετά αφού η άνοιξη δίνει τη θέση της στο καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Ο Βασιλίσκος βρίσκεται 4° στα δεξιά του Άρη και ο αμυδρότερος γ του Λέοντα είναι 7° πάνω από τον πλανήτη.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,2, στη Παρθένο) ήταν σε αντίθεση την Κυριακή του Πάσχα. Λάμπει ψηλά στο νότο μετά τις 1 π.μ. Ο Στάχυς τρεμοσβήνει 5° στα δεξιά του, περίπου στο μισό της λαμπρότητας του Κρόνου και με μπλε χρώμα. Με τηλεσκόπιο, οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν μια καλή κλίση 14° ως προς εμάς.

 

Παρατηρήστε προσεκτικά τον Κρόνο και τους δακτυλίους του με ένα τηλεσκόπιο. Λίγες ημέρες πριν και μετά την αντίθεση, παρακολουθήσετε το Seeliger effect: οι δακτύλιοι γίνονται πιο λαμπροί σε σχέση με την σφαίρα του πλανήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα στερεά σωματίδια που αποτελούν τους δακτύλιους αντανακλούν το φως προς την κατεύθυνση απ’ όπου προήλθε πιο έντονα από ό, τι τα νέφη του δίσκου του πλανήτη.

 

Ο Ουρανός είναι κρυμμένος στην ανατολή του ήλιου.

 

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) μόλις που βγαίνει χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά πριν το πρώτο φως το λυκαυγούς.

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης