Jump to content

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

15/10/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 15/10 έως και 21/10

 

 

 

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου

 

Αυτή η εβδομάδα προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για να δείτε το ζωδιακό φως. Από το Βόρειο Ημισφαίριο, αρχές του φθινοπώρου είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να παρατηρήσετε αυτή την φευγαλέα λάμψη πριν από την ανατολή του ηλίου, λίγο πιο αμυδρή από το γαλαξία μας, οπότε θα χρειαστεί ο ουρανός να είναι χωρίς φεγγάρι και μια τοποθεσία παρατήρησης που θα βρίσκεται μακριά από την πόλη. Ψάξτε για την, κωνικού σχήματος λάμψη, σχεδόν κατ 'ευθείαν πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα, λίγο πριν ξεκινήσει το πρωινό λυκόφως (γύρω στις 5:30 π.μ.). Η Σελήνη παραμένει εκτός πρωινού ουρανού μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, όταν η ημισέληνος (σε αύξουσα φάση) επιστρέφει και κατακλύζει με τη λάμψη της το πολύ πιο αμυδρό ζωδιακό φως.

 

Νέα σελήνη στις 3:04 μ.μ. Σ’ αυτή της τη φάση, η σελήνη βρίσκεται μέσα στη λάμψη του ήλιου και δεν μπορεί να παρατηρηθεί.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:02 π.μ. της Τρίτης.

 

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου

 

 

Η σελήνη φθάνει σε περίγειο, στο πιο κοντινό σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη στις 4 π.μ. της Τετάρτης, 360.672 χιλιόμετρα μακριά μας.

 

Νότια του Περσέα, βρίσκεται ο βόρειος αστερισμός του Ηνίοχου. Η Αίγα είναι το πιο λαμπρό του άστρο, το α του Ηνίοχου, με κίτρινο χρώμα και φωτεινότητα 0,1 (το 5ο σε σειρά λαμπρότητας από όλα τα άστρα του ουρανού). Το λατινικό της όνομα είναι Capella. Ο αστερισμός αναγνωρίζεται εύκολα από το εξάγωνο που σχηματίζουν 5 λαμπρά άστρα του (τα α, β, ε, ι και θ μαζί με το β του Ταύρου). Άξια παρατήρησης με κιάλια ή με μικρό τηλεσκόπιο είναι τα ανοιχτά σμήνη Μ36, Μ37 και Μ38.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:53 μετά τα μεσάνυχτα.

 

 

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου

 

 

Ο Δίας, ο Αλντεμπαράν, ο βήτα του Ταύρου, οι Υάδες και οι Πλειάδες στολίζουν τον ανατολικό ουρανό αυτή την εποχή, αλλά αυτό δεν είναι όλο. Μη ορατοί με γυμνό μάτι στην ίδια περιοχή είναι και οι αστεροειδείς Εστία (Vesta) και Δήμητρα (Ceres), με μεγέθη 7,5 και 8,3, αντίστοιχα. Θα τους βρείτε με ένα μικρό τηλεσκόπιο ή με ένα ζευγάρι καλά κιάλια χρησιμοποιώντας το παρακάτω διάγραμμα. Θα βρεθούν σε αντίθεση τον Δεκέμβριο.

 

Ceres_Vesta.jpg

 

 

Αόρατο ανάμεσά τους είναι το διαστημικό σκάφος Dawn της NASA, το οποίο έφυγε από την Εστία στις αρχές του τρέχοντος έτους και θα φθάσει στην Δήμητρα τον Φεβρουάριο του 2015.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:40 π.μ. της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου

 

 

Αυτό το βράδυ, το φεγγάρι θα πρέπει να κεντρίσει την προσοχή σας στον νοτιοδυτικό ουρανό καθώς πέφτει το σκοτάδι. Η όμορφη ημισέληνος σας οδηγεί σε ένα λιγότερο εμφανές ζευγάρι από αντικείμενα 1ου μεγέθους. Ο Άρης βρίσκεται ακριβώς κάτω από το φεγγάρι, ενώ ο Αντάρης βρίσκεται κάτω και στα αριστερά από τον πλανήτη. Η καλύτερη θέαση αυτής της τριάδας θα είναι με κιάλια, τουλάχιστον μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.

 

Mars-and-Antares.jpg

 

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:31 π.μ. της Παρασκευής.

 

 

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου

 

Με την σελήνη αρκετά πιο ψηλά απόψε από ότι ήταν χθες, ο Άρης κι ο Αντάρης ξεχωρίζουν περισσότερο στο λυκόφως. Ο κόκκινος πλανήτης περνάει μόλις 4° βόρεια από το αστέρι αυτό το βράδυ. Προσέξτε πόσο όμοια είναι τα χρώματά τους. Δίνουν νόημα στο «αντίπαλος του Άρη», δηλαδή, το όνομα του Αντάρη. Με κιάλια μπορείτε να συγκρίνετε τις κόκκινες αποχρώσεις τους.

 

Η ετήσια βροχή Ωριωνίδες θα βρίσκεται σε εξέλιξη πριν τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ίσως να μπορέσετε να δείτε 10 με 20 μετέωρα την ώρα, τις επόμενες ημέρες. Δεν θα υπάρχει σελήνη. Το ακτινοβόλο σημείο της βροχής βρίσκεται πάνω από το ρόπαλο του Ωρίωνα, το οποίο ανατέλλει τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα κομμάτια σκόνης που παράγουν αυτές τις ακτίνες φωτός (διάττοντες) προέρχονται από τον κομήτη του Halley.

 

Orionid-meteor.jpg

 

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:22 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 20 Οκτωβρίου

 

 

Ο Φομαλχώ είναι ένα αστέρι 1ου μεγέθους που δεν τυγχάνει κάποιας αναγνώρισης, τουλάχιστον από περιοχές μέσου γεωγραφικού πλάτους. Αυτό συμβαίνει γιατί ποτέ δεν σηκώνεται ψηλά πάνω από τον ορίζοντα. Το μέγιστο ύψος που φθάνει είναι περίπου στις 20 μοίρες. Επίσης, συνηγορεί το γεγονός ότι ο Φομαλχώ ανήκει σε έναν ακαθόριστο αστερισμό, τους Νότιους Ιχθείς. Θα μπορούσατε να τον παρατηρήσετε στα νότια περίπου στις 10 το βράδυ.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:09 π.μ. της Κυριακής.

 

 

Κυριακή, 21 Οκτωβρίου

 

 

Το πρώτο τέταρτο της σελήνης φθάνει στις 6:33 π.μ. της Δευτέρας. Ο δορυφόρος μας ανατέλλει από νοτιοανατολικά περίπου στις 2 μ.μ. αλλά γίνεται εμφανές μετά τη δύση του ήλιου, μετά τις 6 μ.μ. Όταν πέσει το σκοτάδι, το φεγγάρι βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Τοξότη, στο σχηματισμό της «τσαγιέρας».

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12 τα μεσάνυχτα ακριβώς.

 

Clavius.jpg

 

 

Μια με δύο ημέρες μετά το πρώτο τέταρτο, ο Clavius (από το όνομα ενός Γερμανού μοναχού, αστρονόμου και μαθηματικού του 16ου αιώνα), ένας μεγάλος κρατήρας της σελήνης φαίνεται κοντά στη διαχωρίζουσα. Αυτή η πολύ καθαρή φωτογραφία του κρατήρα είναι τραβηγμένη από τον Φίλιππο Αλεξόπουλο με το τηλεσκόπιο Celestron Nexstar 4SE, το TeleVue Powermate 2.5x και την κάμερα Celestron NexImage 5.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής (μέγεθος -0,2) είναι στο φως της δύσης του ήλιου. Όμως, με κιάλια, προσπαθήστε να τον εντοπίσετε 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα πολύ χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά. Η ημισέληνος θα σας βοηθήσει να τον βρείτε από τα μέσα της εβδομάδας και μετά.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4, στον Λέοντα) ανατέλλει μετά τις 4:30 π.μ. και εμφανίζεται πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα περισσότερο από 1 ώρα πριν το χάραμα. Στο λυκαυγές, είναι ψηλά στα ανατολικά. Ο Βασιλίσκος, αρκετά αμυδρότερος, είναι πάνω και στα δεξιά της.

 

Ο Άρης (μέγεθος +1,2, στον Ζυγό) παραμένει χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Μη τον μπερδέψετε με τον Άντάρη που είναι με χρώμα πορτοκαλί και τρεμοσβήνει πολύ εντονότερα πιο κάτω και στα αριστερά του. Η μεταξύ τους απόσταση φτάνει στις 3 ½° αυτή την εβδομάδα. Έχουν σχεδόν την ίδια φωτεινότητα.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,6, στον Ταύρο) ανατέλλει από τα ανατολικά-βορειοανατολικά μετά τις 9:30 μ.μ. Παρατηρήστε τον Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο, 7 ½ ° στα δεξιά του Δία και τον βήτα του Ταύρου (Ελνάθ) λίγο πιο μακριά στα αριστερά του Δία. Στο λυκαυγές, αυτή η γραμμή με τα τρία «άστρα» βρίσκεται ψηλά και σχεδόν κατακόρυφα στα νοτιοδυτικά.

 

Ο Κρόνος έχει χαθεί στο φως του ηλιοβασιλέματος.

 

Ο Ουρανός, (μέγεθος 5,7, στα σύνορα του Κήτους με τους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) είναι στα νοτιοανατολικά με νότια το βράδυ. Δείτε χάρτες εύρεσης του Ουρανού και του Ποσειδώνα για το 2012, εδώ:http://www.skyandtelescope.com/observing/highlights/Uranus-and-Neptune-in-2012-138059253.html

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 77
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

22/10/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 22/10 έως και 28/10

 

 

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου

 

 

Η σελήνη, σε αύξουσα φάση (gibbous ) βρίσκεται στο νότιο ουρανό το βράδυ. Τα Απέννινα Όρη είναι ορατά κοντά στη διαχωρίζουσα. Τα Απέννινα Όρη στη Σελήνη ονομάστηκαν έτσι από την ομώνυμη οροσειρά πάνω στη Γη που φτάνει κάτω μέχρι την Ιταλία.

 

Ο Βέγας είναι το πιο λαμπρό αστέρι ψηλά στα δυτικά αυτά τα βράδια. Ακόμα ψηλότερα είναι ο Ντενέμπ. Μακρύτερα και προς τα αριστερά ή κάτω από τον Βέγα είναι το τρίτο αστέρι του Θερινού Τριγώνου, ο Αλτάιρ.

 

Ο Ποσειδώνας, ο πιο απόκεντρος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, βρίσκεται περίπου 40 ° πάνω από τον νότιο ορίζοντα λίγο μετά τις 9 μ.μ. Σταθερά με μέγεθος 7,9, φαίνεται πολύ καλά με κιάλια. Αυτός ο μακρινός κόσμος παραμένει στον αστερισμό του Υδροχόου όλο το μήνα, λιγότερο από 0,5 ° νότια του 5ου μεγέθους αστέρα 38 του Υδροχόου. Με τηλεσκόπιο και με ένα προσοφθάλμιο που να δίνει μεγέθυνση 150x ή μεγαλύτερη αποκαλύπτεται ο 2,3” διαμέτρου δίσκος του με το ελαφρώς γκριζωπό-μπλε χρώμα..

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:47 π.μ. της Τρίτης.

 

 

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου

 

 

Ο χειμωνιάτικος Ωρίωνας λάμπει πάνω από τον ανατολικό-νοτιοανατολικό ορίζοντα νωρίς, πριν τις 23:00, ανάλογα με τον τόπο σας. Νωρίτερα το βράδυ, παρακολουθήσετε τον Ωρίωνα που ανατέλλει κάτω δεξιά από τον λαμπρό Δία.

 

Οποιοδήποτε τηλεσκόπιο θα σας αποκαλύψει τον αστεροειδή 2 Παλλάς. Λάμπει με μέγεθος 8,3 και ξεχωρίζει μέσα σε ένα αραιό από αστέρια πεδίο στον αστερισμό του Κήτους. Απόψε, θα τον βρείτε 6 ° νοτιοδυτικά του αστέρα με μέγεθος 3,5, ι του Κήτους. Περιμένετε μέχρι τα μέσα της νύχτας αφού η Παλλάς θα βρίσκεται περίπου στο ένα τρίτο της απόστασης από το ψηλότερο σημείο στο νοτιοανατολικό ουρανό. Για να επιβεβαιώσετε την παρατήρηση σας, σχεδιάστε σε χαρτί το αστρικό πεδίο με τον αστεροειδή και συγκρίνετέ το με το ίδιο πεδίο το επόμενο βράδυ. H Παλλάς είναι ο αστεροειδής με αύξοντα αριθμό ανακαλύψεως 2. Ανακαλύφθηκε στις 28 Μαρτίου 1802 από τον Χάινριχ Βίλχελμ Όλμπερς, που παρατηρούσε από τη Βρέμη της Γερμανίας. Η Παλλάς περιφέρεται περί τον Ήλιο σε μέση απόσταση 2,773 αστρονομικών μονάδων.

 

Path-of-Pallas.jpg

 

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:38 π.μ. της Τετάρτης.

 

Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου

 

 

Μετα τις 8 το βράδυ, η «κατσαρόλα» της Μεγάλης Άρκτου βρίσκεται χαμηλά και σε θέση οριζοντια πάνω από τον βόρειο βορειοδυτικό ορίζοντα.. Όσο πιο βόρεια ζείτε, τόσο πιο ψηλά θα φαίνεται.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:25 π.μ. της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου

 

 

Σήμερα το πρωι, ο Κρόνος φθάνει σε ένα σημείο της τροχιάς του όπου είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται από την άλλη πλευρά του Ήλιου σε σχέση με την θέση μας εδώ στη Γη και είναι αόρατος. Παρακολουθήστε τον Κρόνο να επανεμφανίζεται στο πρωινό λυκόφως στα μέσα Νοεμβρίου.

 

Το σχήμα W της Κασσιόπης είναι σχεδόν κάθετο ψηλά στα βορειοανατολικά μετά το σούρουπο. Είναι ακριβώς κάθετο γύρω στις 9 μ.μ., ανάλογα με την τοποθεσία σας. Η φωτεινότερη πλευρά του W είναι από πάνω.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:16 π.μ. της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου

 

 

Απόψε, ο Ερμής φτάνει σε μέγιστη ανατολική αποχή. Δηλαδή, ο πιο εσωτερικός πλανήτης θα βρίσκεται 24 ° από τον Ήλιο. Για παρατηρητές βόρεια του ισημερινού, ο πλανήτης μόλις που ξεπροβάλλει πάνω από τον ορίζοντα, φτάνοντας στις 3 ° ψηλά 30 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου. Αλλά στο νότιο ημισφαίριο, η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την κορύφωση της καλύτερης βραδυνής εμφάνισης του Ερμή για το έτος. Βρίσκεται 17 ° ψηλά μισή ώρα μετά τη δύση του ήλιου και δεν δύει, τουλάχιστον, 90 λεπτά αργότερα. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος -0,2 και είναι εύκολα αναγνωρίσιμος σε όποιον ψάξει να τον βρεί.

 

Η σελήνη λάμπει στα ανατολικά νωρίς το βράδυ. Θα την βρείτε στα δεξιά του Μεγάλου Τετραγώνου του Πήγασου που γέρνει στην μια του γωνία.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:08 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 27 Οκτωβρίου

 

 

Ο Αρκτούρος, το αστέρι που λάμπει χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά στο λυκόφως, για αρκετές ημέρες πριν και μετά τις 29 Οκτωβρίου κάθε έτους, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στον ουρανό. Σηματοδοτεί το σημείο εκείνο που βρισκόταν ο ήλιος ακριβώς την ίδια ώρα κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών του Ιουνίου και του Ιουλίου - μέρα μεσημέρι, φυσικά! Έτσι, τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου κάθε έτους, μπορείτε να σκεφτείτε ότι ο Αρκτούρος είναι το "ψυχρό φάντασμα" του καλοκαιρινού ήλιου!

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:54 π.μ. της Κυριακής.

 

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου

 

H Αφροδίτη ανατέλλει πριν τις 5 π.μ. , περίπου 60 λεπτά πριν την έναρξη του λυκόφωτος. Με μέγεθος -4,0, περίπου 250 φορές πιο φωτεινή από τον Πολικό, το γνωστό αστέρι του Βορρά. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο, ο πιο λαμπρός πλανήτης δείχνει τώρα έναν 80% φωτιζόμενο δίσκο σε φάση gibbous.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:46 μετά τα μεσάνυχτα.

 

Jupiter.jpg

 

Η μεγάλη ερυθρά κηλίδα του Δία φαίνεται στην άκρη του δίσκου του πλανήτη. Η μικρά ερυθρά κηλίδα (Junior) την ακολουθεί μαζι με με ένα μικρό μαύρο στίγμα. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το πρωί της 21ης Οκτωβρίου με το τηλεσκόπιο Takahashi Mewlon-210 και την DMK21 βιντεο κάμερα. Του Αντώνη Παντελίδη

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

 

Ο Ερμής (μέγεθος -0,2) φαίνεται δύσκολα με κιάλια 20 με 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα πολύ χαμηλά στα νοτιοδυτικά, κάτω και δεξιά του Άρη και του Αντάρη.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4, στα σύνορα Λέοντα και Παρθένου) ανατέλλει μετά τις 4:30 π.μ., και εμφανίζεται πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα περισσότερο από 1 ώρα πριν το χάραμα. Στο λυκαυγές, είναι ψηλά στα ανατολικά.

 

Ο Άρης (μέγεθος +1,2, στον Οφιούχο) παραμένει χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Μη τον μπερδέψετε με τον Άντάρη που είναι με χρώμα πορτοκαλί και τρεμοσβήνει πολύ εντονότερα πιο κάτω. Η μεταξύ τους απόσταση φτάνει στις 5 ° αυτή την εβδομάδα. Έχουν σχεδόν την ίδια φωτεινότητα.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,7, στον Ταύρο) ανατέλλει από τα ανατολικά-βορειοανατολικά μετά τις 9 μ.μ. Παρατηρήστε τον Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο στα δεξιά του Δία, και τον βήτα του Ταύρου (Ελνάθ) λίγο πιο μακριά στα αριστερά του Δία. Στο λυκαυγές, αυτή η γραμμή με τα τρία «άστρα» βρίσκεται ψηλά και σχεδόν κατακόρυφα στα δυτικά.

 

Ο Κρόνος έχει χαθεί στο φως του ήλιου.

 

Ο Ουρανός, (μέγεθος 5,7, στα σύνορα του Κήτους με τους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι στα νοτιοανατολικά με νότια το βράδυ. Δείτε χάρτες εύρεσης του Ουρανού και του Ποσειδώνα για το 2012, εδώ: http://www.skyandtelescope.com/observing/highlights/Uranus-and-Neptune-in-2012-138059253.html

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

30/10/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 29/10 έως και 4/11

 

 

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου

 

Πανσέληνος στις 9:52 μ.μ. Το φεγγάρι ανατέλλει όταν δύει ο ήλιος και φτάνει στο μέγιστό του ύψος στο νότο, περίπου τα μεσάνυχτα, στον αστερισμό του Κριού.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:32 π.μ. της Τρίτης.

 

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου

 

 

Ο Αλτάιρ είναι το πιο φωτεινό αστέρι στο νοτιοδυτικό ουρανό όταν βραδιάσει, ενώ ο Βέγας είναι το πιο φωτεινό αστέρι ψηλά στο δυτικό ουρανό. Στα βόρειο-ανατολικά, η Αίγα αρχίζει να σηκώνεται ολοένα και ψηλότερα.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:24 π.μ. της Τετάρτης.

 

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου

 

 

Μόλις βραδιάσει, ο Πολικός αστέρας και ο β της Μικρής Αρκτου (Kochab) βρίσκονται στο ίδιο ύψος. Και τα δύο αστέρια είναι 2ου μεγέθους, με τον Πολικό να βρίσκεται στα δεξιά.

 

 

chart1.jpg

 

 

Η σελήνη πλησιάζει πολύ κοντά τον Δία την 1η Νοεμβρίου

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:10 π.μ. της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου

 

 

Η σελήνη ανατέλλει λίγο μετά τον λαμπρό Δία. Απόψε βρίσκονται πολύ κοντά, λιγότερο από 3 μοίρες μακριά. Ο Δίας είναι 1500 φορές πιο μακριά από τη σελήνη, ενώ ο Αλντεμπαράν, στα δεξιά τους, είναι 930.000 φορές πιο μακριά από τον Δία.

 

Αν η σελήνη σας φαίνεται λίγο μικρότερη από το κανονικό δίπλα στο Δία, μπορεί να μην είναι η φαντασία σας. Ο δορυφόρος μας φτάνει στο απόγειό του, το πλέον απομακρυσμένο σημείο στην τροχιά του γύρω από τη Γη, στις 18:29 μ.μ. Τότε θα βρίσκεται 406.050 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:02 π.μ. της Παρασκευής.

 

 

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου

 

 

Μόλις βραδιάσει, κοιτάξτε στον βόρειο-ανατολικό ουρανό περίπου στις 45 μοίρες και θα δείτε την Κασσιόπη να κρέμεται με το δεξί μέρος του γράμματος W, την πιο φωτεινή πλευρά της, προς τα πάνω. Ανάμεσα σε αυτήν και τον Περσέα φαίνεται ένα μικρό θολό σύννεφο στον ουρανό. Είναι το διπλό σμήνος του Περσέα που αποτελεί ένα πολύ όμορφο ανοιχτό σμήνος με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Το σμήνος αυτό αποτελείται από το σμήνος NGC884 που περιλαμβάνει 200 αστέρια και το σμήνος NGC869 από 150 αστέρια. Όλα αυτά τα αστέρια είναι πολύ θερμά, τύπου Α και Β, εκτός από μερικούς ερυθρούς υπέρ-γίγαντες που βρίσκονται στο σμήνος NGC884.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:53 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 3 Νοεμβρίου

 

 

Η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου παρέχει μια τέλεια ευκαιρία για να εντοπίσετε τον μεγαλύτερο αστεροειδή του ηλιακού μας συστήματος, την Δήμητρα (Ceres). Απλά βρείτε με το τηλεσκόπιό σας τον 3ου μεγέθους κόκκινο γίγαντα Ήτα (η) των Διδύμων στα πόδια των Διδύμων. Η Δήμητρα θα είναι το δεύτερο πιο φωτεινό σημείο φωτός στο οπτικό πεδίο. Απόψε και αύριο το βράδυ, τα δύο αντικείμενα βρίσκονται σε απόσταση 3 ' (το ένα δέκατο της διαμέτρου της Πανσέληνου) το ένα από το άλλο.

 

Asteroid-Ceres%281%29.jpg

 

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:39 π.μ. της Κυριακής.

 

 

Κυριακή, 4 Νοεμβρίου

 

 

Το πλανητικό νεφέλωμα Helix (NGC7293) στον Υδροχόο είναι ένα από τα πιο φωτεινά του ουρανού (μέγεθος 7) αλλά δύσκολα εντοπίζεται γιατί έχει χαμηλή φωτεινότητα λόγω της εκτεταμένης επιφάνειάς του (1/4 της μοίρας). Αν κεντράρουμε το τηλεσκόπιό μας στο υ του Υδροχόου, το νεφέλωμα θα βρίσκεται σε ακτίνα περίπου 1 μοίρας . Θα βοηθούσε αισθητά στην αναζήτησή σας η χρήση ενός καλού φίλτρου νεφελωμάτων.

 

Άξια παρατήρησης με κιάλια ή με μικρό τηλεσκόπιο είναι τα ανοιχτά σμήνη Μ36, Μ37 και Μ38 στον αστερισμό του Ηνίοχου, εκεί δηλαδή που είναι και η Αίγα (Capella).

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:31 μετά τα μεσάνυχτα.

 

 

ORION-A.jpg

 

Μια διαφορετική, ασπρόμαυρη, αποτύπωση του όμορφου νεφελώματος του Ωρίωνα από τον Παύλο Βλάχο. Χρησιμοποιήθηκε το τηλεσκόπιο Skywatcher ED 100, η κάμερα ΑΤΙΚ 383L+. Η οδήγηση έγινε με την LVI.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής (μέγεθος -0,2) φαίνεται δύσκολα με κιάλια, 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα πολύ χαμηλά στα νοτιοδυτικά, κάτω και δεξιά του Άρη και του Αντάρη.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4, στην Παρθένο) ανατέλλει στις 4 π.μ., και εμφανίζεται πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα περισσότερο από 1 ώρα πριν το χάραμα. Στο λυκαυγές, είναι ψηλά στα ανατολικά.

 

Ο Άρης (μέγεθος +1,2, στον Οφιούχο) παραμένει χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Μη τον μπερδέψετε με τον Άντάρη που είναι με χρώμα πορτοκαλί και τρεμοσβήνει πολύ εντονότερα πιο κάτω. Η μεταξύ τους απόσταση φτάνει στις 11 ° στο τέλος της εβδομάδας. Έχουν σχεδόν την ίδια φωτεινότητα.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,7, στον Ταύρο) ανατέλλει από τα ανατολικά-βορειοανατολικά μετά τις 7:30 μ.μ. Παρατηρήστε τον Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο στα δεξιά του. Πάνω από τον Αλντεμπαράν είναι οι Πλειάδες.

 

Ο Κρόνος έχει χαθεί στο φως του ήλιου.

 

Ο Ουρανός, (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι στα νότια το βράδυ. Δείτε χάρτες εύρεσης του Ουρανού και του Ποσειδώνα για το 2012, εδώ: http://www.skyandtelescope.com/observing/highlights/Uranus-and-Neptune-in-2012-138059253.html

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

05/11/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 5/11 έως και 11/11

 

 

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου

 

 

Η Αφροδίτη περνάει 1 μοίρα από το αστέρι Πορρίμα ή γ της Παρθένου, μεγέθους 3,5. Η Πορρίμα είναι ένα διπλό αστέρι. Τα δύο αστέρια της κάνουν 171 έτη για να περιστραφούν το ένα γύρω από το άλλο. Ψάξτε την Αφροδίτη και την Πορρίμα στην ανατολή τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

Από τις 8 μ.μ. ο Βέγας λάμπει στα δυτικά βορειοδυτικά. Είναι το φωτεινότερο αστέρι εκεί. Στα αριστερά του θα δείτε τον Αλτάιρ. Πάνω από τον Αλτάιρ είναι ο αμυδρός αλλά ευδιάκριτος αστερισμός του Δελφίνου.

 

Παρατηρητές που θα έχουν τα μάτια τους στον ουρανό κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας θα μπορούν να δουν τις «Ταυρίδες», μια ομάδα από σχετικά μεγάλα μετέωρα που μπορεί να παράγει βολίδες (μετέωρα φωτεινότερα από την Αφροδίτη). Αυτό η ομάδα παρήγαγε ένα καταιγισμό από βολίδες το 1951 και μερικοί αστρονόμοι προβλέπουν ότι επιστρέφει κάθε 61 χρόνια. Αν ναι, αυτό είναι το έτος. Αν και η παρατήρηση διαττόντων δεν προσφέρει καμία εγγύηση, μόνο οι άνθρωποι που κοιτάζουν προς τα πάνω θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια δυνητικά αξέχαστη βροχή.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:17 π.μ. της Τρίτης.

 

 

Τρίτη, 6 Νοεμβρίου

 

 

Τελευταίο τέταρτο σελήνης στις 2:37 π.μ. της Τετάρτης. Ανατέλλει λίγο πριν τα μεσάνυχτα από τον ανατολικό ουρανό και φθάνει στο νότο περίπου μία ώρα πριν βγει ο ήλιος. Το φεγγάρι κινείται από τον Καρκίνο στον Λέοντα.

 

Ο Ερμής αρχίζει την ανάδρομη κίνησή του. Θα τον βρείτε κάτω και στα δεξιά του Άρη. Ψάξτε τον πλανήτη με κιάλια, κοντά στο νοτιοδυτικό ορίζοντα 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:09 π.μ. της Τετάρτης.

 

 

Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου

 

 

Η ημισέληνος βρίσκεται στο νότιο ουρανό μία ώρα πριν την ανατολή του ήλιου. Ο Βασιλίσκος είναι στα αριστερά της σελήνης.

 

Κοιτάξτε χαμηλά στα νοτιοδυτικά καθώς πέφτει το σκοτάδι αυτή την εβδομάδα και θα δείτε ένα κατακόκκινο λαμπερό φως στο λυκόφως. Ο Άρης βρίσκεται περίπου 10 ° πάνω από τον ορίζοντα μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα και λάμπει με μέγεθος 1,2. Παρά το γεγονός ότι αυτός είναι αρκετά φωτεινός για να τον δει κανείς και με γυμνό μάτι, ένα ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσει να τον βρείτε αρχικά μέσα στο λυκόφως.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:00 μ.μ.

 

 

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου

 

 

Αξιοθέατα στον πρωινό ουρανό: Πριν και κατά τη διάρκεια της αυγής το πρωί της Παρασκευής, η Σελήνη, σε φθίνουσα φάση, λάμπει ψηλά στα νοτιοανατολικά. Η Αφροδίτη είναι μακριά, κάτω και στα αριστερά της. Κοιτάξτε πάνω και στα αριστερά της Αφροδίτης στην ίδια απόσταση για τον Αρκτούρο. Κάτω από την Αφροδίτη είναι ο πιο αμυδρός Στάχυς.

 

Ο Δίας ανατέλλει στις 7 μ.μ. αυτή την εβδομάδα και εμφανίζεται ψηλά στο νότο λίγο μετά τις 2 το πρωί λάμποντας με μέγεθος -2,8. Ο γίγαντας πλανήτης κατατάσσεται ως το φωτεινότερο σημείο στον ουρανό μέχρι την ανατολή της Αφροδίτης στις 4:30 π.μ. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του Δία εκτείνεται στα 47" και δείχνει πλούσια λεπτομέρεια στην ατμόσφαιρά του.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:46 π.μ. της Παρασκευής.

 

 

Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου

 

 

chart1.jpg

 

 

 

Η σελήνη έχει μετακινηθεί πιο κοντά στην Αφροδίτη, στον πρωινό ουρανό του Σαββάτου και της Κυριακής.

 

Η εμφάνιση στο μέσο της νύχτας του αστερισμού του Ωρίωνα είναι το προφανές σημάδι ότι σύντομα θα βρισκόμαστε στο χειμώνα. Ο «Κυνηγός» βγαίνει χαμηλά στον ανατολικό ουρανό περίπου στις 9 μ.μ. και εμφανίζεται σε καλό ύψος στα νοτιοανατολικά τα μεσάνυχτα. Κοιτάξτε για τα 2ου μεγέθους αστέρια σε μια γραμμή που σχηματίζουν τη ζώνη του κυνηγού. Τα φωτεινότερα αστέρια του αστερισμού είναι ο κατακόκκινος Μπετελγκέζ και ο μπλε-λευκός Ρίγκελ.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:38 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 10 Νοεμβρίου

 

 

Έχετε παρατηρήσει το φωτεινό αστέρι χαμηλά στο νότιο ορίζοντα στο τέλος του λυκόφωτος; Είναι ο 1ου μεγέθους Φομαλχώ που βρίσκεται στον αμυδρό αστερισμό του Νοτίου Ιχθύος. Το αστέρι φθάνει στον νότο περίπου 3 ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα. Επιτυγχάνει μέγιστο ύψος, για τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, μόνο 20 μοίρες. Για αυτό και είναι εύκολο να το χάσετε αν δεν έχετε καλό νότιο ορίζοντα.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:24 π.μ. της Κυριακής.

 

 

Κυριακή, 11 Νοεμβρίου

 

 

Ξημερώματα Δευτέρας, η σελήνη βρίσκεται μόλις 2,5 μοίρες κάτω από τον Στάχυ. Η Αφροδίτη είναι 10 μοίρες πιο πάνω. Το αστέρι είναι μόνο περίπου το 1% της λαμπρότητας του πλανήτη.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:15 π.μ. της Δευτέρας.

 

 

Orion.jpg

 

Ο αστερισμός του Ωρίωνα (ο «Κυνηγός») είναι ορατός στον ουρανό του χειμώνα από το βόρειο ημισφαίριο, μεγάλος και φωτεινός που κάνει εύκολη τη φωτογράφησή του. Αυτή η υπέροχη φωτογραφία του αστερισμού είναι του Chin-Wei Loon από τη Μαλαισία.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής δεν φαίνεται αφού βρίσκεται μέσα στο φως του ηλιοβασιλέματος.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4, στην Παρθένο) ανατέλλει μετά τις 4 π.μ. και εμφανίζεται πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα περισσότερο από 1 ώρα πριν το χάραμα. Στο λυκαυγές, είναι ψηλά στα ανατολικά.

 

Ο Άρης (μέγεθος +1,2, στον Οφιούχο) παραμένει χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,8, στον Ταύρο) ανατέλλει από τα ανατολικά-βορειοανατολικά μετά τις 7 μ.μ. Παρατηρήστε τον Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο στα δεξιά του. Πάνω από τον Αλντεμπαράν είναι οι Πλειάδες.

 

Jupiter.jpg

 

Η Μεγάλη Ερυθρά κηλίδα του Δία είναι πολύ απασχολημένη! Στις 29 Οκτωβρίου, όταν ο Christopher Go έβγαλε αυτή την φωτογραφία από τις Φιλιππίνες, το φωτεινό πορτοκαλί οβάλ και η μικρή σκοτεινή κουκίδα είχαν περάσει πάνω από τη Μεγάλη Ερυθρά κηλίδα.

 

Ο Κρόνος έχει χαθεί στο φως του ήλιου.

 

Ο Ουρανός, (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι στα νότια το βράδυ. Δείτε χάρτες εύρεσης του Ουρανού και του Ποσειδώνα για το 2012, εδώ: http://www.skyandtelescope.com/observing/highlights/Uranus-and-Neptune-in-2012-138059253.html

 

Εάν έχετε ένα μεγάλο τηλεσκόπιο, γιατί δεν δοκιμάζετε να εντοπίσετε τα φεγγάρια του Ποσειδώνα και του Ουρανού; Τα πιο λαμπρά έχουν μέγεθος 13,5. Διαβάστε περισσότερα και βρείτε αστροχάρτες εδώ:

 

http://www.skyandtelescope.com/observing/objects/javascript/13795272.html

http://www.skyandtelescope.com/observing/objects/planets/3310476.html

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

12/11/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 12/11 έως και 18/11

 

 

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου

 

 

O Φομαλχώ, το «φθινοπωρινό αστέρι» φτάνει στο ψηλότερο σημείο του, νότια, λίγο μετά αφού πέσει το σκοτάδι. Η δυτική πλευρά του Μεγάλου Τετράγωνου του Πήγασου, ψηλά, σκοπεύει σχεδόν κάτω σε αυτό. Η άλλη πλευρά του Τετραγώνου σκοπεύει κάτω προς το βήτα του Κήτους.

 

Η βροχή διαττόντων Ταυρίδες φτάνει στο αποκορύφωμά της τα μεσάνυχτα. Αυτή η όχι τόσο γνωστή βροχή διαρκεί για περίπου δύο εβδομάδες, αλλά σε γενικές γραμμές κάνει μια αρκετά καλή εμφάνιση. Από ένα σκοτεινό ουρανό, ένας παρατηρητής μπορεί να περιμένει να δει μέχρι 15 μετέωρα ανά ώρα. Προσθέστε σε αυτά τα έξι σποραδικά μετέωρα ανά ώρα που βλέπει κανείς κατά μέσο όρο, και μπορεί να έχετε μια μεγάλη νύχτα με πεφταστέρια.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:07 μ.μ..

 

 

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου

Νέα Σελήνη στις 12:07 μετά τα μεσάνυχτα. Στη νέα της φάση, η Σελήνη διασχίζει τον ουρανό μαζί με τον ήλιο και παραμένει κρυμμένη στο έντονο φως του αστεριού μας. Αλλά για μερικούς τυχερούς ανθρώπους, αυτό δεν θα συμβεί σήμερα. Οι παρατηρητές στη βόρεια Αυστραλία θα δουν τη Σελήνη να καλύπτει πλήρως τον Ήλιο, παράγοντας μια ολική έκλειψη. Η σκιά της Σελήνης θα πέσει κατά μήκος μιας διαδρομής στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά πουθενά αλλού δεν θα αγγίξει τη γη. Θυμηθείτε ότι όταν βλέπετε τον Ήλιο, ανά πάσα στιγμή, εκτός κατά τη διάρκεια της ολικότητας, να προστατεύετε τα μάτια σας με ένα ασφαλές ηλιακό φίλτρο.

 

111412-totality.jpg

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για την έκλειψη στο www.ofa.gr

Ιστοσελίδες με ζωντανή μετάδοση μέσω webcast:

 

http://news.panasonic.net/

http://www.sems.und.edu/

http://www.youtube.com/

http://www.astronomylive.com/

http://www.ustream.tv/new/

http://live.gloria-project.eu/

http://www.cairns.qld.gov.au/

 

Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα εκλείψεων της NASA: http://eclipse.gsfc.nasa.gov/

 

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:53 π.μ. της Τετάρτης.

 

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου

 

 

O Βέγας είναι το πιο λαμπρό αστέρι στα δυτικά νωρίς το βράδυ. Το πιο λαμπρό άστρο μακριά στα αριστερά του, στα νοτιοδυτικά, είναι ο Αλτάιρ. Ο 3ου μεγέθους σύντροφος του Αλτάιρ , ο γ του Αετού (Ταραζέντ) είναι τώρα στα δεξιά του Αλτάιρ.

 

Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο, το κοντινότερο σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη, στις 12 τα μεσάνυχτα.. Βρίσκεται 357.361 χιλιόμετρα μακριά από εμάς.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:44 μ.μ.

 

 

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου

 

 

O Άρης βρίσκεται περίπου 10° πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα μια ώρα μετά τη δύση του ήλιου. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να τον βρείτε περίπου στην ίδια θέση όλο το μήνα, επειδή κινείται σχεδόν τόσο γρήγορα όσο και ο Ήλιος σε σχέση με τα αστέρια στο υπόβαθρο. Έτσι, δεν χάνει πολύ έδαφος σε σχέση με τον ήλιο από νύχτα σε νύχτα. Δυστυχώς, με φαινόμενη διάμετρο μόνο 4’, ο Κόκκινος Πλανήτης δεν μας δείχνει κάποιες λεπτομέρειές του και με μεγαλύτερα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:31 π.μ. της Παρασκευής.

 

 

Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου

 

 

Η βροχή διαττόντων «Λεοντίδες», συνήθως αδύναμη αλλά περιστασιακά απροσδόκητα δυνατή, θα πρέπει να φτάνει στο αποκορύφωμά της τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Θα μπορούσατε να δείτε περίπου 20 με 30 Λεοντίδες ανά ώρα σε ιδανικές συνθήκες. Δεν υπάρχει σελήνη.

 

Leonids-2012.jpg

 

 

Τα σωματίδια από τις Λεοντίδες είναι συντρίμμια από τον κομήτη 55P/Tempel-Tuttle. Το 1865, ο αστρονόμος Ernst Tempel ανακάλυψε τον κομήτη. Ο κομήτης μετράει περίπου 4 χιλιόμετρα σε διάμετρο και περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο με μια περίοδο λίγο περισσότερο από 33 χρόνια. Το 1999 και το 2000 είχαμε μια θεαματική εμφάνιση των Λεοντίδων, με 1000 περίπου διάττοντες την ώρα! Αυτό συνέβη επειδή ο κομήτης βρέθηκε το 1998 μέσα στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:22 μετά τα μεσάνυχτα.

 

 

Σάββατο, 17 Νοεμβρίου

 

 

Ο άλφα του Κήτους ή Μενκάρ, 150 έτη φωτός μακριά, είναι αστέρι 2ου μεγέθους, ένας πορτοκαλής γίγαντας που αργά καταναλώνει τα πυρηνικά καύσιμα του και αυξάνει την μάζα του. Ακόμη και μικρά τηλεσκόπια θα αποκαλύψουν τον 5ου μεγέθους οπτικό συνοδό του, το 93 του Κήτους, στα βόρεια του. Είναι μόνο άλλα 350 έτη φωτός μακριά! Είναι ένα όμορφο διπλό ζεύγος που αν και η μεταξύ τους απόσταση είναι μεγάλη, η χρωματική τους αντίθεση είναι πολύ όμορφη.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:09 π.μ. της Κυριακής.

 

 

Κυριακή, 18 Νοεμβρίου

 

 

Ο αστεροειδής Δήμητρα 1 βρίσκεται λίγο περισσότερο από 1° νοτιοανατολικά του ανοιχτού αστρικού σμήνους M35 στον αστερισμό των Διδύμων. Το M35 λάμπει με μέγεθος 5,1, που σημαίνει ότι ένας παρατηρητής με καλή όραση θα μπορούσε να το εντοπίσει από μια σκοτεινή τοποθεσία σε μια ασέληνη νύχτα. Η Δήμητρα είναι αμυδρή με μέγεθος 7,6, και μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσει σε μέγεθος 7,3. Με τηλεσκόπιο, θα εντοπίσετε ένα κοκκινωπό σημείο μόνο 0,25 ° νοτιοδυτικά της Δήμητρας. Αυτό είναι το αστέρι SAO 78094. Θα λάμπει με μέγεθος 7,2, κατά ελάχιστα φωτεινότερο από τον αστεροειδή.

 

Asteroid-Ceres.jpg

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:00 π.μ. της Δευτέρας.

 

Ayiomamitis-eclipse.jpg

 

Το στέμμα του ήλιου εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ολικότητας. Η εμφάνιση των εκατομμυρίων βαθμών στην εξωτερική του ατμόσφαιρα αλλάζει από τη μία έκλειψη στην άλλη. έκλειψη. Η φωτογραφία αυτή είναι από την έκλειψη στην Ρωσία, την 1 Αυγούστου του 2008. Του Αντώνη Αγιομαμίη (www.perseus.gr).

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής δεν φαίνεται αφού βρίσκεται μέσα στο φως του ήλιου.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9, στην Παρθένο) ανατέλλει μετά τις 4 π.μ. και εμφανίζεται πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα περισσότερο από 1 ώρα πριν το χάραμα. Στο λυκαυγές, είναι ψηλά στα ανατολικά. Βρείτε τον πολύ αμυδρότερο Στάχυ κάτω από την Αφροδίτη και στα δεξιά της.

 

Ο Άρης (μέγεθος +1,2, από τον Οφιούχο στον Τοξότη) παραμένει χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,8, στον Ταύρο) ανατέλλει από τα ανατολικά-βορειοανατολικά αργά στο βραδινό λυκόφως. Παρατηρήστε τον Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο στα δεξιά του. Πάνω από τον Αλντεμπαράν είναι οι Πλειάδες.

 

Ο Κρόνος ( μέγεθος +0,6, στη Παρθένο) αρχίζει να φαίνεται χαμηλά στα ανατολικά. Βρίσκεται κάτω και στα αριστερά της λαμπρής Αφροδίτης. Θα έρχονται όλο και πιο κοντά από μέρα σε μέρα.

 

Ο Ουρανός, (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι στα νότια το βράδυ. Δείτε χάρτες εύρεσης του Ουρανού και του Ποσειδώνα για το 2012, εδώ: http://www.skyandtelescope.com/observing/highlights/Uranus-and-Neptune-in-2012-138059253.html

 

Εάν έχετε ένα μεγάλο τηλεσκόπιο, γιατί δεν δοκιμάζετε να εντοπίσετε τα φεγγάρια του Ποσειδώνα και του Ουρανού; Τα πιο λαμπρά έχουν μέγεθος 13,5. Διαβάστε περισσότερα και βρείτε αστροχάρτες εδώ:

http://www.skyandtelescope.com/observing/objects/javascript/13795272.html

http://www.skyandtelescope.com/observing/objects/planets/3310476.html

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

19/11/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 19/11 έως και 25/11

 

 

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου

 

 

Ο Ποσειδώνας, ο πλανήτης που βρίσκεται πιο μακριά από τον Ήλιο, είναι εύκολο να εντοπιστεί νωρίς στο βραδινό ουρανό στον αστερισμό του Υδροχόου. Μπορείτε να τον βρείτε κοιτάζοντας με κιάλια ή τηλεσκόπιο 2° βόρεια-βορειοανατολικά του μεγέθους 4,3 ι του Υδροχόου. Ο πλανήτης θα εμφανίζεται ευδιάκριτα μπλε και θα λάμπει με μέγεθος 7,9. Ο δίσκος του εκτείνεται μόνο 2,2", έτσι, για να δείτε κάτι περισσότερο από ένα σημείο, χρησιμοποιήστε μεγέθυνση 100x με το τηλεσκόπιο σας. Σημειώστε ότι ο μεγέθους 5,4 αστέρας 38 του Υδροχόου βρίσκεται μόνο 0,5° βόρεια-βορειοανατολικά του πλανήτη.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:51 μ.μ.

 

 

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου

 

 

Πρώτο Τέταρτο εμφανίζεται στις 4:33 μ.μ. Η Σελήνη ανατέλλει μετά το μεσημέρι και βρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου, περίπου 6° νότια-νοτιοανατολικά του φωτεινότερου αστεριού του εν λόγω αστερισμού, του 3ου μεγέθους Sadalmelik (αλφα του Υδροχόου).

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:38 π.μ. της Τετάρτης.

 

 

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου

 

 

Ο Ερμής φτάνει σε περιήλιο - το σημείο της τροχιάς του όπου ο πλανήτης βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο. Επειδή ο Ερμής πέρασε επίσης από την κατώτερη σύνοδό του (όταν αυτός βρίσκεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη), μόλις πριν από τέσσερις ημέρες, δεν θα τον δείτε απόψε. Ψάξτε για τον εσωτερικό πλανήτη όταν θα επανεμφανιστεί στον πρωινό ουρανό για τους παρατηρητές στο Βόρειο Ημισφαίριο στα τέλη του μήνα.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:29 μ.μ.

 

 

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου

 

 

Αν και βρισκόμαστε βαθιά στο φθινόπωρο, τα αστέρια, τόσο του καλοκαιριού όσο και του χειμώνα ξεχωρίζουν ευκρινώς στον βραδινό ουρανό του Νοεμβρίου. Αν κοιτάξετε στον ουρανό γύρω στις 9 μ.μ. και με το βλέμμα σας προς τα δυτικά, θα δείτε τα φωτεινά αστέρια του Θερινού Τριγώνου. Αυτά τα τρία λαμπρά αστέρια, ο Βέγας, ο Ντενέμπ και ο Αλτάιρ ξεχωρίζουν όμορφα. Ο Ντενέμπ εμφανίζεται ψηλότερα (σχεδόν στο ζενίθ), ενώ το φωτεινότερο, ο Βέγας, βρίσκεται μακρύτερα προς τα βόρεια. Αν γυρίσετε στα ανατολικά, θα βρείτε αστέρια που συνήθως συνδέονται με το χειμώνα. Ο Μπετελγκέζ, ο Ρίγκελ, ο Αλντεμπαράν και η Αίγα, όλα βρίσκονται πάνω από τον ορίζοντα πριν από τις 8 μ.μ. και εμφανίζονται με εξέχουσα λάμψη μια ώρα αργότερα.

 

Η Σελήνη είναι κάτω από το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου, στο τέλος του βραδυνού λυκόφωτος.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:16 π.μ. της Παρασκευής.

 

chart1.jpg

 

Προσπαθήστε να εντοπίσετε την Αφροδίτη στο λυκαυγές αυτή την εβδομάδα. Θα δείτε επίσης του κατά πολύ αμυδρότερούς της Κρόνο και Στάχυ να κινούνται στο υπόβαθρο.

 

 

Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου

 

 

Ο πιο λαμπρός πλανήτης το βράδυ είναι ο Δίας. Ο γιγαντιαίος πλανήτης βρίσκεται μπροστά από τα αστέρια του αστερισμού του Ταύρου αυτό το μήνα. Ο Δίας ανεβαίνει στα βορειοανατολικά πριν το ηλιοβασίλεμα και λάμπει με μέγεθος -2,8. Κοιτάξτε περίπου 5° νότια-νοτιοδυτικά του πλανήτη για το πιο λαμπρό αστέρι του Ταύρου, τον κατακόκκινο Αλντεμπαράν (α του Ταύρου). Επίσης, το αστρικό σμήνος των Πλειάδων (Μ45) λάμπει περίπου 14° δυτικά-βορειοδυτικά του Δία. Αυτή η συλλογή με ήλιους φαίνεται τόσο μεγάλη, που για την καλύτερη θέασή σας καλό είναι να χρησιμοποιήσετε τα κιάλια σας.

 

jupiter.jpg

 

Στις 5 Νοεμβρίου, ο Christopher Go έβγαλε αυτή την καταπληκτική εικόνα του Δία από τις Φιλιππίνες.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:07 μετά τα μεσάνυχτα.

 

 

Σάββατο, 24 Νοεμβρίου

 

 

Μπορείτε να βρείτε τα φθινοπωρινά σφαιρωτά σμήνη Μ15, κοντά στην μύτη του Πήγασου και το Μ2 στα νότια του; Και τα δύο αντικείμενα είναι 6ου μεγέθους και φαίνονται με ένα ζευγάρι κιάλια.

 

Ψάχνετε για κάποιο δύσκολο αντικείμενο στην λίστα με τα αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό του Νοεμβρίου; Θα το βρείτε στον Πήγασο που βρίσκεται ψηλά στο ζενίθ αυτά τα βράδια: το Κουϊντέτο του Στεφάνου ( Stephan's Quintet) και οι αμυδροί συνοδοί γαλαξίες του μεγάλου γαλαξία NGC 7331.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:58 μ.μ.

 

 

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου

 

 

Ο Ωρίωνας ανατέλλει στα ανατολικά νοτιοανατολικά στις 8 ή 9 μ.μ.. Έχετε εντοπίσει τον λαμπρό Σείριο αυτή την εποχή; Ανατέλλει κάτω από τον Ωρίωνα, κατά προσέγγιση δύο ώρες αργότερα.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:45 π.μ. της Δευτέρας.

 

eclipse_Aust_530.jpg

 

Ήταν μια συναρπαστική έκλειψη για όσους βρέθηκαν στην Αυστραλία την περασμένη εβδομάδα. Η φωτογραφία είναι του Geoff Sims. Δείτε περισσότερες φωτογραφίες της έκλειψης στην ιστοσελίδα του: http://www.users.on.net/~simsg/astro/tse2012.htm

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής δεν φαίνεται αφού βρίσκεται μέσα στο φως του ήλιου.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9, στην Παρθένο) ανατέλλει περίπου μια ώρα πριν το χάραμα. Στο λυκαυγές, είναι ψηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά. Βρείτε τον πολύ αμυδρότερο Κρόνο κάτω από την Αφροδίτη και τον Στάχυ πάνω και στα δεξιά της.

 

Ο Άρης (μέγεθος +1,2, στον Τοξότη) παραμένει χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος είναι μόνο 4,4 δευτερόλεπτα του τόξου.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,8, στον Ταύρο) ανατέλλει από τα ανατολικά-βορειοανατολικά στο βραδινό λυκόφως. Παρατηρήστε τον Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο στα δεξιά του. Πάνω από τον Αλντεμπαράν είναι οι Πλειάδες.

 

Ο Κρόνος ( μέγεθος +0,6, στη Παρθένο) αρχίζει να φαίνεται χαμηλά στα ανατολικά. Βρίσκεται κάτω και στα αριστερά της λαμπρής Αφροδίτης. Θα έρχονται όλο και πιο κοντά από μέρα σε μέρα. Θα φτάσουν σε απόσταση μόλις 1° στις 26 και 27 Νοεμβρίου.

 

Ο Ουρανός, (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι στα νότια το βράδυ. Δείτε χάρτες εύρεσης του Ουρανού και του Ποσειδώνα για το 2012, εδώ: http://www.skyandtelescope.com/observing/highlights/Uranus-and-Neptune-in-2012-138059253.html

 

Εάν έχετε ένα μεγάλο τηλεσκόπιο, γιατί δεν δοκιμάζετε να εντοπίσετε τα φεγγάρια του Ποσειδώνα και του Ουρανού; Τα πιο λαμπρά έχουν μέγεθος 13,5. Διαβάστε περισσότερα και βρείτε αστροχάρτες εδώ:

http://www.skyandtelescope.com/observing/objects/javascript/13795272.html

http://www.skyandtelescope.com/observing/objects/planets/3310476.html

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

26/11/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 26/11 έως και 2/12

 

 

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου

 

 

Καθώς ξεκινά το χάραμα, τα πρωινά της Δευτέρας και της Τρίτης, κοιτάξτε νοτιοανατολικά. Εκεί θα δείτε την λαμπρή Αφροδίτη και τον αμυδρότερό της Κρόνο σε απόσταση λιγότερο από 1°. Καθώς προχωράει το πρωινό, προσπαθήστε να βρείτε έναν τρίτο πλανήτη, τον Ερμή, κάτω και στα αριστερά τους.

 

Venus-and-Saturn.jpg

 

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:36 μ.μ.

 

 

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου

 

 

Όταν βραδιάσει, μπορείτε να βρείτε τον Άρη να κρέμεται χαμηλά πάνω από το νοτιοδυτικό ορίζοντα. Ο κόκκινος πλανήτης εμφανίζεται 10° πάνω από τον ορίζοντα μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Λάμπει με μέγεθος 1,2 και φαίνεται και με γυμνό μάτι. Ένα ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσει να τον εντοπίσετε νωρίς στο λυκόφως.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:23 π.μ. της Τετάρτης.

 

 

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου

 

 

Πανσέληνος στις 4:47 μ.μ.

 

Μια αμυδρή έκλειψη παρασκιάς της σελήνης συμβαίνει πριν και κατά τη διάρκεια της αυγής στο δυτικό μέρος της Βόρειας Αμερικής. Η παρασκιά είναι το χλωμό εξωτερικό μέρος της σκιάς της Γης. Η Σελήνη θα είναι πιο βαθιά σε έκλειψη από τις 14:18 - 14:48 Παγκόσμια Ώρα στις 28 Νοεμβρίου. Ψάξτε για μια αμυδρή σκίαση στη βόρεια (πάνω δεξιά) πλευρά της Σελήνης. Η έκλειψη παρασκιάς λαμβάνει χώρα ψηλά στη μέση της νύχτας για τα γεωγραφικά μήκη της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας, αργά το βράδυ της 28ης για την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία και νωρίς το απόγευμα για την Ινδία όπου η Σελήνη είναι χαμηλά στα ανατολικά. Περισσότερες λεπτομέρειες: http://eclipse.gsfc.nasa.gov/OH/OH2012.html#LE2012Nov28N

 

Η σελήνη λάμπει κοντά στον Δία και τον Αλντεμπαράν αυτό το βράδυ, με τις αμυδρές Πλειάδες από πάνω τους. Με ένα τηλεφακό, μπορείτε να προσπαθήσετε διαφορετικές φωτογραφικές εκθέσεις έτσι ώστε να βγάλετε το λαμπρό φεγγάρι μαζί με τα αμυδρά αστέρια του σμήνους.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:14 μετα τα μεσάνυχτα.

 

 

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου

 

 

Αν και ο Κρόνος πέρασε στην απέναντι πλευρά του Ήλιου από τη Γη μόλις πριν από ένα μήνα (στις 25 Οκτωβρίου), φαίνεται ήδη χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά κατά την έναρξη του λυκόφωτος το πρωί. Από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, η δακτυλιοειδής πλανήτης βρίσκεται πάνω από 15 ° πάνω από τον ορίζοντα μια ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου. Λάμπει με μέγεθος 0,7 και φαίνεται πάνω από τη λάμψη της Αφροδίτης.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:05 μ.μ.

 

 

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου

 

 

Ο Ερμής φαίνεται κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος το πρωί στα τέλη Νοεμβρίου. Στις 30, ανατέλλει περίπου 100 λεπτά πριν τον Ήλιο και βρίσκεται 7° πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα μια ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης λάμπει με μέγεθος -0,2 κάτω και στα αριστερά της Αφροδίτης. Εάν κοιτάξετε με ένα τηλεσκόπιο τον Ερμή, θα δείτε ένα δίσκο που εκτείνεται 8"και εμφανίζεται μόλις λίγο κάτω από το ήμισυ φωτισμένος.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:52 π.μ,. του Σαββάτου.

 

 

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου

 

 

Με τον Δία σχεδόν σε αντίθεση, οι αστεροειδείς Δήμητρα και Εστία βρίσκονται επίσης σε αντίθεση κοντά στην ίδια περιοχή με τον πλανήτη (http://media.skyandtelescope.com/documents/WEB_Dec12_CeresVesta.pdf) . Είναι κοντά στα κέρατα του Ταύρου. Ο ουρανός είναι πιο σκοτεινός λίγο πριν ανατείλει η σελήνη, γύρω στις 7 μ.μ

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:43 μ.μ.

 

 

Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου

 

 

Ο λαμπρός Δίας φτάνει σε αντίθεση και μέγιστη ορατότητα απόψε. Ανατέλλει στον ανατολικό ουρανό με το ηλιοβασίλεμα και σκαρφαλώνει ψηλότερα στο νότο γύρω στα μεσάνυχτα. Λάμποντας με μέγεθος -2,8, ο γιγαντιαίος πλανήτης είναι το φωτεινότερο ουράνιο αντικείμενο της νύχτας, με εξαίρεση τη σελήνη (σε φθίνουσα φάση) και την Αφροδίτη. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του Δία εκτείνεται στα 48" και δείχνει απίστευτη λεπτομέρεια στις κορυφές των νεφών του.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:30 π.μ. της Δευτέρας.

 

jupiter.jpg

 

Η πλευρά του Δία με την Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα είναι πολύ απασχολημένη! Την Ημέρα των Ευχαριστιών το, 22 Νοεμβρίου, ο Sean Walker έβγαλε αυτή την εξαιρετική φωτογραφία του Δία με ένα 12,5 ιντσών κατοπτρικό Νευτώνειο τηλεσκόπιο και την DMK21AU618 πλανητική βιντεοκάμερα από το New Hampshire. Ο δορυφόρος στα αριστερά είναι η Ιώ.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής άρχιζε να εμφανίζεται στον πρωινό ουρανό από τις 24 Νοεμβρίου, αυξάνοντας το μέγεθός του από +1 σε 0 αυτή την εβδομάδα. Ψάξτε τον μόλις πάνω από τον ανατολικό-νοτιοανατολικό ορίζοντα νωρίς το ξημέρωμα, αρκετά μακριά και κάτω αριστερά της Αφροδίτης και του Κρόνου. Ο Ερμής ξεκινά την πορεία του για την καλύτερή του εμφάνιση αυτό το έτος στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη.

 

Η Αφροδίτη, λαμπρή με μέγεθος -3,9, και ο Κρόνος, αρκετά αμυδρότερος με μέγεθος +0,6, λάμπουν μαζί στο νοτιοανατολικό ουρανό στο λυκαυγές. Ο Κρόνος αρχίζει την εβδομάδα σε απόσταση περίπου 0,8° από την Αφροδίτη στις 26 και 27.. Στις 30 Νοεμβρίου θα έχει φτάσει 4° πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης.

 

Ο Άρης (μέγεθος +1,2, στον Τοξότη) παραμένει χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος είναι μόνο 4,4 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο..

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,8, στον Ταύρο) ανατέλλει από τα ανατολικά-βορειοανατολικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως. Παρατηρήστε τον Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο στα δεξιά του. Πάνω από τον Αλντεμπαράν είναι οι Πλειάδες. Φτάνει σε αντίθεση στις 2 Δεκεμβρίου, στο μέγιστό μέγεθος, 48” φαινόμενη διάμετρο.

 

Ο Ουρανός, (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι στα νότια το βράδυ. Δείτε χάρτες εύρεσης του Ουρανού και του Ποσειδώνα για το 2012, εδώ: http://www.skyandtelescope.com/observing/highlights/Uranus-and-Neptune-in-2012-138059253.html

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

03/12/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 3/12 έως και 9/12

 

 

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου

 

 

Στις 8 ή 9 μ.μ., ο χειμωνιάτικος Ωρίωνας είναι σε καλή θέση ψηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά. Η ζώνη του Ωρίωνα στη μέση του αστερισμού σκοπεύει προς τα πάνω περίπου στον Αλντεμπαράν και τον φωτεινό Δία. Προς τα κάτω, σκοπεύει στον Σείριο, το πιο λαμπρό αστέρι της νύχτας, που αρχίζει να ανατέλλει. Παρακολουθήστε το.

 

Αν και ο Κρόνος πέρασε στην απέναντι πλευρά του Ήλιου από τη Γη μόλις πριν από ένα μήνα (στις 25 Οκτωβρίου), φαίνεται ήδη στα ανατολικά-νοτιοανατολικά καθώς αρχίζει το πρωινό λυκόφως. Από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ο πλανήτης βρίσκεται 20° πάνω από τον ορίζοντα μια ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου. Λάμποντας με μέγεθος 0,7, είναι το εξέχων αντικείμενο πάνω και στα δεξιά της Αφροδίτης. Στοχεύστε τον Κρόνο με τηλεσκόπιο και θα δείτε έναν 16" διαμέτρου δίσκο που περιβάλλεται από ένα σύστημα δακτυλίων που εκτείνεται στα 36" και γέρνει 18° ως προς τη γραμμή της θέασής μας.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:21 μ.μ.

 

 

Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου

 

 

Μεταξύ 6 και 8 κάθε βράδυ, ο φωτεινός Βέγας χαμηλώνει στα βορειοδυτικά και η εξίσου λαμπρή Αίγα αναρριχάται στα βορειοανατολικά, ακριβώς στο ίδιο ύψος με τον Βέγα.

 

Ο Ερμής βρίσκεται 21° δυτικά του Ήλιου σήμερα, η μεγαλύτερη αποχή του στη διάρκεια αυτής της τρέχουσας πρωινής του εμφάνισης. Ανατέλλει σχεδόν δύο ώρες πριν από το αστέρι μας και ανεβαίνει 12° πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα, 30 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου. Με μέγεθος -0,5, είναι αρκετά φωτεινός και εύκολα ορατός και με γυμνό μάτι (αν και ένα ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσει να τον εντοπίσετε ευκολότερα μέσα από τη λάμψη του λυκόφωτος). Αν όμως χρειάζεστε έναν οδηγό για να τον βρείτε, χρησιμοποιήστε την Αφροδίτη. Το λαμπρό πρωινό "αστέρι" βρίσκεται μόλις 7° πάνω και στα δεξιά του Ερμή σήμερα το πρωί. Με τηλεσκόπιο, η 7” διάμετρος του δίσκου του Ερμή εμφανίζεται ελαφρώς σε φάση gibbous.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:12 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου

 

 

Η βροχή διαττόντων Διδυμίδες είναι σε εξέλιξη αυτή την εβδομάδα. Αν και η κορύφωσή της θα είναι μέρες αργότερα, το βράδυ της 13/14, θα πρέπει να είστε σε θέση να δείτε κάποιες Διδυμίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για να ξεχωρίσετε ένα μετέωρο των Διδυμίδων από ένα τυχαίο σωματίδιο σκόνης που καίγεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης, σημειώστε την πορεία του μετέωρου προς τα πίσω. Το ακτινοβόλο σημείο θα πρέπει να φαίνεται ότι προέρχεται από τον αστερισμό των Διδύμων.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:59 μετά τα μεσάνυχτα.

 

 

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου

 

 

Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 8:50 μ.μ.

 

Οι περισσότεροι αστερισμοί έχουν μόνο ένα φωτεινό αστέρι, αλλά ο Ωρίωνας έχει δύο: τον Ρίγκελ και τον Μπετελγκέζ. Ο Ρίγκελ είναι στου Ωρίωνα το αριστερό πόδι. Ένας λευκός-γαλάζιος υπέρ-γίγαντας και ένα από τα πιο γνωστά φωτεινά αστέρια, είναι σχεδόν 800 έτη φωτός μακριά. Αν ήταν τόσο κοντά όσο ο Σείριος, το φωτεινότερο αστέρι ορατό στο μάτι (και μόνο 8,6 έτη φωτός μακριά), ο Ρίγκελ θα έλαμπε πιο έντονα στον ουρανό μας από τον λαμπρότερο πλανήτη, την Αφροδίτη.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:16 π.μ. της Παρασκευής.

 

 

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου

 

 

Αυτή είναι η εποχή του έτους, όταν ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, M31, περνάει το ζενίθ νωρίς το βράδυ για αστροπαρατηρητές στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Περνάει ακριβώς από το ζενίθ αν είστε στις 41° βόρεια.

 

Ο Δίας περνάει 5° βόρεια του Αλντεμπαράν σήμερα. Το φωτεινότερο αστέρι του Ταύρου λάμπει με 1ο μέγεθος, αλλά ο λαμπρός πλανήτης εμφανίζεται περίπου 33 φορές πιο φωτεινός.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:37 π.μ. του Σαββάτου.

 

 

Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου

 

 

Ο αστεροειδής Εστία είναι σε αντίθεση απόψε, όχι πολύ μακριά από τον Δία.. Έχει μέγεθος 6,4. Η Δήμητρα, που θα βρίσκεται σε αντίθεση σε 9 ημέρες, έχει μέγεθος 6,9, δηλαδή, μισό μέγεθος αμυδρότερη από την Εστία. Βρίσκεται λίγες μοίρες νοτιοανατολικά του 2ου μεγέθους βήτα του Ταύρου.

 

Asteroids-finder-chart.jpg

 

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:28 μ.μ.

 

 

Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου

 

 

Ο Μπετελγκέζ, το άλλο λαμπρό αστέρι του Ωρίωνα, βρίσκεται στον δεξιό ώμο του Κυνηγού. Ένας ερυθρός υπέρ-γίγαντας, ο Μπετελγκέζ δεν είναι ένα ταπεινό αστέρι. Στην πραγματικότητα, εάν ο Μπετελγκέζ αντικαθιστούσε τον ήλιο στο ηλιακό μας σύστημά, τα εξωτερικά στρώματά του θα επεκτείνονταν πέρα από την Γη και τον Άρη, κοντά σχεδόν στην τροχιά του Δία.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:19 μ.μ. και στις 4:15 π.μ. της Δευτέρας.

 

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής η Αφροδίτη και ο Κρόνος σχηματίζουν μια διαγώνια γραμμή στα νοτιοανατολικά όταν η αυγή αρχίζει να γίνεται φωτεινή. Η Αφροδίτη είναι εμφανώς η πιο λαμπρή με μέγεθος -3,9. Πάνω και στα δεξιά της είναι ο μακρινός Κρόνος, με μέγεθος +0,7. Κάτω και στα αριστερά της Αφροδίτης είναι ο Ερμής, με μέγεθος -0,5. Η εμφάνιση του Ερμή στον πρωινό ουρανό είναι πολύ καλή στο πρώτο μισό του Δεκεμβρίου. Αυτή η διαγώνια γραμμή με τους τρεις πλανήτες μακραίνει από 13° στις 19° αυτή την εβδομάδα.

 

Ο Άρης (μέγεθος +1,2, στον Τοξότη) παραμένει χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος είναι μόνο 4,4 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,8, στον Ταύρο) ανατέλλει από τα ανατολικά-βορειοανατολικά με το ηλιοβασίλεμα. Βρίσκεται σε αντίθεση αυτή την εβδομάδα. Παρατηρήστε τον Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο στα δεξιά του. Πάνω από τον Αλντεμπαράν είναι οι Πλειάδες. Φτάνει τα 48” σε φαινόμενη διάμετρο, το μεγαλύτερο μέγεθος που φτάνει ποτέ.

 

Ο Ουρανός, (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι στα νότια το βράδυ. Δείτε χάρτες εύρεσης του Ουρανού και του Ποσειδώνα για το 2012, εδώ: http://www.skyandtelescope.com/observing/highlights/Uranus-and-Neptune-in-2012-138059253.html

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

10/12/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 10/12 έως και 16/12

 

 

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου

 

 

Η σελήνη (σε χάση) γίνεται μια εξαιρετική οδηγός για τον εντοπισμό πλανητών σήμερα το πρωί. Ο φυσικός δορυφόρος της Γης περνά 11 ° νότια του Κρόνου. Αν βγείτε έξω πριν από την αυγή, σίγουρα θα προσέξετε τη Σελήνη στο νοτιοανατολικό ουρανό. Μια ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου, βρίσκεται 20° πάνω από τον ορίζοντα και είναι 11 τοις εκατό φωτισμένη. Ο Κρόνος είναι το εμφανές αστέρι πάνω από το φεγγάρι. Με ένα τηλεσκόπιο, ο πλανήτης παρουσιάζει 16" διάμετρο δίσκου που περιβάλλεται από ένα σύστημα δακτυλίων που εκτείνεται στις 36" και γέρνει 18° ως προς τη γραμμή της όρασής μας.

 

Saturn-Venus-Mercury.jpg

 

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:06 μετά τα μεσάνυχτα.

 

 

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου

 

 

Η ημισέληνος είναι στο 5 τοις εκατό φωτισμένη σήμερα το πρωί και δημιουργεί μια δραματική σκηνή με τη λαμπρή Αφροδίτη, η οποία βρίσκεται 11° πάνω της. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος -3,9 και είναι μακράν το πιο φωτεινό σημείο φωτός στον ουρανό. Ο Κρόνος παραμένει πάνω δεξιά του ζευγαριού, ενώ ο Ερμής φαίνεται 6° προς τα αριστερά και κάτω από την Αφροδίτη. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης λάμπει με μέγεθος -0,5 και θα πρέπει να φαίνεται και με γυμνό μάτι. Με κιάλια σίγουρα θα έχετε καλύτερη θέα. Στρέψτε το τηλεσκόπιό σας στην Αφροδίτη και θα δείτε ένα 11" διαμέτρου δίσκο που είναι 90 τοις εκατό φωτισμένος. Ο Ερμής εκτείνεται στα 6" και δείχνει μια 80 τοις εκατό φωτισμένη φάση.

 

Flyby του Toutatis. Ο μικρός αστεροειδής 4179 Toutatis κάνει μία από τις πιο κοντινές προσεγγίσεις του στη Γη απόψε, όπως κάνει κάθε τέσσερα χρόνια. Εντοπίστε τον μέσα στα αστέρια του Κήτους και στους Ιχθείς με ένα τουλάχιστον 3 ή 4-ιντσών τηλεσκόπιο απόψε το βράδυ και μέχρι τη Παρασκευή. Έχει μέγεθος 10,9 απόψε και φτάνει στο 10,5 την Παρασκευή. Χρησιμοποιήστε τα διαγράμματα για κάθε μία από αυτές τις τέσσερις νύχτες του Δεκεμβρίου:. http://www.skyandtelescope.com/observing/highlights/Sky-Is-Falling-Asteroid-Flies-By.html

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:57 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου

 

 

Καθώς τα αστέρια βγαίνουν στο τέλος του λυκόφωτος, το πεπλατυσμένο W της Κασσιόπης εξακολουθεί να στέκεται στο ένα άκρο του ψηλά στα βορειοανατολικά. Περίπου στις 8 μ.μ. γυρίζει και γίνεται ένα οριζόντιο Μ, ακόμη ψηλότερα στα βόρεια.

 

Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο, το κοντινότερο σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη, στις 1:14 π.μ. της Πέμπτης. Τότε βρίσκεται 357.075 χιλιόμετρα μακριά από εμάς.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:44 π.μ. της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου

 

 

Οι Διδυμίδες, η ετήσια βροχή Διαττόντων, συχνά η καλύτερη βροχή στο ετήσιο ημερολόγιο με τις μετεωρικές βροχές, θα πρέπει να φτάνει στο μέγιστό της απόψε. Οι συνθήκες θα είναι ιδανικές αφού η σελήνη θα απουσιάζει από τον νυχτερινό ουρανό.

 

GEMINIDSforPrint_500px.jpg

 

 

Νέα σελήνη στις 10:43 π.μ.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:35 μ.μ.

 

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου

 

 

Ο Ωρίωνας βρίσκεται στο κέντρο μεταξύ των δύο λαμπερών αστεριών του τρέχοντος έτους. Ψηλά πάνω το βράδυ λάμπει ο φωτεινός Δίας (με τον πορτοκαλί Αλντεμπαράν κοντά του). Σε ίση απόσταση κάτω από τον Δία, ο Σείριος ανατέλλει περίπου στις 8 μ.μ. Ο Σείριος, μόλις 8,6 έτη φωτός μακριά, είναι το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό. Είναι επίσης το πιο κοντινό άστρο που είναι πάντα ορατό με γυμνό μάτι από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:22 π.μ. του Σαββάτου.

 

 

Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου

 

 

Η ταχεία κίνηση της Σελήνης γύρω από τη Γη τη μεταφέρει στον βραδινό ουρανό απόψε, πάνω από τον Άρη. Ο δορυφόρος μας βρίσκεται περίπου 15 ° πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα μία ώρα μετά τη δύση του ήλιου. Ο κόκκινος πλανήτης εμφανίζεται ακριβώς κάτω από τη σελήνη και περίπου στο μισό ύψος. Ο Άρης λάμπει με μέγεθος 1,2, οπότε ίσως να χρειαστείτε κιάλια για να τον ξεχωρίσετε μέσα στο λυκόφως.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:13 μ.μ.

 

Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου

 

 

Νωρίς το βράδυ, το «καλοκαιρινό αστέρι» Βέγας εξακολουθεί να είναι το πιο λαμπρό αντικείμενο στον βορειοδυτικό ουρανό, αν και κινείται όλο και χαμηλότερα. Το πιο λαμπρό αστέρι πάνω του είναι ο Ντενέμπ. Ο Βέγας είναι 25 έτη φωτός μακριά, ενώ ο υπερ-γίγαντας Ντενέμπ είναι περίπου 1.400.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:04 μ.μ.

 

 

M1-pulsar.jpg

 

 

Το Μ1,στον αστερισμό του Ταύρου, ό,τι απέμεινε από την έκρηξη υπερκαινοφανούς το 1054, φωτογραφήθηκε από τον Γιαουρτσή Θεόδωρο με ένα 8ιντσο κατοπτρικό τηλεσκόπιο και την Atik314l,mono. Λήψεις: 30Χ180 sec, Bin 1X1. Στο κέντρο του πλανητικού νεφελώματος υπάρχει ένας αστέρας νετρονίου.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής η Αφροδίτη και ο Κρόνος σχηματίζουν μια διαγώνια γραμμή στα νοτιοανατολικά όταν η αυγή αρχίζει να γίνεται φωτεινή. Η Αφροδίτη είναι εμφανώς η πιο λαμπρή με μέγεθος -3,9. Πάνω και στα δεξιά της είναι ο Κρόνος, με μέγεθος +0,7. Κάτω και στα αριστερά της Αφροδίτης είναι ο Ερμής, με μέγεθος -0,5. Η εμφάνιση του Ερμή στον πρωινό ουρανό είναι πολύ καλή στο πρώτο μισό του Δεκεμβρίου. Αυτή η διαγώνια γραμμή με τους τρεις πλανήτες μακραίνει από 33° στις 42° αυτή την εβδομάδα.

 

Ο Άρης (μέγεθος +1,2, στον Τοξότη) παραμένει χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος είναι μόνο 4,3 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο, σχεδόν όσο είναι και ο δίσκος του Ουρανού.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,8, στον Ταύρο) ανατέλλει από τα ανατολικά-βορειοανατολικά λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα. Ήταν σε αντίθεση την προηγούμενη εβδομάδα. Παρατηρήστε τον Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο στα δεξιά του. Πάνω από τον Αλντεμπαράν είναι οι Πλειάδες. Φτάνει τα 48” σε φαινόμενη διάμετρο, στο μέγιστο μέγεθός του.

 

Ο Ουρανός, (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι στα νότια το βράδυ. Δείτε χάρτες εύρεσης του Ουρανού και του Ποσειδώνα για το 2012, εδώ: http://www.skyandtelescope.com/observing/highlights/Uranus-and-Neptune-in-2012-138059253.html

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

17/12/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 17/12 έως και 23/12

 

 

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου

 

 

Ο Ερμής παραμένει ένα όμορφο θέαμα στο πρωινό λυκόφως όλη την εβδομάδα. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης εμφανίζεται περίπου 8° πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα 30 λεπτά πριν ανατείλει ο ήλιος. Ο Ερμής λάμπει με μέγεθος -0,5, αρκετά φωτεινός για να φανεί με γυμνό μάτι, αν και τα κιάλια θα σας βοηθήσουν να τον εντοπίσετε στη λάμψη του λυκόφωτος. Σήμερα το πρωί, το 1ου μεγέθους αστέρι, ο Αντάρης, βρίσκεται 6° νότια (κάτω δεξιά) του Ερμή. Με τηλεσκόπιο, ο 5" διαμέτρου δίσκος του πλανήτη φαίνεται σχεδόν 90% φωτισμένος.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:01 μετά τα μεσάνυχτα.

 

 

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου

 

 

Η Κασσιόπη βρίσκεται στο ψηλότερό της σημείο στο βορρά, σαν ένα πεπλατυσμένο Μ (για παρατηρητές του ουρανού στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη). Ο Γαλαξίας μας περνά μέσα από αυτήν, εκτείνεται στον ανατολικό ορίζοντα από τη μία πλευρά και το δυτικό ορίζοντα από την άλλη. Λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα του ουρανού σας, πόσο από το Γαλαξία μας (αν υπάρχει) μπορείτε να εντοπίσετε;

 

Ο πρώτος ανακαλυφθείς αστεροειδής, Δήμητρα (1 Ceres), είναι σε αντίθεση απόψε. Δεν είναι μακριά από την Εστία (4 Vesta), η οποία είναι, επίσης, στον Ταύρο μαζί με τον Δία. Η Δήμητρα και η Εστία έχουν τώρα μέγεθος 6,7 και 6,5, αντίστοιχα. Θα τις βρείτε με κιάλια κοντά στα κέρατα του Ταύρου.

 

Asteroids-finder-chart.jpg

 

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:52 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου

 

 

Το πρώτο τέταρτο της Σελήνης λάμπει στον αμυδρό κυκλικό σχηματισμό των Ιχθύων, κάτω από το πολύ μεγαλύτερο και λαμπρότερο Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου νωρίς το βράδυ.

 

Μπορείτε να βρείτε το Πρώτο Τέταρτο ψηλά στο νότο καθώς πέφτει το σκοτάδι, στη συνέχεια, παρακολουθήστε το καθώς θα βυθίζεται προς το δυτικό ορίζοντα τις βραδινές ώρες. Ο δορυφόρος μας φτάνει επίσημα πρώτο τέταρτο στις 7:20 αύριο το πρωί.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:39 π.μ. της Πέμπτης.

 

 

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου

 

 

chart1.jpg

 

Όλη αυτή την εβδομάδα, ο Ερμής φέγγει κάτω και στα αριστερά της λαμπρής Αφροδίτης. Τα ξημερώματα της 21ης Δεκεμβρίου, δείτε επίσης και τον Αντάρη. Χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι κιάλια.

 

Ο Κρόνος ανατέλλει περίπου 3 π.μ. τοπική ώρα αυτή την εβδομάδα και φαίνεται σχεδόν το ένα τρίτο από το δρόμο προς το ζενίθ στο νοτιοανατολικό τμήμα της από τη στιγμή που αρχίζει λυκόφως. Λάμπει με μέγεθος 0,6, είναι ένα εμφανές αντικείμενο κρέμεται στα σύνορα μεταξύ Παρθένου και Ζυγού. Εάν στοχεύσετε στον Κρόνο μέσα από ένα τηλεσκόπιο, θα δείτε ένα 16 "διαμέτρου δίσκο που περιβάλλεται από ένα σύστημα δακτυλίου που εκτείνεται σε 36" και 19 ° γέρνει προς τη γραμμή της όρασης μας.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:31 μ.μ.

 

 

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου

 

 

Χειμερινό ηλιοστάσιο της Γης στις 1:13 μ.μ. (Δεν γύρισε ανάποδα ο Γη;) Εκείνη τη στιγμή, ο Ήλιος φτάνει στο πλέον απομακρυσμένο νότιο σημείο του στον ουρανό. Το ηλιοστάσιο σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Απόψε έχει περισσότερες ώρες σκοτάδι από οποιαδήποτε άλλη. Από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ωστόσο, το νωρίτερο ηλιοβασίλεμα συνέβη περίπου πριν από δύο εβδομάδες και η αργότερη ανατολή του ηλίου δεν θα συμβεί μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:22 μ.μ. και στις 4:17 π.μ. του Σαββάτου.

 

 

Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου

 

 

Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, ο Σείριος ανατέλλει στα ανατολικά-νοτιοανατολικά, πολύ κάτω του Ωρίωνα, γύρω στις 7 ή 8 μ.μ., ανάλογα με τον τόπο σας. Όταν ο Σείριος είναι ακόμη χαμηλά, ένα ζευγάρι κιάλια τον δείχνουν να τρεμοσβήνει με ζωηρά χρώματα. Όλα τα αστέρια το κάνουν αυτό όταν είναι χαμηλά, αλλά ο Σείριος είναι το πιο λαμπρό, κάνοντας το εφέ πολύ πιο έντονο.

 

Οι Αρκτίδες, βροχή διαττόντων, (όταν η Γη θα βρεθεί στην πορεία από τα συντρίμμια που σέρνει στην ουρά του ο κομήτης 8P/Tuttle) κορυφώνεται πριν από την αυγή σήμερα. Το ακτινοβόλο σημείο από το οποίο τα μετέωρα φαίνεται να προέρχονται, βρίσκεται στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου, κοντά στον γνωστό σχηματισμό της «κατσαρόλας». Αυτό το ακτινοβόλο σημείο είναι ορατό στο βόρειο ουρανό όλη τη νύχτα, αλλά σκαρφαλώνει ψηλότερα καθώς πλησιάζει η αυγή. Το φεγγάρι δύει περίπου στις 2 π.μ., αφήνοντας σχεδόν τέσσερις ώρες τον ουρανό σκοτεινό πριν το πρωινό λυκόφως αρχίσει. Αν υποθέσουμε ότι ο κόσμος δεν υπέκυψε στο μοιραίο χθες (στις προφητείες των Μάγια), οι παρατηρητές σε έναν σκοτεινό ουρανό θα είναι σε θέση να δουν μέχρι και 10 Αρκτίδες ανά ώρα.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:09 μετά τα μεσάνυχτα.

 

 

Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου

 

 

Ο αστερισμός του Ωρίωνα ανατέλλει από την ανατολή όλο και πιο νωρίς κάθε εβδομάδα. Βρίσκεται ήδη πάνω στις 6 ή στις 7 το βράδυ και λάμπει ψηλά στον νοτιοανατολικό ουρανό αργότερα το βράδυ. Το πιο φωτεινό αστέρι στην αριστερή πλευρά του Ωρίωνα είναι ο κιτρινωπός-πορτοκαλής Μπετελγκέζ. Το πιο λαμπρό άστρο στα δεξιά του είναι ο Ρίγκελ. Ανάμεσά τους είναι μια σειρά από τρία αστέρια, σχεδόν κάθετη, που σχηματίζει την περίφημη ζώνη του Ωρίωνα. Εκεί βρίσκεται και το περίφημο νεφέλωμα του Ωρίωνα (Μ42) που μας ενθουσιάζει με την φωτογένειά του!

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:00 μ.μ.

 

 

jupiter.jpg

 

Ο Christopher Go (http://astro.christone.net/jupiter/) δείχνει τι είναι δυνατό να πετύχει κάποιος όταν φωτογραφίζει με ένα 14ίντσο τηλεσκόπιο, μια καλής ποιότητας βίντεο κάμερα, εξαιρετικά σταθερή ατμόσφαιρα ( seeing) και φυσικά τη μοναδική εμπειρία μετά από χρόνια προσπάθειας και εξάσκησης. Πάνω και στα δεξιά της Μεγάλης Ερυθράς κηλίδας μόλις που φαίνεται ο δίσκος της Ευρώπης που ακολουθείται από μια μικρή μαύρη κουκίδα, τη σκιά της Ευρώπης.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής η Αφροδίτη και ο Κρόνος σχηματίζουν μια μακριά διαγώνια γραμμή στα νοτιοανατολικά όταν η αυγή αρχίζει να γίνεται φωτεινή. Η Αφροδίτη είναι εμφανώς η πιο λαμπρή με μέγεθος -3,9. Πάνω και στα δεξιά της είναι ο Κρόνος, με μέγεθος +0,7. Κάτω και στα αριστερά της Αφροδίτης είναι ο Ερμής, με μέγεθος -0,5. Η εμφάνιση του Ερμή στον πρωινό ουρανό είναι πολύ καλή στο πρώτο μισό του Δεκεμβρίου. Αυτή η διαγώνια γραμμή με τους τρεις πλανήτες ολοένα και μακραίνει φθάνοντας στις 42° αυτή την εβδομάδα.

 

Saturn_May2012.jpg

 

Ο Κρόνος έχει τώρα έναν 16" διαμέτρου δίσκο που περικλείεται από ένα σύστημα δακτυλίων που εκτείνεται στα 36"και γέρνει 19°. Η φωτογραφία είναι του Efrain Morales River

 

Ο Άρης (μέγεθος +1,2, στον Τοξότη) παραμένει χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος είναι μόνο 4,3 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο, σχεδόν όσο είναι και ο δίσκος του Ουρανού.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,8, στον Ταύρο) ανατέλλει από τα ανατολικά-βορειοανατολικά αρκετά πριν το ηλιοβασίλεμα. Παρατηρήστε τον Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο στα δεξιά του. Πάνω από τον Αλντεμπαράν είναι οι Πλειάδες. Με τηλεσκόπιο φτάνει τα 48” σε φαινόμενη διάμετρο, στο μέγιστο μέγεθος του.

 

Ο Ουρανός, (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι στα νότια και νοτιοδυτικά, αντίστοιχα, μόλις βραδιάσει. Δείτε χάρτες εύρεσης του Ουρανού και του Ποσειδώνα για το 2012, εδώ: http://www.skyandtelescope.com/observing/highlights/Uranus-and-Neptune-in-2012-138059253.html

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

24/12/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 24/12 έως και 30/12

 

 

 

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου

 

 

Αν είστε έξω όταν πέσει το σκοτάδι, μπορείτε να βρείτε τον Άρη να κρέμεται χαμηλά στα νοτιοδυτικά. Ο κόκκινος πλανήτης λάμπει με μέγεθος 1,2 και εμφανίζεται 10° πάνω από τον ορίζοντα μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Φαίνεται και με γυμνό μάτι, αν και ένα ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσει να τον εντοπίσετε στο λυκόφως.

 

Η Σελήνη, σχεδόν γεμάτη, λάμπει πάνω και στα δεξιά του Δία και του Αλντεμπαράν νωρίς το βράδυ. Κοιτάξτε επίσης για τις Πλειάδες στα αριστερά της Σελήνης.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:47 π.μ της Τρίτης.

 

 

Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου

 

 

Ο λαμπρός Δίας ανεβαίνει στον ανατολικό ουρανό το βράδυ μαζί με την ημισέληνο (σε αύξουσα φάση). Οι δυο τους θα βρεθούν σε σύνοδο μετά τα μεσάνυχτα και θα παραμείνουν σε απόσταση 1 έως 2 μοίρες στα αστέρια με φόντο τον κεντρικό Ταύρο. Αν έχετε πάρει δώρο ένα καινούργιο τηλεσκόπιο για τα Χριστούγεννα και τα δύο ουράνια σώματα αποτελούν θαυμάσιους στόχους. Οι φωτεινές ακτίνες πάνω στη σελήνη προέρχονται από τους νεότερους κρατήρες. Ο Δίας δείχνει έναν 47" διαμέτρου δίσκο με πολλές λεπτομέρειες στην επιφάνειά του.

 

Αν η Σελήνη σας φαίνεται λίγο μικρότερη από το κανονικό δίπλα στο Δία, μπορεί να μην είναι η φαντασία σας. Ο δορυφόρος μας φτάνει στο απόγειό του, το πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του γύρω από τη Γη στις 11:20 μ.μ. Τότε βρίσκεται 406,098 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:38 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου

 

 

Το θερινό τρίγωνο που απαρτίζεται από τα φωτεινά αστέρια του Βέγα στον αστερισμό της Λύρας, τον Ντενέμπ στον αστερισμό του Κύκνου και τον Αλτάιρ στον Αετό φαίνεται ακόμα στο βραδινό λυκόφως. Από τα τρία αυτά αστέρια, ο Αλτάιρ σε λίγες ημέρες θα διακρίνεται δύσκολα αφού θα είναι μόλις 6 μοίρες πάνω από τον δυτικό ορίζοντα.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:29 μ.μ. και στις 3:25 π.μ. της Πέμπτης, 27 Δεκεμβρίου.

 

Πανσέληνος στις 12:21 μ.μ. Το φεγγάρι βρίσκεται πάνω από το ρόπαλο του Ωρίωνα του Κυνηγού και κάτω από τα πόδια του σχήματος του Κάστορα στους Διδύμους.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:16 μ.μ.

 

 

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου

 

Μπορείτε να εντοπίσετε τον Ποσειδώνα με κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο το βράδυ ανάμεσα στα αστέρια του Υδροχόου. Ο πιο μακρινός πλανήτης εμφανίζεται στο ένα τρίτο της απόστασης από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα προς το ζενίθ καθώς πέφτει η νύχτα. Λάμπει με 8ο μέγεθος, περίπου 10 φορές αμυδρότερος από το αστέρι μεγέθους 5,4, το 38 του Υδροχόου, μόλις 0,5° μακριά. Απόψε είναι μια καλή στιγμή για να ψάξετε τον Ποσειδώνα επειδή ο μεγάλος Ιταλός επιστήμονας Γαλιλαίος τον εντόπισε ακριβώς πριν από 400 χρόνια. Σημείωσε τη θέση του αλλά δεν ανίχνευσε καμία κίνηση, έτσι υπέθεσε ότι είναι ένα αστέρι. Η επίσημη ανακάλυψη του πλανήτη έπρεπε να περιμένει άλλα 234 χρόνια.

 

Neptune_Triton.jpg

 

Με τη μέθοδο του stacking, με ένα 10ίντσο τηλεσκόπιο, ο Kevin Witman μπόρεσε και φωτογράφησε τον Ποσειδώνα και τον μεγαλύτερό του δορυφόρο, τον Τρίτωνα.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:07 μ.μ.

 

Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου

 

 

Καθώς τελειώνει το λυκόφως και βγαίνουν τα αστέρια, θα βρείτε τον φωτεινό Βέγα να λάμπει στο ίδιο ύψος στα βορειοδυτικά με την εξίσου φωτεινή Αίγα στα βορειοανατολικά. Αυτή η κατάσταση ισορροπίας των δύο λαπρών άστρων Βέγα και Αίγας συμβαίνει πάντα κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος γύρω στην περίοδο των Χριστουγέννων.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:54 μετά τα μεσάνυχτα.

 

Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου

 

 

Το φωτεινότερο αστέρι του ουρανού (μετά τον Ήλιο, φυσικά) δίνει ένα σόου αργά το βράδυ το Δεκέμβριο. Με μέγεθος -1,5, ο Σείριος λάμπει πιο φωτεινός κατά τέσσερις φορές σχεδόν, από το πιο λαμπρό αστέρι ορατό από τα βόρεια μέσα γεωγραφικά πλάτη, τον Αρκτούρο στον αστερισμό του Βοώτη, αν και ο Δίας εμφανίζεται ακόμα πιο λαμπρός περίπου 50° πάνω από τον Σείριο.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:46 μ.μ.

 

Moon-and-Jupiter530.jpg

 

Ο λαμπρός Δίας αναρριχάται στον ανατολικό ουρανό το βράδυ, κοντά στη σελήνη, την αρχή της εβδομάδας. Το ζευγάρι πέρασε επίσης κοντά τις 28 Νοεμβρίου , όπως φαίνεται εδώ στη φωτογραφία του Jamie Cooper.

 

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής (μέγεθος -0,5) φαίνεται στο λυκαυγές, αρκετά μακριά κάτω και στα αριστερά της λαμπρής Αφροδίτης στα νοτιοανατολικά. Απέχουν περίπου 8 ή 9 μοίρες.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) είναι ακόμα ο λαμπρός «Αυγερινός» αλλά κινείται όλο και χαμηλότερα από εβδομάδα σε εβδομάδα. Κοιτάξτε νοτιοανατολικά.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,7 στο Ζυγό) βγαίνει από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά περίπου στις 3 π.μ. Στο ξεκίνημα του λυκαυγούς βρίσκεται αρκετά ψηλά στα νοτιοανατολικά. Οι δακτύλιοί του έχουν κλίση 19° ως προς εμάς, το πιο μεγάλο άνοιγμα τα τελευταία χρόνια.

 

Ο Άρης (μέγεθος +1,2) παραμένει χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος είναι μόνο 4,3 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο, σχεδόν όσο είναι και ο δίσκος του Ουρανού.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,8, στον Ταύρο) ανατέλλει από τα ανατολικά-βορειοανατολικά. Παρατηρήστε τον πορτοκαλί Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο περίπου 5 μοίρες από κάτω του. Πάνω από τον Αλντεμπαράν είναι οι Πλειάδες. Με τηλεσκόπιο φτάνει τα 47” σε φαινόμενη διάμετρο. Μεσουρανεί πριν τις 11 μ.μ.

 

Ο Ουρανός, (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι στα νότια και νοτιοδυτικά, αντίστοιχα, μόλις βραδιάσει. Δείτε χάρτες εύρεσης του Ουρανού και του Ποσειδώνα για το 2012, εδώ: http://www.skyandtelescope.com/observing/highlights/Uranus-and-Neptune-in-2012-138059253.html

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

31/12/12 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 31/12 έως και 6/1

 

 

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου

 

 

Αφού γιορτάσετε τον ερχομό του νέου έτους τα μεσάνυχτα, βγείτε έξω και κοιτάξτε το σκοτεινό ουρανό. Το φωτεινό φεγγάρι θα λάμπει στα νοτιοανατολικά, με τον Βασιλίσκο στα αριστερά του. Στα νότια είναι ο Σείριος στο μεγαλύτερο ύψος του, με τον Ωρίωνα πάνω δεξιά του και το τρίγωνο από τον Δία, τον Αλντεμπαράν και τις Πλειάδες πιο μακριά, γυρισμένο σε μια θέση διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει να το βλέπουμε το βράδυ. Πάνω αριστερά του Σείριου είναι ο Προκύων.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:33 π.μ της Τρίτης.

 

 

Τρίτη, 1 Ιανουαρίου

 

 

Οι δύο σπουδαιότεροι αστεροειδείς, η Δήμητρα (Ceres) και η Εστία (Vesta), εξακολουθούν να είναι σε καλή θέση για παρατήρηση με κιάλια και έχουν μεγέθη 7,1 και 6,9 αντίστοιχα. Η Εστία είναι κοντά στο Δία και τον Αλντεμπαράν, ενώ η Δήμητρα είναι ανάμεσα στα κέρατα του Ταύρου, όχι πολύ μακριά. Δείτε αναλυτικό χάρτη με τις θέσεις τους εδώ: http://media.skyandtelescope.com/documents/WEB_Dec12_CeresVesta.pdf

 

Η Γη απόψε φτάνει σε περιήλιο, στο πλησιέστερο σημείο της από τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ετήσιας τροχιάς της (μόλις 3% πιο κοντά από ό,τι στο αφήλιο της τον Ιούλιο). Η απόσταση είναι 147.100.000 χιλιόμετρα. Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι η Γη είναι πιο κοντά στον Ήλιο στη καρδιά του χειμώνα. Φυσικά, το κρύο στο βόρειο ημισφαίριο αυτή την εποχή του έτους οφείλεται στο ότι ο Ήλιος είναι πιο χαμηλά στον ουρανό και όχι στο ότι είναι πιο μακριά από τη Γη.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:24 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου

 

 

Περίπου στις 10 μ.μ. η κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου έχει κατακόρυφο προσανατολισμό στα βόρεια-βορειοανατολικά. Φαίνεται σαν να στέκεται πάνω στη λαβή της.

 

Αν παρατηρήσετε τον Δία με ένα τηλεσκόπιο από σήμερα έως στις 5 Ιανουαρίου, ο γιγαντιαίος πλανήτης φαίνεται να έχει ένα φεγγάρι παραπάνω. Το 6ου μεγέθους διπλό αστέρι SAO 76571 βρίσκεται σε απόσταση 10' από τον Δία αυτή την περίοδο. Η πιο κοντινή του προσέγγιση θα είναι στις 3 Ιανουαρίου. Τότε θα εμφανίζεται μέσα στα τέσσερα φεγγάρια του Δία.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:15 μ.μ.

 

 

Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου

 

 

Η βροχή διαττόντων Βοωτίδες (Quandradits) κορυφώνεται σήμερα το πρωί. Η λαμπρή σελήνη είναι σε χάση και θα αποκρύψει τα αμυδρά μετέωρα, όταν θα ανατείλει, γύρω στις 11 μ.μ. Οι Βοωτίδες προκαλούν μεγάλο αριθμό από φωτεινά μετέωρα, συγκαταλέγονται δε μεταξύ των καλύτερων βροχών για το 2013. Τα μετέωρα φαίνονται να εκπορεύονται από ένα σημείο στο βόρειο τμήμα του αστερισμού του Βοώτη, που ανεβαίνει ψηλά στα βορειοανατολικά καθώς πλησιάζει το ξημέρωμα.

 

Meteor-shower530.jpg

 

 

Σε αυτή την πιο κρύα εποχή του έτους, η αμυδρή Μικρή Άρκτος κρέμεται κάτω από τον Πολικό νωρίς το βράδυ, σαν «από ένα καρφί στο κρύο βόρειο τοίχο του ουρανού», κατά τον Leslie Peltier (http://www.delphos-ohio.com/Pictures/peltier.htm), έναν από τους πιο γνωστούς αστρονόμους του 20ου αιώνα, πηγή έμπνευσης για τους ερασιτέχνες αστρονόμους..

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:02 μετά τα μεσάνυχτα.

 

 

Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου

 

 

Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 5:59 π.μ. του Σαββάτου. Θα ανατείλει στον ανατολικό ουρανό γύρω στις 12:30 π.μ. και θα φτάσει στο ψηλότερό της σημείο στο νότο περίπου μία ώρα πριν βγει ο ήλιος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο μισοφωτισμένος δορυφόρος μας βρίσκεται μέσα στα αστέρια της Παρθένου, περίπου 5° δυτικά του 1ου μεγέθους Στάχυ.

 

chart1.jpg

 

 

Η πιο αργή ανατολή του έτους συμβαίνει σήμερα το πρωί (στις 40° βόρειου γεωγραφικού πλάτους).

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:53 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 5 Ιανουαρίου

 

 

Η σελήνη, στην φάση του πρώτου τετάρτου, 90 μοίρες στα ανατολικά του ήλιου, είναι ιδανική για να χρησιμοποιήσετε τα κιάλια σας ή το τηλεσκόπιο σας για να εξετάσετε τις λεπτομέρειες στην επιφάνεια της. Αυτό επειδή στη διαχωρίζουσα (terminator, δηλαδή το όριο ημέρα-νύχτας), στο κέντρο του σεληνιακού δίσκου, βλέπουμε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της επιφάνειας που φωτίζεται από έναν ήλιο που ανατέλλει στον σεληνιακό ορίζοντα. Τα βουνά ρίχνουν μακριές σκιές και οι κρατήρες φαίνονται πολύ βαθιοί.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:40 π.μ. της Κυριακής.

 

 

Κυριακή, 6 Ιανουαρίου

 

 

Ο έκτος σε μέγεθος αστερισμός στον ουρανό εκτείνεται από τον Ρίγκελ στην δυτική πλευρά του Ωρίωνα μέχρι το αστέρι 1ου μεγέθους Ακερνάρ (απόκλιση -57°), ένα αστέρι που περιστρέφεται τόσο γρήγορα που η διάμετρός του στους πόλους δεν είναι ούτε η μισή από τη διάμετρο στον ισημερινό. Ο Ηριδανός (Eridanus), ο ποταμός, περιέχει δύο αστέρια που είναι εύκολα ορατά. O όμικρον (γνωστός και σαν 40 Eri), ένα οπτικά τριπλό σύστημα αστέρων (με μεγέθη 4,4, 9,5 και 11,2), μόνο 16,5 έτη φωτός μακριά, είναι το πιο εύκολο προς παρατήρηση, με οποιοδήποτε τηλεσκόπιο. Ένα από τα μέλη του τριπλού συστήματος είναι λευκός νάνος. Λίγο πιο δυτικά μπορούμε να βρούμε το 4ου μεγέθους έψιλον του Ηριδανού, το πιο κοντινό αστέρι μετά το ηλιακό μας σύστημα (10,5 έτη φωτός μακριά) που γνωρίζουμε ότι έχει πλανήτες.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:32 μ.μ.

 

moon.jpg

 

Η λαμπρή πανσέληνος ανέτειλε την περασμένη εβδομάδα πολύ κοντά στον Δία. Την πολύ όμορφη αυτή εικόνα κατέγραψε με τον φακό του ο Κωνσταντίνος Σπανός.

 

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής (μέγεθος -0,6) φαίνεται χαμηλά στο λυκαυγές, αρκετά μακριά κάτω και στα αριστερά της λαμπρής Αφροδίτης στα νοτιοανατολικά. Απέχουν περίπου 11 μοίρες.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) είναι ακόμα ο λαμπρός «Αυγερινός», αλλά κινείται όλο και χαμηλότερα από εβδομάδα σε εβδομάδα. Κοιτάξτε νοτιοανατολικά.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,7 στο Ζυγό) βγαίνει από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά περίπου στις 2 π.μ. Στο ξεκίνημα του λυκαυγούς βρίσκεται αρκετά ψηλά στα νοτιοανατολικά. Οι δακτύλιοι του έχουν κλίση 19° ως προς εμάς, το πιο μεγάλο άνοιγμα τα τελευταία χρόνια.

 

Ο Άρης (μέγεθος +1,2, στον Τοξότη) παραμένει χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Με τηλεσκόπιο ο δίσκος είναι μόνο 4,3 δευτερόλεπτα του τόξου σε διάμετρο, σχεδόν όσο είναι και ο δίσκος του Ουρανού. Μη τον μπερδέψετε με τον Φομαλχώ, αρκετά μακριά στα αριστερά του.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,8, στον Ταύρο) είναι το πρώτο «αστέρι» που ανατέλλει από τα ανατολικά μετά το ηλιοβασίλεμα. Παρατηρήστε τον πορτοκαλή Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο, περίπου 5 μοίρες πιο κάτω του. Πάνω από τον Αλντεμπαράν είναι οι Πλειάδες. Με τηλεσκόπιο φτάνει τα 47” σε φαινόμενη διάμετρο. Μεσουρανεί μετά τις 10 μ.μ.

 

Ο Ουρανός, (μέγεθος 5,8, στους Ιχθύες) είναι ακόμα ψηλά στο νότο, όταν νυχτώσει.

 

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκεται χαμηλά στα νοτιοδυτικά, μόλις βραδιάσει.

 

Δείτε χάρτες εύρεσης του Ουρανού και του Ποσειδώνα για το 2012, εδώ: http://www.skyandtelescope.com/observing/highlights/Uranus-and-Neptune-in-2012-138059253.html

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

07/01/13 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 7/1 έως και 13/1

 

 

chart1.jpg

 

Παρακολουθήστε τον Δία σταδιακά να πλησιάζει σε μια ευθυγράμμιση με τον Αλντεμπαράν και τις Πλειάδες. Χωρίς όμως να γίνεται μια τέλεια ευθυγράμμιση. Αντ’ αυτού, σταδιακά θα σταματήσει η κίνηση αυτή, αντιστρέφοντας κατεύθυνση στο τέλος του Ιανουαρίου και απέχοντας ελάχιστα από το να σχηματίσει μια ευθεία γραμμή.

 

 

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου

 

 

Καθώς η αυγή αρχίζει να φωτίζει την Τρίτη το πρωί, εντοπίστε την ημισέληνο στα νοτιοανατολικά. Πιο κάτω είναι ο Αντάρης, ένα αστέρι καλοκαιρινής βραδιάς που αρχίζει μόλις το μακρύ ταξίδι του μέσα στη νύχτα. Πολύ μακρύτερα, κάτω αριστερά της σελήνης ανατέλλει η Αφροδίτη. Πιο ψηλά στο νότο είναι ο Κρόνος και στα δεξιά του Κρόνου είναι ο Στάχυς.

 

chart2.jpg

 

 

Αν και οι άνθρωποι στο βόρειο ημισφαίριο είχαν τη μικρότερη μέρα του χρόνου πριν από δύο εβδομάδες (στο χειμερινό ηλιοστάσιο την 21η Δεκεμβρίου), ο Ήλιος συνεχίζει να ανατέλλει λίγο αργότερα από μέρα σε μέρα. Η τάση αυτή σταματά το πρωί για τις 35° βόρεια. Η ανατολή του ηλίου αύριο θα φτάσει μερικά δευτερόλεπτα νωρίτερα από ό, τι σήμερα. Αυτό εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος. Εάν ζείτε βορειότερα, αυτό συνέβη πριν από λίγες ημέρες. Πιο κοντά στον ισημερινό, η αλλαγή θα συμβεί αργότερα τον Ιανουάριο.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:23 μ.μ. και στις 3:19 π.μ της Τρίτης.

 

 

Τρίτη, 8 Ιανουαρίου

 

 

Αν και είναι η πιο κρύα εποχή του έτους, εάν βγείτε έξω μετά από τις 10 μ.μ., θα βρείτε την κατσαρόλα της Μεγάλης Αρκτου να στέκεται με το χερούλι της στα βορειοανατολικά και το σχήμα σαν «δρεπάνι» της κεφαλής του Λέοντα να λάμπει στο ίδιο σχεδόν ύψος στην ανατολή… δύο πολύ πρόωρα σημάδια, προάγγελοι του ουρανού της άνοιξης.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:10 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου

 

 

Στο χάραμα της Πέμπτης, η Αφροδίτη λάμπει κοντά στην λεπτή ημισέληνο πολύ χαμηλά στα νοτιοανατολικά. Κοιτάξτε πάνω και στα δεξιά τους και θα δείτε τον Αντάρη.

 

Στην πλάτη του αστερισμού του Ταύρου βρίσκεται το λαμπρό σμήνος των Πλειάδων (Μ45), η Πούλια ή οι επτά αδελφές που τις κυνηγάει ο Ωρίωνας. Με τηλεσκόπιο διακρίνουμε εκατοντάδες γαλάζια άστρα νεαρής ηλικίας. Με φωτογράφηση βλέπουμε ένα γαλαζωπό νεφέλωμα να τις περιβάλλει.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:01 μ.μ.

 

 

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου

 

 

Η σελήνη φτάνει σε περίγειο, το πιο κοντινό σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη στις 12:28 μ.μ. Βρίσκεται 360,048 χιλιόμετρα μακριά μας.

 

Το όνομα Μιρφάκ προέρχεται από τα Αραβικά και αναφέρεται σε έναν αγκώνα , αλλά όχι αυτόν του Περσέα! Αντ' αυτού η έννοια του ονόματος συνδέεται με τις Πλειάδες. Πιθανώς σήμαινε ότι ο Μιρφάκ είναι δίπλα σε αυτό το σμήνος. Όμως, ο Μιρφάκ είναι από μόνος του μέρος ενός σμήνους αστέρων που ονομάζεται το άλφα σμήνος του Περσέα. Στοχεύστε τα κιάλια στον Μιρφάκ και παρατηρήστε το πλήθος από αστέρια 4ου και 5ου μεγέθους που εμφανίζονται στο πεδίο.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:48 μετά τα μεσάνυχτα.

 

 

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου

 

 

Νωρίς το απόγευμα, αυτή την εποχή του χρόνου, το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου ισορροπεί σε μια γωνία ψηλά στα δυτικά. Οι αστερισμοί της Ανδρομέδας και του Πήγασου καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο χώρο στον ουρανό, από το ζενίθ (πόδι της Ανδρομέδας) μέχρι κάτω από το σώμα του Πήγασου, χαμηλά στα δυτικά (η μύτη του Πήγασου).

 

Νέα Σελήνη στις 9:45 μ.μ. Στη φάση αυτή, η Σελήνη διασχίζει τον ουρανό μαζί με τον ήλιο και έτσι παραμένει κρυμμένη στο έντονο φως του αστεριού μας.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:40 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου

 

 

Οι δύο πιο λαμπροί αστεροειδείς συνεχίζουν να φαίνονται καλά και τον Ιανουάριο. Τόσο η Δήμητρα όσο και η Εστία έφθασαν σε αντίθεση τον Δεκέμβριο, αλλά παραμένουν 7ου μεγέθους αντικείμενα που φαίνονται εύκολα με κιάλια. Βρίσκονται ανάμεσα στα αστέρια του Ταύρου. Η Δήμητρα εμφανίζεται μερικές μοίρες νοτιοδυτικά του αστεριού 2ου μεγέθους βήτα του Ταύρου. Η Εστία βρίσκεται περίπου 2° βόρεια του 1ου μεγέθους Αλντεμπαράν.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:27 π.μ. της Κυριακής.

 

 

Κυριακή, 13 Ιανουαρίου

 

 

Παρά το γεγονός ότι η Σελήνη ήταν Νέα μόλις πριν από δύο ημέρες, η γρήγορη τροχιακή κίνηση του δορυφόρου μας τον μεταφέρει στο βραδινό ουρανό απόψε. Η Σελήνη βρίσκεται περίπου 15° ψηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά μία ώρα μετά τη δύση. Ο κόκκινος πλανήτης εμφανίζεται ακριβώς κάτω από αυτήν σε λιγότερο από το μισό αυτού του ύψους. Ο Άρης λάμπει με μέγεθος 1,2, οπότε ίσως χρειαστείτε κιάλια για να το ξεχωρίσετε μέσα στο λυκόφως.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:18 μ.μ.

 

M31.jpg

 

 

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας παραμένει ψηλά στον ζενίθ νωρίς το βράδυ αυτή την εποχή. Ο Ματσόπουλος Θεοφάνης, έβγαλε τη φωτογραφία αυτή από του Φραγκάδες Ιωαννίνων με το τηλεσκόπιο SkyWacher ED80 κάνοντας συνολική έκθεση 24 ωρών (25 frames X 15 Min X 2 Shots HDR:5 frames X 10 Min , 5 frames X 5 Min) με την κάμερα Canon EOS 40D MOD (ISO1600).

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής είναι κρυμμένος στο φως του Ήλιου.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) κινείται όλο και χαμηλότερα από πρωινό σε πρωινό. Κοιτάξτε πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα περίπου 45 λεπτά πριν την ανατολή.

 

Ο Άρης (μέγεθος +1,2, στον Τοξότη) παραμένει χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Μη τον μπερδέψετε με τον Φομαλχώ αρκετά μακριά στα αριστερά του.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,7, στον Ταύρο) είναι το πρώτο «αστέρι» που ανατέλλει από τα ανατολικά μετά το ηλιοβασίλεμα. Παρατηρήστε τον πορτοκαλί Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο περίπου 5 μοίρες από κάτω του. Πάνω από τον Αλντεμπαράν είναι οι Πλειάδες. Με τηλεσκόπιο φτάνει τα 46” σε φαινόμενη διάμετρο. Μεσουρανεί μετά τις 9 μ.μ.

 

Jupiter.jpg

 

Η ασυνήθιστα μεγάλη δραστηριότητα στην Ισημερινή Ζώνη είναι εμφανής σε αυτή την εξαιρετική φωτογραφία που έβγαλε την 1η Ιανουαρίου ο Christopher Go (http://astro.christone.net/jupiter/) από τις Φιλιππίνες.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6 στο Ζυγό) βγαίνει από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά περίπου στις 2 π.μ. Στο ξεκίνημα του λυκαυγούς βρίσκεται αρκετά ψηλά στα νοτιοανατολικά. Οι δακτύλιοι του έχουν κλίση 19° ως προς εμάς, το πιο μεγάλο άνοιγμα τα τελευταία χρόνια.

 

Ο Ουρανός, (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) είναι ακόμα ψηλά στα νοτιοδυτικά όταν νυχτώσει.

 

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 8,0, στον Υδροχόο) βρίσκεται χαμηλά στα δυτικά νοτιοδυτικά, μόλις βραδιάσει.

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

14/01/13 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 14/1 έως και 20/1

 

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου

 

 

Το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό δίνει ένα ωραίο σόου τα βράδια του Ιανουαρίου. Με μέγεθος -1,5, στον Μέγα Κύνα, ο Σείριος λάμπει σχεδόν τέσσερις φορές πιο φωτεινός από ό, τι το επόμενο πιο λαμπρό αστέρι ορατό από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη: τον Αρκτούρο στον αστερισμό του Βοώτη (αν και ο πλανήτης Δίας λάμπει τώρα σχεδόν τρεις φορές πιο φωτεινός). Ο Σείριος ανατέλλει μετά τις 6 μ.μ. και ανεβαίνει στα νοτιοανατολικά τις βραδινές ώρες.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:09 μ.μ.

 

 

Τρίτη, 15 Ιανουαρίου

 

 

Η Αφροδίτη ανατέλλει περίπου μία ώρα πριν από τον Ήλιο αυτή την εβδομάδα και εμφανίζεται ως ένα λαμπρό αντικείμενο χαμηλά στα νοτιοανατολικά περίπου 30 λεπτά αργότερα. Ο γείτονας της Γης λάμπει με μέγεθος -3,9 και είναι σίγουρα το πιο λαμπρό ουράνιο σώμα στον ουρανό πριν το ξημέρωμα. Ο πλανήτης πλησιάζει στο τέλος της μακράς εμφάνισής του το πρωί. Όμως, θα εξαφανιστεί από τη θέα μέσα σε ένα μήνα.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:56 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου

 

 

Το πιο φωτεινό σημείο φωτός στον βραδινό ουρανό αυτή την εβδομάδα είναι ο μεγέθους -2,6 Δίας. Ο πλανήτης βρίσκεται περίπου 45 μοίρες από το ζενίθ καθώς πέφτει το σκοτάδι. Φτάνει στο μέγιστο ύψος του στο νότιο ουρανό γύρω στις 9:30 μ.μ. Ο Δίας περνάει το βράδυ ακριβώς πάνω από το αστρικό σμήνος των Υάδων και κάπως μακρύτερα κάτω από τις Πλειάδες (Μ45), στον αστερισμό του Ταύρου. Αν δείτε με τηλεσκόπιο τον Δία, ο 45" διαμέτρου δίσκος του θα σας δείξει μεγάλη λεπτομέρεια στην επιφάνειά του.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:48 μ.μ.

 

 

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου

 

 

Ένας από τους πιο γνωστούς αστερισμούς κυριαρχεί στον ουρανό του Ιανουαρίου από το σούρουπο μέχρι σχεδόν την αυγή. Ο Ωρίωνας, ο Κυνηγός, ξεχωρίζει εύκολα στα νοτιοανατολικά όταν πέσει το σκοτάδι και ανεβαίνει ψηλότερα στο νότο γύρω στις 10 μ.μ. Στη συνέχεια, στέκεται περίπου στο μισό του ύψους από το ζενίθ (από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη). Το λαμπρότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του, ο Σείριος, ακολουθεί περίπου μία ώρα πίσω από τον Ωρίωνα.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:35 π.μ. της Παρασκευής.

 

 

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου

 

 

Μπορείτε να βρείτε το φεγγάρι, φωτισμένο κατά το ήμισυ, ψηλά στον νότο, όπως πέφτει το σκοτάδι. Στη συνέχεια, παρακολουθήσετε το καθώς θα βυθίζεται προς το δυτικό ορίζοντα τις βραδινές ώρες. Πρώτο τέταρτο είναι στις 1:46 π.μ. του Σαββάτου. Η Σελήνη περνά το βράδυ στα σύνορα ανάμεσα στους Ιχθείς και τον Κριό.

 

Ο Ερμής φτάνει σε ανώτερη σύνοδο στις 11 π.μ. Αυτό σημαίνει ότι ο πιο εσωτερικός πλανήτης βρίσκεται στην απέναντι πλευρά του Ήλιου από τη Γη και παραμένει κρυμμένος στο έντονο φως του αστεριού μας. Θα επιστρέψει στον βραδινό ουρανό κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:26 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου

 

 

Ο Κρόνος ανατέλλει περίπου στις 2:30 π.μ. αυτή την εβδομάδα και εμφανίζεται στα νότια από τη στιγμή που αρχίζει το λυκόφως. Θα λάμπει με μέγεθος 0,6 ανάμεσα στα πολύ αμυδρότερα αστέρια του δυτικού Ζυγού. Εάν στοχεύσετε τον Κρόνο με ένα τηλεσκόπιο, θα δείτε ένα 17" διαμέτρου δίσκο που περιβάλλεται από ένα σύστημα δακτυλίων που εκτείνεται στα 38" και γέρνει 19° ως προς τη γραμμή θέασής μας.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:13 π.μ. της Κυριακής.

 

 

Κυριακή, 20 Ιανουαρίου

 

 

Αν κοιτάξετε στον δυτικό ουρανό, μετά τις 8:00 το βράδυ, θα δείτε το τετράγωνο του Πήγασου να χαμηλώνει. Από τα τέσσερα αστέρια που αποτελούν το σχήμα αυτό, ο β είναι αυτός που ξεχωρίζει λόγω του διαφορετικού, κιτρινωπού, χρώματός του από τα άλλα τρία. Παρόμοιο χρώμα έχει και ο Ενίφ (ε του Πήγασου) που βρίσκεται όμως αρκετά πιο χαμηλά. Αυτό το αστέρι αποτελεί δείκτη για εντοπισμό του όμορφου και αρκετά φωτεινού σφαιρωτού σμήνους Μ15.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:05 μ.μ.

 

 

Sunset.jpg

 

Τα καταπληκτικά χρώματα του ουρανού και της θάλασσας (Ατλαντικός ωκεανός) αποτυπώθηκαν πανέμορφα στη φωτογραφία αυτή του Σπύρου Καραγιώργου από τη Νέα Υόρκη.

 

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής είναι κρυμμένος στο φως του Ήλιου.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) κινείται όλο και χαμηλότερα από πρωινό σε πρωινό. Κοιτάξτε πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα περίπου 30 λεπτά πριν την ανατολή.

 

Ο Άρης (μέγεθος +1,2, στον Τοξότη) παραμένει πολύ χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Μη τον μπερδέψετε με τον Φομαλχώ αρκετά μακριά στα αριστερά του.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,7, στον Ταύρο) είναι το πρώτο «αστέρι» που ανατέλλει από τα ανατολικά μετά το ηλιοβασίλεμα. Παρατηρήστε τον πορτοκαλί Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο περίπου 5 μοίρες από κάτω του. Πάνω από τον Αλντεμπαράν είναι οι Πλειάδες. Με τηλεσκόπιο φτάνει τα 45” σε φαινόμενη διάμετρο. Μεσουρανεί περίπου στις 9 μ.μ.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6 στο Ζυγό) βγαίνει από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά περίπου στις 2 π.μ. Στο ξεκίνημα του λυκαυγούς βρίσκεται αρκετά ψηλά στα νοτιοανατολικά. Οι δακτύλιοι του έχουν κλίση 19° ως προς εμάς, το πιο μεγάλο άνοιγμα τα τελευταία επτά χρόνια.

 

Ο Ουρανός, (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) είναι ακόμα ψηλά στα νοτιοδυτικά όταν νυχτώσει.

 

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 8,0, στον Υδροχόο) βρίσκεται χαμηλά στα δυτικά νοτιοδυτικά, μόλις βραδιάσει.

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

21/01/13 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 21/1 έως και 27/1

 

 

chart1.jpg

 

Η σελήνη, σε αύξουσα φάση (gibbous) περνάει τα τρια βράδια, 21-23 Ιανουαρίου, μέσα από ένα ενδιαφέρον τμήμα του χειμερινού ουρανού.

 

 

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου

 

 

Η απόσταση του Δία από τη σελήνη ολοένα και μικραίνει όσο περνάει το βράδυ. Θα έχουν απόσταση μικρότερη από 1° στη Βόρεια Αμερική. Στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής, το φεγγάρι θα κρύψει τον Δία. Αν και φαίνονται κοντά, το φεγγάρι είναι μόνο 1,3 δευτερόλεπτα φωτός από τη Γη, ενώ ο Δίας είναι 1700 φορές πιο μακριά, σε απόσταση 37 λεπτών φωτός.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:56 μ.μ.

 

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου

 

 

Κάτω από τη σελήνη θα δείτε τον Ωρίωνα, και αρκετά κάτω από τον Ωρίωνα είναι ο λαμπρός Σείριος.

 

Το φεγγάρι φτάνει σε απόγειο , στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του γύρω από τη Γη, στις 12:51 μ.μ. Θα βρίσκεται 405.311 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:43 μετα τα μεσάνυχτα.

 

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου

 

 

Από εβδομάδα σε εβδομάδα, παρακολουθήσετε την «κατσαρόλα» της Μεγάλης Άρκτου να ανεβαίνει ψηλά στα βορειοανατολικά καθώς αφήνουμε όλο και περισσότερο το χειμώνα πίσω μας.

 

Η Αφροδίτη ανατέλλει λιγότερο από μία ώρα πριν από τον Ήλιο αυτή την εβδομάδα και εμφανίζεται μόλις πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα 30 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου. Ο γείτονας της Γης λάμπει με μέγεθος -3,9. Αυτή η λαμπρότητά της είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο παραμένει ορατή χαμηλά στο λυκόφως. Ο πλανήτης πλησιάζει στο τέλος μιας μακράς εμφάνισής του στον πρωινό ουρανό. Θα εξαφανιστεί από τη θέα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:35 μ.μ.

 

 

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου

 

 

Η λαμπρή σελήνη φέγγει περίπου στα μέσα μεταξυ του Μπετελγκεζ στον ώμο του Ωρίωνα στα δεξιά της, και του Πολυδεύκη στους Διδύμους στα αριστερά της. Το αστέρι πάνω από τον Πολυδεύκη είναι ο Κάστωρ. Κάτω από το φεγγάρι είναι ο Προκύων στο Μικρό Κύνα.

 

Αν βγείτε έξω, καθώς πέφτει το σκοτάδι, μπορείτε να βρείτε τον Άρη να κρέμεται χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά. Ο κόκκινος πλανήτης λάμπει με μέγεθος 1,2 και φαίνεται σχεδόν 10 ° πάνω από τον ορίζοντα 45 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου. Θα τον δείτε και με γυμνό μάτι κάτω από άριστες συνθήκες θέασης, αν και ένα ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσει να τον εντοπίσετε στο βάθος του λυκόφωτος.

 

Mars_042012.jpg

 

Ο Άρης λάμπει με μέγεθος 1,2 και φαίνεται σχεδόν 10 ° πάνω από τον ορίζοντα 45 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου στα μέσα Ιανουαρίου. Φωτογραφία: Efrain Morales Rivera

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:22 π.μ. της Παρασκευής.

 

 

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου

 

 

Περίπου στις 10 μ.μ. αυτή την εβδομάδα, ο λαμπρός Σείριος είναι στο ψηλότερό του σημείο στο νότο.

 

Το πιο φωτεινό σημείο φωτός στον βραδινό ουρανό αυτή την εβδομάδα είναι ο μεγέθους -2,6 Δίας. Ο πλανήτης βρίσκεται περίπου 45 μοίρες από το ζενίθ καθώς πέφτει το σκοτάδι. Φτάνει στο μέγιστο ύψος του στο νότιο ουρανό γύρω στις 9 μ.μ. Ο Δίας περνάει το βράδυ ακριβώς πάνω από το αστρικό σμήνος των Υάδων και κάπως μακρύτερα κάτω από τις Πλειάδες (Μ45), στον αστερισμό του Ταύρου. Αν δείτε με τηλεσκόπιο τον Δία, ο 44" διαμέτρου δίσκος του θα σας δείξει μεγάλη λεπτομέρεια στην επιφάνειά του.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:13 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου

 

 

Πανσέληνος στις 6:39 π.μ. της Κυριακής. Όμως, ο δορυφόρος μας φαίνεται εντελώς φωτισμένος όλη τη νύχτα. Το φεγγάρι είναι στον αμυδρό αστερισμό του Καρκίνου, λίγο περισσότερο από 5 ° νότια του του αστρικού σμήνους της Κυψέλης (Μ44). Δυστυχώς, η λάμψη του φεγγαριού καθιστά το σμήνος λιγότερο εντυπωσιακό από ότι σε κανονικές συνθήκες.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:05 μ.μ.

 

 

Κυριακή, 27 Ιανουαρίου

 

Οι δύο πιο φωτεινοί αστεροειδείς συνεχίζουν την πολύ καλή εμφάνισή τους όλο τον Ιανουάριο. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο, η Δήμητρα ( Ceres ) και η Εστία (Vesta), έφθασαν σε αντίθεση και στο μέγιστο της φωτεινότητάς τους τον Δεκέμβριο, εξακολουθούν να λάμπουν μεταξύ 7ου και 8ου μεγέθους και φαίνονται εύκολα με κιάλια στα αστέρια του Ταύρου. Η Δήμητρα βρίσκεται 2 μοίρες νοτιοδυτικά του 2ου μεγέθους (β) Tauri. Η Εστία, εμφανίζεται σταθερή κατά ορθή αναφορά σήμερα πριν επιστρέψει στην κανονική κίνηση της προς ανατολάς, περίπου 2° βόρεια του 1ου μεγέθους Αλντεμπαράν.

 

Asteroids-finder-chart.jpg

 

Οι αστεροειδείς Δήμητρα και Εστία είναι στον Ταύρο αυτό τον μήνα, σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλον και από άλλα λαμπρά αστέρια. Σχεδιάγραμμα από το Astronomy, του Roen Kelly

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:52 μ.μ.

 

moon.jpg

 

Ακόμα και με ένα μεσαίου μεγέθους ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, σε συνδυασμό με κάποια CCD κάμερα, είναι δυνατό να γίνει λεπτομερής αποτύπωση λεπτομερειών στην επιφάνεια της σελήνης, όπως φαίνεται στη φωτογραφία αυτή του Νίκου Μπότσαρη. Χρησιμοποιήθηκε το τηλεσκόπιο Skywatcher Dobsonian 6 ιντσών.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής είναι κρυμμένος στο φως του Ήλιου.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) κινείται όλο και χαμηλότερα από πρωινό σε πρωινό. Κοιτάξτε πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα περίπου 30 λεπτά πριν την ανατολή.

 

Ο Άρης (μέγεθος +1,2) παραμένει πολύ χαμηλά στα δυτικά νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Μη τον μπερδέψετε με τον Φομαλχώ αρκετά μακριά στα αριστερά του. Στις 24 Ιανουαρίου, ο Άρης είναι σε περιήλιο, στην πιο κοντινή του απόσταση από τον ήλιο.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,7, στον Ταύρο) είναι το πρώτο «αστέρι» που ανατέλλει από τα νοτιοανατολικά μετά το ηλιοβασίλεμα. Παρατηρήστε τον πορτοκαλί Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο περίπου 5 μοίρες από κάτω του. Πάνω από τον Δία είναι οι Πλειάδες. Με τηλεσκόπιο φτάνει τα 44” σε φαινόμενη διάμετρο. Μεσουρανεί πριν τις 9 μ.μ.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6 στο Ζυγό) βγαίνει από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά πριν τις 2 π.μ. Στο ξεκίνημα του λυκαυγούς βρίσκεται αρκετά ψηλά στα νοτια, κάπου ανάμεσα στον Στάχυ, μακριά στα δεξιά του και τον Αντάρη, μακριά χαμηλότερα και στα αριστερά του. Οι δακτύλιοι του έχουν κλίση 19° ως προς εμάς, το πιο μεγάλο άνοιγμα τα τελευταία επτά χρόνια.

 

Ο Ουρανός, (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) είναι ακόμα ψηλά στα νοτιοδυτικά όταν νυχτώνει.

 

Ο Ποσειδώνας χάνεται στο φως του ηλιοβασιλέματος.

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

28/01/13 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 28/1 έως και 3/2

 

 

 

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου

 

 

Η σελήνη, μια μέρα μετά τη πανσέληνο είναι ψηλά πάνω στα ανατολικά στα μέσα ή αργά της νύχτας κοντά στο «δρεπάνι» του Λέοντα. 5 μοίρες περίπου κάτω δεξιά του Βασιλίσκου. Περίπου τρεις φορές πιο μακριά, στα δεξιά του φεγγαριού είναι ο Αλφάρντ, η ζωηρή «κόκκινη φωτιά» στην καρδιά της Ύδρας.

 

Η Αφροδίτη ανατέλλει περίπου 45 λεπτά πριν από τον Ήλιο αυτή την εβδομάδα και εμφανίζεται μόλις πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα 15 λεπτά αργότερα. Ο γείτονας της Γης λάμπει με μέγεθος -3,9, και αυτή η λαμπρότητα του είναι ο κύριος λόγος που παραμένει ορατός τόσο χαμηλά στο λυκόφως. Ο πλανήτης πλησιάζει το τέλος μιας μακράς εμφάνισης στον πρωινό ουρανό. Θα εξαφανιστεί από τη θέα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:43 μ.μ.

 

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου

 

 

Καθώς πέφτει το σκοτάδι, μπορείτε να βρείτε τον Άρη χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά. Ο κόκκινος πλανήτης λάμπει με μέγεθος 1,2 και εμφανίζεται περίπου 10 ° πάνω από τον ορίζοντα, μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Θα τον βρείτε με γυμνό μάτι κάτω από άριστες συνθήκες θέασης. Ένα ζευγάρι κιάλια θα σας βοηθήσει να τον εντοπίσετε μέσα στο λυκόφως.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:30 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου

 

 

Ο Κρόνος ανατέλλει λίγο πριν από την 1 π.μ. αυτή την εβδομάδα και εμφανίζεται στα νότια από την αρχή του λυκόφωτος. Λάμπει με μέγεθος 0,5 ανάμεσα στα αστέρια της δυτικού Ζυγού. Εάν στοχεύσετε τον Κρόνο με τηλεσκόπιο, θα δείτε έναν 17 " διαμέτρου δίσκο που περιβάλλεται από ένα σύστημα δακτυλίων με εύρος 39" και 19 ° κλίση ως προς τη Γη.

 

Ο Κρόνος είναι σε δυτικό τετραγωνισμό: 90 ° δυτικά του ήλιου στον πρωινό ουρανό.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:22 μ.μ.

 

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου

 

 

Ο Ερμής επιστρέφει στο βραδινό ουρανό αργά αυτή την εβδομάδα. Αν έχετε καλή όραση, ένα καθαρό ουρανό, και καλό ορίζοντα προς τα δυτικά-νοτιοδυτικά, θα πρέπει να είστε σε θέση να τον δείτε με κιάλια. Για τους παρατηρητές στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, βρίσκεται μόλις 2° ψηλά 30 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου απόψε. Ευτυχώς, λάμπει έντονα με μέγεθος -1,2. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης θα σηκωθεί ψηλότερα και θα φαίνεται ευκολότερα κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

 

Saturn_May2012.jpg

 

Μέσα από ένα τηλεσκόπιο, ο Κρόνος δείχνει ένα δίσκο 17" σε διάμετρο που περιβάλλεται από ένα σύστημα δακτυλίων που εκτείνεται στα 39" και γέρνει 19°. Φωτογραφία: Efrain Morales Rivera

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:13 μ.μ.

 

Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου

 

 

Οι παρατηρητές νότια του ισημερινού θα έχουν την πρώτη καλή θέα του κομήτη C/2011 L4 (PANSTARRS) κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Ο, για πρώτη φορά, επισκέπτης του εσωτερικού ηλιακού συστήματος ίσως δώσει μια ωραία παράσταση κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, αν και εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο του Νότιου Ημισφαιρίου το Φεβρουάριο. Μπορείτε να βρείτε τον PANSTARRS στα σύνορα μεταξύ Τοξότη και Τηλεσκόπιου, μόλις δύο μοίρες από το αστέρι 4ου μεγέθους βήτα του Τοξότη. Ο κομήτης θα λάμπει γύρω στο 7ο μέγεθος στις αρχές του τρέχοντος μήνα.

 

Comet-finder-chart.jpg

 

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:00 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου

 

 

Αυτήν την κρύα εποχή του χρόνου, η υπενθύμιση της θερμής εποχής είναι πάντοτε καλοδεχούμενη. Κοιτάξτε στον πρωινό ουρανό για μια προεπισκόπηση του θερινού ουρανού. Το καλοκαιρινό τρίγωνο με τα τρία του αστέρια έχει ήδη σηκωθεί στον ουρανό τόσο που να φαίνεται εύκολα στον ανατολικό ουρανό μία ώρα πριν την ανατολή του ήλιου. Οι γνωστοί καλοκαιρινοί αστερισμοί του Τοξότη και του Σκορπιού φαίνονται στα νοτιοανατολικά.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:52 μ.μ.

 

 

Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου

 

 

Τελευταίο τέταρτο σελήνης στις 3:58 μ.μ. Το φεγγάρι βρίσκεται στον αστερισμό του Ζυγού, μόλις 3° νότια του λαμπρού πλανήτη Κρόνου. Οι δυο τους αποτελούν ένα όμορφο ζευγάρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:39 μετά τα μεσάνυχτα.

 

Jupiter_121912.jpg

 

Ο Δίας συνεχίζει να είναι στο κέντρο της προσοχής στα τέλη Ιανουαρίου. Με τηλεσκόπιο, η 44” διάμετρός του θα σας δείξει πλούσια ατμοσφαιρική λεπτομέρεια. Φωτογραφία: Don Parker

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ερμής είναι κρυμμένος στο φως του ηλιοβασιλέματος.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) είναι μόλις πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα περίπου 20 λεπτά πριν την ανατολή.

 

Ο Άρης (μέγεθος +1,2) παραμένει πολύ χαμηλά στα δυτικά νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Μη τον μπερδέψετε με τον Φομαλχώ αρκετά μακριά στα αριστερά του.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,5, στον Ταύρο) είναι το πρώτο «αστέρι» που ανατέλλει από τα νοτιοανατολικά μετά το ηλιοβασίλεμα. Παρατηρήστε τον πορτοκαλί Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο περίπου 5 μοίρες από κάτω του. Πάνω από τον Δία είναι οι Πλειάδες. Με τηλεσκόπιο φτάνει τα 44” σε φαινόμενη διάμετρο. Μεσουρανεί μετά τις 8 μ.μ. Το 5ου μεγέθους αστέρι 0,1° νότια του αυτή την εβδομάδα είναι το ω του Ταύρου.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6 στο Ζυγό) βγαίνει από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά μετά τις 1 π.μ. Στο ξεκίνημα του λυκαυγούς βρίσκεται αρκετά ψηλά στα νότια, κάπου ανάμεσα στον Στάχυ, μακριά στα δεξιά του και τον Αντάρη, μακριά χαμηλότερα και στα αριστερά του.

 

Ο Ουρανός, (μέγεθος 5,9, στους Ιχθείς) είναι ακόμα ψηλά στα νοτιοδυτικά όταν νυχτώνει.

 

Ο Ποσειδώνας χάνεται στο φως του ηλιοβασιλέματος, κοντά στον Άρη.

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

04/02/13 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 4/2 έως και 10/2

 

 

Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου

 

 

Οι δύο πιο λαμπροί αστεροειδείς συνεχίζουν να κάνουν μια πολύ καλή εμφάνιση το Φεβρουάριο. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο, η Δήμητρα και η Εστία, έφθασαν σε αντίθεση και σε μέγιστη λαμπρότητα το Δεκέμβριο, εξακολουθούν να λάμπουν με 8ο μέγεθος και να φαίνονται εύκολα με κιάλια στα αστέρια του Ταύρου. Η Δήμητρα, η οποία εμφανίζεται σταθερή σε ορθή αναφορά σήμερα, πριν επιστρέψει στην κανονική κίνησή της προς τα ανατολικά, βρίσκεται λίγες μοίρες δυτικά-νοτιοδυτικά του 2ου μεγέθους βήτα του Ταύρου. Η Εστία βρίσκεται περίπου 3° βόρεια του 1ου μεγέθους Αλντεμπαράν.

 

vesta.jpg

 

Φωτογραφία της Εστίας: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:31 μ.μ.

 

 

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου

 

 

Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί την τελευταία ευκαιρία για τους παρατηρητές στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη να δουν την Αφροδίτη πριν από την ανατολή του ηλίου. Από τις 30° βόρειου γεωγραφικού πλάτους, ο πλανήτης ανατέλλει περίπου 40 λεπτά πριν από τον Ήλιο και εμφανίζεται ακριβώς πάνω από τον ανατολικό νοτιοανατολικό ορίζοντα, 15 λεπτά αργότερα. Ο γείτονας της Γης λάμπει με μέγεθος -3,9, ο μόνος λόγος που παραμένει ορατός τόσο χαμηλά στο λυκαυγές.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:18 π.μ. της Τετάρτης.

 

 

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου

 

 

Ο μεγάλος, αμυδρός αστερισμός της Καμηλοπάρδαλης , μεταξύ του Ηνίοχου και του βόρειου ουράνιου πόλου, φιλοξενεί μερικά ενδιαφέροντα διπλά αστέρια που ξεχωρίζουν εύκολα με κιάλια.

 

Ο Κρόνος ανατέλλει λίγο μετά τα μεσάνυχτα αυτή την εβδομάδα και είναι εμφανής στα νότια όταν αρχίζει το λυκαυγές. Λάμπει με μέγεθος 0,5 ανάμεσα στα αρκετά αμυδρότερα αστέρια στο δυτικό Ζυγό. Με τηλεσκόπιο, θα δείτε έναν 17 " διαμέτρου δίσκο να περιβάλλεται από ένα σύστημα δακτυλίων που εκτείνεται στα 39" και γέρνει 19° ως προς τη γραμμή της όρασής μας.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:09 μ.μ.

 

Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου

 

 

Η σελήνη φτάνει σε περίγειο, την πιο κοντινή της απόσταση από τη Γη (365.318 χιλιόμετρα).

 

Κοιτάξτε προσεκτικά με κιάλια χαμηλά στα δυτικά νοτιοδυτικά μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο αμυδρός Άρης απέχει σχεδόν 1 μοίρα από τον πιο λαμπρό Ερμή.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:01 μ.μ.

 

Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου

 

 

Ο Ερμής βρίσκεται μόλις 15’ στα δεξιά του Άρη στις 8 Φεβρουαρίου, μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.

 

Mercury_Mars.jpg

 

 

Η πιο κοντινή σύνοδος πλανητών για το 2013 φαίνεται απόψε στο βραδινό λυκόφως. Με τα κιάλια σας, κοιτάξτε 7° πάνω από το δυτικό-νοτιοδυτικό ορίζοντα 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Εκεί θα βρείτε τον Ερμή μόλις 15' στα δεξιά του Άρη. Ο Ερμής λάμπει με μέγεθος -1,0, σχεδόν δέκα φορές πιο φωτεινός από το γείτονά του. Τις επόμενες ημέρες, οι δύο πλανήτες απομακρύνονται γρήγορα ο ένας από τον άλλον. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης πλησιάζει στην καλύτερη βραδινή του εμφάνιση για το έτος στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ ο κόκκινος πλανήτης σύντομα θα εξαφανιστεί μέσα στην λάμψη του λυκόφωτος.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:48 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου

 

 

Αυτόν τον μήνα ο φωτεινός Ωρίωνας βρίσκεται στο νότο στην αρχή της νύχτας, μετά το βραδινό λυκόφως. Όποιος διαθέτει τηλεσκόπιο σίγουρα έχει κοιτάξει το θαυμάσιο νεφέλωμα του Ωρίωνα. Όμως, κατά πόσο γνωρίζετε τον αμυδρότερο αστερισμό του Λαγού κάτω από τα πόδια του κυνηγού;

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:39 μ.μ.

 

 

Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου

 

 

Νέα σελήνη στις 9:21 π.μ.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:27 μετά τα μεσάνυχτα.

 

Saturn.jpg

 

Αυτή η καταπληκτική εικόνα του Κρόνου είναι του Darryl Pfitzner Milika από την Αυστραλία στις 26 Ιανουαρίου. Χρησιμοποιήθηκε το 14 ιντσών τηλεσκόπιο Celestron Schmidt-Cassegrain . Προσέξτε το εξάγωνο σχήμα της καταιγίδας που περιβάλλει τον βόρειο πόλο του πλανήτη. Το εξάγωνο σχήμα ανακαλύφθηκε από το διαστημόπλοιο Cassini το 2007. Ο νότος είναι προς τα πάνω. Κοιτάζοντας από τα αριστερά προς τα δεξιά θα δείτε και τα τέσσερα φεγγάρια του Κρόνου: Διώνη, Εγκέλαδος, Μίμας και Τηθύς.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Mercury_Mars2.jpg

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής (μέγεθος -1,1) βγαίνει μέσα από το φως του ηλιοβασιλέματος. Θα τον βρείτε κοντά στον αμυδρότερό του Άρη. Στις 7 & 8 Φεβρουαρίου, οι δύο πλανήτες βρίσκονται σε μια πολύ κοντινή σύνοδο.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) διακρίνεται δύσκολα μέσα στο φως της ανατολής του ήλιου.

 

Ο Άρης (μέγεθος +1,2) παραμένει πολύ χαμηλά στα δυτικά νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Ο πιο λαμπρός Ερμής, σε σύνοδο με τον Άρη, είναι το σημείο αναφοράς για τον εντοπισμό του κόκκινου πλανήτη αυτή την εβδομάδα.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,5, στον Ταύρο) κυριαρχεί στο νότιο ουρανό νωρίς το βράδυ και στα νοτιοδυτικά αργότερα. Παρατηρήστε τον πορτοκαλί Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο περίπου 5 μοίρες από κάτω του. Πάνω από τον Δία είναι οι Πλειάδες. Με τηλεσκόπιο φτάνει τα 43” σε φαινόμενη διάμετρο. Μεσουρανεί μετά τις 7:30 μ.μ. Δύει περίπου στις 3 π.μ.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6 στο Ζυγό) βγαίνει από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά μετά τις 1 π.μ. Στο ξεκίνημα του λυκαυγούς βρίσκεται αρκετά ψηλά στα νότια, κάπου ανάμεσα στον Στάχυ, μακριά στα δεξιά του και τον Αντάρη, μακριά χαμηλότερα και στα αριστερά του.

 

Ο Ουρανός, (μέγεθος 5,9, στους Ιχθείς) είναι ακόμα ψηλά στα νοτιοδυτικά όταν νυχτώνει.

 

Ο Ποσειδώνας χάνεται στο φως του ηλιοβασιλέματος, κοντά στον Άρη.

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

07/02/13 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 11/2 έως και 17/2

 

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου

 

chart1.jpg

 

Λίγο μετά τις 6:30 μ.μ. ο λεπτός μηνίσκος της σελήνης βρίσκεται στα νοτιοδυτικά, πάνω από τους πλανήτες Άρη και Ερμή.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:18 μ.μ.

 

 

 

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου

 

 

Οι παρατηρητές, νότια του ισημερινού, συνεχίζουν να έχουν καλή θέαση του κομήτη PANSTARRS (C/2011 L4). Αυτός, ο για πρώτη φορά επισκέπτης στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα ίσως να δώσει μια ωραία παράσταση κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, αν και εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο στο Νότιο Ημισφαίριο το Φεβρουάριο. Αυτή την εβδομάδα, μπορείτε να βρείτε τον PANSTARRS στα σύνορα μεταξύ των αστερισμών Ινδού και Μικροσκοπίου, μόλις δύο μοίρες βορειοανατολικά του 3ου μεγέθους αστέρα Άλφα του Ινδού. Ο κομήτης λάμπει τώρα περίπου με μέγεθος 7, αλλά αναμένεται να γίνει πολύ πιο φωτεινός κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων.

 

Comet-finder-chart.jpg

 

Ο κομήτης PANSTARRS (C/2011 L4), μια βρώμικη χιονόμπαλα που κάνει το πρώτο ταξίδι του μέσα στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος, θα μπορούσε να λαμπρύνει και να γίνει ορατός με γυμνό μάτι στα τέλη του τρέχοντος μήνα για τους παρατηρητές στο νότιο ημισφαίριο. / / Astronomy: Roen Kelly

 

 

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου

 

 

Κοιτάξτε στα δεξιά της Σελήνης νωρίς, μόλις πέσει το σκοτάδι, για το γ του Πήγασου, το αριστερότερο αστέρι του Μεγάλου Τετραγώνου του Πήγασου. Το Τετράγωνο στέκεται σε μια γωνία του.

 

Ο Κρόνος ανατέλλει περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα αυτή την εβδομάδα και εμφανίζεται στα νότια όταν αρχίζει το λυκόφως. Λάμπει με μέγεθος 0,5 ανάμεσα στα αρκετά αμυδρότερά του αστέρια στο δυτικό Ζυγό. Εάν στοχεύσετε τον Κρόνο με τηλεσκόπιο, θα δείτε έναν δίσκο 17" σε διάμετρο και ένα σύστημα δακτυλίων που εκτείνεται στα 40" και γέρνει 19° ως προς τη γραμμή της όρασης μας.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:57 μ.μ.

 

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου

 

 

Τον Φεβρουάριο ο Ωρίωνας βρίσκεται ψηλά στο νότο νωρίς το βράδυ. Αυτή τη σεζόν, ο Ωρίωνας πλαισιώνεται από τα δύο λαμπρότερα σημεία στον ουρανό: τον Δία ψηλά και πάνω δεξιά του και τον Σείριο κάτω και στα αριστερά του.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:49 μ.μ.

 

 

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου

 

 

Όταν θα έχει βραδιάσει, στα δεξιά της ημισελήνου, είναι τα τρία φωτεινότερα αστέρια του Κριού σε μια κάθετη διάταξη.

 

Ο μικρός αστεροειδής 2012 DA14 περνά εξαιρετικά κοντά από τη Γη σήμερα. Με περίπου 45 μέτρα σε μήκος, αυτός ο διαστημικός βράχος περνά μόλις 34.050 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης στις 9:25 μ.μ. (19h25m UT), πιο κοντά από τους μετεωρολογικούς δορυφόρους που βρίσκονται σε γεωσύγχρονη τροχιά. Ο αστεροειδής θα φέγγει με 7ο μέγεθος. Παρατηρητές με κιάλια στην Ανατολική Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία, θα πρέπει να είναι σε θέση να τον παρακολουθήσουν καθώς θα κινείται στον ουρανό με την εντυπωσιακή ταχύτητα της 0,8 ° ανά λεπτό. Κατά την πλησιέστερη προσέγγισή του, θα βρίσκεται κοντά στη διασταύρωση των αστερισμών, Παρθένου, Λέοντα και Κρατήρα, και θα ταξιδεύει προς βορρά.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:36 μετά τα μεσάνυχτα.

 

 

Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου

 

 

Ο λαμπρός Δίας λάμπει πάνω από το φεγγάρι. Ο Αλντεμπαράν είναι στα αριστερά του Δία, και οι Πλειάδες είναι λίγο πιο μακριά στα δεξιά του Δία.

 

Ο Ερμής ανεβαίνει στο μέγιστο ύψος του στο βραδινό ουρανό απόψε, όταν θα βρίσκεται περίπου 11° ψηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά 30 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου. Αυτό το μέγιστό του ύψος συμπίπτει και με την μέγιστη του αποχή από τον Ήλιο. Ο Ερμής λάμπει με μέγεθος -0,6, γι 'αυτό και θα πρέπει να είναι εύκολο να εντοπιστεί όταν θα βαθαίνει το λυκόφως. Εάν δεν μπορείτε να τον δείτε με γυμνό μάτι, χρησιμοποιήσετε ένα ζευγάρι κιάλια. Με τηλεσκόπιο θα δείτε ένα δίσκο 7" σε διάμετρο που εμφανίζεται μισοφωτισμένος.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:27 μ.μ.

 

 

Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου

 

 

Θα δείτε τη σελήνη στο Πρώτο Τέταρτο ψηλά στο νότο καθώς πέφτει το σκοτάδι. Στη συνέχεια, παρακολουθήστε την καθώς θα βυθίζεται προς το δυτικό ορίζοντα. Ο Δορυφόρος μας φτάνει επίσημα στη φάση του Πρώτου Τέταρτου στις 10:32 μ.μ. Η Σελήνη βρίσκεται στον Ταύρο, μόλις λίγες μοίρες μακριά από το λαμπρό Δία.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:15 π.μ. της Δευτέρας.

 

M42.jpg

 

Το μαγευτικό νεφέλωμα του Ωρίωνα φαίνεται ακόμα στον ουρανό τον μήνα Φεβρουάριο. Δύει μετά τις 2 π.μ. Ο Sava Relu από τη Σαντορίνη έβγαλε τη φωτογραφία αυτή με αποχρωματικό τηλεσκόπιο 80 mm και φίλτρο UHC (οδήγηση: skywatcher 70mm+ LVI smart guide).

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής (μέγεθος -1) κάνει μια εξαιρετική εμφάνιση στο βραδινό λυκόφως. Θα τον βρείτε χαμηλά στα δυτικά νοτιοδυτικά μετά τις 6:30 μ.μ. Δεν υπάρχει άλλο «αστέρι» τόσο φωτεινό σ’ αυτή την περιοχή του ουρανού. Πιο κάτω από τον Ερμή είναι ο Άρης, αλλά πολύ πιο αμυδρότερος.

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) χάνεται μέσα στο φως της ανατολής του ήλιου.

 

Ο Άρης (μέγεθος +1,2) παραμένει πολύ χαμηλά στα δυτικά νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Ο πιο λαμπρός Ερμής είναι το σημείο αναφοράς για τον εντοπισμό του κόκκινου πλανήτη. Ο Άρης είναι τώρα στην αθέατη πλευρά του Ήλιου από εμάς, αλλά ο Ερμής ταλαντεύεται γύρω από την πλευρά κοντά στον Ήλιο. Αυτό φαίνεται από την αύξηση της λαμπρότητάς του και τη μείωση της φάσης του.

 

Jupiter.jpg

 

Η σκιά του Γανυμήδη περνούσε από την ερυθρά κηλίδα όταν ο Christopher Go http://astro.christone.net/jupiter/ έβγαλε τη φωτογραφία του Δία στις 6 Φεβρουαρίου. Παρατηρήστε τα λευκά στίγματα στη Νότια Ισημερινή Ζώνη που φαίνεται να προέρχονται από την ερυθρά κηλίδα. Ένα ακόμα είναι πιο κάτω στην Βόρεια Ισημερινή Ζώνη.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,4, στον Ταύρο) κυριαρχεί στο νότιο ουρανό νωρίς το βράδυ και στα νοτιοδυτικά αργότερα. Παρατηρήστε τον πορτοκαλί Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο στα αριστερά του. Στα δεξιά του είναι οι Πλειάδες. Με τηλεσκόπιο φτάνει τα 42-41” σε φαινόμενη διάμετρο. Μεσουρανεί στις 7 μ.μ. Δύει πριν τις 3 π.μ.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5 στο Ζυγό) βγαίνει από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά στις 1 π.μ. Στο ξεκίνημα του λυκαυγούς βρίσκεται αρκετά ψηλά στα νότια, κάπου ανάμεσα στον Στάχυ, μακριά στα δεξιά του και τον Αντάρη, μακριά χαμηλότερα και στα αριστερά του.

 

Ο Ουρανός, (μέγεθος 5,9, στους Ιχθείς) αρχίζει και χαμηλώνει στα δυτικά όταν νυχτώνει.

 

Ο Ποσειδώνας χάνεται στο φως του Ήλιου, κοντά στον Άρη.

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

18/02/13 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 18/2 έως και 24/2

 

 

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου

 

 

Το φεγγάρι λάμπει στα αριστερά του Δία και του Αλντεμπαράν. Ο δορυφόρος μας φτάνει σε απόγειο, στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς του γύρω από τη Γη αύριο (404.472 χιλιόμετρα).

 

Το NGC2244 βρίσκεται στον άδειο αστερισμό του Μονόκερου. Είναι ένα όμορφο ανοιχτό σμήνος μόλις έξω από τη βόρεια πλευρά του Μπετελγκέζ, του Προκύωνα και του Σείριου (χειμερινό τρίγωνο). Είναι επίσης αρκετά φωτεινό που το κάνει εύκολα ορατό μέσω των μικρών ερευνητών ενός τηλεσκοπίου. Ο απλούστερος τρόπος να βρεθεί το NGC2264 είναι να σχηματιστεί μια γραμμή από το αστέρι Μπελατρίξ ανατολικά προς τον Μπετελγκέζ στον Ωρίωνα και μετά να προεκταθεί 1,5 φορά πιο μακριά προς τα ανατολικά. Αυτό θα σας φέρει σχεδόν κάτω από το αστέρι ξ των Διδύμων, στα πόδια του Πολυδεύκη. Σκοπεύστε στο ξ με τον ερευνητή σας και μετά μετακινηθείτε 3 μοίρες στα δυτικά νοτιοδυτικά σε ένα αστέρι 5ου μεγέθους, μόνο του, το 15 του Μονόκερου. Αφού βρείτε το αστέρι αυτό, τότε βρίσκεστε στο NGC2264 μια και αυτό το αστέρι είναι στην πραγματικότητα το πιο λαμπρό άστρο του ανοιχτού σμήνους. Σε απόσταση 2400 ετών φωτός, το NGC2264 είναι ένα από τα πιο φωτεινά, όχι από τον κατάλογο του Μεσιέρ, ανοιχτά σμήνη του χειμερινού ουρανού.

 

CHART1.jpg

 

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:06 μ.μ.

 

 

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου

 

 

Η Σελήνη, αφού βραδιάσει, στέκεται πάνω από τον Ωρίωνα που βρίσκεται και αυτός όρθιος στα νότια.

 

Ο Κρόνος ανατέλλει τα μεσάνυχτα αυτή την εβδομάδα και εμφανίζεται ψηλότερα στο νότο γύρω στις 4:30 π.μ. Ο πλανήτης με τους δακτυλίους λάμπει με μέγεθος 0,5 και ξεχωρίζει με φόντο τον δυτικό Ζυγό. Ο Κρόνος σταματά την κίνησή του προς τα ανατολικά σήμερα, σε σχέση με τα αμυδρότερα αστέρια στο υπόβαθρό του και ξεκινά την πορεία του προς τα δυτικά, το προοίμιο για την επερχόμενη αντίθεσή του και τη μέγιστη φωτεινότητά του στα τέλη Απριλίου. Με τηλεσκόπιο, ο πλανήτης εκτείνεται στα 18 ", ενώ οι δακτύλιοί του εξαπλώνονται στα 40" και έχουν κλίση 19 ° ως προς τη γραμμή όρασής μας.

 

 

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου

 

 

Οι παρατηρητές, νότια του ισημερινού, συνεχίζουν να έχουν καλή θέαση του κομήτη PANSTARRS (C/2011 L4). Αυτός, ο για πρώτη φορά επισκέπτης στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα ίσως να δώσει μια ωραία παράσταση κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, αν και εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο στο Νότιο Ημισφαίριο το Φεβρουάριο. Αυτή την εβδομάδα, μπορείτε να βρείτε τον PANSTARRS στο βόρειο τμήμα του Γερανού, λιγότερο από 10° βόρεια του 2ου μεγέθους αστέρα Άλφα (α) του Γερανού. Ο κομήτης λάμπει τώρα περίπου με μέγεθος 5ο ή 6ο , αλλά αναμένεται να γίνει πολύ πιο φωτεινός κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:45 μ.μ.

 

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου

 

 

Νωρίς το βράδυ, κοιτάξτε κάτω δεξιά της Σελήνης για τον Προκύωνα και πάνω αριστερά της Σελήνης για τους Κάστορα και Πολυδεύκη. Πολύ μακρύτερα προς τα κάτω και δεξιά του Προκύωνα λάμπει ο φωτεινός Σείριος.

 

Ο Ποσειδώνας είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο στις 9 π.μ. αύριο. Ο μακρινός πλανήτης είναι απελπιστικά χαμένος στη λάμψη του ήλιου, αλλά θα επιστρέψει στον πρωινό ουρανό και θα μπορείτε να τον δείτε πριν από την αυγή, τον Απρίλιο.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:37 μ.μ.

 

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου

 

 

Αυτό το βράδυ το φεγγάρι είναι στα αριστερά του Προκύωνα και κάτω από τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη.

 

Αυτή είναι μια καλή εβδομάδα για να ψάξετε για τον Σείριο στον βραδινό ουρανό. Το λαμπρότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού (με μέγεθος -1,5) φαίνεται στα νότια και στην ψηλότερή του θέση στις 8 με 9 μ.μ. Βρίσκεται στη συνέχεια, περίπου στο ένα τρίτο της απόστασης από τον ορίζοντα προς το ζενίθ για τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. (Όσο πιο νότια ζείτε, τόσο πιο ψηλά εμφανίζεται.). Με κιάλια, αναζητήστε το όμορφο ανοιχτό σμήνος αστέρων Μ41 στο ίδιο οπτικό πεδίο με τον Σείριο, μόλις 4 ° κάτω από το αστέρι.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:24 μετά τα μεσάνυχτα.

 

 

Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου

 

 

Οι δύο πιο λαμπροί αστεροειδείς συνεχίζουν την πολύ καλή τους εμφάνιση κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου. Τόσο η Δήμητρα (Ceres) όσο και η Εστία (Vesta) λάμπουν με 8ο μέγεθος και φαίνονται εύκολα με κιάλια μέσα στα αστέρια του Ταύρου.

 

Αυτή την εποχή του χρόνου, η «κατσαρόλα» της Μεγάλης Άρκτου στέκεται όρθια στη λαβή της, στα βορειοανατολικά κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Η κορυφή της «κατσαρόλας», τα δύο αστέρια δείκτες που δείχνουν αριστερά προς τον Πολικό, είναι τώρα ακριβώς στο ύψος του Πολικού περίπου στις 8 μ.μ.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:16 μ.μ.

 

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου

 

Η λαμπρή Αίγα του Ηνίοχου βλέπουμε να περνάει από το ζενίθ, δηλαδή σχεδόν στην ευθεία ακριβώς πάνω μας, περίπου στις 7:30 το βράδυ για αυτήν την εβδομάδα.

 

Αν κοιτάξουμε στον βορειοδυτικό ουρανό μόλις βραδιάσει αυτήν την εβδομάδα, θα δούμε τον αστερισμό της Κασσιόπης σε σχήμα W να στέκεται όρθιος με τον αστέρα Caph (β της Κασσιόπης) στο κάτω μέρος.

 

hs-2002-11-b-print.jpg

 

 

Είναι τόσο φωτεινό που ακόμα και ένας ερευνητής 6Χ θα το δείξει σαν ένα φωτεινό κομμάτι μέσα στο απαλό σύννεφο του χειμερινού γαλαξία μας, που περνάει σε αυτό το σημείο του ουρανού. Για πολλούς ερασιτέχνες το σμήνος αυτό περιγράφεται σαν ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο, πράγμα που δίνει και την υποκοριστική ονομασία του στο σμήνος. Το αστέρι 15 του Μονόκερου σηματοδοτεί τον κορμό του δέντρου ενώ τα άλλα 9 είναι σαν τα στολίδια στα κλαδιά του. Παρατηρώντας το σμήνος, εύκολα διακρίνουμε την νεφελότητα από την οποία περιβάλλεται. Στην ίδια περιοχή προς την κορυφή του δέντρου βρίσκεται και το γνωστό από τις φωτογραφίες νεφέλωμα Κώνος το οποίο όμως είναι αδύνατο να παρατηρηθεί οπτικά.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής (μέγεθος -0,5) συνεχίζει την εξαιρετική του εμφάνιση στο βραδινό λυκόφως. Θα τον βρείτε χαμηλά στα δυτικά νοτιοδυτικά μετά τις 6:30 μ.μ. Δεν υπάρχει άλλο «αστέρι» τόσο φωτεινό σ’ αυτή την περιοχή του ουρανού.

 

Mercury_Moon.jpg

 

 

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) έχει χαθεί στο φως του ήλιου.

 

Ο Άρης (μέγεθος +1,2) χάνεται μέσα στο φως του ηλιοβασιλέματος και κινείται μακριά, κάτω και στα δεξιά του Ερμή.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,4, στον Ταύρο) κυριαρχεί στο νότιο ουρανό νωρίς το βράδυ και στα νοτιοδυτικά αργότερα. Παρατηρήστε τον πορτοκαλί Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο στα αριστερά του. Στα δεξιά του είναι οι Πλειάδες. Με τηλεσκόπιο φτάνει τα 41-40” σε φαινόμενη διάμετρο. Μεσουρανεί στις 7 μ.μ. Δύει λίγο μετά τις 2 π.μ.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5 στο Ζυγό) βγαίνει από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά πριν τις 1 π.μ. Στο ξεκίνημα του λυκαυγούς βρίσκεται αρκετά ψηλά στα νότια, κάπου ανάμεσα στον Στάχυ, μακριά στα δεξιά του και τον Αντάρη, μακριά χαμηλότερα και στα αριστερά του. Ο Κρόνος είναι 4½° βορειοδυτικά από το διπλό αστέρι α του Ζυγού. Με τηλεσκόπιο θα παρατηρήσετε ότι οι δακτύλιοί του γέρνουν 19,3° από τη θέση κάτοψης, το μεγαλύτερο άνοιγμα για το τρέχον έτος.

 

Ο Ουρανός, (μέγεθος 5,9, στους Ιχθείς) αρχίζει και χαμηλώνει στα δυτικά όταν νυχτώνει.

 

Ο Ποσειδώνας είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

25/02/13 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 25/2 έως και 3/3

 

 

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου

 

 

Πανσέληνος στις 10:28 μ.μ.

 

Η σελήνη είναι νότια του Λέοντα, στον αμυδρό αστερισμό του Εξάντα για κάποιο μέρος της νύχτας. Θα την βρείτε να ανατέλλει στις 6:15 μ.μ., πέντε λεπτά ακριβώς πριν τη δύση του ήλιου.

 

Με την άνοιξη λιγότερο από ένα μήνα μακριά, ο Ωρίωνας τώρα έχει αρχίσει να γέρνει προς τα νοτιοδυτικά αρκετά νωρίς το βράδυ.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:55 μ.μ.

 

 

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου

 

 

Στις επόμενες ημέρες θα είναι η τελευταία σας ευκαιρία για να εντοπίσετε τον πλανήτη Ουρανό πριν εξαφανιστεί στο βραδινό λυκόφως. Ο παγωμένος γιγάντιος πλανήτης βρίσκεται ανάμεσα στα αστέρια στο υπόβαθρο των Ιχθύων, μια περιοχή που δύει περίπου στις 8 μ.μ. Αυτό σας αφήνει περίπου μία ώρα μετά το σούρουπο για να βρείτε τον μεγέθους 5,9 πλανήτη. Για να τον εντοπίσετε, πάρετε τα κιάλια σας και στοχεύστε την περιοχή μεταξύ του μεγέθους 2,8 Algenib (γ του Πήγασου) στη νοτιοανατολική γωνία του Μεγάλου Τετράγωνου του Πήγασου και του μεγέθους 2 αστεριού, β του Κήτους. Ένα ζευγάρι από όμοια σε λαμπρότητα φωτεινά αντικείμενα θα πρέπει να εμφανιστεί στο πεδίο σας: ο Ουρανός και το 44 των Ιχθύων. Τα δυο αντικείμενα βρίσκονται στην πιο κοντινή τους απόσταση απόψε, μόλις 4 '. Με τηλεσκόπιο και με μέτρια μεγέθυνση, το αστέρι παραμένει ένα σημείο φωτός, αλλά ο πλανήτης εμφανίζει ένα δίσκο διαμέτρου 3,4”, με ένα διακριτό γαλαζοπράσινο χρώμα.

 

Uranus_and_Ariel-732X520.jpg

 

Το φεγγάρι του Ουρανού, Αριέλ (λευκή κουκίδα) και η σκιά του (μαύρη κουκίδα) φωτογραφήθηκαν ενώ διέσχιζαν το δίσκο του Ουρανού σε αυτή την εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. ( NASA/Space Telescope Science Institute)

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:46 μ.μ.

 

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου

 

 

Οι εποχές αλλάζουν. Στις 8 με 9 μ.μ. η «κατσαρόλα» της Μεγάλης Άρκτου έχει ανέβει τόσο ψηλά στα βορειοανατολικά όσο έχει βυθιστεί η Κασσιόπη στα βορειοδυτικά.

 

Οι παρατηρητές, νότια του ισημερινού, συνεχίζουν να έχουν καλή θέαση του κομήτη PANSTARRS (C/2011 L4) στο λυκόφως. Αυτός, ο για πρώτη φορά επισκέπτης στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα ίσως να δώσει μια ωραία παράσταση κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, αν και εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο του Νοτίου Ημισφαιρίου τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτό το βράδυ, οι παρατηρητές θα έχουν ένα λαμπρό αστέρι για οδηγό τους στον κομήτη: τον 1ου μεγέθους Φομαλχώ στο Νότιο Ιχθύ. Ο PANSTARRS είναι τώρα 4ου μεγέθους και φαίνεται αρκετά εύκολα με κιάλια. Ο κομήτης αναμένεται να γίνει πολύ πιο φωτεινός κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:34 μετά τα μεσάνυχτα.

 

 

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου

 

 

Ο Στάχυς είναι πολύ κοντά στη σελήνη (5 μοίρες μακριά) αργά το βράδυ. Με ένα ζευγάρι κιάλια θα έχετε την καλύτερη θέαση αυτής της συνόδου. (Μόνο οι κάτοικοι των περιοχών από το νοτιοανατολικό Μεξικό μέχρι και τη κεντρική Νότια Αμερική θα δουν τη σελήνη θα κρύβει τον Στάχυ).

 

Απόψε θα έχετε μια καλή ευκαιρία να δείτε το ζωδιακό φως. Από το βόρειο ημισφαίριο, το τέλος του χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να παρατηρήσετε αυτή την αμυδρή λάμψη μετά το ηλιοβασίλεμα. Φαίνεται λίγο πιο αμυδρό από το γαλαξία μας, οπότε θα χρειαστείτε έναν ουρανό χωρίς φεγγάρι και μια τοποθεσία που θα βρίσκεται μακριά από την πόλη. Με τη σελήνη σε χάση και να απουσιάζει νωρίς από το βραδινό ουρανό, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι ιδανικός χρόνος θέασης του ζωδιακού φωτός. Θα το δείτε πάνω από το δυτικό ορίζοντα, σαν μια αμυδρή λάμψη με κωνικό σχήμα, όταν τα τελευταία απομεινάρια του λυκόφωτος θα έχουν ξεθωριάσει.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:25 μ.μ.

 

Παρασκευή, 1 Μαρτίου

 

chart1.jpg

 

Λίγο μετά τις 10:30 μ.μ., η σελήνη ανατέλλει. Περίπου 25 λεπτά αργότερα ακολουθεί ο Κρόνος. Το ζευγάρι παραμένει κοντά κατά τη διάρκεια της νύχτας, πηγαίνοντας ψηλά στο νοτιοδυτικό τμήμα του ουρανού.

 

 

Σάββατο, 2 Μαρτίου

 

 

Τώρα που μπήκε ο Μάρτιος, είναι η σειρά του Σείριου να σταθεί στο ψηλότερό του σημείο στο νότο μόλις βραδιάζει. Ο αστερισμός του Μεγάλου Κυνός, μεγάλος νότιος αστερισμός, βρίσκεται εύκολα αν προεκτείνουμε προς τα νοτιοανατολικά την ευθεία που συνδέει τα άστρα δ, ε, ζ, τα οποία αποτελούν την ζώνη του Ωρίωνα δίπλα στον ομώνυμο αστερισμό. Ο περίφημος Σείριος, το λαμπρότερο άστρο στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός, με μέγεθος – 1,57, είναι και το λαμπρότερο άστρο του ουρανού και ένα από τα πιο κοντινά μας άστρα, μόλις 8,5 έτη φωτός μακριά. Το όνομά του σημαίνει Στίλβων, δηλαδή σπινθηροβόλος, γιατί φαίνεται πολύχρωμος και με μεταβλητό φως, αν και στην πραγματικότητα είναι ένα λευκό άστρο. Λατρευτό άστρο των Αρχαίων Αιγυπτίων, προμηνούσε τις ευεργετικές πλημμύρες του Νείλου γατί τότε ανέτειλε με τον Ήλιο στο θερινό ηλιοστάσιο. (Πηγή: «Τα άστρα και οι μύθοι τους», Θεοδοσίου - Δανέζης.)

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:04 μ.μ.

 

Κυριακή, 3 Μαρτίου

 

Hexagon.jpg

 

Ένας από τους πιο μεγάλους σχηματισμούς στον ουρανό από αστέρια, διαφορετικός από τους σχηματισμούς των αστερισμών, καταλαμβάνει κεντρικό μέρος στο βραδινό ουρανό του Μαρτίου. Αυτό το «Εξάγωνο του Χειμώνα» αρχίζει από τον Ρίγκελ του Ωρίωνα, και με τη φορά των δεικτών του ρολογιού, συνεχίζει με τον Σείριο, τον Προκύωνα στον αμυδρό αστερισμού του Μικρού Κυνός, τον Πολυδεύκη στους Διδύμους, την Αίγα στον Ηνίοχο, τον Αλντεμπαράν στον Ταύρο, καταλήγοντας και πάλι στον Ρίγκελ. Φέτος, ένα ακόμα λαμπρότερο αντικείμενο μπήκε στην παρέα με τα άστρα του Εξαγώνου: ο πλανήτης Δίας.

 

Saturns-rings.jpg

 

Ο Κρόνος ανατέλλει περίπου στις 11 μ.μ. αυτή την εβδομάδα και λάμπει με μέγεθος 0,4.

Η φωτογραφία είναι από το NASA/ESA/Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής είναι χαμηλά στα δυτικά στο βραδινό λυκόφως. Έχει χάσει δραματικά τη λαμπρότητά του από την περασμένη εβδομάδα. Από μέγεθος + 0,8 φτάνει στο +4 την 1η Μαρτίου!

 

Η Αφροδίτη έχει χαθεί στο φως του ήλιου.

 

Ο Άρης έχει χαθεί μέσα στο φως του ηλιοβασιλέματος, πιο χαμηλά και από τον Ερμή.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,4, στον Ταύρο) φαίνεται ψηλά στο νότιο ουρανό νωρίς το βράδυ και στα νοτιοδυτικά αργότερα. Παρατηρήστε τον πορτοκαλί Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερο στα αριστερά του. Στα δεξιά του είναι οι Πλειάδες. Με τηλεσκόπιο φτάνει τα 40-39” σε φαινόμενη διάμετρο. Μεσουρανεί μετά τις 6 μ.μ. Δύει στις 2 π.μ.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5 στο Ζυγό) βγαίνει από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά στις 11 π.μ. Στο ξεκίνημα του λυκαυγούς βρίσκεται αρκετά ψηλά στα νότια, κάπου ανάμεσα στον Στάχυ, μακριά στα δεξιά του και τον Αντάρη, μακριά χαμηλότερα και στα αριστερά του. Με τηλεσκόπιο θα παρατηρήσετε ότι οι δακτύλιοί του γέρνουν 19,3° από τη θέση κάτοψης, το μεγαλύτερο άνοιγμα για το έτος.

 

Ο Ουρανός, (μέγεθος 5,9, στους Ιχθείς) αρχίζει και χαμηλώνει στα δυτικά όταν νυχτώνει. Όμως, μπορεί να παρατηρηθεί για λίγο ακόμα αφού θα βρίσκεται κοντά στο αστέρι 44 των Ιχθύων μέχρι κι την 5η Μαρτίου.

 

Ο Ποσειδώνας είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

04/03/13 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 4/3 έως και 10/3

 

Που θα βρείτε τον κομήτη PanSTARRS

 

COMET.jpg

 

 

Κοιτάξτε δυτικά μετά το ηλιοβασίλεμα κοντά στον ορίζοντα. Ίσως να χρειαστείτε ένα ζευγάρι κιάλια για να εντοπίσετε τον PanSTARRS μέσα στον φωτεινό ουρανό. Αν κοιτάξτε πολύ νωρίς ο ουρανός θα είναι πάρα πολύ φωτεινός. Πολύ αργά και ο κομήτης θα είναι πολύ χαμηλά. Αυτό το διάγραμμα έχει φτιαχτεί για 40 ° βόρειου γεωγραφικού πλάτους , 30 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου. Αν είστε πιο νότια, ο κομήτης θα είναι λίγο ψηλότερα πάνω από τον ορίζοντα στις αρχές του μήνα από ό, τι φαίνεται εδώ. Πιο βόρεια από τις 40 °, θα είναι λίγο χαμηλότερα. Στις 28 Φεβρουαρίου, ο κομήτης ήταν ορατός (αμυδρά) με γυμνό μάτι από το νότιο ημισφαίριο. Την επόμενη εβδομάδα θα φτάσει στο μέγιστο της λαμπρότητάς του για τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη.

 

 

Δευτέρα, 4 Μαρτίου

 

 

Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 11:54 μ.μ. Η σελήνη βρίσκεται στα αστέρια του βόρειου Οφιούχου.

 

Ο Ερμής είναι σε κατώτερη σύνοδο, ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, στις 3 μ.μ. Θα αρχίζει να φαίνεται ξανά στον πρωινό ουρανό στα τέλη Μαρτίου.

 

Ο Σείριος είναι στο μεσημβρινό στις 8:30 μ.μ. Τότε, το Τρίγωνο του Χειμώνα είναι επίσης ψηλά, αφού ο Σείριος είναι στη κάτω γωνία του. Τα άλλα δύο αστέρια είναι ο Προκύων πάνω αριστερά του και ο Μπετελγκέζ πάνω δεξιά του. Το Τρίγωνο είναι σχεδόν ένα τέλειο ισόπλευρο. Τα τρία αστέρια είναι 26° το ένα από το άλλο, με περίπου 1° απόκλιση.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:43 μ.μ.

 

 

Τρίτη, 5 Μαρτίου

 

 

Στο τυπικό χώρισμα ανάμεσα στο χειμώνα και τον ουρανό της άνοιξης είναι ο αμυδρός αστερισμός του Καρκίνου. Είναι μεταξύ των Διδύμων, στα δυτικά και του Λέοντα στα ανατολικά. Ο Καρκίνος έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: το αστρικό σμήνος της Κυψέλης, M44, στη μέση του. Η Κυψέλη φαίνεται με γυμνό μάτι μόνο αν η φωτορρύπανση σας είναι μικρή. Κοιτάξτε λιγότερο από το μισό της απόστασης από τον Πολυδεύκη προς το Βασιλίσκο. Με ένα ζευγάρι κιάλια θα εντοπίσετε το σμήνος πολύ εύκολα.

 

Η σελήνη φθάνει σε περίγειο, στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη (369.957 χιλιόμετρα μακριά).

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:35 μ.μ.

 

Τετάρτη, 6 Μαρτίου

Ο εντοπισμός του νάνου πλανήτη Δήμητρα γίνεται εύκολος αυτή την εβδομάδα αφού θα βρίσκεται ακριβώς στα νότια του 2ου μεγέθους β του Ταύρου. Απόψε είναι η καλύτερη νύχτα επειδή η 8ου μεγέθους Δήμητρα βρίσκεται στα νότια αυτού του φωτεινού αστεριού. Στοχεύοντας στην περιοχή αυτή με το τηλεσκόπιό σας, ο νάνος πλανήτης θα είναι το πρώτο σημείο φωτός ορατό νότια του αστεριού. Το βήτα αντιπροσωπεύει το βόρειο κέρατο του Ταύρου, ένας αστερισμός που εμφανίζεται ψηλά στα νοτιοδυτικά όταν πέφτει το σκοτάδι.

 

600px-Ceres_optimized.jpg

 

Η φωτογραφία της Δήμητρας είναι από την NASA/ESA/ (J. Parker από το Southwest Research Institute, τον P. Thomas από το Cornell University και τον L. McFadden από το University of Maryland.

 

 

Πέμπτη, 7 Μαρτίου

 

 

Πίσω από τον Σείριο στον Μέγα Κύνα ακολουθεί ο πλούσιος σε αστέρια του γαλαξία και σε αστρικά σμήνη: ο αστερισμός της Πρύμνης.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:14 μ.μ.

 

 

Παρασκευή, 8 Μαρτίου

 

 

Ο Δίας είναι 5° από τον Αλντεμπαράν ψηλά στα δυτικά όταν νυχτώνει. Τώρα περνάει μόνο 2° από τον αμυδρότερό του (μέγεθος 3,5) έψιλον του Ταύρου, την άλλη κορυφή του σχηματισμού V των Υάδων. Ο πλανήτης έχει μέγεθος -2,2, περίπου διπλάσιος σε φωτεινότητα από το λαμπρότερο αστέρι τον Σείριο.

 

 

Σάββατο, 9 Μαρτίου

 

 

Ο κομήτης PANSTARRS (C/2011 L4) φτάνει σε περιήλιο – τη κοντινότερή του προσέγγιση στον ήλιο στις 6 π.μ. της Κυριακής. Ο, για πρώτη φορά, επισκέπτης στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος βρίσκεται 45 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον ήλιο. Για τους παρατηρητές του Βορείου Ημισφαιρίου, η εμφάνιση που όλοι περιμένανε τόσο πολύ, ουσιαστικά αρχίζει από απόψε. Η «βρώμικη χιονόμπαλα» βρίσκεται περίπου 7° ψηλά στα δυτικά 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Πιθανόν να φτάσει και 1ο μέγεθος σήμερα ή αύριο. Θα πρέπει να έχει μια φωτεινή κόμη και δύο ουρές που θα κατευθύνονται προς τα πάνω. Ο κομήτης θα ανεβεί ψηλότερα στο βραδινό ουρανό τις επόμενες εβδομάδες.

 

Comet-McNaught.jpg

 

Ο κομήτης C/2006 P1 (McNaught) δύει πίσω από το Cerro Paranal στη Χιλή, εκεί όπου βρίσκεται το VLT της ESO (European Southern Observatory), to 2007. Οι παρατηρητές ίσως να δουν κάποιο παρόμοιο θέαμα με τον κομήτη C/2011 L4 (PANSTARRS) στο βραδινό λυκόφως αυτή την εβδομάδα. Φωτογραφία: G. Hüdepohl/ESO

 

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:53 μ.μ.

 

 

Κυριακή, 10 Μαρτίου

 

 

Το M35 είναι ένα από τα πιο όμορφα σμήνη αστέρων που φαίνονται με τηλεσκόπιο στον ουρανό του χειμώνα. Βρίσκεται κοντά στα πόδια του δίδυμου αδελφού Κάστορα και μπορείτε να το βρείτε εύκολα είτε με μικρό τηλεσκόπιο είτε με κιάλια. Ακόμα και με ένα τηλεσκόπιο 3 ή 4 ιντσών μπορείτε να διακρίνετε δεκάδες σημεία φωτός μέσα από τα οποία ξεχωρίζουν μερικοί πιο φωτεινοί ήλιοι. Το σμήνος καλύπτει περίπου μισή μοίρα στον ουρανό, δηλαδή περίπου όσο και η Πανσέληνος, για αυτό χρειάζεται να κοιτάξετε με ένα προσοφθάλμιο χαμηλής μεγέθυνσης. Κοιτάζοντας επίμονα και χρησιμοποιώντας λίγο την φαντασία σας, θα δείτε ότι σχηματίζονται τόξα και καμπύλες που επεκτείνονται μέσα στο σμήνος. Ίσως να διαπιστώσετε ότι υπάρχει και μια χαρακτηριστική απουσία αστέρων στο κέντρο του σμήνους.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:44 μ.μ.

 

Carl-Gruber.jpg

 

Ο φωτεινός κομήτης PAN-STARRS βρίσκεται μέσα στην τροχιά του Ερμή και γίνεται όλο και πιο λαμπρός καθώς πλησιάζει τον ήλιο. Ο Carl Gruber φωτογράφησε τον κομήτη με φόντο τα φώτα της πόλης της Μελβούρνης στην Αυστραλία.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ http://spaceweather.com/gallery/index.php?title=comet

 

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής, η Αφροδίτη και ο Άρης έχουν χαθεί μέσα στο φως του ήλιου.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,3, στον Ταύρο) φαίνεται ψηλά στο νότιο-νοτιοδυτικό ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα και κυριαρχεί στα νοτιοδυτικά αργότερα το βράδυ. Ο πορτοκαλής Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερος, είναι στα αριστερά του. Στα δεξιά του είναι οι Πλειάδες. Με τηλεσκόπιο, η φαινόμενη διάμετρός του μειώνεται στα 38”. Μεσουρανεί πριν τις 6 μ.μ. Δύει πριν τις 2 π.μ.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,4 στο Ζυγό) βγαίνει από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά πριν τις 11 π.μ. Στο ξεκίνημα του λυκαυγούς βρίσκεται αρκετά ψηλά στα νότια, κάπου ανάμεσα στον Στάχυ, μακριά στα δεξιά του και τον Αντάρη, μακριά χαμηλότερα και στα αριστερά του.

 

Ο Ουρανός χαμηλώνει στα δυτικά όταν νυχτώνει.

 

Ο Ποσειδώνας είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

11/03/13 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 11/3 έως και 17/3

 

Δευτέρα, 11 Μαρτίου

 

 

Είναι Μάρτιος και ο φωτεινός Σείριος είναι στο ψηλότερό του σημείο στο νότο, στο μεσημβρινό όταν θα έχει βραδιάσει. Ο Σείριος είναι το πιο κοντινό αστέρι, ορατό με γυμνό μάτι, από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη (εκτός από τον Ήλιο). Είναι μόλις 8,6 έτη φωτός μακριά. Με κιάλια, κοιτάξτε κάτω από το Σείριο σχεδόν σε απόσταση όσο ένα οπτικό πεδίο (περίπου 7 μοίρες με κιάλια 7 Χ 50). Εκεί θα βρείτε μια αμυδρή κηλίδα φωτός ανάμεσα στα αστέρια. Αυτό είναι το ανοιχτό σμήνος Μ41, 2.200 έτη φωτός μακριά.

 

Νέα Σελήνη στις 10:50 μ.μ. Στη νέα φάση της, η Σελήνη διασχίζει τον ουρανό μαζί με τον ήλιο, παραμένοντας έτσι κρυμμένη στο έντονο φως του αστεριού μας.

 

 

Τρίτη, 12 Μαρτίου

 

 

Προσπαθήστε να βρείτε τον κομήτη Panstarrs με κιάλια. (Μη περιμένετε όμως να είναι πολύ φωτεινός.) Ο παραπάνω χάρτης είναι για γεωγραφικό πλάτος 40° βόρεια. Η πολύ λεπτή σελήνη θα είναι ο οδηγός σας στον κομήτη σήμερα και αύριο. Κοιτάξτε πολύ χαμηλά στα δυτικά 30 λεπτά μετά τη δύση του ήλιου. Ο κομήτης θα φαίνεται σαν ένα θολό αστέρι με μια λεπτή όρθια ουρά, περίπου 1° σε μήκος.

 

chart1.jpg

 

 

Η εικόνα της σελήνης με τον κομήτη θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για φωτογράφηση αυτής της όμορφης ουράνιας σκηνής! Χρησιμοποιήστε ένα φακό αρκετά μεγάλης εστιακής απόστασης πάνω σε έναν σταθερό τρίποδα αφού θα χρειαστείτε να κάνετε εκθέσεις μερικών δευτερολέπτων μέσα στο λυκόφως. Πειραματιστείτε με διαφορετικές εκθέσεις.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:24 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 13 Μαρτίου

 

 

Η Σελήνη φαίνεται ψηλότερα και μας δείχνει μια παχύτερη ημισέληνο από ότι χθες το βράδυ, γεγονός που τη καθιστά ακόμη καλύτερο δείκτη για τον Panstarrs.

 

Πέμπτη, 14 Μαρτίου

 

 

Καθώς πλησιάζουν τα μεσάνυχτα, κοιτάξτε προς τα ανατολικά για το φωτεινό άστρο Αρκτούρο. Με μέγεθος 0,0, είναι το δεύτερο πιο λαμπρό αστέρι ορατό από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Αν κοιτάξετε περίπου 20° προς τα αριστερά και λίγο κάτω από αυτό, θα πρέπει να δείτε ένα εμφανές ημικύκλιο από αστέρια, τον αστερισμό του Βόρειου Στέφανου. Είναι η πιο σημαντική ομάδα αστεριών που έχουν σχήμα που θυμίζει έναν κύκλο.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:03 μ.μ.

 

 

Παρασκευή, 15 Μαρτίου

 

 

chart2.jpg

 

Κοιτάξτε ψηλά πάνω από τη σελήνη όταν θα έχει βραδιάσει και θα βρείτε τις Πλειάδες. Πιο πάνω είναι ο λαμπρός Δίας και ο πορτοκαλής Αλντεμπαράν. Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και αύριο. Τότε η σελήνη θα βρεθεί ψηλότερα στον ουρανό.

 

Σάββατο, 16 Μαρτίου

 

Το σκηνικό που παρατηρούμε νωρίς το πρωί, λίγο πριν την αυγή, είναι ένας ουρανός γεμάτος από αστέρια, κάτι που μας θυμίζει τον ουρανό του καλοκαιριού. Ο Σκορπιός και ο Τοξότης βρίσκονται χαμηλά στα νοτιοανατολικά. Το καλοκαιρινό τρίγωνο είναι περίπου στο μέσο του ανατολικού ουρανού. Φυσικά, ο όμορφος γαλαξίας του καλοκαιριού απλώνεται κατά μήκος του ανατολικού ουρανού. Αν, λοιπόν, σας ενδιαφέρει μια προεπισκόπηση του ουρανού που θα φαίνεται τα βράδια του Ιουνίου, κάνετε παρατήρηση πριν το πρώτο φως της ημέρας.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:42 μ.μ.

 

 

Κυριακή, 17 Μαρτίου

 

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:33 μ.μ.

 

Αν κατευθύνετε το τηλεσκόπιό σας μισή μοίρα νοτιοδυτικά του ανοιχτού σμήνους Μ35 στα πόδια των Διδύμων, θα βρείτε το πολύ πλούσιο σε αστέρια αλλά και μακρινό ανοιχτό σμήνος NGC2158. Ανακαλύφθηκε από τον William Herschel το 1784. Το σμήνος είναι τόσο πυκνό με αστέρια που εσφαλμένα είχε ταξινομηθεί σαν σφαιρωτό σμήνος. Οι παρατηρήσεις υπολογίζουν ότι το NGC2158 είναι πιθανότατα πάνω από 1 δισεκατομμύριο ετών, δηλαδή 10 φορές την ηλικία του Μ35. Δεν είναι όμως ένα πολύ γηραιότερο σμήνος από το Μ35, αλλά το NGC2158 είναι και πολύ πιο μακρύτερα, κάπου 16000 έτη φωτός από εμάς. Δηλαδή κάπου στα εξωτερικά όρια του γαλαξία μας. Θα χρειαστείτε ένα τηλεσκόπιο τουλάχιστον 6 ιντσών για ξεχωρίσετε αστέρια μέσα από το σμήνος του NGC2158. Με μέγεθος μόνο 5 λεπτά του τόξου, είναι ένα πολύ καλό αντικείμενο για παρατήρηση με σχετικά υψηλές μεγεθύνσεις, 100Χ ή 150Χ.

 

m35_noao.jpg

 

Η φωτογραφία του NGC2158 είναι από τον N. A. Sharp (NOAO) , AURA , NSF

 

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής, η Αφροδίτη και ο Άρης έχουν χαθεί μέσα στο φως του ήλιου.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,3, στον Ταύρο) φαίνεται ψηλά στο νοτιοδυτικό ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα και κυριαρχεί στα νοτιοδυτικά αργότερα το βράδυ. Ο πορτοκαλής Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερος, είναι στα αριστερά του. Στα δεξιά του είναι οι Πλειάδες. Με τηλεσκόπιο, η φαινόμενη διάμετρός του μειώνεται στα 38”. Δύει στις 1 π.μ.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,4 στο Ζυγό) βγαίνει από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά μετά τις 10:30 μ.μ. Στο ξεκίνημα του λυκαυγούς βρίσκεται αρκετά ψηλά στα νότια, κάπου ανάμεσα στον Στάχυ, μακριά στα δεξιά του και τον Αντάρη, μακριά χαμηλότερα και στα αριστερά του.

 

saturn.jpg

 

Ο Κρόνος στις 2 Μαρτίου, 2013. Φωτογραφία: Christopher Go

 

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας έχουν χαθεί στο φως του ήλιου.

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

18/03/13 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 18/3 έως και 24/3

 

Που θα βρείτε τον κομήτη PanSTARRS

 

 

Ο κομήτης PanSTARRS παρ’ όλη την προσοχή που λαμβάνει, κατέληξε να είναι μόλις ορατός με γυμνό μάτι, και μόνο εάν ξέρετε ακριβώς πού να κοιτάξετε. Αυτό θα είναι χαμηλά στο λυκόφως, δυτικά ή νοτιοδυτικά, περίπου 45 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου. Αυτή την εβδομάδα ο κομήτης αρχίζει να γίνεται αμυδρότερος και κερδίζει λίγο περισσότερο ύψος, όπως φαίνεται από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Να έχετε ένα ζευγάρι κιάλια ή, καλύτερα, ένα τηλεσκόπιο ευρέως πεδίου με χαμηλή μεγέθυνση.

 

comet_chart.jpg

 

 

Με κιάλια θα δείτε τον κομήτη χαμηλά στο λυκόφως στα δυτικά. Μην περιμένετε να τον δείτε τόσο λαμπρό όπως φαίνεται παραπάνω!

 

 

Δευτέρα, 18 Μαρτίου

 

 

Η σελήνη φθάνει σε απόγειο, στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Θα βρίσκεται 404.261 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Γης.

 

Στα δεξιά και κάτω από τη σελήνη βρίσκεται ο Δίας, ενώ πάνω και στα δεξιά της σελήνης είναι ο βήτα του Ταύρου.

 

 

Τρίτη, 19 Μαρτίου

 

 

Μπορείτε να βρείτε το Πρώτο Τέταρτο της σελήνης ( 8:28 μ.μ.) ψηλά στο νότο καθώς πέφτει το σκοτάδι και στη συνέχεια, να το παρακολουθήσετε καθώς θα βυθίζεται προς το δυτικό ορίζοντα τα μεσάνυχτα. Η Σελήνη ξεκινά το βράδυ ανάμεσα στα αστέρια στο υπόβαθρο του βόρειου Ωρίωνα αλλά περνά στους δυτικούς Διδύμους όταν θα δύσει αργότερα.

 

Αν και είναι αμυδρότερος από άλλα αστέρια 1ου μεγέθους (έχει μέγεθος 1,36), ο Βασιλίσκος έχει διατηρήσει αυτό το τιμητικό όνομα για χιλιάδες έτη, το οποίο προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει «ο μικρός βασιλιάς» επειδή πίστευαν ότι το αστέρι κυριαρχούσε στον ουρανό. Θεωρήθηκε επίσης ότι ήταν ο «ηγέτης» των τεσσάρων βασιλικών αστεριών της αρχαίας Περσίας. Ο Βασιλίσκος βρίσκεται πιο κοντά στην εκλειπτική από οποιαδήποτε άλλο φωτεινό αστέρι, μόνο μισή μοίρα μακριά από την νοητή γραμμή. Η εκλειπτική ακολουθεί την κίνηση του ήλιου μέσω του ζωδιακού κύκλου κατά τη διάρκεια ενός έτους.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:12 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 20 Μαρτίου

 

 

Εαρινή Ισημερία στις 2:02 μ.μ. Ο ήλιος τέμνει τον ισημερινό στο ταξίδι του προς βορρά για αυτό το έτος. Η άνοιξη αρχίζει στο βόρειο ημισφαίριο και το φθινόπωρο στο νότιο ημισφαίριο. Τα σημεία ανατολής και δύσης του ήλιου σήμερα συμπίπτουν με τα αντίστοιχα γεωγραφικά σημεία της ανατολής και δύσης.

 

Νωρίς το βράδυ η σελήνη λάμπει ψηλά στα νοτιοδυτικά. Ψηλότερά της είναι ο Πολυδεύκης και ο Κάστορας. Στα αριστερά της ή πιο χαμηλά στα αριστερά είναι ο Προκύων

 

 

Πέμπτη, 21 Μαρτίου

 

 

Η Αίγα (Capella), το φωτεινότερο αστέρι του Ηνίοχου, βρίσκεται περίπου 40 μοίρες (4 γροθιές) πάνω από το κεφάλι του Ωρίωνα. Η Αίγα είναι το πιο βορεινό από όλα τα φωτεινότερα αστέρια (1ου μεγέθους ή λαμπρότερα). Με φασματικό τύπο Μ, το ερυθρό χρώμα της είναι χαρακτηριστικό. Απέχει 42 έτη φωτός από τη Γη. Παριστάνει την μητέρα αίγα. Κάτω από το αστέρι και στα δεξιά φαίνεται ένα μικρό ισοσκελές τρίγωνο που ονομάζεται, στα Αγγλικά, "The Kids" ή «τα παιδιά της Αίγας»).

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:52 μ.μ.

 

 

Παρασκευή, 22 Μαρτίου

 

 

Η πιο κοντινή πλανητική σύνοδος, εδώ και αρκετά χρόνια, λαμβάνει χώρα σήμερα. Δυστυχώς μέσα στο φως του ήλιου. Ο Άρης περνά 43" βόρεια του Ουρανού, αλλά το ζευγάρι βρίσκεται μόλις 6° ανατολικά του άστρου μας και θα είναι χαμένο στο έντονο φως του.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:43 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 23 Μαρτίου

 

 

Αριστερά του φεγγαριού αυτό το βράδυ είναι ο Βασιλίσκος και το «Δρεπάνι» του Λέοντα. Μακρύτερα κάτω δεξιά της Σελήνης είναι ο Αλφάρντ, η καρδιά της Ύδρας. Στα δεξιά ή πάνω δεξιά της Σελήνης, μπορείτε να σχηματίσετε το αμυδρό κεφάλι της Ύδρας;

 

Ο Κρόνος ανατέλλει γύρω στις 10 μ.μ. αυτή την εβδομάδα και εμφανίζεται ψηλά στο νότο στις 3:30 π.μ. Η δακτυλιοειδείς πλανήτης λάμπει με μέγεθος 0,3 και ξεχωρίζει με φόντο τον δυτικό Ζυγό. Εάν στοχεύσετε στον Κρόνο με ένα τηλεσκόπιο, θα δείτε έναν, 18" διαμέτρου, δίσκο που περιβάλλεται από ένα σύστημα δακτυλίων που εκτείνεται στα 42" και γέρνει 19° ως προς τη γραμμή της θέασής μας εδώ από τη Γη.

 

 

Κυριακή, 24 Μαρτίου

 

Ο λαμπρός Δίας περνάει 5° βόρεια του Αλντεμπαράν στο βραδινό ουρανό. Έχει φτάσει σε μέγεθος -2,1 αλλά παραμένει ακόμα φωτεινός. Το φαινόμενο μέγεθός του μίκραινε ακόμα λίγο, στα 36", από ό,τι ήταν στην αρχή της εβδομάδας.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:22 μ.μ.

 

 

Mare-Humorum.jpg

 

 

Ο Συνάθης Στράτος από την Ποταμιά Θάσου φωτογράφησε την Θάλασσα της Υγρασίας (Mare Humorum) της σελήνης. Χρησιμοποιήθηκε το τηλεσκόπιο SkyWatcher 200mm και η κάμερα Celestron NexImage 5.

 

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής είναι ακόμα χαμηλά στο φως του λυκαυγούς και το μέγεθός του αυξάνει από + 1,5 σε + 0,5 αυτή την εβδομάδα.

 

Η Αφροδίτη και ο Άρης έχουν χαθεί μέσα στο φως του ήλιου.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,2, στον Ταύρο) φαίνεται ψηλά στο νοτιοδυτικό ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα και κυριαρχεί στο δυτικό ουρανό αργότερα το βράδυ. Ο πορτοκαλής Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερος, είναι χαμηλότερα στα αριστερά του. Στα δεξιά του είναι οι Πλειάδες. Με τηλεσκόπιο, η φαινόμενη διάμετρός του μειώνεται στα 36”. Δύει μετά τα μεσάνυχτα.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,3 στο Ζυγό) βγαίνει από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά μετά τις 10 μ.μ. Ανατέλλει κάτω αριστερά του Στάχυ και κάτω δεξιά του λαμπρότερού του Αρκτούρου. Στο ξεκίνημα του λυκαυγούς βρίσκεται αρκετά ψηλά στα νότια, κάπου ανάμεσα στον Στάχυ, μακριά στα δεξιά του και τον Αντάρη, μακριά χαμηλότερα και στα αριστερά του.

 

Ο Κρόνος θα βρεθεί σε αντίθεση τη νύχτα της 27ης Απριλίου.

 

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας έχουν χαθεί στο φως του ήλιου.

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

25/03/13 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 25/3 έως και 31/3

 

 

Δευτέρα, 25 Μαρτίου

 

 

Ο κομήτης PANSTARRS (C/2011 L4) συνεχίζει να φαίνεται εύκολα με κιάλια αργά στο σούρουπο. Κοιτάξτε χαμηλά στο βορειοδυτικό ουρανό, περίπου 10 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Με γυμνό μάτι ο κομήτης φαίνεται σαν ένα θαμπό αστέρι. Αν και κερδίζει ύψος από νύχτα σε νύχτα, το φως της πανσελήνου εμποδίζει αρκετά τη καλύτερη θέασή του. Μέχρι και την Τετάρτη, ο κομήτης βρίσκεται περίπου 5° ανατολικά του 2ου μεγέθους αστέρα Αλφεράτζ (α της Ανδρομέδας)

 

chart1.jpg

 

 

Ο Δίας είναι 5 μοίρες μακριά από τον Αλντεμπαράν, ψηλά στα νοτιοδυτικά μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα.

 

Στα βορειοδυτικά, όταν θα έχει βραδιάσει, ο αστερισμός της Κασσιόπης στέκεται ψηλά, στο κάτω μέρος του σχηματισμού του W, με το πιο φωτεινό του μέρος να είναι προς τα κάτω.

 

 

Τρίτη, 26 Μαρτίου

 

 

Ο Λέοντας είναι ένας πολύ πλούσιος σε γαλαξίες αστερισμός, που αν ο παρατηρητής αφιερώσει χρόνο με ένα καλό τηλεσκόπιο (έχοντας προσοφθάλμιο χαμηλής ισχύος) ή με ένα δυνατό ζευγάρι κιάλια, σίγουρα θα ανταμειφθεί καλά από την πλειάδα και ποικιλία γαλαξιών που θα δει. (Φυσικά, θα πρέπει να περιμένετε μερικές ημέρες έτσι ώστε να μην υπάρχει το εκθαμβωτικό φως της σελήνης).

 

Μέσα στο πεδίο ενός προσοφθαλμίου χαμηλής μεγέθυνσης βρίσκονται τρεις γαλαξίες, ο M65 (NGC3623), ο M66 (NGC3527) και ο NGC3628. Αυτό το τρίδυμο σύστημα γαλαξιών βρίσκεται περίπου 21 μοίρες νότια νοτιοανατολικά του αστέρα θ του Λέοντα, περίπου στην μισή απόσταση ανάμεσα από αυτό το αστέρι και τον 78 του Λέοντα. Θα μπορέσετε να δείτε με ένα καλό ζευγάρι κιάλια τον Μ65 και τον Μ66, κάτω από έναν καθαρό και σκοτεινό ουρανό. Με μέγεθος 9,7, ο Μ66 είναι ο πιο φωτεινός από τους δύο, ενώ ο Μ65 είναι κάπως πιο αμυδρός με μέγεθος 10,2. Και οι δύο αυτοί γαλαξίες που ανακαλύφθηκαν από τον Pierre Mechain το 1780, βρίσκονται σε απόσταση 30 εκατομμυρίων ετών φωτός. Η διάμετρος του Μ65 είναι 65.000 έτη φωτός και αυτή του Μ66 είναι 50.000 έτη φωτός.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:02 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 27 Μαρτίου

 

 

Πανσέληνος στις 11:30 π.μ. Το φεγγάρι αυτό το βράδυ είναι κάτω από τον Λέοντα και πάνω από τον Στάχυ και τον Κόρακα, στην Παρθένο.

 

RHQ7XLLPMU.jpg

 

Η παρατήρηση της πανσελήνου προσφέρει μια ευκαιρία για να εξερευνήσετε τα βουνά και τις πεδιάδες λάβας, τις ακτίνες και ένα ίχνος χρώματος. Η φωτογραφία της πανσελήνου (όχι όμως 100%) είναι του Θωμά και της Δήμητρας Νταρτάνη τραβηγμένη με το 8 ιντσο τηλεσκόπιο της Celestron ( 8' CG5) και την Nikon D200 με φίλτρο IR cut.

 

 

Πέμπτη, 28 Μαρτίου

 

 

Το φεγγάρι βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο λαμπρότερο αστέρι της Παρθένου, τον Στάχυ και τον πλανήτη Κρόνο. Σε περιοχές της Αυστραλίας και της νοτιοανατολικής Ασίας, νωρίτερα, θα έχουμε απόκρυψη του Στάχυ από τη σελήνη.

 

Η Αφροδίτη και ο Ουρανός περνάνε από την άλλη πλευρά του ήλιου, όπως τους βλέπουμε από τη Γη. Στις 8 μ.μ. , η Αφροδίτη είναι σε σύνοδο με τον ήλιο. Μετά ακολουθεί ο Ουρανός, 8 ώρες αργότερα. Αν μπορούσαμε να τους δούμε, ο Ουρανός θα ήταν 0,7° νότια του ήλιου και η Αφροδίτη θα ήταν στην ίδια απόσταση νότια του Ουρανού.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:41 μ.μ.

 

Παρασκευή, 29 Μαρτίου

 

 

Ο Κρόνος ανατέλλει μετά τις 9:30 μ.μ. αυτή την εβδομάδα και εμφανίζεται ψηλά στο νότο μετά τις 2 π.μ. (Αυτό το βράδυ, η σελήνη είναι σε φέξη και χρησιμεύει ως οδηγός για τον πλανήτη αφού θα ανατείλει μόλις 15 λεπτά μετά τον πλανήτη.) Ο Κρόνος λάμπει με μέγεθος 0,3 και ξεχωρίζει μέσα στο φόντο με τα σχετικά αμυδρά αστέρια του δυτικού Ζυγού. Εάν στοχεύσετε τον όμορφο αυτό πλανήτη με τηλεσκόπιο, θα δείτε τον 19"διαμέτρου δίσκο του να περιβάλλεται από ένα σύστημα δακτυλίων που εκτείνεται στα 42" και γέρνει 19° ως προς εμάς.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:32 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 30 Μαρτίου

 

 

Το φεγγάρι φτάνει σε περίγειο, δηλαδή στο πιο κοντινό του σημείο της τροχιάς του γύρω από τη Γη στις 5:52 μ.μ. Τότε θα βρίσκεται 367.504 χιλιόμετρα μακριά μας.

 

Ο Ωρίονας γέρνει ολοένα και πιο νωρίς στα δυτικά. Δεν θα αργήσει να εξαφανιστεί από τον ουρανό μας αφού το τέλος εποχής πλησιάζει για αυτόν τον αστερισμό.

 

Αν έχετε θέα προς τον ανατολικό ουρανό, καθώς βραδιάζει, θα προσέξετε ένα λαμπρό κίτρινο-πορτοκαλί αστέρι να εμφανίζεται στα ανατολικά. Είναι ο Αρκτούρος, κεντρικό αστέρι του Βοώτη και σημείο αναφοράς του ανοιξιάτικου ουρανού. Ο έντονος χρωματισμός του σημαίνει ότι πρέπει να είναι λίγο πιο ψυχρός από τον δικό μας κίτρινο ήλιο. Η επιφάνεια του Αρκτούρου ακτινοβολεί περίπου στους 7000 βαθμούς Φαρενάιτ, σε σύγκριση με τους 10000 βαθμούς του ήλιου μας.

 

 

Κυριακή, 31 Μαρτίου

 

 

Ο Ερμής φτάνει σε μέγιστη αποχή σήμερα, όταν θα βρίσκεται 28° δυτικά του ήλιου και θα εμφανίζεται περίπου 5° πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα, 30 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης λάμπει με μέγεθος 0,2 και θα πρέπει να εμφανίζεται ως μια δυσδιάκριτη κουκίδα με γυμνό μάτι, αλλά να ξεχωρίζει μέσα από ένα ζευγάρι κιάλια. Για το Βόρειο Ημισφαίριο, αυτή είναι χειρότερή του εμφάνιση σε «μέγιστη αποχή» για το 2013. Όμως, από τα νότια του ισημερινού, αυτή είναι η καλύτερη εμφάνιση του πλανήτη για το έτος. Ανατέλλει δύο ώρες πριν από τον Ήλιο και ανεβαίνει 20° ψηλά στα ανατολικά, μισή ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου.

 

2BJW79N75A.jpg

 

Ο κομήτης PanSTARSS ( C/2011L4 ) φωτογραφημένος από τον Γιαουρτσή Θεόδωρο με ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο 8 ιντσών (F5). Έγινε σύνθεση 7 εικόνων των 20 δευτερολέπτων.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

 

Ο Ερμής μεγαλώνει σε φαινόμενο μέγεθος από +0,6 σε + 0,2 αυτή την εβδομάδα. Βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό του λυκαυγούς. Κοιτάξτε με κιάλια λίγο πάνω από τον ανατολικό νοτιοανατολικό ορίζοντα περίπου 30 λεπτά πριν την ανατολή του ήλιου.

 

Η Αφροδίτη και ο Άρης έχουν χαθεί μέσα στο φως του ήλιου.

 

jupiter.JPG

 

Στις 24 Μαρτίου ο Christopher Go φωτογράφησε τον Δία, με την Ιώ και την σκιά της να κινούνται στο δίσκο του πλανήτη λίγο πιο μακριά από την ερυθρά κηλίδα.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,1, στον Ταύρο) φαίνεται ψηλά στο δυτικό ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα και χαμηλώνει αργότερα το βράδυ. Ο πορτοκαλής Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερος, είναι χαμηλότερα στα αριστερά του. Στα δεξιά του είναι οι Πλειάδες. Με τηλεσκόπιο, η φαινόμενη διάμετρός του μειώνεται στα 36” από τα 48” που ήταν σε αντίθεση τον περασμένο Δεκέμβριο. Δύει τα μεσάνυχτα.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,3 στο Ζυγό) βγαίνει από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά μετά τις 10 μ.μ. Ανατέλλει κάτω αριστερά του Στάχυ και κάτω δεξιά του λαμπρότερού του Αρκτούρου. Στο ξεκίνημα του λυκαυγούς βρίσκεται αρκετά ψηλά στα νότια, κάπου ανάμεσα στον Στάχυ, μακριά στα δεξιά του και τον Αντάρη, μακριά χαμηλότερα και στα αριστερά του. Ο Κρόνος θα φτάσει σε αντίθεση τη νύχτα της 27ης Απριλίου.

 

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας έχουν χαθεί στο φως του ήλιου.

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

01/04/13 - Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 1/4 έως και 7/4

 

 

Δευτέρα, 1 Απριλίου

 

 

Αν και ο κομήτης PANSTARRS (C/2011 L4) έχει περάσει το καλύτερο σημείο της εμφάνισής του στις αρχές Μαρτίου, ακόμα παραμένει ένας καλός στόχος αυτή την άνοιξη.

 

Κοιτάξτε με κιάλια ή με ένα μικρό τηλεσκόπιο αργά στο σούρουπο, χαμηλά στο βορειοδυτικό ουρανό περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Περνάει 2,5° δυτικά του γαλαξία της Ανδρομέδας στις 3 Απριλίου και συνεχίζει μέσα στην Κασσιόπη στις 9. Στο τέλος του μήνα, ο κομήτης βρίσκεται 57° βόρεια-βορειοδυτικά του Ήλιου στον Κηφέα. Σε αυτήν του τη θέση, παραμένει πάνω από τον ορίζοντα όλη τη νύχτα για παρατηρητές πάνω από 23° βόρεια.

 

 

Τρίτη, 2 Απριλίου

 

Καθώς προχωρά η άνοιξη, ο «χειμωνιάτικος» Ωρίoνας γέρνει όλο και περισσότερο στα δυτικά-νοτιοδυτικά όταν βραδιάζει. Η ζώνη του Ωρίωνα στη μέση του είναι σχεδόν οριζόντια. Ο Ωρίoνας πλαισιώνεται από τον Δία στα δεξιά και τον Σείριο στα αριστερά του.

 

Τελευταίο τέταρτο της σελήνης στις 7:38 π.μ. της Τετάρτης.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:51 μ.μ.

 

 

Τετάρτη, 3 Απριλίου

 

 

Αυτό και τα επόμενα δύο βράδια, ο κομήτης Panstarrs περνάει περίπου 2,5° δυτικά (κάτω δεξιά) του γαλαξία της Ανδρομέδας, M31. Και τα δύο σώματα θα εμφανιστούν περίπου το ίδιο φωτεινά χαμηλά στα βορειοδυτικά καθώς τελειώνει το λυκόφως. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να φωτογραφήσετε αυτόν τον μακρινό επισκέπτη να περνάει τόσο κοντά από τον πιο κοντινό με τη Γη γαλαξία.

 

 

_31big.jpg

 

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:43 μ.μ.

 

 

Πέμπτη, 4 Απριλίου

 

 

Συνδυάζοντας τα χειμωνιάτικα αστέρια που δύουν με αυτά που ανατέλλουν νωρίς την άνοιξη, η Ύδρα απλώνεται σε περισσότερη επιφάνεια στον ουρανό από οποιοδήποτε άλλο αστερισμό. Αλλά το ουράνιο νερόφιδο φημίζεται για το μέγεθός του και όχι για τα αξιοσημείωτα ουράνια αντικείμενά του. Το τμήμα της Ύδρας στο μεσημβρινό αυτό το μήνα περιλαμβάνει μερικά ωραία αστέρια άνθρακα και ένα φωτεινό, αν και μικρό, πλανητικό νεφέλωμα.

 

 

Hydra_chart.jpg

 

 

Τα αστέρια άνθρακα είναι ένας αγαπημένος στόχος λόγω των κοκκινωπών αποχρώσεών τους, αν και τα χρώματά τους συχνά φαίνονται υποτονικά με κιάλια. Η απόχρωση προέρχεται από την αφθονία άνθρακα και ενώσεων άνθρακα στις ατμόσφαιρές τους, οι οποίες φιλτράρουν τα μικρότερα μήκη κύματος. Η κεντρική Ύδρα έχει δύο από τα καλύτερα αστέρια άνθρακα: το U και το V. Κάπου ανάμεσα στο ζευγάρι αυτό είναι το ν της Ύδρας (μέγεθος 3,1), ένα από τα φωτεινότερα αστέρια του αστερισμού. Και τα δύο αστέρια είναι μεταβλητά, με το U να κυμαίνεται γύρω στο 5ο μέγεθος και το V να κυμαίνεται από 6 έως 9 μέγεθος. Το πόσο κόκκινα φαίνονται επίσης θα διαφέρει, ανάλογα με το πόσο φωτεινά τυχαίνει να είναι σε μια δεδομένη νύχτα. Για να τονίσετε το χρώμα, δοκιμάστε να αφεστιάσετε τα κιάλια σας λίγο - ένα τέχνασμα που λειτουργεί πολύ καλά, έτσι ώστε να κάνει τις αποχρώσεις αστέρων περισσότερο εμφανείς.

Πηγαίνετε από το ν στο μ, μετά κοιτάξτε νότια στο μισό πεδίο με κιάλια και ψάξτε το πλανητικό νεφέλωμα (μεγέθους 7,7) NGC 3242, επίσης γνωστό ως το «φάντασμα του Δία». Όπως ο συνονόματός του πλανήτης, το νεφέλωμα είναι περίπου 40" σε διάμετρο, το οποίο σημαίνει ότι θα εμφανιστεί σχεδόν σαν ένα άστρο με κιάλια. Το NGC 3242 μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να ξεχωρίσει μέσα στα αστρικά πεδία, αλλά με τη βοήθεια του παραπάνω διαγράμματος θα πρέπει να είστε σε θέση να το εντοπίσετε.

 

 

Παρασκευή, 5 Απριλίου

 

 

Ακόμα και με ένα μικρό τηλεσκόπιο θα μπορέσετε να δείτε τους δακτύλιους του Κρόνου και το πιο λαμπρό φεγγάρι του, τον 8ου μεγέθους Τιτάνα. Αυτό το πρωί αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να εντοπίσετε τον Τιτάνα αφού θα βρίσκεται στα νότια του δίσκου του πλανήτη. Με ένα τηλεσκόπιο μεγαλύτερο από 4 ίντσες, θα είστε σε θέση να δείτε μια τριάδα με δορυφόρους 10ου μεγέθους στα δυτικά του Κρόνου: ο Τηθύς, η Διώνη και η Ρέα.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 7:22 μ.μ.

 

 

Σάββατο, 6 Απριλίου

 

Ο φωτεινότερος αστεροειδής του ουρανού, η Εστία, 8ου μεγέθους, κάνει μια καλή εμφάνιση για τους παρατηρητές με τηλεσκόπια όλο τον Απρίλιο. Αλλά ο καλύτερος χρόνος για να τον παρατηρήσετε είναι κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του μήνα, όταν αυτός ο διαστημικός βράχος περνάει μπροστά από κάποια σκοτεινά νέφη που επισκιάζουν πολλά από τα αστέρια του γαλαξία μας στον Ταύρο. Ξεκινήστε την αναζήτησή σας με το 3ου μεγέθους αστέρι ζ του Ταύρου, στην κορυφή του νότιου κέρατου του Ταύρου και μετά πηγαίνετε μια μοίρα βόρεια-βορειοδυτικά από το Νεφέλωμα του Καρκίνου (M1), το απομεινάρι ενός σουπερνόβα που παρατηρήθηκε στη Γη το 1054. Η Εστία βρίσκεται λίγο βόρεια και δυτικά του M1. Εάν δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε ποιο από όλα τα άστρα είναι ο αστεροειδής, κάνετε ένα σκίτσο του πεδίου και επιστρέψτε μια ή δύο νύχτες μετά. Το αντικείμενο που έχει κινηθεί σε σχέση με τα υπόλοιπα άστρα στο ίδιο πεδίο είναι η Εστία.

 

 

Vesta-finder-chart.jpg

 

 

Κυριακή, 7 Απριλίου

 

 

Ο οικείος σχηματισμός της «κατσαρόλας» της Μεγάλης Άρκτου είναι ψηλά στα βορειοανατολικά τα βράδια του Απριλίου. Ο Μιζάρ λάμπει με 2ο μέγεθος, περίπου έξι φορές πιο φωτεινός από τον 4ου μεγέθους συνοδό του, τον Αλκόρ. Αν και αυτά τα δύο αστέρια δεν σχετίζονται μεταξύ τους, αποτελούν ένα ωραίο θέαμα με κιάλια.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:01 μ.μ.

 

 

big_dipper.jpg

 

Αυτή η πολύ όμορφη φωτογραφία της «κατσαρόλας» που στέκεται επιβλητικά όρθια πάνω στο βόρειο ουρανό είναι του Δημήτρη Μάλλιαρη, τραβηγμένη με την Pentax K-x, φακό Tamron 18-200mm ( στα 18mm), χρόνο έκθεσης 25 sec και ISΟ 500 @3,5. Η λήψη έγινε από το χωριό Πισσώνας του Δήμου Διρφύων, στην Εύβοια, στις 23-3-2013, λίγο αργότερα το βράδυ, μετά την φωτογράφηση του κομήτη Pan-STARRS.

 

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

 

Ο Ερμής (μέγεθος +0,2) είναι πολύ χαμηλά στο φως του λυκαυγούς, λίγο πάνω από τον ανατολικό-νοτιοανατολικό ορίζοντα, 30 λεπτά πριν την ανατολή του ήλιου.

 

Η Αφροδίτη και ο Άρης έχουν χαθεί μέσα στο φως του ήλιου.

 

Ο Δίας (μέγεθος -2,1, στον Ταύρο) φαίνεται ψηλά στο δυτικό ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα και συνεχίζει να χαμηλώνει αργότερα το βράδυ. Ο πορτοκαλής Αλντεμπαράν, αρκετά αμυδρότερος, είναι χαμηλότερα στα αριστερά του. Στα δεξιά του είναι οι Πλειάδες. Με τηλεσκόπιο, η φαινόμενη διάμετρός του μειώνεται στα 36”. Δύει πριν τις 1 το πρωί.

 

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,2 στο Ζυγό) βγαίνει από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά μετά τις 10 μ.μ. Ανατέλλει κάτω αριστερά του Στάχυ και κάτω δεξιά του λαμπρότερού του Αρκτούρου. Στο ξεκίνημα του λυκαυγούς βρίσκεται αρκετά ψηλά στα νότια, κάπου ανάμεσα στον Στάχυ, μακριά στα δεξιά του και τον Αντάρη, μακριά χαμηλότερα και στα αριστερά του. Ο Κρόνος θα βρεθεί σε αντίθεση τη νύχτα της 27ης Απριλίου.

 

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας έχουν χαθεί στο φως του ήλιου.

 

 

Yπό Την Επιμέλεια Του Κύριου Αντώνη Παντελίδη

http://www.astronomy.gr/

Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης