Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2011 Δεν ξερω αν εχει ανοιχτει παλιοτερα το θεμα αλλα ειπα να κανω ενα νεο θεμα μιας και ειναι ενα ερωτημα που μεχρι τωρα ουσιαστικα δεν εχει απαντηθει.Αντιμετωπισα ενα προβλημα με την στηριξη μου και δεν μπορουσα να ζυγισω με ενα βαρυτερο τηλεσκοπιο που της ανεβασα επανω.Το αποτελεσμα ηταν να φτιαξω μεγαλυτερο μπρατσο (shaft) ετσι ωστε να κατεβουν τα βαρακια πιο κατω και ετσι να ζυγισω.Με την λογικη αυτη γλυτωσα και βαρος μιας και κατεβαζοντας τα βαρακια πιο κατω ζυγισε χωρις να χρειαστει να προσθεσω επιπλεον βαρακια.Εδω λοιπον ηταν και το μεγα λαθος Μεχρι τωρα νομιζα πως αυτη η λογικη ειναι και η σωστη αφου φορτωνεις στην στηριξη λιγοτερο βαρος και απο την στιγμη που ζυγιζεις ...ε ολα καλα και δεν τρεχει και τιποτα Ελα ομως που απο την στιγμη που φευγεις εκτος κεντρου βαρους αλλαζουν καποια πραγματα (εδω χωραει φυσικη μαθηματικα μηχανικη κλπ ας μιλησουν οι ειδικοι ).Η στηριξη μου μιας και ειναι ηλεκτρονικη μου εβαζε χερι και ας ειχα ζυγισει τελεια.Προσπαθουσα να την ρυθμισω ετσι ωστε να μπορει να "παει" τα 20+ κιλα που της φορτωσα με το ολο φωτογραφικο setup αλλα η ριμαδα δεν... Η απογοητευση μου τεραστια μιας και ο κατασκευαστης μιλαει για 25 κιλα + οποτε καταλαβαινετε οτι παραλιγο να της βαλω φωτια να την καψω Το αποτελεσμα ηταν να μην μπορω να κανω ουτε 10 δευτερα unguided μιας και "ετρεχε" στο RA.Αφου δοκιμασα τα παντα τελικα θυμηθηκα εναν φιλο που μου φωναζε αλλα δεν τον ακουγα "πρεπει τα βαρακια να τα εχουμε κοντα και κολλητα στο κεντρο βαρους του ολου setup και ας ειναι και περισσοτερα"Τελικα και ετσι εκανα εβαλα δηλαδη πολυ περισσοτερα βαρακια για να ζυγισω και το ολο θεμα φαινεται οτι παει σωστα τωρα Θα ηθελα να γραψετε και εσεις τις δικες σας γνωμες επανω στο θεμα για το τι ειναι πιο σωστο τελικα ; Του Βασιλη Παπαιωαννου http://pegasusastro.com/
astrovox Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2011 Άγγελε, η ροπή αδράνειας για την περιστροφική κίνηση είναι αντίστοιχο με τη μάζα στη γραμμική κίνηση. Όταν κινούμε κάτι γραμμικά, το πόσο μας "αντιστέκεται" εκφράζεται από τη μάζα (κιλά). Όταν πάμε να το περιστρέψουμε, το πόσο μας "αντιστέκεται" εκφράζεται από τη ροπή αδράνειας η οποία είναι ανάλογη της μάζας (χωρίς δύναμη) και της απόστασης από τον άξονα περιστροφής στο τετράγωνο. Επειδή η απόσταση από τον άξονα περιστροφής έχει τετράγωνο, είναι λογικό να αυξάνει περισσότερο τη ροπή αδράνειας από ότι η αύξηση της μάζας. Άρα λογικό το αποτέλεσμα που έχεις, ίσως με μια επιφύλαξη ότι υπάρχει ένα όριο όταν τα επιπλέον αντίβαρα ξεπεράσουν την αντοχή της βάσης σε ικανότητα βάρους. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Φαρμακόπουλος Αντώνης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2011 Εγώ όταν πήρα την ioptron με τα 10 κιλά βαράκια που είχε δεν μπορούσα να ζυγίσω με το RC που από μόνο του είναι 15 κιλά . Έτσι έφτιαξα σε μηχανουργείο ένα 8κιλο βαράκι και μία προέκταση shaft γιατί με το μαμίσιο που ήταν κοντό δεν χωρούσαν τα κιλά. Τελικά ζυγίζω τα 20,5 κιλά του setup με 18 κιλά βαράκια αναγκαστικά λίγο πιο κάτω από το κέντρο βάρους. Η στήριξη πάει σχετικά καλά αν αναλογιστής ότι το setup είναι στα όρια της (ο κατασκευαστής δίνει 20 κιλά αλλά όλοι ξέρουμε ότι για φωτογράφιση καλό είναι να μην είμαστε στο όριο). Νομίζω ότι για κάθε στήριξη τα πράγματα είναι διαφορετικά - ειδικά στην asa που είναι πολύ ιδιαίτερη στον τρόπο που ζυγίζει - ο οποίος δεν αφορά μόνο το καλό ζύγισμα αλλά και το πως το αντιλαμβάνεται το λογισμικό της. Τέλος πιστεύω αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι όλες τις πιθανές δοκιμές μέχρι να βρούμε την καταλληλότερη λύση, και όχι να απελπίζεσαι και να αρχίζεις να τα πουλάς και να τα καις όλα http://www.Astrofarma.grhttp://www.SpartAstronomy.gr
Bi2L Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2011 Αγγελε μπορεί για φωτογράφιση να έχεις δίκιο δεν το έχω επιχειρήσει και δεν γνωρίζω, ..αλλά στο θέμα παρατήρησης αν νομίζω ότι τα λιγότερα κιλά είναι καλύτερα, τουλάχιστον σε εμένα δουλεύει πολύ καλύτερα με λιγότερα κιλά (μιλαω για παρατήρηση όχι φωτογράφιση), πάνω στην EQ6 έχω το 12,5αρι με διαστάσεις ΟΟ14αρι συνολικού βάρους 20kg-22kg και αν βάλω τα αντιβαρα κοντά στο κέντρο της βάσης θα πρέπει να βάλω και 20kg-22kg αντιβαρα όπου πραγματικά ακούς την βάση να μουγκρίζει αλλά και να ζορίζεται, ενω με 10kg και μια μεγααάλη μπάρα προέκτασης δουλεύει άψογα χωρίς να ακους έντονα το μοτερ της. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
evansg Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2011 Επιβεβαιώνω αυτό που λες Άγγελε. Με αντίβαρα ψηλά οδηγεί πάντα καλύτερα ακόμα και αν χρειάζομαι περισσότερα απ ότι να βάλω extension και να χρησιμοποιήσω λιγότερα κιλά στα αντίβαρα P.S: Η μαθηματική απόδειξη του Βασίλη είναι Respect! http://celestialpixels.com
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2011 Εγώ θα συμφωνήσω με τον Αντώνη. Στην δική μου βάση με τα 5όκιλα δεν μπορώ να ζυγίσω με τίποτα την ορθή αναφορά στην ανατολή ενώ με μια προέκταση και ενα 2,5άρι και ένα πεντόκιλο ζυγίζω άνετα την βάση μου και μάλιστα έχουν απόσταση μεταξύ τους 8 cm. Εδώ θα αναφέρω ότι το RC μου το έχω ζυγίσει απόλυτα στην ορθή αναφορά χωρίς να βάλω κάποιο αντίβαρο στον σωλήνα, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βελτιωθεί και η γωνία κατά την οποία μπορώ να στρέψω τον oag μου για να βρώ οδηγιτικό αστέρι. Για κάθε setup το ζύγισμα είναι διαφορετικό και ρόλο παίζει και η γεωμετρία των εξαρτημάτων που έχουμε τοποθετήσει Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
gkour Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 26, 2011 Εγώ να πω ότι στις βάσεις με γρανάζια και ατέρμονες η μείωση ειναι τόσο μεγάλη που ακόμα και τα μικρα μοτεράκια μπορούν να υπερνικήσουν μεγάλες ροπές αδρανειας γιαυτό και μπορείς να βάλεις λίγο βάρος αλλα μακρία (μεγάλη ροπή αδράνειας). Επειδή η μείωση είναι τόσο μεγάλη ο ατέρμονας "φρεναρει" απο μόνος του, ακόμα και με κλειστη την βάση δεν μπορεις να γυρίσεις τον άξονα με το χέρι. Στην DDM που ο κινητήρας γυρνάει απευθείας τον άξονα η μέγιστη ροπή αδράνειας που μπορεί να υπερνικήσει είναι ίση με την ροπή του κινητήρα (δεν υπάρχει καμμία μείωση), γιαυτό είναι καλύτερα πολλα κιλά αλλα κοντά (μικρή ροπή αδράνειας). Γιαυτό το μηχάνημα κλώτσαγε, εβλεπε οτι με μεγιστο ρευμα στο μοτερ και μέγιστη ροπή δεν μπορούσε να κρατήσει την θέση που ήθελε.Το πόσα κιλά σύνολο αντίβαρα μπορεί να σηκώσει μια βάση χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα έχει να κάνει με το πόσο στιβαρή είναι η έδραση του RA άξονα και ο άξονας, γιατί και ζυγισμένος να είναι το συνολικό φορτίο δέχεται η έδραση.
raxxla Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 27, 2011 Επιβεβαιώνω και εγώ με το δικό μου setup.Ακόμη και με μια μικρή "ανισορροπία" βάρους υπέρ της ανατολικής πλευράς του setup, τα βάρη τοποθετημένα όσο πιο κοντά στη βάση γίνεται (εφαπτόμενα μεταξύ τους) δίνουν πολύ ομαλή οδήγηση. Ηλίας ΝταγιόγλουΜια φωτογραφία = 10^3 λέξεις = 10^6 σκέψεις
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2011 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30, 2011 Επειδή έγινε και μια αναφορά σχετικά με το βάρος ισσορόπισης στο cloudynights στην ορθή αναφορά θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Έστω ότι το συνολικό βάρος του εξοπλισμού στη βάση χωρίς κανένα καλώδιο είναι στα 9 κιλά πως θα υπολογίσω τι βάρος θα χρειαστώ στην μπάρα των αντίβαρων αλλά και σε ποιά απόσταση από το σημείο περιστροφής (πολική διόπτρα) θα το βάλω; εδω θα υπολογίσω χονδρικά 1 κιλό την μπάρα αντίβαρων EDIT: Βρήκα εν μέρη την απαντηση μου http://www.robincasady.com/Astro/WeightCalc.html αλλά με την περίπτωση oag τι ισχύει; Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
G.OIKONOMOU Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1, 2011 το Φυσικό Πάτρας και η Αναλυτική Δυναμική του Γ. Κατσιαρη συμφωνεί απόλυτα με το Φυσικό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημιου.
ASTROMIX Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 2, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 2, 2011 Αν και δεν είμαι σχετικός με αστροφωτογράφηση , κοίταξα με ενδιαφέρον τη μηχανική ανάλυση ως φυσικός.Απλά μου δημιουργήθηκε η εξής απορία.Όταν αυξάνεις την ροπή αυξάνοντας την απόσταση απο το κέντρο στον πραγματικό κόσμο, προκαλείς ελαστική παραραμόρφωση στη ράβδο.Μήπως η όχι τόσο καλή οδήγηση με τα βάρη σε μεγάλη απόσταση, οφείλεται σε μικροελαστικότητα και συνεπώς μικρο ταλαντώσεις της ράβδου?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα