aristarchus Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2005 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2005 Κωστα, Σε τι αποσταση απο τη Γη ειναι ο συγκεκριμενος δορυφορος; Μην ξεχνας το "α" στους τυπους .... Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
Vegan Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2005 Μπερδεύτηκα Νομίζω μπορεί να επιτευχθεί τέτοια διακριτική ικανότητα με συμβολομετρία Δηλ αντί για κάτοπτρο 56 Μέτρων -2 μικρά κάτοπτρα σε σχετική απόσταση 56 μέτρων.Δεν παίζει ρόλο το εμβαδό του κατόπτρου στη διακριτική ικαν. (Ο τύπος έχει τη μορφή θmin=αlog(λ/D)-δεν θυμάμαι το α) Όπως στη Ραδιοαστρονομία και στο GPS...
hepkk Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2005 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2005 Αντώνη, http://www.digitalglobe.com/about/quickbird.html 450Km (δηλαδή ακόμα πιο μακριά) και από την φωτογραφία φαίνεται ότι πρέπει να είναι και αρκετά μικρός αρα δεν αχει οπτικά μεγάλης διαμέτρου. Δεν έχω πολλές απαντήσεις, αλλά δεν σου φαίνεται και εσένα περίεργο; Μήπως κάτι δεν έχουμε σκεφτεί;
hepkk Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2005 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2005 Κάτι ακόμα, σύμφωνα με τη σελίδα: http://www.faqs.org/faqs/astronomy/faq/part2/section-6.html "In practical units, if the wavelength (w) is given inmicrons and the aperture diameter (D) in meters, the resolution inarcseconds will be: R = 0.21 w/D ." Που σημαίνει ότι αν θέλω να δώ κάτι σαν την πινακίδα που λέγαμε, δηλαδή 20cm από 400 Κm, αρα γωνία 0,103 sec (όπως είπε και ο vegan), σε μήκος κύματος ας πούμε 0,65 μικρά (περίπου στο μέσο του οπτικού), τότε η διάμετρός μου πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.3 m !!! Μήπως τελικά γίνεται ;;; Ειδικά αν μιλάμε όχι για εμπορικά αλλά στρατιωτικά συστήματα για τα οποία δεν ξέρουμε τι μας γίνεται από πλευράς δυνατοτήτων; Μπέρδεμα έτσι ;; Κώστας
Vegan Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2005 Ακριβώς!!!Αυτόν τον τύπο έψαχνα...Για να εξηγηθώ καλύτερα:Ο τύπος αυτός είναι ανεξάρτητος του εμβαδού του κατόπτρου.Αυτό το εκμεταλλέυεται η ραδιοαστρονομία για να αυξησει τη διακριτική ικανότητα των ραδιοτηλεσκοπίων (επειδή λ πολυ μεγάλο θα πρέπει και D πολύ μεγάλο).Μήπως κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην περίπτωσή μας;
hepkk Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2005 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2005 Vegan, στον τύπο το D είναι ή διάμετρος του κατόπτρου, επομένως λόγω του άλλου τύπου όπου (αν θεωρούσαμε το κάτοπτρο επίπεδο) Εμβαδό=πR²=π(D/2)² τελικά το R σχετίζεται με την τετραγωνική ρίζα του εμβαδού του κατόπτρου. Στα ραδιοτηλεσκόπια επειδή, όπως πολύ σωστά λες, το μήκος κύματος είναι πολύ μεγαλύτερο από το οπτικό, έχουμε ανάγκη από πολύ μεγάλο κάτοπτρο (πχ Arecibo) γιατί να επιτυγχάνουμε καλή εστίαση. Εναλλακτική τεχνική σε σχέση με το μέγεθος είναι η συμβολομετρική που σε επίπεδο σχεδίασης είναι πιό παλιά (1960) και από το Arecibo (1963). Για να επανέλθω στο θέμα μας ..... ακόμα το ψάχνω ... Κώστας
Vegan Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2005 Στον τύπο το εμβαδό δεν παίζει ρόλο είμαι 10.000% σίγουρος γι'αυτό Η συμβολομετρία βασίζεται σε ακριβώς αυτή την αρχή που είναι γνωστή στην οπτική σαν αρχή του Michelson Το Arecibo συνεργάζεται με άλλα ραδιοτηλεσκόπια για να αυξήσει τη διακριτική του ικανότητα Για να σε πείσω στην περίπτωση του Arecibo έχουμελ=10^6μ και D=100mt:θ=35 arcmin!!!!
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2005 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2005 Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε πράγματι να γίνει συμβολομετρία επί ταχέως κινούμενου στόχου όπως είναι ένα σημείο της γήινης επιφάνειας για ένα δορυφόρο σε χαμηλή τροχιά. Η διακριτική ικανότητα στη γήινη επιφάνεια θα έπρεπε να είναι περίπου 2cm ή καλύτερη για να ξεχωρίζουν τα ψηφία ενός αριθμού αυτοκινήτου (πχ ένα "6" από ένα "8"). Σε δευτερόλεπτα της μοίρας από ύψος 400km αυτό γίνεται: θ=αrctan(0.02/400.000)=>θ=0.01" (!) Αυτή η τιμή θα απαιτούσε κάτοπτρο διαμέτρου D=12/.01=1200cm=12m (!) (Tα pixels δεν παίζουν ρόλο σ΄αυτό το επίπεδο υπολογισμών). Και φυσικά εξωπραγματικό seeing, tracking και κόστος. Μόνο σε μικρότερα μήκη κύματος από το οπτικό φάσμα θα ήταν εφικτή (εντελώς θεωρητικά) μιά εντυπωσιακή διακριτική ικανότητα, αλλά αυτό σκοντάφτει σε άλλα θέματα. Εν ολίγοις, ίσως δεν κινδυνεύουμε ακόμα πολύ... (Πάντα με μια επιφύλαξη για πιθανές τεχνολογίες αύξησης της διακριτικής ικανότητας). Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Vegan Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2005 Στέφανε, το GPS έτσι δε δουλεύει ή κάνω λάθος;Αν μιλάμε για γεωστατικές τροχιές τότε δεν υπάρχει πρόβλημα σχετικής κίνησης Σόρρυ που επιμένω αλλά με έχει φάει η περιέργεια!
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2005 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2005 Το GPS, αν θυμάμαι καλά μετρά τις διαφορές χρόνου στην άφιξη χρονισμένων ραδιοκυμάτων και μεταφράζει τις διαφορές αυτές σε μήκος (διαφορά αποστάσεων από τις ανά πάσα στιγμή παρεχόμενες θέσεις των δορυφόρων, s=c.t=>ds=c.dt). Συνδιάζοντας τις αποστάσεις από πολλούς δορυφόρους (max. 12) εξάγει τις συντεταγμένες του σημείου λήψης των σημάτων. Αφού η συμβολομετρία στην ουσία βασίζεται στη χρονική διαφορά άφιξης των μετώπων των κυμάτων, η βασική αρχή μπορεί να θεωρηθεί ίδια, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν βασικές διαφορές στον τρόπο εφαρμογής της. Επίσης για να γίνει συμβολομετρία από το διάστημα προς τη Γη, θα πρέπει να εκπέμπονται κατάλληλα κύματα από τους επίγειους στόχους προς τους δορυφόρους. Δεν ξέρω αν το τυχαίο ανακλώμενο Ηλιακό φως μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο. Σημειώνω ότι στο GPS αυτό που μετράται και ανιχνεύεται είναι στην ουσία η θέση των δορυφόρων και όχι η θέση του επίγειου φορητού δέκτη. Οι δορυφόροι δεν έχουν ιδέα που βρίσκεται ο δέκτης του καθενός μας (αφού άλλωστε δεν εκπέμπει τίποτα). Οι δέκτες εξάγουν μόνοι τους τη θέση τους από τις σχετικές τους θέσεις ως προς τους δορυφόρους Οι γεωστατικές τροχιές θα απαιτούσαν πολύ μεγάλο ύψος πτήσης. Ούτε οι δορυφόροι του GPS χρησιμοποιούν γεωστατικές τροχιές, ίσως βέβαια και επειδή οι Αμερικανοί θέλουν τους δορυφόρους σε κίνηση. Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
hepkk Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22, 2005 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22, 2005 Βρήκα το λάθος που έκανα στους υπολογισμούς μου και ηταν στην μετατροπή των ακτινίων σε δευτερόλεπτα . Για την ανακεφαλαίωση Το HST εχει διακριτική ικανότητα 0,05 sec και φυσικά είναι σύμφωνο με τον τύπο που λέει ο Στέφανος αφού δίνει D= 2.4m που είναι σωστό. Το Quickbird καλά κάνει και βλέπει τα 61cm αφού με τον ίδιο τύπο έχουμε D=44cm που είναι λογικό (αν δεν έκανα πάλι το ίδιο λάθος). Συνεπώς συμφωνώ ότι με όσα ξέρουμε, τουλάχιστον στο commercial επίπεδο, δεν μπορούν να δούν τις πινακίδες μας. Αρα Αντώνη πράγματι ... Hollywood. Επειδή ανόιξαμε όμως πολλά μέτωπα ... GPS24 δορυφόροι με ατομικό ρολόι, από USA (αναπτύσεται και το αντίστοιχο ευρωπαικό Galileo) σε υψος περίπου 20,000 Km (οχι γεωστατικό το οποίο είναι στα 36,000Km), χρειάζονται σήματα από τουλάχιστον 4 δορυφόρους για να προσδιορίσει ο δέκτης μόνος του (όπως είπε και ο Στέφανος) την σημειακή τομή 3 υπερβολοειδών επιφανειών που προκύπτουν από τους υπολογισμούς. Αυτή η τομή είναι και η θέση. Κώστας
Vegan Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22, 2005 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22, 2005 Στέφανε,Έχεις δίκιο...Τώρα που το σκέφτομαι για να ισχύσει η αρχή του Michelson θα πρέπει οι δέσμες φωτός που φτάνουν στους δύο δέκτες να είναι παράλληλες, τουτέστιν η πηγή φωτός να βρίσκεται σε άπειρη απόσταση.
skavak Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22, 2005 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 22, 2005 Πολύ καλό software, βέβαια το συγκεκριμένο είναι προϊόν από την εταιρεία που εξαγόρασε η Google η Keyhole. Το keyhole όπως το έλεγαν πριν είχε εικόνες κατά πολύ ανώτερης ανάλυσης καθώς και ήταν κατά πολύ πιο πρόσφατες. Το είχα δοκιμάσει πέρυσι και είχε κανονικά τον Καλατράβα στο στάδιο το οποίο είχε γίνει πριν από 3 μήνες από τότε που το δοκίμαζα, προφανώς τώρα στο Freeware να δίνουν παλιά δεδομένα και τα updated στη registered έκδοση. Και ενώ γενικά εκτός των μεγάλων πόλεων δεν υπάρχει και πολύ καλή ανάλυση (στο γραφείο ψάχναμε το χωριό του κάθε ένα από εμάς) , περιοχές «ευαίσθητες» στρατόπεδα , αεροδρόμια κτλ τα έχει μια χαρά ! (τουλάχιστον εκεί που υπηρέτησα εγώ και μπορούσα να έχω άποψη). Οπότε αυτό που βλέπετε είναι η έκδοση με παλιά δεδομένα χαμηλής ανάλυσης! Στάμος
aristarchus Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23, 2005 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 23, 2005 Μαγκες, Λυπαμαι για την απουσια μου εδω και 24 ωρες (σοβαροτατα προβληματα με τον Η/Υ). Κριμα που εχασα μια τετοια πολυ ενδιαφερουσα συζητηση. Τελος παντων, οπως ειπαμε ... μονο στο Hollywood η φυσικη αλλαζη νομους και ορια. Φιλικά, Αντώνης Αγιομαμίτηςhttp://www.perseus.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα