Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα

Στην εκλειψη της Σελήνης τράβηξα μερικές φωτογραφίες με μια Nikon D80 προσαρμοσμένη σε ενα IN ED 70/420.

Το αποτέλεσμα ηταν οι φωτογραφίες (εχω ανεβάσει 2 στο thread για την εκλειψη) να είναι λιγο out of focus. Αυτό φαίνεται οταν τις μεγενθύνω και ειναι προφανές πως αυτο δεν μπορω να το δω στο viewer της μηχανης.

Υπάρχει κανένας τρόπος να εστιάσει κανείς σωστά? Μάσκα στον αντικειμενικό φαντάζομαι οτι δεν παίζει.

Το ιδιο θέμα έχω και με τον ήλιο (χρησιμοποιώ PST modified με Bresser R102 + ERF).

Φιλικά

Μιχάλης - CptFurz

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Δημοσιεύτηκε
Μαλλον θα χρειαστεις μια μικρη προεκταση για τον εστιαστη του σωληνα σου. Παρομοιο προβλημα ειχε και ενας φιλος και το ελυσε με αυτον τον τροπο . Η μηχανη εχει live view? Θα ηθελα με την ευκαιρια να σε ρωτησω τη εντυπωσεις σου αφηνει το συγκεκριμενο τηλεσκοπιο μιας και το ζαχαρωνω σε περιπτωση που δεν αγορασω ενα skywatcher ed 80 που ψαχνω αυτον τον καιρο .
Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Δημοσιεύτηκε

Το πρόβλημα του φίλου δεν είναι ότι δεν μπορεί να εστιάσει το τηλεσκόπιό του αλλά ότι δεν μπορεί από το θαμπόγυαλο της μηχανής να καταλάβει τη σωστή εστίαση.

Από όσο θυμάμαι αυτή η μηχανή δεν έχει live view (το οποίο βοηθάει πολύ στην εστίαση) οπότε δυο λύσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι οι εξής:

-Επαναληπτική διαδικασία φωτογράφισης, προβολής εικόνας και επανεστίασης. (λίγο κουραστικό)

-Αγορά ενός αξεσουάρ όπως αυτό:

http://www.bhphotovideo.com/c/product/183200-REG/Canon_2882A001_Angle_Finder_C.html

(υπάρχει και για Nikon απλά εγώ έχω για Canon και βγαίνει και από τρίτες εταιρείες, πολύ φτηνά)

που σου δίνει μεγεθυμένη εικόνα όπου η εστίαση είναι πολύ πιο εμφανής ενώ δε χρειάζεται να πιαστεί ο σβέρκος σου από την παράξενη γωνία που πρέπει να κοιτάς.

Οι μάσκες εστίασης δεν κάνουν σε εκτεταμένα αντικείμενα και ακόμα και αν στη Σελήνη μπορείς να βοηθηθείς από γειτονικά αστέρια, στον ήλιο δε θα σε βοηθάει τίποτα...

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Φιλε Μιχαλη για σου κι απο την Σαρωνιδα. Η μασκα μπορει να πεξει στην περιπτοση της

Σελινης. Με την μασκα στο αντικηνενικο εστιαζεις σ'ενα λαμπερο αστρο, το οποιο καλο ειναι

να βρισκεται κοντα στο Φεγγαρι και μετα καδραρισε το. Αν δεν εχεις μασκα μπορεις να φτιαξεις

μια απο ενα καπακι γιαουρτιου του κιλου! Την συνταγη της κατασκευης θα την βρεις στο

μαστροβοξ και ειναι δικη μου. Αν παλι βαριεσε περνα απο τα μερη μας και θα σου φτιαξω

μια εγω.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημοσιεύτηκε

Παιδια ευχαριστω.

Οντως δεν υπάρχει προβλημα εστίασης του τηλεσκοπίου - το angle finder το ζαχαρωνω ουτως ή άλλως και είδα οτι δίνει μεγενθύνσεις μεχρι 5Χ οποτε θα το παραγγείλω μεσω e-bay.

Δημήτρη 50mm - Το 70αρι ελλείψει χωρου ηταν το μοναδικό τηλεσκόπιο που ανέβασα στα Γρεβενά. Είναι το απόλυτα φορητό εργαλείο και είμαι πολύ ικανοποιημένος απο την απόδοσή του.

Γιάννη - όποτε βρεθω από τη γειτονιά σου θα σου στείλω ενα π.μ. να τα πούμε. Θα δω το πατρόν σου στο Mastrovox.

Φιλικά

Μιχαλης - CptFurz

Μιχάλης - CptFurz

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα

Παρέλαβα σημερα το παρακάτω angle finder

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?VISuperSize&item=370132002628

και μετα απο μια πρωτη ματιά διαπίστωσα το εξής: Το finder έχει επάνω του εναν εστιαστή ο οποίος προφανώς εστιάζει στο είδωλο που εμφανίζεται στο σκόπευτρο της μηχανής και μάλιστα τα settings του είναι διαφορετικά για μεγενθύνσεις 1Χ & 2.5Χ.

Επειδή προσαρμόζωντας την μηχανη στο τηλεσκόπιο το ζητούμενο είναι η σωστή χειροκίνητη εστίαση του τηλεσκοπίου σκέφτομαι να σημαδέψω επάνω στο finder τα δυο σημεία εστίασης του ως εξης:

Με εναν τηλεφακό στην μηχανή εστιάζω autofocus σε ενα αντικείμενο ρυθμιζω τοn εστιαστή του finder και σημαδεύω το σημείο.

Οταν βαλω την μηχανή στο τηλεσκόπιο γυρισμένη βέβαια σε manual focus κυτάζω να έχω τον εστιαστη του finder στο σωστο σημείο.

Εχει κανείς που έχει δουλέψει angle finder σε dslr κάποια διαφορετική άποψη / γνωμη?

Ευχαριστώ

Φιλικά

Μιχάλης - CptFurz

Μιχάλης - CptFurz

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Δημοσιεύτηκε

Μόλις πριν από δύο μέρες αγόρασα κ εγώ έναν angle finder της Seagull.

Θα δοκιμάσω αυτό που πρότεινες. Ακούγεται λογικό. Ειναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο θα απέχει η εστίαση με αυτό το σύστημα από την εστίαση με software ή μάσκα.

PixInsight 1.8 RC7

Δημήτρης Πλατής

Δημοσιεύτηκε
Με εναν τηλεφακό στην μηχανή εστιάζω autofocus σε ενα αντικείμενο ρυθμιζω τοn εστιαστή του finder και σημαδεύω το σημείο.

Οταν βαλω την μηχανή στο τηλεσκόπιο γυρισμένη βέβαια σε manual focus κυτάζω να έχω τον εστιαστη του finder στο σωστο σημείο.

Σωστά το έχεις σκεφτεί. Όσον αφορά το autofocus, διάλεξε μια εύκολη σκηνή με άφθονο φως για να είσαι σίγουρος ότι η μηχανή θα το πετύχει ακριβώς.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Αρχίζουμε τις δοκιμές λοιπον και βλεπουμε πως παει.

Φιλικά

Μιχάλης - CptFurz

Μιχάλης - CptFurz

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Δημοσιεύτηκε

Θα δοκιμάσω αυτό που πρότεινες. Ακούγεται λογικό. Ειναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο θα απέχει η εστίαση με αυτό το σύστημα από την εστίαση με software ή μάσκα.

Δημητρη καλημέρα

Δοκιμασες καθολου να δεις αν το finder που σου ηρθε ειναι ομοαξονικό με τον αξονα εστίασης της μηχανης σου? Ο ανταπτορας που εχει αυτο που μου ηρθε απο Κινα για προσαρμογή στην Nikon ειναι τελείως της πλάκας με αποτέλεσμα να μην προσφέρει επαρκή στήριξη, να γέρνει το finder προς τα πίσω και να βλέπω το μισό πεδίο....

Θα το φτιάξω μεν αλλά ...

(Ο κινεζος που μου το έστειλε πρεπει να εχει σπάσει κανενα πόδι απο τα καντήλια που του έχω ρίξει)

Φιλικά

Μιχάλης - CptFurz

Μιχάλης - CptFurz

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Δημοσιεύτηκε

Δημητρη καλημέρα

Δοκιμασες καθολου να δεις αν το finder που σου ηρθε ειναι ομοαξονικό με τον αξονα εστίασης της μηχανης σου? Ο ανταπτορας που εχει αυτο που μου ηρθε απο Κινα για προσαρμογή στην Nikon ειναι τελείως της πλάκας με αποτέλεσμα να μην προσφέρει επαρκή στήριξη, να γέρνει το finder προς τα πίσω και να βλέπω το μισό πεδίο....

Θα το φτιάξω μεν αλλά ...

(Ο κινεζος που μου το έστειλε πρεπει να εχει σπάσει κανενα πόδι απο τα καντήλια που του έχω ρίξει)

Φιλικά

Μιχάλης - CptFurz

Μιχάλη καλημέρα,

εμένα είναι μια χαρά. Κλειδώνει πολύ καλά. Δεν μπορώ να ανοίξω το λινκ για το ebay για να δω τι πήρες. Θες να το ξαναποστάρεις? Βεβαια εσύ έχεις Nikon κ εγώ Canon. Ανταπτορα θα βρεις..μην αγχώνεσαι.

Εγώ πήρα αυτό

http://viewitem.eim.ebay.gr/Seagull-1x2x-Right-Angle-Finder-for-SLR-Cameras/120625620251/item?transId=818494045002

PixInsight 1.8 RC7

Δημήτρης Πλατής

Δημοσιεύτηκε

http://www.ebay.com/itm/370132002628?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649#ht_4207wt_858

Ξαναεπρναω το link- Seagul ειναι 1χ - 2.5Χ

Θα το προσαρμοσω βεβαια - αλλα όπως σου ειπα ριχνω καντηλια στον κινεζο ...

Φιλικά

Μιχάλης - CptFurz

Μιχάλης - CptFurz

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Δημοσιεύτηκε

Οκ φτιάχτηκε. Τελικά δεν εφταιγε ο ανταπτορας που ηταν χαλαρος. Πρεπει να ειχε χτυπηθει στην μεταφορα και μετακινηθηκε το πρισμα. Το επανέφερα στην θέση του το στερεωσα και τωρα ειναι μια χαρα.

Στην φωτογραφία το πρισμα του finder χωρις το κάλυμα του.

Αντε να δουμε τωρα και το ουσιαστικο μέρος της φωτογράφησης ...

Φιλικά

Μιχάλης - CptFuz

-2.jpg.12a82d12107c260dbf26e49980580538.jpg

Μιχάλης - CptFurz

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Δημοσιεύτηκε
Χαίρομαι που φτιάχτηκε!! Κι εγώ το έχω αυτό το finder seagull, είναι κλασική αξία κυκλοφορεί πολλά χρόνια. Ωστόσο δεν το χρησιμοποιώ συχνά από τότε που πήρα κάμερα με live view.
Δημοσιεύτηκε
...... από τότε που πήρα κάμερα με live view.

Ποια κάμερα χρησιμοποιείς? Μπορείς να την συνδέσεις και με laptop ωστε να έχεις μεγαλύτερη εικόνα?

Μιχάλης - CptFurz

Μιχάλης - CptFurz

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Δημοσιεύτηκε

Χρησιμοποιώ την Canon Eos 550D. Τον seagull τον είχα πάρει παλιότερα που είχα την Canon 300D. Τότε μου είχε χρησιμεύσει, τώρα με το live view βολεύομαι χωρίς αυτόν αν και πέρα από τη βοήθεια εστίασης ο γωνιακός βοηθάει και για ευκολία όταν η μηχανή κοιτάει ψηλά που είναι δύσκολο να σκύβεις (έχουν πονέσει πολλοί αυχένες έτσι!). Βέβαια, λύση σε αυτό δίνει η νέα Canon 600D που έχει αποσπώμενη οθόνη.

Τη μηχανή δεν την έχω συνδέσει ποτέ με laptop για λήψη, δε γνωρίζω ακριβώς τις δυνατότητες (αν μπορείς να "τραβήξεις" την εικόνα στο laptop) αλλά σίγουρα υπάρχουν προγράμματα που κάνουν αυτοματοποιημένες λήψεις, αρκετοί τα χρησιμοποιούν ψάξε σχετικές συζητήσεις.

Δημοσιεύτηκε
Και τα δύο μπορούν να δώσουν εστίαση-καρφί αλλά η μεγάλη διαφορά είναι στους αμυδρούς στόχους. Με το live view σε μεγέθυνση και φουλ φωτεινότητα στην οθόνη της 500D (η οποία είναι πολύ φωτεινή παρεμπιπτόντως) έχω τα καλύτερα αποτελέσματα νομίζω.
Δημοσιεύτηκε
Ολεs οι dslr camera συνδεονται στο pc με usb και με τα προγραμματα που υπαρχουν μπορειs να κανειs ληψειs και ρυθμισηs μεσα απο αυτα. Οσεs εχουν liveview θα εχειs την ζωντανη εικονα στο pc και οσεs δεν εχουν θα σου εμφανιζει στο pc την ληψη που πηρεs.
Δημοσιεύτηκε
...... μεγάλη διαφορά είναι στους αμυδρούς στόχους.......

Πιστεύω οτι εφ' οσον μιλάμε μονο για νυκερινους στόχους, μια bactinov για εστίαση σε ενα κοντινό αστέρι σώζει τη βραδιά.

Σιγουρα όμως άλλο πραγμα το live view - ισως σε συνδιασμο και με ενα laptop- αφου προσφέρει και περισσότερη άνεση και ασφαλως μεγαλύτερη ακρίβεια λογω του πολυ μεγαλύτερου ειδώλου.

Φιλικα

Μιχάλης - CptFurz

Μιχάλης - CptFurz

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Δημοσιεύτηκε

Λοιπον το σετάρισμα τελείωσε θα ελεγα ικανοποιητικά.

Προσεκτική εστίαση της Νικον με ενα 300αρη τηλεφακό και στην συνεχεια ρυθμιση της εστιασης του seagul και τεσταρισμα σε διαφορετικά αντικείμενα. Τέλος σημάδεμα με λευκο μαρκαδορο των σημείων που εστιάζει στο 1Χ και στο 2,5Χ.

Στην πρωτη φωτο μια πρωτη δοκιμη με τον ηλιο τραβηγμενο με την Nikon με προσαρμοσμένο εναν Hyperion 13mm σε IN ED 70/420 ταχυτητα 1/125 κσι baader astrosolar.

Στην δευτερη φωτογραφία ο seagul επάνω στην Νικον.

IMG_0524.thumb.jpg.51dcca445909f278601d526dcc4e3b11.jpg

1465566008_sun1.thumb.jpg.f3c72d147ff8b4f868980fcae6510e8a.jpg

Μιχάλης - CptFurz

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

• 1 έτος αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

γεια σας...παρελαβα εχθες εναν ανταπτορα προκειμενου να συνδεσω την φωτογραφικη μου(nikon d90) με το τηλεσκοπιο(127/1500)...τα συνδεσα και προσπαθησα να τραβηξω καποιες φωτο με τη σεληνη και παρατηρησα τα εξης...χρησιμοποιοντας το liveview της μηχανης εστιασα με το τηλεσκοποιο το φεγγαρι και η εικονα που παρουσιαζοταν στιν οθονη της μηχανης ειταν αρκετα ικανοποιητηκη...οταν ομως τραβηξα την φωτογραφια η φωτογραφια δεν ειχε το ιδιο αποτελεσμα τ...εδειχνε να ειναι εκτος εστιασης χωρις καλη αντιθεση και σκοτεινη..παροτι εκανα πολλες ριθμισεις με το κλειστρο και το iso δεν καταφερα κατι καλο...επισης εκανα και προσπαθεια για βιντεο οπου εκει τα πραγματα ειταν καπως καλητερα απο αποψη oξυτητας αλλα παρουζιαζε πολυ υπερεκθεση με αποτελεσμα να εχει πολυ ασπρο...τι μπορει να φταιει? απο πλευρας ρυθμισεων τη αλλο μπορω να κανω...επισης το διαφραγμα ειναι απενεργοποιημενο...λογικα επειδη το τηλεσκοπιο εχει σταθερο δικο του?... εκτιμω καθε απαντηση

DSC_1146.thumb.JPG.58cb929e377bc71b3181a1e04cb332a4.JPG

δειγμα

Δημοσιεύτηκε
Όταν εστιάζεις με το live view να κάνεις πάντα μεγέθυνση της εικόνας!!!! Μόνο τότε θα ξέρεις αν είναι τέλεια εστιασμένο. Επίσης ψάξε για μάσκα bahtinov που βοηθάει πολύ στην εστίαση με DSLR

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης