Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ψάχνοντας ερευνητή για ένα νεαποκτηθέν maksutov είδα πόσο ακριβά πληρώνει κάποιος ερευνητή που δεν έρχεται πακέτο με το τηλεσκόπιο.(εκτός από red dot finders που όμως δεν πολυσυμπαθώ)

Παλιότερα είχα αγοράσει από ebay ένα κλασσικό κινέζικο πράσινο laser το οποίο είχε αρκετά δυνατή δέσμη που φαινόταν τη νύχτα και έτσι μου ήρθε η ιδέα να του βάλω μία στήριξη όπως αυτές που πουλάνε ,ειδικές για laser, στα site της optcorp και scopestuff.Λίγο η τσιγγουνιά και λίγο η όρεξη για μαστοριές ξεκίνησα λοιπόν να φτιάχνω μια δική μου.

-Πρώτα βρήκα από μαγαζί με υδραυλικά έναν χάλκινο σωλήνα.Αυτός που βρήκα ήταν διαμέτρου 2 εκατοστών.Αυτό είναι και το ελάχιστο διαμέτρημα για lasers σαν το δικό μου ωστέ να μπορείς να παίξεις αρκετά με τη ρύθμιση του.Τον έκοψα στο μήκος του laser.

-Έπειτα πήρα το τρυπάνι και έκανα τις τρύπες που απαιτούνται.Αρχικά έκανα τρεις στο μπροστινό μέρος και τρεις στο πίσω μέρος όπου θα έμπαιναν οι βίδες για τη ρύθμιση.Ακρίβεια με το μάτι, ώστε να έιναι ευθυγραμμισμένες οι εμπρός με τις πίσω, είναι αρκετή.Έπειτα μία μεγάλη τρύπα στο ύψος που έιναι το κουμπί αλλά και στην απένατνι μεριά.(Εδω δυσκολεύτηκα λίγο.Τελικά μετά την μεγαλύτερη μύτη τρυπανιού που είχα, πήρα και μια πλακουτσωτή λίμα την οποία στριφογύρναγα μέσα στην τρύπα ώστε να ανοίξει κι άλλο για να χωράει το δάχτυλο μου άνετα να πατήσει το κουμπί).Τέλος έκανα άλλη μία λίγο πιο κάτω και πάλι προχώρησα με το τρυπάνι και στην απέναντι μεριά.Λίμαρα το σωλήνα για να είναι λείος.

-Το δεύτερο κομμάτι της κατασκευής ήταν να βρώ ξυλάκι για να μπει η κατασκευή στην υποδοχή του τηλεσκοπίου.Βρήκα ορθογώνιο ξυλάκι από praktiker πλάτους 23mm και ύψους 18mm και το έκοψα στο μήκος που θέλω.Το λίμαρα στα πλαινά με τρόπο κατάλληλο ώστε να μπαίνει συρταρωτό στη βάση του τηλεσκοπίου.

-Έβαψα με σπρέι μαύρο μάτ ξυλάκι και σωλήνα και μετά με 2 ξυλόβιδες στερεώνω το σωλήνα στο ξυλάκι με σχετική ακρίβεια ώστε να είναι ευθυγραμμισμένα.Βάζω και 6 ίδιες βίδες με τα παξιμαδάκια τους για την ευθυγράμμιση του laser και έτοιμος.Όλη η κατασκευή πήρε ένα σαββατοκύριακο και μπορεί να γίνει με χίλιους διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με την έμπνευση και της ανάγκες του καθενός.

Το μόνο που δεν έγινε τόσο καλά όσο θα ήθελα είναι η βαφή αφού έγινε πολύ βιαστικά λόγω ανυπομονησίας.Διορθώνεται εύκολα όμως περνώντας το ένα χέρι ακόμα.Από άποψη χρηστικότητας πάρα πολύ καλό.Είναι στιβαρό και κρατάει την ευθυγράμμιση του. + ταιριάζει χρωματικά με τα υπόλοιπα :)

Παραθέτω φωτογραφίες.

PC220036.thumb.JPG.675789019dcaa190c87aef6f099ed5c8.JPG

Εδώ φαίνονται οι 2 ξυλόβιδες που το ενώνουν με το ξύλο

PC220042.thumb.JPG.e4a85ac4f5ebdefae438956ee5652a51.JPG

Έτοιμος ο ερευνητής!

PC220038.thumb.JPG.190341a504a00c5eb84bb577b72703c7.JPG

PC220037.thumb.JPG.69ec9d4801e63758dd9ef427ef4efa90.JPG

Δημοσιεύτηκε

Ωραίος!!!

Μια ερώτηση μόνο: Το κουμπί για να ενεργοποιείς το laser, θα το πατάς με το δάχτυλο ή θα προσαρμώσεις μια βίδα (όπως είναι αυτές που σφίγκουν τους προσοφθάλμιους), η οποία περιστρέφοντάς τη με το χέρι, θα πατάει το κουμπί του laser. Γιατί έχοντας πατημένο το κουμπάκι με το δάχτυλο, και κουραστικό θα είναι, αλλά και θα έχεις ένα χέρι να εργάζεται. Εν πάση περιπτώση δεν έχεις παρα να το δοκιμάσεις και να μας πεις! :)

....τὸν ἥλιον εἰς ἐξουσίαν τῆς ἡμέρας, τὴν σελήνην καὶ τοὺς ἀστέρας εἰς ἐξουσίαν τῆς νυκτός....

Ψαλμός 135

Δημοσιεύτηκε

Ωραίο τηλεσκόπιο. Και η βάση του Nexstar ό,τι πρέπει γιαυτό.

Έχω και εγώ παρόμοια βάση laser, από σωλήνα Plexiglass. Την είχε φτιάξει εκείνος που μου πούλησε το Mak. Δεν την χρησιμοποιώ όμως επειδή μου έπεσε το Laser και χάλασε. Αγόρασα κατόπιν το νόμιμο της Celestron το οποίο όμως δεν είναι ορατό μέσα στην πόλη (στο βουνό φαίνεται μια χαρά) και εν τέλει έχω μάθει να τα κάνω όλα με τον Rigel. Η ιδέα του Πτολεμαίου είναι σωστή: είναι ωραίο να βλέπεις την δέσμη ενώ το Gooto κατευθύνεται στο άστρο ευθυγράμμισης, αν και δεν είναι σωστό για τα αεροπλάνα, τις κουκουβάγιες και τις νυκτερίδες.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Ναι έχετε δίκιο.Το σκεφτόμουν και εγώ αυτό.Μπορεί να μπει μια βίδα εκεί αλλά θα πρέπει να έχει το κάτω μέρος μεγάλη επιφάνεια για να βρίσκει εύκολα το κουμπί.

Τελικά όμως δεν χρειάζεται.Ειδικά αν έχεις ρομποτική στήριξη.

Όρθιος ,χωρίς να σκύβω καθόλου,κρατάω με το ένα χέρι το χειριστήριο της στήριξης για να στοχεύσω και με το άλλο πατάω το κουμπί.Χρειάζεται μόλις λίγα δευτερόλεπτα να το πατήσεις, όχι παραπάνω.

Πάντως και με plexiglass γίνεται , και με βιδωτούς μηχανισμούς ενεργοποίησης και ό,τι άλλο θες, εξαρτάται από τις ανάγκες σου.

Το σίγουρο είναι ότι ο ερευνητής laser είναι πολύυυ βολικός και για μεγάλους τεμπέληδες :P

• 3 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Πολύ ωραία η κατασκευή...

Είναι όμως το pointer που έχεις ασφαλές;

Διάβαζα για τα κινέζικα ότι προκαλουν βλάβες στον αμφιβληστροειδη μόνο από την διάχυση καθώς και ότι εκπέμπουν και στο υπέρυθρο. Δες αυτό:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=185819#185819

33ww35u.jpg
Δημοσιεύτηκε
Μάλλον πρέπει να έχει φίλτρο γιατί δε νοιώθω καθόλου θέρμότητα απο τη δέσμη, όση ώρα και να το αφήσω.Θα το ελέγξω πάντως έτσι από περιέργεια, μπορεί να κάνω και λάθος.Ευχαριστώ για την επισήμανση! Θέλουν όντως προσοχή τα κινέζικα..
  • 4 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Με βάση τα σχέδιά σου έκανα κάτι αντίστοιχο για το Dobsonian. Προτίμησα πάντως να διατηρήσω τον ερευνητή 8Χ50. Έτσι η ξύλινη βάση πατάει απευθείας στο τηλεσκόπιο και στηρίζεται με ταινίες διπλής όψης και λίγη σιλικόνη. Με το γύρισμα μίας βίδας το laser παραμένει ανοιχτό .

Πολύ καλό το σχέδιό σου ! =D> =D> Ευχαριστώ πολύ !!!

...εκεί που υψώνομαι να μάθω ότι κείμαι.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης