Jump to content

Παρατήριση ηλίου πίσω από τα σύννεφα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας!

Είναι ασφαλές έαν βλέπεις τον ήλιο πίσω από μεγάλα μαύρα σύννεφα???Εκείνες τις στιγμές που όσο και ξεχωρίζει η σκιά και ο Ήλιος φαίνεται σαν ένας δίσκος(ή σαν τη σελήνη).Ειδικά όταν το παρατηρείς από ανοιχτό παράθυρο(σαν αυτό,οι περισσότερες ακτίνες κατευθύνονται εκεί που δείχνει το κόκκινο βελέκι,ενώ πιο λίγες περνάνε στην κατεύθυνση που δείχνει το μπλε. /[]\)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ασφαλής παρατήρηση του ήλιου κάνεις μόνο με τα ειδικά ηλιακά φίλτρα. Οι άλλοι τρόποι έχουν ένα ποσοστό μεγαλύτερου ή μικρότερου κινδύνου. Σου προτείνω να μην κοιτάς απευθείας τον ήλιο χωρίς φίλτρο ούτε με γυμνά μάτια ούτε, φυσικά, με κάποιο οπτικό όργανο!
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και αν το σύννεφο έχει άλλη πυκνότητα αε κάποιο σημείο και σου καψει τον αμφιβληστροειδη;;

Δεν είναι παιχνίδι η παρατήρηση του Ήλιου, μπορείς να πάθεις ζημία, πάρε ένα ηλιακό φίλτρο καλυτερα.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Το σκεφτόμουν και τώρα μου 'ρθε μια απορία.Αφού δεν μπορούμε να βλέπουμε απευθείας τον ήλιο,πως γίνεται να βλεπουν το ήλιοβασίλεμα δια γυμνού οφθαλμού και την ανατολή του ηλίου επίσης???
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το φως του περνά μέσα από μια μεγάλη στήλη ατμοσφαιρικού αέρα και μάλιστα σε χαμηλό ύψος όπου είναι πυκνότερος και γεμάτος υδρατμούς, σκόνη και αιθάλη, ώστε να φιλτράρεται η ακτινοβολία του σε μεγάλο βαθμό. Περνούν κυρίως οι ερυθρές και υπέρυθρες ακτινοβολίες, εξ ού και ο χρωματισμός του.

bluesky.gif

Πρόσεξε την διαφορά στο πάχος της ατμόσφαιρας όπως σχηματικά απεικονίζεται παραπάνω.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ καλή απορία!

Στο ηλιοβασίλεμα ή την ανατολή, μάλλον περισσότερο απολαμβάνουμε το τοπίο κοιτώντας σε διάφορα σημεία, παρά κοιτάμε "κατάματα" τον ήλιο. Πολύ χαμηλά στον ορίζοντα, ο ήλιος είναι πολλές χιλίαδες φορές αμυδρότερος στο ορατό φως (και στο υπέρυθρο και στο κοντινό υπεριώδες) λόγω της διάχυσης και απορρόφησης και αισθανόμαστε ασφαλείς να τον κοιτάζουμε, όμως στο μακρινό υπεριώδες δεν είμαι σίγουρος ότι η εξασθένηση του φωτός είναι το ίδιο μεγάλη (άλλωστε οι υψηλές συχνότητες χρησιμοποιούνται για την καταγραφή εικόνας μέσω εμποδίων σε επιστημονικές/ερευνητικές εφαρμογές). Η εμπειρία δείχνει ότι κανείς δεν έπαθε ζημιά παρακολουθώντας κάποια ηλιοβασιλέματα, αλλά ποιός μας βεβαιώνει ότι στη γενική επιδείνωση της όρασης με την ηλικία δε συμβάλλει και η συνολική μας έκθεση στο ηλιακό φως; Η κοινή λογική και το αίσθημα αυτοπροστασίας αποτρέπουν από το να κοιτάζει κανείς κατευθείαν τον ηλιακό δίσκο στα ηλιοβασιλέματα ή τις ανατολές. Όταν το κάνουμε, τα παραμένοντα και με διάρκεια είδωλα του ήλιου που βλέπουμε κλείνοντας τα μάτια, δείχνουν ότι ήδη υπάρχει μια σημαντική χημική αλλαγή στον αμφιβληστροειδή (έστω και προσωρινή) και αυτόματα αποφεύγουμε την υπερβολή που μπορεί να την κάνει μόνιμη.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ προσωπικά όχι. Αλλά στο λέω τώρα. Μπορείς να παρατηρήσεις το Ηλιοβασίλεμμα αλλά όχι να χρησιμοποιήσεις και τηλεσκόπιο χωρίς φίλτρο.

Ακόμη και το ηλιοβασίλεμμα αφήνει μετείκασμα στο μάτι, αν προσηλώσεις επάνω στον ήλιο για περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν κατάλαβα καλά,μπορείς να το δεις για λίγα μόνο δευτερόλεπτα,αλλά θα επειδυνωθεί η όρασή σου και γι' αυτό δε θα πρέπει να βλέπεις κατάμματα τον ήλιο???
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η ενδεχόμενη βλάβη του αμφιβληστροειδούς είναι ανάλογη της ποσότητας της ακτινοβολίας που θα δεχθεί.

Η ποσότητα της ακτινοβολίας είναι ανάλογη της έντασής της, ανάλογη της συχνότητάς της και ανάλογη της διάρκειας επίδρασής της.

Σε χαμηλή ένταση ακτινοβολίας επί παρατεταμένο χρονικό διάστημα υπάρχει κίνδυνος βλάβης.

Δεν γνωρίζω τα ασφαλή χρονικά όρια παρατήρησης του ηλίου κατά το ηλιοβασίλεμμα.

Επειδή δεν τα γνωρίζω, φροντίζω να μην τον παρατηρώ πάνω από 2-3 δευτερόλεπτα. Εξάλλου αισθάνομαι προειδοποιητική ενόχληση στα μάτια που με αποτρέπει να το κάνω αυτό. Εξάλλου οι χρωματισμοί που λαμβάνουν τα σύννεφα και οι υδρατμοί ολόγυρα είναι πολύ πιο ενδιαφέροντες.

Πέραν του αμφιβληστροειδούς, ευαισθησία στην ακτινοβολία παρουσιάζουν ο φακός (καταρράκτης) και ο κερατοειδής χιτώνας (κερατίτις) ιδίως όταν ερεθίζονται από υπεριώδη ακτινοβολία. Ορισμένες δε βλάβες δεν είναι άμεσες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι απειλητικές για την όραση αλλά και την ίδια την ζωή, όπως συμβαίνει με την μικροαγγειοπάθεια από ιονίζουσα ακτινοβολία και το χοριακό μελάνωμα, αντιστοίχως.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...
Με προβολή η ηλιακή παρατήρηση είναι απόλυτα σφαλής.Βάζουμε ένα προσοφθάλμιο στο τηλεσκόπιο, κρατάμε ένα χαρτί σε απόσταση 30εκ. από αυτό, εστιάζουμε την εικόνα και παρατηρούμε το προβαλλόμενο ηλιακό είδωλο. ΠΟΤΕ δεν κοιτάμε μέσα από το προσοφθάλμιο. Αν μάλιστα στηρίξεις το χαρτί σε καβαλέτο ή αναλόγιο, η παρατήρηση είναι πιο άνετη. Αν το τηλεσκόπιο είναι μεγάλο, περιορίζουμε τη διάμετρό του στις 2" ανοίγοντας μόνο το μικρό καπακι.
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης