Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

χθες το βραδυ παρατηρωντας απο το μπαλκονι του σπιτιου μου τον σειριο, με τον 6,7mm (με dob 8") παρατηρησα το εξης: εβλεπα γυρω του φωτεινες αχτινες αρκετα εντονες , 3 ζευγαρια.

αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι οτι ηταν 3 ζευγη και οχι 4 :shock: , και οτι ηταν αρκετα φωτεινες οι αχτινες, ενοχλητικα θα ελεγα. 8-[

ηταν λογω εστιασης, λογω ατμοσφαιρας η κατι αλλο?

αν και εστιαζοντας λιγο πιο πολυ η λιγο πιο λιγο δεν αλλαζε και τιποτα...

ισως ειναι κατι προφανες για καποιον πιο εμπειρο αλλα λογω ελλειψης εμπειριας μου φανηκε περιεργο... :oops:

" αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Πάντα έτσι φαίνεται, επειδή είναι πολύ φωτεινός και είναι σχετικά χαμηλά. Μοιάζει με την Αφροδίτη. Προσπάθησα να τον σπάσω προ εβδομάδος αλλά ήμουν υπεραισιόδοξος. Νομίζω πως χρειάζονται πολύ μεγαλύτερα τηλεσκόπια από τα δικά μας.

Μου αρέσει η ψυχεδέλεια του Σειρίου.

Πως σου φαίνεται ο 6.7;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Παρατηρούσες τον Σείριο με το dob 8 υποθέτω που αναφέρεις στον εξοπλισμό σου, έτσι?

Λογικά έπρεπε να βλέπεις τέσσερις ακτίνες που προέρχονται από την αράχνη του δευτερεύοντα, 'ετσι?

Αντε να γινόταν οι τέσσερις, οκτώ λόγω κακής εστίασης δηλαδή τέσσερα ζεύγη.

Σε τι ύψος ήταν ο Σείριος?

Μήπως ήταν πολύ χαμηλά και μπήκε κάποιο φυσικό εμπόδιο μπροστά στο τηλεσκόπιο (κάποια στέγη, καμινάδα, κλαδί δένδρου) κρύβοντας ένα πόδι της αράχνης?

Δεν βλέπω άλλη εξήγηση. Οσο για τον συνοδό του, όταν βρίσκεται αρκετά ψηλά και βοηθάει και το seeing είναι άνετα παρατηρήσημος με τέτοιο τηλεσκόπιο ('εγώ τον είχα δεί και με 6"διοπτρικό)

Δημοσιεύτηκε

οταν λες μοιαζει με την αφροδιτη τι εννοεις? με γυμνο ματι? γιατι μεσα απο το τηλεσκοπιο δεν βλεπω ομοιοτητα :?

ο 6,7 μπορω να πω οτι ειναι απλα καταπληκτικος.

απιστευτη λεπτομερεια στην σεληνη και ο αρης ηταν το κατι αλλο \:D/

" αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε
Οσο για τον συνοδό του, όταν βρίσκεται αρκετά ψηλά και βοηθάει και το seeing είναι άνετα παρατηρήσημος με τέτοιο τηλεσκόπιο ('εγώ τον είχα δεί και με 6"διοπτρικό)

Ελπιδοφόρο αυτό. Και δεν κρύβεται μέσα στις ακτίνες του αστέρα; Με το διοπτρικό δεν πρέπει να είχες τέτοια spikes υποθέτω.

Βρήκα αυτό το άρθρο http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1387

Προτείνει παρατήρηση στον μεσημβρινό σε νύκτα με τέλειο seeing, αναζητώντας στην ώρα 7 (11 στο Νευτώνιο) και βγάζοντας τον Σείριο μόλις έξω από το οπτικό πεδίο. Βοηθά επίσης να προσπαθήσουμε όταν έχει μεγάλο διαχωρισμό. Με μέγεθος 8.6 φαίνεται εύκολα όταν δεν τον καλύπτουν εκείνα τα spikes.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Παρατηρούσες τον Σείριο με το dob 8 υποθέτω που αναφέρεις στον εξοπλισμό σου, έτσι?

Λογικά έπρεπε να βλέπεις τέσσερις ακτίνες που προέρχονται από την αράχνη του δευτερεύοντα, 'ετσι?

Αντε να γινόταν οι τέσσερις, οκτώ λόγω κακής εστίασης δηλαδή τέσσερα ζεύγη.

Σε τι ύψος ήταν ο Σείριος?

Μήπως ήταν πολύ χαμηλά και μπήκε κάποιο φυσικό εμπόδιο μπροστά στο τηλεσκόπιο (κάποια στέγη, καμινάδα, κλαδί δένδρου) κρύβοντας ένα πόδι της αράχνης?

ναι, με το dob 8 τον εβλεπα.

σε υψος γυρω στις 45 μοιρες, και δεν ειχα κανενα φυσικο εμποδιο μπροστα, σιγουρα.

και εμενα μου φανηκαν περιεργες οι 3 ακτινες... :?

που αλλου μπορει να οφειλονται?

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε
οταν λες μοιαζει με την αφροδιτη τι εννοεις? με γυμνο ματι? γιατι μεσα απο το τηλεσκοπιο δεν βλεπω ομοιοτητα :?

ο 6,7 μπορω να πω οτι ειναι απλα καταπληκτικος.

απιστευτη λεπτομερεια στην σεληνη και ο αρης ηταν το κατι αλλο \:D/

Όχι, εννοώ πως μοιάζει ο σπινθιρισμός τους. Είναι και τα δύο σχετικά χαμηλά συνήθως, πολύ φωτεινά και "εκπέμπουν" ακτίνες που η ατμόσφαιρα φασματώνει σε όλα τα χρώματα της ίριδος. Φαντασμαγορία. Μου θυμίζουν μεγάλο διαμάντι σε προθήκη κοσμηματοπωλείου το οποίο πυροβολούν τα προσεκτικά τοποθετημένα σποτάκια.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Μου θυμίζουν μεγάλο διαμάντι σε προθήκη κοσμηματοπωλείου το οποίο πυροβολούν τα προσεκτικά τοποθετημένα σποτάκια.

φοβερη παρομοιωση. =D>

πραγματι, καπως ετσι μοιαζει...

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Η απόσταση των μελών του συστήματος κυμαίνεται από 3" έως 11". Χρειάζεται υψηλή μεγέθυνση (300x ας πούμε) και ίσως χρήση ταινίας αποκρύψεως

OccultingBar_m.jpg

Αλλιώς μπορούμε να κρύψουμε τον Α πίσω από το field stop.

Εκείνο με το ώρα 7 είναι σχετικό και πρέπει να μάθουμε τώρα σε ποιά θέση βρίσκεται και ποιός είναι ο διαχωρισμός τους. Γνωρίζει κάποιος;

ΥΓ: http://www.starchasers.ca/documents/sirius.html

9"

Είναι ευκαιρία να τον δούμε φέτος.

Στις διάφορες πηγές που διάβασα προτείνεται μεγάλο όργανο (10-12") και μεγέθυνση ακόμη και 50x ανά ίντσα, αλλά όταν γράφτηκαν αυτά ο διαχωρισμός ήταν μικρότερος. Και βεβαίως τέλειο seeing και θέση στον μεσημβρινό. Επίσης πως μπορεί να τον μπερδέψεις με άλλα άστρα παρόμοιου μεγέθους και να νομίζεις πως είδες το κουταβάκι. Άρα το 8ρι θέλει φακό 6mm με Barlow και το 12ρι 5mm με Barlow. Ειδάλλως οι ίδιοι χωρίς Barlow.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Συνεχίζω να μην καταλαβαίνω τι απόκρυψε την τέταρτη ακτίνα...

Αλλιώς μπορούμε να κρύψουμε τον Α πίσω από το field stop.

Εκείνο με το ώρα 7 είναι σχετικό και πρέπει να μάθουμε τώρα σε ποιά θέση βρίσκεται και ποιός είναι ο διαχωρισμός τους. Γνωρίζει κάποιος;

Πολύ έξυπνο το κόλπο με την ταινία στον προσοφθάλμιο :wink: δεν το είχα φανταστεί, και σίγουρα σε ένα νευτώνειο πρέπει να βοηθάει πολύ γιατί εκτός από την απόκρυψη του λαμπερού αστέρα με κάποια περιστροφή λογικά πρέπει να αποκρύπτει και κάποια ακτίνα. Θυμάμαι μια χρονιά ο συνοδός έπεφτε σχεδόν πάνω σε ακτίνα και ηταν πολύ δύσκολο να τον εντοπίσεις.

Μόλις καθαρίσει λίγο ο καιρός θα δούμε που βρίσκεται και τα ξαναλέμε...

Δημοσιεύτηκε
Συνεχίζω να μην καταλαβαίνω τι απόκρυψε την τέταρτη ακτίνα...

και μαλιστα ηταν και συμμετρικα μεταξυ τους. θελω να πω οτι οι 6 ακτινες καταλαμβαναν τις κορυφες κανονικου εξαγωνου... :?

μηπως εχει καποια σχεση με τον αστιγματισμου που διαθετω? 8-[ γυρω στο 0,5 σε καθε ματι.

Albert Einstein

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης