Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Οπως λεει και ο τιτλος του θεματος , εχω ενα μικρο προβληματακι με τον εστιαστη.Πιστευω οτι ειναι μικρο δηλαδη...

Ο εστιαστης γυριζει σχετικα δυσκολα.Λογικο,το τηλεσκοπιο ειναι αρκετα παλιο μοντελο και χρησιμοποιημενο αλλα περαν τουτου ειναι εξαιρετικο!!

Η ερωτηση μου σαν αρχαριος ακομα ειναι : Υπαρχει καποιο "γρασσο" που μπορω να βαλω να γυριζει πιο ευκολα , γιατι τωρα η εστιαση ειναι λιγακι δυσκολη οπως καταλαβαίνετε γιατι κανει αποτομα αλματα... ή ειναι καλυτερο να τον αλλαξω ολοκληρο αν φυσικα υπαρχουν εστιαστες που να ταιριαζουν στο μοντελο μου;Προς πληρη ενημερωση το μοντελο ειναι το Meade Starfinder 6''.

Καθε βοηθεια εκτιμητεα και ευπροσδεκτη.

Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
Δημοσιεύτηκε
Βγάλε μια φωτογραφία τον εστιαστή, κάτω από την μεριά που βρίσκονται οι ροδέλες, να τον δούμε. Όπως ο grief σε άλλο θέμα. Ίσως έχει κάποιο ρυθμιστικό.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα Γιώργο,

Με μία γρήγορη ματιά στο web διαπίστωσα ότι πρόκειται για πλαστικό εστιαστή rack & pinion ο οποίος σύμφωνα με ένα review (κάποιου Ed Ting):

"Unfortunately, while the all-plastic 2" focuser usually works well for a few nights, it quickly breaks or starts skipping."

Οι πλαστικοί εστιαστές παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα και το γράσο κατά τη γνώμη μου δεν βοηθάει.

Η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η αντικατάστασή του με μεταλλικό.

Τώρα βέβαια το κόστος αντικατάστασης του εστιαστή με καινούριο μεταλλικό μπορεί να είναι ασύμφορο, καθώς οι οικονομικοί 2" εστιαστές κοστίζουν 50-80 Ευρώ, αγγίζοντας ίσως την αξία όλου του τηλεσκόπιου. Με μια ματιά στις αγγελίες μπορεί ενδεχομένως να βρεθεί κάποιος οικονομικός μεταλλικός εστιαστής.

Φιλικά,

Δημήτρης

“The Truth Is Out There”

"Stardust" Observatory - Chalkidiki

Δημοσιεύτηκε
Εγω θα πρότεινα να αφαιρέσεις τελείως το γράσσο που έχει ο εστιαστής, δουλεύει μια χαρά και χωρίς γρασσό. Το έχω κ΄ναει και εγώ στο 114/1000 το οποίο μετά από ένα διάστημα μου κόλλαγε ο εστιαστής και τώρα είναι σαν πούπουλο.

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Φαντάζομαι ότι το εξωτερικό περίβλημα του εστιαστή πρέπει να είναι πλαστικό και ο σωλήνας που πηγαινοέρχεται και υποδέχεται τα προσοφθάλμια μεταλικός;;; Αν είναι έτσι, το εργοστασιακό "γράσο" πρέπει να είναι περισσότερο ...κόλα παρά γράσο. Αφού λύσεις τον εστιαστή προκειμένου να πάρεις τον εν λόγω σωλήνα στο χέρι, καθάρισέ τον με βενζίνη, πανί και οδοντόβουρτσα για τα δύσκολα σημεία. Στη συνέχεια "λάδωσε" με λίγο γράσο λιθίου ή ότι άλλο σχετικά λεπτό γράσο έχεις πρόχειρο (το απλό durostick για τις κλειδαρίες δουλεύει μια χαρά) τη ράγα με τα δοντάκια και δέσε πάλι τον εστιαστή σου. Η κίνηση σίγουρα θα βελτιωθεί.

Αν ο εστιαστής σου είναι μέσα-έξω πλαστικός, τότε δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα εκτός ίσως από το να χαλαρώσεις λίγο τα βιδάκια - αν υπάρχουν - που πιέζουν και κρατούν την υποδοχή του προσοφθαλμίου στη θέση της και τη ράγα με τα δοντάκια στον οδηγό τους.

Δεν είναι άσχημη ιδέα να ανεβάσεις μια φωτογραφία του εστιαστή σου μήπως και μπορεί κανείς να προτείνει κάτι καλύτερο..

Πάντως αν είσαι ευχαριστημένος με το τηλεσκόπιό σου, καλό είναι κάποια στιγμή να βάλεις στο πλάνο την αλλαγή του εστιαστή με έναν καλύτερο μεταλλικό. Αν δε το τηλεσκόπιό σου είναι το γνωστό Meade f/8, ο 2ιντσος εστιαστής είναι πρακτικά άχρηστος. Ένας μεταλλικός 1.25" είναι μια χαρά και θα σου έλθει και πιο οικονομικά.

Δημοσιεύτηκε

Μερικες φωτογραφιες απο τον εστιαστη.Οπως φαινεται απο τις φωτογραφιες εχει πλαστικο περιβλημα και ο σωληνας που πηγαινοερχεται οπως λεει και ο φιλος eliasg2004 ειναι μεταλλικος ( ή ετσι δειχνει τουλαχιστον :P )

Εκτος του γεγονοτος οτι το εχω λιγο καιρο , απο το τηλεσκοπιο ειμαι πολυ ικανοποιημενος δεδομενου οτι ηταν μεταχειρισμενο και παλιο μοντελο.Δεν υπαρχει σκεψη αντικαταστασης του.Καποιο ποσο για εναν οικονομικο εστιαστη,το διαθετω.

Η απορια μου ειναι αν συμφερει να αγορασω καινουριο δεδομενου οτι ναι μεν η επισκευη του παλιου θα ειναι πολυ φθηνοτερη αλλα οπως και να το κανουμε ενας καινουριος..ειναι καινουριος :wink:

Και η βασικη μου ερωτηση ειναι η εξης. ( ειπαμε,αρχαριος ειμαι...)

Οταν λεμε εστιαστης 1,25'' ή 2'' εννοουμε τις διαστασεις προσοφθαλμιων που δεχεται ή καποια αλλη του διασταση;;Μιας και τα προσοφθαλμια που εχω ειναι 1,25'' υποθετω οτι και ο εστιαστης μου ειναι 1,25''...σωστα;; Η οταν μιλαμε για μεγεθος εστιαστη αναφερομαστε σε κατι αλλο;Γιατι βλεπω οσοι μου απαντησανε αναφερονται στον εστιαστη μου ως 2''...αρα κατι δεν εχω καταλαβει καλα :oops: :oops:

DSC02603.thumb.JPG.7f463b19e9403071220c27cfdbeed529.JPG

4

DSC02602.thumb.JPG.f58d11d1db07e93144c4afb86e8d03fc.JPG

3

DSC02601.thumb.JPG.672ab2c9899818d99e1836f807a39773.JPG

2

DSC02600.thumb.JPG.f8c19525381339f0e3b6d93110673a2b.JPG

1

Δημοσιεύτηκε
Βλέποντας τις δυο τελευαταίες φωτό βλέπω ότι ο σωλήνας βρίσκει στο μεταλικό σωλήνα του τηλεκοπίου απότε μάλλον στην περίπτωση σου αν ξεβιδώσεις λίγο τον εστιαστή από τον σωλήνα και τον μεταφέρεις λίγο προς την αντίθετη πλευρά τότε θα λύθει το πρόβλημα σου. Βέβαια μετά θα πρέπει να φτιάξεις την ευθυγράμμιση των οπτικών (πρώτου κάνεις όμως οτιδήποτε μάρκερε με ενα μαρκαδοράκι το γύρο γύρο από τον εστιαστή ώστε να έχεις σημείο αναφοράς σε περίπτωση που πρέπει να το φέριες στην αρχική θέση). Αν κάνεις αυτή τη διαδικασία καθάρισε κίολας τον εστιαστη και βάλε ένα νεο γράσσο όπως είπαν και πιο πριν. Τώρα για νεο εστιαστή αξίζει να βάλεις εφόσον ο νέος είναι τύπου crayford αλλά από τις φωτό βλέπω πως θα χρειαστεί να κάνεις και νέες τρύπες στον σωλήνα δες εδώ http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15946 για λεπτομέριες

Φιλικά Κώστας

Δημοσιεύτηκε

Το οτι βρισκει στο μεταλλικο μερος του τηλεσκοπιου το ειχα σκεφτει και εγω αλλα εχω παρατηρησει το εξης : Οταν τραβαω τον εστιαστη προς τα εξω , ειναι σκληρος.Οταν ομως τον μετακινω προς τα μεσα , δεν παρουσιαζει την ιδια δυσκολια στην κινηση.Θα προσπαθησω να τον μετακινησω αν και με τα τεχνικα μερη , εχω ενα σχετικο αγχος.

Καποιο καταλληλο γρασσο να μου προτεινετε;Και η απορια που εξεφρασα στο προηγουμενο μου ποστ για το μεγεθος του εστιαστη , παραμενει.Οποιος μπορει , ας βοηθησει :oops: :oops:

Rofos θα το τσεκαρω και θα σου πω 8) Ευχαριστω :D

Δημοσιεύτηκε
Γνώμη μου είναι ότι δοκιμή κα να κάνεις με λιπαντικά κτλ κτλ , να βγάλεις το εστιαστη μην τυχών και τρέξει κανένα υγρό μέσα στα κάτοπτρα
JUST FOR FUN...... :-note
Δημοσιεύτηκε
Εξυπακουεται!! Αλλα πρωτου τολμησω κατι τετοιο θελω απειρο διαβασμα και καθοδηγηση , τα χειροπρακτικα δεν τα "εχω" καθολου... :oops:
Δημοσιεύτηκε

Εφόσον δεν είναι αυτά που λες τότε πρέπει να βγάλεις τον εστιαστή, να τον κάνεις βίδες, να βγάλεις το γράσσο και να βάλεις μια μικρή ποσότητα από γράσσο λιθου στο γρανάζι του σωλήνα. Το γράσσο που έχει κολλά σαν διάολος και είναι άχρηστο. Άποψη μου και να μην βάλεις καθόλυ γράσσο δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα στην λειτουργία του.

Τι πρέπει να προσέξεις στην όλη διαδικασία. 1) να κάνεις σημάδια στο σωλήνα του τηλεσκοπίου με λεπτό μαρκαδόρο εκεί που είναι ο εστιαστής ώστε να μην δυσκολευτείς πολύ στην επανατοποθέτηση του στον σωλήνα και να μην σε ζορίσει πολύ η ευθυράμμιση. 2) Πρωτού ξεβιδώσεις τίποτα από τον εστιαστή, ο εστιαστής θα πρέπει να βλέπει προς τα κάτω (το πάτωμα) με τον σωλήνα οριζόντιο ώστε να μην σου πέσει καμιά βίδα στα κάτοπτρα και κάνεις ζημιά. Υπάρχουν παξιμαδάκια στο μέσα μέρος του σωλήνα και θέλει προσοχή στο δευτερεύων εάν δεν το βγάλεις 3) για να βγάλεις τον σωλήνα του εστιαστή από το κύριο σώμα του εστιαστή θα πρέπει να ξεβιδώσεις τις 4 βιδούλες που είναι το κάτω μέρος του εστιαστή. Η όλη κατασκευή είναι δυο γρανάζια, το ένα είναι τον σωλήνα του εστιαστή και το δεύτερο είναι στο καρούλι που γυρνάς. Πιθανόν να υπάρχει και μια κυρτή λάμα η οποία απλά δίνει λίγη τάση για να μην παλατζάρει το όλο σύστημα.

Όσον αφορά την διάμετρο αναφερόμαστε στη διάμετρο των προσφθαλμίων που παίρνει αλλά να ξέρεις ότι ο εστιαστής των 2'' έχει και σωλήνα 2''. Αν βάλεις εστιστή 2'' κατά 99% έχουν και αντάπτορα που δέχεται προσοφθάλμια 1.25'' αλλά όλος ο σωλήνας θα είναι 2''

Φιλικά Κώστας

Δημοσιεύτηκε
Ευχαριστώ πολύ!θα κάνω μια προσπάθεια και ο θεός βοηθός!Εντωμεταξυ , έχετε να μου προτείνετε κάποιον εστιαστή σε περίπτωση που αποφασισω να τον αντικαταστήσω εξ'ολοκλήρου;
Δημοσιεύτηκε

Γιώργο με μια προσεκτική ματιά στην πρώτη φωτογραφία, όπου φαίνονται τα δοντάκια στον σωλήνα του εστιαστή, μοιάζουν φαγωμένα!

Υπάρχει η πιθανότητα παρότι ο εστιαστής δείχνει μεταλλικός να είναι πλαστικός βαμμένος "νίκελ", γιατί δείχνει να έχει γρατσουνιές, τις οποίες δεν θα μπορούσε να έχει προκαλέσει σε αυτόν το πλαστικό περίβλημα (στην περίπτωση που ο σωλήνας ήταν μεταλλικός).

Ρίξε μια προσεκτική ματιά και στην περίπτωση που τα δοντάκια είναι φαγωμένα... τότε ξέχνα τον εστιαστή.

Δημήτρης

“The Truth Is Out There”

"Stardust" Observatory - Chalkidiki

Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη τα δόντια δεν είναι φαγωμένα, απλά η φωτό καθώς και το χρώμα του σωλήνα δείχνουν αυτή την εντύπωση. Σε περίπτωση όμως που έχει κάποιο χαλασμένο δόντι τότε θα πρέπει να τον αλλάξει. Ας ελπίσουμε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και είναι μόνο το γράσσο.

Φιλικά Κώστας

Δημοσιεύτηκε

Τα δοντακια δεν ειναι φαγωμενα.Ειναι σε καλη κατασταση απ'οσο μπορω να καταλαβω.Και το εντυπωσιακο ειναι οτι οταν κινειται προς τα εξω ο εστιαστης μαγγωνει , ενω προς τα μεσα κινειται πολυ πιο ευκολα.

Καποιο γρασσο ή καποιον εστιαστη ( αν τελικα παρω την αποφαση για αντικατασταση) εχετε να προτεινετε; :D

Δημοσιεύτηκε

Έτσι δείχνει, πλαστικός. Κάπου έχω συναντήσει έναν παρόμοιο πλαστικό εστιαστή, νομίζω ήταν από κάποιο 70ρι, το γνωστό Bresser ή το οδηγητικό της Skywatcher. Και ο σωλήνας είναι χάρτινος εξάλλου.

Ξέσφιξες την κεντρική βίδα απέναντι από τις δύο ροδέλες; Υποθέτω πως είναι εκεί για να κλειδώνει την εστίαση ή να ρυθμίζει την τριβή, πιθανόν και τα 2 (αν και ο εστιαστής δεν δουλεύει με τριβή :-k ).

Τα σημάδια επάνω στο πλαστικό σου δείχνουν που αναπτύσσεται αντίσταση από κάποιες προεξοχές ή σκουπιδάκια. Μπορείς να λειάνεις με γυαλόχαρτο τα σημεία εκείνα.

Επίσης, μπορείς να λύσεις τον εστιαστή, ξεβιδώνοντας τις 4 βίδες ανάμεσα στις ροδέλες και βγάζοντας την μεταλλική μπάρα. Δες μήπως έχει μαζέψει χνούδι ή άλλα στοιχεία το κεντρικό γρανάζι που κινεί τον εστιαστή.

Νομίζω πως ο σωλήνας δεν σηκώνει βαρύ εστιαστή. Καλύτερα να το κρατήσεις ως έχει, ένα χαμηλού κόστους τηλεσκόπιο που κάνει τα βασικά. Αν το μετατρέψεις θα ανεβάσεις το κόστος δυσανάλογα χωρίς κατ' ανάγκη το αποτέλεσμα να σε ικανοποιήσει.

Το δικό μου ανάλογο τηλεσκόπιο που είναι 1" μικρότερο έχει επίσης πλαστικό εστιαστή και μάλιστα ελικοειδή. Δεν είναι τέλειος, δεν έχει γράσσο (αυτό είναι καλό) και δεν σηκώνει πολλά πολλά αλλά πως αλλιώς θα κατέβαινε η τιμή σε ένα οικονομικό τηλεσκόπιο;

Και το εντυπωσιακο ειναι οτι οταν κινειται προς τα εξω ο εστιαστης μαγγωνει , ενω προς τα μεσα κινειται πολυ πιο ευκολα.

Αυτό σημαίνει στράβωμα ή συγκεκριμένο εμπόδιο το οποίο υπάρχει σε εκείνο το σημείο, έτσι δεν είναι;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Φιλε Γιωργο οπως εχει πει ο Κωστας πιο πανω καθαρισε τον εστιαστη και ξαναδοκιμασε τον χωρις γρασσο.

στη φωτο 1 ξεβιδωσε τα 4 βιδακια που βρισκονται στο αξονακι της εστιασης. μεσα θα βρεις μονο ενα ελασμα. βγαλε το αξονακι και καθαρισε τα ολα καλα, οταν θα τα συναρμολογησεις προσεξε ποσο θα σφιξεις αυτα τα 4 βιδακια.( επειδη εχει το ελασμα στην ουσια ρυθμιζεις τα "κενα" και το ποσο σφιχτη ή χαλαρη θα ειναι η κινηση του εστιαστη σου.)

γρασσο οπως ειπωθηκε γνωμη μου ειναι να μην βαλεις γιατι εινα το σημειο πολυ εκτεθημενο και γεμιζει συνεχεια σκονες και μετα αρχιζει κολλαει.

Δημοσιεύτηκε
Θα δοκιμασω να λυσω τα ροδακια και θα δουμε το αποτελεσμα...Ελπιζω μονο να μην το κανω χειροτερα γιατι με τις χειροτεχνιες ειμαι σκραπας... :mrgreen:
Δημοσιεύτηκε
Θα δοκιμασω να λυσω τα ροδακια και θα δουμε το αποτελεσμα...Ελπιζω μονο να μην το κανω χειροτερα γιατι με τις χειροτεχνιες ειμαι σκραπας... :mrgreen:

μη φοβασαι δεν ειναι τπτ

Δημοσιεύτηκε

Το εκανα και νομιζω μια μικρη βελτιωση την ειδα.Θα δω τι αλλο μπορω να κανω.

Ο εστιαστης που διδεται στην παρακατω αγγελια κανει για το τηλεσκοπιο μου;Μπορει καποιος που ξερει να μου πει μια γνωμη;Ειναι το νουμερο (7) της αγγελιας.

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=182238#182238

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο τον είχα σκεφτεί και εγώ αυτόν τον εστιαστή παλαιότερα όταν είχε ξαναβγεί στις αγγελίες , αλλά για κάποιο λόγο δε το προχώρησα . Πιστέυω ότι θα κάνει και σίγουρα χειρότερος δεν υπάρχει περίπτωση να είναι . Άποψή μου είναι να το δοκιμάσεις και όλο και κάποια mastrovoxia θα βρεις για να τον κάνεις να δουλέψει σωστά .

Για φωτογραφίες εδώhttp://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=13637&highlight=vixen

MASTERED by desire impulsive By a mighty inward urging

I am ready now for singing Ready to begin the chanting

Δημοσιεύτηκε

Χριστοφορε θα ριξω μια ματια και θα δω τι μπορω να κανω.

Απλα αν καποιος μπορει να με κατατοπισει για το αν κανει ο εστιαστης ουτως ωστε να μην τον παρω αδικα.Απαξ και κανει..ολο και καπως θα τον προσαρμοσω :wink:

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης