Bi2L Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Δυστυχώς τα προβλήματα μικροπροβλήματα με τον αστρονομικό εξοπλισμό δεν έχουν τελειωμό (μην αποθαρρυνθεί κανείς καινούργιος για την γκαντεμιά μου μιλάω) Μετά απο αρκετό καιρό είπα να βγάλω τα κυάλια μου στο φως της μέρας να τα δω λίγο μήπως και χρειάζονται ευθυγράμμισή, όπως πολύ ωραία μας δείχνει ο Κωνσταντίνος στο σχετικό Θέμα, τα κυάλια μου λοιπόν δεν χρειάζονται ευθυγράμμιση αλλά καθαρισμό και μάλιστα στο εσωτερικό πρίσμα αφού όπως διαπίστωσα έχουν αναπτύξει κάποιο μύκητα επάνω σαν αυτόν που είχε αναπτυχθεί πάνω στο κάτοπτρο απ'το 12,5αρι (εδω οι σχετικές αναφορες στο Θέμα του Μανούσου Μήπως χρειάζομαι καινούριο δευτερεύον;) Οπότε εδω έρχεται το ερώτημα μου, πως τα καθαρίζω;; Γιατί βλέποντας τα έτσι μου δημιουργούν άγχος ότι αν δεν καταπολεμήσω τον μύκητα... μπορεί να επεκταθεί και αλλού.Να σας πω ότι περσι είχα παρατηρήσει ένα μικρό σημαδάκι στο εσωτερικό απ'τα κυάλια αλλά το θεώρησα χτύπημα, αλλά σήμερα κατάλαβα ότι είναι μύκητας αφού είχε μεγαλώσει και μάλιστα είχε επεκταθεί και στις δυο πλευρές απ'τα κυαλια Τα φωτα σας παρακαλώ στο εσωτερικό πρίσμα Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Στο πρίσμα ή τον φακό είναι; Στον φακό μου φαίνεται.Ο μύκητας θα φύγει μάλλον εύκολα (με υγρό Baader) αλλά οι σπόροι του και η ζημία στις επιστρώσεις θα μείνουν. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
KonstantinosM Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Ωχ! Ευτυχώς μοιάζει να το έχεις προλάβει στην αρχή του. Λέγοντας " είχε επεκταθεί και στις δυο πλευρές απ'τα κυαλια" εννοείς και στους δύο αντικειμενικούς ή μέσα στον ίδιο σωλήνα;Μετά τα όσα γράψαμε στο link που παραθέτεις, ρώτησα από τότε περισσότερα για το θέμα. Πως δημιουργείται Ο μύκητας έμαθα ότι δεν εμφανίζεται μόνο από την υγρασία αλλά πολύ περισσότερο από ακατάλληλο γράσο και λιπαντικά που χρησιμοποιούνται στα οπτικά, στα κιάλια κλπ. Και πράγματι ο μύκητας αν δεν καταπολεμηθεί μπορεί να πολλαπλασιαστεί. Το χειρότερο που μπορεί να δημιουργήσει είναι να καταστρέψει το γυαλί από ουσίες που εκκρίνει. Η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει σε δύο φάσεις. - Καθαρισμός με χημικά.- Καθαρισμός με ακτινοβολία: Έλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν σχηματιστεί και πάλι χρειάζεται ακτινοβόληση με UV (δεν κοστίζει πολύ). Αφαίρεση αντικειμενικών φακών Πρώτα ξεβιδώνουμε το δαχτυλίδι που συγκρατεί τον αντικειμενικό. Ίσως υπάρχει εξωτερικό δαχτυλίδι διακοσμητικό, γύρω από τον αντικειμενικό, που πρέπει να ξεβιδωθεί πρώτα με το χέρι. Το δαχτυλίδι συγκράτησης έχει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εγκοπές πολύ κοντά στον αντικειμενικό. Το ασφαλέστερο είναι το ειδικό εργαλείο που έχω στο άρθρο για την ευθυγράμμιση στα κιάλια στο 3 ε) Λίγη ιστορία….Εάν δεν υπάρχει το συγκεκριμένο εργαλείο τότε μπορεί να ξεβιδωθεί με μια κομμένη σπάτουλα όπως στην φωτογραφία. Ή αφού στηρίξουμε τα κιάλια σταθερά στα πόδια μας, χρησιμοποιούμε 1 ή 2 γερά κατσαβίδια. Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή και δεν το συνιστώ, εκτός αν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας στο χειρισμό εργαλείων. Είναι κρίμα να ξεφύγει ένα κατσαβίδι επάνω στον αντικειμενικό. Προσοχή λοιπόν και υπομονή μέχρι να ξεβιδωθεί. Όταν πάρουμε τον αντικειμενικό στο χέρι φωτίζουμε με δυνατό φως το πρίσμα, χρησιμοποιώντας αν χρειαστεί και μεγεθυντικό φακό. Ίσως ο μύκητας να έχει προχωρήσει στα πρίσματα. Επίσης τσεκάρουμε τους προσοφθάλμιους με αντίθετο φως και μεγεθυντικό φακό. Ας μην αναλύσουμε τώρα πως λύνονται οι προσοφθάλμιοι. Τέλος, καλό καθάρισμα με τα ειδικά υγρά για φακούς που ήδη έχουμε και κλείσιμο. Καθαρισμός χημικός Χρησιμοποιούμε ένα διάλυμα 94% καθαρό νερό από το φαρμακείο 4% καθαρή αμμωνία και 2% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή σκέτο οξυζενέ (που είναι αραιωμένο υπεροξείδιο σε νερό) με 4% καθαρή αμμωνία (για να καθαρίσει τα υπολείμματα). Βουτώντας μια μπατονέτα, με κυκλικές κινήσεις καθαρίζουμε σιγά-σιγά τον μύκητα από τις επιφάνειες που έχει προσβάλλει. Εαν δεν έχει μείνει πολύ καιρό ώστε να διαβρώσει το γυαλί, το καθάρισμα μπορεί να είναι ολοκληρωτικό και να μη φαίνεται καμία ζημιά. Επιπροσθέτως και για περισσότερη ασφάλεια ακτινοβολούμε με μια λάμπα UV. Καθαρισμός με ακτινοβολία Ελέγχουμε ανά διαστήματα. Εάν ο μύκητας σχηματιστεί και πάλι, αγοράζουμε μια λάμπα UV Philips (TUV). Το κόστος 9-15 ευρώ και είναι πολύ χρήσιμη εφ' όσον ασχολούμαστε με οπτικά. Αφού καθαρίσουμε τον μύκητα ακτινοβολούμε τον σωλήνα εσωτερικά. Δεν χρειάζεται πολύ ώρα. Δυστυχώς η λύση να εκτεθούν τα οπτικά στον ήλιο δεν είναι το ίδιο αποδοτική, με μία λάμπα UV. Ένας λόγος είναι ότι η λάμπα (συνήθως μακρόστενη) πιάνει όλα τα σημεία μέσα στον σωλήνα. Η όλη διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπορεί να την κάνει ο καθ' ένας. Φτιάχνοντας ένα εργαλείο για αφαίρεση του δαχτυλιδιού συγκράτησης του αντικειμενικού Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος *Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.Prem Rawat
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16, 2012 Μπράβο Dr. Konstantinos, ελπίζω να τα μαζέψεις όλα σε ένα Booklet κάποια στιγμή. Να υπενθυμίσω πως το υπεριώδες φως είναι διεισδυτικό και προκαλεί κερατίτιδες στον οφθαλμό, χάλια κατάσταση. Γιαυτό δεν καθόμαστε να το χαζεύουμε με τις ώρες, ούτε διαβάζουμε το βιβλίο μας με τέτοια λάμπα.Νομίζω πως καλό είναι να πάρουμε μια τέτοια λάμπα προληπτικά, ιδίως όσοι φυλάσσουμε πράγματα έξω από το σπίτι. Ποιό μοντέλο άραγε; Πόσα Watt; Σε τι φωτιστικό (σε ένα σκέτο ντουΐ ή υπάρχει κάτι με λαβή, όπως στα συνεργεία αυτοκινήτων);Final_catalogue_Philips_UV_Purification_April 2011.pdf Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Bi2L Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες, θα δω τι μπορώ να κάνω. Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Συμβουλή από καλό και έμπειρο τεχνοκράτη ερασιτέχνη αστρονόμο: Ζητάς από τον οδοντίατρο να τον ακτινοβολήσει (τον μύκη) με το πιστόι σκλήρυνσης πάστας σφραγισμάτων. Καλό; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Bi2L Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17, 2012 Όχι απλά καλό....Τρελό!! Κάτσε να βρω και έναν γνωστό οδοντίατρο να μου κάνει τη χάρη.Ρε μήπως να πάρω και το κάτοπτρο απ'το 12,5αρι να το ακτινοβολήσει και αυτο;; Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα